In Moergestel is brouwerij ReuZ te vinden. Op www.reuselhoeve.nl is het ook te vinden.
De naam doet denken aan een reus:
Reus of reuzin is de aanduiding voor een bijzonder groot mythisch wezen met een antropomorf uiterlijk. Uitzonderlijk grote mensen worden ook weleens reuzen genoemd.... Reuzen komen voor in de folklore van culturen over de hele wereld. Ze worden vaak afgeschilderd als monsters en antagonisten, maar er zijn uitzonderingen. Sommige reuzen hebben magische krachten en mengen zich op een vriendelijke manier met mensen en kunnen zelfs deel uitmaken van menselijke families, waarbij hun nakomelingen worden afgeschilderd als gewone mensen. In oude geschriften, zoals de Edda en de Hebreeuwse Bijbel, worden in een aantal passages reuzengeslachten beschreven. ... In mythen, volksverhalen en sprookjes zijn reuzen grote antropomorfe wezens die gevreesd worden om hun kracht. Desondanks zijn ze niet altijd agressief. Opmerkelijk is dat hun manieren ongepolijst zijn en dat ze zeer weinig spreken, hoewel ze dat meestal wel kunnen. Anders dan kabouters en elfen, die men nog in het bos of elders in de natuur kan aantreffen, zijn reuzen in de volksverhalen bijna altijd uitgestorven, uitgemoord of verdwenen. Vaak hebben ze mensen geholpen bij het bouwen van grote bouwwerken. Zo worden ze in veel culturen beschouwd als de bouwers van megalieten. Ook heuvels, zeker in het vlakke Nederland en Vlaanderen, of eilanden, zoals in Denemarken, worden wel aan reuzen toegeschreven. Voornamelijk in Scandinavië en Duitsland komen veel verhalen voor over reuzen die het landschap bewerken. Ze worden in de typologie van J.R.W. Sinninghe als één typenummer gezien: SINSAG 0131, Die Entstehung der Hügel. Soortgelijke verhalen komen voor in heel Europa, maar zijn dan soms overgenomen door goden en heiligen.[4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Reus_(mythisch_wezen))
Ik denk bij de naam aan reuzel:
Reuzel of smout is dierlijk vet, het niervet van een varken. Gesmolten reuzel wordt verkregen door het spek te smelten.[3] Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes die niet gefilterd werden, de zogenaamde kaantjes.[4][5] Vet van runderen en schapen wordt talg genoemd.[6] ... Reuzel kan gebruikt worden om op brood te smeren in plaats van boter of margarine, of verwerkt in stroopvet. Reuzel komt voor in recepturen voor pasteideeg. Vroeger werd het gebruikt als goedkoop vet.[7][8] Smout werd vroeger ook gebruikt om smoutebollen (vandaar de andere naam voor oliebollen) in te bakken[9] al is hier enige discussie over omdat smout ook kan verwijzen naar een plantaardige olie geslagen uit raap- of koolzaad.[7] Ook is reuzel bruikbaar om vlees in te braden. In de Limburgse steenkoolmijnen werd reuzel als broodbeleg gekozen omdat het, in tegenstelling tot veel andere soorten broodbeleg zoals kaas en vleeswaren, geen vreemde bijsmaak kreeg in het ondergrondse luchtklimaat.[bron?] Een toepassing in antieke mechanismen is als smeermiddel voor bijvoorbeeld houten machineonderdelen zoals in molens en assen van karren, waarbij aan reuzel van niervet de beste smeereigenschappen worden toegekend. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzel)
Maar dat is met een Z dus dat zal het niet zijn
Wellicht heeft het te maken met de plaats?
