Nu ik het biernieuws zo bijhoud zie ik pas hoe veel er eigenlijk is aan biernieuws...dan is een berichtje per maand te weinig dan maar tweemaandelijks ( in de betekenis van 2x per maand, en niet eenmaal per 2 maanden) een nieuws overzicht:
NIX18 een wet van nix?
Zoals ze in De Kwis van afgelopen weekend was te zien komen er states meer komma 's uitpers...
Het aantal jonge comazuipers steeg in 2015 met bijna 20 procent. Een tegenvaller na de nieuwe Drank- en Horecawet. Het aantal comazuipers dat in 2015 in het ziekenhuis belandde is fors toegenomen. Terwijl in 2014 783 kinderen door overmatige alcoholconsumptie in het ziekenhuis terecht kwamen, waren dat er in 2015: 931. Dat is een stijging van bijna 20 procent. Het merendeel van de kinderen – ongeveer evenveel jongens als meisjes – werd opgenomen met een alcoholvergiftiging. Dit blijkt uit cijfers van het ziekenhuis Reinier de Graaf, de Universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP...„Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger”, zegt Nico van der Lely, werkzaam als kinderarts in het Reinier de Graaf ziekenhuis en oprichter van de alcoholpoli voor jonge comazuipers. Een duidelijke verklaring voor de toename heeft de kinderarts niet. Volgens Van der Lely vormen vooral de mierzoete alcoholhoudende dranken een probleem: „Het gaat mis bij die zoete troep. Goldstrike, bijvoorbeeld, een drankje met goudglitters. Dat vindt de jeugd super stoer. Ze drinken het op een lege maag en na een paar glazen vallen ze om.” (www.nrc.nl/handelsblad/2016/03/08/meer-comazuipers-door-die-zoete-troep-1598580)
Jongeren drinken zo een fles wodka op... Staatsseretaris Van Rijn schrikt van het falen van de nieuwe alcoholwet....Kinderarts Nico van der Lely houdt sinds 2007 bij hoeveel jongeren bij de eerste hulp binnenkomen door overmatig alcoholgebruik. ...In 2014 ging de leeftijd waarop alcohol gekocht kan worden omhoog naar 18. De overheid zette stevig in op het voorkomen van drankgebruik door minderjarigen. ....Het aantal jongeren dat na opname een ernstige alcoholvergiftiging bleek te hebben, is zelfs met 27 procent gestegen ten opzichte van 2014. Bijna net zoveel jongens als meisjes belandden in het ziekenhuis. Gemiddeld waren de jongeren drie uur buiten bewustzijn. Ze hadden ten minste zes tot tien glazen alcohol gedronken, vaak sterke drank...Wat opvalt, is dat ouders sinds de eerste telling wel strenger zijn geworden bij drankgebruik. In 2011 had een kwart van de kinderen gedronken zonder toestemming van hun ouders; vorig jaar had meer dan de helft van de ouders het drinken verboden. "Het stevig drinken gaat gewoon door, maar nu wel stiekemer", zegt Van der Lely (http://nos.nl/artikel/2091440-fors-meer-jonge-comazuipers-die-nu-stiekem-drinken.html).
In het NOSjournaal van 8 maart was zelfs een grafiek te zien waarin je zag dat het aantal comazuipers sinds 2010 was afgevlakt en vanaf 2014 weer toenam...
Ik vond enkel de versie van NRC:
Tja, wie had dat verwacht als je de jongeren drank ontzegt en ze niet meer openlijk onder toezicht mogen kunnen drinken en dus in de 'zuipketen', vergelijkbaar met de Amerikaanse drooglegging, stiekem gaan drinken. Wie verzint dat nu om de minimumleeftijd te hoog?
In 2011 is het aantal 'comazuipers' onder jongeren opnieuw toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK)....Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2010. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen comazuipers bleek bovendien lager dan in het jaar ervoor. In 2010 was het gemiddelde 'slachtoffer' 15,6 jaar. In 2011 is dat 15,3 jaar...Van der Lely stelt dat het enorm zou helpen als de minimumleeftijd om alcohol te mogen kopen op 18 jaar komt te liggen. (www.nu.nl/gezondheid/2795403/opnieuw-stijging-van-jonge-comazuipers.html). De cijfers zijn ruim twee jaar na invoering van de Drank- en Horecawet, die verkoop van alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de achttien strafbaar stelt, „een tegenvaller”. Van der Lely: „Soms voelt het alsof ik water naar de zee draag. Ik doe echt mijn stinkende best om alcoholgebruik onder minderjarigen terug te dringen. Ik reis het hele land af. Maar als James Bond in Spectrum een uur lang met een Heineken in zijn hand staat, kun je daar echt niet tegen op.” (www.nrc.nl/handelsblad/2016/03/08/meer-comazuipers-door-die-zoete-troep-1598580)
Om het in perspectief te zetten:
“Als je ouders en kinderen al het verschil kunt uitleggen tussen gebruik en misbruik - dus het verantwoord omgaan met alcohol - heb je al een hele stap gezet. Een simpel beroep op gezond verstand. Lukt je dat, is dat vele malen effectiever dan controles ...Dat zegt Rikus Jager, burgemeester van de gemeente Westerveld (www.assercourant.nl/achtergrond/algemeen-achtergrond/goede-voorlichting-gevaren-alcohol-en-jeugd-altijd-beter-dan-controles).
Amerikaans Root Beer en onwetendheid bij horecapersoneel
Voor biermarketing wordt aan bier allerlei rare namen gegeven zoals kraanwater. Ook zijn er drankjes zoals ginger ale, bitter lemon en root beer die lijken op bier. Die laatste is normaal zonder alcohol en een kinderdrankje. Net zoals kraanwater zijn er brouwers die graag bierbrouwen die daar op lijkt. Als je dan onwetend horecapersoneel hebt kan het gebeuren dat ze kinderen bier serveren!
Vader Barnett vroeg om drie root beers voor zijn kids, maar kreeg in plaats daarvan 'Not your father's root beer', een alcoholische drank [van 5,9%]. Het 9-jarige zoontje en 11-jarige dochtertje namen een paar slokken voordat de vader doorkreeg dat het niet de onschuldige root beer was. Hij riep de medewerker van Applebee's bij zich die de flesjes aan de kinderen had gegeven, maar die beweerde dat het toch echt om root beer ging. De vader werd woest en belde zowel de politie als het hoofdkantoor van Applebee's om het incident te melden (www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/03/kinderen-krijgen-bier-een-moet-naar-het-ziekenhuis).
Volgens een woordvoerder van Applebee's heeft de restaurantketen direct stappen ondernomen. „We hebben onze welgemeende excuses aangeboden, de familie een gratis diner aangeboden en een training gepland om het personeel beter op de hoogte brengen van hun producten.'' De medewerker die het bier aan de kinderen serveerde is op inactief gesteld. Applebee's onderzoekt de zaak nu intern (www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/03/kinderen-krijgen-bier-een-moet-naar-het-ziekenhuis).
