Kool & The Gang zong er al eerder over: “Cherish the Love”. Jopen voegt er graag een kleine cherry twist aan toe met deze Cherry Porter.
Smaak: I cherry-isch you! Deze donkere Porter zit vol geroosterde en chocolade tonen. Aan het eind van het brouwproces is een berg heerlijke kersen toegevoegd waardoor je een hemelse mix van chocolade en kersen krijgt. Het vrij lage alcoholpercentage van deze Porter maakt het tot de perfecte doordrinker voor op een koude winterdag. Laat de liefde maar stromen… (https://www.jopenbier.nl/product/cherrysh-the-love/)
JOPEN CHERRYSH THE LOVE CHERRY PORTER 5,5% Porter, 5,5% - 75cl fles I cherry-isch you! We added a heap of lovely cherries to this porter. It’s easy drinkable and packed with chocolate and cherry flavors. (https://www.jopenbier.nl/product/cherrysh-the-love/)
Porter is een donker type bier. Het is een afgeleide van bruin bier, gemaakt met geroosterde mout en veel hop. Je vindt in dit bier tonen van koffie en chocolade. Het bier werd Porter genoemd omdat de drank erg populair was bij straat- en rivierdragers. Porter is de mildere en lichtere versie van een stout. Het is een bovengistend zwart bier met een geroosterde smaak. (https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/porter)
Een afgeleide van bruin bier en een lichtere versie van stout bier: porter bier. Dit Londense bier is niet meer weg te denken uit alle pub’s en café's. We kijken naar de herkomst van het bier, hoe het gebrouwen wordt en het verschil met andere bieren. Welkom in de wereld van het porter bier. ... Porter bieren hebben een licht tot donkerbruine kleur met vaak een robijnrode gloed. De biersoort heeft een gematigde bitterheid. Je komt smaken tegen van gebrande en geroosterde mout. Porter bier is vaak een sterke biersoort, maar het alcoholpercentage varieert tussen 4% en 10%. (https://www.gall.nl/bier/soorten/porter-bier/)
Kenmerken van een Porter
Bovengistend of ondergistend: Bovengistend
Alcoholpercentage: 4,5 tot 6,5%
EBC, European Brewery convention: 60 tot 90
EBU, European Bitterness Unit: 20 tot 35
Kleur: donker koper tot zeer donker bruin
Helderheid: Helder tot Tweeschijn
Schuim: ongelijkmatig tot mousse
Body: medium
Herkomst: Engelse brouwers wilden aan het begin van de Engelse revolutie een bier dat goed op grote schaal gebrouwen kon worden. Daarnaast moest het bier ook erg voedzaam zijn. De naam van de bierstijl porter verwijst naar de havenarbeiders die het bier tijdens de Engelse revolutie dronken. (https://hellobier.nl/wat-zijn-de-kenmerken-van-de-bierstijl-porter/)
Porter bier komt oorspronkelijk uit Londen. De naam is afkomstig van de sjouwers uit de 18e eeuw. Deze ‘porters’ brachten de goederen aan land of aan boord. Hier waren toen nog geen machines voor. Aan het eind van een zware dag lustten deze mannen graag een porter biertje. Een iets sterker biertje dan het gemiddelde bier van die tijd. In verhalen uit 1721 wordt al geschreven over porter bier. Het is waarschijnlijk een afgeleide van de bruine bieren uit Londen. De stijl komt voort uit een biermix genaamd ‘Entire’ en was een voorloper op het stout bier. Porter was het eerste bier dat bij de brouwerij rijpte. Daarvoor rijpten bieren vaak nog door bij de kopers of in de winkel. Porter bier was meteen ready to drink. De meeste porter bieren worden nog steeds in Engeland gemaakt. Ook in de rest van Europa, zoals Estland, Duitsland en Oekraïne, zijn ze fan en de Russen en Amerikanen drinken ook graag een porter biertje. (https://www.gall.nl/bier/soorten/porter-bier/)
Porters zijn licht tot donkerbruin van kleur en hebben vaak een robijnrood tintje. Het bier wordt gemaakt van bruine mout en veel hop. Het is een bovengistend bier met een geroosterde smaak. Die ontstaat omdat er smaken van bittere chocolade, koffie of drop ontstaan bij het drogen van mout boven een open vuur. Tegenwoordig maken veel brouwerijen verschillende smaken porter bier, zoals honing, vanille, pompoen en chocolade. Sommige speciale porters worden gerijpt in oude bourbonvaten die een mooie smaak afgeven aan het bier. (https://www.gall.nl/bier/soorten/porter-bier/)
Porter vs. stout
Eerst nog even iets over het verschil tussen porter en stout. De namen porter en stout worden vaak door elkaar gebruikt. Officieel is het wel een ander soort bier. Door veel te experimenteren met het brouwen van porters ontstond stout porter, een stevigere variant. Stout is namelijk Engels voor stevig. Deze variant werd al snel kortweg stout genoemd; een alcoholrijkere variant van de porter. Nu zijn de meeste porters zwaarder dan stouts. Het is dus steeds lastiger om te bepalen of een biertje een porter is of stout bier. Neem dus gewoon aan wat er op het etiket staat en geniet van je bier. (https://www.gall.nl/bier/soorten/porter-bier/)
