Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Hosternokke!

$
0
0

Hosternokke is een opmerkelijk woord, dat je alleen in Zeeland hoort. ... Maar wat betekent het nu eigenlijk? ...Het woord "Hosternokke" is een verbastering van het woord "Godverdomme". Maar uit respect naar het geloof is het in de loop der jaren verbasterd tot "Hosternokke". Het woord kent zelf ook een aantal verbasteringen, zoals "Hostermannuh" en "Hosterlievuh".  (https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/75983/Hosternokke-wat-betekent-dat-eigenlijk)

Het woord hosternokke betekent eigenlijk godverdomme. Het is dus eigenlijk een vloekwoord of uitroep van boosheid/verbazing (zullen we maar zeggen). Uit respect voor het geloof gebruiken de Zeeuwen echter niet het aanstootgevende ‘god-verdoem-me’, maar het verbasterde woord hosternokke, . Waar andere ‘godverdomme’ zeggen, zeggen de Zeeuwen dus ‘hosternokke’. Of gostermokke, hostermannuh of hosterlievuh. Hosternokke is een typisch Zeeuws woord dat je echt alleen in Zeeland hoort. (https://www.zeeuwsenzo.nl/zeeuwse-woordjes-hosternokke/)

https://zea.wikipedia.org/wiki/Hosternokke

Ik was laatst een weekendje naar Zeeland. Onderweg kwamen we langs Hilldevils (okee, beetje om) en  Emelisse. 

In Zeeland liepen we op zoek naar Kees en vonden we brouwerij Middelburg.

Brouwerij HillDevils is in 2013 opgericht door Marleen en Theo van Eekelen uit Wouwse Plantage. De twee bierliefhebbers proeven al geruime tijd bier en toen zij in 2008 een bier namen van Brewdog waren zij volledig klaar met de standaard Belgische bieren. Na het volgen van een bierbrouwcursus kwamen ze op het idee eigen bier te gaan brouwen en dat in de stijl van het Schotse Brewdog. Tot hun schrik vielen twee van hun brouwsels met een 1e en 2e plek direct in de prijzen. De brouwerij was geboren en er is nog zoveel te ontdekken dus ze zijn nog lang niet uitgebrouwen. (https://www.hetbiermoment.nl/c-2436017/hilldevils/) (https://hilldevils.nl/over-hilldevils/)

Het leek toen we er langs kwamen een gewoon woonhuis, toen we keerden nog steeds. Geen ketel gezien....

Toen we over de A58, of was het de E312, reden, zagen we brouwerij Emelisse. 

Brouwerij rondleiding Brouwerij rondleiding met bierproeverij in Slot Oostende (Goes, Zeeland), neem een duik in de wereld van ambachtelijke bieren. Boek een brouwerij rondleiding in Slot Oostende, deze duurt ongeveer 1 uur, (exclusief de proeverij) en krijg een idee van de processen en smaken van ons bier.  (https://www.emelisse.nl/bierproeverij-met-rondleiding/)

Euh, wat we zagen was geen slot. Het was een typisch bedrijfsgebouw op een bedrijventerrein... 

Brouwerij Emelisse is al meer dan 10 jaar een vaste waarde in de wereld van speciaal bieren. Emelisse heeft een breed scala aan speciaal bieren, van IPA’s tot Stouts en exclusieve bieren. Brouwmeester Jens van Stee wilt u blijven verblijden en verbluffen met de smaaksensaties die Emelisse naar de top 100 hebben gebracht. Emelisse staat als grote broer van Slot Oostende voor de karakteristieke smaakbeleving. (https://www.emelisse.nl/)

Brouwerij Emelisse is een Nederlandse ambachtelijke brouwerij te Goes in de provincie Zeeland. De naam van de brouwerij verwijst naar een verdwenen dorp op Noord-Beveland. Emelisse was een van de twaalf dorpen waaruit het huidige Noord-Beveland bestond in de middeleeuwen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Emelisse)

