Zuid-Oostelijk van Duitsland lag Tsjecho-Slowakije...
Tijd voor wat virtueel biertoerisme...
Tsjecho-Slowakije of Tsjechoslowakije was een republiek in Midden-Europa, ontstaan uit het uiteenvallen van de Donau-monarchie (Oostenrijk-Hongarije) na de Eerste Wereldoorlog. Tsjecho-Slowakije ontstond als staat na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije, toen men de Oostenrijkse delen Bohemen en Moravië samenvoegde met de Hongaarse delen Slowakije en Roethenië. Op 1 januari 1993 volgde een (vreedzame) opdeling in Tsjechië en Slowakije.
De schrijfwijze Tsjecho-Slowakije (Tsjechisch/Slowaaks: Česko-Slovensko) was de officiële spelling...In de geschiedenis heeft Tsjecho-Slowakije meerdere namen gehad:
Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek (Tsjechisch: Československá republika, afgekort ČSR) was de naam van 1918 tot 1938.
Tweede Tsjecho-Slowaakse Republiek (Tsjechisch: Československá republika, afgekort ČSR) was de naam van 1938 tot 1939.
Tsjecho-Slowaakse regering in ballingschap (Tsjechisch: Prozatímní státní zřízení československé) was de naam voor de regering in ballingschap tussen 1939-1945 en werd enkel erkend door de geallieerden.
Derde Tsjecho-Slowaakse Republiek (Tsjechisch: Československá republika, afgekort ČSR) was de naam van 1945 tot 1960.
Tsjecho-Slowaakse Socialistische Republiek (Tsjechisch: Československá socialistická republika, afgekort ČSSR) was de naam van 1960 tot 1990;
Tsjechische en Slowaakse Federale Republiek (Tsjechisch: Česká a Slovenská federativní republika, afgekort ČSFR) was de naam na de Fluwelen Revolutie van 1990 tot het uiteenvallen van de staat (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).
Na de tweede wereldoorlog werd de staat Tsjecho-Slowakije hersteld, aanvankelijk weer als parlementaire democratie. De Duitse bevolking werd verdreven en Roethenië werd door de Sovjet-Unie ingelijfd. Op 20 februari 1948 grepen de communisten de macht in de Praagse Coup. Paradoxaal genoeg niet onder bloedvergieten en geweld maar onder de toejuichingen van ongeveer de helft van de bevolking (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).
De Praagse Coup was een onvoorziene en ongeorganiseerde communistische machtsovername in 1948 in Tsjecho-Slowakije, die een ware schokgolf door de Westerse publieke opinie deed gaan vanwege het gemak waarmee de communisten de macht overnamen.
Tsjecho-Slowakije was na de Tweede Wereldoorlog een democratisch geleid land dat binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie lag. De overheid had een zeer antiwesters karakter door de slechte ervaringen met de westerse wereld vlak voor de Tweede Wereldoorlog. In de Conferentie van München had het Westen Tsjecho-Slowakije in de steek gelaten.
De gevolgen van de oorlog, de economische crisis en de hongerwinter van 1947 dwongen de coalitieregering van Tsjecho-Slowakije om voedselsteun te vragen aan de Verenigde Staten. De Verenigde Staten ging hiermee akkoord op voorwaarde dat Tsjecho-Slowakije uit de invloedssfeer van de Sovjet-Unie zou gaan en zijn anti-westerse houding zou laten varen. De populaire communistische partij (KSČ) kon hier niet mee akkoord gaan en weigerde de voedselhulp. In een poging om de president tot vervroegde verkiezingen te dwingen, namen twaalf niet-communistische ministers ontslag. De president durfde het evenwel niet aan om vervroegde verkiezingen uit te schrijven en verving eenvoudigweg de afgetreden bewindslieden door twaalf communistische en socialistische ministers. Zo kreeg in Tsjecho-Slowakije de communistische partij ineens alle macht in handen. Deze omwenteling van een democratische meerpartijenstelsel naar een de facto eenpartijstaat (alleen de minister van buitenlandse zaken en de president waren geen communisten) onder leiding van de communistische partij, staat bekend als de Praagse Coup
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Praagse_Coup).
In 1951 vonden zuiveringen plaats binnen de communistische leiding. ... op beschuldiging van titoïsme .... (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).
Josip Broz, bijgenaamd (maarschalk) Tito (Servo-Kroatisch: Јосип Броз Тито) (Kumrovec, 7 mei 1892 – Ljubljana, 4 mei 1980) was een Joegoslavisch politicus en partizanenleider. Van 1953 tot 1980 was hij de president van Joegoslavië.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in het Oostenrijks-Hongaarse leger aan het Russische front, waar hij krijgsgevangene werd gemaakt. Wat Tito in latere jaren zorgvuldig heeft weten te verbergen was dat hij in het begin van de oorlog ook aan het Servische front heeft gediend.
In Rusland maakte Tito de Oktoberrevolutie mee en ging hij over tot het communisme. In 1920 keerde Tito terug naar zijn vaderland, dat inmiddels een Zuidslavisch koninkrijk geworden was. In 1928 werd hij secretaris van de (verboden) Communistische Partij van Zagreb, en belandde voor vijf jaar in de gevangenis. Deze gevangenisstraf bleek achteraf een geluk voor Tito: enige tijd na Tito's veroordeling werd het beleid jegens communisten repressiever waarbij executies niet werden geschuwd. Terwijl zijn kameraden stierven zat Tito in de gevangenis.
Vervolgens vertrok Tito naar de Sovjet-Unie, waar hij lid werd van het Politbureau van de partij. De Sovjet-Unie werd beheerst door Stalins Grote Zuivering waarbij men niet aarzelde om eveneens leden van buitenlandse communistische partijen in ballingschap op te pakken en te executeren bij de minste of geringste verdenking. Hieronder vielen o.a. de top van zowel de Poolse als de Joegoslavische partij. Omdat Tito ervoor zorgde niet op te vallen ontkwam hij aan de zuiveringen en kon zo de partijtop bereiken.
In 1941 vielen Duitse, Italiaanse, en Hongaarse troepen Joegoslavië binnen. Na de capitulatie werd het land opgedeeld. Ook Bulgarije kreeg delen van Joegoslavië toegewezen. Direct kwam het verzet in actie. Ook Tito nam de wapens tegen de bezettingsmachten op, alsmede tegen binnenlandse collaborateurs. Langzaamaan groeide zijn partizanenbeweging uit tot de sterkste verzetsorganisatie van het land. De partizanen organiseerden in de bevrijde gebieden comités die optraden als voorlopige regering. Tijdens twee bijeenkomsten,...werden de contouren geschetst voor een naoorlogs federaal Joegoslavië. Ook werd Tito benoemd tot maarschalk.
Tito had van de Comintern de schuilnaam 'Walter' gekregen, omdat hij een Walther PPK-pistool droeg. Tito had een hekel aan deze naam, en Stalin sprak Tito dan ook met deze naam aan wanneer hij hem wilde kleineren. Bij de NKVD en KGB stond hij aanvankelijk bekend onder de codenaam 'Adelaar' en na het schisma tussen Stalin en Tito onder de naam 'Zwarte Kraai'.
Hoewel de beloofde substantiële hulp van de Sovjet-Unie op zich liet wachten, wist Tito als leider van het verzet uiteindelijk de overwinning te behalen, mede door westerse diplomatieke en militaire steun. In eigen land leek hij voor alle partijen een aanvaardbare figuur, omdat hij de verschillende etnische groepen van Joegoslavië een grote mate van autonomie beloofde.
Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Tito (vanaf 1945 premier, en sedert 1954 president) snel de alleenheerschappij voor de Communistische Partij. De eerste drie jaren van zijn heerschappij voerde Tito collectivisaties en andere maatregelen in die niet voor die van de Sovjet-Unie onderdeden.
De Joegoslavische maatregelen maakten de Russische leiders zelfs zenuwachtig, omdat ze op zijn minst suggereerden dat Joegoslavië ideologisch gelijkwaardig was aan de Sovjet-Unie. In 1948 kwam het tot een breuk met de Sovjet-Unie, onder meer door een meningsverschil met Stalin. Toen deze bleef volhouden dat Joegoslavië dankzij de Sovjet-Unie was bevrijd, opperde Tito dat Joegoslavië zichzelf had bevrijd. Ook was Tito het niet eens met de economische maatregelen die Stalin in het Oostblok trachtte door te voeren. Die maatregelen waren goed voor de Sovjet-Unie, maar niet voor Joegoslavië. Zoals in meerdere gevallen wenste de Sovjet-Unie dat Joegoslavië een leverancier van voedselproducten en grondstoffen aan de Sovjet-Unie werd, terwijl Tito wilde industrialiseren en zich vooral niet economisch afhankelijk van de Sovjet-Unie wilde maken.
Het feit dat Joegoslavië zich daarna, tegen de druk van de Sovjet-Unie in, wist te handhaven en binnen het communisme een eigen koers bleef varen, deed Tito's aanzien in binnen- en buitenland sterk toenemen. Toen hij in 1950 arbeiderszelfbestuur in de Joegoslavische bedrijven afkondigde, creëerde hij daarmee een antimodel tegen het stalinisme (http://nl.wikipedia.org/wiki/Josip_Broz_Tito).
Een stalinistisch bewind [in Slowakije]... handhaafde zich vervolgens tot 1968.
In 1968 kwam een groep van hervormers aan het bewind, ...doel was de ontwikkeling van een "communisme met een menselijk gezicht". Dit half jaar wordt de Praagse Lente genoemd. Troepen van het Warschaupact maakten eind augustus een einde aan het experiment.
