Brouwdoek in Harlingen, Nieuwe Willemskade 8 te Harlingen of digitaal op hetbrouwdok.nl. Zowel de website als de brouwerij heb ik bezocht. Een erg moderne en hippe tent. Ze brouwen diverse bieren, zoals te lezen op https://www.hetbrouwdok.nl/webshop/. Een aantal ervan heb ik op, waardoor ik heb gemerkt dat hun bieretiketten van de stickerversie zijn.
Havenbrouwerij het Brouwdok heeft een verhaal dat zich laat lezen als een jongensboek. Johan en Gerard - twee brouwbroerders uit Harlingen hadden een droom: een eigen brouwerij. Terwijl Johan als avonturier de zeven zeeën afschuimde en een kleurrijk palet aan havenbrouwers en smaken leerde kennen, werd Gerard tijdens werk als ICT-er in Amsterdam gegrepen door de filosofie en brouwkunsten van Brouwerij De Prael (in zijn vrije tijd was hij fanatiek wielrenner en zijn club FC De Trappist werd gesponsord door de Amsterdamse bierbrouwer). Het brouwvirus kreeg hem stevig bij de kladden, zozeer zelfs dat hij besloot een opleiding tot international biersommelier te volgen. Als erkend bierkeurmeester (met een bierbibliotheek waar je u tegen zegt) kón het bijna niet anders dan dat zijn werk als ICT-er naar de achtergrond verdween. En zijn ondernemersbloed meer en meer begon te kriebelen. Op het moment dat de wegen van beide mannen zich kruisten was het een uitgemaakte zaak. Ze bleken even verschillend als gelijkgestemd en hun vriendschap was in één avond beklonken. De weg naar de toekomst ook. Via de zolder, een schuur in de tuin en een proeflokaal in het centrum van Harlingen, en uiteindelijk naar de magische plek van de brouwerij nu: aan de Nieuwe Willemskade in Harlingen. Het varende leven trok Johan weer naar zich toe en in 2019 koos hij voor de zee. Gerard is en blijft de brouwbaas, inmiddels ondersteund door meerdere bemanningsleden. De havenbrouwerij is thuishaven én vertrekpunt voor experiment en avontuur. Met de voeten stevig op de kade en het zicht op zee. Havenbrouwerij het Brouwdok blijft zich ontwikkelen: het zicht op de Waddenzee wordt straks nog grootser vanaf de verdieping die in de brouwerij gebouwd wordt. We ontmoeten je graag bij Havenbrouwerij het Brouwdok. Misschien wel de enige buitendijkse brouwerij ter wereld (wie nog een andere buitendijkse brouwerij kent mag zich melden bij de bar). ‘Met een fikse dosis nieuwsgierigheid, durf én inmiddels een rugzak vol kennis, gooien we de trossen los. En gaan we onze buitengewoon lekkere craftbiertjes verder uitbreiden. Met een grote grijns en in goed gezelschap. Want bier moet je delen. Daar gaat het nóg beter van smaken.’ (https://www.hetbrouwdok.nl/service/about/)
Het Brouwdok is een van de grotere Noordelijke brouwerijen en is de enige Nederlandse brouwerij die buitendijks brouwt. We hebben onze ketels dan ook extra hoog geplaatst zodat we elke stormvloed kunnen trotseren. Onze havenbrouwerij in Harlingen is de thuishaven én vertrekpunt voor experiment en avontuur. Want naast ons vaste gamma aan speciaalbieren – onze vaste bemanning – ontwikkelen we steeds nieuwe bijzondere bieren.(https://www.hetbrouwdok.nl/service/b2b/)
Ze brouwen mooie bieren, zoals:
YPE - De Fryske IPA Deze IPA heeft een aangenaam frisse bitterheid en hoppig aroma en net als de Friezen een eigenwijze twist. West Coast IPA - YPE 5,9% (https://www.hetbrouwdok.nl/ype-de-fryske-ipa.html)
Wad weizen Weizen. 5.5%. Fris en fruitig. Wad oars dan Wad Weizen? Liefhebbers van een weizen zweren erbij. Bij ons goudgele Duitse tarwebier dat we volgens het Reinheitsgebot* brouwen. (Zelfs onze Duitse gasten roemen ‘m met ‘ein verdammt gutes Weizen’). Met een medium body met 60% tarwe is onze Wad Weizen heerlijk fris biertje, met een fruitig aroma van banaan en kruidnagel, een flinke prikkel en een verfrissende afdronk. (https://www.hetbrouwdok.nl/wad-weizen.html)