Fré Buijze, een hobbybrouwer was mede initiatiefnemer achter de oprichting van deze brouwerij. Hij begon einde jaren negentig een bier te laten brouwen met de naam Emelisse Abdijbier bij de Scheldebrouwerij. In september 1998 werd de Stichting Emelisse opgericht met als doel Noord-Beveland te promoten. Een van hun doelstellingen was het brouwen van een ambachtelijk bier met lokaal geteelde brouwgerst. Aanvankelijk werd het Emelisse-bier voor de stichting gebrouwen bij Bierbrouwerij De Halve Maan te Hulst. In 2005 werd een eigen brouwerij gebouwd die op 29 oktober datzelfde jaar officieel geopend werd. Er werd nauw samengewerkt met de Scheldebrouwerij, waar de flessen gebotteld worden. Peter van den Eynden van de Scheldebrouwerij brouwde er tot mei 2007 en daarna trad Kees Bubberman in dienst als brouwmeester. De brouwinstallatie heeft twee koperen ketels met een brouwcapaciteit van 1000 liter. Daarnaast zijn er twaalf lagertanks met een capaciteit van 160 hl, in 2012 kwamen er twee extra lagertanks van 30 hl bij. Wegens het succes van de bieren werd sinds 2010 een deel van de productie uitbesteed aan De Proefbrouwerij te Hijfte in België. Eind 2016 werden de activiteiten van brouwerij Emelisse overgenomen door brouwerij Slot Oostende uit Goes. Vanaf 2017 worden de Emelisse bieren gebrouwen in Goes. In Kamperland wordt de locatie niet meer gebruikt voor de productie, echter is daar nog wel het restaurant actief onder de naam Restaurant Emelisse. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Emelisse)

Kees Bubberman startte zijn professionele brouwcarrière bij Brouwerij Emelisse in het Zeeuwse Kamperland. Hij was toen al jarenlang een meer dan verdienstelijk hobbybrouwer. Opgeleid en op dat moment werkzaam als horecakok zag hij een unieke kans. Al binnen enkele jaren groeide Emelisse uit van een vooral op toeristen en bierbrouwers in de regio gerichte brouwerij tot een craft beer brewery van internationale faam. Tientallen vooral op Britse en Amerikaanse leest geschoeide en gedurfde IPA's, zware porters, coffee stouts, winterbieren en saisons verlieten de brouwerij. Toch besloot Kees Bubberman na een aantal jaren dat het tijd werd om op eigen benen te staan. Een aantal grote en kleine investeerders uit binnen- en buitenland bleek bereid hem te helpen zijn droom te verwezenlijken en begin 2015 opende hij in thuisstad Middelburg Brouwerij Kees! Nog geen jaar later werd hij tot vierde beste nieuwe brouwer wereldwijd verkozen door de toonaangevende craft beer-liefhebbers site Ratebeer.com. In 2017 stond brouwerij Kees weer hoog in de wereldwijde top 100 van Ratebeer.com. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1276&task=display&controller=brewery&view=brewery&option=com_senb&adf76a7089dbc5a06e6da036d3b0f9b5=1)

Er was één grote droom: een eigen brouwerij. Die droom kwam uit: in zijn thuisstad Middelburg staat nu Brouwerij Kees! Meteen had Kees een vliegende start: in het eerste jaar van zijn bestaan werd Brouwerij Kees verkozen tot één van de beste nieuwkomers op Ratebeer.com. Deze internationale aandacht bracht de bieren van Kees sindsdien van Nederland tot ver buiten de landsgrenzen. (https://www.brouwerijkees.nl/)

