Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

triple vs triple vs triple

$
0
0

Ik dacht leuk te zijn en drie tripels met elkaar te vergelijken. Dat is hopeloos mislukt, maar toch ga ik het hier verwoorden.  

1. Kompel Bovengronds (6%)

Okee dit is geen tripel, maar een blond bier. Het smaakt goed, maar mijn tripelvergelijking is meteen mank gegaan.

6% ALC./VOL KOMPEL BOVENGRONDS Bij ‘Bovengronds’ denken we al snel aan dorstige kelen gespoeld met een lekker bier na het harde labeur. Deze frisse, kruidige blonde wordt gebrouwen met meerdere hopsoorten. Het bier kleurt mooi goudgeel in het glas en heeft een forse schuimkraag. Kompel Bovengronds hergist in de fles waardoor het bier beter beschermd is en een complexer karakter ontwikkelt.... AromaPopcorn, vanille, licht kruidig, moutig ... EBC8 EBU30 (https://www.kompel-bier.be/kompel-bovengronds)

Tussen 1923 en 1987 daalden duizenden mijnwerkers tot 900 meter diep in de steenkoolmijn van Eisden. Bovengronds lieten honderden arbeiders de schachtwielen draaien. In 1987 sloot de mijn in Eisden voorgoed de deuren. Twee steenkoolschachten getuigen van jaren kolen delven. De Kompel bieren zijn een ode aan de kolenputters, hun noeste arbeid en hun leven van stof en zweet. Even terug in de tijd. In 1901 ontdekte André Dumont steenkool in Limburg. In de loop der jaren zagen zeven steenkoolmijnen het licht in Limburg: Beringen, Eisden, Houthalen, Waterschei, Winterslag, Zolder, Zwartberg. In 1923 werd er voor het eerst steenkool ontgonnen in Eisden.... In 1957 was er een recordopbrengst van circa 1,9 miljoen ton. Er werkten toen ruim 7.000 mijnwerkers. In 1987 ging de mijn van Eisden dicht. Tussen 1923 en 1987 is er in totaal 73.191.000 ton steenkool ontgonnen. (https://www.kompel-bier.be/over-kompel)

Dan de volgende in deze triologie:

2. Triporteur Nipple tripel (8,5%)

Deze tripel is een tripel en ruikt naar wort (dus als ambachtelijk bier) en het ziet eruit als pils, maar is niet zo helder. Het smaakt moutig. Beetje licht. Wat vinden anderen?

Triporteur Nipple BOM Brewery (13) Triporteur Nipple is een Tripel met een alcoholpercentage van 8,5%. Het bier is gebrouwen met BOM-mout en Belgische hop. Frisse en tropische aroma's.... IBU35 (https://www.bierista.nl/triporteur-nipple)

Met deze licht aangebrande naam hebben we toch wel je aandacht zeker? Mout XXX-caramel: een zacht geroosterde hardcore karamelmout. Hop Komt het best tot zijn recht in een BOM glas op een temperatuur van 8 - 12 °C. De tijd was rijp om een naakte versie te brouwen van een klassieke Belgische schoonheid: de tripel. De Nipple wordt gebrouwen met BOM-mout en Belgische hop om haar die elegante en sexy zoetigheid en het natuurlijke aroma te geven waarvoor deze bierstijl zo bekend staat. Onze Nipple heeft geen nood aan modieuze hopsoorten of speciale kruiden om al je zintuigen te prikkelen. ... IBU 35 (https://triporteurbeer.com/wp-content/uploads/2018/08/20180822-Nederlands-Nipple.pdf)

