Mosterd (soms ook mostaard) is zowel de naam voor een plant (de mosterdplant), als voor een in de keuken gebruikt condiment met meestal een scherpe smaak. Het condiment wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Ook worden vaak suiker respectievelijk honing, kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel. In navolging van Britse mosterdmakers wordt regelmatig kurkuma toegevoegd voor een intensere gele kleur. De naam komt van het Latijnse 'mustum', ongegiste druivensap (of most) dat bij de bereiding van mosterd werd gebruikt. Dit werd vermengd met gemalen mosterdzaadjes. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterd)
De mosterdplant is een kleine eenjarige plant met gele bloemen. Hij wordt vaak verward met koolzaad waar hij erg op lijkt en waar hij ook nauw verwant mee is. Mosterdzaadjes zijn ongeveer 0,5 tot 1 mm groot. Er bestaan verschillende soorten mosterdplanten: Gele mosterd (Sinapis alba), een plant uit de familie der kruisbloemen, afkomstig uit Zuid-Europa. Zwarte mosterd (Brassica nigra), eveneens een kruisbloemige, in hetzelfde geslacht als diverse koolsoorten, zoals bloemkool, boerenkool, spruitjes. Sareptamosterd of Indische bruine mosterd (Brassica juncea) Ethiopische mosterd (Brassica carinata) De zaden van deze planten worden gebruikt om mosterd (condiment) te maken. Zwart mosterdzaad is scherper dan geel of bruin mosterdzaad. Dit houdt verband met een hoger gehalte aan olie in de zaden. Geel en bruin mosterdzaad hebben een wisselend gehalte aan olie en scherpte. Fabrikanten gebruiken de verschillen in kwaliteit om tot een gewenste vermenging te komen. Het eindproduct is daardoor van constante kwaliteit. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterd)
De scherpe smaak van mosterd ontstaat pas als bepaalde enzymen tijdens de bereiding van de mosterd de glucosinolaten (mosterdglycosiden) omzetten. Daarvoor is ook de aanwezigheid van water nodig. Voor de bereiding van een simpele mosterdsoort is mosterdzaad, azijn, zout en naar smaak eventueel kruiden voldoende. Suiker is geen noodzakelijk ingrediënt en kan als men een zoetere mosterd wil eventueel door honing vervangen worden (zie ook honingmosterd). Anders dan bij peper zijn de scherpe stoffen in mosterd vluchtig en prikkelen ook sterk het neusslijmvlies. Mosterdscherpte is ook vluchtiger dan die van rode peper. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterd)
In Nederland en België wordt mosterd vooral gebruikt als smaakmaker op bijvoorbeeld worst, zoals in hotdogs of bij kroketten. Soms eet men gewoon een boterham met kaas en mosterd. Verder wordt mosterd toegepast in mosterdsaus, die bijvoorbeeld bij vis of mosselen gegeten wordt, en in mosterdsoep. In de Indonesische keuken wordt mosterd ruim toegepast in de "duivelse runderlapjes". Hele mosterdzaadjes worden gebruikt bij het inmaken van (zoet)zure augurken en zilveruitjes, en ook in mosterdkaas.
