Heineken
Heineken verwacht veel van bier met een smaakje en verwacht moeilijkere markt in 2016
Bier Heineken behaalde in 2015 meer winst. Topman Van Boxmeer verwacht verdere groei, al zit het niet in alle landen mee.
De Nederlandse bierbrouwer presenteerde [de maand] zijn [of is het haar?] jaarcijfers. Altijd gaat het dan over landen waar Heineken goed presteert (Ethiopië, Vietnam), waar het iets moeizamer gaat (Nigeria, Rusland, China) en waar het hoge verwachtingen van heeft (Ivoorkust, Slovenië)....De omzet van Heineken kwam uit op 20,5 miljard euro, 6,5 procent meer dan de 19,3 miljard van het jaar ervoor. De nettowinst steeg met 25 procent tot 1,9 miljard euro.
...
Er zitten dus grote verschillen tussen de landen waar Heineken actief is. Neem Nigeria, zegt Van Boxmeer in een toelichting op de jaarcijfers. „Dat land is voor 70 procent afhankelijk van olie-inkomsten. Met zulke lage olieprijzen krijgt zo’n land een gigantische dreun.” Aan de andere kant, vervolgt hij, zijn er ook landen die veel olie importeren en dus juist profiteren van de lage prijzen. Zoals Vietnam. „Maar daar gaat de accijns op bier waarschijnlijk weer omhoog dit jaar.”
Klagen doet Van Boxmeer niet – hij constateert alleen dat er factoren zijn waar zijn bedrijf geen grip op heeft. „De ene keer pakt iets positief uit, de andere keer negatief.” De risico’s zijn op een natuurlijke manier gespreid, zegt hij, dankzij het feit dat Heineken overal zit.
Vijftien jaar geleden haalde de bierbrouwer grofweg 80 procent van zijn winst uit wat Van Boxmeer de „verzadigde markten” noemt – Noord-Amerika, Europa. Nu komt 60 procent van de winst uit de opkomende markten. Azië, Zuid-Amerika, Afrika. „Onze footprint is volledig veranderd”, zegt Van Boxmeer. „We begonnen twintig jaar geleden in Vietnam met een klein brouwerijtje en nu is dat een van onze grootste afzetmarkten.”
Dit jaar verwacht Heineken verder te groeien, al voorziet Van Boxmeer dat de marktomstandigheden moeilijker worden. Hij doelt op de macro-economische trends, zegt hij, niet op de aangekondigde fusie tussen de nummers één en twee op de wereldwijde biermarkt: het Belgisch-Braziliaanse AB InBev en het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller.
Door het samengaan van die twee brouwers ontstaat een „heel grote concurrent”, zegt hij daarover. „Hun gezamenlijke cashflow is enorm.” Van Boxmeer raakt niet in „paniek” van dat vooruitzicht. „In de bierwereld concurreer je markt voor markt. Je concurreert niet in Europa; je concurreert in Nederland, in België, in Frankrijk. Aan die situatie verandert weinig. Het eigendom van sommige merken verandert, maar de competitie niet.”....Heineken richt zich bij overnames weliswaar liever op de opkomende markten omdat de West-Europese markt verzadigd is, maar de laatste twee jaar lijkt Europa te herstellen. De stemming onder consumenten is iets beter, zegt Van Boxmeer. „Alle beetjes helpen. De consument hoeft maar één avondje extra naar het café te gaan of één biertje extra te drinken.”
De groei in Europa komt volgens Heineken met name door innovatie. Radler – bier met fruitsmaak en een laag alcoholgehalte – is vrijwel overal een succes, constateert Van Boxmeer. Behalve in het Verenigd Koninkrijk. „Maar daar groeit cider weer heel hard.” (www.nrc.nl/next/2016/02/11/heineken-verwacht-veel-van-bier-met-een-smaakje-1586631, www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/10/heineken-verwacht-moeilijkere-markt-in-2016-1587175) Heineken brouwt sinds een half jaar ook bier in Birma. Een groeimarkt, die uit de schaduw van de dictatuur kruipt.
Grolsch
De Japanse bierbrouwer Asahi zou Grolsch willen overnemen van SABMiller [zoals eerder deze maand al bericht]. Voor de combinatie van Grolsch en het Italiaanse merk Peroni zou Asahi 400 miljard yen (3,1 miljard euro) overhebben. Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei woensdag.
Geruchten over een bod van Asahi deden al eerder de ronde. Volgens Nikkei kan de beslissing over wie de nieuwe eigenaar van Grolsch wordt nog deze week vallen. Een andere geïnteresseerde is ThaiBev (www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/10/heineken-verwacht-moeilijkere-markt-in-2016-1587175). Bierbrouwer Grolsch wordt naar alle waarschijnlijkheid overgenomen door het Japanse bierbedrijf Asahi Group.
Een profiel van de brouwer die onder meer bekend is van de slogan 'Vakmanschap is meesterschap'.
Opgericht: De geschiedenis van Grolsch gaat terug naar 1615. Peter Cuyper is een van de oorspronkelijke bierbrouwers, die in 1676 tot meester van alle brouwerijen in Grol, het huidige Groenlo, werd uitgeroepen (www.nu.nl/economie-achtergrond/4176218/profiel-grolsch-producent-van-26-miljoen-hectoliter-bier-per-jaar.html). De overname is voor nu.nl reden om een overzicht te geven van Grolsch: In totaal telt Grolsch zeshonderdvijftig werknemers. Naar eigen zeggen is de onderneming indirect goed voor achtduizend banen.
Productie: Per jaar produceert Grolsch 2,6 miljoen hectoliter bier. Daarvan wordt 1,5 miljoen hectoliter verkocht in Nederland. In Nederland is Grolsch goed voor een marktaandeel van 13 procent, aldus de cijfers van het moederbedrijf (www.nu.nl/economie-achtergrond/4176218/profiel-grolsch-producent-van-26-miljoen-hectoliter-bier-per-jaar.html).
Stella Artois
Het gaat goed met de AB InBev-brouwerijen in België. Van sluitingen is al lang geen sprake meer. Integendeel. Zowel Hoegaarden, Jupille als Leuven wordt uitgebreid. In Hoegaarden en Leuven wordt de productiecapaciteit uitgebreid. De officiële start voor de nieuwe productielijn in Leuven, goed voor 3 miljoen hectoliter extra is deze maand (zie http://trends.knack.be/economie/family-business/vlaming-wordt-nieuwe-baas-ab-inbev-brouwerijen-europa/article-normal-668543.html). Bij de brouwerij van AB Inbev in Leuven hebben topman Carlos Brito en premier Charles Michel (MR) het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw brouwlijn voor Stella Artois. De nieuwe brouwlijn zal volgend jaar klaar zijn en zal de brouwcapaciteit met een derde verhogen, goed voor 1,2 miljard extra biertjes per jaar.
De brouwerij van Leuven is de enige plaats waar Stella Artois wordt gebrouwen. AB Inbev wil dat zo houden, omdat de consument dat wil. "Sommige van onze klanten willen het bier van de bron", zegt topman Carlos Brito. "En België is de bron van Stella. Het is een erfgoed dat teruggaat tot 1366. Stella is dus Europees erfgoed met zijn roots in Leuven en dat maakt klanten enthousiast." (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/vlaamsbrabant/1.2580193) Die uitbreidingen zijn voor een groot deel het werk van Ludo Degelin. Het huidige hoofd brouwerijen voor Europa (van Engeland tot en met Rusland) vierde de voorbije week zijn afscheid bij de onderneming. Na een loopbaan van liefst 37 jaar - hij begon er in 1979 - verlaat de 60-jarige Degelin in maart de onderneming.
Vlaming Bart Grieten wordt het nieuwe hoofd van de brouwerijen, de logistiek en het voorraadbeheer bij AB InBev Europa. De ingenieur werkt al twintig jaar bij AB InBev en is nu de verantwoordelijke van de brouwerijen, de engineering, de planning en de logistiek in de Benelux en Zuid-Europa (Frankrijk, Italië, Spanje) (http://trends.knack.be/economie/family-business/vlaming-wordt-nieuwe-baas-ab-inbev-brouwerijen-europa/article-normal-668543.html).
Nieuwe variant Grolsch 0.0% Radler
Zou de naderende overname door een Japanse brouwerij hebben bijgedragen aan hun nieuwe radlersmaakje? De nieuwe variant is Grolsch 0.0% Radler Ice Tea met Groene Theesmaak (www.biernet.nl/nieuws/nieuwe-variant-grolsch-00-radler).
Oude brouwketels kopen?
Nu de nieuwe brouwerij in Emelgem Van Honsebrouck operationeel is, verkoopt Van Honsebrouck heel wat oude brouw- en opslagtanks, maar ook containers, poorten en ander technisch materiaal van de oude brouwerij van Van Honsebrouck in Ingelmunster. Wie wil, kan vanaf 23 februari bieden op een online openbare verkoop op www.openbare-verkopen.be.
De nieuwe brouwerij in de Ingelmunstersestraat in Emelgem is sinds half januari in gebruik en dus kan de ontmanteling van de oude site in het centrum van Ingelmunster beginnen. Het laatste bierflesje rolde er op 5 november al van de band. In de zes weken daarna verhuisden 68 brouwtanks naar de nieuwe locatie, terwijl de 97 personeelsleden er eind november de deur dichttrokken. Daarmee kwam een einde aan 115 jaar brouwactiviteiten in de Oostrozebekestraat (http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-ingelmunster/oude-brouwketels-in-de-etalage-a2622834/).
Biervat kopen?