Bert Van Hecke is begonnen als huisbrouwer en leerde het vak bij enkele wereldvermaarde brouwerijen. Als afgestudeerd brouwingenieur liep hij stage bij een Trappistenbrouwerij en een Vlaamse brouwerij van roodbruine bieren. Daarna ging hij aan de slag als keldermeester in een Gueuzebrouwerij. Bert deed ervaring op in buitenlandse brouwerijen in Fort Collins (V.S.), Brooklyn (V.S.), in Suzhou (China) en in Galati (Roemenië).Zijn internationale avonturen leverden hem een plaats op als jurylid in de World Beer Cup. In Austin, Texas, bouwde Bert de nieuwe Celis Brewery waar ondertussen het Pierre Celis Witbier opnieuw gebrouwen wordt. In Franschhoek, Zuid-Afrika, bouwde hij een nieuwe brouwerij volgens zijn eigen originele BOM BREW ontwerp. In zijn zoektocht naar hoe doe ik het zelf en beter haalde Bert inspiratie uit de traditionele manier van werken bij Rodenbach waar men vroeger ‘den eest’ gebruikte om hun eigen mout te maken. Hij kocht een koffiebrander en moduleerde deze om er zijn eigen speciale mout mee te creëren. Hij koopt merkloze, zogezegd ‘witte’ mout en maakt er nieuwe mout van in functie van elk afzonderlijk bier door de ‘witte’ mout zelf te bakken. Mout bakken op lage temperaturen maakt de mout zacht en licht.
Mout roosteren op hogere temperaturen maakt de mout donkerder en intenser. Superverse mout, binnen de 48 uur verwerkt in het bier. Bert creëert voor elk bier een eigen recept verzameld in een geheim “BOM Pakket”. De zelfgemaakte mout vormt de basis van een geheime samenstelling van ingrediënten. Op basis van dat geheime recept wordt het bier gebrouwen. Hij volgt persoonlijk van a tot z het hele brouwproces op. (https://triporteurbeer.com/dutchv/)

Triporteur is de Franse benaming voor een driewielige bakfiets of motorbakfiets. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Triporteur)

3. Jopen Tripel (10%) 

Dit bier ruikt naar hop en smaakt naar hop. Het is iets donkerder en helderder dan de Nipple. Het smaakt voller dan de Nipple. Doet me meer denken aan een Oost-Europese pilsener dan aan triple. Heavy Cross – Triple IPA, 10% Oja, dat is een IPA en geen triple. Lekker duidelijk. Wat zeggen anderen daarover?

Jopen Heavy Cross Tripel IPA is een zware India Pale Ale van Jopen uit Haarlem. Dit speciaalbier uit Haarlem is een bier dat extra zwaar gehopt is en hoog in alcohol, vandaar de aanduiding Tripel IPA. (https://www.biernet.nl/bier/merken/jopen-heavy-cross-tripel-ipa)

Jopen Heavy Cross is een Tripel IPA met zachte meloenaroma’s afkomstig van de Hüll Melon-hop. De hopsoort Hallertau Blanc zorgt voor een fruitige smaak met tonen van witte druiven en zacht fruit.... opsoortenHüll Melon, Hallertau Blanc... Smaak zoetmoutig en fruitig, geel fruit, citrus/licht prikkelend. bloemig en hoppig, fijne bittere afdronk, nasmaak is iets droog en wrang. (https://www.bierista.nl/jopen-heavy-cross)

Heavy Cross is een extra zwaar gehopte IPA. Het bier blaast je omver met frisse smaken van citrus, ananas en tropisch fruit. Deze explosie van zomers fruit eindigt met een knal bitterheid. Triple the fruit, triple the bitterness.... 100 EBU BITTERHEID ...Naam It’s a cruel, cruel world… De naam verwijst naar de hit ‘Heavy Cross’ van Gossip. A Heavy Cross to carry, so you better drink it. (https://www.jopenbier.nl/product/heavy-cross/)

"Heavy Cross" is a song by American band Gossip. It was released on April 28, 2009, as the first single from the band's fourth album Music for Men. The song was the first international hit for Gossip, reaching the top ten across Europe, with a massive commercial success in Germany. When writing it, the band was influenced by Donna Summer and Siouxsie and the Banshees. The band recorded a studio version of the song in early 2009, but they had already been playing it live for two years.... Composer and guitarist Nathan Howdeshell explained: "Heavy Cross' was an attempt to make my guitar sound like an Italo synth line. I had been listening to Charlie's 'Spacer Woman' and still can't get over the arpeggiated synth, so I detuned my strings to be the same notes and muted it and then came that song. Beth [Ditto] busted some Donna Summer elements, and since I have been listening to lots of darkwave, I put a bass synth on the track as opposed to a real bass: we wanted something steeped in '80s darkwave. I can't stop listening to 'Red Light' by Siouxsie and the Banshees. Hannah [Blilie] decided to stay on the drum rims for the majority of the track, making it more of a Creatures-type track (another Siouxsie Sioux reference)."[3] "Heavy Cross" was recorded in a studio in early 2009, although the band had already been playing the song live for two years. They had started their 2007 Glastonsbury concert at the John Peel stage, performing an early version of it which was broadcast on BBC television.[4] (https://en.wikipedia.org/wiki/Heavy_Cross)

