Trappistes Rochefort Triple (8,1%) is een blonde trappist. De geur heeft wat bitter warng zurigs. Best lekker. De smaak is kruidig en licht bitterzuurtje.
Rochefort Triple Extra is het jongste bier van trappistenbrouwerij Rochefort. Het krachtige blonde bier heeft 8,1% alcohol. Fruitige tonen, zoetheid en een karaktervolle bittere afdronk zijn kenmerkend voor dit bijzondere Belgische trappistenbier. (https://www.bierista.nl/rochefort-triple-extra)
ZICHT/KLEUR Goudblond. GEUR Een kruidige geur. SMAAK Zacht en fruitig met toetsen van sinaasappel en subtiele hopbitters. AFDRONK Een lange, licht bittere afdronk. (https://www.mitra.nl/product/rochefort-triple-extra-33cl)
Ja, sinaasappel herken ik wel een beetje erin. Fruitige tonen en beeetje zoet. Dat herken ik ook.
Zicht Goudgeel, troebel met veel wit schuim. Met het openen van de fles schuimde het eruit. ... Neus Heerlijk kruidig geurtje, moutig, licht zoet. ... Smaak Super lekkere, volle smaak. Licht zoet, moutig, kruidig, krachtig. (https://www.bierista.nl/rochefort-triple-extra)
Inderdaad vind ik het bier niet helder. Kruidig geurtje herkende ik ook. Deed wat denken aan IPA, maar vervolgens is de smaak toch kruidig als een triple.
Rochefort Triple Extra is een Tripel met 8,1% alcohol. Rochefort Triple Extra wordt gebrouwen door Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort.... Rochefort Triple Extra word gebrouwen in de Belgische trappistenbrouwerij Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy. Het speciaalbier wordt sinds 2020 gebrouwen. Dat is 65 jaar later dan het vorige bier dat ze hebben uitgebracht. Brouwerij Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy Land België Gebrouwen sinds 2020 Biersoort Tripel Kenmerk Speciaalbier, Trappistenbier Alcohol 8,1% Gisting Bovengisting Kleur Blond Drink temperatuur 6-9 ℃ (https://www.biernet.nl/bier/merken/rochefort-triple-extra)
Een nieuw trappisten bier is een zeldzame gebeurtenis, maar altijd welkom. Zeker als het een nieuw bier is van Rochefort met zijn excellente Rochefort 6, 8 en in mijn optiek, kroonjuweel de Rochefort 10. Een verschil echter is dat dit allemaal donkere bieren zijn. Extra verrassend is het dus dat Rochefort een wel heel erg lichte tripel heeft gelanceerd. Namelijk de Rochefort Triple Extra. Mijn nieuwsgierigheid is in ieder geval gewekt. Volgens de brouwers is het bier gelukt. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/rochefort-triple-extra-review/)
NIEUW: Rochefort Triple Extra 1 oktober 2020 Een nieuw trappistenbier is geen wekelijkse kost. Het komt maar zelden voor dat trappistenbrouwerijen een nieuw bier op de markt brengen. Dat geldt zeker ook voor Rochefort. En als ze dan met een nieuw bier komen, dan mag je er ook vanuit gaan dat het een bijzonder bier is! De laatste keer dat Rochefort een nieuw bier lanceerde is 65 jaar geleden. Ja, je leest het goed. Het nieuws dat de trappisten van de abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort nu Rochefort Triple Extra op de markt brengen, is dus best groot nieuws. Het nieuwe bier zal in Nederland vooralsnog beperkt in de horeca verkrijgbaar zijn. De Triple Extra is een goudgeel bier met 8,1% alcohol. (https://www.bierista.nl/actueel/nieuw-rochefort-triple-extra)
Rochefort staat bekend om de Rochefort 6, de Rochefort 8 en de zware Rochefort 10. Dit zijn stuk voor stuk donkere bieren. Het is bijna een eeuw geleden dat er door de trappisten van Rochefort een blond bier is gebrouwen. (https://www.bierista.nl/actueel/nieuw-rochefort-triple-extra)
Rochefort Triple Extra is goed gelukt volgens de brouwers. Ze zijn tevreden, maar zullen het bier verder gaan finetunen. Pas als echt alles klopt, zal de productie worden opgeschaald. Het label krijgt een paarse signatuur. Paars is in de katholieke kerk een veel voorkomende kleur, die bovendien staat voor vriendschap. (https://www.bierista.nl/actueel/nieuw-rochefort-triple-extra)
Het eerste wat opvalt is de ferme schuimkraag die vrijwel direct in het glas ontspringt. Daarna springt de felgele kleur in het oog. Ze wilden bij Rochefort een blondkleurig bier maken en dat is ze zeker gelukt. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/rochefort-triple-extra-review/)
De geur doet echter niet meteen aan een tripel denken. Het is veel fruitiger en doet denken aan een pale ale. Het bier heeft een kruidige geur en tonen van citrus zijn zeer aanwezig. Aan de geur te beoordelen wordt het een fris biertje. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/rochefort-triple-extra-review/)
Ik ben niet zo een doorgewinterde bierconnaisseur dus kan niet echt het verschil duiden tussen een pale ale en een triple. Helaas...