(http://wjhl.com/2016/03/10/alcoholic-root-beer-served-to-3-kids-at-johnson-city-applebees-employee-suspended/)
NAC Breda vraagt fans om bier te drinken
Terwijl in het kader van NIX18 er beleid is om minder te drinken, vraagt de Bredase voetbalclub van haar fans om meer bier te drinken en minder te gooien (zie www.vi.nl/in-de-kantlijn/nacfans-moeten-bier-opdrinken-seksrel-in-denemarken-.htm?showcomm=true).
Bij Zulte Waregen wordt getrakteerd
Steve De Ridder trakteer bij Zulte Waregem nu ze de kampioenspoule in België hebben veroverd. 'Ik wil gerust een vaatje geven in supporterscafé De Klauwaert', had de oud-speler van onder andere De Graafschap en FC Utrecht beloofd (www.vi.nl/in-de-kantlijn/de-ridder-haalt-bier-gelletje-doet-wonderen-bij-schalk-.htm).
Belgisch bier duurder door nieuwe Belgische energiewet?
Op 1 maart 2016 treedt de Vlaamse energieheffing, de zogenoemde "Turteltaks", in werking. De heffing dient om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/2.41598). Het ziet er dus naar uit dat de Belgen een hogere stroomrekening gaan betalen. Enerzijds via de factuur in hun bus, maar anderzijds ook als ze gaan winkelen, of uit gaan eten. Want bedrijven en handelaars zullen de hogere btw, ten gevolge van de nieuwe wet, de zogenaamde Turteltaks die deze maand is ingevoerd, doorrekenen aan de klant (zie www.demorgen.be/economie/brood-en-bier-duurder-door-turteltaks-b9901ea1/). De nieuwe energieheffing 'Bijdrage Energiefonds' gaat uit van een evenredige verspreiding van de lasten tussen gezinnen en bedrijven. Dat zegt Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (vandaar de naam Turteltaks). Omdat er al een federale belasting bestaat op het verbruik van elektriciteit, kan er geen Vlaamse taks op het verbruik meer bijkomen. Daarom werkt Turtelboom met een belasting per aansluitpunt . Ze heeft daarbij voor een evenredige verdeling van de lasten tussen de gezinnen en de bedrijven gekozen. Beide groepen betalen 50 procent van de rekening, waarbij de mensen die het moeilijk hebben zoveel mogelijk worden ontzien (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/2.41598). Die 50-50% verdeling zal dus niet opgaan, want de bedrijven kunnen hun hogere kosten doorbelasten aan de consument. De leveranciers en logistieke dienstverleners zullen het aan de brouwer door belasten en die aan de consument van het Belgische bier...
Bavaria in Berlicum goedkoper dan ooit
De kratjes Bavaria gaan deze week voor uitzonderlijk lage prijzen over de toonbank in Berlicum.
Verschillende winkels deden telkens weer wat van de prijs af. De EMTÉ en Jumbo in Berlicum hadden afgelopen week al een aantal keer de prijs voor een krat Bavaria verlaagd. De plaatselijke slijterij dook daar nog eens onder (www.biernet.nl/nieuws/bieroorlog-in-berlicum).
Belgisch bier Tripel Karmeliet hinder Belgische paters Karmelieten
Het plan van de Brugse Karmelieten om zelf bier te brouwen, is brouwerij Bosteels niet ontgaan. De brouwer wil zijn merk Tripel Karmeliet extra beschermen waardoor de Karmelieten naast hun eigen naam ook het jaar van hun recept niet kunnen vermelden.
De inzet van de biertwist is een eeuwenoud recept van de karmelietenorde die de Brugse paters gebruiken als basis voor Goedt Bier, een bier die ze binnenkort op de Markt brengen. Maar datzelfde recept gebruikt brouwerij Bosteels uit het Oost-Vlaamse Buggenhout al jaren als uithangbord voor hun driegranenbier, dat ze pas na de creatie ervan in 1996 Tripel Karmeliet doopte.
Kort nadat de plannen voor het Brugse Karmelietenbier bekend geraakten, heeft Bosteels extra bescherming aangevraagd voor zijn merk Tripel Karmeliet. Na de naam, het logo en het glas wil het nu ook exclusiviteit op het jaartal 1679, het jaar waaruit het boek met het recept dateert en dat ook al jaren op de fles en het glas van het Buggenhoutse bier prijkt. En de kans is bestaande dat dat lukt. “Het zou niet de eerste keer zijn dat een jaartal beschermd wordt”, zegt professor Marie-Christine Janssens van de KU Leuven (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160309_02173913).
De hop is op?
Begin deze maand was er het nieuws dat de hopoogst was tegengevallen en er tekorten werden verwacht. Fred Schiphorst reageerde er als volgt op: Eerst [eind februari] was er paniek over landbouwgif in Duitse bieren en nu koppen kranten "De hop is op". Het eerste is al vakkundig becommentarieerd door Rick Kempen. Ik denk dat het tweede ook wel mee zal vallen. Misschien is het wel een vermomde zegen!
Het probleem is dat er wereldwijd een kwart minder hop is geoogst. In het gewone bier van de grote merken zit niet zoveel hop verwerkt, maar de kleine brouwers die speciaalbieren brouwen gebruiken relatief veel hop (www.rtvnoord.nl/nieuws/160285/Tekort-aan-hop-onder-brouwers-In-bier-moet-gewoon-hop-zitten).
Het was ergens halverwege 2015 dat ik in gesprek was met een brouwer. Hij was druk bezig om te bepalen welke hoppen hij nodig had in 2016. Bovendien was hij voor alle zekerheid op zoek naar alternatieven voor populaire hopsoorten, omdat hij er (waarschijnlijk terecht) rekening mee hield dat die wel eens lastig te krijgen zouden zijn en dan is het handig om uit te kunnen wijken en zo toch je bieren te kunnen brouwen.
Ik moet daar nu weer aan denken nu ik de alarmerende berichten lees over het feit dat de hop op zou zijn. Dat we een droge zomer hebben gehad weten we volgens mij al een paar maanden en die plantenziekten zullen ook niet van vandaag of gisteren zijn. Tenslotte is de groei van de bierproductie ook al een tijdje bezig. Bestaande brouwerijen groeien en er komen nog steeds nieuwe bij. Ofwel: wie een beetje heeft opgelet zou dit toch moeten hebben kunnen zien aankomen. En dus zijn maatregelen hebben kunnen nemen.
Daarnaast is deze schaarste misschien een gouden kans. Want voor wie het vergeten is: bier bestaat uit meer ingrediënten dan alleen hop. Naast hop zijn er nog water, mout en natuurlijk is er nog de gist. Gegeven de toenemende fantasie van brouwers is de lijst nog veel langer te maken en is de vraag langzamerhand of er nog iets te vinden is dat geschikt is voor menselijke consumptie en nog nimmer in bier is gebruikt. Misschien moeten die ingrediënten weer meer naar de voorgrond en kan de schaarse hop dan een wat minder prominente rol spelen.