Een biervat kopen zal je uiteraard niet zomaar doen. Veel mensen denken dan ook dat een biervat kopen uitsluitend mogelijk is voor mensen die van plan zijn om bijvoorbeeld een groot feest te geven. Uiteraard geldt dit ook voor wie eigenaar is van een café of bar. Toch is een biervat kopen tegenwoordig zeer toegankelijk, zelfs voor gewone consumenten. HollandBier B.V. heeft er voor gekozen om zo breed mogelijk in te zetten op de doelgroep. Dit zorgt er voor dat een biervat kopen niet alleen mogelijk is voor mensen met een café of bar, ook als groothandel of zelfs als gewone particulier ben je bij ons aan het juiste adres. Beschik je bijvoorbeeld thuis of een tapbar?...Veel mensen denken dat een biervat kopen steeds gepaard moet gaan met een stevig kostenplaatje. Daarnaast vrezen veel mensen ook dat ze rekening dienen te houden met een aanzienlijk aantal liters. Dat hoeft evenwel niet het geval te zijn. Wij van HollandBier B.V. bieden onze klanten namelijk de mogelijkheid aan om fusten aan te kopen die beschikken over een capaciteit van 20 en 50 liter. (www.hollandbier.nu/blogs/blog/biervat-kopen-met-een-heerlijke-pilsener/) Het lijkt haast reclame...
Ik had vorig jaar al eens geschreven over het verwisselen van zo'n vat (zie http://biervat.blogspot.nl/2015/08/aansluiten-en-wisselen-van-een-biervat.html).
Bierleiding
Grolsch heeft bij de Zwarte Cross ook een bierleiding willen maken, maar dat was een grap (http://festileaks.com/2015/03/grolsch-kondigt-langste-bierleiding-ter-wereld-aan/, www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/fabrikanten/grolsch-bouwt-s-werelds-langste-bierleiding, www.omroepgelderland.nl/nieuws/2088060/Ondergrondse-bierleiding-van-40-km-oh-nee-het-is-1-april). De Belgische brouwerij De Halve Maan is er echter serieus mee bezig, sinds 2014 (of al eerder): Ze zijn er nu echt mee gestart! Ook de NOS heeft het ontdekt:
De Brugse Brouwerij De Halve Maan [is] een 2,9 km lange pijpleiding van brouwerij naar bottelarij [aan het] aanleggen. Reden is dat de afzet groeide en er steeds meer ritten met biertankauto's nodig zijn naar de bottelarij in de drukke stad. Daar wil de brouwer vanaf....Het heeft de brouwerij ruim drie jaar gekost om de technische en juridische aspecten goed uit te zoeken. Met de universiteit van Leuven is gezocht naar het beste materiaal voor de leidingen. Dat bleek polyethyleen (PE) te zijn. Dit heeft geen invloed op de smaak van het bier, beweert de brouwer. De capaciteit van de pijpleiding is zo groot, dat de bierproductie drie tot vier keer zo groot kan worden als in 2015. De investering in de pijpleiding inclusief de automatisering en aansturing van het systeem, de reinigingsinstallatie en de buffertanks voor bier en reinigingsvloeistof bedraagt 4 miljoen euro (www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/handel/brugse-brouwerij-laat-pijpleiding-aanleggen-voor-bier).
De pijplijn is gemaakt van polyethyleen, waardoor de smaak van het bier niet wordt aangetast. “Omdat er nog gist in het bier zit, moet je het goed en heel rustig behandelen", zegt Maes. "Daarom loopt het bier heel langzaam en onder lage druk door de leiding heen. De kwaliteit blijft op die manier gewaarborgd." (http://nos.nl/op3/artikel/2088901-bier-gaat-in-brugge-3-kilometer-lang-ondergronds.html)
Franse, Duitse, Australische en Spaanse media en zelfs CNN: allemaal willen ze meer weten over de leiding. ‘Als ik zeg dat ik de voorbije dagen de helft van de tijd met journalisten aan het bellen was, dan overdrijf ik niet. [al in 2014] (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140925_01288031). Maar nu ligt de leiding klaar om gelegd te worden (zie www.hln.be/regio/nieuws-uit-brugge/bierleiding-ligt-klaar-op-reien-a2610952/) In het centrum van Brugge is gisteren de aanleg van de bierpijpleiding van brouwerij De Halve Maan begonnen. Het Nederlandse gespecialiseerde bedrijf Van Vulpen werkt onder meer op het binnenplein van Oud Sint-Jan en langs de Hoefijzer- en Bevrijdingslaan. Aan het oude Sint-Janziekenhuis liggen de indrukwekkende buizen op de reien in afwachting van hun plaatsing. "Ze worden klaargemaakt om straks onder 't Zand doorgetrokken te worden richting Brugse ring", zegt zaakvoerder Xavier Vanneste (www.hln.be/regio/nieuws-uit-brugge/bierleiding-ligt-klaar-op-reien-a2610952/) (http://nos.nl/op3/artikel/2088901-bier-gaat-in-brugge-3-kilometer-lang-ondergronds.html).
Balkenende biersmokkel
Bier wordt niet enkel per leiding vervoerd, zo kwam deze maand uit. Deze maand vertelde minister-president Jan Peter Balkenende dat tijdens zijn verblijf in het paleis van een emir in een alcoholarme oliestaat bier werd binnen gesmokkeld via een Rode Kruis-koffertje als "the medicine for the prime minister" (http://nos.nl/artikel/2087580-balkenende-smokkelde-bier-paleis-emir-in.html).
Heineken
Er was deze maand nog meer nieuws over Heineken. Leo van Munching jr., de man die samen
met zijn vader Heineken groot maakte in de Verenigde Staten, is deze maand op 89-jarige
leeftijd overleden aan een hartstilstand. Dat heeft zijn zoon Philip gemeld aan The New York Times. Zo stond in het Fd,
Leo Van Munching Jr., whose stewardship of the importing company started by his father made the Dutch-brewed beer Heineken and its low-calorie sibling, Amstel Light, familiar brand names in the United States, died on Sunday at his home in Darien, Conn. He was 89 .... It was Mr. Van Munching’s father, Leo van Munching (the father preferred the lowercase v, the son the uppercase V), who recognized the business opportunity, and persuaded Heineken executives to allow him to represent the brand in the United States....Mr. Van Munching was born in Rotterdam, the Netherlands, on April 7, 1926. His father had been a ship’s steward for the Holland/America cruise line before he began importing beer. .......Spurred by the beer’s popularity among American soldiers, who had enjoyed it in Europe, and by an advertising campaign that underscored its cachet as a foreign beer, sales were brisk. In 1951, The New York Times reported that sales of Heineken in the United States totaled more than 4.6 million bottles, an increase of 49 percent from 1950, a period when beer sales as a whole increased by only 1.2 percent.....through advertising and marketing, helping to lift American recognition of the Heineken brand.
The Van Munching name grew in prominence as well, largely because of radio ads for Heineken that closed with an announcer saying: “Imported by Van Munching and Company, New York, New York.” By the mid-1970s, Leo Jr. was running day-to-day operations; he was officially named president in 1980.
By then, Heineken had been the best-selling imported beer in America for eight years, and according to Advertising Age, in 1979, it accounted for a whopping 41 percent of all imported beer sales in the country. ...Heineken’s Amstel Light brand. It was introduced in the United States in 1980; Heineken did not begin brewing it in 1968 (www.nytimes.com/2016/02/16/business/leo-van-munching-jr-empire-builder-for-heineken-dies-at-89.html?_r=0) (http://darienite.com/media-coverage-highlights-van-munchings-pivoting-to-keep-brands-dominant-7328) (www.z24.nl/ondernemen/de-man-die-heineken-in-de-vs-groot-maakte-is-overleden-618542) (www.darientimes.com/63263/obituary-leo-van-munching-jr-89/) (www.volkskrant.nl/economie/van-munching-zette-heineken-op-de-kaart~a4246103/).
Heineken was het eerste Europese biermerk dat in de VS werd verkocht na de drooglegging in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het was Leo van Munching senior die Heineken er in 1933 van overtuigde zijn bier ook in de Verenigde Staten te gaan verkopen. Als importeur en distributeur van het bier vormde de familie Van Munching de drijvende kracht achter de groei van Heineken in de VS.
De grootste groei in de VS vond plaats na de Tweede Wereldoorlog. Het bier was in trek bij Amerikaanse soldaten, die het merk kenden uit hun tijd in Europa. In de eerste tv-reclames van het biermerk in de jaren zeventig werd dat aspect nadrukkelijk benoemd: het bier werd aan de man gebracht als 'Amerika's nummer 1 geïmporteerd bier'.
De zondag overleden Van Munching jr. nam het roer over in 1980, nadat hij in 1950 al in dienst was getreden bij het bedrijf van zijn vader. Onder zijn leiding werd Amstel Light geïntroduceerd op
de Amerikaanse markt, aanvankelijk als bier voor vrouwen. Heineken was toen al goed voor 41% van al het in de VS geïmporteerde bier.
In 1991 verkocht Van Munching jr. zijn bedrijf aan Heineken. Hij verliet het concern in 1993. Op dat moment ondervond Heineken in de VS forse concurrentie van het Mexicaanse merk Corona. Uiteindelijk verloor Heineken zijn positie van nummer 1 geïmporteerd bier aan de Mexicanen (Wouter Keuning, Amsterdam, Woensdag 17 februari 20161 Het Financieele Dagblad).
(http://fd.nl/ondernemen/1139787/man-die-heineken-groot-maakte-in-vs-overleden)
Uit respect voor hem werd het project van het omwisselen van de bierfles van bruine exemplaren naar de typische Heinekengroene flessen naar hem vernoemd (LEO).
Bier en suiker
Pilsener bier heeft een hoge glycemische index. Dit is de conclusie van een recente publicatie van onderzoekers van Wageningen University in samenwerking met de Universiteit van Sydney. Dit onderzoek is gefinancierd met de jubileumonderzoeksbeurs van Kennisinstituut Bier.
