Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Remember remember...

$
0
0

“Remember, remember, the first of November: new breweries, beers and whatnot.
I know of no reason why this wonderful season should ever be forgot”.
With apologies to Guy Fawkes, you’ll want to remember the first of November. Start your morning off (www.charlottebeer.com/tag/noda-brewing-monstro/)....

Guy Fawkes, ook wel Guido Fawkes, (York, 13 april 1570 – Londen, 31 januari 1606) was een Engels militair. Hij is bekend geworden wegens zijn rol in de samenzwering om koning Jacobus I en een groot deel van de in Londen wonende Schotse adel te vermoorden.

Fawkes werd geboren in York, waar hij gedoopt werd in de kerk van St. Michael-le-Belfry waar hij ook naar school ging. Hij diende een paar jaar als soldaat, waarbij hij ervaring met explosieven opdeed. Fawkes diende onder de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en hielp onder andere om Calais in te nemen (1596).
Op 5 november 1605 werd Fawkes in een kelder onder het Hogerhuis betrapt, met lonten en buskruit in zijn bezit. Het complot staat daarom bekend als het Buskruitverraad. Fawkes en zes andere schuldigen werden opgepakt en wegens hoogverraad ter dood veroordeeld. Het complot was ontdekt door een katholieke Lord, een vriend van Fawkes, die een waarschuwingsbrief had ontvangen om niet naar het parlement te komen.

Fawkes werd veroordeeld tot hangen, trekken en vierendelen. Toen Fawkes voor zijn executie werd gevraagd waarom hij de koning wilde vermoorden, zei hij dat hij alleen maar de bevelen van de toenmalige paus opvolgde, die de koning had geëxcommuniceerd. Dat Fawkes niet overal als schurk wordt beschouwd, blijkt uit het feit dat één van de Galápagoseilanden naar hem is genoemd: Isla Guy Fawkes, en een natuurpark in New South Wales: Nationaal park Guy Fawkes River.
Elk jaar wordt op 5 november tijdens Guy Fawkes Night in het Verenigd Koninkrijk het Buskruitverraad herdacht. Bij die gelegenheid steekt men poppen van stro die Guy Fawkes voorstellen in brand tezamen met grote hoeveelheden vuurwerk. In de kelders van het Britse parlement wordt die dag traditioneel een inspectie gehouden om te zien of er niet weer een aanslag wordt beraamd.
De gebeurtenissen rond het Buskruitverraad vormen nog steeds een inspiratiebron. Zo was het de basis voor het verhaal van de graphic novel 'V for Vendetta', waar in Amerika in 2005 ook een speelfilm V for Vendetta van is gemaakt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes).



The story is notable for its sturdy Old Hollywood virtues. The graphic novel on which the film is based (by Alan Moore and David Lloyd) is the nth retelling of “The Count of Monte Cristo”. So it is no surprise that V's favourite way of passing the time in his underground lair is watching the Robert Donat film version of Dumas's matchless tale.
His revolutionary activities are spectacular but civilian-friendly: blowing up the Old Bailey (London's central criminal court) and the Houses of Parliament in the middle of the night, while loudspeakers blare the finale of Tchaikovsky's “1812 Overture” (www.economist.com/node/5624774).

(vanaf 11:30 begint de herrie)

Bovendien wordt het Guy Fawkesmasker als herkenningsteken gebruikt door onder andere de groep Anonymous (http://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes).




Het Guy Fawkesmasker is een gestileerde afbeelding van Guy Fawkes, het bekendste lid van het buskruitverraad (Engels: Gunpowder Plot), een poging om het Engelse parlement op te blazen in 1605. Hoewel het gebruik van een masker op een pop al heel lang teruggaat en al lang gebruikt werd tijdens de vieringen van Guy Fawkes Night werd een gestileerd masker dat ontworpen was door illustrator David Lloyd een algemeen symbool voor protesten, nadat dit een belangrijk plotelement vormde in de strip V for Vendetta die in 1982 uitkwam en de op de strip gebaseerde film die in 2005 uitkwam. Nadat het masker gebruikt werd op internetforums werd het masker later gedragen door deelnemers van protesten in het echte leven en wijdverspreid gebruikt door protestgroepen zoals de Occupybeweging (http://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkesmasker).