De Praagse Lente (Pražské jaro) is de naam die men geeft aan de periode in de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis van januari 1968 tot 20 augustus 1968, toen Alexander Dubček het communistische Tsjecho-Slowakije een meer gematigde koers uitstuurde. Aan deze periode werd abrupt een einde gemaakt door de andere vijf leden van het Warschaupact, onder leiding van de USSR met de inval van hun troepen op 20 augustus 1968 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Praagse_Lente).
In 1990 werden voor het eerst vrije verkiezingen gehouden sinds de Tweede Wereldoorlog, waarbij de communistische partij slechts 14% van de stemmen kreeg. Václav Havel werd president. Deze overgangsperiode heet de "Fluwelen Revolutie".
Met de term fluwelen revolutie wordt de politieke omwenteling aangeduid die zich in Tsjecho-Slowakije heeft voltrokken in het najaar van 1989. Hierbij werd het communistische regime omver geworpen zonder dat daarbij een militair ingrijpen aan te pas kwam. Deze revolutie vond plaats in de nasleep van de val van de Berlijnse Muur en de verkiezing van de niet-communistische Tadeusz Mazowiecki tot premier van Polen. Het feit dat deze revolutie zich geweldloos voltrokken heeft, was te danken aan de weigering van de Sovjetleider Michael Gorbatsjov om troepen naar Praag te sturen.
...
Op 17 november 1989 hielden 15.000 studenten een vreedzame herdenkingsmars in Praag voor Jan Opletal. Opletal werd op 28 oktober 1939 door de nazi’s neergeschoten tijdens een studentendemonstratie tegen de Duitse bezetting en overleed enkele weken later. Hij werd zo het symbool voor latere studentenopstanden.
....
Tijdens deze mars werden ze tegengehouden door de oproerpolitie, en afgeranseld met wapenstokken, ondanks het feit dat ze hun vreedzame bedoelingen kenbaar hadden gemaakt. Er kwam protest tegen dit machtsvertoon van de politie, waarbij vooral een dialoog met de communistische partij geëist werd over democratie, vrijheid en mensenrechten. Op 20 november 1989 kwamen de studenten weer massaal op straat. Het Burgerforum werd opgericht door schrijver Václav Havel en de econoom Václav Klaus, die de bedoeling had het protest te organiseren. Stakingscomités werden opgericht in fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en scholen. Demonstraties bleven dan ook niet uit, maar werden wel netjes gehouden na de werkdag.
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluwelen_Revolutie_(Tsjecho-Slowakije)).
Met het wegvallen van de dictatuur zagen de Slowaken hun kans schoon om meer autonomie te eisen, want onder het communisme was de federale structuur van Tsjecho-Slowakije al te vaak een lege huls gebleken. De Slowaken, onder leiding van Vladimír Mečiar (die een coalitie vormde met de SNS) eisten een confederale staatsstructuur, maar kregen een nee van de Tsjechische minister-president Václav Klaus, die de Slowaken voor de keus stelde: ofwel een sterke federatie, ofwel separatisme.
Slowakije verklaarde zich op 17 juli 1992 soeverein, nam op 3 september een eigen grondwet aan en officieel splitste het land op 1 januari 1993. De splitsing werd uitgebreid gevierd in Slowakije, in Tsjechië waren er geen feestelijkheden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).
Tsjecho-Slowakije of Tsjechoslowakije viel in 1993 uiteen in Tsjechië en Slowakije. Aangezien Tsjechië al bekend staat om het bier, lijkt het mij wel leuk om dan aandacht te besteden aan bier in Slowakije.
Bier staat in Slowakije al eeuwenlang op de tweede plaats na de nationale sterkedrank slivovitsj (pruimenbrandewijn). In de middeleeuwen was het namelijk in de dorpen verboden thuis bier te brouwen en was de bierproductie enkel voorbehouden aan brouwerijen met een officiële vergunning in de steden. De horigen mochten alleen daar bier kopen en de brouwerijen konden bestaan door de tienden die de horigen betaalden in hop en gerst.
Na de oprichting van Tsjecho-Slowakije in 1918 werd Slowaaks bier sterk beïnvloed door de Boheemse stijl (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Slowakije).
De Boheemse stijl komt uit de Bohemen:
Bohemen (Tsjechisch: Čechy, Duits: Böhmen) is een historische regio in Tsjechië. Het beslaat zo'n twee derde van het Tsjechische grondgebied. De rest van Tsjechië valt onder Moravië en een klein deel van Silezië. De benaming voor de Boheemse inwoners, bohemer of bohemien, werd in Frankrijk ook gebruikt om de zigeuners mee aan te duiden, die in Frankrijk beweerden uit Bohemen afkomstig te zijn. Sinds de negentiende eeuw wordt de naam ook gebruikt om vrijgevochten personen met een niet-traditionele levensstijl aan te duiden. Het gebied is erg populair onder westerse toeristen. Dat geldt vooral voor de stad Praag en de natuurgebieden het Boheems Paradijs (Český ráj) en het Reuzengebergte (Krkonoše). [In] 1743, toen het Habsburgse rijk begon te centraliseren, kwam er een einde aan de autonomie van Bohemen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het onderdeel van de nieuw gevormde staat Tsjecho-Slowakije. Na de opsplitsing in Tsjechië en Slowakije werd Bohemen onderdeel van Tsjechië. In Bohemen liggen behalve de hoofdstad Praag de volgende bestuurlijke regio's (krajs):
Karlovy Vary
Ústí nad Labem
Liberec
Hradec Králové
Pilsen
Midden-Bohemen
De regio's Pardubice, Vysočina en Zuid-Bohemen liggen gedeeltelijk in Bohemen en gedeeltelijk in Moravië (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bohemen).
Nadat de brouwerijen na de Tweede Wereldoorlog door het communistisch regime werden genationaliseerd, was de belangrijkste brouwopleiding gevestigd in Praag. De Slowaakse brouwindustrie liep jarenlang ver achter op de Tsjechische. Om aan deze situatie te veranderen bouwden de communisten in de jaren 1950 en 1960 een aantal grote nieuwe brouwerijen. De vijf grootste brouwerijen die nu nog bestaan waren het resultaat van dit initiatief. Na de val van het communisme in Oost-Europa kwamen de meeste brouwerijen in bezit van grote brouwerijgroepen. Heineken kocht in de jaren 1990 verscheidene brouwerijen die ondergebracht werden in een nieuwe groep Heineken Slovensko: Gemer Pivovar Rimavská Sobota, Zlatý Bažant (1995), Martiner (1999, gesloten in 2003) en Pivovar Corgoň (1997, gesloten in 2004). In 2006 kwam SABMiller in bezit van Pivovar Šariš en Pivovar Topvar, die vanaf 1 januari 2007 fuseerden tot de Topvar Brouwerijen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Slowakije).
De grootste brouwerijen (productie groter dan 100.000 hl/jaar):
1. Heineken Slovensko
- Gemer Pivovar Rimavská Sobota
- Zlatý Bažant
2. Eigendom van SABMiller:
- Pivovar Šariš
- Pivovar Topvar
3. Pivovar Steiger
4. Pivovar Tatran
5. Pivovar Stein
6. Pivovar Urpín
7. Pivovar Poper
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Slowakije).
(www.europeanbeerguide.net/slovbrew.htm)
De nationale drank van de Slowaken is het bier.
De grootste brouwerij van Slowakije is Pivovar Šariš. Deze brouwerij is eigendom van het concern SABMiller. Pivovar Šariš heeft een marktaandeel van 23,1%.
Heineken heeft de brouwerijen Gemer en Zlatý Bažant in eigendom. Heineken heeft de brouwerij Martiner in 2003 gesloten en de brouwerij Pivovar Corgoň in 2004. Heineken heeft een marktaandeel van 43,6%. Het enige bekende lokale Slowaakse biermerk is Belski (www.slowakijevakantieland.nl/bier.htm).
Deciphering the Menu
Pivo– Beer
Svetlý ležiak– A pale lager, usually a pilsner if it’s a Slovak beer.
Tmavý pivo– Dark beer
Čapované pivo– Draught beer
Fľaškové pivo– Bottled beer
Nealko pivo – Non-alcoholic beer
If you want to order a beer you can say,
Jedno pivo, prosím - which means, “One beer, please”
Since in Slovakia beers usually come in two sizes, 0.33 litre and 0.5 litre, you can specify the size by just saying small (third of a litre) or large (half litre).
Malé– Small
Veľký– Large
Jeden veľký pivo, prosím– One large beer, please.
If you want to order more than one beer you have to change “pivo” to “pivá”
Dve pivá, prosím - “Two beers, please”
jeden– one
dve– two
tri– three
štyri– four
päť – five
šesť– six
sedem– seven
osem– eight
deväť– nine
desať– ten
Once you’ve got your beer, there’s only one last thing you need to say:
na zdravie!– cheers!
(www.slovakbeer.com/?p=322#more-322)
In most countries, the strength of a beer refers the percentage of alcohol by volume or ABV. In Slovakia, and other parts of central Europe, the beer’s strength is thought to be the amount of fermentable material used to make the beer. If you look at a bottle of beer in Slovakia you’ll often see a large number with a percent sign after it (usually between 10 and 12%). Many of the beers even incorporate the number in their names (Steiger 10% Classic, Topvar 12% Premium). This often leads to people thinking that the beers are 12% alcohol but in reality they are probably 3-5% ABV. The number simply means that 12% of the ingredients’ density is made up of fermentable materials (www.slovakbeer.com/?p=456).
