Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Cobra

$
0
0

G.I. Joe The Rise of Cobra is een Amerikaanse actiefilm uit 2009 onder regie van Stephen Sommers. Het verhaal is gebaseerd op Hasbro's G.I. Joe-speelgoedlijn en -animatieserie uit de jaren 80.
De film 'won' de Razzie Award voor slechtste bijrolspeelster (Sienna Miller) en werd tevens genomineerd voor de Razzies voor slechtste film, slechtste regisseur, slechtste script, slechtste rip-off en slechtste bijrolspeler (Marlon Wayans) (https://nl.wikipedia.org/wiki/G.I._Joe:_The_Rise_of_Cobra).

Cobra is a ruthless terrorist organization determined to rule the world. They are usually led by the ruthless Cobra Commander, although others have at times usurped control. It relies on the might of its legions of Cobra Vipers and Cobra Troopers to execute its diabolical schemes while trying to destroy its main enemy: G.I. Joe (http://gijoe.wikia.com/wiki/Cobra).


Cobra is the fictional nemesis of the G.I. Joe Team in the Hasbro action figure toylines G.I. Joe: A Real American Hero and G.I. Joe: Sigma 6, as well as their related media.
Cobra was introduced when the G.I. Joe: A Real American Hero toyline was launched in 1982. The toyline was accompanied by a Marvel Comics comic book series written by Larry Hama, and an animated television series by Sunbow and Marvel Productions. Each medium featuring G.I. Joe has its own continuity, and so the origin and portrayal of Cobra has differed in each of them.
Marvel Comics invented Cobra with the concept and name coming from Archie Goodwin. When Marvel was brought in, Hasbro had not considered producing a villain for the toyline and were reluctant to make villain toys because they believed villains did not sell. According to Jim Shooter, "later, by the way, villains became 40% of their volume."
There is an urban legend that Cobra is an acronym for COnversion by Blackmail, Revolution and Anarchy; however, Larry Hama denies this emphatically (https://en.wikipedia.org/wiki/Cobra_Command).

En wat te denken van de Cobrakunst?
De Cobragroep (1948-1951) was van 1948 tot 1951 een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. De beweging werd op 8 november 1948 opgericht in het Café Notre-Dame in Parijs. De naam CoBrA is een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. Dit op z’n Frans, want Frans was de voertaal van de beweging.
...
De Cobra-kunstenaars wensten in hun werk een vrije, spontane uitdrukkingswijze te bereiken, waarbij zij terug wilden keren naar de bron van het scheppen. Zij lieten zich daarbij inspireren door tekeningen en schilderijen van kinderen en geesteszieken en door het eigen handschrift als meest persoonlijke uiting en van daaruit op Oosterse kalligrafie. Daarnaast zagen zij de in het begin van de 20e eeuw werkende schilders Pablo Picasso, Paul Klee, Joan Miró en Wassily Kandinsky als hun grote voorgangers in de moderne kunst.
Met hun spontane werkwijze en beïnvloed door de ideeën van Karl Marx richtten de theoretici van de groep, Jorn, Christian Dotremont en Constant Nieuwenhuys, zich op een nieuwe maatschappij waarin de kunst niet alleen vóór iedereen zou zijn maar ook dóór iedereen zou worden gemaakt. Wanneer eenmaal de esthetische normen van de klassenmaatschappij zouden zijn afgeworpen, zou de natuurlijke drang tot expressie los kunnen breken en een alomvattende volkskunst doen opbloeien. Kunst en leven zouden één worden.
Ook het surrealisme was van fundamentele betekenis voor Cobra, hoewel men zich daar tevens tegen afzette. Zo bracht Jorn in het eerste nummer van Cobra onder meer naar voren, dat Cobra het psychisch automatisme van het surrealisme zou verruilen voor experiment en spontaniteit.
Voor hun werkwijze, waarin zij zich overgaven aan het materiaal dat zij onder handen hadden, vonden sommigen een bevestiging in de theorieën van de Franse filosoof-psycholoog Gaston Bachelard die de vier elementen als de grote bron voor de menselijke inspiratie had aangewezen.
Hun theoretici meenden met die werkwijze én vanuit hun marxistische visie, de weg te openen voor de kunst van een komende maatschappij. Daarin zou iedereen in de gelegenheid zijn zich creatief te uiten waardoor er een nieuwe volkskunst zou ontstaan. Ondanks dat de theoretici van de groep daar tegen waren ontstond er binnen de kern van deze multidisciplinaire groep, vooral bij de schilders, door onderlinge beïnvloeding een Cobrataal of -stijl. Deze 'taal' ontwikkelde zich ook na het beëindigen van de beweging verder en had grote internationale invloed. Ook de utopische maatschappelijke denkbeelden van Cobra vonden een voortzetting in weer nieuwe bewegingen.
...
Het was de belangrijkste internationale avant-garde beweging in de kunst van Europa direct na de Tweede Wereldoorlog...Pas begin jaren zestig van de twintigste eeuw, toen enige voormalige Cobraleden zich internationaal begonnen te profileren, waarbij zo nu en dan de term 'Cobra' viel, kreeg ook de beweging als zodanig meer bekendheid zonder dat men nu precies wist wat zij inhield. Haar geschiedenis werd sindsdien uit het meest recente verleden opgediept. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cobra_(kunst)).

