Afgelopen jaar was Groningen meermaals in het nieuws. Vanwege de aardbevingen is de gasproductie uit Groningen verminderd/gestaakt, maar gelukkig het bier niet!
Groningen (Gronings: Grönnen of Grunnen, Fries: Grinslân) is een provincie in het noorden van Nederland met 582.161 inwoners (30 september 2012), waarvan een derde in de gelijknamige hoofdstad Groningen woont.
De provincie wordt ook wel Stad en Ommelanden genoemd, omdat historisch de stad (van oorsprong Saksisch) en het omringende platteland (van oorsprong grotendeels Fries), een gelijkwaardige positie in het gewest innamen. De drie historische Ommelander kwartieren zijn Hunsingo, Fivelingo en het Westerkwartier. De Ommelanden en het Oldambt waren tot de 15e eeuw grotendeels oorspronkelijk Fries, de stad, Gorecht en Westerwolde Saksisch. Nu worden vrijwel overal in de Ommelanden Nedersaksische dialecten gesproken. In de dorpen De Wilp, Opende, Kornhorn en Marum in het Westerkwartier wordt deels Fries gesproken.
Groningen is na Drenthe, Friesland en Zeeland de dunst bevolkte provincie van Nederland, met 251 inwoners per km² (http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(provincie)).
De vlag van Groningen werd op 17 februari 1950 vastgesteld door Gedeputeerde Staten van de provincie. Ze toont een groen kruis op een wit kruis, met twee rode en twee blauwe hoeken. De kleuren zijn afkomstig van de vlaggen van de twee historische delen van de provincie Groningen: de stad Groningen en de Ommelanden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Groningen_%28provincie%29).
De vlag is gebaseerd op het wapen van de Ommelanden en de vlag van de stad Groningen. De kleuren van de stad zijn wit en groen; die van de Ommelanden rood, wit en blauw.
De drie blauwe banen in de vlag van de Ommelanden verwijzen naar de historische drie Ommelanden: Hunsingo, Fivelingo en het Westerkwartier. Het Oldambt wordt soms wel, soms niet als vierde Ommeland gezien, maar is niet in de Ommelander vlag vertegenwoordigd. De elf harten verwijzen naar de elf onderkwartieren. Het Ommelander wapen dateert uit de tweede helft van de 16e eeuw. Het lijkt verwant aan de provinciale vlag van Friesland maar die dateert eerst uit de 19e eeuw (en bevat ook geen harten, maar plompeblêden).
De kleuren van de stad Groningen vormen een kruis in het midden van de vlag om de centrale ligging en rol van de stad te symboliseren.
Het ontwerp voor de huidige vlag werd gemaakt door Jan Tuin, toen lid van Gedeputeerde Staten van de provincie en later burgemeester van de stad Groningen. Nadat de provinciale bestuurders het niet eens konden worden over een nieuw ontwerp bood hij aan een nieuw ontwerp te maken wat vervolgens enthousiast werd ontvangen. De huidige vlag werd aangenomen op 17 februari 1950 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Groningen_%28provincie%29).
De (geliefde) burgemeester (1951-1965) van de stad Groningen Jan Tuin (1900-1972) ontwierp de vlag in 1950 omdat er in die tijd geen keuze gemaakt kon worden uit de eerdere ontwerpen. Chris Garrit, Nachtburgemeester van Groningen. heeft echter een nieuwe vlag ontworpen in verband met de situatie met de NAM (http://www.groningernachtwacht.nl/nieuws/groninger-vlag-2-0/).
Groningen (Gronings: Grönnen of Stad) is een gemeente in de Nederlandse provincie Groningen, gecentreerd rond de stad Groningen. De gemeente [heeft] in september 2014... de 200.000e bewoner ingeschreven.
De gemeente is daarmee veruit de grootste van noordelijk Nederland en de op zes na grootste van Nederland. ...De huidige gemeente ontstond op 1 januari 1969 toen de voormalige gemeenten Hoogkerk en Noorddijk en een deel van de gemeente Bedum (Beijum) bij Groningen werden gevoegd (http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(gemeente)).
Groningen (Gronings: Grunnen of Stad, Fries: Grins) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Groningen en de grootste kern in de gelijknamige gemeente. De plaats wordt in grote delen van Noord-Nederland ook kortweg aangeduid met Stad. De gemeente Groningen had per 1 mei 2014 197.823 inwoners (bron: CBS) en is daarmee veruit de grootste stad van noordelijk Nederland en de op zes na grootste van Nederland. Op 1 september 2014 werd de mijlpaal van 200.000 inwoners in de stad Groningen bereikt.
Van Groningen zijn geen geschreven stadsrechten bekend. Door zijn relatief geïsoleerde ligging, ten opzichte van de opeenvolgende feitelijke machtscentra (Utrecht, Brussel en Den Haag), was de stad historisch gezien vooral op zichzelf en de directe omgeving aangewezen. Als Hanzestad maakte Groningen deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. Later werd de stad vooral een regionaal marktcentrum. De stad ontwikkelde zich tot, en was eeuwenlang defacto, een stadstaat. Sinds de Republiek hoorde Groningen nominaal bij Nederland, maar tot aan de Franse tijd bleef Groningen feitelijk een autonome stad, die heer was in het grootste deel van de provincie (http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(stad)).
De geschiedenis van Groningen begint in 300 voor Christus. Al rond dit tijdstip wordt de uitloper van de Hondsrug waar Groningen op ligt, bewoond. In 1040 wordt Groningen de meest Noordelijke post van het bisdom Utrecht en daarmee van kerkelijk en strategisch belang. Het huidige stratenplan van de binnenstad dateert nog uit deze tijd.
...
In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Ook nu zijn de sporen van deze Hanzetijd in Groningen nog goed te zien. Dankzij het Hanzehuis, dat alleen producten uit de oorspronkelijk Hanzesteden verkoopt, blijft deze geschiedenis leven (http://toerisme.groningen.nl/over-groningen/stad-groningen/facts-figures-groningen).
Zeg je Groningen dan zeg je ‘d Olle Grieze, oftewel, de Martinitoren: na 500 jaar nog steeds bepalend voor de skyline van Groningen. De toren is 97 meter hoog en kan met en zonder begeleiding worden beklommen. De VVV aan de voet van de Martinitoren geeft hierover meer informatie. De grootste kerk van Groningen is de Martinikerk, gebouwd om en nabij 1230. De kerk bevat fresco’s uit de 13de eeuw en een van de grootste barokorgels van Noord-West Europa (http://toerisme.groningen.nl/zien-doen-beleven/cultuur/kerken-en-torens).
Gepubliceerd: 30 september 2014 15:37 ● Laatste update 27 april 2015 11:26
GRONINGEN - Het centrum van de stad Groningen heeft dinsdagmiddag behoorlijk getrild na een aardbeving van 2,8 op de schaal van Richter bij Ten Boer, op een paar kilometer van de stad.