American porter: deze vorm van porter heeft geen sterk gebrande of geroosterde smaak. Vaak zijn smaken van koffie, karamel en chocolade te herkennen. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4% en 7,5%. (https://www.gall.nl/bier/soorten/porter-bier/)
Baltic porter: een bier met de volle moutsmaak van bruin bier en een geroosterde maar geen gebrande smaak. Omdat dit bier vroeger een lange zeereis moest maken, wordt veel hop toegevoegd. Door hop blijft het bier namelijk langer houdbaar. Wat je ook kunt herkennen is een zoete hint van donker fruit, zoals bessen, want niet alle suiker is volledig vergist. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 10%. (https://www.gall.nl/bier/soorten/porter-bier/)
English porter: oorspronkelijk zou dit bier een blend zijn van 3 bieren, beter bekend als ‘Entire of Three Threads’. Het was het eerste gemixte bier dat werd afgestemd op de smaak van de drinker. Tegenwoordig worden Engelse porters gebrouwen met geroosterde of gebrande mout. De smaak is heel licht zoet en weinig hoppig. Hij is zachter, zoeter en meer karamelachtig dan de robust porter, met een lager alcoholpercentage van 4% tot 7%. (https://www.gall.nl/bier/soorten/porter-bier/)
De robust porter zit tussen een normale porter en een stout bier in. In de smaak kun je geroosterde cacao ontdekken, een geroosterde moutsmaak ontbreekt. Hop bitterheid is duidelijk aanwezig. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5% en 7%. (https://www.gall.nl/bier/soorten/porter-bier/)
Een Smoked porter is hetzelfde als een robust porter maar dan met een houtgerookte mout als basis. (https://www.gall.nl/bier/soorten/porter-bier/)
Een Porter versus een Stout. Een Porter wordt gebrouwen met ongemoute gerst, terwijl een Stout wordt gebrouwen met geroosterde mout. De smaak is volmondig, zoetig met gebrande bitters. (https://www.jopenbier.nl/bieren/stout/)
WAT IS EEN STOUT BIER? Stout is een zeer donkere biersoort. Dit kan variëren van donkerbruin tot zwart. Stouts staan bekend om hun droge en bittere karakter en smaken van koffie en chocolade. (https://www.jopenbier.nl/bieren/stout/)
Porter bier is ontstaan in Londen en is in Groot Brittannië snel populair geworden. Stout bier is een meestal zwaardere variant van Porter. De smaken van beide bieren kan je vergelijken met koffie. Porter heeft het romige van een cappuccino en stout het bittere van een espresso. (https://passie.horeca.nl/e-learning/bier/hoofdstuk-3-biertypen-2/)
DE GESCHIEDENIS VAN STOUT We gaan even terug in de tijd. De term Stout werd voor het eerst gebruikt in het Egerton Manuscript in 1677. De Stout Porter ontstond in Engeland als sterkere variant van een Porter bier. In het Engels betekent stout dan ook sterk of krachtig bier. (https://www.jopenbier.nl/bieren/stout/)
DE NEDERLANDSE STOUT Ook Nederlandse brouwerijen begonnen ook met het brouwen van Stout. De Dry Stout is een stijl die eind 1800, begin 1900 veel in Nederland gebrouwen werd. De Nederlandse Stout bevatte tussen de 5 en 6%. De laatste brouwerijen die begin 1900 in Haarlem actief waren brouwden allen een Extra Stout. (https://www.jopenbier.nl/bieren/stout/)
Ja met alle info over porters is de info over stouts bij Jopen wat vreemd, maar even terug naar Kool & the gang:
"Cherish" is a song by American R&B band Kool & the Gang, released in 1985. It was the third single released from the band's sixteenth studio album, Emergency. It was certified Gold by the RIAA and held the number 1 position on Billboard's Adult Contemporary chart for six weeks running. It would ultimately rank as the biggest Adult Contemporary chart hit of the 1980s. The song is a romantic ballad that proved to be extremely popular when it was released and has since been a wedding song staple of sorts. The song was composed in the key of B ♭ minor, though the chorus shifts to C ♯ major (the relative major chord to B-flat minor). ... "Cherish" peaked at number two on the Billboard Hot 100 chart in September 1985, remaining in the runner-up position for three weeks, behind "Money for Nothing" by Dire Straits.[1] It was a number-one hit on both the R&B[1] and adult contemporary charts in the US, spending one week atop the R&B chart and six weeks atop the AC chart. In the UK, the song reached number four on the UK Singles Chart and remained there for three weeks.[2] (https://en.wikipedia.org/wiki/Cherish_(Kool_%26_the_Gang_song))
Kool & the Gang, American funk and pop band from Jersey City, New Jersey, that was one of the first successful self-contained African American bands of the 1970s. ... In 1979 the band added lead vocalist Taylor and producer Eumir Deodato, which led to a cleaner, pop-driven sound and to the crossover single “Ladies’ Night.” Numerous hits followed, including the number one hit “Celebration” in 1980, as well as the sentimental pop songs “Joanna” in 1983 and “Cherish” in 1985. Kool & the Gang charted more pop singles than any other act in the 1980s. (https://www.britannica.com/topic/Kool-and-the-Gang)
