TE KOOP; GROLSCH
Grolsch staat officieel te koop
De twee grootste bierconcerns (AB InBev en SABMiller) ter wereld willen samen verder maar houden ernstig rekening met weerstand bij de Europese Commissie, die de gevolgen van zo'n fusie voor de concurrentie moet beoordelen. Om eventuele bezwaren voor te zijn, zetten zij de Europese topmerken Grolsch en Peroni te koop.
In de Verenigde Staten namen de twee brouwers ook al maatregelen om te voorkomen dat mededingingsbezwaren hun samengaan in de weg zouden staan. SAB Miller doet afstand van zijn belang in MillerCoors, een samenwerkingsverband met de Amerikaanse branchegenoot Molson Coors.
...
Grolsch is sinds 2008 in handen van SABMiller. Het Brits/Zuid-Afrikaanse concern haalde de Twentse brouwer destijds voor 816 miljoen euro van de beurs (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-staat-officieel-te-koop). Bierbrouwerij Grolsch is volgens internationale financiële analisten nog hooguit 268 miljoen euro waard. Dat is slechts eenderde van de verkoopprijs in 2008 (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-in-waarde-gedaald-gegadigden-voor-overname).
Om bezwaren van mededingingsautoriteiten vóór te zijn, zou de combinatie onderdelen willen verkopen, aldus de Britse pers. Dat is echter [m.b.t. Grolsch] niet logisch. In Nederland zou de combinatie AB Inbev en SAB Miller namelijk een marktaandeel van 26 tot 30 procent krijgen. Concurrent Heineken heeft een marktaandeel van 40 tot 50 procent, afhankelijk van welke schattingen je hanteert. In Nederland wordt de nieuwe combinatie dus helemaal niet te machtig. En in het buitenland hoeven kartelwaakhonden zich niet druk te maken om Grolsch, omdat het daar klein is.
Waarschijnlijker is dat AB Inbev geld wil vrijmaken. Daarmee moet een deel van de miljardenschuld worden ingelost, die de brouwgigant voor de overname is aangegaan. Bij eerdere overnames van AB Inbev werd ook een deel van hettafelzilver verkocht om de schuldenberg af te bouwen. Vorige maand verkocht de brouwgigant al de Amerikaanse joint-venture MillerCoors voor 12 miljard dollar. Volgens zakenbank Nomura kunnen verkoopkandidaten Grolsch en het Italiaanse Peroni samen 1,5 miljard euro opbrengen.
De belangrijkste gegadigden om de merken van AB InBev en SAB Miller over te nemen, zijn volgens de Sunday Times het Amerikaanse Molson Coors, het Ierse C&C en Heineken. Een overname van Grolsch door de Amsterdamse brouwer is echter onmogelijk, zegt analist Gerard Rijk van SNS. ,,De Nederlandse mededingingsautoriteit zal dat niet toestaan.’’
Heineken heeft naar schatting 35 procent van de Nederlandse markt in handen, Grolsch 13 procent. Samen zouden ze bijna de helft van de bierverkoop controleren. Ook in Groot Brittannië zou de combinatie problemen opleveren, omdat Heineken daar met 26 procent al marktleider is.
Het merk internationaal laten uitgroeien tot een premium merk; dat was het doel dat SAB Miller voor ogen had toen het Grolsch acht jaar geleden kocht. Van die ambitie is tot nu toe echter weinig terechtgekomen. In het nieuwe fusieconcern dat in de maak is, dreigt Grolsch helemaal onder te sneeuwen. Met slechts 0,24 procent van de totale productie is het beugelbier daarin immers slechts een miniscuul merkje.
Iedere eventuele koper zal aanmerkelijk kleiner zijn. Zoete: ,,En een kleine partij kan Grolsch meer liefde en aandacht geven dan ze in zo’n groot concern zouden krijgen. In In-Bev of SAB Miller is Grolsch onbetekenend, maar in een kleiner bedrijf kunnen ze een rol spelen. Dus verkoop kan voor Grolsch best eens voordelig uitpakken.’’ (www.biernet.nl/blog/grolsch-in-de-verkoop-hoe-zit-dat)
Wie gaat kopen? Wordt het Carlsberg? Duvel Moortgat?
Er zijn verschillende gegadigden om Grolsch over te nemen. Bloomberg meldde ...[h]et Japanse drankenconcern Asahi Group Holdings Ltd. en Spaanse bierbrouwerij Grupo Mahou-San Miguel.... investeringsmaatschappijen Cinven (Europees) en KKR & Co. (Amerikaans) ... Al deze bedrijven weigerden commentaar te geven. Volgens Bloomberg kunnen de eerste concrete biedingen worden verwacht in januari.(www.biernet.nl/nieuws/grolsch-in-waarde-gedaald-gegadigden-voor-overname).
Bierfanaten stappen naar rechter om bierfusie
Bierfanaten in de Verenigde Staten vrezen duurder bier van mindere kwaliteit, mocht de fusie tussen brouwerijen AB InBev en SABMiller doorgang vinden. Voor tientallen van hen reden om een rechtszaak aan te spannen tegen de voorgenomen deal.
De drinkers voeren onder meer de aanstaande monopoliepositie van het fusiebedrijf aan als argument tegen de transactie. Zij willen voorkomen dat kleine ambachtelijke brouwerijen van de markt worden gedrukt. De kans dat de klagers de fusie via de rechter weten te blokkeren, lijkt echter nihil. Eerdere soortgelijke pogingen, zoals bij de overname van Grupo Modelo SAB door AB InBev in 2013 en bij de fusie tussen Anheuser-Busch en InBev in 2008, liepen op niets uit.