Het bier is inderdaad verfrissend. De smaak van citrus is duidelijk te herkennen in het bier. Ondanks het alcoholpercentage van 8,1%. Is de zwaarte van de alcohol niet terug te proeven. Het bier is verassend licht en neigt enigszins naar een witbier, maar wel een goede. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/rochefort-triple-extra-review/)
Citrus? Ik was al blij om sinaasappel te herkennen. Wellicht is de bittere afdronk te duiden als citrus?
Rochefort verraste ons met een tripel, nog verrassender is het, dat het bier eigenlijk niet smaakt naar een tripel. Na de eerste slokken vond ik het bier dan ook wel tegenvallen, misschien was dat dan ook wel te wijten aan de verwachtingen, die ontstaan, wanneer Rochefort na zo’n lange tijd een bier uitbrengt. Ik heb het daarom ook even laten bezinken en eigenlijk maakt het niet uit wat voor labeltje je aan het bier hangt. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/rochefort-triple-extra-review/)
Ja het tegenvallen herken ik wel ja. Het bier is van Rochefort dus dat schept verwachtingen. En als de lat hoog ligt door de verwachtingen dan is het logisch dat dat niet altijd kan worden ingelost.
De reden dat ik 'm meenam was dat ik 'm niet kende, en ik de Rochefort 10 hoog heb zitten.
De Rochefort 10 is het sterkste bier uit de reeks trappisten van Rochefort. Stuk voor stuk erg geliefde bieren. Bieren die worden gebrouwen met water uit de bron, waaruit de rivier de Tridaine ontspringt. Volgens de monniken, is de unieke smaak van de bieren te danken aan dit bijzondere water. De Rochefort 10 wordt gezien als het kroonjuweel onder de trappistenbieren van Rochefort. ... Het bier heeft een donker bruine kleur, met enkele reflecties van robijnrood, wanneer het voor het licht gehouden wordt. Daarboven op staat een uitnodigende, volle schuimkraag met een lichtbruine kleur. Het bier oogt als een stevige quadrupel en dat is precies zoals het zijn moet. ... Wanneer je aan het bier ruikt, zijn er verschillende geuren, die de neus indringen. Dat van alcohol, maar ook karamel en rozijnen. Een stevige maar goede geur. .... De smaak van het bier sluit zich aan bij de geur. Het is een volle smaak, bestaand uit de smaak van rozijnen en vijgen en ook toetsen van karamel. In de afdronk is de smaak van alcohol zeker aanwezig en de smaak blijft lang na hangen. Of het inderdaad te danken is aan het bijzondere bronwater, is lastig te zeggen, maar het bier smaakt in ieder geval geweldig. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/rochefort-10-review/)
De volle smaak herken ik nog wel. Rozijnen en alcohol kan ik me niet meer zo goed herinneren. Toch maar weer eens meenemen vanuit de slijter, of bij het café...
De Rochefort 10 review conclusie Rochefort 10 behoort tot de grote klassiekers afkomstig uit België. Daarnaast is het ook een geweldige quadrupel. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/rochefort-10-review/)
Ja daar ben ik het mee eens de Rocherfort 10 is een klassieker. En de extra? Die doet wat mij betreft aan als een triple, zoals Paix Dieu.
Paix Dieu, ooit ontwikkeld en gebrouwen bij volle maan, vindt zijn oorsprong in de Paix Dieu abdij van de cisterciënzerzusters. Sinds jaar en dag prikkelt de smeuïge tripel de zinnen als een symbool van ongeëvenaard meesterschap. Vandaag putten onze meesterbrouwers uit de rijke – in de loop der eeuwen opgebouwde – kennis en verzekeren zo de toekomst van dit uitzonderlijke gerstenat. Elke brouwfase bestendigt de kwaliteit en expertise uit de beginjaren, vanaf het oorspronkelijk recept tot de keuze van de grondstoffen, het brouwproces en de botteling. (https://www.paixdieubeer.be/nl/paix-dieu/)
Tripel met karakter ... Met het oog De troebele Paix Dieu kleurt goudblond in het glas, onder een wolk van stevig, smeuïg schuim. Op de neus Deze karaktervolle tripel onthult fijne fruitige en kruidige aroma’s. In de mond Dit bier met karakter ontwikkelt een lange, subtiele bitterheid, onderstreept door een vleugje hop (https://www.paixdieubeer.be/nl/paix-dieu/)
Ja goudblond, fruitige geur, kruidige aroma's en subtiele bitterheid. Echte clichés bij triple bier....