...
Het is de eerste keer in de reeks aardbevingen van de afgelopen jaren in de provincie Groningen dat ook de stad stond te schudden. De bevingen worden veroorzaakt door gasboringen in Groningen door de NAM. Die kreeg in Assen dinsdag 33 schademeldingen binnen (www.assercourant.nl/algemeen/algemeen-1/stad-groningen-schudt-na-stevige-aardbeving).
Overigens is het wel oppassen voor de Groningse politie volgens Sikkom en GeenStijl.
Op 29 mei 1959 werd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Kolham (gemeente Slochteren) het eerste Groningse gas ontdekt. Op dat moment was nog onzeker wat de omvang van het gasveld was. In 1960 werd nabij Delfzijl ook geboord. Hier werd in dezelfde zandsteenlaag ook gas aangeboord, met gelijke samenstelling en druk als gevonden in Slochteren. De conclusie was dat in de provincie Groningen een groot gasveld was gevonden. Op 1 juli 1961 vroeg de NAM de concessie 'Groningen' aan.
Een jaar later publiceerde de minister van Economische Zaken de Aardgasnota. Hierin werd, onder andere, bepaald dat de exploitatie van het aardgas in Groningen geregeld zou worden door een maatschap. In deze maatschap had de Staat, via de Staatsmijnen (de voorloper van de DSM en nu EBN) een belang van 50%, Esso (25%) en Shell (25%). In diezelfde nota werd ook de basis gelegd voor de oprichting van de Nederlandse Gasunie. Op 30 mei 1963 werd de concessie aan de NAM verleend.
Op 22 juli 1959 werd het eerste gas gewonnen. Het gas, onder de akker van boer K.P. Boon, zat 2659 meter diep. Deze grote vondst leidde tot een toenemende belangstelling van andere, buitenlandse, oliemaatschappijen.
...
Binnen 10 jaar kon driekwart van de Nederlandse huishoudens al over aardgas beschikken. Het belang van olie en steenkool als brandstoffen nam sterk af. Tegenwoordig heeft bijna ieder huis een centrale verwarming en warmwatervoorziening op basis van aardgas. Voor de productie van elektriciteit wordt ook op grote schaal aardgas als brandstof gebruikt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasveld_van_Slochteren).
Het Groningenveld beslaat een oppervlakte van circa 900 km2, het ligt op een diepte van 3.000 meter en de dikte van de gashoudende laag is ongeveer 100 meter. De ramingen voor de omvang van het gasveld zijn vanaf de ontdekking in 1959 fors gestegen...De Nederlandse voorraden zijn ongeveer 25% van de totale Europese gasvoorraad (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasveld_van_Slochteren).
The Groningen gas field is a giant natural gas field located near Slochteren in Groningen province in the northeastern part of the Netherlands. Discovered in 1959, it is the largest natural gas field in Europe and the tenth-largest in the world (http://en.wikipedia.org/wiki/Groningen_gas_field).
Met 900 km2 beslaat het veld ongeveer een derde van de provincie Groningen. Het veld werd in 1959 ontdekt en vanaf 1963 wordt er gas gepompt.
Geschat wordt dat de Groningse gasbel 2.800 miljard kuub gas bevat, waar sinds de eerste boringen tot eind vorig jaar nog 727 miljard kuub van over is.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het aardgas uit de grond haalt, verwacht dat de gaskraan nog vijftig jaar blijft openstaan. Wel zal de productie vanaf 2020 verder worden teruggeschroefd, omdat er steeds minder gas te halen is (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html).
In de jaren zestig was de overheid van mening dat de opkomst van kernenergiecentrales het gebruik van aardgas zou verdringen. Het aardgas diende zo snel als mogelijk verkocht te worden ook aan buitenlandse afnemers. Vanaf 1960 liep de Groningse gasproductie zeer snel op, van bijna niets naar circa 90 miljard m3 in 1975.
In het midden van de jaren 70 diende dit beleid herzien te worden na de eerste oliecrisis en de grote maatschappelijke weerstand tegen de inzet van kernenergie. In 1974 werd het kleineveldenbeleid geïntroduceerd. In de Gaswet werd bepaald dat producenten de mogelijkheid hebben het gewonnen gas te verkopen tegen een marktprijs aan GasTerra, een afzetgarantie. De Gasunie werd verplicht dit gas in te nemen en te transporteren, een innameplicht. De overheid stimuleerde zo de zoektocht naar andere gasvoorkomens, zodat het gas in Groningen minder snel op zou raken.
...
Door de jarenlange productie daalt de gasreserve in het Groningenveld. Om de daling van de druk tegen te gaan is het Groningen Long Term Project (GLT) geïnitieerd. Dit renovatieproject is in 1997 gestart en in 2009 afgerond. Compressoren zijn geïnstalleerd die de druk van het veld weer op het gewenste niveau kunnen brengen.
...
Als gevolg van de winning van het gas treedt in de regio bodemdaling op, welke soms gepaard gaat met lichte aardbevingen. Ook kan er schade ontstaan aan (funderingen van) gebouwen, en noopt een hogere waterstand tot de aanleg van nieuwe sluizen. De aardbevingen zijn over de jaren langzaam aan in sterkte toegenomen en sinds 2012 zijn er verschillende bevingen met een kracht van 3.0 op de schaal van Richter gemeten. De NAM, die het aardgas wint, compenseert dergelijke schade in principe via de Commissie Bodemdaling (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasveld_van_Slochteren).
Het gas levert de Nederland een flinke smak geld op voor de schatkist.
Sinds 1963 heeft de Groningse gasbel de Staat 265 miljard euro opgeleverd, becijferde de Algemene Rekenkamer.
De ministers van Financiën hebben de afeglopen decennia de gasbaten dan ook als welkome inkomstenpost op de Rijksbegroting gezien. Vorig jaar kon Jeroen Dijsselbloem 15 miljard euro aan gasbaten in de schatkist storten.
Als gevolg van de boringen beeft de grond.
Doordat het aardgas op ongeveer 3 kilometer diepte in zandgesteente onder de grond ligt, daalt door de gaswinning de druk onder de bodem en kunnen bodemdalingen ontstaan. Hierdoor kunnen er aardbevingen voorkomen (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html).
In februari [2015] publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een vernietigend rapport over de veiligheidssitautie van de Groningers.
Het zogenoemde gasgebouw (bestaande uit onder andere het ministerie van Economische Zaken; Staatstoezicht op de Mijnen; de NAM; Gasterra; Shell en ExxonMobile) dat verantwoordelijk is voor de besluitvorming rond de gaswinning, is blind geweest voor de veiligheid van de Groningers en hebben alleen oog gehad voor de opbrengsten.