Volgens een Nederlands warenwetbesluit mag de aanduiding mosterd uitsluitend gebruikt worden als het product is samengesteld uit mosterdzaad of mosterdmeel en een azijn of een azijnzuurhoudende vloeistof. Daarbij moet het gehalte aan droge stof ten minste 20% bedragen, en het gehalte aan mosterdolie ten minste 20% van de keukenzoutvrije droge stof.[1] Door te variëren met de ingrediënten kan mosterd met verschillende grofheid en scherpte gemaakt worden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterd)
De vele (herkomst)benamingen voor mosterd hebben daarbij vaak niet zoveel betekenis. Een aantal bekendere soorten mosterd zijn: Franse Dijonmosterd (Moutarde de Dijon). Hiermee wordt meestal gladde en relatief scherpe mosterd bedoeld. Dijon-mosterd is geen Appellation d'Origine Contrôlée en mag dus overal worden gemaakt. Voor Dijon-mosterd worden de mosterdzaadjes van zwarte mosterd in water geweekt tot ze opzwellen. Deze bewerking wordt mouten genoemd. De vliesjes die om de zaadjes heen zitten barsten. De vliesjes worden verwijderd door het geheel te zeven, waarna de zaadkerntjes met nog niet helemaal vergist druivensap (most) tot een gladde pasta worden gemalen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterd)
In Nederland wordt veel grove mosterd geproduceerd. De vliesjes van de zaden worden dan niet uitgefilterd, zoals bij Dijon-mosterd. Er zijn nog maar een paar mosterdfabrieken van enige omvang in Nederland: De Zaanse mosterd (Mosterdmolen “De Huisman” BV in Wormerveer), de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek, Marne Mosterd te Groningen en Van Ton (voorheen TonS mosterd) in Zierikzee. Veel andere soorten mosterd, vaak als streekproduct vermarkt, worden in licentie elders geproduceerd. De Amelandse mosterdmolen maalt bijvoorbeeld wel zelf mosterdmeel, maar besteedt de productie en verpakking van mosterd uit aan Van Ton in Zeeland. Engelse mosterd wordt gemaakt van drooggemalen mosterdmeel van zwart en sarepta mosterdzaad en geel mosterdzaad. In Engeland mag mosterd ook tarwemeel bevatten; in Nederland mag dat dan geen mosterd heten. Beierse mosterd is zacht en zoet, en staat bekend als Süßer Senf. Er wordt gentiaan aan het mosterdmengsel toegevoegd. Honingmosterd, waarbij de helft honing is en de helft mosterd. Yellow mustard. De in de Verenigde Staten meest gebruikte mosterd is de zogeheten "yellow mustard" (gele mosterd). Hoewel de mosterdvariëteiten van nature geel zijn, is deze gekleurd met kurkuma poeder. Deze zeer milde variëteit werd vermoedelijk in 1904 geïntroduceerd door George J. Franse als "romige mosterd voor salade". Gele mosterd wordt gebruikt bij hotdogs, broodjes, pretzels en hamburgers. Het is ook een ingrediënt van veel aardappelsalades, barbecuesauzen en saladedressings. In Oostenrijk wordt deze variant Amerikanischer Senf (Amerikaanse mosterd) genoemd en wordt het als veel milder beschouwd dan lokale variëteiten. Gezien de samenstelling mag deze saus in Nederland geen mosterd genoemd worden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterd)
In Nederland is mosterd een beschermde productaanduiding krachtens de Warenwet. Er bestaan ook mosterdmerken met duurzaamheidskeurmerken. Waddenmosterd bijvoorbeeld wordt op de Waddeneilanden gemaakt van uitsluitend biologische ingrediënten en heeft het EKO-keurmerk. Kaapse mosterd met honing is verkrijgbaar met Max Havelaar keurmerk. Zeeuwse Vlegel mosterd wordt op traditionele wijze gemalen en heeft het keurmerk erkend streekproduct. Sinds 2009 is Moutarde de Bourgogne (Mosterd uit Bourgondië) een beschermde geografische aanduiding. Deze mosterd wordt geproduceerd op basis van witte wijn uit Bourgondië en is zachter van smaak dan de niet beschermde mosterd van Dijon.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterd)