Het masker toont een wit gezicht met een subtiele glimlach en rode wangen, een wijde snor die aan beide kanten naar boven krult en een dunne verticale baard.

De hoofdpersoon in de stripreeks V for Vendetta en de daar op gebaseerde film droeg een Guy Fawkesmasker. V for Vendetta, geschreven door Alan Moore en voor het merendeel geïllustreerd door David Lloyd, is gesitueerd in een dystopisch toekomstig Verenigd Koninkrijk. Terwijl ze het idee voor de strip aan het ontwikkelen waren schreef Lloyd een handgeschreven notitie waarop hij vroeg: "Waarom beelden we hem niet af als een wederopgestane Guy Fawkes, compleet met een van die papier-machémaskers, in een cape en met een conische hoed?" Moore zei dat door het idee van Lloyd "al de verschillende fragmenten in mijn hoofd opeens op hun plaats vielen, verenigd werden onder het enkele beeld van een Guy Fawkesmasker."

Sinds de film V for Vendetta in 2005 uitkwam werd het gestileerde Guy Fawkesmasker internationaal op grote schaal overgenomen door groepen die protesteren tegen politici, banken en financiële instellingen. De maskers verbergen de identiteit van de deelnemers en tonen hun betrokkenheid aan een gemeenschappelijk doel.
Het masker werd een internetmeme op sites als 4chan en YouTube. Oorspronkelijk als een stokmannetje met de naam "Epic Fail Guy" die voortdurend mislukkingen beging en die al gauw met een Guy Fawkesmasker werd afgebeeld. Het masker werd geassocieerd met de protesten van Project Chanology tegen de Scientologykerk in 2008 ten einde aan te tonen dat Scientology een "Epic Fail" was.
De internetgroep Anonymous adopteerde het masker voor hun protesten tegen de autoriteiten. Op 23 mei 2009 plaatsten actievoerders een nep buskruitvat bij het Britse parlementsgebouw om te protesteren tegen het misbruik van onkostenvergoedingen van Britse parlementariërs. Tijdens protesten in Wisconsin in 2011 en de daarop volgende Occupy Wall Street werd het masker ook gezien. In oktober 2011 was Julian Assange bij een Occupy-protest bij de London Stock Exchange terwijl hij een Guy Fawkesmasker droeg, wat hij afdeed nadat de politie hierom verzocht. In januari 2012 droegen Poolse parlementariërs van de Palikot-Beweging Guy Fawkesmaskers in de Sejm om te protesteren tegen de Poolse ondertekening van het ACTA-verdrag.
Het masker werd het best verkochte masker op Amazon.com met honderdduizenden verkochte exemplaren. Time Warner, een van de grootste mediabedrijven in de wereld, krijgt een percentage van de opbrengst van elk verkocht masker omdat het de rechten op de afbeelding bezit.
Zowel David Lloyd en Alan Moore stemden in met het gebruik van het masker bij protesten
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkesmasker).



Op de avond van 5 november 1605 wordt een verdacht persoon staande gehouden in een van de opslagruimtes onder het Londense Westminster Palace. In de ruimte blijken meerdere vaten buskruit verborgen. De aangehouden man is de tot het katholieke geloof bekeerde Guy Fawkes (1570-1606).
Fawkes is onderdeel van een groep ontevreden katholieken die van plan zijn het Engelse parlement tijdens de zitting op 6 november 1605 op te blazen. Hun doel is de protestantse koning van Engeland James de Eerste (1566-1625), aanwezig bij deze zitting, uit de weg te ruimen. Daarmee willen ze de weg vrij maken voor een nieuwe, katholieke monarchie in Engeland.