AB-InBev is niet bevreesd voor de rechtszaak. Het bedrijf liet in een reactie weten dat er ook na de fusie ruimte genoeg blijft voor onafhankelijke partijen op de Amerikaanse biermarkt (www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24830732/__Bierfanaten_stappen_naar_rechter_om_bierfusie__.html).
AB/InBev stapt ook naar de rechter
AB Inbev heeft een rechtszaak aangespannen tegen warenhuisketen Aldi. De brouwerij eist dat die het Buval-bier uit de rekken haalt, omdat de verpakking sterk gelijkt op die van Jupiler. Eind januari wordt er een uitspraak verwacht (http://nieuws.vtm.be/binnenland/170168-ab-inbev-wil-het-aldi-bier-uit-de-rekken).
Opeth bier “XXV Aniversary Stout”
De Zweedse progressieve metalband Opeth bestaat 25 jaar. Om dat te vieren heeft de band in samenwerking met brouwerij Northern Monk Brewery een Imperial Stout op de markt gebracht onder de naam “XXV Aniversary Stout” met een alcoholpercentage van 9,2%. Het bier is gebrouwen met niet minder dan 10 moutsoorten voor de nodige complexiteit (http://biernetwerk.nl/opeth-viert-25e-verjaardag-met-eigen-imperial-stout/).
Rooie Dop en Ruig samen verder als Oproer
De Utrechtse brouwers Rooie Dop en Ruig hebben de handen ineengeslagen. Ze gaan samen verder als ‘Oproer‘ (http://biernetwerk.nl/rooie-dop-en-ruig-samen-verder-als-oproer/). The Oproer brewery is formed by two Dutch breweries you might know: Rooie Dop and RUIG Bier. Both of them will cease to exist, but will resurrect as Oproer! More good beer, more fun (http://oproerbrouwerij.nl/).
Naast een brouwerij krijgt Oproer ook een eigen brewpub en restaurant. Het restaurant zal met name vegetarische gerechten serveren. Oproer betrekt vanaf half december een nieuwe brouwlocatie, vlak naast het station Utrecht Zuilen. De brewpub en restaurant openen vanaf 2016 hun deuren (http://biernetwerk.nl/rooie-dop-en-ruig-samen-verder-als-oproer/).
Brouwerij ‘Den Buiten’ pakt uit met Pop-Up-Bar
Peter Verlinde en Pieter de Winter, de twee mannen achter brouwerij ‘Den Buiten’, vooral gekend van hun Levirbier, stampten in de meubelmakerij Verlinde in de Torhoutstraat een heuse Pop-Up-Bar uit de grond. Hun bar blijft de hele maand december open (www.nieuwsblad.be/cnt/blduy_02018794). Hopelijk wordt het een groter succes van het Pop Up Restaurant van DWDD.
Bird Brewery
Nieuwe Amsterdamse bierbrouwerij Bird Brewery start crowdfunding. In plaats van de steeds vaker gebruikte kilo’s hop, liters koffie en oma’s kruidenrekje gaat de brouwerij bieren brouwen waarin de ingrediënten daadwerkelijk te proeven zijn. Het eerste bier wordt een frisse, fruitige American Amber en draagt de naam Rumoerige Roodborst. Een bijzonder biertje met pit, toegankelijk en bijzonder. Om een deel van de benodigde investering bij elkaar te krijgen start Bird Brewery een crowdfunding actie.
Bird Brewery wilt goed bier maken voor iedereen. “Je ziet tegenwoordig steeds meer nieuwe brouwerijen die de meest extreme bieren maken qua smaak voor een selecte groep. Maar waarom niet gewoon bijzonder bier maken zonder te overdrijven?” zegt Rik van den Berg, de brouwer bij Bird Brewery. “Wij willen het verschil maken door toegankelijk speciaalbier te brouwen van topkwaliteit voor zowel de liefhebber als de kenner.”
De brouwerij vernoemt zijn bier naar vogels. “Overal om je heen vind je prachtige vogels en heerlijke bieren, maar slechts zelden sta je stil bij de schoonheid van beiden”, vertelt oprichter en vogelaar Ralph van Bemmel. “Door opzienbarende verhalen achter vogels en bier te combineren, hopen we mensen stil te laten staan bij het bijzondere van het alledaagse.”
Bird Brewery brouwt zijn bier in samenwerking met Kees Bubberman, een van Nederlands beste brouwers. De voormalige meesterbrouwer van Emelisse heeft sinds begin dit jaar zijn eigen brouwerij Kees!. Bird Brewery heeft de eer om als allereerste brouwerij bij hem te brouwen. Bart Baeschnitt, de derde oprichter: “Kees heeft een deel van zijn brouwerij gefinancierd vanuit crowdfunding en wij passen dit nu ook toe om een deel van de benodigde investering op te halen voor onze eerste batch bier. Op die manier kan ons eerste bier, de Rumoerige Roodborst, snel zijn vleugels uitslaan. Iedereen kan ons vanaf nu steunen via Kickstarter!’’ Deelnemers aan de crowdfunding actie krijgen hun inleg toepasselijk uitgekeerd in bier (https://bierflash.wordpress.com/
2015/12/05/nieuwe-amsterdamse-bierbrouwerij-start-crowdfunding/).