De Cobra is ook een slang uit India
Tot de cobra's worden verscheidene geslachten van slangen uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae) gerekend. Een cobra is niet 1 slang of groep slangen, er bestaan een heleboel slangen die met 'cobra' worden aangeduid. Het woord "cobra" stamt uit het Spaans of Italiaans en is een verkorte vorm voor "cobra capello", het betekent ongeveer "slang met hoed" betekent (verwijzend naar de karakteristieke uitzetbare halsribben achter de kop). De cobra speelt een rol in de symboliek van het hindoeïsme.
De cobra is erg populair bij slangenbezweerders. Cobra's zijn giftig en hebben een sterk neurotoxine.
Hoewel ze niet zo verblindend snel toeslaan als ratelslangen en ook niet altijd gif injecteren, moet een cobrabeet als gevaarlijk worden beschouwd, met een sterfte van gebeten mensen van ongeveer 10%.
Ze leven ook op heel verschillende plaatsen: in hoge bomen, in droge woestijnen, in vochtige oerwouden en in (grote) meren. Ze leven echter allemaal in warme streken en kunnen niet tegen kou. Cobra’s komen voor in Afrika en in het zuiden van Azië. Omdat cobra's van knaagdieren leven komen ze ook in urbane gebieden voor. De bekendste cobra in Azië is de Indiase brilslang, die zijn naam dankt aan de brilvormige tekening achter op de hals. Dit is pas goed te zien als de wangflappen worden uitgezet (https://nl.wikipedia.org/wiki/Cobra_(reptiel)).

Echte cobra's (Naja) zijn een geslacht van slangen uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae).
Het geslacht van de echte cobra's is de meest wijd verspreide en bekendste groep van slangen. Buiten dit geslacht zijn er echter nog enkele andere die ook met cobra's worden aangeduid, maar niet tot de echte cobra's behoren. De schildcobra's (geslacht Aspidelaps) en de koningscobra (Ophiophagus hannah) bijvoorbeeld behoort niet tot deze groep. Cobra's leven in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Ze komen voor van woestijnen tot bossen, de verschillende soorten zijn bodembewonend maar kunnen ook klimmen en zwemmen.
Cobra's behoren tot de koraalslangachtigen en zijn zonder uitzondering giftig. Een beet van een cobra kan fataal zijn voor de mens. Alle soorten kennen een dreighouding waarbij het voorste deel van het lichaam wordt opgericht en rond de hals een schotelachtige verbreding wordt getoond.
Cobra's leven van knaagdieren en andere gewervelden, ook amfibieën en andere reptielen worden wel gegeten. Belangrijke vijanden zijn roofvogels en zoogdieren. Er zijn 29 verschillende soorten.
De Portugezen noemden een slang die zijn nek verbreedt cobra de capello (slang met capuchon). Die naam werd in verkorte vorm (cobra) in het Nederlands overgenomen. De wetenschappelijke naam Naja is afgeleid van Sanskriet naga, dat 'slang' betekent.
Cobra's worden ook brilcobra's of brilslangen genoemd, naar de soms brilachtige tekening op de hals. Bij veel soorten lijkt deze tekening echter niet op een bril en bij andere soorten ontbreekt een tekening. Sommige soorten kunnen het gif naar een belager spugen, dergelijke soorten worden ook spugende cobra's genoemd. Zowel de tekening aan de nek als het vermogen tot spugen komt voor bij verschillende soorten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Echte_cobra%27s).

