Br. Wilderen
Brouwerij en stokerij Wilderen is een Belgische brouwerij gelegen te Wilderen in de provincie Limburg.
In 2007 kochten Mike Janssen en Roniek Van Bree deze Haspengouwse boerderij gebouwd in 1642, de brouwerij dateert van 1743. De stokerij sloot de deuren in 1939 en de gebouwen geraakten in verval. De alcoholstokerij uit 1890 bleef wel goed bewaard maar dient nu enkel als historische bezienswaardigheid.
Er werd een nieuwe brouwerij van Italiaanse makelij en distilleerderij geïnstalleerd en sinds augustus 2011 brengt men twee bieren, een jenever (Wilderen Graanjenever), een gin (Double You Gin) en een derde destillaat (Wilderen Eau-de-Bière) op de markt, later volgden twee nieuwe bieren (Wilderen kriek, 2012 en Cuvée Clarisse, 2013) en in 2014 brachten ze een whisky (Wild Weasel) uit. Brouwmeester Roland Vanderlinden brouwt telkens brouwsels van 22 hl en de vijf gist- en lagertanks hebben een totale capaciteit van 220 hl. In 2013 werden er 3 gisttanks bijgeplaatst die de capaciteit verhogen tot 670 hl. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_en_stokerij_Wilderen).
Bieren:
Cuvée Clarisse, 9,2%
Tripel Kanunnik, 8,2%
Wilderen Goud, 6,2%
Wilderen Kriek, 3,5%
(Wikipedia)
Cuvée Clarisse
Wilderen Goud, 6,2% &
Tripel Kanunnik, 8,2%
Wilderen is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Sint-Truiden. Wilderen heeft een oppervlakte van 2,49 km² en telde in 2001 1053 inwoners.
Wilderen is een Haspengouws woondorp en ligt op 4 kilometer ten westen van Sint-Truiden. De N3, de steenweg van Luik naar Brussel passeert er ten zuiden van de dorpskern. Er is nog fruitteelt aanwezig (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilderen).
Wilderen is part of the city of Sint-Truiden. Situated in the Haspengouw fruit region in the province of Limburg, it is well worth a visit. The region shows its most enchanting face in early spring when thousands of fruit trees present a colourful still life of white and pink blossoms.
Haspengouw is a world made out of fruit, offering endless views over undulating fields and now and again, a church steeple presenting a lonely beacon.
Sint-Truiden’s Belfort tower is a World Heritage Site. The tower used to form part of the cloth hall. It is now incorporated into the town hall which was built around it in the 18th century. The town’s beguinage, the “Begijnhof van Sint-Agnes” is of the so-called square type and is also included in the list of Unesco’s World Heritage Sites.
The remains of the former abbey of Sint-Truiden, to be found in Zerkingen village, include a Roman tower (mid-11th century), the porter’s lodge dating from 1779 and the abbott’s quarters, both built in the classicist style. The abbott’s quarters include an 11th-century crypt but the church associated with it was rebuilt also in the classicist style. In recent years the site of Sint-Truiden’s abbey has been extensively renovated.
The crypt is now open to the public and the baroque archway has been restored. The abbey tower, extensively renovated after a fire , is now also open to visitors. 196 steps with five rest and observation platforms will reward you with breath-taking views over the town and the region (http://belgium.beertourism.com/belgian-breweries/brouwerij-alcoholstokerij-wilderen).
Wilderen werd voor het eerst vermeld in 1139 als Wilre, afgeleid van de Latijnse term voor boerderij. Wilderen vormde samen met Grazen een heerlijkheid onder het graafschap Duras. In het begin van de 13e eeuw werd het een leen van het graafschap Loon maar de helft van Wilderen werd door de graaf van Duras geschonken aan de abdij van Sint-Truiden.
In 1971 werd de gemeente Wilderen opgeheven en bij Duras gevoegd maar in 1977 werd ook Duras opgeheven en werd Wilderen een deelgemeente van Sint-Truiden.
De Brouwerij en stokerij Wilderen (anno 1743), gelegen op een site daterende uit de 17de eeuw, werd volledig gerestaureerd en in 2011 opnieuw opengesteld voor het grote publiek. Er worden vier bieren gebrouwen: de Wilderen Goud, de Tripel Kanunnik, de Wilderen Kriek en de Cuvée Clarisse. Bovendien worden er in de nieuwe stokerij Wilderen Graanjenever, Wilderen Eau de Bière, Double You Gin en Wild Weasel (whisky) gedistilleerd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilderen).