"In de besluitvorming stond het belang van winning op de eerste plaats: een maximale opbrengst, optimaal gebruik van de Nederlandse bodemschatten en continuïteit in de gasvoorziening", schrijft de Onderzoeksraad. De schade als gevolg van aarbevingen zagen zij decennialang als een "vergoedbaar risico".
Minister Kamp zei daarop het te "betreuren" dat opeenvolgende kabinetten te weinig aandacht hebben gehad voor de veiligheid van de Groningers. ""Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden", zei Kamp (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html).
De krantenartikels logen er weer niet om! Trouw kopt "Gaswinning zorgt voor 'levensgevaarlijke toestanden'" (Trouw, 28.01.2013). "Er kunnen doden vallen" staat te lezen in De Telegraaf (28.01.2013). En Business Nieuwsradio BNR gaat nog een stapje verder: "Gaswinning kan leiden tot een nationale ramp" (BNR, 30.01.2013). Volgens de media kunnen zich in Noord-Groningen aardbevingen met een magnitude van 4 tot 5 (op de Richterschaal) in de toekomst voordoen. Plots zijn de Noord-Groningse huizen geen stuiver meer waard. De vrees groeit dat er slachtoffers zullen vallen bij de volgende aardbevingen. En als de dijken dan nog bezwijken onder het aardbevingsgeweld, staat niet alleen Noord-Nederland onder water, maar valt ook de aardgaswinning volledig stil ... een nationale ramp! Algemene paniek! (www.scilogs.be/planeet-aarde/paniek-in-groningen/)
Dat gaswinning gepaard gaat met geïnduceerde seismiciteit is algemeen geweten. Door de exploitatie van een gasreservoir - vergelijk het best met een spons met gas in de poriën - compacteren de gasvoerende lagen beetje bij beetje. Dit brengt spanningen met zich mee. Deze spanningen kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat er breuken ontstaan of dat bestaande breuken doorschuiven ... met aardbevingen tot gevolg. Het unieke aan het Groningse gasveld - het grootste in Europa - is natuurlijk dat het onder een dichtbevolkt gebied is gelegen (in tegenstelling tot vele andere gasvelden die onder zee gelegen zijn) (www.scilogs.be/planeet-aarde/paniek-in-groningen/).
Het rommelt al tijden in Groningen. Het aantal aardbevingen, de intensiteit ervan en de gevolgen voor de plaatselijke bevolking lijken met de week toe te nemen. De inspectiedienst Staatstoezicht op de mijnen ziet in de bevingen van de laatste weken een ‘groot risico‘ en concludeert dat: ‘alleen door de gasproductie heel drastisch te verminderen of zelfs te stoppen te verwachten is dat na enkele jaren vrijwel geen voelbare aardbevingen zullen optreden in het Groningse gasveld. Als de gasproductie uit het Groningse gasveld ongewijzigd blijft is er 7 procent kans dat in de periode 2013/2014 een aardbeving optreedt met een grotere sterkte dan 3,9 op de schaal van Richter.’ (www.welingelichtekringen.nl/mootz/152856/aardbeving-in-groningen-rumble-in-the-jungle.html)
Een eerste belangrijk vaststelling is dat de cumulatieve vrijgave aan seismische energie opmerkelijk samenloopt met de cumulatieve productie bij de gaswinning (www.scilogs.be/planeet-aarde/paniek-in-groningen/).
Extrapolatie zou betekenen dat in 2020 een beving van 5 op de schaal van Richter (zie www.sikkom.nl/ook-stad-ontkomt-niet-aan-aardbevingen/).
Gaswinning in de provincie Groningen zorgt voor steeds meer en steeds zwaardere aardbevingen (http://stopaardbevingengroningen.nl/). Aardbevingen in Groningen zijn in deze animatie mooi aangegeven.
Dat de schaal van Richter niet helemaal juist is voor deze situatie heeft Kor Dwarshuis al eens duidelijk aangegeven:
De beving heeft schade veroorzaakt:
Hoewel in 2015 minder gas uit Groningse velden gepompt wordt, blijft de grond beven. Inmiddels dreigen de Groningers het kabinet met een rechtszaak en is er een kritisch rapport over de veiligheid van de Groningers verschenen (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html). (zie ook www.nu.nl/groningen/3967824/groningse-gasproductie-blijft-binnen-afspraken.html). Zie ook www.rtvnoord.nl/index/index.asp?q=dossieraardschok voor berichten als: 'Kamp en NAM schuldig aan moord' (vrijdag 24 april 2015) en Bevingseisen maken conservatorium drie miljoen duurder (dinsdag 28 april 2015).
In het Groningse aardbevingsgebied moeten 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen worden verstevigd, 80.000 méér dan eerder werd gedacht.
Dat blijkt maandag uit onderzoek van onderzoeksbureau Van Rossum, dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen.
Uit eerder onderzoek van minister Kamp bleek dat er in aardbevingsgebied 90.000 panden moesten worden verstevigd. Het aantal is nu hoger omdat in het onderzoek van de minister geen hoogbouw, zoals flats, is meegenomen.
Dat is volgens de provincie vreemd. "Ook in die flats wonen mensen", zegt gedeputeerde William Moorlag. "Hoogbouw is bij een aardbeving kwetsbaar omdat er een soort slingereffect kan optreden." (www.nu.nl/binnenland/4034185/fors-meer-panden-in-aardbevingsgebied-groningen-verstevigen.html)
Op advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft Kamp besloten dat de NAM dit jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas mag winnen. Dat is 3,1 miljard kuub minder dan gepland, waardoor de staatskas dit jaar 700 miljoen euro en in 2016 130 miljoen misloopt...Kamp erkent dat de vermindering van de gaswinning leidt tot minder bevingen, maar hij stelt dat het verder openzetten van de gaskraan niet zorgt voor grotere veiligheidsrisico's, schreef hij in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Eerder noemde hij de bevingen nog een 'fact of life'. (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html).
Een aardbeving duurt meestal maar enkele seconden. Als er een aardbeving is, kunt u op dat moment meestal weinig doen. Maar u kunt zich wel voorbereiden op een aardbeving.
Controleer thuis de staat van de schoorsteen
Liggen de dakpannen recht en goed vast?
Zorg dat kasten zijn vastgemaakt aan de wand. zo kunnen ze niet omvallen
Controleer of waardevolle en zware objecten zoals klokken en vazen stevig staan
Zijn hangende voorwerpen, zoals lampen en schilderijen, goed vastgemaakt?
Zorg voor een zaklamp voor het geval de stroom uitvalt. Een zaklamp is onderdeel van het noodpakket (http://gemeente.groningen.nl/aardbevingen/wat-te-doen-bij-een-aardbeving)
Volgens het KNMI ging het om een beving met een kracht van 1,6 op de schaal van Richter.
