Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Kerstbier

$
0
0

Jaren geleden ben ik eens bij een Kerstbierfestival geweest in Essen. Het bestaat nog steeds: https://www.kerstbierfestival.be/ :

Op het jaarlijks Kerstbierfestival kan u het uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren degusteren. Het proeven gebeurt uit glaasjes van 15 cl zodat u goed de verschillende brouwsels kunt beoordelen. We doen telkens ons best om u te verrassen met zelfs de meest exclusieve brouwsels van de kleinste en meest afgelegen brouwerijen. We proberen alle in België gebrouwen kerst- en winterbieren aan te bieden. Sommige bieren hebben we zowel van het vat als op fles, en ook voor een warm geserveerde gluhkriek moet u bij ons zijn. In totaal zullen we u weer een lijst van om en bij de 200 bieren presenteren ( https://www.kerstbierfestival.be/)

Op de site staat een hele bierlijst (zie https://www.kerstbierfestival.be/lijst). Daarop staat o.a. Kerstpater van Van den Bossche/St.-Lievens-Esse.

Kerst Pater is een winterbier met een alcoholpercentage van 9%. Donker van kleur met kruidige tonen in de smaak. Volmondig en verwarmend bier voor de koude dagen. (https://www.hellobier.nl/van-den-bossche-kerstpater-33cl.html)

Pater Lieven Kerstpater is een diep donkerbruin seizoensbier van hoge gisting met hergisting op fles. Dit kerstbier met een alcoholgehalte van 9% heeft een beige schuimkraag. Het warm alcoholzoete in combinatie met de rijke aroma's van chocolade, karamel en kandij maken dit een karaktervol zoet-bitter winterbier. Pater Lieven Kerstpater heeft een aangename smaak die noties van kandijsuiker combineert met het bittere van chocolade. De afdronk is lang en zoet. (https://asterx.be/dranken/bier/donker/pater-lieven-kerstpater)

Karaktervol, zoet-bitter winterbier! Kerstpater heeft een diepe, donkerbruine kleur met een streepje rood. Het beige schuim verbergt warm alcohol zoet in een bier dat geurt naar chocolade, zoet van karamel en kandij. In de mond komt het kandijsuiker terug, aangenaam gecombineerd met chocoladebitter. De afdronk is lang en zalig zoet. Kerstpater is als seizoensbier verkrijgbaar vanaf 1 november. Het is een hogegistingsbier van 9% abv dat hergist op fles. (https://belgiancraftbeers.com/product/kerst-pater-special-christmas/)

Karaktervol, zoet-bitter winterbier. Kerstpater heeft een diepe, donkerbruine kleur met een streepje rood. Het beige schuim verbergt warm alcoholzoet in een bier dat geurt naar chocolade, zoet van karamel en kandij. In de mond komt het kandijsuiker terug, aangenaam gecombineerd met chocoladebitter. De afdronk is lang en zalig zoet. Kerstpater is als seizoensbier verkrijgbaar vanaf 1 november. Het is een hogegistingsbier van 9% abv dat hergist op fles. (https://www.paterlieven.be/beer-type/pater-lieven-kerstpater/)

“Lekkere, artisanale bieren die op een familiale wijze worden gemaakt in een geklasseerde brouwerij. Dat is de succesformule van Brouwerij Van Den Bossche. Een ziel. Het karakter van generaties. Dat hebben de bieren van deze familie voor op elke nieuwe brouwerij. De liefde van de familie voor hun bier vertaalt zich in de verkoop. Wij zien het bier van Van Den Bossche ook graag. Klanten worden zelfs wat familie. Als mensen van ver zwaaien, weet je dat de waardering voor wat je vertegenwoordigt écht is.” (Marc) (https://www.paterlieven.be/ons-team/)

Eén keer in de vijftig jaar is Sint-Lievens-Esse en zijn deelgemeenten het toneel van de Livinusfeesten. Bij die gelegenheid viert de parochie zijn patroonheilige Sint-Livinus. Voor de editie van 1957 lanceerden Willy en Marc Van Den Bossche een nieuw bier op fles: Pater Lieven. Omdat vijftig jaar wachten om te feesten wat lang is, organiseerde Brouwerij Van Den Bossche eind jaren zeventig een groot feest in de brouwerij. De vele aanwezigen maakten er kennis met Pater Lieven van ’t vat. Het succes van het frisse bier trapte een overweldigende verkoop los. Rond 1980 concentreerde de brouwerij zich volledig op de verkoop van Pater Lieven– en Buffalo-bieren. In 1997 was het weer feest, deze keer voor de honderdste verjaardag van Brouwerij Van Den Bossche. Naar aanleiding van het eeuwfeest kreeg de blonde Pater Lieven van 6,5% abv een make-over tot abdijbier. Een donkere Pater Lieven van 6,5% abv en een tripel van 8% abv vervoegden eveneens de rangen. Het typisch Belgische kerstbier van de Pater Lieven-familie, 9% abv sterk, werd herdoopt tot Kerstpater. Livinus, de nieuwste telg van de brouwerij, zag het levenslicht naar aanleiding van de meest recente Livinusfeesten. Het organiserend comité van de Sint-Livinusfeesten vroeg Bruno Van den Bossche naar aanloop van de feesten in 2007 een doordrinkbaar bier te brouwen. Het resultaat werd een hogegistingsbier van 5,2% abv. Na de feesten kreeg de doordrinker een vaste plaats tussen de bieren van Brouwerij Van Den Bossche. (https://www.paterlieven.be/pater-lieven/)

Op https://www.paterlieven.be/tijdlijn/ is een hele tijdlijn te vinden van de brouwerij. Vanaf 1897 toen Arthur Van den Bossche de brouwerij stichtte. In 1907 werd Buffalo voor de eerste keer “per ongeluk” gebrouwen !? Ze hebben ook Zatte Ria (zie https://www.paterlieven.be/beer_type/zatte-rita/). Dat doet me dan weer denken aan Dikke Ria van Pap & Pudding:


Maar goed, het is nog geen carnaval. Het is net Kerst geweest. Dus een Kerstbier past daarbij. 

Het bier is roodbruin tot zwart, met een lichtbruine schuimkraag. Het bier is met 9% best zwaar. Het doet qua geur, wat denken aan wijn. Het bier doet me denken aan wijn. Ik dacht bij de eerste slok dat het niet goed was. Ik had een dubbel verwacht, maar het was een totaal andere smaak. Het had een zuurtje. Zou het wat hangen naar het type Rodenbach? Ik mis in de smaak van  chocolade, zoet van karamel en kandij. Wel merk ik dat het mondgevoel zo'n wijnachtigheid heeft. Het is niet waterig, maar ook niet dik zoals de Moersleutel stouts kunnen zijn. Ik merk geen chocoladebitterheid en de afdronk is niet echt lang. Wel vind ik het bier wat zoet. Ik mis die bitterheid. Het is een echt winterbier dat verwarmend kan zijn. Op zo'n avond bij het haardvuur met vrienden. Het bier vind ik gelaagd en geslaagd! Een lekker Kerstbier. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692