Ook Tonie Mudde en Ronald Veldhuizen van de Volkskrant geven aan dat de nuance ontbreekt: Al ziet het spraakmakende rapport er meer uit als een activistisch pamflet dan een wetenschappelijke studie, zit er toch serieus onderzoekswerk achter. De groep kocht 14 bekende Duitse bieren en liet daar erkende labtests op los om de onkruidverdelger glyfosaat op te sporen. En die vonden ze. In alle biermerken welteverstaan. Dat resultaat kan best kloppen, denkt Hans Mol, onderzoeker aan voedselveiligheidsinstituut RIKILT Wageningen. Glyfosaat wordt namelijk vóór het maaien van granen vaak gebruikt en kan zo in het bier belanden.
Mol is echter niet onder de indruk van de hoeveelheid glyfosaat in het gouden sop: 30 microgram per liter.. Glyfosaat in deze concentratie begint pas gevaarlijk te worden als je 600 liter bier per dag drinkt, afgaande op de acceptabele dagelijkse inname die is vastgesteld de Europese voedselwaakhond EFSA. Laten we wel wezen: wie 600 liter bier per dag drinkt, heeft eerder een alcoholprobleem.
Hooguit overschrijdt de glyfosaatconcentratie de drinkwaternorm, iets waar das Umweltinstitut flink op hamert. Alleen is die toentertijd nooit op voedselveiligheid gestoeld, maar op een principekwestie: in drinkwater horen geen bestrijdingsmiddelen te zitten. Twee verschillende normen dus, die hier ten gunste van bangmakerij slordig door elkaar worden gehaald.
Oordeel: nuance ontbreekt.
(www.volkskrant.nl/wetenschap/bevat-duits-bier-gevaarlijk-landbouwgif~a4256196/)
NIX18 een wet van nix?
Zoals ze in De Kwis van afgelopen weekend was te zien komen er states meer komma 's uitpers...
Het aantal jonge comazuipers steeg in 2015 met bijna 20 procent. Een tegenvaller na de nieuwe Drank- en Horecawet. Het aantal comazuipers dat in 2015 in het ziekenhuis belandde is fors toegenomen. Terwijl in 2014 783 kinderen door overmatige alcoholconsumptie in het ziekenhuis terecht kwamen, waren dat er in 2015: 931. Dat is een stijging van bijna 20 procent. Het merendeel van de kinderen – ongeveer evenveel jongens als meisjes – werd opgenomen met een alcoholvergiftiging. Dit blijkt uit cijfers van het ziekenhuis Reinier de Graaf, de Universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP...„Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger”, zegt Nico van der Lely, werkzaam als kinderarts in het Reinier de Graaf ziekenhuis en oprichter van de alcoholpoli voor jonge comazuipers. Een duidelijke verklaring voor de toename heeft de kinderarts niet. Volgens Van der Lely vormen vooral de mierzoete alcoholhoudende dranken een probleem: „Het gaat mis bij die zoete troep. Goldstrike, bijvoorbeeld, een drankje met goudglitters. Dat vindt de jeugd super stoer. Ze drinken het op een lege maag en na een paar glazen vallen ze om.” (www.nrc.nl/handelsblad/2016/03/08/meer-comazuipers-door-die-zoete-troep-1598580)
Jongeren drinken zo een fles wodka op... Staatsseretaris Van Rijn schrikt van het falen van de nieuwe alcoholwet....Kinderarts Nico van der Lely houdt sinds 2007 bij hoeveel jongeren bij de eerste hulp binnenkomen door overmatig alcoholgebruik. ...In 2014 ging de leeftijd waarop alcohol gekocht kan worden omhoog naar 18. De overheid zette stevig in op het voorkomen van drankgebruik door minderjarigen. ....Het aantal jongeren dat na opname een ernstige alcoholvergiftiging bleek te hebben, is zelfs met 27 procent gestegen ten opzichte van 2014. Bijna net zoveel jongens als meisjes belandden in het ziekenhuis. Gemiddeld waren de jongeren drie uur buiten bewustzijn. Ze hadden ten minste zes tot tien glazen alcohol gedronken, vaak sterke drank...Wat opvalt, is dat ouders sinds de eerste telling wel strenger zijn geworden bij drankgebruik. In 2011 had een kwart van de kinderen gedronken zonder toestemming van hun ouders; vorig jaar had meer dan de helft van de ouders het drinken verboden. "Het stevig drinken gaat gewoon door, maar nu wel stiekemer", zegt Van der Lely (http://nos.nl/artikel/2091440-fors-meer-jonge-comazuipers-die-nu-stiekem-drinken.html).
In het NOSjournaal van 8 maart was zelfs een grafiek te zien waarin je zag dat het aantal comazuipers sinds 2010 was afgevlakt en vanaf 2014 weer toenam...
Ik vond enkel de versie van NRC:
Tja, wie had dat verwacht als je de jongeren drank ontzegt en ze niet meer openlijk onder toezicht mogen kunnen drinken en dus in de 'zuipketen', vergelijkbaar met de Amerikaanse drooglegging, stiekem gaan drinken. Wie verzint dat nu om de minimumleeftijd te hoog?
In 2011 is het aantal 'comazuipers' onder jongeren opnieuw toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK)....Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2010. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen comazuipers bleek bovendien lager dan in het jaar ervoor. In 2010 was het gemiddelde 'slachtoffer' 15,6 jaar. In 2011 is dat 15,3 jaar...Van der Lely stelt dat het enorm zou helpen als de minimumleeftijd om alcohol te mogen kopen op 18 jaar komt te liggen. (www.nu.nl/gezondheid/2795403/opnieuw-stijging-van-jonge-comazuipers.html). De cijfers zijn ruim twee jaar na invoering van de Drank- en Horecawet, die verkoop van alcoholhoudende dranken aan jongeren onder de achttien strafbaar stelt, „een tegenvaller”. Van der Lely: „Soms voelt het alsof ik water naar de zee draag. Ik doe echt mijn stinkende best om alcoholgebruik onder minderjarigen terug te dringen. Ik reis het hele land af. Maar als James Bond in Spectrum een uur lang met een Heineken in zijn hand staat, kun je daar echt niet tegen op.” (www.nrc.nl/handelsblad/2016/03/08/meer-comazuipers-door-die-zoete-troep-1598580)
Om het in perspectief te zetten:
“Als je ouders en kinderen al het verschil kunt uitleggen tussen gebruik en misbruik - dus het verantwoord omgaan met alcohol - heb je al een hele stap gezet. Een simpel beroep op gezond verstand. Lukt je dat, is dat vele malen effectiever dan controles ...Dat zegt Rikus Jager, burgemeester van de gemeente Westerveld (www.assercourant.nl/achtergrond/algemeen-achtergrond/goede-voorlichting-gevaren-alcohol-en-jeugd-altijd-beter-dan-controles).