Doorsnee, ‘saaie’ of matig gebrouwen bieren zijn er al genoeg. De ware bierliefhebber heeft behoefte aan verrassende IPA’s, stouts en porters met gedurfde smaken, of aparte seizoensbieren, maar dan wel van de best mogelijke en meest constante kwaliteit. Aldus de filosofie van Kees Bubberman, eigenaar van Brouwerij Kees! in Middelburg. Toegankelijk smakende bieren, maar wel met een twist, iets aparts, dat is zijn idee. (https://www.multibier.nl/brouwerij-kees/)

Vestigingsadres Voltaweg 16 4338 PS Middelburg

Bezoekmogelijkheden Proeflokaal: Nee

(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1276&task=display&controller=brewery&view=brewery&option=com_senb&adf76a7089dbc5a06e6da036d3b0f9b5=1)

Bij het doorwandelen in Middelburg zijn we hier niet uitgekomen. Beetje slechte uitvoering zeg maar... Een drukkerij in lopen, met verwachting er een brouwerij te vinden :p... Wel vonden we een andere brouwerij:

StadsBrouwerij Middelburg Korte Geere 17 4331 LE, Middelburg (https://stadsbrouwerijmiddelburg.nl/biersoorten.html)

Hosternokke, dit is ons geheim! Meesterbrou-wer Jacco de Wee geeft een kijkje in de keuken... Het bier dat in de Stadsbrouwerij Middelburg gebrouwen wordt is een natuurproduct, gemaakt uit water, graan, hop en gist, waaraan eventueel tijdens het koken kandijsuiker of kruiden toegevoegd wordt. Het bier wordt traditioneel, maar met een moderne brouwinstallatie gebrouwen. Het brouwproces is gebaseerd op een eeuwenoud en eenvoudig principe. Natuurlijk vergistbare suikers worden geëxtraheerd uit gemoute granen met behulp van heet water. Dat lijkt simpel, maar dit proces vraagt de nodige vakmanschap. ... Onze brouwinstallatie bestaat uit een brouwhuis van 600 liter Uitgerust met een beslag-/kookketel, filterkuip  en warmwatertank/ whirlpool. De brouwinstallatie wordt met stoom verwarmd. Voor de koeling hebben we een ijswatertank van 1000 liter. Daarnaast hebben we 6 concentrische gisttanks van 750 liter. De netto capacitieit van de installatie is 500 liter. Daarmee willen we 250 Hl per jaar gaan brouwen. (https://stadsbrouwerijmiddelburg.nl/brouwerij.html)

En deze brouwerij heeft wel een proeflokaal!  (zie https://stadsbrouwerijmiddelburg.nl/proeflokaal-1.html)

Was een geslaagde middag een proeverij, een uitleg over de brouwerij in de brouwerij zelf, leuke biertjes gedronken en wat meegenomen, vriendelijke mensen en we krijgen wat etiketten mee en biertjes mee om te kopen. Datum van activiteit: augustus 2020 (https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g188618-d15029881-r763886916-Stadsbrouwerij_Middelburg-Middelburg_Zeeland_Province.html, https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g188618-d15029881-Reviews-Stadsbrouwerij_Middelburg-Middelburg_Zeeland_Province.html)

Stadsbrouwerij Middelburg is een bierbrouwerij uit Middelburg (Nederland) die is opgericht in 2014.  (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zeeland/middelburg/stadsbrouwerij-middelburg)

In augustus 2015 maken Jacco en Marja de Wee bekend dat zij het pand aan Korte Geere 17 in Middelburg hebben gekocht om er een brouwerij te beginnen. In het daaropvolgende half jaar wordt een crowdfundingsacties gestart die succesvol verloopt. Op zeker moment wordt gekozen voor de naam Stadsbrouwerij Middelburg. Die brouwerij, mét proeflokaal, is op 30 oktober 2016 geopend. (https://middelburgdronk.nl/wiki/Stadsbrouwerij_Middelburg)

