Bij bier hoort glaswerk. Daar waar wijn enkel wijnglazen kent, zijn er in de bierwereld koetsierglazen, vaasjes, Amsterdammertjes, kelken en ga zo maar door. Dus als je een bier drinkt, dan valt daarbij ook het glas op:
Vooral Belgisch bier is hier bekend om:
A peculiar quirk in Belgium is that each beer has assigned to it a unique glass specifically crafted to optimize the experience of drinking that particular beer by maximizing its bouquet, optimizing its foamy head, properly maintaining its serving temperature, emphasizing its particular kaleidoscope of colors, accentuating its various flavors, or just looking bad ass (http://komplexify.com/blog/2009/08/14/good-eats/).
For example, a Leffe is traditionally served in a thick but humble goblet, whereas a Tripel Karmeliet comes in an delicate glass tulip adorned with etched fleur-de-lys at its base and along its stem. The somewhat bitter De Koninck comes in chunky, bucket-like snifter, while the deliciously sweet Tripel Karmeleit comes in a shimmering, golden grail.The similarly sounding Chimay and Ciney are both served in silver-lined goblets, but the Chimay glass has an “hour-glass” taper above its stem....The light wheat beer Hoogarten comes in a beveled (but otherwise nondescript) miniature pint glass while the dark brown [sic] Trappist [(?)] Kasteel is served in an ornate, squat chalice with gold trim a miniature castle glass-blown into the base of its stem (http://komplexify.com/blog/2009/08/14/good-eats/).
...to put it as basically as possible, the glasses help bring out the best in your beer. If you want, think of a glass as a suit or dress that just suits you SO WELL and calls attention to all the right parts, showing no flaws. That is the job of the glass.
To get in to specifics, similar to wine glasses, different types of beer glasses help compliment different styles. With the right combination of beer and glass, the aroma, taste and steady carbonation of the beer will be greatly complimented. So tell that to your wine snob friends next time they laugh about how unsophisticated beer is (http://thethirstywench.com/2011/07/14/the-surprisingly-complex-world-of-beer-glasses/).
De glaskeuze, tap- of schenk-techniek en de temperatuur van het bier zijn van doorslaggevend belang voor een proeverij volgens alle regels van de kunst. Vóór de jaren 1800 werd gebruik gemaakt van bekers van metaal (tin of vertind) en aardewerk naar analogie met de bierkruiken zoals de baardmankruiken, die versierd waren met een grotesk gezicht. Ook faience werd gebruikt want glas was duur. De stenen kruiken en pullen waren uitermate geschikt vor het gebruik met bier omdat deze de dranken veel langer koel hield. In die tijd waren er nog geen ijskasten.
....
Pas na 1850 raakte glas algemeen ingeburgerd toen de glasfabrieken goedkoop dikke en sterke glazen bekers. kruiken en pullen produceerden. Als gevolg van de triomf van de lagerbieren vond, in de Germaanse landen, het pulvormige bierglas ingang. Het waren glazen of stenen pullen van 0,5 of 1 liter. De engelsen verkiezen traditioneel de "pint" dat zich perfect leent voor hun bieren van hoge gisting. In België wordt pils geserveerd in licht trechtervormige glazen van 33 of 25 cl. In Nederland worden meestal een soort van kleine coca-cola glaasjes gebruikt. Dit komt doordat in Nederland meestal een borrel wordt gedronken samen met een glaasje bier.
...
De vorm van het glas beïnvloedt de intensiteit van het aroma. Het aroma van hetzelfde bier is in een tulpglas intenser dan in een fluitjesglas. Een droog glas is aan te bevelen boven een nat, omdat detergenten en (afwas)water de smaak kan beïnvloeden. Vanzelfsprekend moet het glas zuiver zijn, niet alleen omdat dit de smaak kan beïnvloeden (bijv. lippenstift), maar ook omdat de schuimvorming ernstig afgeremd kan worden door vetstoffen. De temperatuur van het glas mag geen tientallen graden (uit afwasmachine) hoger liggen dan het bier zelf. De temperatuur van het bier stijgt dan immers en de smaak verandert merkbaar. Om de temperatuur van het glas te doen dalen wordt het soms in een spoelbak afgekoeld. Ten onrechte wordt hieruit de conclusie getrokken dat een glas nat moet zijn.