Abraham haalde zijn mosterd ergens uit het Oosten vandaan. Reeds 3000 jaar voor Christus werd er al mosterd verbouwd in China. En ook de Egyptenaren zouden mosterd goed gekend hebben. En de Griekse arts Hippocrates was al overtuigd dat mosterd gezond is, hij gebruikte het namelijk als geneesmiddel. Tegenwoordig wordt er zelfs mosterd gemaakt in Nederland. Zaanse mosterd, Groninger mosterd en Doesburgse mosterd zijn enkele erg geliefde soorten. (https://fitchef.nl/blog/het-gezond/mosterd-gezond)
Eigenlijk is het best raar te noemen, dat we eigenlijk helemaal niet zo goed weten wat mosterd nu is. We weten hoe het eruit ziet en hoe het smaakt, maar….wat is het nu eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? Mosterd wordt ook wel een condiment voor in de keuken genoemd. Dit betekent dat mosterd wordt toegevoegd aan voedsel voor meer smaak , en / of dat het voedsel kan veranderen in textuur. Traditioneel wordt mosterd gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. De mosterdzaadjes zijn zeer scherp en worden fijn vermalen. Met de Engelse mosterdmakers als voorbeeld, wordt er meestal kurkuma aan toegevoegd om de mosterd een mooie gele kleur te geven. Verder kan er nog van alles worden toegevoegd aan het basisrecept, zoals kruiden en specerijen, suiker, honing en zelfs lavendel. (https://moniquevandervloed.nl/mosterd-lekker-en-knettergezond/)
Mosterd is om te beginnen een grote bron van het aminozuur tryptofaan. De mosterdzaden bevatten gemiddeld zo’n 30% plantaardige olie. Ook omega 3 vetzuren. Van de zaden wordt er ook mosterdolie gemaakt. Deze bestaat uit ongeveer 60% enkelvoudig, onverzadigde vetzuren, waarvan 42% erucazuur en 12% oliezuur. De olie bevat 21% meervoudig onverzadigde vetzuren ( omega 3) Mosterd is erg rijk aan mineralen. O.a fosfor, calcium, seleen, mangaan, magnesium, zink, ijzer en zwavel. Er zijn zelfs kleinere hoeveelheden vitaminen aanwezig in mosterd! Waaronder vitamine A,wat uit het B-complex, C, E, en K. (https://moniquevandervloed.nl/mosterd-lekker-en-knettergezond/)
Mosterdmolen De Huisman maakt sinds hele lange tijd de echte Zaanse mosterd. De mosterd wordt in emmers met verschillende inhoudsmaten – natuurlijk mét de iconische molen van de Zaanse Schans erop – geleverd aan fabrikanten, horeca en groothandel. ... De Zaanse mosterd van mosterdmolen De Huisman, wie kent hem niet? De mosterd is onder andere te vinden in de schappen van die bekende grootgrutter uit Zaandam. Inmiddels zit mosterdmolen De Huisman al weer jaren op een industrieterrein in Wormerveer. ‘De molen moest dringend gerestaureerd worden,’ legt vierde generatie mosterdmaker Frank Bosman uit terwijl we de productieruimte inlopen. Daar staan de grote tonnen waar de mosterdzaadjes met de ingrediënten – op basis van oude familierecepten die teruggaan tot eind negentiende eeuw – worden vermengd en gemalen. ... De gemalen mosterd gaat via leidingen automatisch naar de ruimte met de verpakkingslijn, waar de medewerkers de machines bedienen die glazen potjes vullen, sluiten, coderen en in dozen verpakken. Frank Bosman: ‘De meeste mosterd gaat in deze glazen potjes naar de supermarkt, maximaal zo’n 10.000 per dag.’ De etiketteermachine stamt uit 1973, vertelt hij. Zelf gereviseerd, gemoderniseerd en aangepast, zoals hij veel van de apparatuur zelf heeft ontworpen en gemaakt. ‘Houweling Group levert emmers van één tot vijfentwintig liter. De emmers van één, twee en vijf liter zijn voorzien van een ontwerp met een afbeelding van molen De Huisman en twee verschillende kleuren deksels. In emmers met een rood deksel zit de fijne mosterd, in emmers met een groen deksel de grove mosterd. ‘Wij vullen de emmers van vijfentwintig liter niet helemaal,’ legt Frank uit. ‘Wij zorgen dat ze inclusief emmer precies vijfentwintig kilo wegen, dan mag je ze nog tillen van de Arbo.’ Frank: ‘Als ik emmers nodig heb, geven we een belletje en hebben we ze in no-time hier.’ (https://onh.nl/verhaal/de-echte-zaanse-mosterd)