Alle samenzweerders worden opgepakt en ter dood veroordeeld. Na de executie in januari 1606 verordent het parlement een publieke herdenking van het mislukken van de samenzwering. Iedere Anglicaanse priester moet op 5 november een preek wijden aan de ontsnapping van Engeland aan het “katholieke gevaar”. Op de herdenkingsdag branden vreugdevuren om stropoppen van de paus en de duivel te verbranden. 
De angst voor het “katholieke gevaar” verdwijnt na de 17e eeuw. De vreugdevuren ontwikkelen tot een jaarlijks ritueel waarbij andere figuren dan de paus en de duivel aan de vlammenzee ten prooi vallen. Zo verbeelden in de 18e eeuw de te verbanden stropoppen prominente politici en ontaarden in de 19e eeuw de festiviteiten in rellen tussen arbeiders en de politie. En in het recente verleden zijn Margaret Thatcher (1925 -) en Tony Blair (1953 -) in het vreugdevuur belandt. De 5-novemberviering heeft kortom steeds minder te maken met Guy Fawkes en de samenzwering van 1605 (www.geschiedenisbeleven.nl/hoe-guy-fawkes-bij-occupy-belandde/). 


De katholieke terrorist Guy Fawkes is langzamerhand uit het collectieve geheugen van de Britten verdwenen. Dat schept ruimte voor een heruitvinding van Fawkes. In 1982 verschijnt de eerste aflevering van een reeks stripboeken van scenarist Alan Moore (1953 -) en tekenaar David Lloyd (1950 -).
In V for Vendetta is een totalitaire en fascistoïde partij aan de macht in Engeland. De partij wordt echter geteisterd door aanslagen van een terrorist die de naam V voert. Het gezicht van V gaat verborgen achter een masker. In de strip omschreven als een Guy Fawkes-masker. Deze V slaagt er aan het einde van de stripreeks in om Westminster Palace op te blazen en het totalitaire bewind omver te werpen.
De stripreeks is een succes. De grote stripuitgeverij DC comics geeft in 1988 een herdruk uit. In 2006 gevolgd door een verfilming. De film V for Vendetta is een wereldwijd bioscoopsucces en het Guy Fawkes-masker krijgt internationale bekendheid.
DC comics speelt hier handig op in door de maskers in haar webwinkel aan te bieden. Vele webwinkels volgen. Wie nu op internet zoekt op Guy Fawkes-masker kan een keur aan gadgets bestellen. Van T-shirt tot koffiemok. En dan is het een kleine stap naar protestacties (www.geschiedenisbeleven.nl/hoe-guy-fawkes-bij-occupy-belandde/).

Cultuur en commercie
Wie aan een willekeurig maskerdrager zal vragen wie Guy Fawkes nu ook weer was zal waarschijnlijk geen bevredigend antwoord krijgen. De protestbeweging die de laatste jaren is ontstaan zal het Guy Fawkes-masker niet gekozen hebben omdat Fawkes Engeland wilde herkatholiseren. Een mix van cultuur en commercie heeft Guy Fawkes inmiddels van een heel andere inhoud voorzien.
Dit is misschien wonderlijk maar niet uniek. Zo waren in de jaren ’80 T-shirts van het label Prada-Meinhof populair. De opdrukken waren afgeleid van de Baader-Meinhofgroep, een terroristische beweging die in de jaren ’70 in Duitsland actief was. De Duitse historicus Wolfgang Kraushaar spreekt in dit opzicht van een ontcontextualisering.
Fenomenen uit het verleden raken los uit hun oorspronkelijke context en krijgen een compleet andere lading. Terwijl de Engelse Bonfire Nights te lijden hebben onder Halloween dat een dag eerder plaatsvindt, leeft Guy Fawkes voort als symbool van antikapitalistisch verzet. (www.geschiedenisbeleven.nl/hoe-guy-fawkes-bij-occupy-belandde/).