Amerikaans Root Beer en onwetendheid bij horecapersoneel
Voor biermarketing wordt aan bier allerlei rare namen gegeven zoals kraanwater. Ook zijn er drankjes zoals ginger ale, bitter lemon en root beer die lijken op bier. Die laatste is normaal zonder alcohol en een kinderdrankje. Net zoals kraanwater zijn er brouwers die graag bierbrouwen die daar op lijkt. Als je dan onwetend horecapersoneel hebt kan het gebeuren dat ze kinderen bier serveren!
Vader Barnett vroeg om drie root beers voor zijn kids, maar kreeg in plaats daarvan 'Not your father's root beer', een alcoholische drank [van 5,9%]. Het 9-jarige zoontje en 11-jarige dochtertje namen een paar slokken voordat de vader doorkreeg dat het niet de onschuldige root beer was. Hij riep de medewerker van Applebee's bij zich die de flesjes aan de kinderen had gegeven, maar die beweerde dat het toch echt om root beer ging. De vader werd woest en belde zowel de politie als het hoofdkantoor van Applebee's om het incident te melden (www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/03/kinderen-krijgen-bier-een-moet-naar-het-ziekenhuis).
Volgens een woordvoerder van Applebee's heeft de restaurantketen direct stappen ondernomen. „We hebben onze welgemeende excuses aangeboden, de familie een gratis diner aangeboden en een training gepland om het personeel beter op de hoogte brengen van hun producten.'' De medewerker die het bier aan de kinderen serveerde is op inactief gesteld. Applebee's onderzoekt de zaak nu intern (www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/03/kinderen-krijgen-bier-een-moet-naar-het-ziekenhuis).
(http://wjhl.com/2016/03/10/alcoholic-root-beer-served-to-3-kids-at-johnson-city-applebees-employee-suspended/)
NAC Breda vraagt fans om bier te drinken
Terwijl in het kader van NIX18 er beleid is om minder te drinken, vraagt de Bredase voetbalclub van haar fans om meer bier te drinken en minder te gooien (zie www.vi.nl/in-de-kantlijn/nacfans-moeten-bier-opdrinken-seksrel-in-denemarken-.htm?showcomm=true).
Bij Zulte Waregen wordt getrakteerd
Steve De Ridder trakteer bij Zulte Waregem nu ze de kampioenspoule in België hebben veroverd. 'Ik wil gerust een vaatje geven in supporterscafé De Klauwaert', had de oud-speler van onder andere De Graafschap en FC Utrecht beloofd (www.vi.nl/in-de-kantlijn/de-ridder-haalt-bier-gelletje-doet-wonderen-bij-schalk-.htm).
Belgisch bier duurder door nieuwe Belgische energiewet?
Op 1 maart 2016 treedt de Vlaamse energieheffing, de zogenoemde "Turteltaks", in werking. De heffing dient om de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/2.41598). Het ziet er dus naar uit dat de Belgen een hogere stroomrekening gaan betalen. Enerzijds via de factuur in hun bus, maar anderzijds ook als ze gaan winkelen, of uit gaan eten. Want bedrijven en handelaars zullen de hogere btw, ten gevolge van de nieuwe wet, de zogenaamde Turteltaks die deze maand is ingevoerd, doorrekenen aan de klant (zie www.demorgen.be/economie/brood-en-bier-duurder-door-turteltaks-b9901ea1/). De nieuwe energieheffing 'Bijdrage Energiefonds' gaat uit van een evenredige verspreiding van de lasten tussen gezinnen en bedrijven. Dat zegt Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (vandaar de naam Turteltaks). Omdat er al een federale belasting bestaat op het verbruik van elektriciteit, kan er geen Vlaamse taks op het verbruik meer bijkomen. Daarom werkt Turtelboom met een belasting per aansluitpunt . Ze heeft daarbij voor een evenredige verdeling van de lasten tussen de gezinnen en de bedrijven gekozen. Beide groepen betalen 50 procent van de rekening, waarbij de mensen die het moeilijk hebben zoveel mogelijk worden ontzien (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/2.41598). Die 50-50% verdeling zal dus niet opgaan, want de bedrijven kunnen hun hogere kosten doorbelasten aan de consument. De leveranciers en logistieke dienstverleners zullen het aan de brouwer door belasten en die aan de consument van het Belgische bier...
Bavaria in Berlicum goedkoper dan ooit
De kratjes Bavaria gaan deze week voor uitzonderlijk lage prijzen over de toonbank in Berlicum.
Verschillende winkels deden telkens weer wat van de prijs af. De EMTÉ en Jumbo in Berlicum hadden afgelopen week al een aantal keer de prijs voor een krat Bavaria verlaagd. De plaatselijke slijterij dook daar nog eens onder (www.biernet.nl/nieuws/bieroorlog-in-berlicum).
Belgisch bier Tripel Karmeliet hinder Belgische paters Karmelieten
Het plan van de Brugse Karmelieten om zelf bier te brouwen, is brouwerij Bosteels niet ontgaan. De brouwer wil zijn merk Tripel Karmeliet extra beschermen waardoor de Karmelieten naast hun eigen naam ook het jaar van hun recept niet kunnen vermelden.
De inzet van de biertwist is een eeuwenoud recept van de karmelietenorde die de Brugse paters gebruiken als basis voor Goedt Bier, een bier die ze binnenkort op de Markt brengen. Maar datzelfde recept gebruikt brouwerij Bosteels uit het Oost-Vlaamse Buggenhout al jaren als uithangbord voor hun driegranenbier, dat ze pas na de creatie ervan in 1996 Tripel Karmeliet doopte.
Kort nadat de plannen voor het Brugse Karmelietenbier bekend geraakten, heeft Bosteels extra bescherming aangevraagd voor zijn merk Tripel Karmeliet. Na de naam, het logo en het glas wil het nu ook exclusiviteit op het jaartal 1679, het jaar waaruit het boek met het recept dateert en dat ook al jaren op de fles en het glas van het Buggenhoutse bier prijkt. En de kans is bestaande dat dat lukt. “Het zou niet de eerste keer zijn dat een jaartal beschermd wordt”, zegt professor Marie-Christine Janssens van de KU Leuven (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160309_02173913).
De hop is op?
Begin deze maand was er het nieuws dat de hopoogst was tegengevallen en er tekorten werden verwacht. Fred Schiphorst reageerde er als volgt op: Eerst [eind februari] was er paniek over landbouwgif in Duitse bieren en nu koppen kranten "De hop is op". Het eerste is al vakkundig becommentarieerd door Rick Kempen. Ik denk dat het tweede ook wel mee zal vallen. Misschien is het wel een vermomde zegen!
Het probleem is dat er wereldwijd een kwart minder hop is geoogst. In het gewone bier van de grote merken zit niet zoveel hop verwerkt, maar de kleine brouwers die speciaalbieren brouwen gebruiken relatief veel hop (www.rtvnoord.nl/nieuws/160285/Tekort-aan-hop-onder-brouwers-In-bier-moet-gewoon-hop-zitten).