...shows the strength of the beer or the density of beer wort measured on the Plato scale. In Slovakia this is usually shown as a percentage but you’ll sometimes see it in degrees (www.slovakbeer.com/?p=322#more-322).
We determine how much sucrose is fermented by measuring the beers’ density, or its “gravity”. There are three stages of gravity during the fermentation process: the gravity before fermenting (the original gravity or OG), the gravity that it currently sits at (the specific gravity or SG), and the gravity that it is when it stops losing density (final gravity or FG). By measuring the difference between the OG and the FG, the brewer is able to determine the amount of alcohol in the beer. In the brewing industry, the scale used to measure the gravity is usually the “Plato scale”. Using math and a giant brain, you can take the numbers you get from the Plato scale and convert them to a percentage of alcohol.
In Slovakia, they take the original gravity and display it as a percentage of density. If it’s a 12% beer, then 12% of its density was fermentable. Sometimes, instead of a percentage you will see a degree. This simply refers to what it’s measured at on the Plato scale, 12° is equal to 12% (www.slovakbeer.com/?p=456).
So what’s better, having the ABV or the density of fermentable material? Well both is good, which Slovakia usually displays, but you should know that the ABV isn’t 100% accurate. In fact, on the back of a Slovak bottle it will often read, “Obsah alkoholu min.” followed by the ABV. This means the “minimum alcohol content”. The correlation between the density and the percentage of alcohol isn’t linear. Since, methanol is less dense than water but sucrose is more dense, determining what exactly caused the change in density cannot be done with 100% accuracy. So the ABV of a beer is an estimation, however with modern brewing practices and Drunk on bar stool.an understanding of the biochemistry of yeast, it’s pretty accurate. If you are a brewer, degrees Plato might have a lot more use to you than the ABV, but most of us just want to know how drunk we are going to get after having 3 or 4. The ABV, along with a number of other factors (body weight, how much you’ve eaten, what you’ve eaten, etc.), will give you a pretty good idea. Alternatively, use the “fall off the bar stool” method. The stronger the beer, the harder you fall (www.slovakbeer.com/?p=456).
The Slovak brewing industry, in the years of the Czechoslovakian Republic, lagged far behind that in the Czech lands. The communists built several large, new breweries in the 1950's and 60's to put this right. The five largest breweries all are members of this group. Closures amongst the independents have left Slovakia with only 4 breweries founded before 1950. The current number of active breweries is 18...Amzingly, Interbrew have yet to buy a Slovakian brewery. They do, however, import a significant quantity of beer from their breweries in the Czech Republic (www.europeanbeerguide.net/slovbrew.htm).
Slowakije
Officiële naam: Slowaakse Republiek (Slovenská republika)
Munteenheid: Euro (EUR) = 100 eurocent
Nationale feestdag: 1 september, Dag van de Grondwet 1993
Volkslied: Nad Tatrou sa blýska (Onweer boven de Tatra)
Tijdzone: GMT +1
Bratislava is de hoofdstad (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slowakije)
Holidays and Festivals
Slovakia is a predominantly Catholic Country, so major Christian holidays are observed, as well as some other holidays. Unless indicated otherwise, these days are public holidays and banks and most amenities and shops will be closed.
Slovak Republic Day - 1st January - Conveniently, Czechoslovakia split into two on the 1st of January, so New Year's Day is a national holiday. It is traditionally celebrated by sleeping until midday.
Ephiphany - 6th of January - Celebrates the arrival of the Three Magi into Betlehem. Shops and banks are closed.
Mardi Gras period ('Fasiangy') - this is not a national holiday, but rather a festival season. Some villages will hold a traditional market with food and drinks offered, and there might be a march through the city in masks, and numerous balls, dances and carnivals are held. 6th January till Ash Wednesday (February or March).
Easter - March/April, dates depend on the lunar calendar. Good Friday and Easter Monday are both national holidays. There is a number of different traditions relating to Easter. The traditional food served includes eggs and special Easter Ham, with bread and horseradish.
International Labour Day - 1 May - This is celebrated by not working.
Day of Victory over Fascism - 8 May - Celebration of the end of WWII in Europe.
International Children's Day - 1 June - Not a national holiday, but children might have time off school and various activities will be organised for them, and they usually get treats.
St. Cyril and Methodius Day - 5 July- arrival of the first Christian missionaries to Slovakia (863 AD). Religious as well as political celebrations.
Slovak National Uprising Memorial Day - 29 August - Holiday to commemorate uprising against Nazis during WWII.
Constitution Day - 1 September - Children love this one as school starts one day later.
Day of Blessed Virgin Mary - 15 September - A patron saint of Slovakia.
Vinobranie This is not a national holiday, but a festival that celebrates the wine harvest, usually held in October in wine-making regions. Cities cooperate so it is held on different weekends in different places and you can visit several. This includes open air markets selling street food, drinks (especially young wine), and various handicrafts.
All Saints Day - 1 November - This is a day to remember those that have passed away. Halloween is not celebrated in Slovakia, and this is quite a serious religious holiday. All shops are closed and many people will go to the cemeteries to light a candle for their loved ones.
Struggle for Freedom and Democracy Day - 17 November - Commemorates student demonstration that brought about the end of Communism.
St Nicolaus' Day - 6 December - This is not a national holiday, but is seen as a start of the Christmas period. Traditionally, St Nicholaus leaves some sweets (if the child was good) or coal/onion (if the child misbehaved that year) in their shoe overnight (surprisingly enough, most children get sweets, not onion). Celebrations are held in towns, where someone dressed as St nicolaus (think Santa Claus) and his helpers angels/devils help him distribute sweets among crowds of eager kids. Christmas markets open and Christmas lights are turned on.
Feast of St Lucy - 13 December - Not a national holiday, but many traditions are connected with this day, varying by the region (http://wikitravel.org/en/Slovakia).
Slowakije of Slovakije (Slowaaks: Slovensko) is een republiek in Centraal-Europa, die zich op 1 januari 1993 losmaakte uit Tsjecho-Slowakije, dat daardoor ophield te bestaan. De officiële benaming is Slowaakse Republiek (Slowaaks: Slovenská Republika). De hoofdstad is Bratislava....Slowakije behoorde eeuwenlang tot Hongarije. De emancipatie van het Slowaakse volk kreeg pas laat gestalte. Tot 1918 was Slowakije onderdeel van Oostenrijk-Hongarije en viel het onder het Hongaarse deel. Van 1918-1939 was het een onderdeel van Tsjecho-Slowakije dat na de Eerste Wereldoorlog ontstond. In de periode 1939-1945 was het als Slowaakse Republiek formeel een zelfstandige staat, in de praktijk een satelliet van nazi-Duitsland. Van 1945-1992 was het weer onderdeel van Tsjecho-Slowakije. Op 1 januari 1993 splitste Tsjecho-Slowakije zich in Tsjechië en Slowakije. Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie. Op 1 januari 2009 trad het land ook toe tot de eurozone (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slowakije).
For beers, there are a great variety of excellent local brews that are similar in style and quality to Czech beers (which are also widely available), and beer is mostly the local drink of choice. Try out the Zlatý Bažant, Smädný Mních, Topvar and Šariš. Šariš is also available in a dark version that is thicker and heavier on your stomach. If the local tastes do not satisfy, "Western" beers are sold in the bigger restaurants and pubs. As elsewhere, small local breweries are gaining popularity among beer enthusiasts. One of the best known brands is the Kaltenecker. Especially in the biggest towns and touristy regions, many pubs now offer a range of beers from small breweries, also from the Czech Republic.
Slovakia has also some great local wines (http://wikitravel.org/en/Slovakia).
According to the Slovak Tourist Board (SACR), while Slovakia has a deeply-rooted wine-making tradition, it is not a traditional destination for beer, and thus prospects for developing beer tourism in Slovakia are smaller in comparison with established countries, like Germany, Belgium or the Czech Republic, Marta Kučerová, the SACR general director, told The Slovak Spectator.
“However, during the recent past several small, private breweries have been launched, which, apart from producing and distributing beer, have also began to create tourism products,” said Kučerová, adding that they offer tours of breweries, beer bathing and beer cosmetics, along with accommodation and trips into the regions.
The Association of Hotels and Restaurants of the Slovak Republic (ZHR) also sees beer tourism as a promising direction for local gastronomic tourism.
“Nowadays thousands of tourists travel around the globe hunting for regional culinary experiences,” Soňa Hudecová, the media consultant of ZHR told The Slovak Spectator. “There are enough of those who want to get to know beer rarities and thus they ‘collect’ [experiences in] small breweries.”
Tijd voor wat virtueel biertoerisme...
Tsjecho-Slowakije of Tsjechoslowakije was een republiek in Midden-Europa, ontstaan uit het uiteenvallen van de Donau-monarchie (Oostenrijk-Hongarije) na de Eerste Wereldoorlog. Tsjecho-Slowakije ontstond als staat na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije, toen men de Oostenrijkse delen Bohemen en Moravië samenvoegde met de Hongaarse delen Slowakije en Roethenië. Op 1 januari 1993 volgde een (vreedzame) opdeling in Tsjechië en Slowakije.
De schrijfwijze Tsjecho-Slowakije (Tsjechisch/Slowaaks: Česko-Slovensko) was de officiële spelling...In de geschiedenis heeft Tsjecho-Slowakije meerdere namen gehad:
Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek (Tsjechisch: Československá republika, afgekort ČSR) was de naam van 1918 tot 1938.
Tweede Tsjecho-Slowaakse Republiek (Tsjechisch: Československá republika, afgekort ČSR) was de naam van 1938 tot 1939.