Anonymous is een internationaal netwerk van activisten en "hacktivisten". De groep is bekend geworden door een reeks publiciteitsstunts en DDoS-aanvallen op websites van overheden, religieuze organisaties en bedrijven.
Hoewel Anonymous niet gekoppeld is aan een online dienst, zijn er wel nauwe banden met een aantal imageboards zoals 4chan en Futaba, wiki's zoals Encyclopedia Dramatica, en een aantal internetfora (http://nl.wikipedia.org/wiki/Anonymous_(groep)).

De Occupybeweging is een ongeorganiseerde internationale protestbeweging die zich richt tegen economische en sociale ongelijkheid.
De eerste protesten begonnen op 17 september 2011 met Occupy Wall Street en waren geïnspireerd op de revoluties in de Arabische wereld sinds 2010 en de Spaanse 15 mei-beweging (Indignados) in 2011. De protesten breidden zich uit over honderden steden in de Verenigde Staten en daarbuiten, zo ook tientallen steden tijdens Occupy-protesten in Nederland. Een jaar na dato zijn nagenoeg alle vaste Occupy-protesten in Nederland verdwenen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Occupybeweging).


It’s a ubiquitous image now: in pictures from Occupy Wall Street, the Arab Spring, anti-SOPA/PIPA demonstrations, you see figures in Guy Fawkes masks. Since first entering the American cultural field via the lulzy culture of Anonymous, the Guy Fawkes mask has become a potent symbolic force in political activism.
Understanding the significance of symbols like the Guy Fawkes mask both for the groups and individuals using it, and for society and the state at large, can help us to understand how digital activism is evolving.
The mask and, to some extent, the historical figure of Guy Fawkes received a bit of rehabilitation via the 1982-89 comic book series V for Vendetta by Alan Moore and David Lloyd. The comic depicts a near-future Britain under the rule of a fascist dictatorship. The main character, an anarchic revolutionary known only as V, wears a stylized Guy Fawkes mask, and convinces another character, Evey, to join with him in an elaborate and violent plot to bring down the government and return political autonomy to the British people.
....
The mask as an object began its migration into modern popular-political culture on the /b/ board of 4chan, the online image board that gave rise to the group Anonymous. A character known as Epic Fail Guy, a stick figure who failed at everything, became popular on /b/ in 2006. In a collaborative cartooning style popular on the boards, threads would be posted (with single frame images contributed by many people) showing Epic Fail Guy trying to achieve some action or status and failing again and again. In late September 2006, one such thread appeared wherein Epic Fail Guy discovered what appeared to be a V for Vendetta film-type Guy Fawkes in a garbage can. Subsequently, Epic Fail Guy was often depicted wearing the mask.
It’s unclear whether this association had anything to do with the historical story of Guy Fawkes (whose Gunpowder Plot was, in fact, an EPIC FAIL), or whether it was due simply to the marketing blitz for V for Vendetta. Either way, the initial popularity of the mask within the Anonymous community was directly due to its association with Epic Fail Guy, and only indirectly (if at all) to political sympathy with either the historical Guy Fawkes or V for Vendetta.
The mask crossed over into real-world political use with Operation Chanology, an anti-Scientology international protest organized in early 2008 by Anonymous; it was a notable moment in the politicization of Anonymous. Protesters appeared outside Churches of Scientology worldwide to protest what they saw as the Church’s censorious and abusive practices. The mask’s role in Operation Chanology was two-fold. Given Scientology’s vindictive reprisals against those who challenge the church publicly, many Anons wore the mask in order to conceal their identities at the IRL protests. The secondary motive was a play off of the mask’s meaning within the Anonymous community; the use of the mask called out what Anons saw as the EPIC FAILness of Scientology. This was just one of many many inside jokes and cultural memes (including references to lolcats and earlier Anonymous raids) that peppered the Operation Chanology protests.
...
As the mask becomes more popular in the general population, it’s helpful to recall the communalist aspects of online communities and protest environments. A core value of Anonymous, one that grew out of the default architecture of the 4chan imageboard, is the anonymity — and thus the radical equality — of its participants. When worn by members of the Occupy movement, the mask symbolizes that movement’s message of equality and communalism. The mask also emphasizes the need for anonymity in our political system, both rhetorically and actually. As with the original protests in Operation Chanology, many participants in the Occupy movement felt that open participation could put them in danger of losing their job or suffering other social and economic consequences. Just as the ubiquitous presence of cheap cameras in the hands of civilians empowers them against the casual brutality of the police, the mask empowers the public against the so-called panopticon — the cameras of the state, or the cameras co-opted by the state. In an age in which we are dogged by social media, it is vital that there be moments when we can choose to have an anonymous voice (in the voting booth, among other places). Masked protest is in part a statement in support of anonymity, privacy (http://hilobrow.com/2012/04/30/mask/).