Ik moet daar nu weer aan denken nu ik de alarmerende berichten lees over het feit dat de hop op zou zijn. Dat we een droge zomer hebben gehad weten we volgens mij al een paar maanden en die plantenziekten zullen ook niet van vandaag of gisteren zijn. Tenslotte is de groei van de bierproductie ook al een tijdje bezig. Bestaande brouwerijen groeien en er komen nog steeds nieuwe bij. Ofwel: wie een beetje heeft opgelet zou dit toch moeten hebben kunnen zien aankomen. En dus zijn maatregelen hebben kunnen nemen.
Daarnaast is deze schaarste misschien een gouden kans. Want voor wie het vergeten is: bier bestaat uit meer ingrediënten dan alleen hop. Naast hop zijn er nog water, mout en natuurlijk is er nog de gist. Gegeven de toenemende fantasie van brouwers is de lijst nog veel langer te maken en is de vraag langzamerhand of er nog iets te vinden is dat geschikt is voor menselijke consumptie en nog nimmer in bier is gebruikt. Misschien moeten die ingrediënten weer meer naar de voorgrond en kan de schaarse hop dan een wat minder prominente rol spelen.
(http://freds-wereld.blogspot.nl/2016/03/hop-op-geen-paniek.html) Kijk zo hoor je het nieuws te vertalen (omdenken heet dat volgens mij). In Nederland wordt het nieuws altijd zo gebracht dat het slecht is, zo is het bijvoorbeeld: door een slechte aardappeloogst zijn de aardappels nu heel duur in de winkel (ipv de boeren krijgen een goede opbrengst) of door de goede aardappeloogst is er zo veel aanbod dat de boeren geen goede prijs krijgen (ipv er zijn goedkope aardappels in de winkel)....
Rick Kempen: Ohim kunnen journalisten niet meer nadenken?
Na het nieuws eind februari dat er landbouwgif in Duits bier zat heeft Rick Kempen er een goed commentaar over geschreven:
Daar vielen we allemaal van onze stoel: ‘Gif in Duits bier’, zo kopte de Telegraaf. Al gauw stond het op alle media en zelfs Misset Horeca nam het bericht ongewijzigd over, al maakte zij in de kop van ‘gif’ toch maar ‘onkruidsverdelger’. Ondertussen stond Duits bier in een slechte reuk – en naar alle waarschijnlijkheid volledig ten onrechte (www.mylifewithbeer.nl/ohim-kunnen-journalisten-niet-meer-nadenken/):
Ook Tonie Mudde en Ronald Veldhuizen van de Volkskrant geven aan dat de nuance ontbreekt: Al ziet het spraakmakende rapport er meer uit als een activistisch pamflet dan een wetenschappelijke studie, zit er toch serieus onderzoekswerk achter. De groep kocht 14 bekende Duitse bieren en liet daar erkende labtests op los om de onkruidverdelger glyfosaat op te sporen. En die vonden ze. In alle biermerken welteverstaan. Dat resultaat kan best kloppen, denkt Hans Mol, onderzoeker aan voedselveiligheidsinstituut RIKILT Wageningen. Glyfosaat wordt namelijk vóór het maaien van granen vaak gebruikt en kan zo in het bier belanden.
Mol is echter niet onder de indruk van de hoeveelheid glyfosaat in het gouden sop: 30 microgram per liter.. Glyfosaat in deze concentratie begint pas gevaarlijk te worden als je 600 liter bier per dag drinkt, afgaande op de acceptabele dagelijkse inname die is vastgesteld de Europese voedselwaakhond EFSA. Laten we wel wezen: wie 600 liter bier per dag drinkt, heeft eerder een alcoholprobleem.
Hooguit overschrijdt de glyfosaatconcentratie de drinkwaternorm, iets waar das Umweltinstitut flink op hamert. Alleen is die toentertijd nooit op voedselveiligheid gestoeld, maar op een principekwestie: in drinkwater horen geen bestrijdingsmiddelen te zitten. Twee verschillende normen dus, die hier ten gunste van bangmakerij slordig door elkaar worden gehaald.
Oordeel: nuance ontbreekt.
(www.volkskrant.nl/wetenschap/bevat-duits-bier-gevaarlijk-landbouwgif~a4256196/)
De feiten op een rij: in een onderzoek van het Umweltinstitut München e.V. komt naar voren dat veertien bieren sporen van glyfosaat bevatten, een onkruidverdelger. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het wellicht kankerverwekkend. In een bier wordt 30 microgram per liter gevonden, bijna 300 maal de hoeveelheid die in drinkwater is toegestaan. Die concentratie is te laag om gevaarlijk te zijn, zegt het Duits Instituut voor Risicoanalyse. En volgens de Duitse minister van Landbouw loop je pas gevaar als je 1000 liter per dag drinkt. De meeste bieren bleven overigens ruim onder de 30 microgram.
...
Maar voor deze nuance hoefden we niet bij de media terecht, zo bleek maar weer, want iedereen tikte het stukje braaf over en veranderden hoogstens de kop. Misschien tijd voor wat journalisten om hun eigen kop eens te verwisselen en er een met inhoud te plaatsen. Herseninhoud dan graag, als inhoud, en geen sensatiezucht graag. Darauf ein Bier! (www.mylifewithbeer.nl/ohim-kunnen-journalisten-niet-meer-nadenken/).
Tja, daar heeft hij een punt. Media kopiëren vaak gewoon persberichten, zonder zelf enige nuance aan te denken. Gewoon nadenken en risico's vergelijken. Wie drinkt er bij bijvoorbeeld 1000 liter bier? Nu gaat het bij de milieuorganisatie om het principe dat er in ons eten geen gif mag zitten en er überhaupt geen gif gebruikt mag worden. Daar staan de voor- en nadelen tegenover die horen bij biologische landbouw, zoals mycotoxinegehaltes [ja mycotoxine] en moederkoorn.
Ach, ik ga niet klagen over media die enkel kopiëren, dat doe ik ook. Al zoek ik er soms toch ook wel wat context bij, zoals het Afrikaanse giftige bier van vorig jaar.
Craft beer is hot dat weet de krant ook
De Telegraaf en de gazet van Antwerpen probeeren abonnees te winnen door bierbrouwen in beeld te brengen. Zo heeft de Telegraaf aandacht voor Steffelaar Bier en de Gazet van Antwerpen heeft aandacht voor De Koninck:
Brouwen is in tegenwoordig. Steeds meer mensen brouwen samen met vrienden een biertje. “Dat kan zelfs in een gewone keuken”, zegt Sven Dekleermaeker, meesterbrouwer in Stadsbrouwerij De Koninck. Brouwen? Zo doe je dat.
"We kopen de mout, of gekiemde gerst, aan van een mouterij", zegt Sven Dekleermaeker. De mout wordt geweekt, waardoor hij kiemt. Dan wordt die opgewarmd voor het zogenaamde eesten.