De glycemische index (GI) van pils is 89.1 Een hoge GI, want de waarde is boven de grens van 70.2 Dit is vergelijkbaar met de GI van aardappels of ontbijtgranen. ..Voedingspatronen met een hoge GI en GL worden in verband gebracht met een hoger risico op diabetes type 2, voornamelijk bij vrouwen. Maar er is nog veel discussie over de rol van GI en GL in relatie tot chronische ziekten. Dit blijkt ook uit de GI van pils. Ondanks de hoge GI van pils verlaagt matige alcoholconsumptie (bier, wijn of sterkedrank) juist het risico op het krijgen van diabetes type 2. In combinatie met een maaltijd lijkt bierconsumptie de hoge piek in de bloedglucose te kunnen voorkomen.5 Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het verlaagde risico op diabetes type 2....De glycemische index (GI) is een standaardmaat om koolhydraatrijke voedingsmiddelen in te delen aan de hand van het effect op de glucoseconcentratie in het bloed. Afhankelijk van hoe snel glucose in het bloed wordt opgenomen, hebben voedingsmiddelen een hoge of lage GI. De GI houdt geen rekening met hoeveel er normaalgesproken van een product wordt gegeten of gedronken.
De glycemische load (GL) van een product is het aantal koolhydraten in een product vermenigvuldigt met de GI. De glycemische respons is het effect van een specifiek voedingsmiddel in combinatie met andere producten op de bloedglucosespiegel (www.kennisinstituutbier.nl/nieuws/GIpils).
Bier en glyfosfaat
Het reinheitsgebot bestaat dit jaar 500 jaar en dan dit schandaal:
In seinem 500. Jubiläumsjahr droht das Reinheitsgebot zur Farce zu werden: Das Umweltinstitut hat in deutschem Bier Rückstände des Totalherbizids Glyphosat gefunden, die im Extremfall knapp 300-mal über dem gesetzlichen Grenzwert für Trinkwasser liegen (www.umweltinstitut.org/mitmach-aktionen/glyphosat-raus-aus-dem-bier.html, www.umweltinstitut.org/aktuelle-meldungen/meldungen/umweltinstitut-findet-glyphosat-in-deutschem-bier.html) (www.z24.nl/
bijzaken/onkruidverdelger-in-duits-bier-maar-dat-is-pas-schadelijk-als-je-1-000-liter-drinkt-621175).
Duits bier is deze maand weer negatief in het nieuws met de berichten over gif in het Duitse bier.
Het gif in kwestie is glyfosaat: het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. Dit is gevonden in veertien grote Duitse biermerken Augustiner, Bitburger, Beck’s, Erdinger, Franziskaner, Hasseröder, Jever, König, Krombacher, Oettinger (die gentechvrije?), Paulaner, Radeberger, Veltins en Warsteiner. Dat schrijft het Duitse milieu-instituut Umweltinstitut München.
The Environmental Institute in Munich conducted the tests on the 14 beers with the highest sales figures in Germany and found that all of them contained traces of the pesticide.
The results showed that Hasseröder, a brewery in Saxony-Anhalt, had the highest intensity of the pesticide - with 29.74 microgrammes of the chemical per litre of beer.
The lowest levels on the other hand were to be found in the Bavarian Augustiner beers, which had a comparatively low 0.46 microgrammes of the pesticide in every litre of its amber brew.
But even this quantity is over four times the legal limit for drinking water which is set at 0.1 microgrammes per litre, Spiegel reports (www.thelocal.de/20160225/tests-find-cancer-inducing-chemical-in-german-beers) (www.spiegel.de/wirtschaft/service/glyphosat-in-bier-pestizid-in-deutschen-biermarken-nachgewiesen-a-1079169.html) (www.dw.com/en/glyphosate-weed-killer-found-in-german-beers-study-finds/a-19072785) (www.umweltinstitut.org/mitmach-aktionen/glyphosat-raus-aus-dem-bier.html).
A pesticide that may cause cancer has been found in 14 of the most popular beers in Germany by the Environmental Institute, Munich. The pesticide, glyphosate, is produced by Monsanto and was classified in 2015 as probably carcinogenic to humans by the World Health Organisation (WHO).
The institute tested 14 of the best selling beers in Germany and found that all of them contained traces of glyphosate. The legal limit for traces of the pesticide in drinking water is 0.1 microgrammes per litre but the lowest level found by the institute was 0.46 microgrammes in the Bavarian Augustiner beers (www.ibtimes.co.uk/glyphosate-germanys-most-popular-beers-contain-monsanto-produced-pesticide-linked-cancer-1546061).
Het nieuws blijkt gelukkig niet zo slecht als vorig jaar in Mozambique.
Het Duits Instituut voor Risicoanalyse (BfR) weten dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het instituut zegt dat het logisch is dat er sporen van glyfosaat in het bier zitten, omdat die stof wordt gebruikt als onkruidverdelger. Het middel is op graangewassen gespoten die in het bier zijn verwerkt.
Er zou ongeveer 30 microgram glyfosaat in iedere liter bier zitten. Die concentratie is te laag om gevaarlijk te zijn, zegt het BfR. De minister van landbouw zei vanochtend dat je pas gevaar loopt als je 1000 liter bier per dag drinkt (http://nos.nl/artikel/2088955-sporen-landbouwgif-in-duits-bier-maar-is-het-ook-schadelijk.html).
De Duitse autoriteiten nemen geen maatregelen, meldt persdienst ANP. Een woordvoerder van de Duitse voedselautoriteit: “Om een mogelijk gevaarlijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen, moet een volwassene ongeveer duizend liter bier per dag drinken.” (www.nrc.nl/nieuws/2016/02/25/veertien-duitse-bieren-bevatten-onkruidverdelger)
Volgens toxicoloog Paul Scheepers, verbonden aan het Radboud UMC, hoort een verdelgingsmiddel niet in een levensmiddel thuis. Toch zou het hem niet verbazen als in Nederlandse bieren ook sporen van glyfosaat zouden worden aangetroffen bij een inspectie. “Deze stof komt als residu in grondstoffen als gerst, tarwe en ontbijtgranen voor.” (www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/100169-1602/gif-gevonden-in-duits-bier)
Craftbeertrends
Op www.offlicencenews.co.uk/news/fullstory.php/aid/15463/Craft_beer:_six_trends_to_watch_out_for_in_2016.html is dan wel geen nieuws, maar ik vind de trends wel interessant:
- meer barrel-aged beers:
“A lot of breweries are really pushing forward with 75cl bottles of barrel-aged beers with wax-finished tops,” says Clarke. “It’s a bit of non-stop bandwagon at the moment. From a retailing point of view it’s made a big difference in terms of attracting new customers who wouldn’t be interested in normal bottled beer.”
- meer craft beer in blik:
"Mobile canning units have made the format accessible to more brewers and the consumer benefits are many if the beers are canned properly: no light-strike, which affects the quality of bottled beer; less risk of oxidisation; ease of stacking in shops and fridges; lighter and cheaper to transport; and more portable for parties and outdoor events."
- IPA's worden nog extremer:
"IPA has been the big thing of the past decade, but the style is increasingly being jazzed up to make it a bit more exciting by varying hop varieties or proportions."
- Na het zuur komt dit jaar het zout:
"Sour beers were the in thing last summer and the knock-on trend in 2016 looks like being “gose”, a sour and salty style associated with the German city of Leipzig."
- 'gas in het glas':
"Nitrogen-infused canned beers have been around since 1989, when Guinness introduced its famous widget to deliver a creamier packaged version of the stout ... A brief attempt by Guinness to put the widget in bottles foundered and the notion of bottled nitro beers was forgotten for the next 20 years. Things changed in 2011 "
- Belgisch bier komt weer terug:
"Belgium has long provided famous names to any credible beer fixture, but the rise of US and UK craft beer and the arrival of beers from all over the world on retailers’ shelves put a dent in its dominance in recent year...“Belgium went through a bit of a slump but it has seen a resurgence lately,” he says. “A lot of people who’ve gained a new interest in beer are now coming to those beers for the first time.” David Jones at Bier Huis also recognises the uplift in Belgium’s fortunes. “We’re selling a lot more of late,"
(zie www.offlicencenews.co.uk/news/fullstory.php/aid/15463/Craft_beer:_six_trends_to_watch_out_for_in_2016.html)
Bekende brouwers en drinkers
Deze maand was bier ook in het nieuws met bekenden:
Sinds kort is er bier van poppenspeler Frans van der Meer, bekend van Ferry van de Zaande en zijn goede vriend Fred van Boesschoten: pilsener But Bier (‘Goed binnen te houden’), Bocht Bier dat een dubbel is (‘Dat fietst er wel in’) en een lentebok... pardon: ‘Lentebocht’ (zie www.dichtbij.nl/tilburg/regionaal-nieuws/artikel/4227035/ferry-van-der-zaande-maakt-bocht-bier.aspx).
Acteur Sacha Baron Cohen tapte deze maand op donderdagavond als het karakter van zijn nieuwe film Grimsby gekleed als Engelse hooligan een half uur gratis bier in een café aan de Prinsengracht.
De actie was ter promotie van Cohens nieuwe film Grimsby. In deze film speelt Cohen de Engelse voetbalhooligan Nobby, die verzeild raakt in een spionage-avontuur met zijn broer. Het gros van de aanwezige gasten had niet door dat het de bekende acteur van Borat en Ali G was, tot een enorme colonne aan cameramannen de kroeg binnentrad (www.parool.nl/amsterdam/-borat-tapt-bier-in-cafe-op-prinsengracht~a4247847/).
Brewdog brouwen wordt minder lastig
De Schotse brouwerij BrewDog heeft tal van mooie bieren, welke zonder twijfel door veel thuisbrouwers worden nagebrouwen. Dat is een lastige opdracht. Onder de naam DIY DOG heeft Brewdog een PDF-bestand online geplaatst, waarin de recepten van al hun 216 bieren tot op vandaag uit de doeken worden gedaan.