Maandagavond was er ook al een lichte aardschok bij Woltersum met een kracht van 0,9 en zaterdag was er in de Waddenzee een beving met een kracht van 1,7 op de schaal van Richter (www.nu.nl/groningen/3985146/lichte-aardbeving-bij-wildervank.html).
Wildervank...die naam zegt me wel iets. Dat gaan we eens uitzoeken...
Wildervank is een dorp in de Nederlandse provincie Groningen. Wildervank (toen Wildervanck) is een veenkolonie uit de 17e eeuw. Wildervank was tot 1969 een zelfstandige gemeente. Tegenwoordig is het dorp een deel van de gemeente Veendam. Het buitengebied en het bebouwde lint langs het Stadskanaal van de voormalige gemeente hoort nu tot de gemeente Stadskanaal. De bebouwing van Wildervank en die van Veendam lopen in elkaar over. Het dorp dankt zijn naam aan Adriaan Geerts Wildervanck, een vervener uit de 17e eeuw (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wildervank).
Adriaan Geerts Wildervanck (Groningen, 1605 - 1661) was een Nederlands vervener en stichter van de dorpen Wildervank en Veendam. Hij was schrijver, solliciteur, pachter van het Raad- en Wijnhuis en koopman in de stad Groningen. Hij trouwde in 1630 met Grietien Jansen, ook wel Margaretha Jans Hardenberg genoemd. Na 1641 verhuisde het stel naar Pekela, in 1647 pachtte Adriaen Geerts Paep (hij nam later de naam "Wildervanck" aan) veengebied in de omgeving van Muntendam. Uit de veenkoloniën die hier ontstonden, groeiden de dorpen Veendam en Wildervank.
Op 24 september 1659 legde zoon Gerhard Wildervanck de eerste steen voor de kerk van Wildervank, die later de naam Margaretha Hardenbergkerk kreeg. Wildervanck en zijn vrouw werden hier in een eigen grafkelder begraven.
Het A.G. Wildervanckkanaal werd naar hem vernoemd. Ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van Wildervank, in 1997, werd een buste van de stichter gemaakt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaan_Geerts_Wildervanck).
Bij Biernet zijn 4 bierbrouwerijen bekend die op dit moment actief zijn in Groningen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/groningen):
De tripel is wat zwaarder dan het tarwebier.
Opvallend is ook dat bij de ingrediëntendeclaratie geen komma's zijn gebruikt, zouden het gerstvlokken of vlokken tarwe zijn?
Bij het openen plopt -zeg maar gerust knalt- de kroonkurk eraf en door de keuken. Ik heb 'm niet teruggevonden (en zo'n grote keuken hebben we niet). De keuken vult zich met een geur van appeltjes. Zure appeltjes. Het bier schuimt flink. Ik kan het net inschenken, maar het mondgevoel is koolzuurprik. Dat zit er genoeg in. Het zuurtje is misschien te dominant in de smaak en geur. De smaak is Achter het zuurtje zit wel een complex geheel van andere smaken verborgen. Jammer dat dat niet helemaal tot uiting komt, want volgens mij is dit best een lekker bier, als die zurigheid eruit is.
Wel typisch dat zo'n bier uit Groningen dan zo veel (koolzuur)gas bevat....
En ten slot de stout, niet zo maar een stout, maar een Imperial Stout (9%):
Dit bier smaakt als een echte stout. De 9% voel je wel. De kleur is zwart, met bruin schuim, dat helaas snel verdwijnt, daarna lijkt het net cola. Mondgevoel heeft weinig koolzuur, al zit er daarna een flinke tinteling in. De smaak is zoals stout of hoe zeg je zoiets? De geur is lekker, maar ook hier schieten mijn woorden tekort.
Ach, als andere drop noemen, kan ik ook wel zeggen dat het bier doet denken aan drop. Al zou het misschien enkel komen door het mondgevoel van de nasmaak...Om het nog typischer te maken lijkt het bier olieachtig.
Groningen (Gronings: Grönnen of Grunnen, Fries: Grinslân) is een provincie in het noorden van Nederland met 582.161 inwoners (30 september 2012), waarvan een derde in de gelijknamige hoofdstad Groningen woont.
De provincie wordt ook wel Stad en Ommelanden genoemd, omdat historisch de stad (van oorsprong Saksisch) en het omringende platteland (van oorsprong grotendeels Fries), een gelijkwaardige positie in het gewest innamen. De drie historische Ommelander kwartieren zijn Hunsingo, Fivelingo en het Westerkwartier. De Ommelanden en het Oldambt waren tot de 15e eeuw grotendeels oorspronkelijk Fries, de stad, Gorecht en Westerwolde Saksisch. Nu worden vrijwel overal in de Ommelanden Nedersaksische dialecten gesproken. In de dorpen De Wilp, Opende, Kornhorn en Marum in het Westerkwartier wordt deels Fries gesproken.
Groningen is na Drenthe, Friesland en Zeeland de dunst bevolkte provincie van Nederland, met 251 inwoners per km² (http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(provincie)).
De vlag van Groningen werd op 17 februari 1950 vastgesteld door Gedeputeerde Staten van de provincie. Ze toont een groen kruis op een wit kruis, met twee rode en twee blauwe hoeken. De kleuren zijn afkomstig van de vlaggen van de twee historische delen van de provincie Groningen: de stad Groningen en de Ommelanden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Groningen_%28provincie%29).
Vlag van de Stad Groningen
Vlag van de Ommelanden
De vlag is gebaseerd op het wapen van de Ommelanden en de vlag van de stad Groningen. De kleuren van de stad zijn wit en groen; die van de Ommelanden rood, wit en blauw.
De drie blauwe banen in de vlag van de Ommelanden verwijzen naar de historische drie Ommelanden: Hunsingo, Fivelingo en het Westerkwartier. Het Oldambt wordt soms wel, soms niet als vierde Ommeland gezien, maar is niet in de Ommelander vlag vertegenwoordigd. De elf harten verwijzen naar de elf onderkwartieren. Het Ommelander wapen dateert uit de tweede helft van de 16e eeuw. Het lijkt verwant aan de provinciale vlag van Friesland maar die dateert eerst uit de 19e eeuw (en bevat ook geen harten, maar plompeblêden).
De kleuren van de stad Groningen vormen een kruis in het midden van de vlag om de centrale ligging en rol van de stad te symboliseren.
Het ontwerp voor de huidige vlag werd gemaakt door Jan Tuin, toen lid van Gedeputeerde Staten van de provincie en later burgemeester van de stad Groningen. Nadat de provinciale bestuurders het niet eens konden worden over een nieuw ontwerp bood hij aan een nieuw ontwerp te maken wat vervolgens enthousiast werd ontvangen. De huidige vlag werd aangenomen op 17 februari 1950 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Groningen_%28provincie%29).
