Brouwerij Leeghwater uit De Rijp is onderwerp van dit blog.
In 2017 zag Brouwerij Leeghwater officieel het levenslicht. Gevestigd in Alkmaar Alkmaar heeft Leeghwater nog geen eigen brouwinstallatie maar brouwt de bieren in ketels van Jopen in Haarlem. Hoofdbrouwer Hans begon in 2012 reeds met het brouwen van bieren. Lokaal bier met veel hop, geïnspireerd op de omgeving, met een eigenwijs karakter: laag in alcohol, maar met bijzonder veel smaak. Bier uit het Land van Leeghwater! (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-leeghwater)
Brouwerij Leeghwater is een craftbeer brouwerij uit het Noord Hollandse "Land van Leeghwater": het polderlandschap tussen Alkmaar, Purmerend, Amsterdam en Haarlem. De bieren die zij ontwikkelen zijn gebalanceerd, van hoge kwaliteit met een uitgesproken smaak. (https://alkmaarprachtstad.nl/brouwerij-leeghwater)
Brouwerij Leeghwater is gevestigd in het hart van het Noord-Hollandse Land van Leeghwater: De Rijp. Brouwer Hans Konijn heeft een duidelijke visie op craftbeer en ziet uitdaging in het ontwikkelen van bieren met relatief lage alcoholpercentages en veel smaak. Leeghwaterbieren zijn uitgesproken, gebalanceerd en laag in alcohol. Brouwerij Leeghwater bestaat uit een veelzijdige vriendengroep opgegroeid in het Land van Leeghwater. (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/brouwerij-leeghwater)
Brouwerij Leeghwater is een bierbrouwerij uit De Rijp (Nederland) die is opgericht in 2017. ... Hans Konijn is de oprichter van Brouwerij Leeghwater. Brouwerij Leeghwater is een speciaalbieren brouwerij in het Noord Hollandse "Land van Leeghwater”, de polders tussen Amsterdam en Alkmaar. Brouwerij Leeghwater is een huurbrouwerij en brouwt zijn bieren in ketels van andere bierbrouwerijen. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/de-rijp/leeghwater)
In 2012 begon Hans Konijn met bierbrouwen als hobby, eerst alleen later met vrienden. De vriendengroep opgegroeid in het Land van Leeghwater werd een ondernemersteam dat inspiratie haalde uit het Land van Leeghwater: het gebied, de techniek, de natuur en natuurlijk het water. De brouwerij is vernoemd naar het Het Land van Leeghwater, het gebied gelegen aan de noordwestzijde van het Nationaal Landschap Laag Holland en direct ten oosten van de stad Alkmaar. In dit oer-Hollandse landschap bevinden zich de beroemde droogmakerijen uit de Gouden Eeuw. In de zomer van 2017 werd Brouwerij Leeghwater officieel een B.V.. Er kwam een samenwerking tot stand met Brouwerij Jopen in Haarlem, waar de recepten op dit moment op grote schaal worden gebrouwen. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1591)
Wij zijn Hans en Steef en we zitten bij Brouwerij Leeghwater, midden in De Rijp. Het land van Leeghwater, waar Jan Adriaenszoon Leeghwater het water wegpompte en land toverde. Daar hebben wij dan ook de naam van deze brouwerij aan ontleend. We bevinden ons in dit prachtige landschap, tussen Alkmaar en Amsterdam.... Hoe zijn jullie begonnen met brouwen? Puur vanuit hobby! Drie pannetjes op het vuur, beetje mout erin gooien en dat deed niks. Oh, het moet ook geschroot worden en je moet roeren. Vanuit daar zijn we gaan bouwen en brouwen, wat uiteindelijk resulteert in een biertje. Dan moet je oppassen dat je niet geïnfecteerd wordt met het virus, want het eerste biertje vraagt om meer! We begonnen met een klein brouwketeltje, waar ik zelf aan ben gaan sleutelen. Je wilt toch altijd meer en altijd beter. Zo ga je groeien en dan de markt op om te verkopen. In 2017 hebben we de sprong gemaakt en ondanks dat afgelopen jaar eigenlijk ‘slecht jaar is’ , is het voor ons het jaar met de grootste groei. Inmiddels hebben we dan ook acht bieren in ons assortiment. Soms weten we precies hoe we een bier willen hebben en hoeven we geen proefbrouwsel