Mosterdmolen “De Huisman” BV, een klein familiebedrijf dat vanaf 1961 tot 2007 mosterd heeft gemaakt in de mosterdmolen op de Zaanse Schans. Daarna is de productie verplaatst naar Wormerveer. ... Mosterdmolen “De Huisman” BV,een klein familiebedrijf dat al vele jaren (bijna 50 jaar) mosterd heeft gemaakt in de mosterdmolen op de Zaanse Schans. Bekend zijn wij van de grove Zaanse mosterd, die al in vele supermarkten te vinden is, maar wij produceren meerdere soorten in groot- en kleinverpakking. Onze familie maalt zeker al 4 generaties mosterd, dus wij weten wel intussen waar Abraham de mosterd haalt. Na bijna 50 jaar mosterd maken in de molen, is de productie verplaatst naar industrieterrein ’t Noorderveld 1 in Wormerveer, waar een compleet nieuwe mosterdfabriek is gebouwd. Een unieke gebeurtenis. Daar zijn wij best wel trots op. Sinds maart 1999 is het een volledig EDI gecertificeerd bedrijf. (https://zaansemosterd.nl/)
De wortels van mosterdmolen De Huisman blijken helemaal niet in de Zaanstreek te liggen. Frank: ‘Mijn overgrootvader had een mosterdmolen in Drenthe. Tijdens de Grote Depressie trok mijn grootvader, zijn opvolger, naar West-Friesland. Hij kon alleen het woonhuis verkopen, de molen heeft hij maar gewoon achtergelaten.’ Na de Tweede Wereldoorlog moest hij er alsnog mee stoppen. Frank: ‘Het ging gewoon niet meer.’ De vader van Frank werkte dan ook aanvankelijk bij azijnfabriek Tack aan de Amsterdamse Keizersgracht, waar hij een mosterd- en sauzenlijn opzette. In 1961 kwam mosterdmolen De Huisman in de verhuur. De kleine stellingmolen uit vermoedelijk 1786 stond oorspronkelijk in Zaandam, maar was in 1955 boven op pakhuis De Haan aan de Zaanse Schans geplaatst. ‘Is dat niet wat voor jou’, vroeg zijn vrouw. ‘Aanvankelijk wilde hij er niets van weten’, vertelt Frank. ‘Maar ergens in ’60 of ’61 is hij toch overstag gegaan.’ Dat was het begin van de echte Zaanse mosterd, aan de Zaanse Schans. ‘Het tv-journaal wijdde er zelfs een item aan, de volgende dag werd mijn vader gebeld door Calvé’, herinnert Frank zich. Toen leverde De Huisman al mosterd voor de slasaus van Duyvis, dat tot drie keer toe om een nieuw monster had gevraagd. Frank: ‘Ze konden maar niet geloven dat onze mosterd zo weinig bacteriën bevatte.’ ... ‘Onze mosterd lag al in de supermarkten van Simon de Wit, een concurrent én goede vriend van de oude Albert Heijn’, weet Frank. ‘Albert Heijn vond dat hij ook Zaanse mosterd in zijn schappen moest hebben, het was immers een Zaans bedrijf. ‘Buurman’, zei Albert tegen mijn vader, ‘jij moet mijn ook voor ons de Zaanse mosterd gaan maken.’ Maar mijn vader had daar de tijd niet voor. Vervolgens heeft Albert Heijn voorgesteld dat hij de hele distributie en alles eromheen zou regelen, als mijn vader de mosterd maar maakte. Toen dat niet lukte, hebben we het alsnog zelf gedaan. Gelukkig ging dat goed.’ Frank vervolgt: ‘Albert Heijn kwam geregeld in zijn auto met chauffeur voorbijrijden. ‘Buurman, hoe gaat het met de mosterd’, vroeg hij dan. Het verhaal gaat zelfs dat Albert Heijn pas met zijn tweede vrouw wilde trouwen wanneer ze Zaanse mosterdsoep van onze mosterd kon maken!’... De molen zelf werd overigens niet gebruikt voor het malen van de mosterdzaadjes, dat ging volledig machinaal. Toen de molen gerestaureerd moest worden, verplaatste Frank de productie naar een pand op een industrieterrein in Wormerveer. Hier hebben we ook veel meer magazijnruimte. Houweling Group levert alle emmers op afroep, rechtstreeks hier in het magazijn. Wij hoeven ze alleen maar van de pallet te pakken – Frank Bosman, mosterdmaker De Huisman Uiteindelijk deed de molen nog slechts dienst als verkooppunt. Stukje bij beetje bouwde Frank Bosman in Wormerveer met zijn eigen handen een unieke mosterdfabriek. En De Huisman? Die prijkt nog steeds trots op de verpakkingen. (https://onh.nl/verhaal/de-echte-zaanse-mosterd)