Reusel (Brabants: Reuzel) is de hoofdplaats van de gemeente Reusel-De Mierden, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Reusel is gelegen in regio de Kempen. Dichtstbijzijnde grote steden zijn Turnhout, Tilburg en Eindhoven. Reusel is een van de Acht zaligheden. Reusel heeft voornamelijk nog een dorps karakter maar langs de Wilhelminalaan is op het einde van de 20e eeuw een stadhuis, winkelcentrum en busstation gebouwd die de omgeving een wat meer stedelijk aandoend karakter geven. Het dorp staat bekend om het dorpsdialect, dat nog steeds gesproken wordt, en om natuurgebied Het Goor dat ook wel de Reuselse Moeren genoemd wordt. ... Het dorp Reusel is als woonkern vermoedelijk ontstaan in de 7e eeuw,[bron?] en bestond toen uit verspreide bebouwing. De belangrijkste kernen waren Reuseldorp en Lensheuvel. De buurtschap Lensheuvel maakt tegenwoordig onderdeel uit van het dorp. De vroegste bewoningssporen zijn uit de 6e eeuw, maar van een nederzetting was toen nog geen sprake. Opgravingen, die begonnen zijn in 1997, hebben duidelijk gemaakt dat er een romaanse kerk in Reusel heeft bestaan. Deze is waarschijnlijk voorafgegaan door een houten kerkje, waar de ligging van de oudst gevonden graven op wijst. De romaanse kerk wordt vermeld in een document uit de 12e eeuw. Vanouds waren de kerken in Reusel toegewijd aan Maria. In de Middeleeuwen werd hier een wonderbaarlijk Mariabeeldje vereerd. Aan deze praktijk kwam omstreeks het jaar 1600 een einde. ... In 1580 werd het dorp door oorlogsgeweld in het kader van de Tachtigjarige Oorlog verwoest en is een tijdlang verlaten geweest. Na 1648 werd de kerk genaast door de Hervormden. De katholieken kerkten aanvankelijk te Arendonk maar mochten in 1672 een schuurkerk bouwen te Lensheuvel. ... In 1997 werd de gemeente Reusel samengevoegd met Hooge en Lage Mierde om de gemeente Reusel-De Mierden te vormen, waarvan Reusel de hoofdplaats werd. Als vervolg hierop werd het nieuwe gemeentehuis gebouwd.... Reusel was oorspronkelijk een agrarisch dorp, maar dit veranderde toen Adrianus Willekens in 1877 een sigarenfabriek begon. Spoedig werd hij gevolgd door diverse anderen, zoals de gebroeders Van der Pas in 1896, Joe Peters in 1897, en C. Segers in 1898. In de eerste decennia van de 20e eeuw volgden nog vele andere sigarenfabrieken, er hebben er in totaal een dertigtal bestaan, al zijn die nooit allemaal gelijktijdig in bedrijf geweest. Soms gingen ze failliet of sloten om andere redenen. Van 1911 tot 1921 was de sigarenfabriek van J. Swane een vestiging te Reusel en van 1913-1921 had de Eindhovense sigarenfabrikant F. van Gardinge & Co. een filiaal te Reusel. De gebroeders Wintermans waren er van 1925-1930 Vanaf 1938 was ook Willem II actief in Reusel. In Reusel staat sinds 1928 een fabriek van de Karel I sigarenfabrieken. Deze is al decennialang gesloten maar het gebouw bestaat nog steeds. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Reusel_(plaats))
Nee, het is een andere locatie:
Natuurpoort De Reuselhoeve Locatie: Moergestel Hét startpunt voor een prachtige wandel- of fietstocht door het Land van de Hilver. Het land van schitterende afwisselende natuurgebieden, zoals de Hilver en Oisterwijkse Bossen en Vennen. En het land van zeven bourgondische dorpskernen, zoals Oisterwijk en Hilvarenbeek. Een gebied met een vaak guitig verleden, te beleven in de vele musea, monumentale panden en bij de gastvrije inwoners die dit nog uitstralen. Maar ontdek vooral ook de Reuselhoeve. Bij de Reuselhoeve beleef je de natuur vanaf de grond, in de lucht en op het water! (https://natuurpoorten.nl/natuurpoort/de-reuselhoeve/)
