Gladiolen zijn een van de mooiste zomerbloeiende knolgewassen. Er zijn veel verschillende kleuren verkrijgbaar, en zelfs tuinvormen met tweekleurige bloemen. De bloemen blijven erg lang mooi op de vaas en zijn dan ook geliefd voor tuinboeketten. Deze perfecte snijbloem mag daarom niet ontbreken in een plukborder of in de snijbloemenhoek. De bloemen aan lange, stevige stelen bloeien van onder naar boven. Zijn ze uitgebloeid in de tuin verwijder dan de bloemsteel. ... Gladiolen planten, of eigenlijk poten, doet u in de lente. Deze zomerbollen met prachtig gevormde bloemen in frisse kleuren, bloeien in de zomer. Het is ook een prachtige snijbloem. Lees hier meer over bijzondere soorten en hoe u ze plant. (https://www.directplant.nl/tuintips/gladiolen-planten/)
Gladiolus is een geslacht van vaste planten uit de lissenfamilie (Iridaceae). De planten worden ook wel zwaardlelie genoemd. De botanische naam is afgeleid van het Latijn en is een verkleinwoord van gladius, dat zwaard betekent. Het geslacht komt van nature voor in Zuid-Europa, Azië, West-Afrika en Zuid-Afrika. Het centrum van de diversiteit bevindt zich in de Kaapflora in zuidelijk Afrika.... Het geslacht bevat ongeveer 260 soorten, waarvan 250 voorkomen in Sub-Saharisch Afrika, met name in Zuid-Afrika. Ongeveer tien soorten komen voor in Eurazië. Zo'n 160 soorten zijn endemisch in het zuiden van Afrika en 76 soorten komen voor in tropisch Afrika. De bloemen van wilde soorten variëren in grootte van zeer klein tot 40 mm in diameter. De bloeiwijzen bestaan uit een of meerdere bloemen. De stengels zijn over het algemeen niet vertakt. Ze bevatten één tot negen zwaardvormige, gegroefde bladeren, die worden omgeven door een omhulsel. De bladeren zijn in doorsnede kruisvormig of vlak. De soorten zijn veel gekruist en hebben een breed scala aan kleurrijke bloemen opgeleverd. De belangrijkste hybridegroepen zijn verkregen door het kruisen van vier of vijf soorten; grandiflorus, primulines en nanus. Ze worden veel toegepast als snijbloem. Het merendeel van de soorten zijn diploïd met dertig chromosomen, maar de Grandiflora-hybriden zijn tetraploïd en bezitten zestig chromosomen. Dit komt doordat de stamvader van deze hybriden de tetraploïde Gladiolus dalenii is. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gladiolus)
Brouwerij de Gladiool Brouwerij Opgericht: 2023 ... KvK-registratie: Brouwerij de Gladiool (89030052) ContactgegevensProvincie: Zeeland ... De brouwerij is een initiatief van Ton Vitters en zijn schoonzoon Peter Wouters. Sinds 2021 brouwen zij samen bier. Sinds medio 2023 gebeurt dit op commerciële basis. De bieren worden onder de merknaam Gladiolus op de markt gebracht. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/7492-brouwerijdegladiool)
Zeeuwse Adonis ... Biertype: Belgian Blonde... Alcoholpercentage 6.8% EBU 35 (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/19414-zeeuwseadonis)
Dit bier ziet er uit als pils, maar iets donkerder. De smaak is niet zo clean als pils. Het doet at denken aan fruit; appel? Bij het uitschenken komt op het laatst wat gistdepot mee. Vervolgens zit er een appelgeur aan het bier. Het is wat zoet. Niet echt bitter.
Zware Jonge (8,3%) is eveneens een zware blonde. Het knalt bij openen en de kroonkruk raakt me op de borst, dat wordt een blauwe plek. De fles spuit als een fontein ca. 5 a 10 cm hoog. Ook dit bier heeft iets fruitigs. Het witte schuim is grof van structuur. Het bier is niet helder. De geur heeft iets in zich van iets dat ik niet kan verwoorden; iets chemisch? Het smaakt vrijwel hetzelfde als de Zeeuwse Adonis?
Ferme Freya ... Biertype: Belgian Blonde ... Alcoholpercentage 8% EBU 29 (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/19417-fermefreya)
Ferme Freya sist flink bij het openen, maar gelukkig geen gusher. Het bier geeft flink veel schuim, dat niet spierwit is. Gebroken wit? Nee net wat bruiner dan dat. Het bier is ook niet helder. De geur is fruitig. De smaak is zoals en zwaar blond. Wat gistig, wat fruitig, vol van smaak. Het smaakt ook anders dan de Adonis en Zware Jonge.