Op het fraaie naambord van molen De Huisman staat geschreven: ‘Hier kreeg een kippevrijer een huisman tot berijder’. Deze zin zegt alles over de ontstaansgeschiedenis van de molen. In feite zijn er namelijk twee molens en één papierpakhuis betrokken bij het ontstaan van de huidige mosterdmolen De Huisman. Ten eerste is het pakhuis van origine van pakhuis De Haan en ten tweede behoren de achtkant, de kap en de wieken aan de oude mosterd- en snuifmolen De Huisman. Ten slotte zijn de maalwerktuigen van het specerijenmolentje Het Indisch Welvaren. Het papierpakhuis De Haan bevond zich al op de Kalverringdijk, maar De Huisman en Het Indisch Welvaren stonden oorspronkelijk aan het Blauwe Pad in Zaandam. In de jaren vijftig moesten de twee molens daar verdwijnen in verband met de saneringsplannen van de Gemeente Zaandam. De oude Huisman werd in 1955 naar de Kalverringdijk verplaatst en twee jaar later volgde het specerijenmolentje. Eigenlijk is de huidige mosterdmolen De Huisman dus een gelukkig samengaan van een pakhuis en een tweetal windmolens. Wie De Huisman nu bekijkt, kan nog slechts tot één conclusie komen: het is een plaatje om te zien. Wanneer de oude molen De Huisman ooit gebouwd werd en door wie is onbekend gebleven. Wel is terug te vinden dat in 1802 een ‘hechte en sterke snuifmolen genaamd De Huisman’ verkocht werd voor ƒ 825,-. Het snuifmalen was destijds de belangrijkste activiteit van de molen, maar toen de grondstof tabak tijdelijk moeilijk verkrijgbaar was, werd er omgeschakeld naar het fabriceren van mosterd. Deze Zaanse mosterd werd in enkele jaren zo beroemd, dat ook al werd er weer snuif gemalen, De Huisman bekend kwam te staan als de ‘Mosterdmolen’. Sinds 1961 werd in De Huisman de bekende Zaanse Mosterd gemaakt, zoals die vroeger ook gemaakt werd en in grote Keulse potten door jongens aan huis verkocht werd voor een paar ‘centen’. Op enkele uitzonderingen na had elke Zaangemeente wel een dergelijke molen. Molen De Huisman en een papierpakhuis zijn betrokken bij het ontstaan van de huidige mosterdmolen De Huisman. Het papierpakhuis bevond zich al op de Kalverringdijk, maar molen De Huisman stond oorspronkelijk elders in Zaandam. In de jaren vijftig moest de molen daar verdwijnen in verband met stadssanering. In 2011 werd de molen geheel gerestaureerd naar originele opstelling. (https://www.zaanschemolen.nl/project/de-huisman/)
Je gelooft het niet, maar er is nu zelfs bier met mosterd!
Bierbrouwer maakt drank van Zaanse mosterd: "Hand neigt automatisch naar bitterbal" 23 maart 2021, ... ZAANDIJK - Chocolade, thee of sambal: speciaalbier is niet meer uit cafés weg te denken. Volgens Nederlandse brouwers is het de afgelopen tien jaar dan ook onverminderd populair. In de Zaanstreek zijn daarom twee bedrijven hun krachten gaan bundelen en zo is 'mosterdbier' ontstaan."Het is natuurlijk wel heel apart om dat te doen", vertelt eigenaar van Mosterdmolen 'De Huisman', Frank Bosman. Het is de eerste keer dat hij zijn mosterd in bier ziet verdwijnen. "Ik vind het wel leuk, het zijn twee Zaanse bedrijven die allebei een Zaans product maken. Dat komt dan bij elkaar." Het bier was volgens Frank niet meteen goed. "De eerste sessie vond ik iets te sterk. Maar het is een probeersel, je weet nooit hoe het eindresultaat is. Een biertje is lekker, maar je moet er geen paar opdrinken." ... Er komt nu een nieuwe lading aan die iets minder heftig zal smaken. "Het ligt ook niet voor de hand, mosterd", vertelt Paul Riteco, eigenaar van brouwerij de