Brouwerij Wilderen ligt in het hart van het Truiense streekdorpje Wilderen, waarvan de geschiedenis helemaal terugvoert tot het jaar 1642www.brouwerijwilderen.be/index.php/nl/brouwerij-wilderen, www.brouwerijwilderen.be/index.php/nl/brouwerij-wilderen/brouwerij-wilderen-vandaag). Ze verkopen zelfs tot in Australië
(www.hbvl.be/limburg/sint-truiden/truiens-bier-in-australische-supermarkt.aspx)Wat zegt de brouwer?
Tripel Kanunnik is een 4-granenbier gebrouwen naar origineel Wilderens kanunnik-recept.
Een zachte en kruidige tripel met hergisting op fles en een milde afdronk door het gebruik van fijne & edele hopsoorten.
In dit bier werd naast gerst, tarwe en haver uitzonderlijk ook rogge toegevoegd, wat deze Tripel een typisch karakter geeft.
Het eerder klassieke Tripelglas verbergt twee geheime boodschappen… (www.brouwerijwilderen.be/index.php/nl/bieren/tripel-kanunnik)
Mike Janssen, in 1994 een van de drijvende krachten achter de oprichting van kasteelbrouwerij Ter Dolen, opende in de zomer van 2011 de nieuwe brouwerij Wilderen, in een deelgemeente van Sint-Truiden.
Een authentiek industrieel monument anno 1743 in het hart van het Truiense streekdorpje Wilderen te midden van uitgestrekte fruitboomgaarden, een hedendaagse brouwerij en distilleerderij, een imposante alcoholstokerij uit 1890 en een monumentale Haspengouwse vakwerkhoeve maken deel uit van dit uniek verhaal.
In 2007 kochten Mike en zijn echtgenote Roniek een hoeve met een oude stokerij die sinds 1939 gesloten was. Drie jaar werd gewerkt aan de nodige vergunningen, waarna in 2010 de restauratie kon beginnen. De oude alcoholstokerij uit 1890 werd volledig gerenoveerd, de schuur werd omgebouwd tot een juweel van een verbruikerszaal en de nieuwe brouwerij (van Italiaanse makelij) werd ondergebracht in een nieuwbouw.
Alle renovaties werden uitgevoerd met respect en behoud voor de oude geschiedenis: de oude ketels, de gigantische rectificeerkolom,... alles bleef onaangeroerd! Bezoek met ons dit prachtig project! (www.obad.be/brouwerijbezoek20120120.html)
Een brouwsel neemt zo’n 7 uur in beslag ( 1u45 maishen ,3u filteren ,1.5u koken en 45 min afkoelen). Na het koelen van het brouwsel en het toevoegen van de huisgist start de gisting. Deze gisting zal 4 à 5 dagen duren bij 20 à 25°C, waarna het bier enkele weken op 0°C wordt gehouden.
De installatie en het materiaal is volledig uit roestvrij staal en voldoet aan de strengste voedings- en kwaliteitsnormen.
De capaciteit per brouwsel is 25 hectoliter (2500 liter) en totale opslagcapaciteit in de 5 gist- en lagertanks is 250 hectoliter. Bij voldoende gist- en lagertanks kan de brouwzaal tot 15000 hectoliter per jaar produceren.
Tevens beschikt de brouwerij over een eigen filtratielijn ( kiezelguhr- en platenfilter) en wordt het bier ter plaatse afgevuld in vaten (www.brouwerijwilderen.be/index.php/nl/brouwerij-wilderen/de-brouwzaal).
Op de plaats waar er in vroegere tijden de ossenstallen stonden staat er nu een hypermoderne brouwerij. Bij de restauratie zijn de oude voorgevels van het gebouw volledig gestut en gerenoveerd. Het hedendaagse architecturale ontwerp zorgt voor een aangename spanning tussen het monument van de oude stokerij en het moderne gebouw van de brouwerij. De brouwerij is te bezichtigen en te ontdekken tijdens de rondleidingen (www.brouwerijwilderen.be/index.php/nl/brouwerij-wilderen/brouwerij-wilderen-vandaag) (www.streekmarkt.be/de/brouwerij-wilderen).
De brouwerij van Wilderen vertelt ons een vroege geschiedenis, die ons helemaal terugvoert tot het jaar 1642.
De winning van Wilderen was een economische productie-eenheid die in eigen behoeften voorzag. Met het hout van bomen timmerde men de vakwerkhoeve, met grond leemde men de muren van de boerderij, schapen en runderen zorgden voor melk, wol en leer. Landbouw en veeteelt zorgden voor voedsel…
De grote winningen zoals die van Wilderen hadden hun eigen brouwketels…waarvan de draf dan weer richting ossenstal ging…en daar bevindt zich nu Brouwerij Wilderen anno 2011. Als er in de winning al veel en hard gewerkt werd, zo kon men er ook uitbundig feestvieren!!! Vooral met kermissen, en wel verschillende dagen aan een stuk…
Volgend leuk dorpsverhaal doet de ronde: Onder de genodigden was er een bultenaar die vooraleer in zijn roes in slaap te vallen, de gewoonte had luidruchtig te zingen: ”Een heel klein kanneke, voor een heel klein manneke. Goed volgetapt is gauw uitgelapt!” Daar men zelf brouwde was het niet moeilijk deze dorstige kozijn te laven!