Siouxsie and the Banshees were a British rock band, formed in London in 1976 by vocalist Siouxsie Sioux and bass guitarist Steven Severin. ... During their career, Siouxsie and the Banshees released 11 studio albums and 30 singles. The band experienced several line-up changes, with Siouxsie and Severin being the only constant members. They disbanded in 1996, with Siouxsie and drummer Budgie continuing to record music as the Creatures, a second band they had formed in the early 1980s. In 2004, Siouxsie began a solo career. (https://en.wikipedia.org/wiki/Siouxsie_and_the_Banshees)


Aangezien de drie-eenheid toch in het water is gevallen doen we er nog een vierde bij:

4. Kompel Prion des Fleurs (7%)

Ik proef hier niet echt de invloed van honing in. wel vind ik de onderscheidingen op hun website indrukwekkend: 2017, 2018 en 2019 voor deze bierstijl.

KOMPEL PRION DES FLEURS Kompel Prion des fleurs is een goudblond honingbier van hoge gisting, hergist op de fles. De bladhoning is afkomstig uit het Nationaal Park Hoge Kempen/Mechelse Heide. Het bier werd voor het eerst gebrouwen naar aanleiding van 30 jaar mijnsluiting in Eisden in 2017.... Honing speciaalbier... AromaCitrus, honing, koriander GistingHoge gisting met hergisting in fles EBC17 EBU17 (https://www.kompel-bier.be/kompel-prion-des-fleurs)

Honingbier?

De naam zegt het al. Honingbieren zijn bieren die gebruik hebben gemaakt van honing en een heerlijke honing smaak achterlaten. Deze bieren krijgen een zoete en zachte smaak door de heerlijke honingaroma’s. (https://www.wijnengeschenken.nl/honingbier)

Bij Honingbier wordt er honing aan het bier toegevoegd voor het aroma, maar ook voor de smaak. Dit wordt niet door heel brouwerijen gedaan. Honing wordt soms aan het bier toegevoegd voor het aroma, maar ook voor de smaak. Er zijn maar een paar brouwerijen, die aan een van hun bieren honing toevoegen. De suikers die in honing zitten kunnen volledig worden vergist. Het is dus niet geschikt om het bier kunstmatig te zoeten, tenzij het bier gepasteuriseerd is. (Gist wordt vernietigd bij pasteurisatie, waardoor suiker in bier niet verder vergist kan worden) Honing kan tijdens het koken van de wort, maar ook voor of na de gisting worden toegevoegd. De smaak van de honing is het beste te proeven in het laatste beetje wat uit de fles komt. Dit heeft ermee te maken dat honing naar beneden zakt en dus onderin de fles zit. (https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/honingbier)

Potverdorie! Dat was het waarschijnlijk waarom ik zo weinig proefde want ik had het in een glas geschonken en dat laatste beetje niet echt uit de fles gelurkt. Zonde!