De (geliefde) burgemeester (1951-1965) van de stad Groningen Jan Tuin (1900-1972) ontwierp de vlag in 1950 omdat er in die tijd geen keuze gemaakt kon worden uit de eerdere ontwerpen. Chris Garrit, Nachtburgemeester van Groningen. heeft echter een nieuwe vlag ontworpen in verband met de situatie met de NAM (http://www.groningernachtwacht.nl/nieuws/groninger-vlag-2-0/).
Groningen (Gronings: Grönnen of Stad) is een gemeente in de Nederlandse provincie Groningen, gecentreerd rond de stad Groningen. De gemeente [heeft] in september 2014... de 200.000e bewoner ingeschreven.
De gemeente is daarmee veruit de grootste van noordelijk Nederland en de op zes na grootste van Nederland. ...De huidige gemeente ontstond op 1 januari 1969 toen de voormalige gemeenten Hoogkerk en Noorddijk en een deel van de gemeente Bedum (Beijum) bij Groningen werden gevoegd (http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(gemeente)).
Groningen (Gronings: Grunnen of Stad, Fries: Grins) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Groningen en de grootste kern in de gelijknamige gemeente. De plaats wordt in grote delen van Noord-Nederland ook kortweg aangeduid met Stad. De gemeente Groningen had per 1 mei 2014 197.823 inwoners (bron: CBS) en is daarmee veruit de grootste stad van noordelijk Nederland en de op zes na grootste van Nederland. Op 1 september 2014 werd de mijlpaal van 200.000 inwoners in de stad Groningen bereikt.
Van Groningen zijn geen geschreven stadsrechten bekend. Door zijn relatief geïsoleerde ligging, ten opzichte van de opeenvolgende feitelijke machtscentra (Utrecht, Brussel en Den Haag), was de stad historisch gezien vooral op zichzelf en de directe omgeving aangewezen. Als Hanzestad maakte Groningen deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk. Later werd de stad vooral een regionaal marktcentrum. De stad ontwikkelde zich tot, en was eeuwenlang defacto, een stadstaat. Sinds de Republiek hoorde Groningen nominaal bij Nederland, maar tot aan de Franse tijd bleef Groningen feitelijk een autonome stad, die heer was in het grootste deel van de provincie (http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(stad)).
De geschiedenis van Groningen begint in 300 voor Christus. Al rond dit tijdstip wordt de uitloper van de Hondsrug waar Groningen op ligt, bewoond. In 1040 wordt Groningen de meest Noordelijke post van het bisdom Utrecht en daarmee van kerkelijk en strategisch belang. Het huidige stratenplan van de binnenstad dateert nog uit deze tijd.
...
In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Ook nu zijn de sporen van deze Hanzetijd in Groningen nog goed te zien. Dankzij het Hanzehuis, dat alleen producten uit de oorspronkelijk Hanzesteden verkoopt, blijft deze geschiedenis leven (http://toerisme.groningen.nl/over-groningen/stad-groningen/facts-figures-groningen).
Zeg je Groningen dan zeg je ‘d Olle Grieze, oftewel, de Martinitoren: na 500 jaar nog steeds bepalend voor de skyline van Groningen. De toren is 97 meter hoog en kan met en zonder begeleiding worden beklommen. De VVV aan de voet van de Martinitoren geeft hierover meer informatie. De grootste kerk van Groningen is de Martinikerk, gebouwd om en nabij 1230. De kerk bevat fresco’s uit de 13de eeuw en een van de grootste barokorgels van Noord-West Europa (http://toerisme.groningen.nl/zien-doen-beleven/cultuur/kerken-en-torens).
Gepubliceerd: 30 september 2014 15:37 ● Laatste update 27 april 2015 11:26
GRONINGEN - Het centrum van de stad Groningen heeft dinsdagmiddag behoorlijk getrild na een aardbeving van 2,8 op de schaal van Richter bij Ten Boer, op een paar kilometer van de stad.
...
Het is de eerste keer in de reeks aardbevingen van de afgelopen jaren in de provincie Groningen dat ook de stad stond te schudden. De bevingen worden veroorzaakt door gasboringen in Groningen door de NAM. Die kreeg in Assen dinsdag 33 schademeldingen binnen (www.assercourant.nl/algemeen/algemeen-1/stad-groningen-schudt-na-stevige-aardbeving).
Overigens is het wel oppassen voor de Groningse politie volgens Sikkom en GeenStijl.
Op 29 mei 1959 werd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Kolham (gemeente Slochteren) het eerste Groningse gas ontdekt. Op dat moment was nog onzeker wat de omvang van het gasveld was. In 1960 werd nabij Delfzijl ook geboord. Hier werd in dezelfde zandsteenlaag ook gas aangeboord, met gelijke samenstelling en druk als gevonden in Slochteren. De conclusie was dat in de provincie Groningen een groot gasveld was gevonden. Op 1 juli 1961 vroeg de NAM de concessie 'Groningen' aan.
Een jaar later publiceerde de minister van Economische Zaken de Aardgasnota. Hierin werd, onder andere, bepaald dat de exploitatie van het aardgas in Groningen geregeld zou worden door een maatschap. In deze maatschap had de Staat, via de Staatsmijnen (de voorloper van de DSM en nu EBN) een belang van 50%, Esso (25%) en Shell (25%). In diezelfde nota werd ook de basis gelegd voor de oprichting van de Nederlandse Gasunie. Op 30 mei 1963 werd de concessie aan de NAM verleend.
Op 22 juli 1959 werd het eerste gas gewonnen. Het gas, onder de akker van boer K.P. Boon, zat 2659 meter diep. Deze grote vondst leidde tot een toenemende belangstelling van andere, buitenlandse, oliemaatschappijen.
...
Binnen 10 jaar kon driekwart van de Nederlandse huishoudens al over aardgas beschikken. Het belang van olie en steenkool als brandstoffen nam sterk af. Tegenwoordig heeft bijna ieder huis een centrale verwarming en warmwatervoorziening op basis van aardgas. Voor de productie van elektriciteit wordt ook op grote schaal aardgas als brandstof gebruikt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasveld_van_Slochteren).
Het Groningenveld beslaat een oppervlakte van circa 900 km2, het ligt op een diepte van 3.000 meter en de dikte van de gashoudende laag is ongeveer 100 meter. De ramingen voor de omvang van het gasveld zijn vanaf de ontdekking in 1959 fors gestegen...De Nederlandse voorraden zijn ongeveer 25% van de totale Europese gasvoorraad (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasveld_van_Slochteren).
