Ongelovige Thomas BA Linie Aquavit
€7,50
Quadrupel aged in Linie Aquavit barrels for 275 days
Taste
This Quadrupel absorbed the character of Linie Aquavit. Caramel, spices and soft fruit flavors meet hints of wood and tobacco in this beer.
Barrel Aged
At Jopen we are continually innovating and pushing boundaries. With these limited edition beers we celebrate the art of barrel aging. This Barrel Aged series allows us to explore the effects of time. The spirits leave behind their own personality.
Op voorraad
Beschrijving
Quadrupel aged in Linie Aquavit barrels for 275 days
Taste
This Quadrupel absorbed the character of Linie Aquavit. Caramel, spices and soft fruit flavors meet hints of wood and tobacco in this beer.
Barrel Aged
At Jopen we are continually innovating and pushing boundaries. With these limited edition beers we celebrate the art of barrel aging. This Barrel Aged series allows us to explore the effects of time. The spirits leave behind their own personality.
(https://www.jopenbier.nl/product/barrel-aged-ongelovige-thomas-linie-aquavit/)
Ongelovige Thomas B.A. L.A. (10,7%) had ik ook in mijn adventkalender. Wat is een B.A.L.A.? Om te beginnen smaakt het bier goed! Het heeft een prikkelend zuurtje in de smaak, die erg vol aan doet. Een aanrader! L.A. staat overigens niet voor Limited Edition. Maar waar staat het dan voor?
Jopen Ongelovige Thomas is onze interpretatie van een quadrupel. Een uitgesproken bier met volle moutsmaken als hoofdsmaak. De Amerikaanse hop zorgt voor een fruitig karakter.
Het bier is vernoemd naar de apostel Thomas die niet geloofde dat Jezus uit de dood was opgestaan. Zijn feestdag werd vroeger gevierd op 21 december, de start van de winter. Dit roodbruine bier is een ware winterwarmer. Verrassend en rijk van smaak. Proeven is geloven… (https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-ongelovige-thomas/)
B.A. staat voor Barrel Aged. Maar waar staat L.A. voor? Linie Aquavit Barrels staat onder op het etiket, dat zal het wel zijn, maar wat is Linie Aquavit?
Linie Aquavit
De basis voor het maken van Linie Aquavit is al sinds het allereerste begin de aardappel. Tijdens het destilleren wordt een kruidenmengsel toegevoegd. In dit toegevoegde kruidenmengsel voert het kruid karwij de boventoon. Karwij is een kruid dat door het Scandinavische klimaat van zeer goede kwaliteit is. Andere kruiden zoals dille, venkel, kaneel en koriander worden in mindere mate toegevoegd.
Linie Aquavit laat zijn aquavit in houten sherryvaten 19 weken rijpen op het dek van een schip, dat reist naar Australië en weer terug naar Noorwegen. De gebruikte sherryvaten, de constante golfbewegingen, de temperatuurverschillen en de zoute lucht geven Linie Aquavit zijn eigen smaak. Het reisschema van de aquavit staat op elke fles vermeld. (https://monnik-dranken.nl/nl/brand/linie-akavit/?agechecked)
...gemaakt is van een unieke en zorgvuldig samengestelde blend van kruiden en specerijen. Het rijpproces is uniek voor de productie van akvavit, men laat de akvavit in oude sherry vaten rijpen op een schip. Dat schip vaart vervolgens van Noorwegen naar Australië. En terug. Deze reis met het schip van 19 weken geeft de akvavit een unieke smaak mee, op elke fles staat dan ook de naam van het schip en de duur van reis afgedrukt. (https://www.gall.nl/shop/799068-linie-aquavit-70cl/)
In 1780 liet Catharina Lysholm het zeilschip Trondheims Pove bouwen, wat in 1805 op weg naar de Indische archipel ging. Aan boord waren onder meer vaten met gedistilleerde dranken. Vijf vaten bleven onverkocht en kwamen in 1807 weer terug in Noorwegen. Tijdens de terugreis ontdekte men dat de geur en smaak van de aquavit aanmerkelijk veranderd en verbeterd was. Zo werd Linie Aquavit geboren.
Sinds 1927 vervoert de rederij Wilhemsen de drank in oude sherry vaten. Maandelijks worden er 1000 vaten geladen voor een reis van 4,5 maand langs 35 landen. Dan volgt er nog een lange tijd van lagering, alvorens de Linie Aquavit gebotteld wordt. Op de rugzijde van het etiket is te lezen wanneer en met welk schip de Linie Aquavit de reis heeft gemaakt.
The original botanical recipe of LINIE Aquavit has remained unchanged since its creation, more than 200 years ago.
LINIE is a potato-based spirit, distilled in pot stills with a special blend of Nordic herbs and spices to give it its distinct flavour. The young spirit is placed in Spanish Oloroso sherry casks to develop further. Ultimately the casks are sent on a sea journey across the world to mature.
The result is an extraordinarily smooth and well balanced aquavit with leading notes of caraway and star anise – and finer hints of vanilla and sherry. (https://linie.com/products/linie-aquavit-original/)
Aquavit (ook Akvavit of akevitt) is een sterke drank uit Scandinavië. De drank is gemaakt op basis van karwij. Andere kruiden zoals dille, venkel, kaneel en koriander mogen slechts beperkt gebruikt worden. Hierna volgt een rustfase van enkel weken of zelfs maanden, soms op houten vaten.