Tsjecho-Slowaakse regering in ballingschap (Tsjechisch: Prozatímní státní zřízení československé) was de naam voor de regering in ballingschap tussen 1939-1945 en werd enkel erkend door de geallieerden.
Derde Tsjecho-Slowaakse Republiek (Tsjechisch: Československá republika, afgekort ČSR) was de naam van 1945 tot 1960.
Tsjecho-Slowaakse Socialistische Republiek (Tsjechisch: Československá socialistická republika, afgekort ČSSR) was de naam van 1960 tot 1990;
Tsjechische en Slowaakse Federale Republiek (Tsjechisch: Česká a Slovenská federativní republika, afgekort ČSFR) was de naam na de Fluwelen Revolutie van 1990 tot het uiteenvallen van de staat (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).
Na de tweede wereldoorlog werd de staat Tsjecho-Slowakije hersteld, aanvankelijk weer als parlementaire democratie. De Duitse bevolking werd verdreven en Roethenië werd door de Sovjet-Unie ingelijfd. Op 20 februari 1948 grepen de communisten de macht in de Praagse Coup. Paradoxaal genoeg niet onder bloedvergieten en geweld maar onder de toejuichingen van ongeveer de helft van de bevolking (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).
De Praagse Coup was een onvoorziene en ongeorganiseerde communistische machtsovername in 1948 in Tsjecho-Slowakije, die een ware schokgolf door de Westerse publieke opinie deed gaan vanwege het gemak waarmee de communisten de macht overnamen.
Tsjecho-Slowakije was na de Tweede Wereldoorlog een democratisch geleid land dat binnen de invloedssfeer van de Sovjet-Unie lag. De overheid had een zeer antiwesters karakter door de slechte ervaringen met de westerse wereld vlak voor de Tweede Wereldoorlog. In de Conferentie van München had het Westen Tsjecho-Slowakije in de steek gelaten.
De gevolgen van de oorlog, de economische crisis en de hongerwinter van 1947 dwongen de coalitieregering van Tsjecho-Slowakije om voedselsteun te vragen aan de Verenigde Staten. De Verenigde Staten ging hiermee akkoord op voorwaarde dat Tsjecho-Slowakije uit de invloedssfeer van de Sovjet-Unie zou gaan en zijn anti-westerse houding zou laten varen. De populaire communistische partij (KSČ) kon hier niet mee akkoord gaan en weigerde de voedselhulp. In een poging om de president tot vervroegde verkiezingen te dwingen, namen twaalf niet-communistische ministers ontslag. De president durfde het evenwel niet aan om vervroegde verkiezingen uit te schrijven en verving eenvoudigweg de afgetreden bewindslieden door twaalf communistische en socialistische ministers. Zo kreeg in Tsjecho-Slowakije de communistische partij ineens alle macht in handen. Deze omwenteling van een democratische meerpartijenstelsel naar een de facto eenpartijstaat (alleen de minister van buitenlandse zaken en de president waren geen communisten) onder leiding van de communistische partij, staat bekend als de Praagse Coup
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Praagse_Coup).
In 1951 vonden zuiveringen plaats binnen de communistische leiding. ... op beschuldiging van titoïsme .... (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).
Josip Broz, bijgenaamd (maarschalk) Tito (Servo-Kroatisch: Јосип Броз Тито) (Kumrovec, 7 mei 1892 – Ljubljana, 4 mei 1980) was een Joegoslavisch politicus en partizanenleider. Van 1953 tot 1980 was hij de president van Joegoslavië.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in het Oostenrijks-Hongaarse leger aan het Russische front, waar hij krijgsgevangene werd gemaakt. Wat Tito in latere jaren zorgvuldig heeft weten te verbergen was dat hij in het begin van de oorlog ook aan het Servische front heeft gediend.
In Rusland maakte Tito de Oktoberrevolutie mee en ging hij over tot het communisme. In 1920 keerde Tito terug naar zijn vaderland, dat inmiddels een Zuidslavisch koninkrijk geworden was. In 1928 werd hij secretaris van de (verboden) Communistische Partij van Zagreb, en belandde voor vijf jaar in de gevangenis. Deze gevangenisstraf bleek achteraf een geluk voor Tito: enige tijd na Tito's veroordeling werd het beleid jegens communisten repressiever waarbij executies niet werden geschuwd. Terwijl zijn kameraden stierven zat Tito in de gevangenis.
Vervolgens vertrok Tito naar de Sovjet-Unie, waar hij lid werd van het Politbureau van de partij. De Sovjet-Unie werd beheerst door Stalins Grote Zuivering waarbij men niet aarzelde om eveneens leden van buitenlandse communistische partijen in ballingschap op te pakken en te executeren bij de minste of geringste verdenking. Hieronder vielen o.a. de top van zowel de Poolse als de Joegoslavische partij. Omdat Tito ervoor zorgde niet op te vallen ontkwam hij aan de zuiveringen en kon zo de partijtop bereiken.
In 1941 vielen Duitse, Italiaanse, en Hongaarse troepen Joegoslavië binnen. Na de capitulatie werd het land opgedeeld. Ook Bulgarije kreeg delen van Joegoslavië toegewezen. Direct kwam het verzet in actie. Ook Tito nam de wapens tegen de bezettingsmachten op, alsmede tegen binnenlandse collaborateurs. Langzaamaan groeide zijn partizanenbeweging uit tot de sterkste verzetsorganisatie van het land. De partizanen organiseerden in de bevrijde gebieden comités die optraden als voorlopige regering. Tijdens twee bijeenkomsten,...werden de contouren geschetst voor een naoorlogs federaal Joegoslavië. Ook werd Tito benoemd tot maarschalk.
Tito had van de Comintern de schuilnaam 'Walter' gekregen, omdat hij een Walther PPK-pistool droeg. Tito had een hekel aan deze naam, en Stalin sprak Tito dan ook met deze naam aan wanneer hij hem wilde kleineren. Bij de NKVD en KGB stond hij aanvankelijk bekend onder de codenaam 'Adelaar' en na het schisma tussen Stalin en Tito onder de naam 'Zwarte Kraai'.
Hoewel de beloofde substantiële hulp van de Sovjet-Unie op zich liet wachten, wist Tito als leider van het verzet uiteindelijk de overwinning te behalen, mede door westerse diplomatieke en militaire steun. In eigen land leek hij voor alle partijen een aanvaardbare figuur, omdat hij de verschillende etnische groepen van Joegoslavië een grote mate van autonomie beloofde.
Na de Tweede Wereldoorlog vestigde Tito (vanaf 1945 premier, en sedert 1954 president) snel de alleenheerschappij voor de Communistische Partij. De eerste drie jaren van zijn heerschappij voerde Tito collectivisaties en andere maatregelen in die niet voor die van de Sovjet-Unie onderdeden.
De Joegoslavische maatregelen maakten de Russische leiders zelfs zenuwachtig, omdat ze op zijn minst suggereerden dat Joegoslavië ideologisch gelijkwaardig was aan de Sovjet-Unie. In 1948 kwam het tot een breuk met de Sovjet-Unie, onder meer door een meningsverschil met Stalin. Toen deze bleef volhouden dat Joegoslavië dankzij de Sovjet-Unie was bevrijd, opperde Tito dat Joegoslavië zichzelf had bevrijd. Ook was Tito het niet eens met de economische maatregelen die Stalin in het Oostblok trachtte door te voeren. Die maatregelen waren goed voor de Sovjet-Unie, maar niet voor Joegoslavië. Zoals in meerdere gevallen wenste de Sovjet-Unie dat Joegoslavië een leverancier van voedselproducten en grondstoffen aan de Sovjet-Unie werd, terwijl Tito wilde industrialiseren en zich vooral niet economisch afhankelijk van de Sovjet-Unie wilde maken.
Het feit dat Joegoslavië zich daarna, tegen de druk van de Sovjet-Unie in, wist te handhaven en binnen het communisme een eigen koers bleef varen, deed Tito's aanzien in binnen- en buitenland sterk toenemen. Toen hij in 1950 arbeiderszelfbestuur in de Joegoslavische bedrijven afkondigde, creëerde hij daarmee een antimodel tegen het stalinisme (http://nl.wikipedia.org/wiki/Josip_Broz_Tito).
Een stalinistisch bewind [in Slowakije]... handhaafde zich vervolgens tot 1968.
In 1968 kwam een groep van hervormers aan het bewind, ...doel was de ontwikkeling van een "communisme met een menselijk gezicht". Dit half jaar wordt de Praagse Lente genoemd. Troepen van het Warschaupact maakten eind augustus een einde aan het experiment.
De Praagse Lente (Pražské jaro) is de naam die men geeft aan de periode in de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis van januari 1968 tot 20 augustus 1968, toen Alexander Dubček het communistische Tsjecho-Slowakije een meer gematigde koers uitstuurde. Aan deze periode werd abrupt een einde gemaakt door de andere vijf leden van het Warschaupact, onder leiding van de USSR met de inval van hun troepen op 20 augustus 1968 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Praagse_Lente).
In 1990 werden voor het eerst vrije verkiezingen gehouden sinds de Tweede Wereldoorlog, waarbij de communistische partij slechts 14% van de stemmen kreeg. Václav Havel werd president. Deze overgangsperiode heet de "Fluwelen Revolutie".