Brouwerij Oedipus wil zonnepanelen
Brouwerij Oedipus wil duurzaam energie opwekken en daarvoor zamelen ze geld in via crowdfunding (zie www.zonnepanelendelen.nl/project/oedipus). Tot zover weinig nieuws. Maar je investering wordt niet beloond met euro's, maar met bier (www.rtlnieuws.nl/economie/home/
bierbrouwer-crowdfundt-zonnepanelen-en-geeft-er-bier-voor-terug)....we hebben nu een eigen brouwerij met taproom in Amsterdam en verkopen we meer dan 20.000 liter bier per maand. We produceren en leveren bijzondere bieren aan een groeiend aantal cafés, restaurants, slijterijen en supermarkten in Nederland. ...Tegelijkertijd maken we ons ook weleens zorgen: of Rick z'n liefde nog wel eens beantwoord gaat worden, of onze gulp wel dicht zit, en ook wel eens over de planeet waar we op wonen. Niet voor niets hebben we één van onze bieren tot Gaia gedoopt: Moeder Aarde.
Bij Oedipus zetten we kleine stappen om zo min mogelijk impact op het milieu te hebben. Zo doen we onderzoek naar de verduurzaming van ons verpakkingsmateriaal, doen we mee aan de plastic inzamelactie in de buurt (om er plantenbakken van te maken), en proberen we zo biologisch mogelijk te brouwen.
Onze volgende stap is om zonnepanelen op de brouwerij te installeren. Daarmee kunnen we nieuwe bieren maken met zonne-energie van ons eigen dak. We dachten aan een frisse pale ale of een mooie berliner weisse met fruit. Gemaakt mét en voor de zon.
De stap naar zonne-energie zetten we niet alleen. Samen met ZonnepanelenDelen en Sungevity (als leverancier van het systeem) willen we in ieder geval 18 zonnepanelen op het dak van onze brouwerij leggen. En omdat we zonne-energie een warm hart toe dragen, willen we dat ook graag met jou doen. We vinden het belangrijk om dit met elkaar te doen om de boodschap uit te dragen en te laten zien wat het betekent om samen een klein verschil te maken (www.zonnepanelendelen.nl/project/oedipus).
Brouwerij De Halve Maan legt 3,2 km lange bierleiding aan
Brouwerij De Halve Maan startte deze maand met de aanleg van een 3,2 km lange pijpleiding die onder de historische vesten van Brugge loopt, van aan de brouwerij in het centrum via het Waggelwater en ‘t Zand tot aan de bottelarij aan de Brugse ring. Deze pijpleiding zal bier pompen vanaf de brouwerij in het centrum van Brugge tot aan het logistieke centrum aan de Brugse ring.
Een groot deel van budget komt van een uniek crowdfunding project. De Halve Maan biedt drie pakketten, waarvan de duurste €7.500,- kost. In ruil krijg je daarvoor elke dag een gratis Brugse Zot en een attest dat investeerder bijdraagt aan de bouw van pijplijn. Een succes zo blijkt, want de stadsbrouwerij haalde op die manier ruim €250.000,- op.
“Het succes van de crowdfunding illustreert nu al het grote maatschappelijke draagvlak dat de bierpijpleiding kon opbouwen, en dagelijks blijven er nog intekeningen binnenkomen uit binnen- en buitenland”, aldus brouwer Xavier Vanneste. Bijna alle investeerders worden uitgenodigd om de start van de werken mee te vieren (www.biernet.nl/nieuws/brugse-brouwerij-legt-32km-lange-bierleiding-aan). Het totale kostenplaatje, inclusief reinigingsinstallaties en automatisatie, bedraagt vier miljoen euro (www.standaard.be/cnt/dmf20151211_02016201). Het is ook het feestjaar van het stadsbier Brugse Zot. Het succesbier is 10 jaar geleden gelanceerd en is intussen wereldwijd het favoriete bier van heel wat bierdrinkers. De Halve Maan produceerde dit jaar iets meer dan 15 miljoen glazen bier (www.focus-wtv.be/nieuws/de-halve-maan-start-met-aanleg-ondergrondse-bierleiding#). (www.halvemaan.be/nl/crowdfunding)
Bier in de supermarkt
Dit jaar kwam er meer speciaalbier in de Nederlandse supermarkten. In België is deze trend ook aanwezig, maar pakken ze het nog grootser aan:
Hypermarkt Carrefour in het Waalse Mons Les Grands Prés heeft gekozen voor een weergaloze winkelervaring. Brasserie de Silly is gekoppeld aan dit nieuwe winkelconcept van deze hypermarkt want met haar expertise werd een micro-brouwerij geïnstalleerd in het midden van de winkel. Deze brouwerij wordt uitgebaat door Brasserie de Silly die er het nieuwe bier 'Chambourlette' ter plaatse gaat brouwen. Chambourlette is een blond bier van hoge gisting met nagisting op fles en van 6% alcohol (www.biermagazine.nl/bier/22/592/
brasserie_de_silly_opent_micro_brouwerij_in_carrefour.html).
CEO van Palm Belgian Craft Brewers stapt op
Jan Vandenwyngaerden, de CEO van Palm Belgian Craft Brewers, heeft zijn ontslag aangeboden. “Het ontslag komt onverwacht, maar we hadden het natuurlijk ergens wel zien aankomen”, zegt Bart Van Muylder, de CEO van het moederbedrijf Diepensteyn. Vandenwyngaerden staat al tien jaar aan de leiding van Palm, maar moest toezien hoe de populariteit van het bier sinds 1998 sterk daalde. Zo daalde de omzet de laatste tien jaar van 60 miljoen euro naar 52,5 miljoen euro.
Naast Vandenwyngaerden stapt ook exportdirecteur Bart Brits op. Het bedrijf heeft besloten om de Nederlandse en Belgische divisies samen te voegen en de leiding te geven aan de directeur van Nederland. De Belgische directeur wordt dan weer exportdirecteur, waarop Brits besloot om na negen jaar het bedrijf te verlaten (https://bierflash.wordpress.com/2015/12/14/ceo-van-brouwerij-palm-stapt-op/).