“We willen onze bieren bij zo veel mogelijk mensen krijgen”, zegt hoofdbrouwer Stewart Bowman. “We beseften wel dat we doorheen de jaren er zodanig veel hebben gemaakt, dat dat onbegonnen werk zou zijn. Daarom hebben we onze recepten vrijgegeven, zodat jullie ze thuis kunnen brouwen.” (http://biernetwerk.nl/brewdog-verklapt-al-zijn-bierrecepten/)
De DHW is lastig
Na vele jaren voorbereiding [is] de vernieuwde Drank- en Horecawet op 1 januari 2013 in werking treden. De Drank- en Horecawet stamt uit 1864 en is sindsdien al vele malen aangepast. Ook nu [is] de wet gewijzigd. En niet zonder reden. We weten steeds meer over de schadelijkheid van alcohol voor jongeren, alcoholgebruik zorgt voor overlast op straat en bij het overgrote deel van de geweldsdelicten en vernielingen in het uitgaansleven is alcohol in het spel (https://vng.nl/files/vng/vng/Documenten/actueel/beleidsvelden/recht/2012/201208_Handreiking_DHW_voor_gemeenten.pdf).
Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat jongeren vooral in de horeca proberen aan drank te komen. In de meeste gevallen krijgen ze dit van vrienden of hun ouders. Tijdens een interview met BNR Nieuwsradio, vertelt KHN-woordvoerder Joris Prinssen, dat veel ondernemers moeite hebben met het continu vragen naar de ID van jongeren. ‘Maar’, zo stelt de woordvoerder. ‘wat we ook van inspecteurs horen is dat ze de ‘doorgevers’ willen beboeten. Diegene die oud genoeg zijn om een biertje te bestellen en deze vervolgens aan een te jonge gast doorgeeft. We kunnen de ondernemer aanspreken, de te jonge drinker, maar de wederverstrekker niet.’(www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2016/2/khn-ook-maatregelen-tegen-doorgeven-biertje-101232115). De wettelijke bevoegdheid tot handhaving van de Drank en Horecawet (DHW) ligt sinds 2013 bij de gemeenten, bij de burgemeesters. Gemeenten willen de wet handhaven, maar in de huidige praktijk loopt men aan tegen onredelijke en onhaalbare grenzen van de handhaving aan (https://vng.nl/onderwerpenindex/veiligheid/drank-en-horecawet/nieuws/vng-reactie-op-brief-van-rijn-over-pilot-mengvormen-horeca).
De DHW, Drank- en horecawet is lastig. In 2013 gaf de Staatsecretaris Van Rijn aan : Gemeenten die volharden in het niet handhaven van de wet, daar zal ik stappen tegen ondernemen, ...Maar: ,,Ik kan me moeilijk voorstellen dat colleges en gemeenteraden het zover laten komen.'' (www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/van-rijn-gemeenten-moeten-alcoholleeftijd.9180056.lynkx?pageStart7=11). Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater moet input leveren voor de inbreng van de VNG bij de evaluatie van de Drank- en horecawet (DHW). ‘Van gemeenten wordt verwacht dat zij toezien op naleving van de Drank- en horecawet, maar in de praktijk lopen zij daarmee tegen problemen op. Handhaving is soms niet mogelijk of niet logisch, waardoor er een soort verkapt gedoogbeleid is ontstaan. De wet stamt uit de jaren dertig en is niet meegegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen. Volgens de wet staan er waterdichte schotten tussen horeca, retail en slijterij, maar in de praktijk zijn de scheidslijnen diffuus.’ Over de pilot zijn Kamervragen gesteld. De experimenten zouden in strijd zijn met de wet. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de VNG gevraagd de pilot aan te passen, zodat ze binnen de kaders van de wet kan worden uitgevoerd. Schrikt u daar niet van?
‘De staatssecretaris heeft in een heel vroeg stadium al gezegd dat hij de pilot zou verbieden. Maar hij gáát daar helemaal niet over. Het is een bevoegdheid van burgemeesters, die moeten de wet interpreteren. Wij willen de wet graag handhaven, maar in de huidige praktijk lopen we tegen onredelijke en onhaalbare grenzen van handhaving aan. Kijk, als je decentraliseert moet je erop vertrouwen dat wij, de gemeenten, het goed en integer doen. Toen de handhaving van de DHW nog een rijkstaak was, was er voor heel Nederland maar een handjevol ambtenaren om te controleren. Veel gemeenten werden nooit bezocht. Nu hebben alle gemeenten boa’s, ook nog eens uit eigen zak betaald. Wij financieren met eigen geld wat eerst een rijkstaak was. Prima, maar ga ons dan niet vanuit Den Haag de les lezen (https://vng.nl/drank-en-horecawet-is-niet-meer-van-deze-tijd). Gemeenten nemen nu de eigen verantwoordelijkheid en hoeven in dit kader geen verantwoording af te leggen aan de staatssecretaris voor het starten van een pilot. Het ligt voor de hand dat de centrale overheid, de staatssecretaris, erop vertrouwt dat de decentrale overheid, te weten de gemeenten, deze taken goed en integer uitvoeren en het handhavingsbeleid ordentelijk vormgeven. De uitkomsten van de pilot zal de VNG gebruiken bij haar inbreng voor de evaluatie van de DHW eind dit jaar (https://vng.nl/onderwerpenindex/veiligheid/drank-en-horecawet/nieuws/vng-reactie-op-brief-van-rijn-over-pilot-mengvormen-horeca).
Het alcoholbeleid is een grote kopzorg voor veel ondernemers, zegt Ton Poppes. Hij is horecaondernemer in Amsterdam van vier bedrijven en nog tot april 2016 voorzitter van KHN in de stad. ‘Je kunt de jeugd beter bij de horeca binnen hebben, dan buiten op straat. Veel burgemeesters kijken de andere kant op wanneer hun jeugd in de zuipkeet zit. Ze hebben ze liever daar, dan op straat. Maar dat is niet eerlijk. Ze moeten veel strenger naar de zuipketen kijken.’...Alcohol komt ook terug als het gaat om het vervagen van de grenzen tussen retail en horeca:’Alcohol in de retail is een brug te ver. Geen baco aan de hakkenbar.’ (www.missethoreca.nl/cafe/video/2016/2/video-ton-poppes-alcoholbeleid-grote-kopzorg-voor-veel-ondernemers-101232756)
(S)AB (Miller) InBev fusie is ook lastig
Vakbonden in Zuid-Afrika zijn tegen de aangekondigde overname van bierbrouwer SAB Miller door branchegenoot Anheuser-Busch InBev (AB InBev). De vrees voor banenverlies, onder meer op de hopvelden in het Afrikaanse land, zet de bonden in beweging. De koepelorganisatie van Zuid-Afrikaanse vakbonden, die medewerkers uit het hele land vertegenwoordigt, zal zich fel verdedigen tegen het samengaan van de twee grootste brouwers ter wereld, schrijft The Wall Street Journal. Daarbij snelt de reputatie van AB InBev, die volgens de zakenkrant alom bekendstaat om het rigoureus snijden in de kosten en het afstoten van banen, de brouwer vooruit (www.z24.nl/ondernemen/belangrijkste-obstakel-voor-grootste-bierfusie-ooit-zuid-afrikaanse-vakbonden-620961) (www.wsj.com/articles/beer-megadeal-faces-a-tall-hurdle-in-south-africa-1456359362).
Heineken verwacht veel van bier met een smaakje en verwacht moeilijkere markt in 2016
Bier Heineken behaalde in 2015 meer winst. Topman Van Boxmeer verwacht verdere groei, al zit het niet in alle landen mee.
De Nederlandse bierbrouwer presenteerde [de maand] zijn [of is het haar?] jaarcijfers. Altijd gaat het dan over landen waar Heineken goed presteert (Ethiopië, Vietnam), waar het iets moeizamer gaat (Nigeria, Rusland, China) en waar het hoge verwachtingen van heeft (Ivoorkust, Slovenië)....De omzet van Heineken kwam uit op 20,5 miljard euro, 6,5 procent meer dan de 19,3 miljard van het jaar ervoor. De nettowinst steeg met 25 procent tot 1,9 miljard euro.
...
Er zitten dus grote verschillen tussen de landen waar Heineken actief is. Neem Nigeria, zegt Van Boxmeer in een toelichting op de jaarcijfers. „Dat land is voor 70 procent afhankelijk van olie-inkomsten. Met zulke lage olieprijzen krijgt zo’n land een gigantische dreun.” Aan de andere kant, vervolgt hij, zijn er ook landen die veel olie importeren en dus juist profiteren van de lage prijzen. Zoals Vietnam. „Maar daar gaat de accijns op bier waarschijnlijk weer omhoog dit jaar.”
Klagen doet Van Boxmeer niet – hij constateert alleen dat er factoren zijn waar zijn bedrijf geen grip op heeft. „De ene keer pakt iets positief uit, de andere keer negatief.” De risico’s zijn op een natuurlijke manier gespreid, zegt hij, dankzij het feit dat Heineken overal zit.
Vijftien jaar geleden haalde de bierbrouwer grofweg 80 procent van zijn winst uit wat Van Boxmeer de „verzadigde markten” noemt – Noord-Amerika, Europa. Nu komt 60 procent van de winst uit de opkomende markten. Azië, Zuid-Amerika, Afrika. „Onze footprint is volledig veranderd”, zegt Van Boxmeer. „We begonnen twintig jaar geleden in Vietnam met een klein brouwerijtje en nu is dat een van onze grootste afzetmarkten.”
Dit jaar verwacht Heineken verder te groeien, al voorziet Van Boxmeer dat de marktomstandigheden moeilijker worden. Hij doelt op de macro-economische trends, zegt hij, niet op de aangekondigde fusie tussen de nummers één en twee op de wereldwijde biermarkt: het Belgisch-Braziliaanse AB InBev en het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller.