De brouwerij staat in (of op?) Sint Philipsland.
Sint Philipsland (Zeeuws: Flupland) is een dorp in de Nederlandse provincie Zeeland, en onderdeel van de gemeente Tholen. Het dorp op het gelijknamige schiereiland Sint Philipsland ... Sint Philipsland ontstond in 1487 nadat Anna van Bourgondië, een buitenechtelijke dochter van hertog Philips van Bourgondië, het initiatief had genomen tot bedijking van enkele schorren. Zij liet een kerk bouwen die gewijd was aan Philippus om kennelijk de beschermheilige van haar vader te eren en zijn naam te bewaren.[2] Dit oude Sint Philipsland ging verloren nadat de polder werd opgegeven als gevolg van de Allerheiligenvloed in 1532. Na de herdijking in 1645 ontstond een nieuwe nederzetting in de zuidoosthoek van de polder.[3] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Philipsland_(dorp))
In 1487 werden op initiatief van Anna van Bourgondië dijken aangelegd in een schorrengebied tussen Brabant en Duiveland. Dit ‘Sinte Philipslandt’ moest in 1532 al worden opgegeven. Vanaf 1645 werden de schorren opnieuw bedijkt. Sint-Philipsland werd herboren. Het nieuwe eiland ontkwam niet aan de natuurrampen die in de regio zoveel schade en slachtoffers veroorzaakten. Door storm en stormvloed braken eind zeventiende eeuw enkele malen de dijken en overstroomden de polders. Zo verdween Sint Philipsland na de stormvloed van 26 januari 1682 grotendeels onder water. Men wist de dijken echter te herstellen en de polders weer droog te krijgen. Op 3 maart 1715 veroorzaakte een stormvloed opnieuw overstromingen, dit keer echter zonder grote schade. (https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/sint-philipsland-polders-en-schiereiland)
Het huidige dorp Sint Philipsland is in de 17e eeuw opnieuw opgebouwd nadat de voorloper van het dorp door een stormvloed in de golven is verdwenen. Zodoende is het de jongste kern van de gemeente Tholen. ... Sint Philipsland is een typisch ringvoorstraatdorp, zoals je die in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland welk vaker tegenkomt. En toch is een bezoekje meer dan de moeite waard. Wie de opvallend brede Voorstraat verkent, zoals overal haaks op de dijk, voelt en ziet de jonge geschiedenis. De vele winkeltjes verdwenen, maar wat bleef is de hechte, betrokken gemeenschap. Een opsomming van de vele sportclubs en verenigingen zegt alles. (https://www.eilandtholen.nl/nieuws/woonkernen/sint-philipsland/)
Tholen (uitspraakⓘ) is een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. ... De gemeente Tholen bestaat uit de eilanden Tholen en Sint Philipsland, met rondom water Oosterschelde, Keeten, Mastgat, Krabbenkreek, Zijpe, Slaak, Schelde-Rijnkanaal en Zoommeer.... In 1971 werden alle gemeenten op het eiland Tholen samengevoegd. Opgeheven werden de gemeenten Tholen, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Stavenisse. Het gemeentehuis werd gevestigd in Sint-Maartensdijk. Op 2 januari 2008 werd een nieuw gemeentehuis geopend in de stad Tholen. In 1995 werd de gemeente uitgebreid met de gemeente Sint Philipsland op het gelijknamige eiland.... De naam Tholen verwijst naar de tol die werd geheven op de Eendracht (sinds 1975 het Schelde-Rijnkanaal geheten) en de Striene. Sinds 1994 heeft de gemeente een stedenband met de Poolse gemeente Iława. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tholen_(gemeente))
Sint Philipsland is een schiereiland in de gemeente Tholen in de Nederlandse provincie Zeeland. Op het schiereiland met een oppervlakte van ongeveer 23 km² liggen de dorpen Sint Philipsland en Anna Jacobapolder en de buurtschap De Sluis. Sint Philipsland is sinds 1884 via de Slaakdam verbonden met het vasteland van Noord-Brabant. Naar het zuiden is het sinds 1973 via de Krabbenkreekdam verbonden met Tholen. Naar het noorden is Sint Philipsland sinds 1988 via de Philipsdam verbonden met de Grevelingendam en dus met Overflakkee en Duiveland. Het veer Anna Jacobapolder - Zijpe werd hiermee overbodig. ... De eerste inpoldering van een gedeelte van het huidige Sint Philipsland vond plaats in 1487, op initiatief van Anna van Bourgondië, een buitenechtelijke dochter van hertog Philips van Bourgondië. Zij liet een kerk bouwen die gewijd was aan Philippus om zo wellicht de beschermheilige van haar vader te eren en zijn naam te bewaren.