De Dude Russian Imperial Milk Stout. 10% His Dudeness, oftwel De Dude, werd ‘geboren’ na het zien van cultfilm The Big Lebowski van de Coen brothers. In de film sloeg hoofdpersoon ‘The Dude’ Lebowski de ene na de andere White Russian achterover. Tot die tijd werd de cocktail (van wodka, koffielikeur en room of melk) standaard bestempeld als een ouderwets en saai drankje, maar eind jaren tachtig beleefde de White Russian dankzij de film een ware revival en waren de cocktails nauwelijks aan te slepen. Onze ‘White Russian’ werd een Russian Imperial Milk Stout. Een krachtig, maar ‘easy going’ bier voor iedereen die zich wel eens El Duderino wil voelen. Een Russische imperial Stout is zwaar in alcohol. De Russen handelden in vroegere tijden veel met Engeland, en aldaar dronken de Russen graag een stout. Het recept namen ze mee naar huis maar vonden ze te laf. In Rusland werd een stout al snel vele malen sterker. Het blijven wel Russen. Ook mooi meegenomen: bier met zo’n hoog alcoholpercentage bevriest niet. (https://www.hetbrouwdok.nl/de-dude.html)
Rigtersbier in Haaksbergen is gevestigd aan Alseedseweg 38 te Haaksbergen, en op internet te vinden op rigtersbier.nl.
RigtersBier is een ambachtelijke bierbrouwerij gevestigd op een nieuwe locatie aan de Greune 4 in Haaksbergen. Na jaren in een oude kaasboerderij direct naast Pannenkoekenhuis De Hooge Esch te hebben gezeten is de brouwerij in 2022 verhuisd. In de ketels van Rigtersbier brouwen we naast veel brouwsels voor huurders ook 2 eigen merken; Rigtersbier & BuurseBier. In 2011 is Maarten Nijhof, samen met zijn toenmalige compagnon Joris, Brouwerij Rigters gestart. Een fulltime baan en een groeiend bedrijf heeft Maarten in 2017 doen besluiten zich voor 100% te richten op de brouwerij en heeft hij zijn baan opgezegd. Ondertussen is het team uitgebreid met 3 brouwers en een accountmanager en groeien we vrolijk door. Rigters is ondertussen op meer dan 50 locaties te verkrijgen. In horeca of slijterij en tijdens de vele bierfestivals door het hele land. Ook hebben we ondertussen mooie prijzen in de wacht mogen slepen met als kroon Goud tijdens de Brussels Beer Challenge 2017 (https://www.rigtersbier.nl/)
Brouwerij Rigtersbier is in 2014 opgericht in Enschede en is brouwer van het bier Lust. (https://www.bierista.nl/topbar_search)
Rigtersbier Brouwerij Opgericht: 2011. ... In 2011 is Maarten Nijhof, samen met zijn toenmalige compagnon Joris, Brouwerij Rigters gestart. Eerst heel kleinschalig, in de schuur bij het huis van Maarten in de wijk Rigtersbleek in Enschede. Vandaar de naam Rigtersbier. De naam van de brouwerij verwijst ook naar de textielgeschiedenis van de stad. Rigtersbleek was de naam van een textielfabriek in Enschede. Sinds februari 2015 heeft de brouwerij een eigen brouwinstallatie bij Erve de hoge Esch in Buurse. De officiële opening was iets later dat jaar, op 29 augustus 2015. De brouwerij is gevestigd in een oude kaasboerderij direct naast Pannenkoekenhuis De Hooge Esch. In 2015 werd er iedere twee weken 1.000 liter bier gebrouwen. Een fulltime baan en een groeiend bedrijf heeft Maarten Nijhof in 2017 doen besluiten zich voor 100% te richten op de brouwerij en heeft hij zijn baan opgezegd. Het team wordt verder uitgebreid met 2 brouwers en een accountmanager. De brouwerij heeft diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder Goud tijdens de Brussels Beer Challenge 2017. Op 1 februari 2022 verhuizen ze naar een groter pand in Haaksbergen. De brouwerij wordt gedurende de zomer op de nieuwe locatie opgebouwd en in oktober 2022 kan er weer gebrouwen worden. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1254-rigtersbier)
Airwave (Double IPA) (https://www.rigtersbier.nl/productpagina/airwave-double-ipa)
Beauty of Silence (Black IPA) (https://www.rigtersbier.nl/productpagina/dkfhsdfkjshf)
Even Bigger Hops! ... Even Bigger Hops I like big hops Ugly Stepsister. De big hops is al jaren onze “flagship IPA” Even Bigger hops? Yes! Dat kan met geweldige hoppen: Idaho 7, Tropicali, El Dorado, Chinook, Callista, Ahtanum en Azacca. (https://www.rigtersbier.nl/productpagina/even-bigger-hops)
Deze brouwerij heb ik niet bezocht, zowel de oude als nieuwe locatie niet. Ik zal vast wel eens een bier van ze op hebben, maarkan het me helaas zo niet voor de geest halen. Zo voel ik me net Rutte....