Eerste brouwerij Celis is verkocht
Het woonhuis van de familie Celis, waar Pierre Celis het Hoegaards witbier heruitvond, is verkocht.
Het huis, een vierkanthoeve aan de Vroentestraat, stond sinds enige tijd te koop. De familie bevestigt dat de verkoop rond is. De nieuwe bestemming heeft niets vandoen met enige brouwactiviteit. Christine Celis zal de komend maanden de oude brouwinstallaties, waarmee haar vader in 1965 van start ging, uitbreken en verhuizen naar Austin (Texas). Zij is daar actief in de horeca. Haar dochter liet zich al opmerken als beginnend brouwer (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02008370). Het Hoegaards bier is doorgedrongen in de literatuur. Dat viel de medewerkers van de Heemkundige Kring op.
In het jongste nummer van Alpaïdis wordt een anekdote gewijd aan de rol van Hoegaards bier in enkele recente literaure werken. Michel Houellebecq laat de Franse hoofdrolslpeler in "Onderworpen" (Soumission), voorafgaande aan een islamitische machtovername, de tijd doden in café De Vriendschap. "Ik overbrugde de tijd door werktuiglijk Leffes en Hoegaardens achterover te slaan", zo staat het er op pagina 173. (In het Frans op blz. 220, met erbij: "La serveuse était mince et trop maquillée.") Ook Jaak Stervelynck maakt reclame in "De laatste Heuvel" (1955), op bladzijde 60. De waard geeft advies aan een bedrukt kijkende advocaat: "Ik denk dat ik u begrijp. U wilt achter uw cliënt staan, maar u weet niet of hij het verdient. U hebt een opkikker nodig. ik beveel een witte Hoegaarden aan." (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02007018)
Amsterdam wil de bierfiets weren uit de stad
Het gemeentebestuur van Amsterdam wil de bierfiets uit grote delen van de stad weren. Het college van burgemeester en wethouders (B en W) wil dat doen door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Het voorstel moet nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
De bierfiets, een rijdende kroeg, zou leiden tot grote overlast. Eerder dit jaar ondertekenden 6.500 mensen een petitie tegen de fietsen. De initiatiefnemers pleitten voor een verbod omdat “het aanbod van attracties bepaalt welk type toerist er komt”. Een bierfiets is een fiets met in het midden een bar, waarop de hele groep moet trappen. De bestuurder, in de praktijk een medewerker van het verhuurbedrijf, moet nuchter blijven om op de openbare weg te mogen sturen. Tegenstanders zeggen overlast te ondervinden van lawaai en openbare dronkenschap. Ook gewone fietsers storen zich aan de bierfietsen, omdat ze vaak met lage snelheid het fietspad blokkeren. De bierfiets is het symbool geworden van de overvolle Amsterdamse binnenstad.
De gemeente heeft in overleg met de fietsexploitanten geprobeerd andere oplossingen te bedenken dan een verbod. Zo kregen volgens de gemeente chauffeurs extra training, werden ritten verkort en bepaalde stukken van de stad gemeden. Ook mocht er geen luide muziek meer gespeeld worden. Het leidde tot minder klachten, tussen mei en september negentien tegenover 52 een jaar eerder, maar de problemen zijn volgens de gemeente niet verholpen: “Dit is niet zozeer te wijten aan de inzet van de exploitanten. De overlast is het gevolg van het fenomeen van de bierfiets, dat overlastgevend gedrag in de hand werkt.” (www.nrc.nl/nieuws/2015/12/15/amsterdam-wil-de-bierfiets-weren-uit-de-stad)
Zoals ik hier al eens eerder had aangegeven geven bierfietsen niet enkel hinder, ze kunnen ook letsel of schade aan deelnemers, omstanders en de weg veroorzaken.
Bier en gezondheid
Kennisinstituut Bier heeft deze maand weer wat wetenschappelijke onderzoeken bekend gemaakt: Twee nieuwe wetenschappelijke studies tonen aan dat lichaamsbeweging het drinkgedrag beïnvloedt. Onderzoekster J. Leigh Leasure en collega's van de Universiteit van Housten onderzochten de relatie tussen alcohol en beweging. Zij concludeerden dat deelnemers meer drinken wanneer ze meer bewegen dan normaal, en andersom. Ook zagen ze dat meer lichaamsbeweging niet leidt tot zware alcoholconsumptie of een drankprobleem (Leasure JL, Neighors C, Henderson CE, Young CM. Exercise and Alcohol Consumption: What We Know, What We Need to Know, and Why it is Important. Front Psychiatry 2015; Epub. PMCID: PMC4629692). De Pennsylvania State University heeft opnieuw onderzoek gedaan naar de link tussen alcohol en bewegen door middel van een app (Conroy DE, Ram N, Pincus AL et al. Daily physical activity and life satisfaction across adulthood. Health Psychol 2015 Jun; 34(6): 653-660). Met deze bevindingen is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de relatie tussen alcohol en beweging (www.kennisinstituutbier.nl/node/5009).
Mensen met Alzheimer hebben een lager sterfterisico als ze met mate alcohol drinken. Dit toont Deens onderzoek, onlangs gepubliceerd in BMJ open, aan (Berntsen S, Kragstrup J, Siersma V, et al. Alcohol consumption and mortality in patients with mild Alzheimer’s disease: a prospective cohort study. BMJ Open 2015; 5: e007851.). Van matige alcoholconsumptie bij gezonde volwassen mensen is al langer bekend dat het risico op sterfte lager is dan bij mensen die géén of een overmatige hoeveelheid alcoholische drank drinken (www.kennisinstituutbier.nl/node/5016).
