Het madeliefje is bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend uitgeroepen tot nationale bloem. Het is voor het eerst dat Nederland een nationale bloem heeft; buurlanden hadden al bloemen die kenmerkend zijn voor het land. .. Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal noemt de verkiezing een "sympathiek initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen. Het brengt de mensen dichter naar de natuur en dat is mooi, want de natuur en de samenleving hebben elkaar nodig." (https://www.nu.nl/binnenland/6266504/nederland-heeft-nu-ook-een-nationale-bloem-het-madeliefje.html)
Menno Bentveld: "Geweldig dat tienduizenden mensen hun stem hebben uitgebracht. Aandacht voor de schoonheid en het belang van wilde bloemen is ook aandacht voor de kwetsbaarheid van wilde flora en hun rol binnen de biodiversiteit en het voortbestaan van insecten- en vogelsoorten." (https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/nationale-bloem)
Wie denkt dat de tulp de nationale bloem van Nederland is, heeft het mis! Sinds 4 juni [2023] is dit namelijk het madeliefje. Maar tot voor kort kende Nederland geen bloem als nationaal symbool. Daar bracht het radioprogramma Vroege Vogels verandering in met de Nationale Bloem Verkiezing. Vijf wilde bloemen hebben haalden de finale, met als winnaar dus: het madeliefje! (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)
De tulp is dus niet onze nationale bloem, maar wel die van Turkije en Hongarije. België heeft de klaproos als symbool, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de edelweiss en voor de Finnen is het lelietje-van-dalen het nationale bloemsymbool. Na een periode van veel stemmen, is er eindelijk een vaderlands bloemsymbool, namelijk: het madeliefje! (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)
Madeliefjes (Bellis perennis) zijn kleine bloemen met witte blaadjes en een geel hart. De kleine bloemetjes gedijen goed in gazons die regelmatig worden gemaaid maar niet bemest. Dus als je madeliefjes in je eigen tuin wilt, hoef je je geen zorgen te maken over het maaien, maar moet je oppassen met bemesten. In natuurlijke graslanden komen ze minder vaak voor omdat andere planten doorgaans hoger groeien. In mei en juni kun je echter margrieten tegenkomen, die sterk lijken op madeliefjes maar veel groter zijn. Het madeliefje is echter al de nationale bloem van Denemarken. (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)
In 2023 werd bij de Nationale Bloem Verkiezing georganiseerd door het radioprogramma Vroege Vogels het madeliefje verkozen tot nationale bloem van Nederland. Het madeliefje werd verkozen met een ruime meerderheid. Andere kanshebbers waren; de Pinksterbloem, het Fluitenkruid, de Paardenbloem en de Wilde kievitsbloem. 53.000 mensen brachten hun stem uit.[9][10] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeliefje)
Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is een typisch Nederlandse bloem die in mei op veel plaatsen te vinden is. Deze weinig veeleisende soort gedijt goed in wegbermen met veel stikstof. En wegbermen hebben we een hoop in Nederland. Met zijn hoge scherm van kleine bloemetjes voegt fluitenkruid een vleugje wit toe naast het geel van koolzaad en scherpe boterbloemen. Hoewel plantkundigen niet erg enthousiast zijn over deze soort, is er een bijensoort genaamd de fluitenkruidbij die er dol op is. Deze kleine donkere bij graaft nestgangen in de grond en is sterk afhankelijk van fluitenkruid en zevenblad. Hoewel fluitenkruid overal in Nederland voorkomt, vind je de bij met name in het zuiden en midden van het land. (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)
Als je in april en mei bij (vochtige) weilanden een subtiele waas van wit-lila of lichtroze ziet, heb je te maken met pinksterbloemen (Cardamine pratensis). Deze bloemsluier was vroeger vrijwel overal te zien, maar tegenwoordig zijn weilanden met pinksterbloemen zeldzamer geworden door bemesting en verdroging van het boerenland. De pinksterbloem is vaak naar slootranden verdreven. Je kunt pinksterbloemen ook in je eigen tuin hebben, vooral als je een vijver met een moeraszone hebt. Met wat geluk kun je dan ook het oranjetipje spotten, een wit vlindertje met opvallend oranje vleugelpunten bij het mannetje. De pinksterbloem is namelijk een waardplant voor deze vlinder, wat betekent dat de eitjes erop worden afgezet. (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)