Brouwerij De Fontein in Stein heb ik nooit bezocht. Ondergenhousweg 15 te Stein. En om de website https://www.brouwerijdefontein.nl/ te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn. Ik klik maar op ja.
Maak kennis met het ambachtelijke brouwproces en hoe al die heerlijke bieren ontstaan.... Als rasechte Bourgondiërs en techneuten met een groen hart voelen we ons nog steeds bevoorrecht om op het mooiste plekje van Stein ons bedrijf te mogen voeren. (https://www.brouwerijdefontein.nl/) Wist je dat? De gebouwen waarin de Fontein gevestigd zijn, waren vroeger eigendom van de kasteelheer van het kasteel van Stein. De ruïne is vanaf het terras te zien en kan met een gids bezocht worden (op reservering). (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/)
Brouwerij De Fontein is vernoemd naar de oorspronkelijke Steinse brouwerij 'De Fontein', die in 1915 haar poorten sloot. Op een steenworp van die oude brouwerij is nu de huidige brouwerij gevestigd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Fontein_(Nederland))
Sinds 1915 - toen Brouwerij de Fontein haar poorten sloot - werd er in het Zuid Limburgse Stein geen bier meer gebrouwen. Op een nieuwe locatie, op een steenworp afstand van de oude, wordt de geschiedenis in 2006 weer nieuw leven ingeblazen. De historie en ambacht van de oude brouwerij leven in Brouwerij de Fontein voort in naam en traditie. Deze worden aangevuld met moderne technieken en een frisse uitstraling. Begin september 2003 ging de gemeenteraad van Stein akkoord met het plan om aan de Ondergenhousweg in Stein een bierbrouwerij met proeflokaal en een buitenterras te beginnen. De toestemming van de provincie volgde later. Stein moest het bestemmingsplan wijzigen om de brouwerij mogelijk te maken. Daarvoor was weer toestemming van de gemeente nodig. Daarna was het wachten op de monumenten-vergunning die nodig was om de hoeve te verbouwen. De brouwerij werd geopend op 20 mei 2006 door burgemeester Anton Barske van Stein. Brouwerij De Fontein is een jonge, dynamische brouwerij. De brouwerij maakt bovengistende speciaalbieren in de breedste zin des woords. Rik Brouns en Lonneke Dings zijn de oprichters en eigenaren van de brouwerij. Beiden leerden het vak bij diverse brouwerijen zoals Brouwerij De Ridder in Maastricht en Brouwerij Sint Christoffel in Roermond. Rik studeerde levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit, na eerst de LAS, MAS en HAS te hebben doorlopen. In juni 2003 studeerde hij af als levensmiddelentechnoloog, gespecialiseerd in de industriële microbiologie. Rik werkte aanvankelijk deeltijd als productontwikkelaar bij een snackfabrikant. Lonneke doorliep een soortgelijk traject, levensmiddelentechnologie aan de HAS en daarna Wageningen Universiteit en studeerde af in november 2004, gespecialiseerd in de levensmiddelenchemie. De brouwerij, en proeflokaal zijn gevestigd in een monumentale boerderij aan de Ondergenhousweg in Stein. Deze locatie behoorde van oudsher bij Kasteel Stein, wat gesitueerd is tegenover de brouwerij. De brouwerij is gevestigd in de oude graanschuur (1850) en het proeflokaal, met terras, is gevestigd in de voormalige dierenstal (1800). De bovenverdieping van het proeflokaal is verbouwd tot een groepsruimte die een 50-tal personen kan herbergen. Er worden alleen bovengistende speciaalbieren gebrouwen die vervolgens verkocht worden in het eigen proeflokaal. Buiten het proeflokaal worden de bieren hoofdzakelijk in de regio verkocht. Naast een aantal eigen merken produceert de brouwerij ook Bier-Op-Maat. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/998-fontein)