Door het samengaan van die twee brouwers ontstaat een „heel grote concurrent”, zegt hij daarover. „Hun gezamenlijke cashflow is enorm.” Van Boxmeer raakt niet in „paniek” van dat vooruitzicht. „In de bierwereld concurreer je markt voor markt. Je concurreert niet in Europa; je concurreert in Nederland, in België, in Frankrijk. Aan die situatie verandert weinig. Het eigendom van sommige merken verandert, maar de competitie niet.”....Heineken richt zich bij overnames weliswaar liever op de opkomende markten omdat de West-Europese markt verzadigd is, maar de laatste twee jaar lijkt Europa te herstellen. De stemming onder consumenten is iets beter, zegt Van Boxmeer. „Alle beetjes helpen. De consument hoeft maar één avondje extra naar het café te gaan of één biertje extra te drinken.”
De groei in Europa komt volgens Heineken met name door innovatie. Radler – bier met fruitsmaak en een laag alcoholgehalte – is vrijwel overal een succes, constateert Van Boxmeer. Behalve in het Verenigd Koninkrijk. „Maar daar groeit cider weer heel hard.” (www.nrc.nl/next/2016/02/11/heineken-verwacht-veel-van-bier-met-een-smaakje-1586631, www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/10/heineken-verwacht-moeilijkere-markt-in-2016-1587175) Heineken brouwt sinds een half jaar ook bier in Birma. Een groeimarkt, die uit de schaduw van de dictatuur kruipt.
Heineken doen waar het sinds de jaren negentig op zint: Birmezen aan het Nederlandse bier krijgen.
Donald Otten staat klaar voor een rondleiding. Veiligheidsschoenen aan, oordopjes bij de hand. Otten is trots. „Wij zijn 12 juli officieel opengegaan”, zegt hij. Het klinkt als een eenvoudige en feitelijke mededeling: nieuwe brouwerij van multinational is open. Maar voor wie de geschiedenis kent, is het allesbehalve een gewoon bericht. Jarenlang zag het ernaar uit dat Birma (ook wel Myanmar) voor Heineken een mislukking zou blijven.
In 1996 was er al een brouwerij in aanbouw. Totdat Heineken besloot het project te schrappen omdat mensenrechtenorganisaties een boycot op Heineken-bier voorbereidden. Het was volgens hen fout dat Heineken een joint venture was aangegaan met Myanmar Economic Holdings, de economische tak van het leger die de junta decennialang miljarden euro’s opleverde met de handel in auto’s, teakhout, jademijnen en drugs.
Het is niet altijd duidelijk bij wie je moet zijn voor een vergunning
Donald Otten directeur APB Alliance Brewery
Lang hield Heineken vol dat het meeviel. De Nederlandse brouwer was naar eigen zeggen vrij om beleid te bepalen en werknemers een fatsoenlijk loon te betalen. Toch leverde het project reputatieschade op.
In juli 1996 nam NRC een kijkje op de bouwplaats. Over de weg er naartoe: „Met name vrouwen en meisjes, sommigen niet ouder dan veertien jaar, sjouwen onder de verschroeiende zon met stenen en vloeibare bitumen. De wegwerkzaamheden staan onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten, niet van Heineken”, schreef verslaggever Lolke van der Heide.....Bijna twintig jaar later is de situatie in Birma compleet veranderd. Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi won op verpletterende wijze in november de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar. De meeste internationale sancties zijn opgeheven. Birma is niet meer gevaarlijk terrein voor buitenlandse bedrijven....Heineken heeft dit keer een samenwerkingsverband gesloten met de tycoon Aung Moe Kyaw, die niet op de Europese of Amerikaanse sanctielijsten stond en derhalve niet gerekend wordt tot de foute zakenvrienden van de junta. APB Alliance Brewery Company Limited, zoals de samenwerking heet waarvan Heineken 57 procent van de aandelen bezit, weet ook al precies met welke bieren Birma veroverd moet worden. Naast Heineken, Tiger en ABC Stout heeft Heineken een speciaal bier voor de Birmese markt ontwikkeld: Regal Seven. Het bevat een zeer lokaal product: rijst....„Je hebt veel flexibiliteit nodig”, zegt Otten. „Het is niet altijd duidelijk bij wie je moet zijn voor een vergunning. Dat kost tijd en geduld. Ook weet je niet altijd wat mag.”...Neem zwavelzuur. Heineken gebruikt het goedje om tanks te reinigen. Maar het wordt ook gebruikt bij de productie van drugs. En in Birma worden, zeker in de wetteloze grensgebieden, op aanzienlijke schaal drugs gemaakt. „Opeens is dat een probleem. Wij moesten er een vergunning voor regelen”, zegt Otten.
Vergunning is een toverwoord voor Heineken in Birma geworden, aangezien zo goed als alles, zowel voor de bouw van de fabriek als voor de productie, ingevoerd wordt. Het brouwhuis, de reusachtige ketels waar het bier in gist, komt uit India. De verpakkingslijn is van Duitse makelij. De overige apparatuur komt uit België, Duitsland en Nederland. De flessen voor het bier haalt Heineken uit China en Maleisië, de mout uit België. „Alleen het karton voor de verpakking, de rijst voor Regal Seven en het water komen uit het land zelf’, zegt Otten....Met een splinternieuwe fabriek en de juiste ingrediënten kom je er niet. Heineken had in Birma personeel nodig, van schoonmakers tot managers. Dat klinkt eenvoudig, maar in een land waar een aantal jaar geleden kennis, onderwijs en opleiding door de generaals als een bedreiging werden gezien, is dat niet simpel. Iedereen uit het buitenland halen, net als de ingrediënten, is geen optie. Dat zorgt voor scheve blikken in de twaalf dorpen rond de brouwerij. Voor je het weet sta je te boek als het buitenlandse bedrijf dat hier alleen maar komt om geld te verdienen.Het contract om de kantine te bestieren gunde Heineken daarom aan een groep vrouwen die kleine eettentjes runt in omliggende dorpen. De Birmezen in dienst van Heineken worden intern opgeleid. Otten: „Iedereen is een aantal weken naar brouwerijen in Thailand, Singapore of Vietnam gestuurd om mee te lopen met hun collega’s daar. Voor de meesten was het voor de eerste keer dat ze in het buitenland waren.”
Wat Otten niet zegt, is dat hij streng is. Als hij door de brouwerij loopt, corrigeert hij continu. Een medewerker in de bottelarij die zijn veiligheidsbril niet draagt, krijgt vriendelijk maar beslist te horen: „Wear your glasses at all times” (www.nrc.nl/next/2016/01/12/eindelijk-kan-heineken-bierbrouwen-in-birma-1576843).
Grolsch
De Japanse bierbrouwer Asahi zou Grolsch willen overnemen van SABMiller [zoals eerder deze maand al bericht]. Voor de combinatie van Grolsch en het Italiaanse merk Peroni zou Asahi 400 miljard yen (3,1 miljard euro) overhebben. Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei woensdag.
Geruchten over een bod van Asahi deden al eerder de ronde. Volgens Nikkei kan de beslissing over wie de nieuwe eigenaar van Grolsch wordt nog deze week vallen. Een andere geïnteresseerde is ThaiBev (www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/10/heineken-verwacht-moeilijkere-markt-in-2016-1587175). Bierbrouwer Grolsch wordt naar alle waarschijnlijkheid overgenomen door het Japanse bierbedrijf Asahi Group.
Een profiel van de brouwer die onder meer bekend is van de slogan 'Vakmanschap is meesterschap'.
Opgericht: De geschiedenis van Grolsch gaat terug naar 1615. Peter Cuyper is een van de oorspronkelijke bierbrouwers, die in 1676 tot meester van alle brouwerijen in Grol, het huidige Groenlo, werd uitgeroepen (www.nu.nl/economie-achtergrond/4176218/profiel-grolsch-producent-van-26-miljoen-hectoliter-bier-per-jaar.html). De overname is voor nu.nl reden om een overzicht te geven van Grolsch: In totaal telt Grolsch zeshonderdvijftig werknemers. Naar eigen zeggen is de onderneming indirect goed voor achtduizend banen.
Productie: Per jaar produceert Grolsch 2,6 miljoen hectoliter bier. Daarvan wordt 1,5 miljoen hectoliter verkocht in Nederland. In Nederland is Grolsch goed voor een marktaandeel van 13 procent, aldus de cijfers van het moederbedrijf (www.nu.nl/economie-achtergrond/4176218/profiel-grolsch-producent-van-26-miljoen-hectoliter-bier-per-jaar.html).
Stella Artois
Het gaat goed met de AB InBev-brouwerijen in België. Van sluitingen is al lang geen sprake meer. Integendeel. Zowel Hoegaarden, Jupille als Leuven wordt uitgebreid. In Hoegaarden en Leuven wordt de productiecapaciteit uitgebreid. De officiële start voor de nieuwe productielijn in Leuven, goed voor 3 miljoen hectoliter extra is deze maand (zie http://trends.knack.be/economie/family-business/vlaming-wordt-nieuwe-baas-ab-inbev-brouwerijen-europa/article-normal-668543.html). Bij de brouwerij van AB Inbev in Leuven hebben topman Carlos Brito en premier Charles Michel (MR) het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw brouwlijn voor Stella Artois. De nieuwe brouwlijn zal volgend jaar klaar zijn en zal de brouwcapaciteit met een derde verhogen, goed voor 1,2 miljard extra biertjes per jaar.
De brouwerij van Leuven is de enige plaats waar Stella Artois wordt gebrouwen. AB Inbev wil dat zo houden, omdat de consument dat wil. "Sommige van onze klanten willen het bier van de bron", zegt topman Carlos Brito. "En België is de bron van Stella. Het is een erfgoed dat teruggaat tot 1366. Stella is dus Europees erfgoed met zijn roots in Leuven en dat maakt klanten enthousiast." (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/vlaamsbrabant/1.2580193) Die uitbreidingen zijn voor een groot deel het werk van Ludo Degelin. Het huidige hoofd brouwerijen voor Europa (van Engeland tot en met Rusland) vierde de voorbije week zijn afscheid bij de onderneming. Na een loopbaan van liefst 37 jaar - hij begon er in 1979 - verlaat de 60-jarige Degelin in maart de onderneming.