Hoop. "Maar we zitten hier in de Zaanstreek en we hebben een prachtig merk van Zaanse mosterd. Het is in miljoenen koelkasten te vinden." Mosterdsoep Paul heeft meerdere horecagelegenheden en dat gaf hem de inspiratie: "Eén van onze beroemdste gerechten is de Zaanse mosterdsoep." Hoewel het bier in combinatie met de mosterd niet zo vaak is geproduceerd, hebben Paul en z'n team toch de gok gewaagd. "Je hand neigt automatisch naar een stukje kaas of bitterballen" Paul Riteco, eigenaar brouwerij de Hoop Om het bier te maken vindt eerst het gistingsproces plaats. "Daarna wordt er gewoon pure mosterd bij gekieperd", vertelt Paul enthousiast. "Je hand neigt automatisch naar een stukje kaas of bitterballen." (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/282919/bierbrouwer-maakt-drank-van-zaanse-mosterd-hand-neigt-automatisch-naar-bitterbal)
DE ECHTE ZAANSE MOSTERD TRIPEL 8,2% VOL | 20 EBC | 15 IBU De klassieke Belgische Tripel is de basis voor dit bier met pit! Gebrouwen met mosterd van de Zaanse molen “de Huisman”. De zwoele smaak van de Tripel en de pittige / zurige smaak van de mosterd levert een unieke smaakbeleving. (https://www.hoopbier.nl/products/spicy-mosterd-tripel)
ZICHT/KLEUR Blond. GEUR Een kruidige geur met een subtiel aroma van mosterd. SMAAK Een gebalanceerde, licht pittige smaak met tonen van kruiden en fruit. AFDRONK Een soepele afdronk met tonen van mosterd CULINAIR Lekker bij salades met geitenkaas en pittige gerechten. BIJZONDERHEDEN De klassieke Belgische Tripel is de basis voordit bier met pit! Gebrouwen met mosterd van de Zaanse molen “de Huisman”. (https://www.mitra.nl/product/hoop-bier-de-echte-zaanse-mosterd-tripel-33cl)
De klassieke Belgische Tripel is de basis voor dit bier met pit! Gebrouwen met mosterd van de Zaanse molen “de Huisman”. De zwoele smaak van de Tripel en de pittige / zurige smaak van de mosterd levert een unieke samensmelting. (https://brother-beer.nl/product/zaanse-mosterd-tripel/)
BROUWERIJ HOOP De enige echte brouwerij van de Zaanstreek, gevestigd aan de Zaan rivier, staat op de Zaandijk; Brouwerij Hoop! Met een oneindigheid aan verschillende bieren vol karakter, ieder beschikkend over een eigen naam, smaak en verhaal uit de Zaanse historie, heeft de brouwerij een duidelijke stempel achtergelaten in de bierwereld. Het bier wordt gebrouwen met een gloednieuwe bouwinstallatie uit Beieren in Duitsland, waar geen enkele andere brouwerij nog gebruik van maakte. De, in 2016 door 2 vrienden opgerichte, brouwerij heeft in korte tijd een groot scala aan bieren weten te ontwikkelen voor ieder moment. Van de Winter Warming Chocolate Porter, tot... (https://www.burgbieren.nl/brouwerij-hoop/hoop-de-echte-zaanse-mosterd-tripel/)
Tussen de eeuwen oude molens op de Zaanse Schans en de rivier de Zaan staat de enige bierbrouwerij van de Zaanstreek, Brouwerij Hoop. Hier maken ze karaktervolle bieren met lokale ingrediënten die toegankelijk en speciaal zijn. HOOP bier staat symbool voor de Hollandse onverzettelijkheid. Lekkere bieren, toegankelijk maar met karakter. Elk HOOP bier heeft zijn eigen naam, smaak en verhaal. Bij Hoop Bier besteden ze veel aandacht aan de uitstraling van de bieren. De Oudt Heijn limited edition en de Queen Bee hebben beide nationale en internationale design awards gewonnen. Brouwerij HOOP opende in mei 2016 haar deuren. De brouwerij heeft als eerste in Nederland een Caspary brouwinstallatie uit Beieren, Duitsland. Een van de belangrijke aspecten bij de bouw van de brouwerij was het thema duurzaamheid. Er zijn daarom meer dan 300 zonnepanelen op het dak van de brouwerij, het restaurant en de tegenoverliggende kantoorruime geplaatst. Genoeg om je te kunnen voorzien van een 'energieneutraal biertje'. Dat smaakt hetzelfde, maar het voelt beter! (https://www.mitra.nl/product/hoop-bier-de-echte-zaanse-mosterd-tripel-33cl)
