Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Heineken Citrus Wild Lager (5,0%)

$
0
0

Laatst was ik in het café en zag op tap een bier van Heineken. Op zich niet vreemd, maar het was van de Heineken Proefbrouwerij!? Doen ze nu hetzelfde als o.a. Carlsberg? Die hebben op de locatie een stukje historie teruggebracht met brouwsels in kleine oplage. Doet Heineken dat nu ook?

De Citrus Wild Lager van de tap is gebaseerd op de H41 gist uit Patagonië. Het kam met een kaartje waarop staat dat er o.a. zoete sinaasappelschillen en mandarina bavaria hop als ingrediënten inzitten. Bavaria? Is dat niet een ander biermerk? Het bier is troebel, maar ziet er in een vaasje eigenlijk net zo uit als Heineken pils. De smaak is opvallend wrangzuur en duidelijk geen pils. De gewone pils die ik er als contrast naast had verbleekte erbij. Volgens het kaartje zouden er hints van kruidnagel, sinaasappel en mandarijn herkend kunnen worden. Ik herken wel iets van en zure waterige mandarijn. Op zich wel een interessante ontwikkeling. 

Wat vinden anderen ervan?

Ik vind het enkel op UNTAPPD?

Citrus Wild Lager HEINEKEN Proefbrouwerij Lager - Other ... 5% ABV 27 IBU ... A wild lager inspired by winter ale, fermented with the same yeast of H41, the Eubayanus from Patagonia, mother yeast of lager yeast. Characterised by a nice balance of clove and oranges and mandarin from sweet orange peels and Mandarina Bavaria hop. To enjoy the beer also in the spring we changed the name to Citrus Wild Lager ;-) (https://untappd.com/b/heineken-proefbrouwerij-citrus-wild-lager/5691894)

Niet onaangenaam. Zoete ondertoon, fris zuurtje, wat cider achtig, calvavat, best doordrinkbaar. (https://untappd.com/b/heineken-proefbrouwerij-citrus-wild-lager/5691894)

Een Limited Edition bier (slechts in 20 horecazaken in Nederland verkrijgbaar), gebrouwen in de proefbrouwerij van Heineken, met puur natuurlijke ingrediënten zoals gerstemout, zoete sinaasappelschillen en Mandarina Bavaria hop. Je proeft hints van kruidnagel, sinaasappel en mandarijn.3 apr 2024 (https://www.instagram.com/cafedepompier/p/C5Tsly1tdi2/)

Ja, een aanrader dus.

24 nov Heerlijke proefballonnen Geplaatst op 09:37h in Bier, brouwerij, Nederland door Henri Reuchlin 0 Reactie's [2023] Eerder deze maand presenteerde Heineken’s Global Masterbrewer Willem van Waesberghe in Bierproeflokaal In de Wildeman de eerste twee resultaten van ‘Willem’s Proefbrouwsels’. Willem is de drijvende kracht achter onder andere het succesvolle Heineken 0.0, maar ook het spannende project ‘Heineken H41’ van enkele jaren geleden. Daarbij maakte hij gebruik van één van de oermoeders van de huidige lagergist. Bij Willem’s Proefbrouwsels kan Van Waesberghe zijn hart ophalen aan het doen van experimenten en het brouwen van bieren waar zijn brouwershart sneller van gaat kloppen. Geen bieren die het gevolg zijn van consumentenonderzoek, maar bieren ontsproten aan het brein van een bierveteraan. Bieren die nieuwsgierig maken. Het Heinekenconcern biedt hem daarvoor een uitgebreid scala aan mogelijkheden. (https://www.bierburo.com/heerlijke-proefbalonnen/)