Zoals eerder genoemd bestaat honing voor het grootste gedeelte uit suikers waardoor het volledig vergistbaar is. Je kan er zoveel van gebruiken als je zelf wilt. Je kan zelfs ál je mout vervangen door honing. Als je dat doet maak je alleen geen bier meer maar een drankje dat mede (honingwijn) heet. Honing kan je op verschillende momenten toevoegen aan je bier. Tijdens het koken, tijdens het vergisten of zélfs bij het bottelen. Het moment van toevoegen bepaalt hoeveel van de honingsmaak er overblijft en is dus van belang. ... Heb je nog nooit honing gebruikt tijdens het brouwen? Dan zul je waarschijnlijk in eerste instantie gedacht hebben dat je de toevoeging tijdens het koken te doen. Zo weet je zeker dat je geen last krijgt van een infectie van je bier. Mocht je hier voor kiezen, doe dit dan in de laatste paar minuten (zo kort mogelijk) van het koken. Ondanks dat het een steriele manier van werken is, kunnen we dit niet aanraden. Wanneer je de honing namelijk toevoegt tijdens het koken, zullen alle bloemige aroma’s van de honing vervliegen. Wat er dan overblijft is alleen suiker en zul je in je bier niets meer van de honing terug proeven. En dat zou zonde zijn. ... Wil je de honing wel graag proeven in je bier, dan kun je de honing het beste toevoegen tijdens de vergisting. De suikers uit je honing zullen nog wel vergisten, maar omdat je de honing niet verwarmt zullen de aroma’s minder vervliegen. Het beste moment om de honing toe te voegen is tijdens het hoogtepunt van de vergisting. Dit moment wordt ook wel “High Krausen” genoemd. Wanneer dit is kan echter lastig te bepalen zijn als thuisbrouwer. Daarom raden we aan om een vast moment van bijvoorbeeld 24 uur vanaf de start van de vergisting aan te houden voor het toevoegen van de honing. ... Ook tijdens het bottelen kun je nog honing toevoegen. Dit kun je dan doen als vervanging van bottelsuiker. Omdat honing natuurlijk niet voor 100% uit suiker bestaat zul je iets meer honing moeten gebruiken dan je normaal aan suiker zou doen, ongeveer 1,25 keer zoveel. Wanneer je bijvoorbeeld 8 gram per liter bottelsuiker zou gebruiken, wordt dat dan 10 gram per liter aan honing. Zorg er uiteraard wel voor dat je bier volledig is uitvergist. Om de honing goed over je bier te verdelen kun je het beter eerst oplossen in warm (niet kokend) water en daarna in je jongbier te mengen. Zorg wel dat je dit allemaal zo steriel mogelijk doet. (https://brouwbeesten.nl/brouwen-met-honing/)

Krausen is een Duits woord dat letterlijk vertaald krullen betekent. Het is een term die de Duitsers gebruiken voor het schuim dat bovenop je bier ontstaat tijdens de vergisting. Het kan zowel gebruikt worden voor het schuim als het ontstaan van het schuim. Inmiddels is Krausen dus een internationale term. WAAROM IS DIT SCHUIM BELANGRIJK? Het schuim, of dus de Krausen, is een teken dat je vergisting goed op gang is en de gist in je bier dus gezond is. Zodra de schuimlaag begint te ontstaan, zo’n 6 tot 24 uur na de eerste activiteit in je vergistingsvat, weet je dus dat je goed zit. WAT IS DAN HIGH KRAUSEN? Tot aan het toppunt van je vergisting blijft de schuimlaag op je bier groeien. Het moment dat de Krausen dus niet verder stijgt weet je dat je dat punt hebt bereikt. Dit moment wordt High Krausen genoemd. Wanneer de Krausen begint in te zakken weet je dat de vergisting grotendeels klaar is. (https://brouwbeesten.nl/krausen-een-duiste-bierterm/)

Bier met honing is dus geen mede:

Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten, het wordt ook wel honingwijn genoemd. Mede is een drank die al minstens 8000 jaar gedronken wordt van Ethiopië - de tej - tot Scandinavië. De drank kan zowel warm als koud gedronken worden. ... Mede is eenvoudig zelf te maken. Hier volgt een korte samenvatting van het proces. Door 3 kilo honing met 8 tot 10 liter water warm te maken ontstaat er most. Hoe warmer het water, hoe makkelijker de honing oplost. Het is echter onverstandig om de most te koken, omdat dit de samenstelling van de honing, en daarmee de uiteindelijke smaak van de mede niet ten goede komt. Als deze most afgekoeld is moet er gist bijgevoegd worden. Overigens is het ook mogelijk de honing bij kamertemperatuur met het water te mengen door flink te roeren. Daarbij is het wel van belang om zeer schoon te werken om besmetting met (melkzuur)bacteriën te voorkomen. Hierna dient de gist te worden toegevoegd. Het type gist dat gebruikt is van grote invloed op de uiteindelijke smaak van de mede. Over het algemeen worden gistsoorten aangeraden die ook gebruikt worden om witte wijnen als Chardonnay te maken. Wanneer de gisting na 10 tot 14 dagen rustiger is geworden is het tijd om de drank in een gistingsfles of vat met een waterslot verder te laten gisten. Wanneer er bezinksel in de fles is ontstaan moet de drank overgeheveld worden in een andere fles zonder dat het bezinksel wordt meegenomen. Als de drank uiteindelijk helder geworden is, kan hij gebotteld worden. Overigens kunnen ook goede resultaten worden behaald door de mede meteen na de hoofdgisting te bottelen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mede_(drank))

Het is bijna makkelijker om mede te maken dan om een tripel te kiezen voor een bierblog :p




Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692