Met de term fluwelen revolutie wordt de politieke omwenteling aangeduid die zich in Tsjecho-Slowakije heeft voltrokken in het najaar van 1989. Hierbij werd het communistische regime omver geworpen zonder dat daarbij een militair ingrijpen aan te pas kwam. Deze revolutie vond plaats in de nasleep van de val van de Berlijnse Muur en de verkiezing van de niet-communistische Tadeusz Mazowiecki tot premier van Polen. Het feit dat deze revolutie zich geweldloos voltrokken heeft, was te danken aan de weigering van de Sovjetleider Michael Gorbatsjov om troepen naar Praag te sturen.
...
Op 17 november 1989 hielden 15.000 studenten een vreedzame herdenkingsmars in Praag voor Jan Opletal. Opletal werd op 28 oktober 1939 door de nazi’s neergeschoten tijdens een studentendemonstratie tegen de Duitse bezetting en overleed enkele weken later. Hij werd zo het symbool voor latere studentenopstanden.
....
Tijdens deze mars werden ze tegengehouden door de oproerpolitie, en afgeranseld met wapenstokken, ondanks het feit dat ze hun vreedzame bedoelingen kenbaar hadden gemaakt. Er kwam protest tegen dit machtsvertoon van de politie, waarbij vooral een dialoog met de communistische partij geëist werd over democratie, vrijheid en mensenrechten. Op 20 november 1989 kwamen de studenten weer massaal op straat. Het Burgerforum werd opgericht door schrijver Václav Havel en de econoom Václav Klaus, die de bedoeling had het protest te organiseren. Stakingscomités werden opgericht in fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en scholen. Demonstraties bleven dan ook niet uit, maar werden wel netjes gehouden na de werkdag.
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Fluwelen_Revolutie_(Tsjecho-Slowakije)).
Met het wegvallen van de dictatuur zagen de Slowaken hun kans schoon om meer autonomie te eisen, want onder het communisme was de federale structuur van Tsjecho-Slowakije al te vaak een lege huls gebleken. De Slowaken, onder leiding van Vladimír Mečiar (die een coalitie vormde met de SNS) eisten een confederale staatsstructuur, maar kregen een nee van de Tsjechische minister-president Václav Klaus, die de Slowaken voor de keus stelde: ofwel een sterke federatie, ofwel separatisme.
Slowakije verklaarde zich op 17 juli 1992 soeverein, nam op 3 september een eigen grondwet aan en officieel splitste het land op 1 januari 1993. De splitsing werd uitgebreid gevierd in Slowakije, in Tsjechië waren er geen feestelijkheden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tsjecho-Slowakije).
Tsjecho-Slowakije of Tsjechoslowakije viel in 1993 uiteen in Tsjechië en Slowakije. Aangezien Tsjechië al bekend staat om het bier, lijkt het mij wel leuk om dan aandacht te besteden aan bier in Slowakije.
Bier staat in Slowakije al eeuwenlang op de tweede plaats na de nationale sterkedrank slivovitsj (pruimenbrandewijn). In de middeleeuwen was het namelijk in de dorpen verboden thuis bier te brouwen en was de bierproductie enkel voorbehouden aan brouwerijen met een officiële vergunning in de steden. De horigen mochten alleen daar bier kopen en de brouwerijen konden bestaan door de tienden die de horigen betaalden in hop en gerst.
Na de oprichting van Tsjecho-Slowakije in 1918 werd Slowaaks bier sterk beïnvloed door de Boheemse stijl (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Slowakije).
De Boheemse stijl komt uit de Bohemen:
Bohemen (Tsjechisch: Čechy, Duits: Böhmen) is een historische regio in Tsjechië. Het beslaat zo'n twee derde van het Tsjechische grondgebied. De rest van Tsjechië valt onder Moravië en een klein deel van Silezië. De benaming voor de Boheemse inwoners, bohemer of bohemien, werd in Frankrijk ook gebruikt om de zigeuners mee aan te duiden, die in Frankrijk beweerden uit Bohemen afkomstig te zijn. Sinds de negentiende eeuw wordt de naam ook gebruikt om vrijgevochten personen met een niet-traditionele levensstijl aan te duiden. Het gebied is erg populair onder westerse toeristen. Dat geldt vooral voor de stad Praag en de natuurgebieden het Boheems Paradijs (Český ráj) en het Reuzengebergte (Krkonoše). [In] 1743, toen het Habsburgse rijk begon te centraliseren, kwam er een einde aan de autonomie van Bohemen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het onderdeel van de nieuw gevormde staat Tsjecho-Slowakije. Na de opsplitsing in Tsjechië en Slowakije werd Bohemen onderdeel van Tsjechië. In Bohemen liggen behalve de hoofdstad Praag de volgende bestuurlijke regio's (krajs):
Karlovy Vary
Ústí nad Labem
Liberec
Hradec Králové
Pilsen
Midden-Bohemen
De regio's Pardubice, Vysočina en Zuid-Bohemen liggen gedeeltelijk in Bohemen en gedeeltelijk in Moravië (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bohemen).
Nadat de brouwerijen na de Tweede Wereldoorlog door het communistisch regime werden genationaliseerd, was de belangrijkste brouwopleiding gevestigd in Praag. De Slowaakse brouwindustrie liep jarenlang ver achter op de Tsjechische. Om aan deze situatie te veranderen bouwden de communisten in de jaren 1950 en 1960 een aantal grote nieuwe brouwerijen. De vijf grootste brouwerijen die nu nog bestaan waren het resultaat van dit initiatief. Na de val van het communisme in Oost-Europa kwamen de meeste brouwerijen in bezit van grote brouwerijgroepen. Heineken kocht in de jaren 1990 verscheidene brouwerijen die ondergebracht werden in een nieuwe groep Heineken Slovensko: Gemer Pivovar Rimavská Sobota, Zlatý Bažant (1995), Martiner (1999, gesloten in 2003) en Pivovar Corgoň (1997, gesloten in 2004). In 2006 kwam SABMiller in bezit van Pivovar Šariš en Pivovar Topvar, die vanaf 1 januari 2007 fuseerden tot de Topvar Brouwerijen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Slowakije).
De grootste brouwerijen (productie groter dan 100.000 hl/jaar):
1. Heineken Slovensko
- Gemer Pivovar Rimavská Sobota
- Zlatý Bažant
2. Eigendom van SABMiller:
- Pivovar Šariš
- Pivovar Topvar
3. Pivovar Steiger
4. Pivovar Tatran
5. Pivovar Stein
6. Pivovar Urpín
7. Pivovar Poper
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Slowakije).
(www.europeanbeerguide.net/slovbrew.htm)
De nationale drank van de Slowaken is het bier.
De grootste brouwerij van Slowakije is Pivovar Šariš. Deze brouwerij is eigendom van het concern SABMiller. Pivovar Šariš heeft een marktaandeel van 23,1%.
Heineken heeft de brouwerijen Gemer en Zlatý Bažant in eigendom. Heineken heeft de brouwerij Martiner in 2003 gesloten en de brouwerij Pivovar Corgoň in 2004. Heineken heeft een marktaandeel van 43,6%. Het enige bekende lokale Slowaakse biermerk is Belski (www.slowakijevakantieland.nl/bier.htm).
Deciphering the Menu
Pivo– Beer
Svetlý ležiak– A pale lager, usually a pilsner if it’s a Slovak beer.
Tmavý pivo– Dark beer
Čapované pivo– Draught beer
Fľaškové pivo– Bottled beer
Nealko pivo – Non-alcoholic beer
If you want to order a beer you can say,
Jedno pivo, prosím - which means, “One beer, please”
Since in Slovakia beers usually come in two sizes, 0.33 litre and 0.5 litre, you can specify the size by just saying small (third of a litre) or large (half litre).
Malé– Small
Veľký– Large
Jeden veľký pivo, prosím– One large beer, please.
If you want to order more than one beer you have to change “pivo” to “pivá”
Dve pivá, prosím - “Two beers, please”
jeden– one
dve– two
tri– three
štyri– four
päť – five
šesť– six
sedem– seven
osem– eight
deväť– nine
desať– ten
Once you’ve got your beer, there’s only one last thing you need to say:
na zdravie!– cheers!
(www.slovakbeer.com/?p=322#more-322)
In most countries, the strength of a beer refers the percentage of alcohol by volume or ABV. In Slovakia, and other parts of central Europe, the beer’s strength is thought to be the amount of fermentable material used to make the beer. If you look at a bottle of beer in Slovakia you’ll often see a large number with a percent sign after it (usually between 10 and 12%). Many of the beers even incorporate the number in their names (Steiger 10% Classic, Topvar 12% Premium). This often leads to people thinking that the beers are 12% alcohol but in reality they are probably 3-5% ABV. The number simply means that 12% of the ingredients’ density is made up of fermentable materials (www.slovakbeer.com/?p=456).
...shows the strength of the beer or the density of beer wort measured on the Plato scale. In Slovakia this is usually shown as a percentage but you’ll sometimes see it in degrees (www.slovakbeer.com/?p=322#more-322).
We determine how much sucrose is fermented by measuring the beers’ density, or its “gravity”. There are three stages of gravity during the fermentation process: the gravity before fermenting (the original gravity or OG), the gravity that it currently sits at (the specific gravity or SG), and the gravity that it is when it stops losing density (final gravity or FG). By measuring the difference between the OG and the FG, the brewer is able to determine the amount of alcohol in the beer. In the brewing industry, the scale used to measure the gravity is usually the “Plato scale”. Using math and a giant brain, you can take the numbers you get from the Plato scale and convert them to a percentage of alcohol.
In Slovakia, they take the original gravity and display it as a percentage of density. If it’s a 12% beer, then 12% of its density was fermentable. Sometimes, instead of a percentage you will see a degree. This simply refers to what it’s measured at on the Plato scale, 12° is equal to 12% (www.slovakbeer.com/?p=456).