Grolsch staat officieel te koop
De twee grootste bierconcerns (AB InBev en SABMiller) ter wereld willen samen verder maar houden ernstig rekening met weerstand bij de Europese Commissie, die de gevolgen van zo'n fusie voor de concurrentie moet beoordelen. Om eventuele bezwaren voor te zijn, zetten zij de Europese topmerken Grolsch en Peroni te koop.
In de Verenigde Staten namen de twee brouwers ook al maatregelen om te voorkomen dat mededingingsbezwaren hun samengaan in de weg zouden staan. SAB Miller doet afstand van zijn belang in MillerCoors, een samenwerkingsverband met de Amerikaanse branchegenoot Molson Coors.
...
Grolsch is sinds 2008 in handen van SABMiller. Het Brits/Zuid-Afrikaanse concern haalde de Twentse brouwer destijds voor 816 miljoen euro van de beurs (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-staat-officieel-te-koop). Bierbrouwerij Grolsch is volgens internationale financiële analisten nog hooguit 268 miljoen euro waard. Dat is slechts eenderde van de verkoopprijs in 2008 (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-in-waarde-gedaald-gegadigden-voor-overname).
Om bezwaren van mededingingsautoriteiten vóór te zijn, zou de combinatie onderdelen willen verkopen, aldus de Britse pers. Dat is echter [m.b.t. Grolsch] niet logisch. In Nederland zou de combinatie AB Inbev en SAB Miller namelijk een marktaandeel van 26 tot 30 procent krijgen. Concurrent Heineken heeft een marktaandeel van 40 tot 50 procent, afhankelijk van welke schattingen je hanteert. In Nederland wordt de nieuwe combinatie dus helemaal niet te machtig. En in het buitenland hoeven kartelwaakhonden zich niet druk te maken om Grolsch, omdat het daar klein is.
Waarschijnlijker is dat AB Inbev geld wil vrijmaken. Daarmee moet een deel van de miljardenschuld worden ingelost, die de brouwgigant voor de overname is aangegaan. Bij eerdere overnames van AB Inbev werd ook een deel van hettafelzilver verkocht om de schuldenberg af te bouwen. Vorige maand verkocht de brouwgigant al de Amerikaanse joint-venture MillerCoors voor 12 miljard dollar. Volgens zakenbank Nomura kunnen verkoopkandidaten Grolsch en het Italiaanse Peroni samen 1,5 miljard euro opbrengen.
De belangrijkste gegadigden om de merken van AB InBev en SAB Miller over te nemen, zijn volgens de Sunday Times het Amerikaanse Molson Coors, het Ierse C&C en Heineken. Een overname van Grolsch door de Amsterdamse brouwer is echter onmogelijk, zegt analist Gerard Rijk van SNS. ,,De Nederlandse mededingingsautoriteit zal dat niet toestaan.’’
Heineken heeft naar schatting 35 procent van de Nederlandse markt in handen, Grolsch 13 procent. Samen zouden ze bijna de helft van de bierverkoop controleren. Ook in Groot Brittannië zou de combinatie problemen opleveren, omdat Heineken daar met 26 procent al marktleider is.
Het merk internationaal laten uitgroeien tot een premium merk; dat was het doel dat SAB Miller voor ogen had toen het Grolsch acht jaar geleden kocht. Van die ambitie is tot nu toe echter weinig terechtgekomen. In het nieuwe fusieconcern dat in de maak is, dreigt Grolsch helemaal onder te sneeuwen. Met slechts 0,24 procent van de totale productie is het beugelbier daarin immers slechts een miniscuul merkje.
Iedere eventuele koper zal aanmerkelijk kleiner zijn. Zoete: ,,En een kleine partij kan Grolsch meer liefde en aandacht geven dan ze in zo’n groot concern zouden krijgen. In In-Bev of SAB Miller is Grolsch onbetekenend, maar in een kleiner bedrijf kunnen ze een rol spelen. Dus verkoop kan voor Grolsch best eens voordelig uitpakken.’’ (www.biernet.nl/blog/grolsch-in-de-verkoop-hoe-zit-dat)
Wie gaat kopen? Wordt het Carlsberg? Duvel Moortgat?
Er zijn verschillende gegadigden om Grolsch over te nemen. Bloomberg meldde ...[h]et Japanse drankenconcern Asahi Group Holdings Ltd. en Spaanse bierbrouwerij Grupo Mahou-San Miguel.... investeringsmaatschappijen Cinven (Europees) en KKR & Co. (Amerikaans) ... Al deze bedrijven weigerden commentaar te geven. Volgens Bloomberg kunnen de eerste concrete biedingen worden verwacht in januari.(www.biernet.nl/nieuws/grolsch-in-waarde-gedaald-gegadigden-voor-overname).
Bierfanaten stappen naar rechter om bierfusie
Bierfanaten in de Verenigde Staten vrezen duurder bier van mindere kwaliteit, mocht de fusie tussen brouwerijen AB InBev en SABMiller doorgang vinden. Voor tientallen van hen reden om een rechtszaak aan te spannen tegen de voorgenomen deal.
De drinkers voeren onder meer de aanstaande monopoliepositie van het fusiebedrijf aan als argument tegen de transactie. Zij willen voorkomen dat kleine ambachtelijke brouwerijen van de markt worden gedrukt. De kans dat de klagers de fusie via de rechter weten te blokkeren, lijkt echter nihil. Eerdere soortgelijke pogingen, zoals bij de overname van Grupo Modelo SAB door AB InBev in 2013 en bij de fusie tussen Anheuser-Busch en InBev in 2008, liepen op niets uit.