Natuurpoort de Reuselhoeve Hét startpunt voor een prachtige wandel- of fietstocht door het Land van de Hilver. Het land van schitterende afwisselende natuurgebieden, zoals de Hilver, Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Kampina. En het land van zeven bourgondische dorpskernen, zoals Oisterwijk en Hilvarenbeek. Een gebied met een vaak guitig verleden, te beleven in de vele musea, monumentale panden en bij de gastvrije inwoners die dit nog uitstralen. Maar ontdek vooral ook de Reuselhoeve. Bij de Reuselhoeve beleef je de natuur vanaf de grond, in de lucht en op het water! (https://www.bezoekoisterwijk.nl/locaties/519750143/natuurpoort-de-reuselhoeve)
Wandelen bij Natuurpoort de Reuselhoeve Download hier de wandelkaart (https://natuurpoorten.nl/natuurpoort/de-reuselhoeve/, https://natuurpoorten.nl/wp-content/uploads/2020/03/Wandelkaart-Natuurpoort-de-Reuselhoeve.pdf)
De Reuselhoeve is dé plek voor een actief uitje. We bieden voor ieder wat wils; van klimmen en boogschieten tot paintball of kanovaren. Ter afsluiting geniet je natuurlijk van onze unieke houtvuur barbecue. Ook kun je bij ons terecht voor ‘gewoon’ een kop koffie op ons ruime terras en wandel of fiets je door het aangrenzende, grootste weidevogelgebied van Noord-Brabant. (https://bezoekhilvarenbeek.nl/zien-doen/echte-aanraders/de-reuselhoeve/)
Vanaf de uitkijktoren van de Reuselhoeve heb je een prachtig uitzicht op het Moergestels Broek. De eerste vermelding van dit voormalige overstromingsgebied stamt uit 1349. Rond 1950 is het Moergestels Broek ontgonnen en ontwaterd om landbouw mogelijk te maken. Natuurmonumenten werkt nu samen met lokale boeren en Staatsbosbeheer aan het herstel van de natuur. In het Moergestels Broek zie je de natuur herademen: het waterpeil is omhoog gegaan en de slootoevers natuurvriendelijker zijn gemaakt, is er voor de grutto en andere weidevogels meer voedsel. De kilometerslange struin- en slingerpaden langs de Reusel bieden prachtige wandelmogelijkheden langs het kronkelende riviertje. Ontdek de meanderende beek ook eens per kano vanaf de Reuselhoeve. (https://natuurpoorten.nl/natuurpoort/de-reuselhoeve/)
De Reusel De Reuselhoeve is vernoemd naar deze beek die stroomt vanaf het dorp Reusel, via Landgoed de Utrecht tot aan Oisterwijk. De kilometerslange struin- en slingerpaden bieden prachtige wandelmogelijkheden langs het kronkelende riviertje. Ontdek de meanderende beek ook eens per kano vanaf de Reuselhoeve. (https://natuurpoorten.nl/natuurpoort/de-reuselhoeve/)
Over het kronkelende riviertje de Reusel vaar je met je kano door het grootste weidevogelgebied van Noord-Brabant, afgewisseld met de natuur van de Oisterwijkse bossen en vennen. Onderweg kom je van alles tegen. Misschien dobbert er een fuut op het water met babyfuutjes op de rug? Of zie je een grutto vliegen, de beschermde nationale vogel van Nederland. Kanovaren door het unieke natuurgebied bij de Reuselhoeve natuurgebieden is voor iedereen een bijzondere belevenis. (https://www.reuselhoeve.nl/activiteiten/kanovaren/)
Op https://www.reuz.com/ vind ik Herbruikbare en personaliseerbare ECOCUP-bekers Champagne– of wijnglazen, servies, bekers… Een ruim assortiment aan herbruikbare producten en oplossingen om te ontdekken.