The Groningen gas field is a giant natural gas field located near Slochteren in Groningen province in the northeastern part of the Netherlands. Discovered in 1959, it is the largest natural gas field in Europe and the tenth-largest in the world (http://en.wikipedia.org/wiki/Groningen_gas_field).
Met 900 km2 beslaat het veld ongeveer een derde van de provincie Groningen. Het veld werd in 1959 ontdekt en vanaf 1963 wordt er gas gepompt.
Geschat wordt dat de Groningse gasbel 2.800 miljard kuub gas bevat, waar sinds de eerste boringen tot eind vorig jaar nog 727 miljard kuub van over is.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die het aardgas uit de grond haalt, verwacht dat de gaskraan nog vijftig jaar blijft openstaan. Wel zal de productie vanaf 2020 verder worden teruggeschroefd, omdat er steeds minder gas te halen is (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html).
In de jaren zestig was de overheid van mening dat de opkomst van kernenergiecentrales het gebruik van aardgas zou verdringen. Het aardgas diende zo snel als mogelijk verkocht te worden ook aan buitenlandse afnemers. Vanaf 1960 liep de Groningse gasproductie zeer snel op, van bijna niets naar circa 90 miljard m3 in 1975.
In het midden van de jaren 70 diende dit beleid herzien te worden na de eerste oliecrisis en de grote maatschappelijke weerstand tegen de inzet van kernenergie. In 1974 werd het kleineveldenbeleid geïntroduceerd. In de Gaswet werd bepaald dat producenten de mogelijkheid hebben het gewonnen gas te verkopen tegen een marktprijs aan GasTerra, een afzetgarantie. De Gasunie werd verplicht dit gas in te nemen en te transporteren, een innameplicht. De overheid stimuleerde zo de zoektocht naar andere gasvoorkomens, zodat het gas in Groningen minder snel op zou raken.
...
Door de jarenlange productie daalt de gasreserve in het Groningenveld. Om de daling van de druk tegen te gaan is het Groningen Long Term Project (GLT) geïnitieerd. Dit renovatieproject is in 1997 gestart en in 2009 afgerond. Compressoren zijn geïnstalleerd die de druk van het veld weer op het gewenste niveau kunnen brengen.
...
Als gevolg van de winning van het gas treedt in de regio bodemdaling op, welke soms gepaard gaat met lichte aardbevingen. Ook kan er schade ontstaan aan (funderingen van) gebouwen, en noopt een hogere waterstand tot de aanleg van nieuwe sluizen. De aardbevingen zijn over de jaren langzaam aan in sterkte toegenomen en sinds 2012 zijn er verschillende bevingen met een kracht van 3.0 op de schaal van Richter gemeten. De NAM, die het aardgas wint, compenseert dergelijke schade in principe via de Commissie Bodemdaling (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasveld_van_Slochteren).
Het gas levert de Nederland een flinke smak geld op voor de schatkist.
Sinds 1963 heeft de Groningse gasbel de Staat 265 miljard euro opgeleverd, becijferde de Algemene Rekenkamer.
De ministers van Financiën hebben de afeglopen decennia de gasbaten dan ook als welkome inkomstenpost op de Rijksbegroting gezien. Vorig jaar kon Jeroen Dijsselbloem 15 miljard euro aan gasbaten in de schatkist storten.
Als gevolg van de boringen beeft de grond.
Doordat het aardgas op ongeveer 3 kilometer diepte in zandgesteente onder de grond ligt, daalt door de gaswinning de druk onder de bodem en kunnen bodemdalingen ontstaan. Hierdoor kunnen er aardbevingen voorkomen (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html).
In februari [2015] publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een vernietigend rapport over de veiligheidssitautie van de Groningers.
Het zogenoemde gasgebouw (bestaande uit onder andere het ministerie van Economische Zaken; Staatstoezicht op de Mijnen; de NAM; Gasterra; Shell en ExxonMobile) dat verantwoordelijk is voor de besluitvorming rond de gaswinning, is blind geweest voor de veiligheid van de Groningers en hebben alleen oog gehad voor de opbrengsten.
"In de besluitvorming stond het belang van winning op de eerste plaats: een maximale opbrengst, optimaal gebruik van de Nederlandse bodemschatten en continuïteit in de gasvoorziening", schrijft de Onderzoeksraad. De schade als gevolg van aarbevingen zagen zij decennialang als een "vergoedbaar risico".
Minister Kamp zei daarop het te "betreuren" dat opeenvolgende kabinetten te weinig aandacht hebben gehad voor de veiligheid van de Groningers. ""Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden", zei Kamp (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html).
De krantenartikels logen er weer niet om! Trouw kopt "Gaswinning zorgt voor 'levensgevaarlijke toestanden'" (Trouw, 28.01.2013). "Er kunnen doden vallen" staat te lezen in De Telegraaf (28.01.2013). En Business Nieuwsradio BNR gaat nog een stapje verder: "Gaswinning kan leiden tot een nationale ramp" (BNR, 30.01.2013). Volgens de media kunnen zich in Noord-Groningen aardbevingen met een magnitude van 4 tot 5 (op de Richterschaal) in de toekomst voordoen. Plots zijn de Noord-Groningse huizen geen stuiver meer waard. De vrees groeit dat er slachtoffers zullen vallen bij de volgende aardbevingen. En als de dijken dan nog bezwijken onder het aardbevingsgeweld, staat niet alleen Noord-Nederland onder water, maar valt ook de aardgaswinning volledig stil ... een nationale ramp! Algemene paniek! (www.scilogs.be/planeet-aarde/paniek-in-groningen/)
Dat gaswinning gepaard gaat met geïnduceerde seismiciteit is algemeen geweten. Door de exploitatie van een gasreservoir - vergelijk het best met een spons met gas in de poriën - compacteren de gasvoerende lagen beetje bij beetje. Dit brengt spanningen met zich mee. Deze spanningen kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat er breuken ontstaan of dat bestaande breuken doorschuiven ... met aardbevingen tot gevolg. Het unieke aan het Groningse gasveld - het grootste in Europa - is natuurlijk dat het onder een dichtbevolkt gebied is gelegen (in tegenstelling tot vele andere gasvelden die onder zee gelegen zijn) (www.scilogs.be/planeet-aarde/paniek-in-groningen/).
Het rommelt al tijden in Groningen. Het aantal aardbevingen, de intensiteit ervan en de gevolgen voor de plaatselijke bevolking lijken met de week toe te nemen. De inspectiedienst Staatstoezicht op de mijnen ziet in de bevingen van de laatste weken een ‘groot risico‘ en concludeert dat: ‘alleen door de gasproductie heel drastisch te verminderen of zelfs te stoppen te verwachten is dat na enkele jaren vrijwel geen voelbare aardbevingen zullen optreden in het Groningse gasveld. Als de gasproductie uit het Groningse gasveld ongewijzigd blijft is er 7 procent kans dat in de periode 2013/2014 een aardbeving optreedt met een grotere sterkte dan 3,9 op de schaal van Richter.’ (www.welingelichtekringen.nl/mootz/152856/aardbeving-in-groningen-rumble-in-the-jungle.html)
Een eerste belangrijk vaststelling is dat de cumulatieve vrijgave aan seismische energie opmerkelijk samenloopt met de cumulatieve productie bij de gaswinning (www.scilogs.be/planeet-aarde/paniek-in-groningen/).