De paardenbloem (Taraxacum officinale) is misschien wel de bekendste van de vijf kandidaten. In april kunnen hele weilanden geel kleuren door de bloemen, zonder een duidelijk onderscheidbaar hart. De uitgebloeide paardenbloem vormt pluisbolletjes die verleidelijk zijn om weg te blazen, waardoor de zaden door de wind worden verspreid. Zowel paardenbloemen als madeliefjes behoren tot dezelfde familie, de composietenfamilie, die doorgaans veel voedsel biedt aan bijen en andere insecten. In Nederland zijn er meer dan 250 natuurlijke variaties van de paardenbloem, die microsoorten worden genoemd. Omdat er in de zomer ook andere bloemen zijn die op paardenbloemen lijken, zoals havikskruid, muizenoor, leeuwentand en streepzaad, worden deze samen gele composieten genoemd.(https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)
De wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is de enige van de vijf kandidaten die vrij zeldzaam is. Deze bloem houdt van vochtige gebieden en kwam oorspronkelijk vooral voor in graslanden die ‘s winters overstroomden. Langs de oevers van het Zwarte Water, ten noorden van Zwolle, staat de wilde kievitsbloem bekend als de ‘Zwolse tulp’. Daar zie je in april talloze dieproze kievitsbloemen, met af en toe een witte variant. De tuinversie van dezelfde bloem is vaker wit dan de wilde variant. Hommels bestuiven kievitsbloemen. Onder de grond hebben de bloemen een bol die zeer oud kan worden. Net als de pinksterbloem kan de kievitsbloem slecht tegen bemesting. Hoewel deze bloem zeldzaam is in heel Europa, heeft de Zweedse landstreek Uppland de wilde kievitsbloem als (https://buitenleven.nl/nationale-bloem/)
Als wat??
Province flowers are species of plants selected to represent each province of Sweden. The origin of province flowers came from the American idea of state flowers, and was brought to Sweden by August Wickström and Paul Petter Waldenström in 1908. Waldenström published the proposal to introduce province flowers in the May 288, 1908 edition of the newspaper Stockholms Dagblad, and requested suggestions of species from the country's botanics. A list was put together on June 7, 1908, by professor Veit B. Wittrock from the Botanical Garden in Stockholm.[1] ...UpplandFritillaria meleagrisKungsängsliljaFritillaria meleagris. (https://en.wikipedia.org/wiki/Province_flowers_of_Sweden)
De wilde kievitsbloem is de provinciale bloem van het Zweedse Uppland.
Maar goed we hadden het over het madeliefje.
Het madeliefje of meizoentje (Bellis perennis) is een overblijvend kruid uit de composietenfamilie (Asteraceae), dat tot 15 cm hoog wordt. De geslachtsnaam Bellis is afgeleid van bellus, wat "mooi" betekent. De soortaanduiding perennis betekent "overjarig, overblijvend". Er zijn twee hypothesen over de herkomst van de Nederlandse naam 'madeliefje'. De eerste is een samentrekking van het woord 'made', wat weide of hooiveld betekent (vgl. ook 'maaien'), en het woord 'lief', omdat men de bloem waarschijnlijk graag zag in het gras.[1] De tweede hypothese geeft aan dat het woord mogelijk afkomstig is van maagde-lief, omdat het bloempje in verband gebracht werd met de maagd Maria.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeliefje)
De bladeren staan in een wortelrozet en zijn spatelvormig. De rand van het blad is gekarteld. Het madeliefje is het hele jaar in bloei aan te treffen, zolang het niet vriest. Aan het einde van de bloemstengel staat één bloemhoofdje. Dit wordt tot 2,5 cm groot en bestaat uit centrale gele buisbloemen, met een krans van witte straalbloemen. De buisbloemen zijn actinomorf met een onderstandig vruchtbeginsel.[3] De kelk is afwezig of bestaat uit haren (pappus). De kroon is vijfbladig, vergroeid en buisvormig, bij de lintbloemen aan een zijde uitgegroeid. Er zijn vijf onderaan vergroeide meeldraden. De stamper bestaat uit twee vergroeide vruchtbladen, met een zaadknop; de stempel is vertakt en gebogen. De vrucht is een nootje (achene). ... Het madeliefje geldt als symbool van de godin Isjtar en komt als zodanig veelvuldig voor op de Isjtarpoort, een oude stadspoort van Babylon uit 575 v.Chr..[bron?] In Keltische sagen wordt de bloem de magische eigenschap toegedicht dat deze het groeiproces kan stilleggen. De fee Milka zou de zoon van de koning stiekem madeliefjes te eten hebben gegeven, waardoor hij nooit volwassen zou worden.