ZAANDIJK - De Zaanstreek is de bakermat van de Nederlandse voedingsindustrie. Een van de meer bescheiden, maar daarom niet minder bekende parels is Zaanse Mosterd. Al sinds 1961 nauwelijks ondersteund door marketing en andere ‘moderniteiten’ en al die tijd, net als de Zaanse Mayonaise, nauwelijks weg te denken uit de miljoenen Nederlandse koelkasten. Hoe bijzonder is dat? En dus eert de 100% Zaanse Brouwerij Hoop haar oudere, 100% Zaanse broer met een heel bijzonder bier. Limited Edition Brouwerij HOOP brengt, naast een aantal vaste bieren en een viertal seizoensbieren, ook diverse Limiteds uit per jaar. Bieren die de randen van het spectrum opzoeken en daarmee vooral de groeiende groep bierliefhebbers moet verwennen. Zo verschenen eind 2020 de Liquorice Stout o.b.v. zoethout en de houtgelagerde Winterbock. Met de Spicy ‘Mustard’ Tripel bewijst Brouwerij Hoop, de enige bierbrouwerij in de Zaanstreek van zekere omvang, een serieuze speler te zijn in het Nederlandse landschap van ambachtelijke (Craft) bierbrouwers. ‘Limited’ betekent ook echt limited in de zin dat er maar een beperkte hoeveelheid is gebrouwen. Dus op=op. Zaanse Mosterd: Wereldberoemd in Nederland. Ofschoon de Zaanstreek een lange historie kent van voedselproducerende bedrijven, zijn er (helaas?) maar weinig ook in originele Zaanse handen gebleven. Dat geldt dus wel voor o.a. Van Wijngaarden, makers van de overbekende Zaanse Mayonaise en de familie Bosman, die dit jaar 60 jaar de echte Zaanse Mosterd op de markt brengen. Allereerst vanuit mosterdmolen de Huisman, gelegen op de Zaanse Schans, en sinds 2007 vanuit een modernere (vooral vanwege wet- en regelgeving) locatie elders in de Zaanstreek. Frank Bosman staat aan het roer van een bedrijf dat loyaal is aan smaak, bereiding en uitstraling. ‘Mosterd = Mosterd’ en het is juist de oorspronkelijkheid en het trouw blijven aan het recept wat de kracht is van het product. Bier en Mosterd? Ja! Geloof het of niet, maar er is daadwerkelijk ‘gewoon’ mosterd toegevoegd tijdens het brouwproces. Dit vond plaats bij de kleine brouwerij van Hoop in Lab-44. In dit pand, gelegen op het Hembrugterrein en oorspronkelijk behorend tot de Stelling van Amsterdam, werd ruim 100 jaar geleden nog Mosterdgas (!) geproduceerd. De basis is een klassieke Belgische Tripel van 8%, wat het bier een zachte, volle smaak geeft als tegenhanger van de toch wat scherpe, maar onmiskenbare smaak van de Zaanse Mosterd. Het bijzondere van het bier is dat de rechterhand direct een bijna reflex-achtige beweging maakt naar een denkbeeldig schaaltje waar dan bitterballen, kaas of een lekkere leverworst op zou moeten liggen. Een beter ‘borrel-bier’ bestaat dus niet! Zo heeft HOOP dus niet alleen een heel lekker bier gebrouwen, maar ook een uniek bier, zowel qua smaak als verhaal. De introductie vindt plaats zaterdag 20 februari in een Covid-proof sessie . Vanaf die dag is het ook verkrijgbaar in de (online) bierwinkel van Hoop bij de brouwerij in Zaandijk en bij diverse Zaanse speciaalzaken. Ter gelegenheid van de introductie houden we van 14:00 – 17:00 uur een Walk / Bike Thru langs de brouwerij, waarbij we ook maar gelijk de bitterballen uitdelen. Uiteraard houden we alle geldende voorschriften streng in de gaten. (https://www.zaandamsdagblad.nl/regio/een-bijzonder-nieuw-bier-de-spicy-zaanse-mosterd-tripel)
Je gelooft het niet, maar dit bier ruikt en smaakt naar mosterd! Het blonde bier ziet er uit als een zwaar blond of blonde tripel, maar de geur verraad de aanwezigheid van kruidigheid zoals mosterd. Het mondgevoel en smaak hebben duidelijk het karakter van mosterd. De scherpte van mosterd mist, maar het typische 'romige' mondgevoel is er wel. Onnavolgbaar! Een heel bijzondere bierbeleving!