Dat is enkel het glaswerk, maar nog geen bier.
Op Facebook lees ik er wat over: https://www.facebook.com/BrouwhuysReuZ/
BrouwhuysReuZ Een dorpsbrouwerij, sinds 2018 actief en gevestigd aan het Rootven 43 in Moergestel (https://www.facebook.com/BrouwhuysReuZ/)
Na meerdere keren op www.reuzenbieren.nl/ te hebben bevestigd dat ik ouder dan 18 ben kwam ik wat verder.
De brouwerij van Brouwhuys ReuZ is speciaal ontworpen voor de productie van verschillende soorten craftbieren. Met onze geavanceerde brouwtechnologie spitsen we ons toe op brouwsels die op maat gemaakt zijn. Onze meesterbrouwers volgen de unieke recepten van ReuZ en van huurbrouwers helemaal op. Huurbrouwers helpen wie ook bij het verbeteren van hun bestaande recepten en bij de ontwikkeling van nieuw ambachtelijk bier. ... Ons café ligt aan de hoofdstraat in Moergestel. Bij binnenkomst valt je meteen het gezellige en verzorgde karakter op. Een echte bruine kroeg, fantastisch uitgelicht, met zo’n 50 gevarieerde zitplaatsen. Je kunt plaatsnemen aan een hoge tafel bij het raam aan de voorkant van het café. Je hebt zitjes voor 2 tot 4 personen hoog en laag. Er is een echte stamtafel met bank voor zo’n 10 personen. Aan de ruime bar kun je ook nog eens met 10 personen plaatsnemen. En tegenover de bar is nog een barblad. Daar heb je de mogelijkheid om in overleg met de barkeeper een fust te bestellen om met een groep zelf te tappen. En als klap op de vuurpijl: het assortiment bestaande uit uiteraard een overheerlijke premium pils en niet te versmaden de ruim 30 speciaalbieren uit eigen brouwerij en van huurbrouwers, waaronder een grote selectie Barrel Aged bieren. Proeven van de vele speciaalbieren, ook in kleine proefglaasjes, kan ter plekke zonder afspraak vooraf. De kleine kaart biedt een keuze uit verschillende eenvoudige gerechten en hapjes. Dus waar moet je zijn voor Echt Bier: bij Brouwhuys ReuZ, want de keuze is ReuZe. (www.reuzenbieren.nl/)
Na 12 jaar huurbrouwen werd onze doom in 2018 werkelijkheid; we openden onze eigen bierbrouwerij ‘Brouwhuys Reuz’ in Moergestel. Heerlijk om je eigen ambachtelijke en prijswinnende bieren zelf te kunnen brouwen in een prachtig pand, op een plek dat als Natuurpoort is benoemd. ... In deze schitterende, in houten spanten opgetrokken, langgevelboerderij met rieten kap, in het buitengebied van het mooie Moergestel, aan de rivier De Reusel is Brouwhuys ReuZ gevestigd. Hier zijn we actief met alles wat met bier en brouwen te maken heeft. We brouwen zo’n 20 bieren in ons vaste assortiment. We brouwen limited editions, waaronder Barrel Aged bieren. Een flink aandeel van onze 550 hl per jaar zijn opdrachtbieren voor cafés, bedrijven en verenigingen die een eigen uniek bier willen. Maar we helpen vooral ook kleine huurbrouwers die voor het eerst op de markt willen komen. Met name de overzichtelijke hoeveelheid van 500 liter per batch blijkt voor al die opdrachtgevers interessant te zijn. Daarom groeit de vraag enorm… (https://crowdaboutnow.nl/campagnes/reuzenbieren)
Ontstaan uit een kleine huisbrouwerij, waar in 2002 twee vrienden startten met het ontwikkelen van lekkere biertjes voor eigen gebruik. Na 12 jaar als huurbrouwer op de markt te zijn onder de naam Reuzenbieren hebben de vrienden nu Brouwhuys ReuZ in hun eigen Moergestel gerealiseerd. Een prachtige plek om zelf te brouwen. Brouwhuys ReuZ Een Nederlandse brouwerij uit het Bourgondische Brabant, brouwt karaktervolle speciaal bieren die mooi in balans zijn, een pittige afdronk kennen met een aangename lange nasmaak met ontwikkeling. Historie Reuzenbieren De