Linie, een van de bekendste en gerenommeerde Aquavits is een premium akvavit gemaakt van een unieke en zorgvuldig samengestelde blend van kruiden en specerijen. Het rijpproces is uniek voor de productie van akvavit: men laat de Aquavit in oude sherry vaten rijpen op een schip. Dat schip vaart vervolgens van Noorwegen naar Australië. En terug. Deze reis met het schip van 19 weken geeft de Aquavit een unieke smaak mee, op elke fles staat dan ook de naam van het schip en de duur van reis afgedrukt.
Aquavit is een drank die vooral bij speciale gelegenheden wordt geschonken. In Denemarken is het vooral met Kerstmis gebruikelijk om een glaasje achterover te slaan. Zweden gebruiken het eerder op midzomernacht en in Noorwegen wordt het op de nationale feestdag gedronken. Aquavit past uitstekend bij haring, krab en gerookte vis.
Aquavit wordt ijsgekoeld, puur gedronken en het glas wordt in een teug geleegd. Het vriesvak is dus de ideale plaats om een fles aquavit te bewaren: aangezien aquavit pas bevriest bij -25°C bestaat er geen gevaar voor barstende flessen. (http://www.steloy.be/winkel/product/566/Aquavit-Linie)
Aquavit (ook Akvavit of akevitt) is een sterkedrank uit Scandinavië. Het minimale alcoholpercentage is 37,5%. De drank wordt net als wodka geproduceerd uit aardappelen of graan en wordt twee keer gedistilleerd. Bij de tweede distillatie worden kruiden toegevoegd. Kenmerkend is het gebruik van karwij en dillezaad. Aquavit is in principe kleurloos, maar kan na houtlagering of door toevoeging van kleurstof (karamel E150) een goudgele kleur hebben. Het is een populaire drank in Scandinavië.
...
Om aquavit te verkrijgen worden akkergewassen dubbel gedestilleerd. Vroeger werden ook aardappelen gebruikt. Tijdens de tweede doorloop wordt er een kruidenmengsel aan toegevoegd dat samen met het water en de alcohol wordt gedestilleerd. In dat kruidenmengsel moet de karwij duidelijk doorsmaken volgens de EU normen. Andere kruiden zoals dille, venkel, kaneel en koriander mogen slechts beperkt gebruikt worden. Hierna volgt een rustfase van enkele weken of zelfs maanden, soms op houten vaten. In beperkte mate kan de aquavit worden bijgekleurd met karamel.
..
Buiten Scandinavië zijn er weinig aquavitproducenten. Een uitzondering hierop is het noorden van Duitsland, vooral in Sleeswijk-Holstein. Deze streek heeft lang deel uitgemaakt van Denemarken en er leeft nu nog een Deense minderheid. De traditie van aquavit te destilleren en te drinken is hier blijven bestaan. ... De drank wordt het eerst genoemd in een Deense brief uit 1531, geschreven door de heer van het kasteel Bergenshus, Eske Bille naar Olav Engelbrektsson, de laatste aartsbisschop van Noorwegen. Het woord aquavit komt van het Latijn en betekent levenswater. Dat is dus hetzelfde als eau de vie en uisce beatha.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Aquavit)
GEUR
Kummel, anijs, karwij en vanilletonen.
SMAAK
Droog, rijk en rond door de lagering op sherryvaten.
AFDRONK
Droog ingehouden en complex. (https://www.mitra.nl/product/linie-aquavit-overige-70cl)
Goh, die smaken herken ik ook in het barrelaged bier van Jopen. Het bier had een opvallend smaakpalet.
OTBALA is dus een Ongelovige Thomas Barrel Aged Linie Aquavit.
Ongelovige Thomas wordt barreld aged in vaten Aquavit die op hun beurt barrel aged worden in sherryvaten.
Sherry (ook: xeres of xereswijn) is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem wordt opgevoed. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María in Andalusië. Alleen wijn gerijpt in één van deze steden mag zich sherry noemen. Sherry is de Engelse verbastering van Jerez.
Reeds in de tijd van de Feniciërs, toen Jerez nog Xeres heette, werden er sherrywijnen in die regio gemaakt. De Romeinen veranderden de naam Xeres in Ceritium en ook toen werd er wijn gemaakt. Toen de Moren in de 8ste eeuw waren binnengetrokken, werd de productie doorgezet, hoewel de Moren moslim waren en de wijn zelf niet mochten drinken. Ze lieten het druivensap gisten en maakten er alcohol van. Dit maakte het voor de Hollandse handelaars interessant omdat in Holland allerlei likeur gemaakt werd. De naam Ceritium was inmiddels veranderd in Sheris.