Afhankelijk van de duur van het eesten en de temperatuur heb je bleke mout voor pilsbier en speciaalmout voor donker bier.
In de brouwzaal wordt de mout in stappen verwarmd. Zo activeer je enzymen, die zetmeel afbreken tot suikers. Dit is het beslag.
Daarna filteren we het vaste deel van het beslag, de draf, uit de vloeistof. De draf wordt gebruikt in veevoeders, de gefilterde vloeistof noemen we wort.
De wort wordt gekookt om de vloeistof te steriliseren. Nu verspreidt zich de typische brouwgeur.
Er komt hop bij. Door het verwarmen, komen de bittere eigenschappen van de hop vrij. In deze fase kan je ook kruiden toevoegen (niet voor De Koninck, red.).
Na het koken wordt het bier bij De Koninck gedecanteerd om de vaste deeltjes (de hop en zo) uit het bier te filteren. Dat gebeurt door het bier te laten rusten in een conische tank (foto). Het bier koelt af, we injecteren zuurstof en voegen gist toe. Nu start de fermentatie. Dat wil zeggen dat suikers worden omgezet in alcohol en CO2.
We laten de temperatuur stijgen tot een bepaald niveau. De temperatuur wordt geregeld in de mantel van de gistingstank. Na vijf dagen gisten wordt het bier gekoeld tot juist onder nul. Daarna wordt het bier enkele weken gelagerd. Op de foto: De lagertanken of gistingstanken buiten (www.gva.be/cnt/dmf20160303_02162230?pid=5394888).
AB/InBev verkoopt biermerk Snow van SABMiller aan China Resources Beer Co.
AB InBev is bereidt om SABMiller's 49% aandeel in Snow Breweries te verkopen aan China Resources Beer Co. Snow is 's werelds meest verkochte bier in volume (www.usatoday.com/story/money/business/2016/03/02/ab-inbev-sell-sabmiller-stake-chinas-snow-beer/81198554/, www.telegraph.co.uk/business/2016/03/01/ab-inbev-eyes-sale-of-sabmillers-stake-in-the-worlds-biggest-sel/). Alan Clark, chief executive of SABMiller, said: "Our CR Snow joint venture was established in 1994 and the Snow brand was developed in the same year. Since then, Snow has grown to become the world's largest beer brand by volume.....China Resources Beer is owned by state-backed China Resources Enterprises, and is SABMiller's joint venture partner in the Snow brewing business, holding the other 51pc of the company.
Snow lager is the world’s best selling beer with about 100m hectolitres - 18 billion pints - produced each year, far outstripping the 45m hectolitres of beer sold annually in the UK.
Eddy Hargreaves, an analyst at Canaccord Genuity, said..."We think that the 49pc stake could have attracted a higher price if offered to other brewers on the open market, but assume that ABI's negotiations with the Chinese regulators - bearing in mind that the Chinese state effectively controls CR Beer - ended up precluding this course of action."
The agreement to sell the Snow stake means that AB InBev has overcome another hurdle to its blockbuster takeover of SAB, which, by combining the world’s two biggest brewers, creates a company that would dominate the beer industry.
To counter worries the takeover is anti-competitive, AB InBev has already agreed to sell SAB’s stake in its MillerCoors venture in America to Molson Coors for $12bn. The Budweiser owner has also sought to ease worries about the deal in Europe by entering exclusive discussions with Japan’s Asahi last month to offload SAB’s Peroni, Grolsch and Meantime brands (www.telegraph.co.uk/business/2016/03/01/ab-inbev-eyes-sale-of-sabmillers-stake-in-the-worlds-biggest-sel/) (http://abcnews.go.com/International/wireStory/ab-inbev-sell-sabmiller-stake-chinas-snow-beer-37332516, www.wsj.com/articles/ab-inbev-nears-deal-for-sale-of-sabmillers-chinese-beer-business-1456864014).
AB/InBev verkoopt ook meer bier
AB/InBev verkoopt meer bier, en minder Bud Light. Ook verkopen ze onderdelen van hun bedrijf:
To smooth that merger of the No. 1 and No. 2 global beer makers, AB InBev plans to sell SAB Miller's MillerCoors joint venture. And earlier this month, Japan's Asahi Group placed a $2.87 billion bid for SABMiller's Peroni and Grolsch brands, a move also satisfy European regulators.
Another growth strategy for AB InBev has been the acquisition of craft breweries including Breckenridge (Colo.) Brewery, announced in January, and in 2015, Tempe, Arizona based craft brewer Four Peaks Brewing Co., in Tempe, Ariz., and Golden Road Brewing of L.A. Prior to that, AB acquired Goose Island, Blue Point Brewing, 10 Barrel Brewing and Elysian Brewing.
AB InBev noted that its strongest U.S. sales growth of mid-single digits came from Above Premium brands, which includes its craft beer brands. Goose Island, Stella Artois and Michelob Ultra also delivered double-digit volume growth for the year (www.usatoday.com/story/money/2016/02/25/ab-inbev-misses-earnings-bud-light-sales-down/80875592/).
Bavaria werkt samen met Start People
Bavaria is het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de Generatieregeling, een nieuwe dienst van HR dienstverlener Start People. De bierbrouwer uit Lieshout kent weinig verloop waardoor het te maken heeft met een vergrijzend personeelsbestand. “Met De Generatieregeling kunnen we die loyale medewerkers een mooie regeling bieden om het werk rustig af te bouwen richting het pensioen, met behoud van een groot gedeelte van het inkomen”, zegt Jan-Renier Swinkels, Directievoorzitter van Bavaria (www.flexnieuws.nl/2016/03/08/768619/#.VuBxtfnhC70).
Zo ontstaat ruimte voor jongere, goedkopere krachten, zegt HR-directeur Marcel Voets in gesprek met het FD. Een vergrijzend werknemersbestand en de hoge kosten die dit oplevert, spelen het familiebedrijf parten. Circa 40% van het personeel is vijftigplusser en Voets zoekt creatieve manieren om de verhoogde pensioenleeftijd van 67 haalbaar te houden (http://fd.nl/economie-politiek/1141889/bavaria-moedigt-ouderen-aan-tot-halve-werkweek).
De Generatieregeling van HR dienstverlener Start People, biedt een concreet antwoord op een probleem waar veel bedrijven mee te hebben: een vergrijzend personeelsbestand in combinatie met zwaar werk (www.flexnieuws.nl/2016/03/08/768619/#.VuBxtfnhC70).
(www.ed.nl/economie/halve-werkweek-voor-oudere-werknemers-bavaria-in-lieshout-1.5787917)
Bavaria werkt niet samen met Yourhosting
De radioslogan van Yourhosting, Zo, nu eerst naar de cloud, Yourhosting punt nl slash zakelijk, is Bavaria in het verkeerde keelgat geschoten. Woensdagmorgen staat een kort geding op de rol van de rechtbank in Den Haag.
De bierbrouwer uit Lieshout claimt dat de slagzin inbreuk maakt op het merkrecht dat Bavaria heeft op de leus Zo, nu eerst een Bavaria.