So what’s better, having the ABV or the density of fermentable material? Well both is good, which Slovakia usually displays, but you should know that the ABV isn’t 100% accurate. In fact, on the back of a Slovak bottle it will often read, “Obsah alkoholu min.” followed by the ABV. This means the “minimum alcohol content”. The correlation between the density and the percentage of alcohol isn’t linear. Since, methanol is less dense than water but sucrose is more dense, determining what exactly caused the change in density cannot be done with 100% accuracy. So the ABV of a beer is an estimation, however with modern brewing practices and Drunk on bar stool.an understanding of the biochemistry of yeast, it’s pretty accurate. If you are a brewer, degrees Plato might have a lot more use to you than the ABV, but most of us just want to know how drunk we are going to get after having 3 or 4. The ABV, along with a number of other factors (body weight, how much you’ve eaten, what you’ve eaten, etc.), will give you a pretty good idea. Alternatively, use the “fall off the bar stool” method. The stronger the beer, the harder you fall (www.slovakbeer.com/?p=456).
The Slovak brewing industry, in the years of the Czechoslovakian Republic, lagged far behind that in the Czech lands. The communists built several large, new breweries in the 1950's and 60's to put this right. The five largest breweries all are members of this group. Closures amongst the independents have left Slovakia with only 4 breweries founded before 1950. The current number of active breweries is 18...Amzingly, Interbrew have yet to buy a Slovakian brewery. They do, however, import a significant quantity of beer from their breweries in the Czech Republic (www.europeanbeerguide.net/slovbrew.htm).
Slowakije
Officiële naam: Slowaakse Republiek (Slovenská republika)
Munteenheid: Euro (EUR) = 100 eurocent
Nationale feestdag: 1 september, Dag van de Grondwet 1993
Volkslied: Nad Tatrou sa blýska (Onweer boven de Tatra)
Tijdzone: GMT +1
Bratislava is de hoofdstad (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slowakije)
Holidays and Festivals
Slovakia is a predominantly Catholic Country, so major Christian holidays are observed, as well as some other holidays. Unless indicated otherwise, these days are public holidays and banks and most amenities and shops will be closed.
Slovak Republic Day - 1st January - Conveniently, Czechoslovakia split into two on the 1st of January, so New Year's Day is a national holiday. It is traditionally celebrated by sleeping until midday.
Ephiphany - 6th of January - Celebrates the arrival of the Three Magi into Betlehem. Shops and banks are closed.
Mardi Gras period ('Fasiangy') - this is not a national holiday, but rather a festival season. Some villages will hold a traditional market with food and drinks offered, and there might be a march through the city in masks, and numerous balls, dances and carnivals are held. 6th January till Ash Wednesday (February or March).
Easter - March/April, dates depend on the lunar calendar. Good Friday and Easter Monday are both national holidays. There is a number of different traditions relating to Easter. The traditional food served includes eggs and special Easter Ham, with bread and horseradish.
International Labour Day - 1 May - This is celebrated by not working.
Day of Victory over Fascism - 8 May - Celebration of the end of WWII in Europe.
International Children's Day - 1 June - Not a national holiday, but children might have time off school and various activities will be organised for them, and they usually get treats.
St. Cyril and Methodius Day - 5 July- arrival of the first Christian missionaries to Slovakia (863 AD). Religious as well as political celebrations.
Slovak National Uprising Memorial Day - 29 August - Holiday to commemorate uprising against Nazis during WWII.
Constitution Day - 1 September - Children love this one as school starts one day later.
Day of Blessed Virgin Mary - 15 September - A patron saint of Slovakia.
Vinobranie This is not a national holiday, but a festival that celebrates the wine harvest, usually held in October in wine-making regions. Cities cooperate so it is held on different weekends in different places and you can visit several. This includes open air markets selling street food, drinks (especially young wine), and various handicrafts.
All Saints Day - 1 November - This is a day to remember those that have passed away. Halloween is not celebrated in Slovakia, and this is quite a serious religious holiday. All shops are closed and many people will go to the cemeteries to light a candle for their loved ones.
Struggle for Freedom and Democracy Day - 17 November - Commemorates student demonstration that brought about the end of Communism.
St Nicolaus' Day - 6 December - This is not a national holiday, but is seen as a start of the Christmas period. Traditionally, St Nicholaus leaves some sweets (if the child was good) or coal/onion (if the child misbehaved that year) in their shoe overnight (surprisingly enough, most children get sweets, not onion). Celebrations are held in towns, where someone dressed as St nicolaus (think Santa Claus) and his helpers angels/devils help him distribute sweets among crowds of eager kids. Christmas markets open and Christmas lights are turned on.
Feast of St Lucy - 13 December - Not a national holiday, but many traditions are connected with this day, varying by the region (http://wikitravel.org/en/Slovakia).
Slowakije of Slovakije (Slowaaks: Slovensko) is een republiek in Centraal-Europa, die zich op 1 januari 1993 losmaakte uit Tsjecho-Slowakije, dat daardoor ophield te bestaan. De officiële benaming is Slowaakse Republiek (Slowaaks: Slovenská Republika). De hoofdstad is Bratislava....Slowakije behoorde eeuwenlang tot Hongarije. De emancipatie van het Slowaakse volk kreeg pas laat gestalte. Tot 1918 was Slowakije onderdeel van Oostenrijk-Hongarije en viel het onder het Hongaarse deel. Van 1918-1939 was het een onderdeel van Tsjecho-Slowakije dat na de Eerste Wereldoorlog ontstond. In de periode 1939-1945 was het als Slowaakse Republiek formeel een zelfstandige staat, in de praktijk een satelliet van nazi-Duitsland. Van 1945-1992 was het weer onderdeel van Tsjecho-Slowakije. Op 1 januari 1993 splitste Tsjecho-Slowakije zich in Tsjechië en Slowakije. Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie. Op 1 januari 2009 trad het land ook toe tot de eurozone (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slowakije).
Slowakije wordt begrensd door Tsjechië in het westen, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het zuidwesten. Langs de zuidgrens van Slowakije stroomt de Donau, deze vormt zo`n 150 km de grens met Hongarije. De hoofdstad Bratislava ligt ook aan de Donau.
Slowakije is een zelfstandige parlementaire republiek met een president als staatshoofd. Slowakije is 1,25 x zo groot als Nederland en er wonen ruim 5 miljoen mensen. Het landschap is zeer divers. In het oosten is het een stuk ruiger dan in het westen. In het westen liggen de Karpaten. Slowakije is een van de bosrijkste landen van Europa. Bergen vormen een groot deel van de natuurlijke grens met de buurlanden (www.reisgraag.nl/vakantie_slowakije/).
In establishments where you sit in (cafes and restaurants), it is common to tip around 10% or at least round the amount up to the nearest euro or note (depending on amount). Tips are not included in the bill, if there is a percentage shown on your bill, this is usually the VAT. Tip is added to the bill and should be handed to the waiter while you pay, before you leave the table. Tipping is not compulsory, so if you are not satisfied with the service, don't feel obliged to tip! You will not be hassled if you don't. Tipping is not common in over-the-counter establishments, bars or for other services.
It should be noted that in all but the most exclusive restaurants it is not customary to be shown to your table by the staff. So when you enter, do not hang out by the door, but simply pick a table of your choice and enjoy. Once you are comfortably seated, waiting staff will be over shortly to give you the menu and let you order drinks.
Slovak Food:
Bryndzové halušky is a Slovak national dish made out of potato dumplings and special kind of unpasteurized fermented sheep cheese called 'bryndza'. This meal is unique to Slovakia and quite appetising (and surprisingly filling), and you should not leave Slovakia without trying it. Please note that while this dish will usually be listed in the vegetarian section of the menu, it is served with pieces of fried meaty bacon on top, so if you are a vegetarian make sure to ask for halušky without the bacon. ... A separate dish called strapačky might also be available where sauerkraut is served instead of bryndza, but it is not as typical (this will also come with bacon on top).
...
Goulash is a regional dish made with cuts of beef, onions, vegetables and squashed potatoes with spices, which is very hearty and filling. Depending on the thickness it can be served as a soup (with bread) or as a stew (served with dumplings). Goulash can be sometimes found outdoors during BBQs or at festival markets, where it is prepared in a big cauldron, sometimes with game instead of beef - this is the most authentic. A variety called Segedin goulash also exists, which is quite distinct and prepared with sauerkraut.
...
Lokše, potato pancakes served with various fillings (popular varieties include duck fat and/or duck liver pate, poppy seeds or jam) and langoš, which is a big deep fried flat bread most commonly served with garlic, cheese and ketchup/sour cream on top. A local version of a burger is also common, called cigánska pečienka (or simply cigánska). This is not made out of beef, however, but instead pork or chicken is used and is served in a bun with mustard/ketchup and (sometimes) onions, chilies and/or diced cabbage.
...
Tatranky and/or Horalky, two brands of similar wafers with hazelnut filling and lightly coated in chocolate that the locals swear by (http://wikitravel.org/en/Slovakia).
Drinken
Slowakije is een zelfstandige parlementaire republiek met een president als staatshoofd. Slowakije is 1,25 x zo groot als Nederland en er wonen ruim 5 miljoen mensen. Het landschap is zeer divers. In het oosten is het een stuk ruiger dan in het westen. In het westen liggen de Karpaten. Slowakije is een van de bosrijkste landen van Europa. Bergen vormen een groot deel van de natuurlijke grens met de buurlanden (www.reisgraag.nl/vakantie_slowakije/).