In 1492 vertrokken de Moren. Toen ontstond de naam Jerez de la Frontera. Jerez werd een welvarende stad en de handel over zee trok piraten aan. Een van hen was Francis Drake. In 1587 trok hij de haven van Cádiz binnen en roofde 3000 tonnen sherry. De drank werd erg populair in Engeland en nog steeds wordt in Engeland het meeste sherry gedronken per persoon. Nederland staat op de tweede plaats. In de 17de en vooral 18de eeuw vestigden zich Engelse handelaars in Jerez zoals Osborne en Sandeman.... Sherry is een mengeling van wijnen uit verschillende jaren, er staat dus meestal geen jaartal op het etiket (al bestaat er ook zeldzame vintage sherry[1]). Om dat te bereiken wordt de sherry bewaard in een hiërarchisch systeem van vaten, het solera-systeem. In de bovenste vaten zit de jongste wijn, in de onderste vaten, die op de 'suelo' liggen, is de sherry klaar om gebotteld te worden. Meermaals per jaar worden de wijnen overgebracht naar een rij vaten met een hogere leeftijd. Als de onderste vaten gedeeltelijk geleegd worden, worden ze door het vat erboven bijgevuld, en dat vat wordt weer bijgevuld door het vat daarboven. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sherry)
Na de sherry en de Aquavit gaat er dus Jopen Ongelovige Thomas in. De naam van het bier verwijst naar de apostel:
De apostel Tomas of Thomas[2] ("tweeling"),[3] ook wel Judas Thomas Didymus genoemd († Chennai, India, 21 december 72 - traditioneel), is een van de twaalf apostelen van Jezus uit het Nieuwe Testament. De uitdrukking "ongelovige thomas"[4] komt van de gebeurtenis die wordt beschreven in het Evangelie volgens Johannes waarbij Tomas zei niet te geloven dat Jezus uit de dood was opgestaan totdat hij zijn vinger in Jezus' wonden zou leggen.[5] Volgens de overlevering zou Tomas het christendom naar India hebben gebracht, waar hij ook zou zijn overleden. Aan Tomas worden diverse apocriefe werken toegeschreven. ... De Bijbel verschaft weinig biografische informatie over Tomas. Hij wordt slechts enkele malen genoemd in de evangeliën. De eerste vermelding is direct na het overlijden van Lazarus. Jezus wilde terugkeren naar Judea waar de Joden hem kort daarvoor wilden stenigen. Tomas zei daarop: "Laten ook wij maar gaan, om met hem te sterven."[6] Tomas komt ook voor in het verslag van het Laatste Avondmaal. Jezus zei bij die gelegenheid dat hij een plaats voor zijn discipelen zou bereiden en dan zou terugkomen. Hij voegde daaraan toe: "Jullie kennen de weg naar waar ik heen ga." Tomas reageerde daarop met: "Wij weten niet eens waar u naartoe gaat, Heer, hoe zouden we dan de weg daarheen kunnen weten?" Het antwoord van Jezus luidde: "Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij."[7]
Verreweg het bekendst is de passage waarin de discipelen de opgestane Jezus hebben gezien. Tomas was hier niet bij en kon het niet geloven. Hij zei: "Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven." Een week later verscheen Jezus weer; ditmaal was Tomas er wel bij. Jezus zei tegen hem: "Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof." Tomas antwoordde: "Mijn Heer, mijn God!" Jezus zei tegen hem: "Omdat je me gezien hebt, geloof je. Gelukkig zijn zij die niet zien en toch geloven."[5]
Jacobus de Voragine's Legenda aurea uit de dertiende eeuw bevestigt het beeld van Tomas als de ongelovige apostel. Toen Maria gestorven was, legden de leerlingen haar in het graf om vervolgens getuige te zijn van haar tenhemelopneming. Volgens De Voragine was Tomas ook dit keer afwezig en geloofde hij later niets van het verhaal dat de anderen hem vertelden. Pas toen uit de hemel Maria's gordel plotseling in zijn handen viel, realiseerde hij zich dat zij daar met lichaam en ziel was opgenomen.
In het evangelie van Johannes staan enkele malen, na de naam Tomas, de woorden “die Didymus wordt genoemd”. Het Griekse woord didymos heeft de betekenis van "tweeling". Dat is weer de vertaling van het woord thomas in de Semitische talen. Een van de leerlingen van Jezus werd dus benoemd als tweeling. In Johannes 14,21 staat Judas - niet Iskariot - zei tot Hem: "Heer, hoe komt het dat Gij Uzelf aan ons zult openbaren en niet aan de wereld? . In oude Syrische vertalingen staat hier in plaats van Judas - niet Iskariot het woord Tomas of Judas Tomas. Het laatste heeft dan de betekenis van Judas de tweeling.
In Syrië werd Judas dan ook als de echte naam van Tomas beschouwd en vaak ook als de broer van Jezus. In Marcus 6,3 wordt Judas eveneens een broer van Jezus genoemd. In de Handelingen van Tomas, in Syrie geschreven, wordt hij soms Tomas , soms Judas en ook Judas Tomas genoemd. In die Handelingen verschijnt Jezus aan een bruidspaar dat de apostel had gezien en meldt hen Ik ben niet Judas die ook Tomas genoemd wordt, maar ik ben zijn broer. In het Boek van Thomas de Strijder richt Jezus zich tot Judas Tomas en wordt deze door hem als zijn tweelingbroer aangesproken.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Tomas_(apostel))
Thomas Apostel (ook Didymus of Ongelovige Thomas), Malaipur (bij Madras), India; martelaar; † 1e eeuw....Volgens de evangelies behoorde hij tot 'de twaalf', de kring van Jezus' meest intieme leerlingen, die Hijzelf de naam 'apostel' (= 'zendeling' of 'gezondene') gaf (Mattheus 10,3; Markus 3,18; Lukas 6,15; Handelingen 1,13). Soms draagt hij de bijnaam 'Dydimus' (= 'Tweeling': Johannes 11,16;20,24).