Vlaming Bart Grieten wordt het nieuwe hoofd van de brouwerijen, de logistiek en het voorraadbeheer bij AB InBev Europa. De ingenieur werkt al twintig jaar bij AB InBev en is nu de verantwoordelijke van de brouwerijen, de engineering, de planning en de logistiek in de Benelux en Zuid-Europa (Frankrijk, Italië, Spanje) (http://trends.knack.be/economie/family-business/vlaming-wordt-nieuwe-baas-ab-inbev-brouwerijen-europa/article-normal-668543.html).
Nieuwe variant Grolsch 0.0% Radler
Zou de naderende overname door een Japanse brouwerij hebben bijgedragen aan hun nieuwe radlersmaakje? De nieuwe variant is Grolsch 0.0% Radler Ice Tea met Groene Theesmaak (www.biernet.nl/nieuws/nieuwe-variant-grolsch-00-radler).
Oude brouwketels kopen?
Nu de nieuwe brouwerij in Emelgem Van Honsebrouck operationeel is, verkoopt Van Honsebrouck heel wat oude brouw- en opslagtanks, maar ook containers, poorten en ander technisch materiaal van de oude brouwerij van Van Honsebrouck in Ingelmunster. Wie wil, kan vanaf 23 februari bieden op een online openbare verkoop op www.openbare-verkopen.be.
De nieuwe brouwerij in de Ingelmunstersestraat in Emelgem is sinds half januari in gebruik en dus kan de ontmanteling van de oude site in het centrum van Ingelmunster beginnen. Het laatste bierflesje rolde er op 5 november al van de band. In de zes weken daarna verhuisden 68 brouwtanks naar de nieuwe locatie, terwijl de 97 personeelsleden er eind november de deur dichttrokken. Daarmee kwam een einde aan 115 jaar brouwactiviteiten in de Oostrozebekestraat (http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-ingelmunster/oude-brouwketels-in-de-etalage-a2622834/).
Biervat kopen?
Een biervat kopen zal je uiteraard niet zomaar doen. Veel mensen denken dan ook dat een biervat kopen uitsluitend mogelijk is voor mensen die van plan zijn om bijvoorbeeld een groot feest te geven. Uiteraard geldt dit ook voor wie eigenaar is van een café of bar. Toch is een biervat kopen tegenwoordig zeer toegankelijk, zelfs voor gewone consumenten. HollandBier B.V. heeft er voor gekozen om zo breed mogelijk in te zetten op de doelgroep. Dit zorgt er voor dat een biervat kopen niet alleen mogelijk is voor mensen met een café of bar, ook als groothandel of zelfs als gewone particulier ben je bij ons aan het juiste adres. Beschik je bijvoorbeeld thuis of een tapbar?...Veel mensen denken dat een biervat kopen steeds gepaard moet gaan met een stevig kostenplaatje. Daarnaast vrezen veel mensen ook dat ze rekening dienen te houden met een aanzienlijk aantal liters. Dat hoeft evenwel niet het geval te zijn. Wij van HollandBier B.V. bieden onze klanten namelijk de mogelijkheid aan om fusten aan te kopen die beschikken over een capaciteit van 20 en 50 liter. (www.hollandbier.nu/blogs/blog/biervat-kopen-met-een-heerlijke-pilsener/) Het lijkt haast reclame...
Ik had vorig jaar al eens geschreven over het verwisselen van zo'n vat (zie http://biervat.blogspot.nl/2015/08/aansluiten-en-wisselen-van-een-biervat.html).
Bierleiding
Grolsch heeft bij de Zwarte Cross ook een bierleiding willen maken, maar dat was een grap (http://festileaks.com/2015/03/grolsch-kondigt-langste-bierleiding-ter-wereld-aan/, www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/fabrikanten/grolsch-bouwt-s-werelds-langste-bierleiding, www.omroepgelderland.nl/nieuws/2088060/Ondergrondse-bierleiding-van-40-km-oh-nee-het-is-1-april). De Belgische brouwerij De Halve Maan is er echter serieus mee bezig, sinds 2014 (of al eerder): Ze zijn er nu echt mee gestart! Ook de NOS heeft het ontdekt:
De Brugse Brouwerij De Halve Maan [is] een 2,9 km lange pijpleiding van brouwerij naar bottelarij [aan het] aanleggen. Reden is dat de afzet groeide en er steeds meer ritten met biertankauto's nodig zijn naar de bottelarij in de drukke stad. Daar wil de brouwer vanaf....Het heeft de brouwerij ruim drie jaar gekost om de technische en juridische aspecten goed uit te zoeken. Met de universiteit van Leuven is gezocht naar het beste materiaal voor de leidingen. Dat bleek polyethyleen (PE) te zijn. Dit heeft geen invloed op de smaak van het bier, beweert de brouwer. De capaciteit van de pijpleiding is zo groot, dat de bierproductie drie tot vier keer zo groot kan worden als in 2015. De investering in de pijpleiding inclusief de automatisering en aansturing van het systeem, de reinigingsinstallatie en de buffertanks voor bier en reinigingsvloeistof bedraagt 4 miljoen euro (www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/handel/brugse-brouwerij-laat-pijpleiding-aanleggen-voor-bier).
De pijplijn is gemaakt van polyethyleen, waardoor de smaak van het bier niet wordt aangetast. “Omdat er nog gist in het bier zit, moet je het goed en heel rustig behandelen", zegt Maes. "Daarom loopt het bier heel langzaam en onder lage druk door de leiding heen. De kwaliteit blijft op die manier gewaarborgd." (http://nos.nl/op3/artikel/2088901-bier-gaat-in-brugge-3-kilometer-lang-ondergronds.html)
Franse, Duitse, Australische en Spaanse media en zelfs CNN: allemaal willen ze meer weten over de leiding. ‘Als ik zeg dat ik de voorbije dagen de helft van de tijd met journalisten aan het bellen was, dan overdrijf ik niet. [al in 2014] (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140925_01288031). Maar nu ligt de leiding klaar om gelegd te worden (zie www.hln.be/regio/nieuws-uit-brugge/bierleiding-ligt-klaar-op-reien-a2610952/) In het centrum van Brugge is gisteren de aanleg van de bierpijpleiding van brouwerij De Halve Maan begonnen. Het Nederlandse gespecialiseerde bedrijf Van Vulpen werkt onder meer op het binnenplein van Oud Sint-Jan en langs de Hoefijzer- en Bevrijdingslaan. Aan het oude Sint-Janziekenhuis liggen de indrukwekkende buizen op de reien in afwachting van hun plaatsing. "Ze worden klaargemaakt om straks onder 't Zand doorgetrokken te worden richting Brugse ring", zegt zaakvoerder Xavier Vanneste (www.hln.be/regio/nieuws-uit-brugge/bierleiding-ligt-klaar-op-reien-a2610952/) (http://nos.nl/op3/artikel/2088901-bier-gaat-in-brugge-3-kilometer-lang-ondergronds.html).
Balkenende biersmokkel
Bier wordt niet enkel per leiding vervoerd, zo kwam deze maand uit. Deze maand vertelde minister-president Jan Peter Balkenende dat tijdens zijn verblijf in het paleis van een emir in een alcoholarme oliestaat bier werd binnen gesmokkeld via een Rode Kruis-koffertje als "the medicine for the prime minister" (http://nos.nl/artikel/2087580-balkenende-smokkelde-bier-paleis-emir-in.html).
Heineken
Er was deze maand nog meer nieuws over Heineken. Leo van Munching jr., de man die samen
met zijn vader Heineken groot maakte in de Verenigde Staten, is deze maand op 89-jarige
leeftijd overleden aan een hartstilstand. Dat heeft zijn zoon Philip gemeld aan The New York Times. Zo stond in het Fd,
Leo Van Munching Jr., left, with Alfred Heineken. Mr. Van Munching persuaded Heineken to start brewing a low-calorie beer for export, Amstel Light (www.nytimes.com/2016/02/16/business/leo-van-munching-jr-empire-builder-for-heineken-dies-at-89.html?_r=0).
Leo Van Munching Jr., whose stewardship of the importing company started by his father made the Dutch-brewed beer Heineken and its low-calorie sibling, Amstel Light, familiar brand names in the United States, died on Sunday at his home in Darien, Conn. He was 89 .... It was Mr. Van Munching’s father, Leo van Munching (the father preferred the lowercase v, the son the uppercase V), who recognized the business opportunity, and persuaded Heineken executives to allow him to represent the brand in the United States....Mr. Van Munching was born in Rotterdam, the Netherlands, on April 7, 1926. His father had been a ship’s steward for the Holland/America cruise line before he began importing beer. .......Spurred by the beer’s popularity among American soldiers, who had enjoyed it in Europe, and by an advertising campaign that underscored its cachet as a foreign beer, sales were brisk. In 1951, The New York Times reported that sales of Heineken in the United States totaled more than 4.6 million bottles, an increase of 49 percent from 1950, a period when beer sales as a whole increased by only 1.2 percent.....through advertising and marketing, helping to lift American recognition of the Heineken brand.
The Van Munching name grew in prominence as well, largely because of radio ads for Heineken that closed with an announcer saying: “Imported by Van Munching and Company, New York, New York.” By the mid-1970s, Leo Jr. was running day-to-day operations; he was officially named president in 1980.
By then, Heineken had been the best-selling imported beer in America for eight years, and according to Advertising Age, in 1979, it accounted for a whopping 41 percent of all imported beer sales in the country. ...Heineken’s Amstel Light brand. It was introduced in the United States in 1980; Heineken did not begin brewing it in 1968 (www.nytimes.com/2016/02/16/business/leo-van-munching-jr-empire-builder-for-heineken-dies-at-89.html?_r=0) (http://darienite.com/media-coverage-highlights-van-munchings-pivoting-to-keep-brands-dominant-7328) (www.z24.nl/ondernemen/de-man-die-heineken-in-de-vs-groot-maakte-is-overleden-618542) (www.darientimes.com/63263/obituary-leo-van-munching-jr-89/) (www.volkskrant.nl/economie/van-munching-zette-heineken-op-de-kaart~a4246103/).