Bavaria eist voor de rechter dat Yourhosting, leverancier van domeinnamen en cloud-oplossingen, staakt met het gebruik van 'Zo, nu eerst…'. "Dat is onze merknaam en die hebben wij vastgelegd", laat een woordvoerster van Bavaria desgevraagd weten. Volgens Yourhosting zit er geen 'bijzondere originaliteit of onderscheidend vermogen in deze zinnen om als merk te kunnen gelden, waarmee de bescherming vervalt' (www.ed.nl/regio/gemert-e-o/laarbeek/zo-nu-eerst-een-rechtszaak-bavaria-daagt-yourhosting-voor-de-rechter-voor-jatten-slogan-1.5803498).
Gazet van Antwerpen geeft kookrecept
Sterrenkok Jan Buytaert (ex-De Bellefleur) kookt deze maand vogelnestjes met Madeirasaus voor bij Wild Jo: “Een lichtjes bitterdroge blonde met een mooie hop- en hooineus. Vooraan in de mond proef je een beetje citrus, peper en noten, in de afdronk komen de wilde gisten duidelijk naar voor.” (zie www.gva.be/cnt/dmf20160310_02176351/recept-sterrenkok-jan-buytaert-kookt-met-bier).
Naast meer bieren van brouwerijen, nu ook in de supermarkt
Ik was niet van plan om elk nieuw bier, zoals van brouwerij Van Neven, hier te vermelden als nieuws, maar naast nieuwe brouwerijen en bieren komt er ook steeds meer bier verkrijgbaar via de supermarkt en slijter (zoals de Heidebrouwerij bij de Gall & Gall en AH, zie www.biernet.nl/nieuws/heidebrouwerij-sluit-akkoord-met-gall-en-gall)
Week van het Nederlandse bier 2016
Begin deze maand was er weer aandacht voor de Nederlandse bierweek in mei.
"De Week van het Nederlandse Bier beleeft dit jaar haar vijfde editie." (www.outofhome-shops.nl/nieuws/handel/week-van-het-nederlandse-bier-in-teken-van-jubileum)
Henri Reuchlin, voorzitter Stichting Week van het Nederlandse Bier: “Het aantal brouwerijen blijft stijgen en inmiddels telt ons land er al meer dan driehonderd. Bovendien zien we het aantal Nederlandse biersoorten ook nog steeds groeien en heeft de bierliefhebber tegenwoordig een zeer ruime keuze. Kortom, de Nederlandse biersector is volop in beweging en toont zijn innovatieve karakter. Daar zijn we als Stichting erg trots op en de jubileumeditie van de Week van het Nederlandse Bier is een mooie gelegenheid om dat eens goed met elkaar te vieren!” (www.outofhome-shops.nl/nieuws/handel/week-van-het-nederlandse-bier-in-teken-van-jubileum) Horecagelegenheden, brouwerijen, slijterijen, retail (etc.) die iets willen doen tijdens de Week van het Nederlandse Bier 2016 kunnen hun activiteit weer aanmelden en daardoor rekenen op extra promotie.
De Telegraaf en de gazet van Antwerpen probeeren abonnees te winnen door bierbrouwen in beeld te brengen. Zo heeft de Telegraaf aandacht voor Steffelaar Bier en de Gazet van Antwerpen heeft aandacht voor De Koninck:
Brouwen is in tegenwoordig. Steeds meer mensen brouwen samen met vrienden een biertje. “Dat kan zelfs in een gewone keuken”, zegt Sven Dekleermaeker, meesterbrouwer in Stadsbrouwerij De Koninck. Brouwen? Zo doe je dat.
"We kopen de mout, of gekiemde gerst, aan van een mouterij", zegt Sven Dekleermaeker. De mout wordt geweekt, waardoor hij kiemt. Dan wordt die opgewarmd voor het zogenaamde eesten.
Afhankelijk van de duur van het eesten en de temperatuur heb je bleke mout voor pilsbier en speciaalmout voor donker bier.
In de brouwzaal wordt de mout in stappen verwarmd. Zo activeer je enzymen, die zetmeel afbreken tot suikers. Dit is het beslag.
Daarna filteren we het vaste deel van het beslag, de draf, uit de vloeistof. De draf wordt gebruikt in veevoeders, de gefilterde vloeistof noemen we wort.
De wort wordt gekookt om de vloeistof te steriliseren. Nu verspreidt zich de typische brouwgeur.
Er komt hop bij. Door het verwarmen, komen de bittere eigenschappen van de hop vrij. In deze fase kan je ook kruiden toevoegen (niet voor De Koninck, red.).
Na het koken wordt het bier bij De Koninck gedecanteerd om de vaste deeltjes (de hop en zo) uit het bier te filteren. Dat gebeurt door het bier te laten rusten in een conische tank (foto). Het bier koelt af, we injecteren zuurstof en voegen gist toe. Nu start de fermentatie. Dat wil zeggen dat suikers worden omgezet in alcohol en CO2.
We laten de temperatuur stijgen tot een bepaald niveau. De temperatuur wordt geregeld in de mantel van de gistingstank. Na vijf dagen gisten wordt het bier gekoeld tot juist onder nul. Daarna wordt het bier enkele weken gelagerd. Op de foto: De lagertanken of gistingstanken buiten (www.gva.be/cnt/dmf20160303_02162230?pid=5394888).
AB/InBev verkoopt biermerk Snow van SABMiller aan China Resources Beer Co.
AB InBev is bereidt om SABMiller's 49% aandeel in Snow Breweries te verkopen aan China Resources Beer Co. Snow is 's werelds meest verkochte bier in volume (www.usatoday.com/story/money/business/2016/03/02/ab-inbev-sell-sabmiller-stake-chinas-snow-beer/81198554/, www.telegraph.co.uk/business/2016/03/01/ab-inbev-eyes-sale-of-sabmillers-stake-in-the-worlds-biggest-sel/). Alan Clark, chief executive of SABMiller, said: "Our CR Snow joint venture was established in 1994 and the Snow brand was developed in the same year. Since then, Snow has grown to become the world's largest beer brand by volume.....China Resources Beer is owned by state-backed China Resources Enterprises, and is SABMiller's joint venture partner in the Snow brewing business, holding the other 51pc of the company.
Snow lager is the world’s best selling beer with about 100m hectolitres - 18 billion pints - produced each year, far outstripping the 45m hectolitres of beer sold annually in the UK.
Eddy Hargreaves, an analyst at Canaccord Genuity, said..."We think that the 49pc stake could have attracted a higher price if offered to other brewers on the open market, but assume that ABI's negotiations with the Chinese regulators - bearing in mind that the Chinese state effectively controls CR Beer - ended up precluding this course of action."
The agreement to sell the Snow stake means that AB InBev has overcome another hurdle to its blockbuster takeover of SAB, which, by combining the world’s two biggest brewers, creates a company that would dominate the beer industry.