In vrijwel elk restaurant staan een schnitzel en een runderlap met gebakken ei op het menu. Verder zul je overal goulash tegenkomen. Als bijgerecht is knedlíky (knödels) populair, maar frietjes of gekookte aardappelen zijn ook in vrijwel elk restaurant verkrijgbaar. De frietjes worden vaak onder het vlees verstopt.
De Slowaakse keuken thuis is erg gevarieerd. De Slowaken gebruiken alles wat de natuur te bieden heeft.
Het nationale gerecht is bryndzové halusky. Dit is gemaakt van kleine knödels van aardappels en het wordt geserveerd met speciale Slowaakse schapenkaas; bryndza. Bovenop liggen uitgebakken spekjes en soms schijfjes Slowaakse worst (www.reisgraag.nl/vakantie_slowakije/eten_en_drinken_in_slowakije/).
In establishments where you sit in (cafes and restaurants), it is common to tip around 10% or at least round the amount up to the nearest euro or note (depending on amount). Tips are not included in the bill, if there is a percentage shown on your bill, this is usually the VAT. Tip is added to the bill and should be handed to the waiter while you pay, before you leave the table. Tipping is not compulsory, so if you are not satisfied with the service, don't feel obliged to tip! You will not be hassled if you don't. Tipping is not common in over-the-counter establishments, bars or for other services.
It should be noted that in all but the most exclusive restaurants it is not customary to be shown to your table by the staff. So when you enter, do not hang out by the door, but simply pick a table of your choice and enjoy. Once you are comfortably seated, waiting staff will be over shortly to give you the menu and let you order drinks.
Slovak Food:
Bryndzové halušky is a Slovak national dish made out of potato dumplings and special kind of unpasteurized fermented sheep cheese called 'bryndza'. This meal is unique to Slovakia and quite appetising (and surprisingly filling), and you should not leave Slovakia without trying it. Please note that while this dish will usually be listed in the vegetarian section of the menu, it is served with pieces of fried meaty bacon on top, so if you are a vegetarian make sure to ask for halušky without the bacon. ... A separate dish called strapačky might also be available where sauerkraut is served instead of bryndza, but it is not as typical (this will also come with bacon on top).
...
Goulash is a regional dish made with cuts of beef, onions, vegetables and squashed potatoes with spices, which is very hearty and filling. Depending on the thickness it can be served as a soup (with bread) or as a stew (served with dumplings). Goulash can be sometimes found outdoors during BBQs or at festival markets, where it is prepared in a big cauldron, sometimes with game instead of beef - this is the most authentic. A variety called Segedin goulash also exists, which is quite distinct and prepared with sauerkraut.
...
Lokše, potato pancakes served with various fillings (popular varieties include duck fat and/or duck liver pate, poppy seeds or jam) and langoš, which is a big deep fried flat bread most commonly served with garlic, cheese and ketchup/sour cream on top. A local version of a burger is also common, called cigánska pečienka (or simply cigánska). This is not made out of beef, however, but instead pork or chicken is used and is served in a bun with mustard/ketchup and (sometimes) onions, chilies and/or diced cabbage.
...
Tatranky and/or Horalky, two brands of similar wafers with hazelnut filling and lightly coated in chocolate that the locals swear by (http://wikitravel.org/en/Slovakia).
De nationale drank van de Slowaken is bier. De grootste brouwerij is Pivovar Saris. Zlatý Bazant is een populair biermerk. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier (www.reisgraag.nl/vakantie_slowakije/eten_en_drinken_in_slowakije/).
For beers, there are a great variety of excellent local brews that are similar in style and quality to Czech beers (which are also widely available), and beer is mostly the local drink of choice. Try out the Zlatý Bažant, Smädný Mních, Topvar and Šariš. Šariš is also available in a dark version that is thicker and heavier on your stomach. If the local tastes do not satisfy, "Western" beers are sold in the bigger restaurants and pubs. As elsewhere, small local breweries are gaining popularity among beer enthusiasts. One of the best known brands is the Kaltenecker. Especially in the biggest towns and touristy regions, many pubs now offer a range of beers from small breweries, also from the Czech Republic.
Slovakia has also some great local wines (http://wikitravel.org/en/Slovakia).
According to the Slovak Tourist Board (SACR), while Slovakia has a deeply-rooted wine-making tradition, it is not a traditional destination for beer, and thus prospects for developing beer tourism in Slovakia are smaller in comparison with established countries, like Germany, Belgium or the Czech Republic, Marta Kučerová, the SACR general director, told The Slovak Spectator.
“However, during the recent past several small, private breweries have been launched, which, apart from producing and distributing beer, have also began to create tourism products,” said Kučerová, adding that they offer tours of breweries, beer bathing and beer cosmetics, along with accommodation and trips into the regions.
The Association of Hotels and Restaurants of the Slovak Republic (ZHR) also sees beer tourism as a promising direction for local gastronomic tourism.
“Nowadays thousands of tourists travel around the globe hunting for regional culinary experiences,” Soňa Hudecová, the media consultant of ZHR told The Slovak Spectator. “There are enough of those who want to get to know beer rarities and thus they ‘collect’ [experiences in] small breweries.”
...
“We have so-called restaurant breweries in various corners of the country,” said Hudecová. “This means that the interest of local, but especially foreign, beer tourists is well dispersed in parts of Slovakia, which have otherwise not yet been discovered, or whose image is not so strong.”
...
Apart from large beer producers, like Pivovar Hurbanovo (Heineken Slovensko) and Pivovary Topvar in Veľký Šariš (SABMiller), which make up about 80 percent of the market, there are also numerous small beer producers. Ľubomír Vančo, the chairman of the Association of Small Independent Breweries of Slovakia and co-manager of the Urpiner brewery in Banská Bystrica, estimated for the Hospodárske Noviny daily that the market share of independent breweries as about 5 percent. They offer unfiltered, unpasteurised beers, yeast beers, as well as speciality ginger, vanilla, chilli, honey, fruit and coffee beers, among others.
The association was launched by four breweries: Urpiner, Kaltenecker, Golem in Košice and Perla in Banská Bystrica. Out of about 25 so-called small restaurant and craft breweries in existence across Slovakia, 12 are members of the association. Some of these breweries are quite new, established within the last few years by beer enthusiasts who grew bored with the unified flavour of beer made by large producers, or by people who view themselves as picking up where the beer-making tradition left off.
Other plans involving the launch of small breweries include Alojz Hlina’s reviving of the monastic brewery in Bratislava; and beer may be brewed again in Košice’s Cassovar. The Cassa Brewery wants to renew beer production in Cassovar after a 15-year break, according to Hospodárske Noviny. Cassovar is the name of a recently completed office development which was built on the premises of a former brewery. A restaurant brewery is also expected to open in Bojnice.
“More and more people crave a bigger variety of tastes,” Marek Olejár from the mini brewery Egídius in Poprad told Hospodárske Noviny, adding that the offerings of international breweries are almost uniform.
Actually, Vančo expects that after some time, all of the larger cities in the country will have their own small brewery.
According to Hudecová, beer tourism needs only a brewery; it does not depend on natural scenery, tourist attractions, the visual appeal of a well-known place or a historical or cultural monument.
“Any locality has, thanks to an operating brewery, a prospect for development of tourism,” said Hudecová. “When we have a look at the map of small breweries, we will really find them at various ends of the country. In western Slovakia it is worth visiting breweries in Bratislava, Trnava and Prievaly. In eastern Slovakia it has developed very well around Rožňava, Svit as well as in Košice, but most of what [there is] to taste is located in central Slovakia: in Martin, Vyhne, Banská Bystrica and Štiavnica.”
...
Kovács stressed that, on one hand, a small brewery has to be, to a certain extent, prepared to be able to satisfy a beer tourist, while on the other hand, visitors should not expect to see big facilities with an abundance of technology.
His experience in Kaltenecker, which has been offering tours of its brewery for several years, is that people are interested in the history of brewing beer in Slovakia, and in the production of speciality beers and unconventional flavours. He added that after touring the brewery, visitors usually end up in the local shop to buy beer or souvenirs to take home, or they go to a restaurant and order a beer which they have just tasted at the brewery.
Kučerová also sees towns with large beer producers, like Hurbanovo, Vyhne, Veľký Šariš and Topoľčany, as well those with smaller operations, like Rožňava, Bratislava, Terchová, Košice and Banská Štiavnica, as having good prospects for developing beer tourism (http://spectator.sme.sk/c/20047167/tracking-down-local-speciality-beers.html).
(http://style.hnonline.sk/leto-s-hn-172/kde-uhasite-v-lete-smad-prinasame-prehlad-slovenskych-minipivovarov-459479)
Overigens heeft het tegenwoordige buurland Tsjechië ook kaarten gemaakt met alle brouwerijen (zie www.pividky.cz/mapa.php?lang=en). Er staan ook wat brouwerijen op in het grensgebied van Slowakije trouwens.
Het land is niet echt bekend als bierland, maar Slowakije is ook niet zo bekend. Niet gek als je bedenkt dat de meeste mensen zijn opgegroeid met het land verstopt in Tsjecho-Slowakije, en zelfs dat land was verstopt achter een ijzeren gordijn.
Suske en Wiske in Chocowakije [Rikki en Wiske]
Chocowakije (afgeleid van Tsjechoslowakije) is een fictief land uit de verhalen van Suske en Wiske. Het land komt voor het eerst voor in het verhaal De avonturen van Rikki en Wiske (1945). Chocowakije is een buurland van België. De hoofdstad is Kroko, afgeleid van Krakow.