naam ReuZ is afkomstig van ons reuzengilde. Net als in de middeleeuwen trekken door onze dorpen nog reuzenpoppen die de beschermheiligen van vroegere ambachten verbeelden. De ‘’ReuZ’’ bieren herinneren aan die ambachtelijke traditie, waarbij het vooral ging om hoge kwaliteit. Aan die kwaliteit kun je aflezen dat de brouwers van Brouwhuys ReuZ voor speciaal bier 'leven'. Al bijna twintig jaar passievol bieren ontwikkelen in een thuisbrouwerij ligt er aan ten grondslag. In de nieuwe brouwerij wordt die traditie gekoppeld aan innovatie en soms gaat dat gepaard met enige gekheid en moed. En dat allemaal om de bezoeker, de consument, de caféhouder en de slijter te verrassen met unieke, ambachtelijke en karaktervolle speciaal bieren. (https://www.speciaalbierkoning.nl/brouwer/brouwhuyz-reuz)
Juli 2018 noteren we de start van Brouwhuys ReuZ. Het 500 liter brouwhuis, de 9 vergistingtanks, bottellijn, warmtekamer en ander toebehoren zijn getest en werken naar tevredenheid. Nu, een jaar later, zijn er 100 brouwsels gerealiseerd. En de vraag blijft groeien. Om aan de vraag te kunnen voldoen moeten we naar drie keer brouwen per week. En daar hebben we meer vergistingtanks voor nodig. In 2006 kwamen onze eerste bieren op de markt met namen als Ermelindis, Heukelomse Mie en Peer Paorel. Bieren vernoemd naar de reuzenpoppen van ons lokale Reuzengilde. In 2010 gingen we als B.V. verder onder de naam Reuzenbieren en werd ons assortiment elk jaar verder uitgebreid. In 2014 startte onze samenwerking met de spiksplinternieuwe Brouwerij Het Nest uit Turnhout. In 2016 gingen we meedoen aan bierwedstrijden en wonnen we al 8 nationale en internationale prijzen met onze bieren. EN… we kwamen in China en de V.S terecht. Vermeldenswaard is dat in China nu zelfs een heuse REUZ horecazaak is geopend. (https://crowdaboutnow.nl/campagnes/reuzenbieren)
In 2018 startte ook de samenwerking met het Activiteitenbedrijf De Reuselhoeve. In hun pand zijn we gevestigd. De Reuselhoeve biedt allerlei buitenactiviteiten aan groepen aan, zoals klimmen, tokkelen, schieten, zeskamp, wc- en badkuipenrace, paintball en nog veel meer. Jaarlijks brengen ruim 50.000 gasten er een dag door met allerlei groepsactiviteiten. Tussendoor en aan het einde van de dag genieten de gasten van een heerlijk hapje en een streekbier op het terras. Daarnaast doen ook veel daggasten met de fiets of anderszins het schitterende rustieke terras aan of bezoeken het gezellige restaurant en herberg. Brouwhuys ReuZ brouwt als echte Craft Brouwer, heerlijke en eerlijke ambachtelijke speciaal bieren. Een uitgebreid assortiment van meer dan 20 bieren en als extra toetje nog een serie Barrel Aged bieren verrast elke gast. Daarnaast verzorgen we workshops waar groepen hun eigen bier kunnen brouwen. Voor geïnteresseerden die thuis willen gaan brouwen, verzorgen we brouwcursussen. Ook geven we rondleidingen door de brouwerij voor groepen die meer willen weten over het brouwproces. Voor de liefhebbers die verwend willen worden met een selectie van de overheerlijke ReuZ bieren verzorgen we proeverijen naar wens. Mensen die hun bierkennis willen testen, kunnen een bierquiz boeken. De samenwerking tussen De Reuselhoeve en Brouwhuys ReuZ, de klantgerichtheid van de medewerkers en de kwaliteit van de horeca met bierbrood, bierkaas en gerechten met bier staan garant voor een onvergetelijk verblijf. En dat niet alleen voor vriendengroepen, personeelsverenigingen, vrijgezellenfeestjes, kinderverjaardagen en familie-uitjes. Ook de fietsers of de stappers kunnen hier hun hartje ophalen voor een heerlijke dinerplank, een uitstekende barbecue, vergezeld van een niet te versmaden streekbier uit eigen brouwerij. (https://crowdaboutnow.nl/campagnes/reuzenbieren)