Hij is de geschiedenis ingegaan als 'de ongelovige Thomas'. Dat komt door de gebeurtenissen na Jezus' opstanding uit de dood, zoals die verteld worden in het evangelie van Johannes...
[Johannes 20,19-29]
Volgens vele bijbeluitleggers slaat Jezus' verwijt over Thomas' ongeloof op het feit, dat hij eerst de bewijzen moest zien, anders geloofde hij niet wat hem verteld werd. Die suggestioe ligt ook in Jezus' slotwoorden.
Er is ook een andere uitleg mogelijk. Deze brengt Thomas' ongeloof in verband met Gods grootheid. Hoe kon hij, Thomas, het verhaal geloven van zijn medeleerlingen, dat Jezus uit de doden was opgestaan, hen had opgezocht, vrede had gewenst en als klap op de vuurpijl de Heilige Geest van zonden-vergeving had doorgegeven, een volmacht die alleen aan God zelf toekwam? Als hij al had kunnen aannemen, dat Jezus uit de doden was opgestaan, hoe kon hij dan geloven, dat hun, de leerlingen zulke grote dingen toevertrouwd werden? Alsof zij niet tijdens Jezus' lijden en dood stuk voor stuk door de mand waren gevallen en Jezus' gezelschap niet waardig waren gebleken door laf te zijn, Jezus te verloochenen en op de vlucht te slaan! En aan zulke lieden zou Jezus vrede komen wensen en de Geest komen toevertrouwen die God tot God maakt!?
Als Jezus al was opgestaan en zou terugkomen, zou Hij dan niet eerst met zijn leerlingen een geducht appeltje te schillen hebben? Daarom vroeg Thomas zich af of degene die zijn medeleerlingen gezien hadden, wel werkelijk Jezus was geweest? Droeg Hij de littekens van zijn lijden en dood in zijn lichaam? Als dat inderdaad het geval was, en die persoon zou hun de Heilige Geest toevertrouwen, zonder dat Hij hun ook maar één verwijt maakte of zelfs maar een toespeling op hun beschamend aandeel in het hele verhaal..., als de verschijning hun inderdaad vergaf en Gods Geest toevertrouwde, dan stonden ze - maar dat was immers ongelooflijk! - oog in oog met God zelf!
En dat is dan ook wat Thomas belijdt, als Jezus zich aan inderdaad hem vertoont!
Volgens de overlevering trok hij na Pinksteren naar Oost-Azië en preekte het evangelie onder Parthen, Meden en Perzen en zou hij zelfs tot in India gekomen zijn. Hier stierf hij als martelaar.
(http://www.heiligen.net/heiligen/07/03/07-03-0100-thomas.php)
De Ongelovige Thomas is een Bijbels figuur die doorheen de geschiedenis, althans bij velen, op erg weinig sympathie kon rekenen. Thomas was dan ook de apostel die Jezus niet zomaar op zijn woord geloofde, maar tastbaar bewijs nodig had om Zijn verrijzenis te aanvaarden. "Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven,” sprak hij volgens de Bijbel, wanneer sommige volgelingen beweren dat Christus is opgestaan. ... Doorheen de eeuwen is er grote polemiek geweest omtrent de vraag of Thomas al dan niet het lichaam van Jezus aanraakt. Met andere woorden; krijgt hij ook effectief het tastbare bewijs dat hij zo wanhopig zocht? Als het aan de evangelist Johannes ligt alvast niet; hij laat erg duidelijk een confirmatie van het aanraken van Jezus door Thomas achterwege. Vanwaar komt dan het idee dat de apostel dit toch deed? Het is zo dat Johannes een erg duidelijk verlangen van de Ongelovige Thomas aan de dag legt om het lichaam van Christus aan te raken, maar toch niet beschrijft dat dit daadwerkelijk gebeurt zou zijn. Als ware het een cliffhanger, wordt het verhaal van de apostel die Christus wil aanraken plots afgebroken. Velen gaan er echter vanuit dat het gebeuren, hoewel dit niet beschreven staat, alsnog plaatsvond. Toch blijft de vraag dan waarom de evangelist dit niet gewoon zo neerpende. Een van de belangrijkste theorieën is dat hij het mirakel van Jezus’ heropstanding zodanig wou benadrukken dat het al dan niet aanwezig zijn van een fysiek-menselijk lichaam een bijzaak was. Het verhaal zou op die manier ontaarden in een filosofische discussie omtrent de fysieke verschijning van Jezus, terwijl het ware wonder zich bevond in Zijn aanwezigheid; tastbaar of niet. Wanneer Thomas daarop uitroept “Mijn Heer en mijn God”, is dat dan ook net om die Goddelijke aanwezigheid te benadrukken. De Ongelovige Thomas bleef niet ongelovig[3] (https://www.kuleuven.be/thomas/page/ongelovige-thomas/)
Ongelofelijk wat voor info je kan vinden op internet, naar aanleiding van een flesje bier...