De brilslang (Naja naja) is een giftige slang uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber Naja gebruikt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brilslang).


De koningscobra (Ophiophagus hannah) is een slang uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae).
De koningscobra komt voor in delen van zuidoostelijk Azië en heeft een groot verspreidingsgebied. Het is een bodembewoner die weinig klimt. De cobra heeft voornamelijk andere slangen op het menu staan, waaronder giftige slangen. De koningscobra behoort niet tot de echte cobra's (geslacht Naja) maar wordt in een eigen geslacht geplaatst vanwege enkele afwijkende kenmerken.
De koningscobra is de langste giftige slang ter wereld, het is tevens de enige slang die een nest maakt om de eieren in af te zetten. Het vrouwtje bewaakt haar eieren en zit op het nest tot de eieren bijna uitkomen. De cobra is giftig en bij een beet wordt relatief veel gif afgegeven.
De koningscobra dankt zijn Nederlandstalige naam aan het feit dat voornamelijk andere slangen op het menu staan. Ook bij andere slangen die hoofdzakelijk slangen eten wordt de toevoeging 'koning' gebruikt, zoals de koningsslangen uit het geslacht Lampropeltis.
De wetenschappelijke naam Ophiophagus hannah werd voor het eerst gepubliceerd door Bogert in 1945. Oorspronkelijk was de slang beschreven door Theodore Edward Cantor als Hamadryas hannah. Deze geslachtsnaam Hamadryas bleek echter al bezet doordat deze gebruikt werd voor een geslacht van vlinders waardoor de naam werd verworpen. Later werden ook andere wetenschappelijke namen gebruikt, zoals Naja bungarus, Dendraspis bungarus en Naja hannah. De koningscobra werd lange tijd ingedeeld bij het geslacht van de echte cobra's (Naja), maar op basis van verschillende kenmerken werd de soort aan het geslacht Ophiophagus toegewezen. Het is de enige soort uit het monotypische geslacht Ophiophagus. De huidige geslachtsnaam betekent letterlijk slangeneter, de naam is afgeleid van de Griekse woorden ὄφις (ophis of slang) en φαγεῖν (phagein of eten).
In andere talen wordt vaak de naam Hamadryas gebruikt voor deze soort. Hamadryas is binnen de Aziatische cultuur een bosnimf die verbonden is aan een boom en sterft als de boom doodgaat (https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningscobrawww.dierenstuff.nl/informatie-over-de-koningscobra.htmwww.worldexplorer.be/koningscobra.htmwww.dierennieuws.nl/reptielen/de-koningscobra-ophiophagus-hannah). De koningscobra is niet de giftigste, maar wel de grootste gifslang ter wereld. Ondanks zijn afmetingen is hij zeer snel. Hij eet voornamelijk andere slangen, maar ook wel varanen. Als hij in zijn befaamde dreighouding staat - met uitgeklapte hals-flappen - is zijn 'kop' zo groot als een mensenhoofd (www.wnf.nl/nl/bibliotheek/?act=dierenbieb.details&dierid=807).


Cobra is echter ook...een bier uit India.
Zoals ik al eens eerder had bericht.

Het wordt geïmporteerd door Molson Coors Ierland.