Wij brouwen meer dan 40 verschillende soorten speciaal bier waarbij de seizoenen, eigen ingrediënten en klassieke smaken centraal staan. (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/) Wist je dat? Wij proberen zoveel mogelijk ingrediënten lokaal te verkrijgen of zelf te verbouwen, zo hebben wij een eigen moestuin en een bijen kas op het terrein. (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/)
Zie ook https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/
Limburgs Blond In alle groei in nieuwe, bijzondere en unieke typen speciaalbieren, moeten we onze klassiekers zeker niet vergeten. Geinspireerd door de belgische brouwstijl, Limburgs Blond is een sprankelend, zacht en goed doordrinkbaar blond bier. ALC. 5.9% (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/)
Limburgs Dubbel Donker van kleur en moutig en zacht van smaak. Onze Limburgse Dubbel, geinspireerd door de traditionele Belgische brouwstijlen is met zijn 6,4% nog bescheiden in zijn alcoholpercentage vergeleken met de meeste dubbels.. ALC. 6.4% (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/)
Limburgs Tripel Onze Limburgse Tripel is een zware, volmoutige tripel die zeer verraderlijk is door de volmondigheid. De 9% die dit blonde bier kent, ligt verstopt achter de volle smaak en kan je daardoor erg overvallen. ALC. 9% (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/)
Maaskanter Maaskanter tarwebier is ontwikkeld voor de mooie gemeente waarin wij ons bedrijf gevestigd hebben, de gemeente Stein. Het biertype is geinspireerd op het Duitse Dunkelweizen en is zacht, amberkleurig en goed doordrinkbaar door het gebruik van tarwe. ALC. 6 (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/)
Sakamai De Sakamai is een bovengistend blond speciaalbier, gemaakt op basis van Japanse rijst. Droog, sprankelend en met zure tonen door de extreem hoge vergistingsgraad ALC. 8.4 (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/)
Oh Denneboom Oh Denneboom is hét kerstbier van de Fontein, naast de volle zachte smaken die de donker mout soorten met zich meebrengen, is hier ook steranijs en kaneel toegevoegd. ALC. 9% (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/)
Inspirator Geinspireerd op de bosrijke, warme omgeving rond het hotel ontwikkelden we een donker, warm bier met prettige, uinodigende doordrinkbaarheid en een vleugje braam. ALC. 6.3% (https://www.brouwerijdefontein.nl/kom-proeven/onze-bieren/)
De Fontein Zwarte Heks Brouwerij De Fontein Zwarte Heks is een bockbier gebrouwen in samenwerking van het proeflokaal van Horst met Brouwerij De Fontein. Het heeft een heerlijke geur van zoetigheid, karamel en Port en heeft in smaak body, balans, warmte en een prettige afdronk. (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-de-fontein)
De Fontein Roerdaler Gagelbier Brouwerij De Fontein Roerdaler Gagelbier is speciaal gruitbier dat wordt gebrouwen door Brouwerij de Fontein uit Stein. Te verkrijgen bij Boerderijhoeve Schurenhof (Venlo). Dit heerlijke echt Limburgse speciaalbier dankt zijn unieke karakter aan het gebruik van Gagel. Gagel is een veelgebruikt alternatief voor hop. Het geeft een kruidige smaak aan het bier. Het gagelplantje is beschermd en komt nog maar in enkele beschermde natuurgebieden voor. Staatsbosbeheer geeft 1 keer per jaar toestemming aan brouwerij de Fontein te Stein voor de oogst van het gagelplantje speciaal voor het brouwen van dit Roerdaler gagelbier. (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-de-fontein)
De brouwerij heb ik nooit gezien en ook de bieren klinken niet bekend. Toch lijkt het me ergens wel bekend, dus ik sluit niet uit dat ik het ooit wel eens heb gedronken, al heb ik er geen actieve herinnering aan.
Best een hoop bieren van 3 brouwerijen, van Noord- naar Zuid-Nederland. Dus voor een functie elders kun je best in een brouwerij terecht!