Stadsbrouwerij Middelburg is ontstaan vanuit Brouwerij Dienges.De Zeeuwse bierbrouwer, Jacco Wee, is al jaren hobbymatig bezig met het brouwen van bier naar eigen recept. Het is een proces van jaren om het ultieme recept te creëren. In 2014 was het moment daar en is Hosternokke blond gelanceerd. Onder toeziend oog van Stichting Bier in Zeeland en vastgelegd door Omproep Zeeland is een nieuw biermerk geboren, Hosternokke. Brouwerij Dienges was vanaf dat moment een feit. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zeeland/middelburg/stadsbrouwerij-middelburg)

Baardaap Brewing is een bierbrouwerij uit Middelburg (Nederland) die is opgericht in 2017.... Baardaap Brewing is ontstaan als hobby brouwerij uit een onverminderde passie voor goed bier en een missie om mensen samen te brengen. Vanuit hartje Middelburg maakt Baardaap Brewing een diversiteit aan krachtige bieren met een unieke beleving. Uitdagend, avontuurlijk en altijd vol van smaak. Kwaliteit en creativiteit staan binnen hun experimentele werkwijze centraal. The Sky is the limit! (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zeeland/middelburg/baardaap-brewing) Ook deze hebben we niet gevonden...

Bierbrouwerij 'De Halve Maan' te Hulst De brouwerij is in juni 1990 opgericht als de 'Zeeuwsch Vlaamsche Bierbrouwerij' door een aantal bierliefhebbers. In de oorspronkelijke opzet was sprake van een klein 'Huis-Brouwerijtje'. Al gauw liep het één en ander uit de hand en stond er een forse installatie. Een klassiek geval van passie en enthousiasme van de brouwkunst. De nieuwe brouwerij werd gebouwd in uit de negentiende eeuw daterend graanpakhuis aan het voormalig stationsterrein net buiten de vesting van Hulst. De brouwketels zijn afkomstig van brouwerij Artois in Leuven en Ginder-Ale in Merchtem. De naam 'De Halve Maan' is afkomstig van de laatst overgebleven brouwerij in Hulst die in 1966 gesloten is. Deze brouwerij dankte haar naam aan de vestingswerken van de stad Hulst. Buiten de aarden vestingswal lagen vroeger steeds tussen twee ravelijnen de zogenaamde 'Halve Manen'. Dit waren kleine driehoekige eilandjes in de vest, waarop enkele manschapppen en een kanon geplaatst werden wanneer een vijandelijk leger de stad naderde. De eerste brouwerij 'De Halve Maan' werd dicht in buurt van de plaatst waar vroeger zo'n eilandje lag gebouwd. (http://www.renno.nl/zbier/maan.html)

Rond 1750 werd door de heren Neyt en Fassaert een brouwerij opgericht gebouwd op de gewelven van een oud Franciscaner klooster. Maar in 1821 nam Jan Pieter Wauters de brouwerij over en kreeg het de naam Bierbrouwerij de Halve Maan. De naam kreeg het door feit dat het dicht bij een bolkwerk in de vesting van Hulst lag. Buiten de aarden vestingswal lagen vroeger steeds tussen twee ravelijnen de zogenaamde "Halve Manen". Dit waren kleine driehoekige eilandjes in de vest, waarop enkele manschapppen en een kanon geplaatst werden wanneer een vijandelijk leger de stad naderde. De brouwerij werd dicht in buurt, van de plaatst waar vroeger zo'n eilandje lag, gebouwd. ... Tot 1915 was de Halve Maan in handen van Dhr H.H.M. Wauters. In 1915 werd de brouwerij een Naamloze Vennootschap. Vanaf 1920 hete deze brouwerij officieel N.V. Bierbrouwerij de Halve Maan. Aanvankelijk werd er het Hulster Monnikenbier gebrouwen, naar de bewoners van dit klooster. Pas in 1908 zag het Java bier het levenslicht. Het Java bier was een lichtere versie (door de jaren variërend van 3,5 tot 5% alcohol) van het Hulster Monnikenbier die door toevoeging van een zeer oude Lambic haar volle karakter kreeg.... Op het hoogtepunt kende de brouwerij een twintigtal werknemers. In 1967 werd er voor het laatst gebrouwen en in 1968 kwam er voorlopig een definitief einde aan een lange Zeeuwse brouwtraditie, want toen werden de deuren van bierbrouwerij 'De Halve Maan' gesloten. De concurrentiestrijd met de grote pilsener-brouwerijen kon niet langer meer worden bolgewerkt. Vier jaar later, in 1972 werd de brouwerij afgebroken. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zeeland/hulst/halve-maan-anno-1821)