Het bier dient bij voorkeur in het bijbehorende glas gedronken te worden. Zwaardere bieren worden meestal uit een kelkglas gedronken. Door het grote oppervlak komen de smaakrijkdom en het aroma beter vrij.
Veel brouwerijen hebben voor hun speciale bieren een eigen type glas. Dit is niet zo maar een glas met een beeldmerk van het betreffende bier erop ter onderscheiding van het bier van andere bieren, maar het heeft wel degelijk zin dit glas te gebruiken en geen ander. Het is een "zonde" om een mooie Trappist uit te schenken in een fluitje in plaats van een bokaal. In een afwijkend glas kunnen smaak, aroma, afdronk en zelfs de kleur nooit goed tot hun recht komen. Ook de dikte van het glas is naast de vorm een bepalende factor (http://home.scarlet.be/pedroalco/Wijn___Bier/Bier/
Schenken_en_Drinken/schenken_en_drinken.html).
Een kelkvormig glas draagt er toe bij dat een schuimkraag niet dikker wordt dan ongeveer twee centimeter. Dit komt de fruitige smaak van het bier ten goede. Buikvormige glazen veroorzaken op hun beurt een substantiële schuimkraag van drie tot vier centimeter. Het is altijd aan te bevelen het speciale glas dat de brouwer voor zijn bier heeft laten maken te gebruiken. Heeft u dit niet dan kiest u een glas dat in vorm en dikte overeenkomt. Een goed bierdrinker bezit normaal toch een hele batterij van glazen en kruiken nietwaar…?
Glazen goed ontvetten, eventueel met sodawater, spoelen en afdrogen (volgens sommigen hoeft drogen niet). Het glas moet zuiver zijn, zonder vingerafdrukken of vetsporen. Sommige brouwers raden zelfs aan, om glazen met een zuiver synthetisch zeemvel te drogen.
De glazen niet in de diepvriezer bewaren en ook niet voorspoelen met koud water zoals door velen aanbevolen wordt. De beste schuimkraag wordt verkregen met een droog glas omdat het bier niet gemengd wordt met waterdruppels die allerlei minder noodzakelijke en zelfs schadelijke stoffen (voor het bier) kunnen bevatten..
Denk er ook aan, dat vele vaatwasmiddellen de logo's op de glazen kunnen (en zullen) aantasten. Dit geldt evenzeer voor de gouden randen op het glas. Ook kunnen onvolledig weggespoelde zouten en loogresten, de schuimkraag vernietigen (http://home.scarlet.be/pedroalco/Wijn___Bier/Bier/
Schenken_en_Drinken/schenken_en_drinken.html).
Bij glazen is schoon spoelwater belangrijk, zoals hier te zien.
...bier- en pilsglazen te reinigen:
Werkwijze
Doe twee eetlepels soda in een 5 liter heet water en controleer of de soda is opgelost.
Dompel het bierglas enkele malen in het water met soda.
Spoel het bierglas na onder lauw stromend water.
Laat het bierglas uitlekken op een rekje of een pluisvrije doek.
Spoel het bierglas om onder de koudwatersproeier, voordat je er pils of een ander bier in tapt.
Tips
Spoel het glas eerst voor als er een afdruk van vette vingers of, nog erger, van lippen, bijvoorbeeld door lipoenstift, op het glas te zien is. Probeer met een sponsje, zonder sop, de vette vingers of lipafdruk te verwijderen.
Gebruik een bierglas nooit om frisdrank of melkproducten uit te drinken. Deze dranken zorgen er voor dat de schuimkraag snel zal verdwijnen na het inschenken of tappen van bier.
Doe bierglazen nooit in een vaatwasmachine of glazenspoelmachine. De chemische reinigingsmiddelen bijten uit in het glas en zorgen voor een waas op het glas. Ook zorgen deze middelen ervoor dat de schuimkraag snel zal inzakken.
Pils- en bierglazen worden nooit gepoleerd. Poleerdoeken laten pluisjes achter. Poleerdoeken laten soms wasmiddel achter. Beiden veroorzaken een slechte schuimkraag.
Resultaat
Bierglazen worden goed behandeld als:
- er rekening is gehouden met de geldende hygiëneregels;
- er rekening is gehouden met veiligheid en milieu;
- de glazen vetvrij en schoon zijn.
(http://passie.horeca.nl/content/15813/Bierglazen_behandelen.html)