[1] Zowel in 1530 als in 1532 overstroomde de polder als gevolg van zware stormen. Na de laatste storm bleef het eiland gedurende lange tijd niet hersteld. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog staken, in de nacht van 28 op 29 september 1576, 1500 Spaanse troepen onder bevel van Osorio de Ulloa vanaf het onbedijkte Sint Philipsland het Zijpe over naar Duiveland om van daaruit het beleg op te slaan voor Zierikzee. Tijdens de slag op het Slaak in september 1631 vernietigde een Zeeuwse vloot onder Marinus Hollaere de Spaanse vloot. In 1645 werden de schorren herdijkt, het nieuwe eiland was iets groter en lag iets zuidelijker dan zijn voorganger. In 1776 werd de Henriëttepolder ingedijkt. De oppervlakte van het eiland werd in 1847 verdubbeld met de indijking van de Anna Jacobapolder en de Kramerpolder. De Willemspolder volgde in 1859 en de Prins Hendrikpolder in 1907. In 1935 kreeg Sint Philipsland zijn uiteindelijke vorm met de bedijking van de Abraham Wissepolder.[2] De Prins Hendrikpolder kon ontstaan nadat in 1884 een dam door het Slaak was gelegd die het eiland verbond met het vasteland van Noord-Brabant. De polder werd over de provinciegrens doorgraven in verband met de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal. In 1973 werden een brug over het kanaal en de ten behoeve van het kanaal aangelegde Krabbenkreekdam geopend. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Philipsland_(eiland))
Vanaf de late achttiende eeuw groeide het eiland Sint-Philipsland door de aanleg van nieuwe polders. Sinds 1884 vormde de Slaakdam een verbinding met het vasteland van Brabant. Sint Philipsland werd een schiereiland met de aanleg van de Prins Hendrikpolder in 1906. Dammen sloten in de twintigste eeuw het schiereiland verder aan bij de omgeving. In de twintigste eeuw waren het de Duitse bezetter en de watersnoodramp die Sint Philipsland bedreigden en overvielen. Deltawerken en Schelde-Rijnkanaal zorgden vervolgens voor grote wijzigingen in het landschap. Ook de middelen van bestaan veranderden: van de teelt van meekrap naar zilverui, van scheepvaart en visserij naar toerisme. Lange tijd kende Nederland het eiland vooral van verkeersberichten op de radio over de veerdienst Anna Jacobapolder-Zijpe. Nu zijn het vooral de indrukwekkende natuurgebieden. (https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/sint-philipsland-polders-en-schiereiland)
Vanaf de late achttiende eeuw groeide het eiland door de aanleg van nieuwe polders. De eerste daarvan ontstond in 1776. Ten oosten van de bestaande Oude Polder werd de Henriëttepolder aangelegd. De naam verwijst naar de initiatiefneemster van deze bedijking, Henriëtta Margaretha van Hoorn-de Mauregnault. In 1847 kreeg Willem Frederik del Campo toestemming voor de aanleg van een nieuwe uitbreiding ten noordwesten van de Oude Polder. De Anna Jacobapolder, genoemd naar de vrouw van Del Campo, Anna Jacoba van Sonsbeek, werd nog datzelfde jaar aangelegd. ... Op initiatief van Del Campo kwam in 1859 ook een kleine polder tot stand. Deze Willemspolder, genoemd naar de initiatiefnemer, ligt ten westen van de Anna Jacobapolder. In 1859 begon eveneens de aanleg van een dam door het Slaak aan de oostzijde van het eiland. Reeds in 1850 vroeg Adrianus van Haaften, later burgemeester van Sint-Philipsland, hiervoor toestemming. Hoewel hij deze toestemming in 1853 kreeg, werd pas in 1858 begonnen met de aanleg. Al snel na de opening van de dam voor verkeer bleek dat deze te laag was en gemakkelijk door golfslag werd aangetast. In 1884 viel het besluit deze dam te vervangen door een nieuwe dam op een meer zuidelijk gelegen plaats. ... De Slaakdam verbindt het eiland Sint-Philipsland met Noord-Brabant. In 1906 startte de bedijking van het schorrengebied ten noorden van deze dam. De polder die zo ontstond, heet Prins Hendrikpolder, naar de echtgenoot van koningin Wilhelmina. Reeds in 1911 brak een dijk door aan de noordzijde. Een stuk landinwaarts werd vervolgens een nieuwe dijk aangelegd om zodoende het gat te dichten. Het wederom aan het water prijsgegeven