€7,50
Quadrupel aged in Linie Aquavit barrels for 275 days
Taste
This Quadrupel absorbed the character of Linie Aquavit. Caramel, spices and soft fruit flavors meet hints of wood and tobacco in this beer.
Barrel Aged
At Jopen we are continually innovating and pushing boundaries. With these limited edition beers we celebrate the art of barrel aging. This Barrel Aged series allows us to explore the effects of time. The spirits leave behind their own personality.
Op voorraad
Beschrijving
Quadrupel aged in Linie Aquavit barrels for 275 days
Taste
This Quadrupel absorbed the character of Linie Aquavit. Caramel, spices and soft fruit flavors meet hints of wood and tobacco in this beer.
Barrel Aged
At Jopen we are continually innovating and pushing boundaries. With these limited edition beers we celebrate the art of barrel aging. This Barrel Aged series allows us to explore the effects of time. The spirits leave behind their own personality.
(https://www.jopenbier.nl/product/barrel-aged-ongelovige-thomas-linie-aquavit/)
Ongelovige Thomas B.A. L.A. (10,7%) had ik ook in mijn adventkalender. Wat is een B.A.L.A.? Om te beginnen smaakt het bier goed! Het heeft een prikkelend zuurtje in de smaak, die erg vol aan doet. Een aanrader! L.A. staat overigens niet voor Limited Edition. Maar waar staat het dan voor?
Jopen Ongelovige Thomas is onze interpretatie van een quadrupel. Een uitgesproken bier met volle moutsmaken als hoofdsmaak. De Amerikaanse hop zorgt voor een fruitig karakter.
Het bier is vernoemd naar de apostel Thomas die niet geloofde dat Jezus uit de dood was opgestaan. Zijn feestdag werd vroeger gevierd op 21 december, de start van de winter. Dit roodbruine bier is een ware winterwarmer. Verrassend en rijk van smaak. Proeven is geloven… (https://www.jopenbier.nl/bieren/jopen-ongelovige-thomas/)
B.A. staat voor Barrel Aged. Maar waar staat L.A. voor? Linie Aquavit Barrels staat onder op het etiket, dat zal het wel zijn, maar wat is Linie Aquavit?
Linie Aquavit
De basis voor het maken van Linie Aquavit is al sinds het allereerste begin de aardappel. Tijdens het destilleren wordt een kruidenmengsel toegevoegd. In dit toegevoegde kruidenmengsel voert het kruid karwij de boventoon. Karwij is een kruid dat door het Scandinavische klimaat van zeer goede kwaliteit is. Andere kruiden zoals dille, venkel, kaneel en koriander worden in mindere mate toegevoegd.
Linie Aquavit laat zijn aquavit in houten sherryvaten 19 weken rijpen op het dek van een schip, dat reist naar Australië en weer terug naar Noorwegen. De gebruikte sherryvaten, de constante golfbewegingen, de temperatuurverschillen en de zoute lucht geven Linie Aquavit zijn eigen smaak. Het reisschema van de aquavit staat op elke fles vermeld. (https://monnik-dranken.nl/nl/brand/linie-akavit/?agechecked)
...gemaakt is van een unieke en zorgvuldig samengestelde blend van kruiden en specerijen. Het rijpproces is uniek voor de productie van akvavit, men laat de akvavit in oude sherry vaten rijpen op een schip. Dat schip vaart vervolgens van Noorwegen naar Australië. En terug. Deze reis met het schip van 19 weken geeft de akvavit een unieke smaak mee, op elke fles staat dan ook de naam van het schip en de duur van reis afgedrukt. (https://www.gall.nl/shop/799068-linie-aquavit-70cl/)
In 1780 liet Catharina Lysholm het zeilschip Trondheims Pove bouwen, wat in 1805 op weg naar de Indische archipel ging. Aan boord waren onder meer vaten met gedistilleerde dranken. Vijf vaten bleven onverkocht en kwamen in 1807 weer terug in Noorwegen. Tijdens de terugreis ontdekte men dat de geur en smaak van de aquavit aanmerkelijk veranderd en verbeterd was. Zo werd Linie Aquavit geboren.
Sinds 1927 vervoert de rederij Wilhemsen de drank in oude sherry vaten. Maandelijks worden er 1000 vaten geladen voor een reis van 4,5 maand langs 35 landen. Dan volgt er nog een lange tijd van lagering, alvorens de Linie Aquavit gebotteld wordt. Op de rugzijde van het etiket is te lezen wanneer en met welk schip de Linie Aquavit de reis heeft gemaakt.
(https://www.mitra.nl/product/linie-aquavit-overige-70cl)
The original botanical recipe of LINIE Aquavit has remained unchanged since its creation, more than 200 years ago.
LINIE is a potato-based spirit, distilled in pot stills with a special blend of Nordic herbs and spices to give it its distinct flavour. The young spirit is placed in Spanish Oloroso sherry casks to develop further. Ultimately the casks are sent on a sea journey across the world to mature.
The result is an extraordinarily smooth and well balanced aquavit with leading notes of caraway and star anise – and finer hints of vanilla and sherry. (https://linie.com/products/linie-aquavit-original/)
Aquavit (ook Akvavit of akevitt) is een sterke drank uit Scandinavië. De drank is gemaakt op basis van karwij. Andere kruiden zoals dille, venkel, kaneel en koriander mogen slechts beperkt gebruikt worden. Hierna volgt een rustfase van enkel weken of zelfs maanden, soms op houten vaten.