Reuzenbieren Brouwerij Opgericht: 2005 Hoofdtype (2005-2018) Brouwerijhuurder (2018-) Brouwerij.... Toen één van de brouwers, Jos van Breda, 50 jaar werd, besloot zijn vriend Bernard Smits een brouwcursus voor hem te regelen bij De Roerstok uit Tilburg. Het vormde uiteindelijk de basis van de brouwerij. Jos had een oud varkenshok omgebouwd tot brouwerij. Aanvankelijk werd begonnen met een brouwinstallatie van 20 liter, maar op een gegeven moment stond er een installatie van 200 liter. Bernard Smits is werkzaam als directeur van een onderwijsstichting. Hij was ooit nationaal kampioen blindproeven bij een wedstrijd georganiseerd door de Alliantie van Biertapperijen. Jos van Breda is conciërge op een school. Martin op 't Hoog is werkzaam als functioneel beheerder bij een verzekeringsmaatschappij. Het begon allemaal met het idee van Bernard Smits, voormalig voorzitter van Carnavalsvereniging De Pierewaaiers uit Moergestel. Ter gelegenheid van het 44-jarig bestaan van de vereniging werd in 2004 besloten om een eigen bier te introduceren. Twee jongelui die dit project in het kader van hun studie oppakten, leverden het leeuwendeel van de voorbereidingen. Vlak voor het 44-jarig jubileum werd in september 2005 het jubileumbier, een tripel, gepresenteerd en op de markt gebracht onder de naam Ermelindis. Het bier werd vernoemd naar de parochieheilige en naar de naam van de bekende Moergestelse reuzin. Later kwamen daar de Heukelomse Mie en Peer Paorel bij, de reuzencollega's uit Heukelom en Oisterwijk. Oorspronkelijk werd Ermelindis gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Bierbrouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel. Later werd het bier gebrouwen bij De Proefbrouwerij in het Belgische Lochristi. In 2017 worden de bieren gebrouwen bij Brouwerij Het Nest in België en is men bezig met de bouw van een eigen brouwerij bij de kanoboerderij in Moergestel. In 2018 is de brouwerij klaar en wil men alle bieren in de eigen ketels gaan brouwen. Het nieuwe brouwhuys is gevestigd op de bovenverdieping en in de kelder van de horecazaak van de Reuselhoeve. Eind 2020 werd besloten om de brouwerij te verhuizen vanuit de Reuselhoeve naar de kom van Moergestel op Rootven 43. In dit pand was voorheen cafe de Schouw gevestigd. De laatste bieren zijn in januari 2021 nog gebrouwen in de Reuselhoeve en eind februari/begin maart 2021 waren deze bieren gereed, zodat ze konden beginnen met de verhuizing. In april 2021 kon er gebrouwen worden op de nieuwe locatie. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1112-reuzenbieren)
Ze brouwen verschillende bieren:
Reuz - Barley Wine Aldus de brouwer; Een Barley Wine is een van oorsprong Engels biertype met een alcoholpercentage tussen de 8,5 tot 15,0 Vol% alcohol. De ReuZ heeft een prachtige donkerrood koperen kleur, met een laag tot middelmatig koolzuurgehalte. We herkennen complexe brood-, toast, honing-, karamelen/of nootachtige moutaroma's. Middelmatige tot hoge fruitigheid, die vaak doet denken aan gedroogd fruit. Deze barley wine is op de Amerikaanse leest gebrouwen en dus hoppig, met dryhopping. De verse barley wine kent een citrus-hopkarakter. In de oudere versies ontwikkelt het bier zich in de richting van sherry-, wijn- of port-achtige aroma's . De basissmaak is zoet en hoogbitterig. De body is vol. De nasmaak is bitter, fruitig en alcoholwarmend, maar niet branderig of scherp. (https://www.speciaalbierkoning.nl/reuz-barley-wine)