stuk land draagt de naam Slikken van de Heen. Met de Prins Hendrikpolder is Sint-Philipsland vastgegroeid aan Noord-Brabant. Het betekende het einde van Sint-Philipsland als eiland. Vanaf dat moment was het een schiereiland. ... In 1935 kwam een dijk tot stand die de zuidpunt van de Anna Jacobapolder met de westelijke punt van de Oude polder verbindt. Het werk onder leiding van de Nederlandse Heidemij vond plaats als werkverschaffingsproject. Het gebied dat nu als nieuw land werd gewonnen, had voorheen de naam Zuiderschor. De nieuwe polder kreeg na sluiting van de dijk op 25 juni 1935 de naam van de toenmalige dijkgraaf van het waterschap Rumoirt. Deze Abraham Wissepolder was de laatste uitbreiding van Sint-Philipsland. ... In 1944 zetten Duitse bezetters een deel van het eiland onder water. Zij deden dit om de opmars van het geallieerde leger vanuit het oosten te stuiten. Aan de westelijke zijde van het schiereiland hadden de Duitsers op de plaats van het kleine dorp De Sluis namelijk zware verdedigingswerken gebouwd. Het dorpje met haven vanwaar ook het veer op Schouwen-Duiveland voer, moest daarvoor vrijwel volledig wijken.... Bij de watersnoodramp van februari 1953 overstroomde bijna geheel Sint-Philipsland. De zeedijken van zowel de Oude polder bij het dorp Sint-Philipsland als van de Willempolder braken op enkele plaatsen. Vervolgens stroomde het water over binnendijken de andere polders in. Alleen de Prins Hendrikpolder bleef voor overstroming gespaard. Als gevolg van deze watersnoodramp verdronken negen mensen. Op 26 maart 1953, na dichting van de dijken, waren alle polders weer droog. Vrijwel aansluitend werd begonnen met de uitvoering van de Deltawerken. De verhoging van dijken en (gedeeltelijke) afsluiting van zeearmen hadden ook voor Sint-Philipsland ingrijpende gevolgen. ... In 1967 startte het graven van het Schelde-Rijnkanaal. Het kanaal van 32 kilometer lengte loopt van de haven van Antwerpen naar het Volkerak ten noordoosten van Sint Philipsland. Voor de aanleg van dit kanaal werden de Slaakdam en de Prins Hendrikpolder doorgraven. Dit gebeurde precies op de grens met de provincie Noord-Brabant. De getijdeloze vaarroute die Antwerpen met Rotterdam en de Nederlandse grote rivieren verbindt, werd in 1976 opengesteld. Een brug over het kanaal (de ‘Fliplandse brug’) vormt sinds 1973 de verbinding tussen Sint-Philipsland en Noord-Brabant. In verband met de constructie van het Schelde-Rijnkanaal werd ook een dam aangelegd. Deze Krabbenkreekdam ligt aan de zuidoostelijke zijde van Sint-Philipsland. Sinds 1973 vormt deze dam een rechtstreekse schakel met Tholen.... De aanleg van de stormvloedkering en afsluiting van de Oosterschelde hadden een ingrijpende invloed op de waterhuishouding in het achterland. Ook in met name het oostelijk deel van de Oosterschelde moest daarom een aantal dammen en sluizen worden ontworpen. Dit zijn de zogenaamde Compartimenteringswerken. De Philipsdam is een van deze werken en werd aangelegd in de periode 1976-1988. Met de aanleg van deze dam kon ook het waterpeil in het Schelde-Rijnkanaal op een vast peil werden gehouden. De Philipsdam loopt van de Slaakdam naar het noorden waar hij aansluit op de Grevelingendam. .... Tot 1 januari 1995 was Sint-Philipsland een zelfstandige gemeente. De vlag van deze gemeente verwijst naar de band uit het verleden met de familie Van Bourgondië. Het motief van de zeven diagonale banen van groen en geel op deze vlag (groen en goud op het gemeentewapen) is gebaseerd op het wapen van de Bourgondiërs. Sinds 1995 maakt Sint-Philipsland deel uit van de gemeente Tholen. Inwoners van Sint-Philipsland blijven echter afkomstig uit Flupland of Flipland zoals Sint-Philipsland in de volksmond ook wel wordt genoemd. Het zijn echt geen Tholenaren.(https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/sint-philipsland-polders-en-schiereiland)
Sint Philipsland is het kleinste eiland van de provincie en grenst aan het eiland Tholen. We zeggen onontdekt, want hier is veel leukst te zien en te beleven én het is hier nog minder druk. Tholen en Sint Philipsland zijn onontdekt mooi! (https://www.zeeland.com/nl-nl/visit/eilanden/tholen-en-sint-philipsland)