[bron?] Het madeliefje geldt in de christelijke traditie als symbool voor maagdelijkheid en, daarmee samenhangend, voor Maria.[bron?] De bloem werd ook bekend doordat zij werd opgenomen in het wapen van Lodewijk IX van Frankrijk, tezamen met de lelie.[bron?] Het madeliefje is in België een symbool van herdenking van de Eerste Wereldoorlog, zoals de korenbloem dat is voor Frankrijk en de klaproos voor de Angelsaksische landen.[4] ... In het voorjaar kunnen de jonge blaadjes worden geplukt om verwerkt te worden in een salade.[6] De bloemen kunnen ook worden gegeten.[7] Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter. Als de bloemknoppen zuur worden ingelegd, dan kunnen ze ook als vervanging voor kappertjes worden gebruikt.[8] Gecultiveerde madeliefjes zijn meestal niet eetbaar. ... Het madeliefje heeft 29 botanische namen, met één geldige naam en de overige als synoniemen.[11] De mogelijke oorzaak van het ontstaan van deze synoniemen is dat het waarschijnlijk gaat om kleine variaties binnen de soort. Recentelijk (sinds de jaren 1980) wordt Madelief in Nederland ook wel gekozen als voornaam voor meisjes; het is verkort van het bloemetje (madeliefje).[12] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeliefje)
Bellis perennis (/ˈbɛləs pəˈrɛnəs/),[2][3] the daisy, is a European species of the family Asteraceae, often considered the archetypal species of the name daisy. To distinguish this species from other plants known as daisies, it is sometimes qualified or known as common daisy, lawn daisy or English daisy. (https://en.wikipedia.org/wiki/Bellis_perennis)
Daisy Duck is an American cartoon character created by the Walt Disney Company. As the girlfriend of Donald Duck, she is an anthropomorphic white duck that has large eyelashes and ruffled tail feathers around her lowest region to suggest a skirt. She is often seen wearing a hair bow, blouse, and heeled shoes. Daisy was introduced in the short film Mr. Duck Steps Out (1940) and was incorporated into Donald's comic stories several months later. Carl Barks, the screenwriter and lead storyboard artist for the film, was inspired by the 1937 short, Don Donald, that featured a Latin character named Donna Duck, to revive the concept of a female counterpart for Donald. (https://en.wikipedia.org/wiki/Daisy_Duck)
Maar dit is geen flora-blog, maar een bierblog.
Zo’n veertig jaar geleden beklaagde menig liefhebber zich dat het bierlandschap zo eentonig was. Het was alleen maar pils dat de klok sloeg. Tegenwoordig gaan er soortgelijke stemmen op. Maar nu omdat liefhebbers mopperen over de alomtegenwoordigheid van een bierstijl die een resultaat is van de craft revolutie. Dat maakt dat gevoeld al het bier bitterzoet is en ruikt en smaakt naar citrusfruit. Sterk gehopte bieren zijn de norm. Soms lijkt het alsof al het ‘speciaalbier’ is verworden tot IPA. Dat neemt niet weg dat een met vakkennis gebrouwen, vers glas IPA zeker niet te versmaden is. (https://www.bierschrijver.nl/2023/09/13/wat-je-als-liefhebber-wilt-weten-over-ipa/)
Hazy Daisy Axemann Brewery (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/59111/485320/)
Hazy Daisy navigates our industrial brewery and comes out smooth and juicy. Brewed with barley, wheat and oats, this hazy IPA is hopped with Citra, Amarillo, Idaho-7 and Azacca. Look for notes of citrus, ripe tropical fruit, and stone fruit. 6.4% ABV (https://www.axemannbrewery.com/hazy-daisy.html)
De Crazy Daisy is een bier gebrouwen door Two Chefs Brewing uit Amsterdam. Deze Rogge IPA heeft een alcohol percentage van 5.0%. De bierstijl Rogge IPA komt van oorsprong uit Amerika. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/two-chefs-brewing-crazy-daisy)
De Hazy Daisy is een bier gebrouwen door Siphon Brewing uit Damme. Deze Tarwebier heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl Tarwebier komt van oorsprong uit Internationaal. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/siphon-brewing-hazy-daisy)
DAISY – DDH INDIA PALE LAGER 6.5% ... Double Dryhopped India Pale Lager met Cascade, Centennial en Citra Cryo hops! ... Double Dryhopped India Pale Lager met Cascade, Centennial en Citra Cryo hops! IPL 6.5% (https://rockcitybrewing.nl/collections/limiteds/products/daisy-6-5)
Deze laatste had ik laatst. Dit goedkleurige bier verliest snel z'n witte schuim (of is het haar schuim?). De geur is hoppig, maar de smaak is vooral mout? Heeft deze wellicht alweer te lang gestaan? De smaak is niet echt hopbitter helaas.