Carnaval zit er weer op. Het viel me op dat de bekers wat kleiner leken dan normaal Of ik ben gewoon gegroeid natuurlijk. Ik zag Amstel, Grolsch, Heineken en merkloze bekers voorbijkomen.
Dat de boodschappen in Nederland al belachelijk duur zijn, werd onlangs wederom bevestigd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de cijfers bleek dat je in de december ’22 voor voedsel en drank ongeveer 14% meer betaalde dan in december ’21. Daar komt vanaf 1 januari bij dat horecaondernemers 10,7 % meer betalen voor bier van Heineken en voor Grolsch is het ongeveer 7% meer Bierprijs carnaval Vorig jaar was men in Noord-Brabant in veel steden in rep en roer omdat de bierprijs de ‘magische’ grens van 3 euro had bereikt. Voor de pandemie was de bierprijs in veel Brabantse steden met carnaval rond de 2,70 euro. Nu blijkt dat in Breda de prijs van de leutpenning (betaalmunt tijdens carnaval) flink stijgt van 3 naar 3,30 euro. Uit een klein rondje langs de Brabantse velden blijkt dat in bijna alle steden de bierprijs voor de betaalmunt in de stad stijgt. Het lijkt erop dat de bierprijs tussen de 3 en 3,50 euro ligt en in veel steden is er ook gewoon een verschil per kroeg. Zo betaal je in Tilburg op de meeste plekken 3,30 euro voor een biertje. (https://www.eatly.nl/nieuws/grootste-verrassing-van-2023-bier-met-carnaval-weer-duurder-dan-vorig-jaar)
Naast de prijs was er ook muziek:
De jaarlijkse publieksprijs voor het beste carnavalsnummer ging dit jaar naar ‘Ladders zat’ van Gullie en Lanterfantje, een parodie die van de maker van het origineel van Spotify gehaald moest worden. Ondanks die tegenvaller kwam het lied als winnaar uit de bus.... 'Ladders zat', een parodie op 'Ladada' van Claude. (https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4233228/ladders-zat-moest-offline-maar-won-toch-kies-je-kraker-commotie-helpt)
Op1-reporter Thomas van Groningen scoort carnavalshit: ‘Je hoort dit liedje in elke kroeg’
Doordeweeks legt hij de Haagse politici het vuur aan de schenen op het Binnenhof, in zijn vrije tijd is hij feest-dj. Thomas van Groningen uit Tilburg maakte met zijn vaste kompaan en carnavalszanger Gullie zijn eerste carnavalsnummer. Het is meteen een groot succes. ,,Je kunt geen kroeg binnenlopen zonder dat je dit lied hoort.” Het originele nummer is nog niet uit de bovenste regionen van de Top 40 verdwenen of Van Groningen kwam al met een ludieke parodie. Op de Frans/Nederlandstalige hit Ladada (Mon Dernier Mot) maakte hij de variant Ladders zat met zijn vaste draaipartner Koen Verhoof. Het duo speelt onder de naam Lanterfantje en vroeg feestzanger Gullie deze plaat in de zingen.... Het nummer Ladders Zat van Lanterfantje en Gullie kreeg nog een vervelende nasmaak. Het label van zanger Claude van het originele Ladada zat niet te wachten op deze kopie en de associatie met alcohol op de bekende melodie. Claude heeft hiervoor geen toestemming gegeven waardoor het nummer al van streamingsdienst Spotify werd gehaald.
Van Groningen heeft de claim naast zich neergelegd. ,,In Nederland mag je zonder toestemming coveren. Alleen het aanpassen van de tekst is een grijs gebied. Wij vinden dat dit duidelijk een parodie is en geloven het nu wel. Dit hele gedoe heeft ook weer publiciteit opgeleverd voor het nummer.” (https://www.ad.nl/show/op1-reporter-thomas-van-groningen-scoort-carnavalshit-je-hoort-dit-liedje-in-elke-kroeg~af4d9894/)
Het hoort bij het moderne carnaval: het in een nieuw (feest-)jasje steken van een (meestal) recente hit. Soms in een dweilorkest uitvoering, de andere keer met een flinke beat eronder. Toch lijkt er een streep door de rekening te komen voor feestzanger Gullie en het dj-duo Lanterfantje. Er dreigt zelfs een ban voor het nummer, met dank aan Cloud 9, het label achter het oorspronkelijke lied... Origineel: Claude – Ladada (Mon dernier mot) (2022). Dé muzikale verrassing van dit jaar tot nog toe. Deze zanger uit Enkhuizen vluchtte zo’n 10 jaar geleden vanuit Congo met zijn ouders en kwam op RSG Enkhuizen terecht. De eerste stappen binnen de muziek bij muziekmeester Menno Bruin zijn hier mooi beschreven. Claude’s deelname aan The Voice Kids bracht niet alleen de jury onder de indruk met zijn vertolking van Stromae-nummer ‘Papaoutai’. Vergelijkingen met Stromae duiken overal op, al zal Claude de laatste zijn die moeilijk doet over die link. Die deelname aan Voice Kids leverde Claude een contract op bij het label Cloud 9. Deze laatste is ook de partij die voor Gullie & Lanterfantje met hun ‘Ladders zat’ is gaan liggen. Nu is het nog niet eens zozeer het bewerken van Claude’s ‘Lalala’, dat het label tegen de borst stuit. Het is vooral het thema dat niet wordt gewaardeerd door de rechthebbenden, zoals de producers en de schrijvers van het origineel. De associatie met alcohol is vooral de boosdoener, het zou ook totaal niet gelinkt mogen worden met Claude. De platenmaatschappij ontkent dat het niet wil dat het nummer gebruikt wordt als carnavalslied (Bron). Het gevolg? Gullie heeft zijn Ladders zat al van Spotify zien verdwijnen, op moment van schrijven staat het nog wel op YouTube, Tiktok en Deezer.... Maar die associatie met alcohol, hoe terecht is deze? Volgens Lanterfantje-dj Thomas van Groningen hebben ze keurig om toestemming gevraagd en zou het geld naar de rechthebbenden gaan. „Wij doen het ook niet voor het geld. We hebben gewoon echt een passie voor carnaval” zo verklaarde hij. En die alcohol-issue dan? Want volgens van Groningen gaat het over een meneer die in een bouwmarkt op zoek is naar een ladder en van de verkoper te horen krijgt dat hij ladders zat heeft. Claude zelf bemoeit zich er zelf niet mee en zegt zich te focussen op zijn carrière. Ook op zijn job in een restaurant naast station Enkhuizen, waar hij (1 dag in de week) bekend staat als zingende ober. (https://www.originelehits.nl/track/gullie-lanterfantje-ladders-zat-2023/)
(https://www.nporadio5.nl/sterrennl/fragmenten/marcel-in-de-morgen/51d5b6cd-fd17-4721-8801-aad431eb5454/2023-02-13-ladders-zat-van-gullie-en-dj-duo-lanterfantje-moet-offline)
Okee, die ladderszat met een tree meer heeft niets met bier te maken, die gaat over ladders. Ik heb trouwens ook nog een ladder nodig, met een treetje of drie meer dan een keukentrappetje.