Extrapolatie zou betekenen dat in 2020 een beving van 5 op de schaal van Richter (zie www.sikkom.nl/ook-stad-ontkomt-niet-aan-aardbevingen/).
Gaswinning in de provincie Groningen zorgt voor steeds meer en steeds zwaardere aardbevingen (http://stopaardbevingengroningen.nl/). Aardbevingen in Groningen zijn in deze animatie mooi aangegeven.
Dat de schaal van Richter niet helemaal juist is voor deze situatie heeft Kor Dwarshuis al eens duidelijk aangegeven:
De beving heeft schade veroorzaakt:
Hoewel in 2015 minder gas uit Groningse velden gepompt wordt, blijft de grond beven. Inmiddels dreigen de Groningers het kabinet met een rechtszaak en is er een kritisch rapport over de veiligheid van de Groningers verschenen (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html). (zie ook www.nu.nl/groningen/3967824/groningse-gasproductie-blijft-binnen-afspraken.html). Zie ook www.rtvnoord.nl/index/index.asp?q=dossieraardschok voor berichten als: 'Kamp en NAM schuldig aan moord' (vrijdag 24 april 2015) en Bevingseisen maken conservatorium drie miljoen duurder (dinsdag 28 april 2015).
In het Groningse aardbevingsgebied moeten 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen worden verstevigd, 80.000 méér dan eerder werd gedacht.
Dat blijkt maandag uit onderzoek van onderzoeksbureau Van Rossum, dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen.
Uit eerder onderzoek van minister Kamp bleek dat er in aardbevingsgebied 90.000 panden moesten worden verstevigd. Het aantal is nu hoger omdat in het onderzoek van de minister geen hoogbouw, zoals flats, is meegenomen.
Dat is volgens de provincie vreemd. "Ook in die flats wonen mensen", zegt gedeputeerde William Moorlag. "Hoogbouw is bij een aardbeving kwetsbaar omdat er een soort slingereffect kan optreden." (www.nu.nl/binnenland/4034185/fors-meer-panden-in-aardbevingsgebied-groningen-verstevigen.html)
Op advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft Kamp besloten dat de NAM dit jaar maximaal 39,4 miljard kuub gas mag winnen. Dat is 3,1 miljard kuub minder dan gepland, waardoor de staatskas dit jaar 700 miljoen euro en in 2016 130 miljoen misloopt...Kamp erkent dat de vermindering van de gaswinning leidt tot minder bevingen, maar hij stelt dat het verder openzetten van de gaskraan niet zorgt voor grotere veiligheidsrisico's, schreef hij in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Eerder noemde hij de bevingen nog een 'fact of life'. (www.nu.nl/politiek/3980615/moet-u-weten-groningse-gas-en-bevingen.html).
Een aardbeving duurt meestal maar enkele seconden. Als er een aardbeving is, kunt u op dat moment meestal weinig doen. Maar u kunt zich wel voorbereiden op een aardbeving.
Controleer thuis de staat van de schoorsteen
Liggen de dakpannen recht en goed vast?
Zorg dat kasten zijn vastgemaakt aan de wand. zo kunnen ze niet omvallen
Controleer of waardevolle en zware objecten zoals klokken en vazen stevig staan
Zijn hangende voorwerpen, zoals lampen en schilderijen, goed vastgemaakt?
Zorg voor een zaklamp voor het geval de stroom uitvalt. Een zaklamp is onderdeel van het noodpakket (http://gemeente.groningen.nl/aardbevingen/wat-te-doen-bij-een-aardbeving)
Lichte aardbeving bij Wildervank
Bij het Oost-Groningse dorpje Wildervank is er in de nacht van maandag op dinsdag een lichte aardbeving geweest. Dat meldt het KNMI.Volgens het KNMI ging het om een beving met een kracht van 1,6 op de schaal van Richter.
Maandagavond was er ook al een lichte aardschok bij Woltersum met een kracht van 0,9 en zaterdag was er in de Waddenzee een beving met een kracht van 1,7 op de schaal van Richter (www.nu.nl/groningen/3985146/lichte-aardbeving-bij-wildervank.html).
Wildervank...die naam zegt me wel iets. Dat gaan we eens uitzoeken...
Wildervank is een dorp in de Nederlandse provincie Groningen. Wildervank (toen Wildervanck) is een veenkolonie uit de 17e eeuw. Wildervank was tot 1969 een zelfstandige gemeente. Tegenwoordig is het dorp een deel van de gemeente Veendam. Het buitengebied en het bebouwde lint langs het Stadskanaal van de voormalige gemeente hoort nu tot de gemeente Stadskanaal. De bebouwing van Wildervank en die van Veendam lopen in elkaar over. Het dorp dankt zijn naam aan Adriaan Geerts Wildervanck, een vervener uit de 17e eeuw (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wildervank).
Adriaan Geerts Wildervanck (Groningen, 1605 - 1661) was een Nederlands vervener en stichter van de dorpen Wildervank en Veendam. Hij was schrijver, solliciteur, pachter van het Raad- en Wijnhuis en koopman in de stad Groningen. Hij trouwde in 1630 met Grietien Jansen, ook wel Margaretha Jans Hardenberg genoemd. Na 1641 verhuisde het stel naar Pekela, in 1647 pachtte Adriaen Geerts Paep (hij nam later de naam "Wildervanck" aan) veengebied in de omgeving van Muntendam. Uit de veenkoloniën die hier ontstonden, groeiden de dorpen Veendam en Wildervank.
Op 24 september 1659 legde zoon Gerhard Wildervanck de eerste steen voor de kerk van Wildervank, die later de naam Margaretha Hardenbergkerk kreeg. Wildervanck en zijn vrouw werden hier in een eigen grafkelder begraven.
Het A.G. Wildervanckkanaal werd naar hem vernoemd. Ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van Wildervank, in 1997, werd een buste van de stichter gemaakt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaan_Geerts_Wildervanck).
Bij Biernet zijn 4 bierbrouwerijen bekend die op dit moment actief zijn in Groningen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/groningen):
Brouwerijlocatie
J.Kammingastraat 89
9648KK Wildervank
Brouwerij Wildervank is een van de nieuwste brouwerijen in de provincie Groningen. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel was rond op 4 juli 2014.