te maken. Maar als we bijvoorbeeld iets met veel kruiden doen of echt gaan experimenteren, dan wil je van tevoren wel weten wat je doet. De eerste bieren die we hebben gemaakt, die hebben we soms wel tot 15 keer toe opnieuw gebrouwen. Zoals onze white IPA. We laten onze bieren nu brouwen in een externe brouwerij. Ondertussen zijn we bezig met de plannen voor een proeflokaal en brouwerij in het centrum van Alkmaar, om daar een echte beer experience aan te kunnen bieden. ... Wat maakt jullie brouwerij uniek? De eenvoud! Door de eenvoud van onze bieren en doordat we niet te veel willen experimenteren. We willen bieren op de markt brengen die in principe voor iedereen toegankelijk zijn. Het is wel grappig, in de muziek hoor je vaak: we willen niet in een hokje geduwd worden. Terwijl wij denken: ga wel in dat hokje zitten want dan begrijp ik waar je mee bezig bent. Dat geldt voor ons ook: toegankelijke bieren maken, die toch uitgesproken zijn in hun eenvoud. Wij willen pils maken uit de regio, voor de regio en daarbuiten. Vertel eens iets meer over jullie flesjes. Op de achtergrond van de etiketten zie je telkens een ander stukje van de polder hier uit de buurt. We hebben een grote plaat van de polder en elk etiket krijgt zijn eigen puzzelstukje daarvan. Daarnaast kiezen we ervoor om te werken met kleuren en de rest van het etiket vrijwel hetzelfde te houden,. Uiteindelijk is de kleur wat de consument onthoudt en daarmee creëren we herkenbaarheid voor onze Leeghwater bieren. Onze namen zijn altijd afgeleid van iets dat te maken heeft met of in connectie staat met Leeghwater. (https://www.flesvandeweek.nl/leeghwater/)
Het was 2012 toen Hans, onze hoofdbrouwer, besloot bier te gaan brouwen. Lokaal bier met veel hop, geïnspireerd op de omgeving waarin hij zelf zijn eigen biertje dronk. Speciaalbier met een eigenwijs karakter: laag in alcohol, maar met bijzonder veel smaak. Bier uit het Land van Leeghwater. Dat begon zoals bij veel hobby’s wat amateuristisch; elke gitarist herinnert zich de blaren van het eindeloze oefenen, iedere profvoetballer schopte in het begin over de bal. Hans klungelde wat aan met een grote pan op het vuur, en een houten roerspaan in zijn hand. Heel wat biertjes later begonnen de recepten zich te ontwikkelen. De uitersten in het brouwproces konden worden opgezocht en de brouwinstallatie telkens verbeterd. De dromen werden reëler, de vaten groter. Een vriendengroep opgegroeid in het Land van Leeghwater werd een hecht ondernemersteam dat inspiratie haalde uit het Land van Leeghwater: het gebied, de techniek, de natuur en natuurlijk het water. Een team dat hun krachten bundelde voor één gemeenschappelijk doel: dat water in bier doen veranderen. In de zomer van 2017 werd Brouwerij Leeghwater officieel een B.V.. Er kwam een samenwerking tot stand met Brouwerij Jopen in Haarlem, waar onze recepten op dit moment op grote schaal worden gebrouwen. Brouwerij Leeghwater brengt bieren uit die met aandacht en een flinke dosis eigenzinnigheid en visie zijn gebrouwen. Bier uit het Land van Leeghwater. En dat water is nog lang niet op. Copyright 2018 Brouwerij Leeghwater | All Rights Reserved | Powered by Knispel Multimedia (https://www.brouwerijleeghwater.com/brouwerij-leeghwater/)
Het polderlandschap tussen Alkmaar, Purmerend, Haarlem en Amsterdam in staat tegenwoordig ook wel bekend als het ‘Land van Leeghwater’. Jan Adriaenszoon Leeghwater was waterbouwkundige en in de 17e eeuw nauw betrokken bij de droogmaking van de Noord-Hollandse poldermeren: Beemster, Purmer, Heerhugowaard, Wormer, Schermer en Starnmeer. Met de droogmaking van deze meren is het Land van Leeghwater gecreëerd. (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/brouwerij-leeghwater)
