Deze goede kwaliteit is het resultaat van een met zorg uitgevoerde teelt, waarbij kwaliteit steeds als belangrijkste aandachtspunt wordt beschouwd.
Brouwerijen of bedrijven die Belgische hop gebruiken om hun bieren te brouwen of producten te maken krijgen vanaf nu een apart logo (http://www.belgischehop.be/home?lang=nl).
De shift van bitterhoppen naar aromahoppen zet zich door in de VSA en zorgt ook in Duitsland voor een verandering in variëteiten. In Duitsland blijft de bitterhop Herkules (ten nadele van Magnum en Taurus) aan een steile opmars bezig, maar daarnaast worden meer en meer aromahoppen zoals Cascade, Hüll Melon en Mandarina Bavaria aangeplant. In de VSA gaat het naast Cascade ondemeer om de aromahoppen Centennial, Citra®, Simcoe® en Mosaic™. In beide landen ziet men ook een uitbreiding van het hopareaal. In de Tsjechische republiek, Slovenië, Polen en Frankrijk zijn ook bescheiden uitbreidingen in hopareaal te zien (www.belgischehop.be/nieuwsbrief/2014-10/index.html).
Dankzij de steile opmars van kleinschalige brouwerijen in de VSA en de daaraan gekoppelde vraag naar aromahoppen, steeg de import van hop uit Groot-Brittannië richting de VSA met 65%. De hopboeren uit de UK stellen dat het Engelse klimaat ervoor zorgt dat de Engelse hop een specifieke, uitgesproken smaak geeft (www.belgischehop.be/nieuwsbrief/2014-10/index.html).
(http://brewersguild.org.nz/news)
Naast België en Nieuw-Zeeland zijn ook Amerika, Duitsland en Tsjechië bekende hoplanden....er zijn behoorlijk wat gebieden, waarover later meer...