Linie, een van de bekendste en gerenommeerde Aquavits is een premium akvavit gemaakt van een unieke en zorgvuldig samengestelde blend van kruiden en specerijen. Het rijpproces is uniek voor de productie van akvavit: men laat de Aquavit in oude sherry vaten rijpen op een schip. Dat schip vaart vervolgens van Noorwegen naar Australië. En terug. Deze reis met het schip van 19 weken geeft de Aquavit een unieke smaak mee, op elke fles staat dan ook de naam van het schip en de duur van reis afgedrukt.
Aquavit is een drank die vooral bij speciale gelegenheden wordt geschonken. In Denemarken is het vooral met Kerstmis gebruikelijk om een glaasje achterover te slaan. Zweden gebruiken het eerder op midzomernacht en in Noorwegen wordt het op de nationale feestdag gedronken. Aquavit past uitstekend bij haring, krab en gerookte vis.
Aquavit wordt ijsgekoeld, puur gedronken en het glas wordt in een teug geleegd. Het vriesvak is dus de ideale plaats om een fles aquavit te bewaren: aangezien aquavit pas bevriest bij -25°C bestaat er geen gevaar voor barstende flessen. (http://www.steloy.be/winkel/product/566/Aquavit-Linie)
Aquavit (ook Akvavit of akevitt) is een sterkedrank uit Scandinavië. Het minimale alcoholpercentage is 37,5%. De drank wordt net als wodka geproduceerd uit aardappelen of graan en wordt twee keer gedistilleerd. Bij de tweede distillatie worden kruiden toegevoegd. Kenmerkend is het gebruik van karwij en dillezaad. Aquavit is in principe kleurloos, maar kan na houtlagering of door toevoeging van kleurstof (karamel E150) een goudgele kleur hebben. Het is een populaire drank in Scandinavië.
...
Om aquavit te verkrijgen worden akkergewassen dubbel gedestilleerd. Vroeger werden ook aardappelen gebruikt. Tijdens de tweede doorloop wordt er een kruidenmengsel aan toegevoegd dat samen met het water en de alcohol wordt gedestilleerd. In dat kruidenmengsel moet de karwij duidelijk doorsmaken volgens de EU normen. Andere kruiden zoals dille, venkel, kaneel en koriander mogen slechts beperkt gebruikt worden. Hierna volgt een rustfase van enkele weken of zelfs maanden, soms op houten vaten. In beperkte mate kan de aquavit worden bijgekleurd met karamel.
..
Buiten Scandinavië zijn er weinig aquavitproducenten. Een uitzondering hierop is het noorden van Duitsland, vooral in Sleeswijk-Holstein. Deze streek heeft lang deel uitgemaakt van Denemarken en er leeft nu nog een Deense minderheid. De traditie van aquavit te destilleren en te drinken is hier blijven bestaan. ... De drank wordt het eerst genoemd in een Deense brief uit 1531, geschreven door de heer van het kasteel Bergenshus, Eske Bille naar Olav Engelbrektsson, de laatste aartsbisschop van Noorwegen. Het woord aquavit komt van het Latijn en betekent levenswater. Dat is dus hetzelfde als eau de vie en uisce beatha.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Aquavit)
GEUR
Kummel, anijs, karwij en vanilletonen.
SMAAK
Droog, rijk en rond door de lagering op sherryvaten.
AFDRONK
Droog ingehouden en complex. (https://www.mitra.nl/product/linie-aquavit-overige-70cl)
Goh, die smaken herken ik ook in het barrelaged bier van Jopen. Het bier had een opvallend smaakpalet.
OTBALA is dus een Ongelovige Thomas Barrel Aged Linie Aquavit.
Ongelovige Thomas wordt barreld aged in vaten Aquavit die op hun beurt barrel aged worden in sherryvaten.
Sherry (ook: xeres of xereswijn) is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem wordt opgevoed. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María in Andalusië. Alleen wijn gerijpt in één van deze steden mag zich sherry noemen. Sherry is de Engelse verbastering van Jerez.
Reeds in de tijd van de Feniciërs, toen Jerez nog Xeres heette, werden er sherrywijnen in die regio gemaakt. De Romeinen veranderden de naam Xeres in Ceritium en ook toen werd er wijn gemaakt. Toen de Moren in de 8ste eeuw waren binnengetrokken, werd de productie doorgezet, hoewel de Moren moslim waren en de wijn zelf niet mochten drinken. Ze lieten het druivensap gisten en maakten er alcohol van. Dit maakte het voor de Hollandse handelaars interessant omdat in Holland allerlei likeur gemaakt werd. De naam Ceritium was inmiddels veranderd in Sheris.