Brouwerij Wildervank start met drie verschillende bieren: Wildevanker Blond, Wildevanker Tarwebier en Wildevanker Gember.
Brouwer Jan Abbingh is al geruime tijd bezig met het brouwen van bier. Jan is meer dan 25 jaar geleden al gestart als hobbybrouwer en gebruikte daarbij voor zijn hobbybrouwerij de naam Brouwerij 't Oosterdaip. De plannen voor een commerciële brouwerij waren er al langer en zijn nu dus werkelijkheid geworden.
In 2014 werd gestart met de verbouwing van de garage en zo kon voorzichtig een begin worden gemaakt met de inrichting van de brouwerij (www.pinkgron.nl/wildervank/wildervank.php). Foto's en een interview op RTV-Noord zijn hier te zien.
Bierliefhebbers uit Veendam en omstreken kunnen sinds 1 augustus 2014 genieten van lokaal bier van de Wildervanker Brouwerij. Op dit moment is er keus uit vier soorten: blond, porter, tarwe en gemberbier. Allemaal gebrouwen volgens eigen recept (www.veendammer.nl/nieuws/26346/gaat-de-wildervanker-brouwerij-nederland-veroveren/).
De man achter de Wildervanker Brouwerij is Jan Abbingh (52), die in 1987 al bezig was met het brouwen van zijn eigen bier. Het viel echter niet te combineren met zijn werk als internationaal vrachtwagenchauffeur (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/groningen/veendam/
De Wildervanker Brouwerij werd op 4 juli 2014 ingeschreven in de Kamer van Koophandel en officieel geopend in augustus 2014. Initiatiefnemer achter de Wildervanker Brouwerij is Jan Abbingh (1962). Jan raakte zijn baan als internationaal vrachtwagenchauffeur kwijt en besloot een brouwerij te starten. In zijn schuur in Wildervank brouwt hij inmiddels meerdere bieren (www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/wildervanker-brouwerij.html).
“Zelf vind ik het blonde bier erg lekker,” vertelt hij. “Voor de verjaardag van mijn vrouw ontwikkelde ik de porter, een donkere biersoort die vooral in Engeland veel gedronken wordt. Dan heb ik nog een zacht tarwebiertje met Belgische tarwe en kruiden. Maar ik vermoed dat het gembierbier het vlaggenschip van de Wildervanker Brouwerij gaat worden, want ik ben de enige in Nederland die dit maakt. Het is fris bier met een lichte gembersmaak.” (www.veendammer.nl/nieuws/26346/gaat-de-wildervanker-brouwerij-nederland-veroveren/). Ze brouwen diverse bieren (zie www.ratebeer.com/brewers/wildervanker-brouwerij/21221/).
Het betreft geen nieuwe brouwerijhuurder, maar een echte (!) brouwerij. De brouwerij is van de hand van voormalig vrachtwagenchauffeur Jan Abbingh, die na twee jaar werkeloos te zijn geweest van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt (www.pinkgron.nl/wildervank/overige/dvhn20150121wv.pdf). In de brouwerij zitten onderdelen uit heel Nederland: een koelcel uit Kerkrade en ketels uit Ossendrecht.
Ik heb drie bieren van ze: een blond, een stout en een tarwebier. Uit de etiketten viel op dat er een lijn in de ontwikkeling zit. Het ene etiket is alsof het is gedrukt op een inkjetprinter op A4papier en handgeknipt. De ander is een net etiket dat wel leesbaar is.
Het Tarwebier (4,5%) met botteldatum 2 september 2014 met een halsetiket dat aangeeft dat het een Gronings streekgerecht is, al is de tekst onleesbaar vanwege de Groningse vlag als achtergrondafbeelding. Ik wist niet dat tarwebier Gronings was...
De Tripel (9%) heeft geen botteldatum en geen halsetiket. Het is THT tot februari 2017. het etiket is volgens mij een sticker.
Eerst eens het tarwebier proberen...bij het openen blijkt het een gusher. De geur is wel typisch tarwebierig. De smaak vrees is even een zure doorslag, maar die ontbreekt. Het bier is mooi in balans. Het mondgevoel is van ambachtelijk zelfgebrouwen bier; licht en een beetje prikkelend (prikkelig die niet van de koolzuur komt). Een beetje waterig, een beetje gistig, een beetje moutig. Mooi bittertje in de afdronk. De koolzuur is redelijk, maar de schuimkraag bleef niet staan. Het mondgevoel heeft een intrigerend detail: het lijkt alsof er in je mond een waterig laagje op het bier drijft. Bijzonder gevoel dat ik nooit eerder had ervaren.
De tripel is wat zwaarder dan het tarwebier.
Opvallend is ook dat bij de ingrediëntendeclaratie geen komma's zijn gebruikt, zouden het gerstvlokken of vlokken tarwe zijn?
Bij het openen plopt -zeg maar gerust knalt- de kroonkurk eraf en door de keuken. Ik heb 'm niet teruggevonden (en zo'n grote keuken hebben we niet). De keuken vult zich met een geur van appeltjes. Zure appeltjes. Het bier schuimt flink. Ik kan het net inschenken, maar het mondgevoel is koolzuurprik. Dat zit er genoeg in. Het zuurtje is misschien te dominant in de smaak en geur. De smaak is Achter het zuurtje zit wel een complex geheel van andere smaken verborgen. Jammer dat dat niet helemaal tot uiting komt, want volgens mij is dit best een lekker bier, als die zurigheid eruit is.
Wel typisch dat zo'n bier uit Groningen dan zo veel (koolzuur)gas bevat....
En ten slot de stout, niet zo maar een stout, maar een Imperial Stout (9%):
Dit bier smaakt als een echte stout. De 9% voel je wel. De kleur is zwart, met bruin schuim, dat helaas snel verdwijnt, daarna lijkt het net cola. Mondgevoel heeft weinig koolzuur, al zit er daarna een flinke tinteling in. De smaak is zoals stout of hoe zeg je zoiets? De geur is lekker, maar ook hier schieten mijn woorden tekort.
Wildervanker Brouwerij by Imperial Stout
Erik M. is drinking an Imperial Stout by Wildervanker Brouwerij at Berkel-Enschot
Erg droppige stout. Niet echt mijn smaak. (https://untappd.com/b/wildervanker-brouwerij-imperial-stout/1113077)
Wildervanker Brouwerij by Imperial Stout
Thijs j. is drinking an Imperial Stout by Wildervanker Brouwerij
Zachte zoet. Geur drop. Ligt koffie. wel weinig smaak. (https://untappd.com/b/wildervanker-brouwerij-imperial-stout/1113077)
Dennis H.
905 Check-ins • 765 Distinct
Imperial Stout
Wildervanker Brouwerij
Mist body, wel prima afdronk met koffie tonen.