AB-InBev is niet bevreesd voor de rechtszaak. Het bedrijf liet in een reactie weten dat er ook na de fusie ruimte genoeg blijft voor onafhankelijke partijen op de Amerikaanse biermarkt (www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24830732/__Bierfanaten_stappen_naar_rechter_om_bierfusie__.html).
AB/InBev stapt ook naar de rechter
AB Inbev heeft een rechtszaak aangespannen tegen warenhuisketen Aldi. De brouwerij eist dat die het Buval-bier uit de rekken haalt, omdat de verpakking sterk gelijkt op die van Jupiler. Eind januari wordt er een uitspraak verwacht (http://nieuws.vtm.be/binnenland/170168-ab-inbev-wil-het-aldi-bier-uit-de-rekken).
Opeth bier “XXV Aniversary Stout”
De Zweedse progressieve metalband Opeth bestaat 25 jaar. Om dat te vieren heeft de band in samenwerking met brouwerij Northern Monk Brewery een Imperial Stout op de markt gebracht onder de naam “XXV Aniversary Stout” met een alcoholpercentage van 9,2%. Het bier is gebrouwen met niet minder dan 10 moutsoorten voor de nodige complexiteit (http://biernetwerk.nl/opeth-viert-25e-verjaardag-met-eigen-imperial-stout/).
Rooie Dop en Ruig samen verder als Oproer
De Utrechtse brouwers Rooie Dop en Ruig hebben de handen ineengeslagen. Ze gaan samen verder als ‘Oproer‘ (http://biernetwerk.nl/rooie-dop-en-ruig-samen-verder-als-oproer/). The Oproer brewery is formed by two Dutch breweries you might know: Rooie Dop and RUIG Bier. Both of them will cease to exist, but will resurrect as Oproer! More good beer, more fun (http://oproerbrouwerij.nl/).
Naast een brouwerij krijgt Oproer ook een eigen brewpub en restaurant. Het restaurant zal met name vegetarische gerechten serveren. Oproer betrekt vanaf half december een nieuwe brouwlocatie, vlak naast het station Utrecht Zuilen. De brewpub en restaurant openen vanaf 2016 hun deuren (http://biernetwerk.nl/rooie-dop-en-ruig-samen-verder-als-oproer/).
Brouwerij ‘Den Buiten’ pakt uit met Pop-Up-Bar
Peter Verlinde en Pieter de Winter, de twee mannen achter brouwerij ‘Den Buiten’, vooral gekend van hun Levirbier, stampten in de meubelmakerij Verlinde in de Torhoutstraat een heuse Pop-Up-Bar uit de grond. Hun bar blijft de hele maand december open (www.nieuwsblad.be/cnt/blduy_02018794). Hopelijk wordt het een groter succes van het Pop Up Restaurant van DWDD.
Bird Brewery
Nieuwe Amsterdamse bierbrouwerij Bird Brewery start crowdfunding. In plaats van de steeds vaker gebruikte kilo’s hop, liters koffie en oma’s kruidenrekje gaat de brouwerij bieren brouwen waarin de ingrediënten daadwerkelijk te proeven zijn. Het eerste bier wordt een frisse, fruitige American Amber en draagt de naam Rumoerige Roodborst. Een bijzonder biertje met pit, toegankelijk en bijzonder. Om een deel van de benodigde investering bij elkaar te krijgen start Bird Brewery een crowdfunding actie.
Bird Brewery wilt goed bier maken voor iedereen. “Je ziet tegenwoordig steeds meer nieuwe brouwerijen die de meest extreme bieren maken qua smaak voor een selecte groep. Maar waarom niet gewoon bijzonder bier maken zonder te overdrijven?” zegt Rik van den Berg, de brouwer bij Bird Brewery. “Wij willen het verschil maken door toegankelijk speciaalbier te brouwen van topkwaliteit voor zowel de liefhebber als de kenner.”
De brouwerij vernoemt zijn bier naar vogels. “Overal om je heen vind je prachtige vogels en heerlijke bieren, maar slechts zelden sta je stil bij de schoonheid van beiden”, vertelt oprichter en vogelaar Ralph van Bemmel. “Door opzienbarende verhalen achter vogels en bier te combineren, hopen we mensen stil te laten staan bij het bijzondere van het alledaagse.”
Bird Brewery brouwt zijn bier in samenwerking met Kees Bubberman, een van Nederlands beste brouwers. De voormalige meesterbrouwer van Emelisse heeft sinds begin dit jaar zijn eigen brouwerij Kees!. Bird Brewery heeft de eer om als allereerste brouwerij bij hem te brouwen. Bart Baeschnitt, de derde oprichter: “Kees heeft een deel van zijn brouwerij gefinancierd vanuit crowdfunding en wij passen dit nu ook toe om een deel van de benodigde investering op te halen voor onze eerste batch bier. Op die manier kan ons eerste bier, de Rumoerige Roodborst, snel zijn vleugels uitslaan. Iedereen kan ons vanaf nu steunen via Kickstarter!’’ Deelnemers aan de crowdfunding actie krijgen hun inleg toepasselijk uitgekeerd in bier (https://bierflash.wordpress.com/
2015/12/05/nieuwe-amsterdamse-bierbrouwerij-start-crowdfunding/).