Cobra is een pils van 4,8%. Fles die ik heb is 660 ml met een halsetiket en op het glas wat hierogliefachtige afbeeldingen, waaronder twee gekruiste kapmessen, twee palmbomen, een huisje (of tempel?), een weegschaal en een fakir(?) die zo'n slangenfluit speelt. Het bier smaakt als pils. Ik kan er eigenlijk weinig over zeggen. Het is eigenlijk zo dat de naam en de afkomst spannender zijn dan het bier zelf...

De figuurtjes op de fles hebben een betekenis:




Cobra Tattoo Bar - Liquor advertising is banned in India. I thought of a substitute product that is “Tattoo Bar” to promote the brand. Surrogate advertising is advertising which embeds a brand or product message inside an advertisement which is ostensibly for another brand or product – in this case... (www.coroflot.com/pabitraroy/cobra-beer-surrogate-campaign)



The advert is backed by the slogan, ‘Splendidly Indian, Superbly Smooth.’(http://drink-brands.com/drinks/alcoholic-drink/cobra-beer-celebrates-indian-heritage-in-tv-advert/)


Suar Wood Snake King Cobra Beer Bottle Holder
Superbly hand carved from Suar wood. (we are informed this is purchased from plantations in Java)
This is a true hand carved work of art - An Impressive Cobra Snake design beer bottle holder. All our Balinese carvings are beautifully polished and individually chosen for their accuracy and intricate detail (www.middle-england.net/product_info.php?products_id=2666).


Cobra Beer is one of the fastest selling beverages in its category and is to be found in over 98% of all Indian restaurants in the UK. But without the tenacity of its founder Karan Bilimoria, it could so easily have been a very different story.
Prime Minister David Cameron recently paid a visit to to the brewery in Burton-on-Trent in the West Midlands and Lord Bilimoria advises the PM on Anglo-India relationships.
As a small businessman, Lord Bilimoria understands first-hand what it feels like to take risks as well as borrow money to finance a venture that requires substantial capital but that has phenomenal prospects of being hugely successful.
Lord Bilimoria survived a “pre-pack administration” after his Cobra Beer company’s highly-geared operating model came unstuck in the global financial crisis in 2009.  “That was a horrible episode,” he recalls. “We came very close to losing everything but managed against all the odds to restructure the company, form the joint venture and save the brand and the business. Next year will be Cobra’s 25th anniversary, and I have nearly lost the business three times on that journey. Each time, I have been lucky in that I have been able to get through those crises and I hope I have learnt from the mistakes I’ve made.” ...The previous occasions when Lord Bilimoria almost lost the company were very different, he explains. “One was a strategic investment when it was raising finance from a potential backer two weeks before Lehman Brothers collapsed in 2008.
The other was a boycott of Cobra’s beer by Indian restaurants in 1998 after an article in a trade magazine caused a “war of words over beer” (www.guruinabottle.com/how-to-create-success-in-the-face-of-adversity-the-remarkable-story-of-cobra-beer/).

Today, the future success of the Cobra Beer brand is linked to the strength and global reach of Molson Coors, which has 2,000 UK workers and four British breweries.
Lord Bilimoria comes from a prominent Zoroastrian Parsee family in Hyderabad, India with strong military and business connections and came to the UK 30 years ago in order to qualify as a chartered accountant at Ernst & Young. But Lord Bilimoria’s entrepreneurial instincts were much stronger than settling for a life as a bean counter and he co-founded the company with his friend Arjun Reddy in Fulham, South West London in 1989 when he had £20,000 of student debt. They raised £30,000 of bank loans to fund their vision of a less gassy lager that could be enjoyed with Indian food.
And Cobra Beer was born (www.guruinabottle.com/how-to-create-success-in-the-face-of-adversity-the-remarkable-story-of-cobra-beer/).

But there are no plans on the table to try to take Cobra into the lucrative US market as Budweiser’s King Cobra brand is a registered trademark and owns the intellectual property over the word ‘cobra’ in the context of beer (www.guruinabottle.com/how-to-create-success-in-the-face-of-adversity-the-remarkable-story-of-cobra-beer/).



Er is wel een film genaamd King Cobra...

Maar nog even over Cobra (premium) pils:


Als je een beetje je ogen sluit doet het wat denken aan een flesje chocolademelk... toch?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692