Bijzonder, om het dragen van een masker in deze tijd te vergelijken met de privacy van een stemhokje....


Nov 4th 2014, 23:50 BY C.C

ON NOVEMBER 5TH Britons up and down the country will light bonfires and set off fireworks to mark the execution of Guy Fawkes, a 17th-century Roman Catholic terrorist. More recently activists have appropriated the day as one of mass protest. Anonymous, an online "hacktivist" group, is encouraging people to march against their governments. The London faction of the "million mask march" will gather outside the Houses of Parliament, many of them wearing masks of a grinning Guy Fawkes. How did he become the face of post-modern protest?
In 1605 Fawkes was part of a Roman Catholic group that plotted to blow up the House of Lords during the state opening of parliament. The "Gunpowder plot" was intended to kill King James I, a Protestant, and install his nine-year-old daughter on the throne to rule as a Roman Catholic monarch. But an anonymous letter describing the plans was sent to the King. Fawkes was caught in the cellars of the House with 36 barrels of gunpowder nearby. He was tortured and the conspirators were convicted of high treason in January 1606. The government was particularly heavy-handed in its treatment of the group in order to try to deter future terrorist attempts. The tradition of lighting bonfires and burning effigies of Guy Fawkes began shortly after the foiled plot, and schoolchildren still learn the ghoulish rhyme "Remember, remember the fifth of November".
In the 1980s graphic novelists Alan Moore and David Lloyd created a comic strip, "V for Vendetta", in which the main protagonist is a cloaked anarchist who wears a grinning, moustachioed Guy Fawkes mask while battling against a fascist authoritarian state. The authors wanted to celebrate Fawkes by turning him into an anti-hero for the modern age. The comic was made into a film in 2006, and although it deviated from the original in a number of ways the mask of "V" was a faithful rendition of the stylised image from the book. Plastic masks to commemorate the release of the film were distributed to fans and could be bought online. Two years later, in January 2008, Anonymous launched "Project Chanology"—a coordinated attack on the Church of Scientology’s website which they deemed to be censoring information. Rule 17 of Anonymous's code of conduct, circulated to protesters before its "first real life public demonstration" on February 10th 2008 states: "Cover your face. This will prevent your identification from videos taken by hostiles". For those who chose to wear masks the decision was simple: taking inspiration from the last scene of the film, in which a crowd of Guy Fawkeses watch the Houses of Parliament explode, the "V for Vendetta" mask provided just the cover that Anonymous needed. Since then the image has been adopted by the Occupy movement, and Julian Assange, the founder of WikiLeaks, has also donned a Fawkes mask. It has become a regular feature of many protests. Mr Lloyd has called the mask a "convenient placard to use in protest against tyranny…it seems quite unique, an icon of popular culture being used this way". Although official masks from the film are still available online, most protesters prefer to print or paint their own. And to this day the Yeomen of the Guard, the English monarch's bodyguards since 1485, still search the cellars below the Palace of Westminster before each state opening of Parliament. The spirit of Fawkes, in many regards, lives on (www.economist.com/blogs/economist-explains/2014/11/economist-explains-3).

Dus november is meer dan Guy Falkes, Anonymous en Occupy. Van Guy Falkes en dergelijke hoor je echter niks meer, dan enkel een masker. Bier is echter meer dan uiterlijk en dat is er gelukkig nog wel deze maand.... 




Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692