ReuZ Tripel ... De originele tripel van het Moergestelse Brouwhuys Reuzenbieren (https://www.speciaalbierkoning.nl/reuz-tripel)
Reuz Dubbel is een donkerkoperen dubbel, gebrouwen met enkel munich mout, een aantal karamelmouten, met een aparte hop. Het levert een prachtig gekleurd bier op met een stevige romige schuimkraag, een karamelneusje, met een licht zoetje, een fruitige toets. Deze dubbel mag u niet missen. En is Dubbel en Dwars de moeite waard. (https://www.reuzenbieren.nl/de-bieren/)
Met zijn donkere roodkoperen kleur en dankzij de 5 verschillende karamelmouten, is de ReuZ Dubbelbock verrassend smaakvol. Het hoge alcoholpercentage geeft het bier een stevige body en zorgt ervoor dat het bier zich in de loop der jaren ontwikkelt als een zeer geschikt bewaarbier. Door gebruik van exotische hoppen is het bier ook nog eens extra fruitig en fris. De gebruikte weizengist geeft het bier naast bitter en zoet ook nog een licht zuurtje. De nasmaak vloeit over in een feest van complexe smaken die lang blijven hangen. (https://www.reuzenbieren.nl/de-bieren/)
Reuz Quadrupel Eindelijk een quadrupel die niet te zoet is, met volle karameltoetsen, welhaast stroperig. Je voelt de alcoholwarme afdronk. Stevig van alcohol, maar zonder dat het overheersend wordt. Al eens uitgeroepen tot 1 na beste bier van Brabant door Misset Horeca. En dat is voor de brouwers niet verrassend. Immers, ondanks de grote concurrentie van gerenommeerde brouwerijen is deze Quadrupel misschien wel de lekkerste…… en heerlijk bij het warme haardvuur in de winter dat je hart zal verwarmen!!!! (https://www.reuzenbieren.nl/de-bieren/)
De ReuZ Stout is qua type een Belgian Imperial Stout. Een stout is vaak pikzwart, imperial wil zeggen dat het veel aclohol kent. Belgian is toegevoegd omdat deze stout een combinatie is van een stout met een Belgische trappist. Het bier kent een uiterst complexe smaak met toetsen van koffie, drop en kersenbonbons. (https://www.reuzenbieren.nl/de-bieren/)
Reuz Stout Barrel Aged Bourbon Je kent ze wel. De Mon Cherie kersenbonbons met daarin kersenlikeur verwerkt. Drink je de stout Bourbon dan kun je de hoofdsmaak daarmee vergelijken. De zachte romige chocoladesmaak van de stout gecombineerd met het lekkere alcoholsmaakje van de Bourbon maakt er iets heel bijzonders van. (https://www.reuzenbieren.nl/de-bieren/)
Reuz Amber dry hopped ... 5.0 %... Het Amber speciaalbier van het Moergestelse Brouwhuys Reuzenbieren, sinds 2020 gelimiteerd op de markt. (https://www.speciaalbierkoning.nl/reuz-amber-dry-hopped)
ReuZ Black IPA ....10%... Het Black IPA speciaalbier van de Moergestelse brouwer Reuzenbieren .... Aldus de brouwer; Een experimenteel bier, zwaar gehopt, hoog alcohol percentage, donkere mouten, stevige zoetheid, enorm lange nasmaak. Dit zijn de voornaamste bijzondere karaktereigenschappen. Naast de pikzwarte kleur merken we dat, ondanks het gebruik van veel zwarte mouten, er geen gebrande smaak aan het bier zit. Wel proeven we koffie, chocola en een heerlijke frisheid door het enorme hopgebruik. Een eerste batch die meteen uitverkocht was en lovende reviews op o.a. Untappd ontving stond aan de basis van het blijvende succes. Want ook de keurmeesters van de Dutch Beer Challenge waardeerden dit bier met een gouden medaille als beste Black IPA van Nederland. En dat werd nog eens dunnetjes over gedaan met een gouden medaille bij de World Beer Awards. (https://www.speciaalbierkoning.nl/reuz-black-ipa)
Ze bieden hun brouwfaciliteiten ook aan anderen aan. Dat geeft potentie!