To counter worries the takeover is anti-competitive, AB InBev has already agreed to sell SAB’s stake in its MillerCoors venture in America to Molson Coors for $12bn. The Budweiser owner has also sought to ease worries about the deal in Europe by entering exclusive discussions with Japan’s Asahi last month to offload SAB’s Peroni, Grolsch and Meantime brands (www.telegraph.co.uk/business/2016/03/01/ab-inbev-eyes-sale-of-sabmillers-stake-in-the-worlds-biggest-sel/) (http://abcnews.go.com/International/wireStory/ab-inbev-sell-sabmiller-stake-chinas-snow-beer-37332516, www.wsj.com/articles/ab-inbev-nears-deal-for-sale-of-sabmillers-chinese-beer-business-1456864014).
AB/InBev verkoopt ook meer bier
AB/InBev verkoopt meer bier, en minder Bud Light. Ook verkopen ze onderdelen van hun bedrijf:
To smooth that merger of the No. 1 and No. 2 global beer makers, AB InBev plans to sell SAB Miller's MillerCoors joint venture. And earlier this month, Japan's Asahi Group placed a $2.87 billion bid for SABMiller's Peroni and Grolsch brands, a move also satisfy European regulators.
Another growth strategy for AB InBev has been the acquisition of craft breweries including Breckenridge (Colo.) Brewery, announced in January, and in 2015, Tempe, Arizona based craft brewer Four Peaks Brewing Co., in Tempe, Ariz., and Golden Road Brewing of L.A. Prior to that, AB acquired Goose Island, Blue Point Brewing, 10 Barrel Brewing and Elysian Brewing.
AB InBev noted that its strongest U.S. sales growth of mid-single digits came from Above Premium brands, which includes its craft beer brands. Goose Island, Stella Artois and Michelob Ultra also delivered double-digit volume growth for the year (www.usatoday.com/story/money/2016/02/25/ab-inbev-misses-earnings-bud-light-sales-down/80875592/).
Bavaria werkt samen met Start People
Bavaria is het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de Generatieregeling, een nieuwe dienst van HR dienstverlener Start People. De bierbrouwer uit Lieshout kent weinig verloop waardoor het te maken heeft met een vergrijzend personeelsbestand. “Met De Generatieregeling kunnen we die loyale medewerkers een mooie regeling bieden om het werk rustig af te bouwen richting het pensioen, met behoud van een groot gedeelte van het inkomen”, zegt Jan-Renier Swinkels, Directievoorzitter van Bavaria (www.flexnieuws.nl/2016/03/08/768619/#.VuBxtfnhC70).
Zo ontstaat ruimte voor jongere, goedkopere krachten, zegt HR-directeur Marcel Voets in gesprek met het FD. Een vergrijzend werknemersbestand en de hoge kosten die dit oplevert, spelen het familiebedrijf parten. Circa 40% van het personeel is vijftigplusser en Voets zoekt creatieve manieren om de verhoogde pensioenleeftijd van 67 haalbaar te houden (http://fd.nl/economie-politiek/1141889/bavaria-moedigt-ouderen-aan-tot-halve-werkweek).
De Generatieregeling van HR dienstverlener Start People, biedt een concreet antwoord op een probleem waar veel bedrijven mee te hebben: een vergrijzend personeelsbestand in combinatie met zwaar werk (www.flexnieuws.nl/2016/03/08/768619/#.VuBxtfnhC70).
(www.ed.nl/economie/halve-werkweek-voor-oudere-werknemers-bavaria-in-lieshout-1.5787917)
Bavaria werkt niet samen met Yourhosting
De radioslogan van Yourhosting, Zo, nu eerst naar de cloud, Yourhosting punt nl slash zakelijk, is Bavaria in het verkeerde keelgat geschoten. Woensdagmorgen staat een kort geding op de rol van de rechtbank in Den Haag.
De bierbrouwer uit Lieshout claimt dat de slagzin inbreuk maakt op het merkrecht dat Bavaria heeft op de leus Zo, nu eerst een Bavaria.
Bavaria eist voor de rechter dat Yourhosting, leverancier van domeinnamen en cloud-oplossingen, staakt met het gebruik van 'Zo, nu eerst…'. "Dat is onze merknaam en die hebben wij vastgelegd", laat een woordvoerster van Bavaria desgevraagd weten. Volgens Yourhosting zit er geen 'bijzondere originaliteit of onderscheidend vermogen in deze zinnen om als merk te kunnen gelden, waarmee de bescherming vervalt' (www.ed.nl/regio/gemert-e-o/laarbeek/zo-nu-eerst-een-rechtszaak-bavaria-daagt-yourhosting-voor-de-rechter-voor-jatten-slogan-1.5803498).
Gazet van Antwerpen geeft kookrecept
Sterrenkok Jan Buytaert (ex-De Bellefleur) kookt deze maand vogelnestjes met Madeirasaus voor bij Wild Jo: “Een lichtjes bitterdroge blonde met een mooie hop- en hooineus. Vooraan in de mond proef je een beetje citrus, peper en noten, in de afdronk komen de wilde gisten duidelijk naar voor.” (zie www.gva.be/cnt/dmf20160310_02176351/recept-sterrenkok-jan-buytaert-kookt-met-bier).
Naast meer bieren van brouwerijen, nu ook in de supermarkt
Ik was niet van plan om elk nieuw bier, zoals van brouwerij Van Neven, hier te vermelden als nieuws, maar naast nieuwe brouwerijen en bieren komt er ook steeds meer bier verkrijgbaar via de supermarkt en slijter (zoals de Heidebrouwerij bij de Gall & Gall en AH, zie www.biernet.nl/nieuws/heidebrouwerij-sluit-akkoord-met-gall-en-gall)
Week van het Nederlandse bier 2016
Begin deze maand was er weer aandacht voor de Nederlandse bierweek in mei.
"De Week van het Nederlandse Bier beleeft dit jaar haar vijfde editie." (www.outofhome-shops.nl/nieuws/handel/week-van-het-nederlandse-bier-in-teken-van-jubileum)
Henri Reuchlin, voorzitter Stichting Week van het Nederlandse Bier: “Het aantal brouwerijen blijft stijgen en inmiddels telt ons land er al meer dan driehonderd. Bovendien zien we het aantal Nederlandse biersoorten ook nog steeds groeien en heeft de bierliefhebber tegenwoordig een zeer ruime keuze. Kortom, de Nederlandse biersector is volop in beweging en toont zijn innovatieve karakter. Daar zijn we als Stichting erg trots op en de jubileumeditie van de Week van het Nederlandse Bier is een mooie gelegenheid om dat eens goed met elkaar te vieren!” (www.outofhome-shops.nl/nieuws/handel/week-van-het-nederlandse-bier-in-teken-van-jubileum) Horecagelegenheden, brouwerijen, slijterijen, retail (etc.) die iets willen doen tijdens de Week van het Nederlandse Bier 2016 kunnen hun activiteit weer aanmelden en daardoor rekenen op extra promotie.