Heineken was het eerste Europese biermerk dat in de VS werd verkocht na de drooglegging in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het was Leo van Munching senior die Heineken er in 1933 van overtuigde zijn bier ook in de Verenigde Staten te gaan verkopen. Als importeur en distributeur van het bier vormde de familie Van Munching de drijvende kracht achter de groei van Heineken in de VS.
De grootste groei in de VS vond plaats na de Tweede Wereldoorlog. Het bier was in trek bij Amerikaanse soldaten, die het merk kenden uit hun tijd in Europa. In de eerste tv-reclames van het biermerk in de jaren zeventig werd dat aspect nadrukkelijk benoemd: het bier werd aan de man gebracht als 'Amerika's nummer 1 geïmporteerd bier'.
De zondag overleden Van Munching jr. nam het roer over in 1980, nadat hij in 1950 al in dienst was getreden bij het bedrijf van zijn vader. Onder zijn leiding werd Amstel Light geïntroduceerd op
de Amerikaanse markt, aanvankelijk als bier voor vrouwen. Heineken was toen al goed voor 41% van al het in de VS geïmporteerde bier.
In 1991 verkocht Van Munching jr. zijn bedrijf aan Heineken. Hij verliet het concern in 1993. Op dat moment ondervond Heineken in de VS forse concurrentie van het Mexicaanse merk Corona. Uiteindelijk verloor Heineken zijn positie van nummer 1 geïmporteerd bier aan de Mexicanen (Wouter Keuning, Amsterdam, Woensdag 17 februari 20161 Het Financieele Dagblad).
(http://fd.nl/ondernemen/1139787/man-die-heineken-groot-maakte-in-vs-overleden)
Uit respect voor hem werd het project van het omwisselen van de bierfles van bruine exemplaren naar de typische Heinekengroene flessen naar hem vernoemd (LEO).
Bier en suiker
Pilsener bier heeft een hoge glycemische index. Dit is de conclusie van een recente publicatie van onderzoekers van Wageningen University in samenwerking met de Universiteit van Sydney. Dit onderzoek is gefinancierd met de jubileumonderzoeksbeurs van Kennisinstituut Bier.
De glycemische index (GI) van pils is 89.1 Een hoge GI, want de waarde is boven de grens van 70.2 Dit is vergelijkbaar met de GI van aardappels of ontbijtgranen. ..Voedingspatronen met een hoge GI en GL worden in verband gebracht met een hoger risico op diabetes type 2, voornamelijk bij vrouwen. Maar er is nog veel discussie over de rol van GI en GL in relatie tot chronische ziekten. Dit blijkt ook uit de GI van pils. Ondanks de hoge GI van pils verlaagt matige alcoholconsumptie (bier, wijn of sterkedrank) juist het risico op het krijgen van diabetes type 2. In combinatie met een maaltijd lijkt bierconsumptie de hoge piek in de bloedglucose te kunnen voorkomen.5 Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het verlaagde risico op diabetes type 2....De glycemische index (GI) is een standaardmaat om koolhydraatrijke voedingsmiddelen in te delen aan de hand van het effect op de glucoseconcentratie in het bloed. Afhankelijk van hoe snel glucose in het bloed wordt opgenomen, hebben voedingsmiddelen een hoge of lage GI. De GI houdt geen rekening met hoeveel er normaalgesproken van een product wordt gegeten of gedronken.
De glycemische load (GL) van een product is het aantal koolhydraten in een product vermenigvuldigt met de GI. De glycemische respons is het effect van een specifiek voedingsmiddel in combinatie met andere producten op de bloedglucosespiegel (www.kennisinstituutbier.nl/nieuws/GIpils).
Bier en glyfosfaat
Het reinheitsgebot bestaat dit jaar 500 jaar en dan dit schandaal:
In seinem 500. Jubiläumsjahr droht das Reinheitsgebot zur Farce zu werden: Das Umweltinstitut hat in deutschem Bier Rückstände des Totalherbizids Glyphosat gefunden, die im Extremfall knapp 300-mal über dem gesetzlichen Grenzwert für Trinkwasser liegen (www.umweltinstitut.org/mitmach-aktionen/glyphosat-raus-aus-dem-bier.html, www.umweltinstitut.org/aktuelle-meldungen/meldungen/umweltinstitut-findet-glyphosat-in-deutschem-bier.html) (www.z24.nl/
bijzaken/onkruidverdelger-in-duits-bier-maar-dat-is-pas-schadelijk-als-je-1-000-liter-drinkt-621175).
Duits bier is deze maand weer negatief in het nieuws met de berichten over gif in het Duitse bier.
Het gif in kwestie is glyfosaat: het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. Dit is gevonden in veertien grote Duitse biermerken Augustiner, Bitburger, Beck’s, Erdinger, Franziskaner, Hasseröder, Jever, König, Krombacher, Oettinger (die gentechvrije?), Paulaner, Radeberger, Veltins en Warsteiner. Dat schrijft het Duitse milieu-instituut Umweltinstitut München.
The Environmental Institute in Munich conducted the tests on the 14 beers with the highest sales figures in Germany and found that all of them contained traces of the pesticide.
The results showed that Hasseröder, a brewery in Saxony-Anhalt, had the highest intensity of the pesticide - with 29.74 microgrammes of the chemical per litre of beer.
The lowest levels on the other hand were to be found in the Bavarian Augustiner beers, which had a comparatively low 0.46 microgrammes of the pesticide in every litre of its amber brew.
But even this quantity is over four times the legal limit for drinking water which is set at 0.1 microgrammes per litre, Spiegel reports (www.thelocal.de/20160225/tests-find-cancer-inducing-chemical-in-german-beers) (www.spiegel.de/wirtschaft/service/glyphosat-in-bier-pestizid-in-deutschen-biermarken-nachgewiesen-a-1079169.html) (www.dw.com/en/glyphosate-weed-killer-found-in-german-beers-study-finds/a-19072785) (www.umweltinstitut.org/mitmach-aktionen/glyphosat-raus-aus-dem-bier.html).
A pesticide that may cause cancer has been found in 14 of the most popular beers in Germany by the Environmental Institute, Munich. The pesticide, glyphosate, is produced by Monsanto and was classified in 2015 as probably carcinogenic to humans by the World Health Organisation (WHO).
The institute tested 14 of the best selling beers in Germany and found that all of them contained traces of glyphosate. The legal limit for traces of the pesticide in drinking water is 0.1 microgrammes per litre but the lowest level found by the institute was 0.46 microgrammes in the Bavarian Augustiner beers (www.ibtimes.co.uk/glyphosate-germanys-most-popular-beers-contain-monsanto-produced-pesticide-linked-cancer-1546061).
Het nieuws blijkt gelukkig niet zo slecht als vorig jaar in Mozambique.
Het Duits Instituut voor Risicoanalyse (BfR) weten dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het instituut zegt dat het logisch is dat er sporen van glyfosaat in het bier zitten, omdat die stof wordt gebruikt als onkruidverdelger. Het middel is op graangewassen gespoten die in het bier zijn verwerkt.
Er zou ongeveer 30 microgram glyfosaat in iedere liter bier zitten. Die concentratie is te laag om gevaarlijk te zijn, zegt het BfR. De minister van landbouw zei vanochtend dat je pas gevaar loopt als je 1000 liter bier per dag drinkt (http://nos.nl/artikel/2088955-sporen-landbouwgif-in-duits-bier-maar-is-het-ook-schadelijk.html).
De Duitse autoriteiten nemen geen maatregelen, meldt persdienst ANP. Een woordvoerder van de Duitse voedselautoriteit: “Om een mogelijk gevaarlijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen, moet een volwassene ongeveer duizend liter bier per dag drinken.” (www.nrc.nl/nieuws/2016/02/25/veertien-duitse-bieren-bevatten-onkruidverdelger)
Volgens toxicoloog Paul Scheepers, verbonden aan het Radboud UMC, hoort een verdelgingsmiddel niet in een levensmiddel thuis. Toch zou het hem niet verbazen als in Nederlandse bieren ook sporen van glyfosaat zouden worden aangetroffen bij een inspectie. “Deze stof komt als residu in grondstoffen als gerst, tarwe en ontbijtgranen voor.” (www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/100169-1602/gif-gevonden-in-duits-bier)
Craftbeertrends
Op www.offlicencenews.co.uk/news/fullstory.php/aid/15463/Craft_beer:_six_trends_to_watch_out_for_in_2016.html is dan wel geen nieuws, maar ik vind de trends wel interessant:
- meer barrel-aged beers:
“A lot of breweries are really pushing forward with 75cl bottles of barrel-aged beers with wax-finished tops,” says Clarke. “It’s a bit of non-stop bandwagon at the moment. From a retailing point of view it’s made a big difference in terms of attracting new customers who wouldn’t be interested in normal bottled beer.”
- meer craft beer in blik:
"Mobile canning units have made the format accessible to more brewers and the consumer benefits are many if the beers are canned properly: no light-strike, which affects the quality of bottled beer; less risk of oxidisation; ease of stacking in shops and fridges; lighter and cheaper to transport; and more portable for parties and outdoor events."
- IPA's worden nog extremer:
"IPA has been the big thing of the past decade, but the style is increasingly being jazzed up to make it a bit more exciting by varying hop varieties or proportions."
- Na het zuur komt dit jaar het zout:
"Sour beers were the in thing last summer and the knock-on trend in 2016 looks like being “gose”, a sour and salty style associated with the German city of Leipzig."