In 1492 vertrokken de Moren. Toen ontstond de naam Jerez de la Frontera. Jerez werd een welvarende stad en de handel over zee trok piraten aan. Een van hen was Francis Drake. In 1587 trok hij de haven van Cádiz binnen en roofde 3000 tonnen sherry. De drank werd erg populair in Engeland en nog steeds wordt in Engeland het meeste sherry gedronken per persoon. Nederland staat op de tweede plaats. In de 17de en vooral 18de eeuw vestigden zich Engelse handelaars in Jerez zoals Osborne en Sandeman.... Sherry is een mengeling van wijnen uit verschillende jaren, er staat dus meestal geen jaartal op het etiket (al bestaat er ook zeldzame vintage sherry[1]). Om dat te bereiken wordt de sherry bewaard in een hiërarchisch systeem van vaten, het solera-systeem. In de bovenste vaten zit de jongste wijn, in de onderste vaten, die op de 'suelo' liggen, is de sherry klaar om gebotteld te worden. Meermaals per jaar worden de wijnen overgebracht naar een rij vaten met een hogere leeftijd. Als de onderste vaten gedeeltelijk geleegd worden, worden ze door het vat erboven bijgevuld, en dat vat wordt weer bijgevuld door het vat daarboven. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sherry)
Na de sherry en de Aquavit gaat er dus Jopen Ongelovige Thomas in. De naam van het bier verwijst naar de apostel:
De apostel Tomas of Thomas[2] ("tweeling"),[3] ook wel Judas Thomas Didymus genoemd († Chennai, India, 21 december 72 - traditioneel), is een van de twaalf apostelen van Jezus uit het Nieuwe Testament. De uitdrukking "ongelovige thomas"[4] komt van de gebeurtenis die wordt beschreven in het Evangelie volgens Johannes waarbij Tomas zei niet te geloven dat Jezus uit de dood was opgestaan totdat hij zijn vinger in Jezus' wonden zou leggen.[5] Volgens de overlevering zou Tomas het christendom naar India hebben gebracht, waar hij ook zou zijn overleden. Aan Tomas worden diverse apocriefe werken toegeschreven. ... De Bijbel verschaft weinig biografische informatie over Tomas. Hij wordt slechts enkele malen genoemd in de evangeliën. De eerste vermelding is direct na het overlijden van Lazarus. Jezus wilde terugkeren naar Judea waar de Joden hem kort daarvoor wilden stenigen. Tomas zei daarop: "Laten ook wij maar gaan, om met hem te sterven."[6] Tomas komt ook voor in het verslag van het Laatste Avondmaal. Jezus zei bij die gelegenheid dat hij een plaats voor zijn discipelen zou bereiden en dan zou terugkomen. Hij voegde daaraan toe: "Jullie kennen de weg naar waar ik heen ga." Tomas reageerde daarop met: "Wij weten niet eens waar u naartoe gaat, Heer, hoe zouden we dan de weg daarheen kunnen weten?" Het antwoord van Jezus luidde: "Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij."[7]
Verreweg het bekendst is de passage waarin de discipelen de opgestane Jezus hebben gezien. Tomas was hier niet bij en kon het niet geloven. Hij zei: "Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven." Een week later verscheen Jezus weer; ditmaal was Tomas er wel bij. Jezus zei tegen hem: "Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof." Tomas antwoordde: "Mijn Heer, mijn God!" Jezus zei tegen hem: "Omdat je me gezien hebt, geloof je. Gelukkig zijn zij die niet zien en toch geloven."[5]
Jacobus de Voragine's Legenda aurea uit de dertiende eeuw bevestigt het beeld van Tomas als de ongelovige apostel. Toen Maria gestorven was, legden de leerlingen haar in het graf om vervolgens getuige te zijn van haar tenhemelopneming. Volgens De Voragine was Tomas ook dit keer afwezig en geloofde hij later niets van het verhaal dat de anderen hem vertelden. Pas toen uit de hemel Maria's gordel plotseling in zijn handen viel, realiseerde hij zich dat zij daar met lichaam en ziel was opgenomen.
In het evangelie van Johannes staan enkele malen, na de naam Tomas, de woorden “die Didymus wordt genoemd”. Het Griekse woord didymos heeft de betekenis van "tweeling". Dat is weer de vertaling van het woord thomas in de Semitische talen. Een van de leerlingen van Jezus werd dus benoemd als tweeling. In Johannes 14,21 staat Judas - niet Iskariot - zei tot Hem: "Heer, hoe komt het dat Gij Uzelf aan ons zult openbaren en niet aan de wereld? . In oude Syrische vertalingen staat hier in plaats van Judas - niet Iskariot het woord Tomas of Judas Tomas. Het laatste heeft dan de betekenis van Judas de tweeling.
In Syrië werd Judas dan ook als de echte naam van Tomas beschouwd en vaak ook als de broer van Jezus. In Marcus 6,3 wordt Judas eveneens een broer van Jezus genoemd. In de Handelingen van Tomas, in Syrie geschreven, wordt hij soms Tomas , soms Judas en ook Judas Tomas genoemd. In die Handelingen verschijnt Jezus aan een bruidspaar dat de apostel had gezien en meldt hen Ik ben niet Judas die ook Tomas genoemd wordt, maar ik ben zijn broer. In het Boek van Thomas de Strijder richt Jezus zich tot Judas Tomas en wordt deze door hem als zijn tweelingbroer aangesproken.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Tomas_(apostel))
Thomas Apostel (ook Didymus of Ongelovige Thomas), Malaipur (bij Madras), India; martelaar; † 1e eeuw....Volgens de evangelies behoorde hij tot 'de twaalf', de kring van Jezus' meest intieme leerlingen, die Hijzelf de naam 'apostel' (= 'zendeling' of 'gezondene') gaf (Mattheus 10,3; Markus 3,18; Lukas 6,15; Handelingen 1,13). Soms draagt hij de bijnaam 'Dydimus' (= 'Tweeling': Johannes 11,16;20,24).