Het idee voor Kneiter ontsprong in het begin van de corona pandemie, bandmaten Stijn en Luuk zagen hun festivalzomer in rook opgaan en grepen de gelegenheid aan om een nieuwe hobby te proberen. Als fervente bierliefhebbers leek het beiden leuk om zelf ook eens iets te maken, zo gezegd zo gedaan. Na een paar probeersels te proeven werd Patrick ook enthousiast en voegde zich aan het team. De Kneiter was geboren. Na talloze mensen onze brouwsels voor te schotelen en daar over het algemeen goede reacties op te ontvangen ontstond er genoeg zelfvertrouwen om het op grotere schaal commercieel te proberen. Eind 2020 zaten de eerste 2 brouwsels bij Reuz in Moergestel en Holevoort in Bakel in de tank, klaar om begin 2021 uitgeleverd te worden. Het avontuur was begonnen! De Kneiter richt zich vooral op de wat avontuurlijkere drinkers, er worden voornamelijk heftige en uitgesproken bieren gebrouwen waarbij onder andere turf- en rookmout geen vreemde zijn. Maar ook dan kunnen ze toch verrassend zacht uit de hoek komen. Dit merk je ook terug in de eerste barrel aged brouwsels waar er nog een hoop van op stapel staan. Maar wat zit je nog te lezen, trek er eens eentje open en geniet ervan! Proost! (https://kneiter.net/brouwerij/)
BELGIAN STRONG DARK ALE KNEITER GIETER PATER Een eerbetoon aan je helden is nooit een slecht iets, zeker niet in de bier brouwerij. Dit is onze hulde aan de Belgische trappisten, dat ze maar voor eeuwig mogen blijven leven en goddelijk gerstenat maken voor ons genot! Onze interpretatie van het heilige abdijbier is gebrouwen bij Holevoort in Bakel en spiced met korianderzaad en bruine suiker, en is zeer geschikt voor de drinkers van traditionele zware bieren. Deze Pater zorgt ervoor dat je binnen de koudste kneiters psalmen achterstevoren staat prediken! Alc. 9.4% IBU 34 EBC 36 (https://kneiter.net/bieren/)
LIGHTLY PEATED BLACK DIPA BRAK PEAT Deze smakelijke donkere IPA was een van onze eerste ideeën die succesvol uit onze schuur verscheen. Dit keer gebrouwen onder toeziend oog van Bernard bij zijn Brouwerij Reuz in Moergestel, deze fruitige en rokerige sensatie is een ware traktatie. Dry hopped met kilo’s Citra, Huell Melon en Hersbrucker is dit bier geschikt voor zowel de avontuurlijke craft bier genieters als de onervaren tong. Alc. 8.3% IBU 82 EBC 72.5 (https://kneiter.net/bieren/)