Het is niet verbazend dat Willem als eerste geïnteresseerd is in de mogelijkheden die lagergist biedt. Een van de routes die hij bij de proefbrouwsels onderzoekt is het vergisten bestaande worten met Heineken A-gist. Hiermee borduurt hij voort op de legendarische Lagerlab experimenten van hoofd brouwzaken Peter Rouwen bij brouwerij Noordt. Die heeft al eerder laten zien dat met lagergist onvoorstelbare bieren van onverwachte complexiteit zijn te maken. Eén van de twee eerste Proefbrouwsels is een roast lager, nauw verwant aan de schwarz uit Duitsland, maar dan met wat meer pit. Voor dit bier gebruikt Willem wort van Murphy’s stout uit de Heinekenstal. Vergist met de Heineken A-gist geeft dit een heerlijke dorstlesser, een allemansvriend waarbij je het zwaar zal vallen om niet meer dan één glas te bestellen. Een bier dat ik graag eens zou vergelijken met de originele Murphy’s stout. Een soortgelijk experiment met andere worten ligt voor de hand. Wat te denken van het wort van de vienna lager van de Schwechater brouwerij bij Wenen, of een weizenwort van Paulaner uit München? Peter Rouwen liet eerder al proeven dat Belgische biertypen met ondergist tot verrassende resultaten kan leiden. Het tweede bier van Willems Proefbrouwsels is een fresh sour lager, een bier dat inspiratie haalt bij de Berliner Weiße van weleer. Het smaakprofiel is heel toegankelijk met een zoet/zuurbalans die ook aan frisdrank doet denken. Maar dan met meer gelaagdheid en spanning. Niet te veel, maar net genoeg om het prettig te maken. Het viel me wel op dat dit bier nogal vullend is, mogelijk door de toevoeging van haver. Mogelijk ook door de hoeveelheid en fijnpareligheid van het koolzuur. Het kost even tijd om het te verteren. Wat dat betreft deed het me denken aan een hazy IPA, maar dan iets zuurder en met veel minder hop. Dat is wel heel prettig voor de ingewanden. Opvallend aan dit bier is dat tien procent van het wort vergist is met een melkzuurbacterie en de rest met Heineken A-gist. Het wort bestaat uit gerstemout, tarwemout en havervlokken en is niet gekookt. De hop (50% Hallertau Blanc en 50% Citra) dient immers niet voor de bitterheid, maar hoofdzakelijk voor het aroma. De bieren zijn gebrouwen bij Heineken’s proefbrouwerij in Zoeterwoude. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want de interne organisatie was er niet helemaal op ingesteld dat proefbrouwsels ook op de markt gebracht worden. Gelukkig zijn al die hobbels genomen en kunnen we in een beperkt aantal cafés meeproeven van Willem’s geesteskinderen onder de naam ‘Willem’s Master Brews’. (https://www.bierburo.com/heerlijke-proefbalonnen/)

Op donderdag 1 februari vond in ’s-Hertogenbosch de Dutch Craft Beer Conference plaats (DCBC). Dit is het congres dat de belangenvereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland CRAFT jaarlijks organiseert. De DCBC is onder meer een podium waar deelnemende brouwers elkaar en andere deelnemers aan de conferentie hun bier laten proeven. Een van die brouwers was Willem van Waesberghe. Als Global Master Brewer is hij ervoor verantwoordelijk dan elk bier van Heineken overal ter wereld altijd dezelfde onberispelijke kwaliteit heeft. Wereldwijd is dat allicht het meest gedronken bier van Nederlandse origine. Het is afkomstig uit bierfabrieken van gigantisch formaat. Maar sinds enige tijd heeft Heineken ook een proefbrouwerij voor experimentele bieren. Zo’n proefbrouwsel bracht Willem van Waesberghe mee naar de DCBC. ... “Alle bezoekers van de DCBC vragen we bij aanmelding of ze bier willen meenemen om te delen. Net als veel andere brouwers is Willem van Waesberghe op dat verzoek ingegaan. Hij bracht een fust mee van zijn experimenteel gebrouwen bier uit de Heineken-proefbrouwerij. Omdat hij nieuwsgierig was wat collega-brouwers ervan zouden vinden. Ik heb zelf het fust aangesloten en met plezier samen met Willem een eerste glas gedronken. Het fust was ook als eerste leeg. Wat me niet verbaast. Want het was een prima bier van een uitstekende brouwer.” ... “Willem van Waesberghe spendeert een fust van zijn experimentele bier en oogst in het Nederlandse bierwereldje een waarachtige shitstorm. Volstrekt verschillende gevoelens over bier en craft brengt dat tevoorschijn. Wat me verbaast: het beeld van vijandschap dat spreekt uit die verontwaardigde reacties. Het getuigt ook van een Calimero-achtig gevoel: ‘zij zijn groot en ik is klein, dat is niet eerlijk’. En ook angst speelt mee: die grote brouwerijen zijn uit op het bloed van al die ‘nietige’ CRAFT-brouwerijen. Wat als je het macro-economisch bekijkt, waarschijnlijk ook zo is. Maar de kwestie kent nog zoveel andere hoeken waaruit je het kunt bekijken.... “Bekijk het door een positief gekleurde bril. Zelfs de hoofdbrouwer van ’s werelds grootste brouwerij is geïnspireerd door het idee van craft brewing. Ja, dat proefbrouwsel is een verkenning uitgevoerd als onderzoek en ontwikkeling met een doel voor die grootbrouwer. Om misschien wel een nieuw, voor onafhankelijke brouwers concurrerend product op de markt te brengen. Maar laten we niet vergeten dat zowel alle grote als alle onafhankelijke brouwers onderdeel zijn van één landelijke biergemeenschap. We hebben meer te winnen als we samen kijken naar oplossingen voor gemeenschappelijke bedreigingen. (https://www.bierschrijver.nl/2024/02/28/heineken-op-de-craft-conferentie-vloeken-in-de-kerk/#wat)