Jan Adriaenszoon Leeghwater Op nog geen kilometer afstand van onze brouwerij, in het Noord-Hollandse dorp De Rijp, werd in 1575 de man geboren naar wie onze brouwerij vernoemd is: Jan Adriaenszoon Leeghwater. Zo heette hij toen overigens nog niet. Leeghwaters geboortegrond, het polderlandschap tussen de Noord-Hollandse steden Alkmaar, Purmerend, Haarlem en Amsterdam, bestond toendertijd uit veenweiden; kwetsbare eilandjes omringd door water. Daar wilde Leeghwater iets aan doen. Sterker nog, het beschermen van ‘zijn’ eiland De Rijp tegen de dreiging van het water werd één van zijn levensdoelen. Leeghwaters geboortegrond, het polderlandschap tussen de Noord-Hollandse steden Alkmaar, Purmerend, Haarlem en Amsterdam, bestond toendertijd uit veenweiden; kwetsbare eilandjes omringd door water. Daar wilde Leeghwater iets aan doen. Sterker nog, het beschermen van ‘zijn’ eiland De Rijp tegen de dreiging van het water werd één van zijn levensdoelen. De eerste helft van de 17e eeuw was Leeghwater als ingenieur nauw betrokken bij het droogmaken van de Beemster (1612), de Purmer (1622), de Heerhugowaard (1625), de Wormer (1626), de Schermer (1635) en de Starnmeer (1643). Voor het eerst in de geschiedenis werden er molens ingezet om het water uit meren weg te pompen. De Beemsterpolder is daarom opgenomen op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed. Jan Adriaenszoon Leeghwater maakte van hoog water laag water en de veenweiden veranderden in vruchtbare polders. Langzaamaan ontstond dat waar Leeghwater van droomde, zijn Magnum Opus: het Land van Leeghwater. Leeghwater veranderde zijn naam overigens al in 1605, nog voordat het droogleggen van de polders was begonnen. Daarvoor heette hij enkel Jan Adriaenszoon. Eigenwijs als hij was, dacht hij waarschijnlijk dat het hem wel zou lukken; het creëren van het Land van Leeghwater. En hij had gelijk. (https://www.brouwerijleeghwater.com/#leeghwater)
Amsterdam Beer Company en Brouwerij Leeghwater hebben hun krachten gebundeld om een selectie van unieke speciaalbieren te ontwikkelen. Speciaalbieren met een verhaal, speciaalbieren uit het Land van Leeghwater. Het Land van Leeghwater is een opmerkelijk drooggelegd gebied net ten noorden van Amsterdam dat dateert uit het begin van de 17e eeuw. Dit gebied staat bekend om zijn weelderige groene weiden, polders en windmolens. Onder begeleiding van waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater werden poldermeren drooggemaakt met behulp van windmolens. Zo veranderde Leeghwater water in land. Dat land is nu UNESCO werelderfgoed met karakteristieke dorpen en eindeloze natuurlijke schoonheid. Amsterdam Beer Company is onderdeel van CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van zo’n 440 familieboeren, gevestigd in dit bekende gebied. De koeien grazen zoveel buiten als de natuur het toelaat. CONO produceert kazen van topkwaliteit en heeft de meest duurzame kaasmakerij ter wereld. De mout die Brouwerij Leeghwater gebruikt bij de productie van dit unieke speciaalbier wordt door de boeren hergebruikt als krachtvoer voor hun koeien. Zowel CONO als Brouwerij Leeghwater zetten zich in om bij te dragen aan een circulaire duurzamere wereld. Daar proosten we op! (https://www.brouwerijleeghwater.com/#bieren)
Beemster Boezem Blond De boezem houdt de Beemster droog. Voordat het overtollig polderwater uit de Beemster wordt afgevoerd, wordt het opgeslagen in de boezem. Dan stroomt het weg via een stelsel van kanalen en ringvaarten: het zogenaamde boezemstelsel. De Beemsterringvaart is onderdeel van dit stelsel en daarom dé boezem van de Beemster. Onze blond is een hommage aan deze boezem. Een blond bier met een hart van goud. Vriendelijk, fris en lichtzoet. Met toetsen van honingmeloen en abrikoos. Die Beemster blijft wel droog, daar drinken we op. (https://www.brouwerijleeghwater.com/#bieren)