De brouwerij stond in deze periode op de plaats waar later het bakhuis, de melkerij en het washuis gebouwd werden. Onder het huidige woonhuis kan men nog de dichtgemetselde keldergaten van de brouwerij zien… (www.brouwerijwilderen.be/index.php/nl/brouwerij-wilderen)
The Beginning – The story begins as early as 1642. “At the time, this farm was completely self-sufficient,” explains owner Mike Janssen . “Local wood was used in the construction of the farm buildings, the walls were covered in locally sourced loam; sheep and cattle provided milk, wool and leather. All the food came from agriculture and cattle farming....
Estates such as Wilderen had their own brewery cauldrons. Beer was brewed until 1800.
In addition to beer brewing, spirits were distilled for almost half a century. The old distillery closed down way back in 1939. These days it is a tourist attraction.
“It was impossible to re-commission the old distillery but nevertheless, I am extremely proud of it”, Mike emphasises. “The rectifying column over here was the largest of its kind in Europe at the time. Did you know that we even have discovered subterranean tunnels, which were used for illegal distilleries?”
After Mike purchased the site, an intense period of renovation followed before the new Wilderen opened its doors in 2011.
Ever since then, the site has been a hive of distilling, tasting and brewing activity. Wilderen has grown into a tourist attraction which in high season welcomes over 2000 visitors a day (http://belgium.beertourism.com/belgian-breweries/brouwerij-alcoholstokerij-wilderen).
What the Wilderen brewery has achieved in the space of just a few years is vey impressive indeed. In 2012 they were runners-up in the Vlaamse monumentenprijs competition (Flemish Monuments Awards), which was the crowning glory on many years’ hard work.
Wilderen products are now in demand world-wide. However, behind every successful project there is an exceptionally strong team.
Mike Janssen (who studied economics) is now a passionately driven entrepreneur and brewer-distiller with a vision and a long-term plan.
In previous lives he was he founder of castle brewery Ter Dolen in Houthalen and the driving force behind Dentergems Wit. At Wilderen’s, he works as a guide as well as in the café and, of course, with brewmaster Roland Vanderlinden he is responsible for monitoring the brewing and distilling processes.
In 2007, at a time when practically everyone believed that Wilderen could not be resurrected, Mike and his wife Roniek Van Bree, both entrepreneurs through and through, saw the site’s potential and fell in love with it.
They purchased Wilderen and started the renovations, with Roniek’s creative background adding a great deal of value.
She has a Master’s Degree in Figurative Arts with a specialty in monumental painting and leaded glass.
Roniek, together with graphic artist Lejon Tits, who hails from Limburg, are the creative spirits behind much of what is happening on the site.
This ranges from a simple beer mat or shot glass to the design of the terraces. Roniek is now managing an enthusiastic team of one hundred students.
Together, they are quenching the thirst of many a beer lover and tourist (http://belgium.beertourism.com/belgian-breweries/brouwerij-alcoholstokerij-wilderen).
The buildings on the site surprise the visitor through their monumental character. The brewery café is situated in an ancient half-timbered barn (1690), ...There is much here to enjoy for lovers of industrial archeology. We can view a Lancashire steam cauldron with a riveted flat front, a steam engine with dual-action valve, a mixing basin, a malt thinner, wooden yeast basins, sedimentation basins and early twentieth-century water tanks.
The guided tour, in Dutch, English, French and German of the distillery, brewery and the industrial monuments takes place only on Saturdays, Sundays and public holidays, always at 15.00h. (http://belgium.beertourism.com/belgian-breweries/brouwerij-alcoholstokerij-wilderen).
These days the brewery produces three beers: Tripel Kanunnik, Wilderen Goud, Kriek and the dark Cuvée Clarisse. All three are high-quality beers that are very accessible: Mike wants to deliver brews that are appreciated by a large group of people. Niche beers may be added to the range at a later stage.
Wilderen produces beers as well as distilled products. The jenever (32% ABV) is somewhat lighter and milder than a classic jenever so it will appeal to a younger generation. The taste of “Eau de Bière” (32% ABV) is somewhere between Calvados and Cognac. This is a spirit based on the Triple Kanunnik that makes a unique digestive with culinary qualities. Recently they also presented their "W" gin to the world. The first gin to come from the Belgian province of Limburg.
Summer 2014 will see the launch of a single malt whisky, which is now patiently maturing in oak barrels previously used for bourbon.
(http://belgium.beertourism.com/belgian-breweries/brouwerij-alcoholstokerij-wilderen).