Ons Heineken® pilsener bestaat uit drie ingrediënten: gerstemout, hop en water. Het wordt pas echt magisch zodra ons A-gist wordt toegevoegd, dan transformeert het brouwsel in het bekende bier waar we zoveel van houden.... Het begint allemaal bij gerst. Een graansoort die barstensvol zit met heerlijkheid en van nature zetmeel, proteïne en vezels bevat. Na het weken ontkiemt de gerst en groeit het enkele dagen voordat het gedroogd wordt. Dit zorgvuldige proces wordt mouten genoemd en de gerst is nu gerstemout. ... Hop Een plant boordevol van smaak. Er zijn veel soorten hop, elk met zijn eigen smaak: van pittige aroma's tot milde kruiden. De juiste variëteit selecteren is een kunst op zich.... Water is het hoofdingrediënt in onze pilsener en neemt doorgaans maar liefst 93% van het eindproduct voor zijn rekening. Voor zo’n essentieel ingrediënt wordt alleen water van de hoogste kwaliteit gebruikt.... De ingrediënten waarmee we Heineken® brouwen zijn 100% puur natuur: mout, water en hop. Die worden gekookt, gekoeld, gegist en gelagerd.... Het gaat erom wat je erin stopt én om wat je eruit laat. Geen maïs, geen rijst, geen E-nummers. En geen compromissen.... Water wordt met de gemalen, gemoute gerst gemengd. Hierdoor ontstaat wort, een zoete suikerachtige vloeistof, die vervolgens wordt gekookt. Ook wordt hop toegevoegd om de smaak te versterken.... ij de juiste temperatuur wordt Heinekens unieke A-gist toegevoegd. Hiermee begint het natuurlijke gistingsproces dat suiker omzet in alcohol en koolstofdioxide, CO2. Dit zorgt voor de karakteristieke smaakbalans van Heineken®. Om de mooie fruitgeuren in Heineken® te creëren, mag onze A-gist niet onder druk komen te staan. De horizontale tanks zorgen dat de A-gist relaxt blijft.... In de 19e eeuw ontdekten we het unieke A-gist. Sindsdien is het essentieel voor de rijke, karakteristieke smaakbalans van Heineken®. We hebben geen plan B nodig. (https://www.heineken.com/nl/nl/ons-verhaal/brouwen)

Bijzonder, want je zou de H41 wellicht wel een plan B kunnen noemen?

Het is 140 jaar geleden dat Heineken® zich een microbrouwerij kon noemen.We zijn we nooit vergeten dat kwaliteit wordt gemeten in de puurheid van ons bier. Het streven naar kwaliteit en perfectie leeft nog altijd voort in de Heinekenfamilie. (https://www.heineken.com/nl/nl/ons-verhaal/brouwen)

Leuk toch dat iets klein begint en na 140 jaar weer iets kleins begint, omdat dat toch het leukste is....


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692