Formed by Robert "Kool" Bell, his brother Ronald Bell and a bunch of their New Jersey teenage friends in the mid-60s (then called the Jazziacs), Kool & the Gang played traditional jazz in regional venues for several years, slowly morphing their style to incorporate emerging funk sounds of Sly and the Family Stone and James Brown. They were signed by the De-Lite label in the early '70s and gathered a small but loyal national following (in particular for their 1971 release Live at the Sex Machine). The group's fortunes exploded in 1974 with Wild and Peaceful, an infectiously raw album that spawned three smash hits, "Funky Stuff,""Hollywood Swinging," and "Jungle Boogie," all featuring great instrumentation and lyrics virtually shouted by the group. However, as quickly as they rode to fame, Kool & the Gang faded, their rough sound appearing out of place against the slick, dance-oriented sounds that began to dominate popular radio in the late '70s. Kool & the Gang was an afterthought in the music world in 1979, when they brought in the honey-sounding lead James J.T. Taylor and pop/jazz producer Eumir Deodato for one last gasp, a shiny dance album called Ladies Night. Deodato simplified and sweetened the group's jazz stylings in a heavily produced package, fronted by Taylor's irresistible tenor voice. It was an across-the-board smash, leading to two top hits, the title cut and the midtempo "Too Hot." It was also the beginning of a nearly unprecedented string of top-10 pop and soul hits for the group that would make Kool & the Gang the top-selling soul group of the '80s. Ladies Night was followed by the even bigger Celebration, the joyous title cut of which becoming the theme song of countless sports teams in the '80s and one of the most-played songs of the past 25 years. The next five years brought hit after hit, including chart toppers "Misled,""Cherish,""Take My Heart,""Joanna,""Fresh," and "Let's Go Dancin'." The infectious innocuousness of their music sometimes went to a silly extreme ("Get Down On It"), but the group clearly created a catalogue of enjoyable, well-performed cuts, both during Deodato's tenure as producer and after they took over the production of their albums in 1983 -- songs that have generally aged well. Their 1987 album, Forever, was another smash, but also provided warning sign that the fresh sounds Kool and the Gang introduced in 1979 had run their course and had begun to sound formulaic. (https://www.discogs.com/artist/48865-Kool-The-Gang)
Kool & The Gang is een Amerikaanse funk/disco-band. De band genoot de grootste populariteit bij het grote publiek vanaf het eind van de jaren 70 tot midden jaren 80. De tienerbroers Robert en Ronald Bell, die respectievelijk basgitaar en saxofoon speelden, begonnen midden jaren 60 met enkele vrienden – Dennis Thomas (altsaxofoon) en Robert Mickens (trompet) – de instrumentale groep de Jazziacs, later uitgebreid met Charles Smith (gitaar), George Brown (drums) en Ricky West (keyboard). In 1967 veranderden zij hun naam in Kool & The Flames en nog later, in 1969, in Kool & The Gang. In 1969 kreeg Kool & The Gang een platencontract bij De-Lite Records. Dat jaar verscheen ook hun debuutalbum Kool and the Gang. ... Internationaal succes verwierf de groep met hun bijdrage aan de film Saturday Night Fever uit 1977. ... Een jaar later kwam leadzanger James "JT" Taylor bij de band en volgden grote hits als Ladies' Night, Celebration en Get Down on It. De gevaren koers ging wat meer naar de disco. Ook de samenwerking met de Jamaicaanse zanger Jimmy Cliff op diens singles Reggae night en Sunshine in the music was succesvol. In 1985 deed Kool & The Gang mee met het groots opgezette Live Aid. In hetzelfde jaar hadden ze ook hun grootste cross-overhit, Cherish. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kool_%26_The_Gang)
In September 1980, the band released its second collaborative album with Deodato, Celebrate!. It became a bigger commercial success than Ladies' Night; the lead single "Celebration" remains the band's only single to reach No. 1 on the Billboard Hot 100 singles chart. The song originated from the lyric "Come on, let's all celebrate" from "Ladies' Night" which inspired Robert Bell to write a song that he described as "an international anthem."... Jim Bonnefond ... stayed with the group for Emergency (1984), which remains their highest selling album with over two million copies sold in the US. It spawned four US top 20 singles, including "Emergency", "Cherish", "Fresh", and "Misled". This feat made Kool & the Gang the only band to have four top 20 singles from a single album in 1985. (https://en.wikipedia.org/wiki/Kool_%26_the_Gang)