- 'gas in het glas':
"Nitrogen-infused canned beers have been around since 1989, when Guinness introduced its famous widget to deliver a creamier packaged version of the stout ... A brief attempt by Guinness to put the widget in bottles foundered and the notion of bottled nitro beers was forgotten for the next 20 years. Things changed in 2011 "
- Belgisch bier komt weer terug:
"Belgium has long provided famous names to any credible beer fixture, but the rise of US and UK craft beer and the arrival of beers from all over the world on retailers’ shelves put a dent in its dominance in recent year...“Belgium went through a bit of a slump but it has seen a resurgence lately,” he says. “A lot of people who’ve gained a new interest in beer are now coming to those beers for the first time.” David Jones at Bier Huis also recognises the uplift in Belgium’s fortunes. “We’re selling a lot more of late,"
(zie www.offlicencenews.co.uk/news/fullstory.php/aid/15463/Craft_beer:_six_trends_to_watch_out_for_in_2016.html)
Bekende brouwers en drinkers
Deze maand was bier ook in het nieuws met bekenden:
Sinds kort is er bier van poppenspeler Frans van der Meer, bekend van Ferry van de Zaande en zijn goede vriend Fred van Boesschoten: pilsener But Bier (‘Goed binnen te houden’), Bocht Bier dat een dubbel is (‘Dat fietst er wel in’) en een lentebok... pardon: ‘Lentebocht’ (zie www.dichtbij.nl/tilburg/regionaal-nieuws/artikel/4227035/ferry-van-der-zaande-maakt-bocht-bier.aspx).
Acteur Sacha Baron Cohen tapte deze maand op donderdagavond als het karakter van zijn nieuwe film Grimsby gekleed als Engelse hooligan een half uur gratis bier in een café aan de Prinsengracht.
De actie was ter promotie van Cohens nieuwe film Grimsby. In deze film speelt Cohen de Engelse voetbalhooligan Nobby, die verzeild raakt in een spionage-avontuur met zijn broer. Het gros van de aanwezige gasten had niet door dat het de bekende acteur van Borat en Ali G was, tot een enorme colonne aan cameramannen de kroeg binnentrad (www.parool.nl/amsterdam/-borat-tapt-bier-in-cafe-op-prinsengracht~a4247847/).
Brewdog brouwen wordt minder lastig
De Schotse brouwerij BrewDog heeft tal van mooie bieren, welke zonder twijfel door veel thuisbrouwers worden nagebrouwen. Dat is een lastige opdracht. Onder de naam DIY DOG heeft Brewdog een PDF-bestand online geplaatst, waarin de recepten van al hun 216 bieren tot op vandaag uit de doeken worden gedaan.
“We willen onze bieren bij zo veel mogelijk mensen krijgen”, zegt hoofdbrouwer Stewart Bowman. “We beseften wel dat we doorheen de jaren er zodanig veel hebben gemaakt, dat dat onbegonnen werk zou zijn. Daarom hebben we onze recepten vrijgegeven, zodat jullie ze thuis kunnen brouwen.” (http://biernetwerk.nl/brewdog-verklapt-al-zijn-bierrecepten/)
De DHW is lastig
Na vele jaren voorbereiding [is] de vernieuwde Drank- en Horecawet op 1 januari 2013 in werking treden. De Drank- en Horecawet stamt uit 1864 en is sindsdien al vele malen aangepast. Ook nu [is] de wet gewijzigd. En niet zonder reden. We weten steeds meer over de schadelijkheid van alcohol voor jongeren, alcoholgebruik zorgt voor overlast op straat en bij het overgrote deel van de geweldsdelicten en vernielingen in het uitgaansleven is alcohol in het spel (https://vng.nl/files/vng/vng/Documenten/actueel/beleidsvelden/recht/2012/201208_Handreiking_DHW_voor_gemeenten.pdf).
Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat jongeren vooral in de horeca proberen aan drank te komen. In de meeste gevallen krijgen ze dit van vrienden of hun ouders. Tijdens een interview met BNR Nieuwsradio, vertelt KHN-woordvoerder Joris Prinssen, dat veel ondernemers moeite hebben met het continu vragen naar de ID van jongeren. ‘Maar’, zo stelt de woordvoerder. ‘wat we ook van inspecteurs horen is dat ze de ‘doorgevers’ willen beboeten. Diegene die oud genoeg zijn om een biertje te bestellen en deze vervolgens aan een te jonge gast doorgeeft. We kunnen de ondernemer aanspreken, de te jonge drinker, maar de wederverstrekker niet.’(www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2016/2/khn-ook-maatregelen-tegen-doorgeven-biertje-101232115). De wettelijke bevoegdheid tot handhaving van de Drank en Horecawet (DHW) ligt sinds 2013 bij de gemeenten, bij de burgemeesters. Gemeenten willen de wet handhaven, maar in de huidige praktijk loopt men aan tegen onredelijke en onhaalbare grenzen van de handhaving aan (https://vng.nl/onderwerpenindex/veiligheid/drank-en-horecawet/nieuws/vng-reactie-op-brief-van-rijn-over-pilot-mengvormen-horeca).
De DHW, Drank- en horecawet is lastig. In 2013 gaf de Staatsecretaris Van Rijn aan : Gemeenten die volharden in het niet handhaven van de wet, daar zal ik stappen tegen ondernemen, ...Maar: ,,Ik kan me moeilijk voorstellen dat colleges en gemeenteraden het zover laten komen.'' (www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/van-rijn-gemeenten-moeten-alcoholleeftijd.9180056.lynkx?pageStart7=11). Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater moet input leveren voor de inbreng van de VNG bij de evaluatie van de Drank- en horecawet (DHW). ‘Van gemeenten wordt verwacht dat zij toezien op naleving van de Drank- en horecawet, maar in de praktijk lopen zij daarmee tegen problemen op. Handhaving is soms niet mogelijk of niet logisch, waardoor er een soort verkapt gedoogbeleid is ontstaan. De wet stamt uit de jaren dertig en is niet meegegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen. Volgens de wet staan er waterdichte schotten tussen horeca, retail en slijterij, maar in de praktijk zijn de scheidslijnen diffuus.’ Over de pilot zijn Kamervragen gesteld. De experimenten zouden in strijd zijn met de wet. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de VNG gevraagd de pilot aan te passen, zodat ze binnen de kaders van de wet kan worden uitgevoerd. Schrikt u daar niet van?
‘De staatssecretaris heeft in een heel vroeg stadium al gezegd dat hij de pilot zou verbieden. Maar hij gáát daar helemaal niet over. Het is een bevoegdheid van burgemeesters, die moeten de wet interpreteren. Wij willen de wet graag handhaven, maar in de huidige praktijk lopen we tegen onredelijke en onhaalbare grenzen van handhaving aan. Kijk, als je decentraliseert moet je erop vertrouwen dat wij, de gemeenten, het goed en integer doen. Toen de handhaving van de DHW nog een rijkstaak was, was er voor heel Nederland maar een handjevol ambtenaren om te controleren. Veel gemeenten werden nooit bezocht. Nu hebben alle gemeenten boa’s, ook nog eens uit eigen zak betaald. Wij financieren met eigen geld wat eerst een rijkstaak was. Prima, maar ga ons dan niet vanuit Den Haag de les lezen (https://vng.nl/drank-en-horecawet-is-niet-meer-van-deze-tijd). Gemeenten nemen nu de eigen verantwoordelijkheid en hoeven in dit kader geen verantwoording af te leggen aan de staatssecretaris voor het starten van een pilot. Het ligt voor de hand dat de centrale overheid, de staatssecretaris, erop vertrouwt dat de decentrale overheid, te weten de gemeenten, deze taken goed en integer uitvoeren en het handhavingsbeleid ordentelijk vormgeven. De uitkomsten van de pilot zal de VNG gebruiken bij haar inbreng voor de evaluatie van de DHW eind dit jaar (https://vng.nl/onderwerpenindex/veiligheid/drank-en-horecawet/nieuws/vng-reactie-op-brief-van-rijn-over-pilot-mengvormen-horeca).
Het alcoholbeleid is een grote kopzorg voor veel ondernemers, zegt Ton Poppes. Hij is horecaondernemer in Amsterdam van vier bedrijven en nog tot april 2016 voorzitter van KHN in de stad. ‘Je kunt de jeugd beter bij de horeca binnen hebben, dan buiten op straat. Veel burgemeesters kijken de andere kant op wanneer hun jeugd in de zuipkeet zit. Ze hebben ze liever daar, dan op straat. Maar dat is niet eerlijk. Ze moeten veel strenger naar de zuipketen kijken.’...Alcohol komt ook terug als het gaat om het vervagen van de grenzen tussen retail en horeca:’Alcohol in de retail is een brug te ver. Geen baco aan de hakkenbar.’ (www.missethoreca.nl/cafe/video/2016/2/video-ton-poppes-alcoholbeleid-grote-kopzorg-voor-veel-ondernemers-101232756)
(S)AB (Miller) InBev fusie is ook lastig
Vakbonden in Zuid-Afrika zijn tegen de aangekondigde overname van bierbrouwer SAB Miller door branchegenoot Anheuser-Busch InBev (AB InBev). De vrees voor banenverlies, onder meer op de hopvelden in het Afrikaanse land, zet de bonden in beweging. De koepelorganisatie van Zuid-Afrikaanse vakbonden, die medewerkers uit het hele land vertegenwoordigt, zal zich fel verdedigen tegen het samengaan van de twee grootste brouwers ter wereld, schrijft The Wall Street Journal. Daarbij snelt de reputatie van AB InBev, die volgens de zakenkrant alom bekendstaat om het rigoureus snijden in de kosten en het afstoten van banen, de brouwer vooruit (www.z24.nl/ondernemen/belangrijkste-obstakel-voor-grootste-bierfusie-ooit-zuid-afrikaanse-vakbonden-620961) (www.wsj.com/articles/beer-megadeal-faces-a-tall-hurdle-in-south-africa-1456359362).