De geschiedenis van de brouwerij begint in 1821, wanneer de heren Wauters, Faseert en Neyt op de gewelven van een oud recoletteklooster brouwerij de Halve Maan stichtten. allen zijn ze telgen uit Vlaamse brouwersgeslachten. De brouwerij kent een succesvol bestaan in Zeeuwsch-Vlaanderen en het Java bier, dat in 1908 op de markt komt is een lokaal Iconisch bier. Terwijl in het begin van de 20ste eeuw Brouwers in Nederland massaal overschakelen op de productie van het Pilsener type blijven de Hulsterse Brouwers volharden in het brouwen van bovengistend bier. Zelfs wanneer alle overige Nederlandse brouwerijen Pilsener brouwen, stroomt er in Hulst nog traditioneel bier uit de ketels. In 1968 wordt de brouwerij in de binnenstad van Hulst gesloten en worden de kelderrechten verkocht aan Paul Vermeersen, die voor die tijd distributeur van het Hulsterse bier was. In 1989 wordt een nieuwe brouwerij in gebruik genomen buiten de vesting aan de Absdaalseweg. . In die tijd wordt het “Dobbele Java” van de oude brouwerij gebrouwen maar wordt ook het Zeeuwsche Witte gelanceerd. In 1999 wordt het oude Stationsgebouw achter de brouwerij gerestaureerd en kunnen bezoekers ter plaatse genieten van de lokale bieren. Vanaf 2010 wordt de oude brouwerij installatie grondig gemoderniseerd met een nieuwe afvullijn, een nieuwe centrifuge, Meura filter, stoogenerator etc. In 2016 wordt de naam “bierbrouweriij Vermeersen” aangenomen. De verwarring met de brouwerij in Brugge gaf in een tijd van Untapped, Facebook en marktuitbreiding de doorslag. Op dit moment richt de brouwerij zich op het brouwen van mooie evenwichtige bieren uit, voorzover mogelijk, lokale ingrediēnten voor de Zeeuwse Markt. (https://vermeersen.com/)

Wat wel leuk was, dat we op een terras zaten en er een bagel besteld werd, waar de kok zelf nog een foto van maakte voor hun instagram.... de horeca is echt lang dicht geweest en ons bezoek werd steeds erg gewaardeerd. :) Elders dronken we op terras nog een lokaal bier: Kiek'esTripel bier Een heerlijk tripel biertje van het Zeeuws Biergenot 