Brouwerij Oedipus wil zonnepanelen
Brouwerij Oedipus wil duurzaam energie opwekken en daarvoor zamelen ze geld in via crowdfunding (zie www.zonnepanelendelen.nl/project/oedipus). Tot zover weinig nieuws. Maar je investering wordt niet beloond met euro's, maar met bier (www.rtlnieuws.nl/economie/home/
bierbrouwer-crowdfundt-zonnepanelen-en-geeft-er-bier-voor-terug)....we hebben nu een eigen brouwerij met taproom in Amsterdam en verkopen we meer dan 20.000 liter bier per maand. We produceren en leveren bijzondere bieren aan een groeiend aantal cafés, restaurants, slijterijen en supermarkten in Nederland. ...Tegelijkertijd maken we ons ook weleens zorgen: of Rick z'n liefde nog wel eens beantwoord gaat worden, of onze gulp wel dicht zit, en ook wel eens over de planeet waar we op wonen. Niet voor niets hebben we één van onze bieren tot Gaia gedoopt: Moeder Aarde.
Bij Oedipus zetten we kleine stappen om zo min mogelijk impact op het milieu te hebben. Zo doen we onderzoek naar de verduurzaming van ons verpakkingsmateriaal, doen we mee aan de plastic inzamelactie in de buurt (om er plantenbakken van te maken), en proberen we zo biologisch mogelijk te brouwen.
Onze volgende stap is om zonnepanelen op de brouwerij te installeren. Daarmee kunnen we nieuwe bieren maken met zonne-energie van ons eigen dak. We dachten aan een frisse pale ale of een mooie berliner weisse met fruit. Gemaakt mét en voor de zon.
De stap naar zonne-energie zetten we niet alleen. Samen met ZonnepanelenDelen en Sungevity (als leverancier van het systeem) willen we in ieder geval 18 zonnepanelen op het dak van onze brouwerij leggen. En omdat we zonne-energie een warm hart toe dragen, willen we dat ook graag met jou doen. We vinden het belangrijk om dit met elkaar te doen om de boodschap uit te dragen en te laten zien wat het betekent om samen een klein verschil te maken (www.zonnepanelendelen.nl/project/oedipus).
Brouwerij De Halve Maan legt 3,2 km lange bierleiding aan
Brouwerij De Halve Maan startte deze maand met de aanleg van een 3,2 km lange pijpleiding die onder de historische vesten van Brugge loopt, van aan de brouwerij in het centrum via het Waggelwater en ‘t Zand tot aan de bottelarij aan de Brugse ring. Deze pijpleiding zal bier pompen vanaf de brouwerij in het centrum van Brugge tot aan het logistieke centrum aan de Brugse ring.
Een groot deel van budget komt van een uniek crowdfunding project. De Halve Maan biedt drie pakketten, waarvan de duurste €7.500,- kost. In ruil krijg je daarvoor elke dag een gratis Brugse Zot en een attest dat investeerder bijdraagt aan de bouw van pijplijn. Een succes zo blijkt, want de stadsbrouwerij haalde op die manier ruim €250.000,- op.
“Het succes van de crowdfunding illustreert nu al het grote maatschappelijke draagvlak dat de bierpijpleiding kon opbouwen, en dagelijks blijven er nog intekeningen binnenkomen uit binnen- en buitenland”, aldus brouwer Xavier Vanneste. Bijna alle investeerders worden uitgenodigd om de start van de werken mee te vieren (www.biernet.nl/nieuws/brugse-brouwerij-legt-32km-lange-bierleiding-aan). Het totale kostenplaatje, inclusief reinigingsinstallaties en automatisatie, bedraagt vier miljoen euro (www.standaard.be/cnt/dmf20151211_02016201). Het is ook het feestjaar van het stadsbier Brugse Zot. Het succesbier is 10 jaar geleden gelanceerd en is intussen wereldwijd het favoriete bier van heel wat bierdrinkers. De Halve Maan produceerde dit jaar iets meer dan 15 miljoen glazen bier (www.focus-wtv.be/nieuws/de-halve-maan-start-met-aanleg-ondergrondse-bierleiding#). (www.halvemaan.be/nl/crowdfunding)
Bier in de supermarkt
Dit jaar kwam er meer speciaalbier in de Nederlandse supermarkten. In België is deze trend ook aanwezig, maar pakken ze het nog grootser aan:
Hypermarkt Carrefour in het Waalse Mons Les Grands Prés heeft gekozen voor een weergaloze winkelervaring. Brasserie de Silly is gekoppeld aan dit nieuwe winkelconcept van deze hypermarkt want met haar expertise werd een micro-brouwerij geïnstalleerd in het midden van de winkel. Deze brouwerij wordt uitgebaat door Brasserie de Silly die er het nieuwe bier 'Chambourlette' ter plaatse gaat brouwen. Chambourlette is een blond bier van hoge gisting met nagisting op fles en van 6% alcohol (www.biermagazine.nl/bier/22/592/
brasserie_de_silly_opent_micro_brouwerij_in_carrefour.html).
CEO van Palm Belgian Craft Brewers stapt op
Jan Vandenwyngaerden, de CEO van Palm Belgian Craft Brewers, heeft zijn ontslag aangeboden. “Het ontslag komt onverwacht, maar we hadden het natuurlijk ergens wel zien aankomen”, zegt Bart Van Muylder, de CEO van het moederbedrijf Diepensteyn. Vandenwyngaerden staat al tien jaar aan de leiding van Palm, maar moest toezien hoe de populariteit van het bier sinds 1998 sterk daalde. Zo daalde de omzet de laatste tien jaar van 60 miljoen euro naar 52,5 miljoen euro.
Naast Vandenwyngaerden stapt ook exportdirecteur Bart Brits op. Het bedrijf heeft besloten om de Nederlandse en Belgische divisies samen te voegen en de leiding te geven aan de directeur van Nederland. De Belgische directeur wordt dan weer exportdirecteur, waarop Brits besloot om na negen jaar het bedrijf te verlaten (https://bierflash.wordpress.com/2015/12/14/ceo-van-brouwerij-palm-stapt-op/).