Hij is de geschiedenis ingegaan als 'de ongelovige Thomas'. Dat komt door de gebeurtenissen na Jezus' opstanding uit de dood, zoals die verteld worden in het evangelie van Johannes...
[Johannes 20,19-29]
Volgens vele bijbeluitleggers slaat Jezus' verwijt over Thomas' ongeloof op het feit, dat hij eerst de bewijzen moest zien, anders geloofde hij niet wat hem verteld werd. Die suggestioe ligt ook in Jezus' slotwoorden.
Er is ook een andere uitleg mogelijk. Deze brengt Thomas' ongeloof in verband met Gods grootheid. Hoe kon hij, Thomas, het verhaal geloven van zijn medeleerlingen, dat Jezus uit de doden was opgestaan, hen had opgezocht, vrede had gewenst en als klap op de vuurpijl de Heilige Geest van zonden-vergeving had doorgegeven, een volmacht die alleen aan God zelf toekwam? Als hij al had kunnen aannemen, dat Jezus uit de doden was opgestaan, hoe kon hij dan geloven, dat hun, de leerlingen zulke grote dingen toevertrouwd werden? Alsof zij niet tijdens Jezus' lijden en dood stuk voor stuk door de mand waren gevallen en Jezus' gezelschap niet waardig waren gebleken door laf te zijn, Jezus te verloochenen en op de vlucht te slaan! En aan zulke lieden zou Jezus vrede komen wensen en de Geest komen toevertrouwen die God tot God maakt!?
Als Jezus al was opgestaan en zou terugkomen, zou Hij dan niet eerst met zijn leerlingen een geducht appeltje te schillen hebben? Daarom vroeg Thomas zich af of degene die zijn medeleerlingen gezien hadden, wel werkelijk Jezus was geweest? Droeg Hij de littekens van zijn lijden en dood in zijn lichaam? Als dat inderdaad het geval was, en die persoon zou hun de Heilige Geest toevertrouwen, zonder dat Hij hun ook maar één verwijt maakte of zelfs maar een toespeling op hun beschamend aandeel in het hele verhaal..., als de verschijning hun inderdaad vergaf en Gods Geest toevertrouwde, dan stonden ze - maar dat was immers ongelooflijk! - oog in oog met God zelf!
En dat is dan ook wat Thomas belijdt, als Jezus zich aan inderdaad hem vertoont!
Volgens de overlevering trok hij na Pinksteren naar Oost-Azië en preekte het evangelie onder Parthen, Meden en Perzen en zou hij zelfs tot in India gekomen zijn. Hier stierf hij als martelaar.
(http://www.heiligen.net/heiligen/07/03/07-03-0100-thomas.php)
De Ongelovige Thomas is een Bijbels figuur die doorheen de geschiedenis, althans bij velen, op erg weinig sympathie kon rekenen. Thomas was dan ook de apostel die Jezus niet zomaar op zijn woord geloofde, maar tastbaar bewijs nodig had om Zijn verrijzenis te aanvaarden. "Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven,” sprak hij volgens de Bijbel, wanneer sommige volgelingen beweren dat Christus is opgestaan. ... Doorheen de eeuwen is er grote polemiek geweest omtrent de vraag of Thomas al dan niet het lichaam van Jezus aanraakt. Met andere woorden; krijgt hij ook effectief het tastbare bewijs dat hij zo wanhopig zocht? Als het aan de evangelist Johannes ligt alvast niet; hij laat erg duidelijk een confirmatie van het aanraken van Jezus door Thomas achterwege. Vanwaar komt dan het idee dat de apostel dit toch deed? Het is zo dat Johannes een erg duidelijk verlangen van de Ongelovige Thomas aan de dag legt om het lichaam van Christus aan te raken, maar toch niet beschrijft dat dit daadwerkelijk gebeurt zou zijn. Als ware het een cliffhanger, wordt het verhaal van de apostel die Christus wil aanraken plots afgebroken. Velen gaan er echter vanuit dat het gebeuren, hoewel dit niet beschreven staat, alsnog plaatsvond. Toch blijft de vraag dan waarom de evangelist dit niet gewoon zo neerpende. Een van de belangrijkste theorieën is dat hij het mirakel van Jezus’ heropstanding zodanig wou benadrukken dat het al dan niet aanwezig zijn van een fysiek-menselijk lichaam een bijzaak was. Het verhaal zou op die manier ontaarden in een filosofische discussie omtrent de fysieke verschijning van Jezus, terwijl het ware wonder zich bevond in Zijn aanwezigheid; tastbaar of niet. Wanneer Thomas daarop uitroept “Mijn Heer en mijn God”, is dat dan ook net om die Goddelijke aanwezigheid te benadrukken. De Ongelovige Thomas bleef niet ongelovig[3] (https://www.kuleuven.be/thomas/page/ongelovige-thomas/)
Ongelofelijk wat voor info je kan vinden op internet, naar aanleiding van een flesje bier...