Achter het bier van Zeeuws Genot uit Koudekerke gaat een vrouw schuil KOUDEKERKE Je ziet het niet vaak; een vrouwelijk bierbrouwer. Maar achter de bieren van Zeeuws Genot gaat Josseline Wijmenga schuil. Sinds kort laat ze zes verschillende Zeeuwse bieren brouwen. ,,Mijn vader brouwde al jaren bier voor zijn plezier. Daar was hij best goed in”, vertelt ze. ,,Hij werd gevraagd voor grotere partijen en zo leverde hij onder meer het recept voor een Luther bier en een bier op speciaal verzoek van CZAV”, gaat ze trots verder. ,,Ik dacht daar moeten we mee verdergaan en aangezien ik thuis zat na de geboorte van mijn tweede dochter, zijn we toen samen begonnen.  ... We ontwikkelden zes verschillende bieren: Kiek ‘es Tripel, Qua druppel, dat is een zwaar bier van 10%, Zeeuws Blond, Blondje Tripel, Binnenkommertje, dat is een echt biertje voor bij het eten omdat het positieve uitwerking op de spijsvertering heeft, en een Dubbelbok, een bruin biertje. We laten de bieren brouwen in Moerkerke in België maar de mout komt uit Kloosterzande. Er zit dus wel een Zeeuwse twist aan.”  ... De bieren slaan goed aan en worden al op meer dan 15 plaatsen verkocht. ,,Steeds meer vrouwen drinken speciaal bier,” vervolgt Wijmenga. Dat zie ik in mijn vriendenkring ook en natuurlijk wordt ermee gekookt.” Bijvoorbeeld mosselen. Neem voor 4 personen 4 kilo mosselen. Was de mosselen, fruit een ui en twee tenen knoflook  in roomboter en vroeg er dunne ringen prei, blokjes wortel, en bladselderij is stukjes aan toe. Doe de mosselen er bij en laat even koken. Giet er een flesje Zeeuwse blonde bij en laat de mosselen een paar keer koken. Serveer met brood, sla en drink er een Zeeuws Genot biertje bij. (https://www.pzc.nl/koken-en-eten/achter-het-bier-van-zeeuws-genot-uit-koudekerke-gaat-een-vrouw-schuil~ac4569c1/)

Zeeuws Biergenot Brouwerijhuurder Opgericht: 2018... Achter de bieren van Zeeuws Genot gaat Josseline Wijmenga schuil. Haar vader brouwde al jaren als hobbybrouwer en leverde onder meer het recept voor een Luther bier en een bier op speciaal verzoek van CZAV. Samen met haar vader werden de Zeeuws Genot bieren ontwikkeld. Die bieren worden gebrouwen bij Bryggja Brewery in Moerkerke (België). De mout komt uit Kloosterzand, dus de bieren hebben wel een Zeeuwse twist. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=3588&view=brewery&option=com_senb&d052a27d559c1506ae629e592d877bfa=1)

Op https://www.zeeuwse-producten.nl/116-bieren staan een aantal Zeeuws Bieren, al staat de Scheldebrouwerij (ontstaan in het Brabantse Bergen op Zoom en vervolgens verhuisd nar het Vlaams Brabantse Meer):

Zeeuwse Bieren

Er zijn veel verschillende bierbrouwers in Zeeland, die allemaal heerlijke (speciaal)biertjes maken!
Hieronder vind u het assortiment wat wij hebben van deze brouwers.


THE BEGINNING

The story of Bryggja Brewery begins in 2012. Four friends decide to take part in the beercompetition organized by Brouwland with their tasty tripel. From a selection of over 90 beers, the Bryggja Triple is elected by a professional jury as the best hobby beer of Belgium. This victory convinces us, as hobbybrewers, to continue brewing.

 

Shortly after the final we choose a name, bottle and appropriate label design for our beer. Bryggja is launched during the Bruges beer festival in 2013. A year later, the second beer ‘Amuse’ is released.

 

Both beers are initially brewed in another brewery but at the end of 2014 we finally decide to start our own brewery. A suitable property in Moerkerke is found and makes the decision final. In the spring of 2015 the brewing equipment is placed there. 


TODAY

Three years after starting our own brewery, we now brew weekly (for ourselves and others). Our beers are popular both nationally and internationally. In our own beers we only use Belgian hops. For that reason, our beers carry the official logo 'Belgion Hop' on their labels. In addition, we don’t use extracts, taste amplifiers or foam amplifiers. Everything is natural. For us, quality is a priority and you can taste that. 


In the past years, our range of beers has extended. Take a look at ‘our beers’ for the various delicious beers that we are brewing.  (https://www.bryggjabrewery.be/over-ons?lang=en)


Het viel me op dat opvallend wat Zeeuwse bieren hier werden gebrouwen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692