Eerste brouwerij Celis is verkocht
Het woonhuis van de familie Celis, waar Pierre Celis het Hoegaards witbier heruitvond, is verkocht.
Het huis, een vierkanthoeve aan de Vroentestraat, stond sinds enige tijd te koop. De familie bevestigt dat de verkoop rond is. De nieuwe bestemming heeft niets vandoen met enige brouwactiviteit. Christine Celis zal de komend maanden de oude brouwinstallaties, waarmee haar vader in 1965 van start ging, uitbreken en verhuizen naar Austin (Texas). Zij is daar actief in de horeca. Haar dochter liet zich al opmerken als beginnend brouwer (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02008370). Het Hoegaards bier is doorgedrongen in de literatuur. Dat viel de medewerkers van de Heemkundige Kring op.
In het jongste nummer van Alpaïdis wordt een anekdote gewijd aan de rol van Hoegaards bier in enkele recente literaure werken. Michel Houellebecq laat de Franse hoofdrolslpeler in "Onderworpen" (Soumission), voorafgaande aan een islamitische machtovername, de tijd doden in café De Vriendschap. "Ik overbrugde de tijd door werktuiglijk Leffes en Hoegaardens achterover te slaan", zo staat het er op pagina 173. (In het Frans op blz. 220, met erbij: "La serveuse était mince et trop maquillée.") Ook Jaak Stervelynck maakt reclame in "De laatste Heuvel" (1955), op bladzijde 60. De waard geeft advies aan een bedrukt kijkende advocaat: "Ik denk dat ik u begrijp. U wilt achter uw cliënt staan, maar u weet niet of hij het verdient. U hebt een opkikker nodig. ik beveel een witte Hoegaarden aan." (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02007018)
Amsterdam wil de bierfiets weren uit de stad
Het gemeentebestuur van Amsterdam wil de bierfiets uit grote delen van de stad weren. Het college van burgemeester en wethouders (B en W) wil dat doen door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Het voorstel moet nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
De bierfiets, een rijdende kroeg, zou leiden tot grote overlast. Eerder dit jaar ondertekenden 6.500 mensen een petitie tegen de fietsen. De initiatiefnemers pleitten voor een verbod omdat “het aanbod van attracties bepaalt welk type toerist er komt”. Een bierfiets is een fiets met in het midden een bar, waarop de hele groep moet trappen. De bestuurder, in de praktijk een medewerker van het verhuurbedrijf, moet nuchter blijven om op de openbare weg te mogen sturen. Tegenstanders zeggen overlast te ondervinden van lawaai en openbare dronkenschap. Ook gewone fietsers storen zich aan de bierfietsen, omdat ze vaak met lage snelheid het fietspad blokkeren. De bierfiets is het symbool geworden van de overvolle Amsterdamse binnenstad.
De gemeente heeft in overleg met de fietsexploitanten geprobeerd andere oplossingen te bedenken dan een verbod. Zo kregen volgens de gemeente chauffeurs extra training, werden ritten verkort en bepaalde stukken van de stad gemeden. Ook mocht er geen luide muziek meer gespeeld worden. Het leidde tot minder klachten, tussen mei en september negentien tegenover 52 een jaar eerder, maar de problemen zijn volgens de gemeente niet verholpen: “Dit is niet zozeer te wijten aan de inzet van de exploitanten. De overlast is het gevolg van het fenomeen van de bierfiets, dat overlastgevend gedrag in de hand werkt.” (www.nrc.nl/nieuws/2015/12/15/amsterdam-wil-de-bierfiets-weren-uit-de-stad)
Zoals ik hier al eens eerder had aangegeven geven bierfietsen niet enkel hinder, ze kunnen ook letsel of schade aan deelnemers, omstanders en de weg veroorzaken.
Bier en gezondheid
Kennisinstituut Bier heeft deze maand weer wat wetenschappelijke onderzoeken bekend gemaakt: Twee nieuwe wetenschappelijke studies tonen aan dat lichaamsbeweging het drinkgedrag beïnvloedt. Onderzoekster J. Leigh Leasure en collega's van de Universiteit van Housten onderzochten de relatie tussen alcohol en beweging. Zij concludeerden dat deelnemers meer drinken wanneer ze meer bewegen dan normaal, en andersom. Ook zagen ze dat meer lichaamsbeweging niet leidt tot zware alcoholconsumptie of een drankprobleem (Leasure JL, Neighors C, Henderson CE, Young CM. Exercise and Alcohol Consumption: What We Know, What We Need to Know, and Why it is Important. Front Psychiatry 2015; Epub. PMCID: PMC4629692). De Pennsylvania State University heeft opnieuw onderzoek gedaan naar de link tussen alcohol en bewegen door middel van een app (Conroy DE, Ram N, Pincus AL et al. Daily physical activity and life satisfaction across adulthood. Health Psychol 2015 Jun; 34(6): 653-660). Met deze bevindingen is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de relatie tussen alcohol en beweging (www.kennisinstituutbier.nl/node/5009).
Mensen met Alzheimer hebben een lager sterfterisico als ze met mate alcohol drinken. Dit toont Deens onderzoek, onlangs gepubliceerd in BMJ open, aan (Berntsen S, Kragstrup J, Siersma V, et al. Alcohol consumption and mortality in patients with mild Alzheimer’s disease: a prospective cohort study. BMJ Open 2015; 5: e007851.). Van matige alcoholconsumptie bij gezonde volwassen mensen is al langer bekend dat het risico op sterfte lager is dan bij mensen die géén of een overmatige hoeveelheid alcoholische drank drinken (www.kennisinstituutbier.nl/node/5016).