Rikki en Wiske in Chocowakije is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Nieuwe Standaard van 30 maart 1945 tot en met 15 december 1945 onder de titel De avonturen van Rikki en Wiske. De eerste albumuitgave was in 1946 (www.slowakije.net/trivia_feiten_weetjes/).
James Bond in Slowakije
The Living Daylights deels opgenomen in Bratislava
Het verhaal van de James Bond-film The Living Daylights speelt zich deels af in de huidige Slowaakse hoofdstad Bratislava, dat destijds onderdeel was van Tsjechoslowakije.
In de film uit 1987 vertolkt Timothy Dalton de rol van geheim agent 007. Tevens is er een rol weggelegd voor Jeroen Krabbé, als generaal Georgi Koskov.
Opmerkelijke fouten
Het deel van het verhaal dat zich afspeelt in Bratislava is opgenomen in Wenen. Om Wenen er als Bratislava uit te laten zien zijn enkele opmerkelijke fouten gemaakt.
Zo werden er straatnaambordjes opgehangen met een Cyrillisch lettertype, terwijl in Tsjechoslowakije altijd het Latijnse lettertype werd gebruikt.
Ook opvallend is dat men in plaats van Škoda's een grote hoeveelheid Oost-Duitse auto's van het merk Trabant in het straatbeeld had gezet (www.slowakije.net/trivia_feiten_weetjes/).
“We have so-called restaurant breweries in various corners of the country,” said Hudecová. “This means that the interest of local, but especially foreign, beer tourists is well dispersed in parts of Slovakia, which have otherwise not yet been discovered, or whose image is not so strong.”
...
Apart from large beer producers, like Pivovar Hurbanovo (Heineken Slovensko) and Pivovary Topvar in Veľký Šariš (SABMiller), which make up about 80 percent of the market, there are also numerous small beer producers. Ľubomír Vančo, the chairman of the Association of Small Independent Breweries of Slovakia and co-manager of the Urpiner brewery in Banská Bystrica, estimated for the Hospodárske Noviny daily that the market share of independent breweries as about 5 percent. They offer unfiltered, unpasteurised beers, yeast beers, as well as speciality ginger, vanilla, chilli, honey, fruit and coffee beers, among others.
The association was launched by four breweries: Urpiner, Kaltenecker, Golem in Košice and Perla in Banská Bystrica. Out of about 25 so-called small restaurant and craft breweries in existence across Slovakia, 12 are members of the association. Some of these breweries are quite new, established within the last few years by beer enthusiasts who grew bored with the unified flavour of beer made by large producers, or by people who view themselves as picking up where the beer-making tradition left off.
Other plans involving the launch of small breweries include Alojz Hlina’s reviving of the monastic brewery in Bratislava; and beer may be brewed again in Košice’s Cassovar. The Cassa Brewery wants to renew beer production in Cassovar after a 15-year break, according to Hospodárske Noviny. Cassovar is the name of a recently completed office development which was built on the premises of a former brewery. A restaurant brewery is also expected to open in Bojnice.
“More and more people crave a bigger variety of tastes,” Marek Olejár from the mini brewery Egídius in Poprad told Hospodárske Noviny, adding that the offerings of international breweries are almost uniform.
Actually, Vančo expects that after some time, all of the larger cities in the country will have their own small brewery.
According to Hudecová, beer tourism needs only a brewery; it does not depend on natural scenery, tourist attractions, the visual appeal of a well-known place or a historical or cultural monument.
“Any locality has, thanks to an operating brewery, a prospect for development of tourism,” said Hudecová. “When we have a look at the map of small breweries, we will really find them at various ends of the country. In western Slovakia it is worth visiting breweries in Bratislava, Trnava and Prievaly. In eastern Slovakia it has developed very well around Rožňava, Svit as well as in Košice, but most of what [there is] to taste is located in central Slovakia: in Martin, Vyhne, Banská Bystrica and Štiavnica.”
...
Kovács stressed that, on one hand, a small brewery has to be, to a certain extent, prepared to be able to satisfy a beer tourist, while on the other hand, visitors should not expect to see big facilities with an abundance of technology.
His experience in Kaltenecker, which has been offering tours of its brewery for several years, is that people are interested in the history of brewing beer in Slovakia, and in the production of speciality beers and unconventional flavours. He added that after touring the brewery, visitors usually end up in the local shop to buy beer or souvenirs to take home, or they go to a restaurant and order a beer which they have just tasted at the brewery.
Kučerová also sees towns with large beer producers, like Hurbanovo, Vyhne, Veľký Šariš and Topoľčany, as well those with smaller operations, like Rožňava, Bratislava, Terchová, Košice and Banská Štiavnica, as having good prospects for developing beer tourism (http://spectator.sme.sk/c/20047167/tracking-down-local-speciality-beers.html).
(http://style.hnonline.sk/leto-s-hn-172/kde-uhasite-v-lete-smad-prinasame-prehlad-slovenskych-minipivovarov-459479)
Overigens heeft het tegenwoordige buurland Tsjechië ook kaarten gemaakt met alle brouwerijen (zie www.pividky.cz/mapa.php?lang=en). Er staan ook wat brouwerijen op in het grensgebied van Slowakije trouwens.
Het land is niet echt bekend als bierland, maar Slowakije is ook niet zo bekend. Niet gek als je bedenkt dat de meeste mensen zijn opgegroeid met het land verstopt in Tsjecho-Slowakije, en zelfs dat land was verstopt achter een ijzeren gordijn.
Suske en Wiske in Chocowakije [Rikki en Wiske]
Chocowakije (afgeleid van Tsjechoslowakije) is een fictief land uit de verhalen van Suske en Wiske. Het land komt voor het eerst voor in het verhaal De avonturen van Rikki en Wiske (1945). Chocowakije is een buurland van België. De hoofdstad is Kroko, afgeleid van Krakow.
Rikki en Wiske in Chocowakije is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Nieuwe Standaard van 30 maart 1945 tot en met 15 december 1945 onder de titel De avonturen van Rikki en Wiske. De eerste albumuitgave was in 1946 (www.slowakije.net/trivia_feiten_weetjes/).
James Bond in Slowakije
The Living Daylights deels opgenomen in Bratislava
Het verhaal van de James Bond-film The Living Daylights speelt zich deels af in de huidige Slowaakse hoofdstad Bratislava, dat destijds onderdeel was van Tsjechoslowakije.
In de film uit 1987 vertolkt Timothy Dalton de rol van geheim agent 007. Tevens is er een rol weggelegd voor Jeroen Krabbé, als generaal Georgi Koskov.
Opmerkelijke fouten
Het deel van het verhaal dat zich afspeelt in Bratislava is opgenomen in Wenen. Om Wenen er als Bratislava uit te laten zien zijn enkele opmerkelijke fouten gemaakt.
Zo werden er straatnaambordjes opgehangen met een Cyrillisch lettertype, terwijl in Tsjechoslowakije altijd het Latijnse lettertype werd gebruikt.
Ook opvallend is dat men in plaats van Škoda's een grote hoeveelheid Oost-Duitse auto's van het merk Trabant in het straatbeeld had gezet (www.slowakije.net/trivia_feiten_weetjes/).
De officiële taal is Slowaaks. Deze taal wordt door 83,9% van de bevolking gesproken. De belangrijkste minderheidstalen zijn Hongaars (10,7%), Romani (1,8%), Oekraïens (1%). In het zuiden vormt het Hongaars van de Hongaarse minderheid in Slowakije de algemene omgangstaal. In gemeenten waar meer dan 20% van de bevolking behoort tot de Hongaarse minderheid is het Hongaars een co-officiële taal.
Slowakije bestaat voor het grootste gedeelte uit berggebieden, die allemaal deel uitmaken van de Beskiden en de Karpaten. Alleen het zuidwestelijke deel en in het uiterste zuidoosten zijn er laaggelegen gebieden, die tot de Pannonische vlakte behoren.
De berggebieden kunnen ruwweg in twee groepen verdeeld worden; die ten noorden van de vallei van de rivieren de Váh en de Hornad, en het gebied ten zuiden daarvan. Ten noorden ervan bevinden zich van west naar oost; de Kleine Karpaten (op de grens met Tsjechië), (deels) de Kleine Fatra, de Tatra (op de grens met Polen), die weer wordt onderverdeeld in de Westelijke, Hoge, en de Belianske Tatra. Ten zuiden van de vallei bevinden zich (deels) de Grote Fatra, Lage Tatra en het Slowaaks Ertsgebergte. In veel berggebieden bevinden zich veel populaire wintersportgebieden, vooral in de Hoge Tatra. In dit laatste gebergte bevindt zich ook de hoogste berg van Slowakije; de Gerlachovský štít (2.655 m) en de Kriváň, die voor Slowakije een belangrijke symbolische betekenis heeft.
De belangrijkste rivieren zijn de Donau, de Kleine Donau, de Váh, de Hron en de Hornad, alsmede de bronrivieren van de Bodrog in het zuidoosten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slowakije).
Slowakije is ingedeeld in acht regio's, kraje genaamd. De namen van de regio's verwijzen naar de hoofdstad van de betreffende regio. De regio's zijn onderverdeeld in 79 districten (Slowaaks: okresy, enkelvoud: okres). De okresy zijn nogmaals onderverdeeld in obce (enkelvoud: obec), de gemeenten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Regio%27s_van_Slowakije).
Kraje:
- Bratislava
- Trnava
- Trenčín
- Nitra
- Žilina
- Banská Bystrica
- Prešov
- Košice