'Er nemen meer dan 750 bieren deel aan de wedstrijd', zegt Mike Janssen. 'Het is natuurlijk een echte opsteker. We zijn nog maar twee jaar bezig en de erkenning is dan ook enorm. De bieren worden blind geproefd door meer dan 50 bierspecialisten.'
De Brussels Beer Challenge zag het levenslicht in 2012. Deze wedstrijd heeft als doel de biersector te promoten op een referentie- en kennersmarkt.
De Wilderen Kriek is gebrouwen met spontaan gegiste Lambic, langzaam gerijpt op grote oude eikenhouten foedervaten. Hieraan werd 25% van de rijpste en sappigste krieken toegevoegd. Die zorgen voor de dieprode kleur (www.truineer.be/nl/sint-truiden/goud-voor-wilderen-kriek).
Wilderen Kriek krijgt Goud op de Brussels Beer Challenge. - 14/11/2013
110 kandidaten over heel de wereld streden mee om het goud voor beste fruitbier tijdens de Brussels Beer Challenge van afgelopen zondag. Verrassend werd de jongste biertelg van alcoholstokerij Wilderen, Wilderen Kriek, uitgeroepen tot het beste fruitbier van de wedstrijd.
"Onze Wilderen Kriek bestaat nu twee jaar. Vorig jaar vond ik nog wat te vroeg om deel te nemen aan een wedstrijd maar dit jaar besloot in onze kans te wagen. 50 gerenommeerde bierspecialisten proeven blind van alle ingestuurde bieren. Ik had niet verwacht dat onze Kriek meteen met de hoofdprijs aan de haal zouden gaan.", vertelt Mike Janssen. "We waren dan ook verrast toen ik plots telefoon kreeg om te melden dat onze Kriek de hoofdprijs heeft gewonnen. Hiermee laten we de Rodenbach Caractère Rouge achter ons die zilver kregen!"
Een leuke anekdote is het feit dat het gezicht van Mike en Roniek opduiken in de logo’s van de sommige Wilderen bieren. Wie goed in het logo van de Wilderen Kanunnik kijkt, kan in de letter K het hoofd van Mike terugvinden. “Een grapje van mij. Het heeft even geduurd voordat Mike het gezien had”, lacht Roniek. “Ik had verwacht dat hij ook met mij iets ging uithalen in het logo van onze Kriek. Toen het logo af was, heb ik zeer goed de letters bestudeerd maar ik vond niks. Achteraf blijkt dat mijn gezicht in de achtergrond van het etiket werd verwerkt!” (www.trudofm.be/news/2211/)
Het gamma bieren van de brouwerij Wilderen in Sint-Truiden is uitgebreid. Aan de variëteiten Wilderen Goud, de Trippel Kanunnik en de Wilderen Kriek wordt ''Cuvée Clarisse', een donker bier van 9,2° toegevoegd.
"Daarmee is ons gamma compleet. Het is een pittig mooi donkerrood warm winterbier dat uiteraard ook in de zomer kan gedronken worden. De naam Cuvée Clarrise sluit aan met de namen van de andere bieren en bij gebrek aan een abdij is het een subtiele verwijzing naar het klooster in Sint-Truiden," weet Mike Janssen. Vandaag is het bier enkel verkrijgbaar in vaten van 20 liter en het opzet is er 100.000 liters jaarlijks van te brouwen. De snelle groei belet ons nu even om Cuvée Clarisse nu al op flessen te trekken, wat eigenlijk een luxe probleem is," glundert echtgenote Roniek Van Bree. De bieren uit Wilderen zijn ook zeer gegeerd in het buitenland met Nederland als absolute top (www.hbvl.be/cnt/aid1490013/brouwerij-wilderen-heeft-nu-ook-een-donkere-cuvee-clarisse).
Na de voorstelling van Double You Gin, de eerste Limburgse gin, presenteerde de Brouwerij Wilderen zijn ‘Cuvée Clarisse’, een donkerrood bier van 9,2°. “Naast ons Wilderen Goud, de Trippel Kanunnik en de Wilderen Kriek maakt de Cuvée Clarisse ons assortiment bieren compleet, merken zaakvoerders Mike Janssen en echtgenote Roniek Van Bree enthousiast op.
De bedoeling is jaarlijks 100.000 liters te brouwen van de Cuvée Clarisse, een naam die verwijst naar een nonnenklooster in Sint-Truiden (https://bierflash.wordpress.com/2013/12/11/nieuw-winterbier-van-wilderen/).
In 2007 kochten Mike en zijn echtgenote Roniek
een hoeve met een oude stokerij die sinds 1939 gesloten was
Brouwerij & Alcoholstokerij Wilderen
Wilderenlaan 8
Wilderen (Sint-Truiden)
3803 Belgium