Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Tafelbier

$
0
0
Een bericht op 10-10-18 zou misschien een thema zoals Abt10 ofzo kunnen hebben, maar ik wild eeven doorgaan op het bericht van gister over bier aan tafel: tafelbier. Je ziet het zo weinig meer; eigenlijk nooit.

Wat is tafelbier?

Tafelbier is een wettelijk vastgestelde naam voor biersoorten die een stamwortgehalte hebben tussen de 1 en 2 graden Plato.[1][2] Het gaat meestal om bier van lage gisting. De eenvoudigste manier om tafelbier te maken is om bestaande biersoorten aan te lengen met water, maar er zijn ook tafelbieren met een eigen smaak en merk.
Tafelbier is in België populairder dan in Nederland. In Nederland is oud bruin het bekendste tafelbiertype.
Door het slechte drinkwater werd vroeger tafelbier net zo veel gedronken als koffie of thee heden ten dage. Vanwege het geringe alcoholgehalte wordt het soms ook gedronken door kinderen en personen die geen alcohol lusten. Tafelbier had in België lange tijd de reputatie dat het gunstig was voor vrouwen die borstvoeding geven.
Andere benamingen voor tafelbier zijn dunbier of tafelstout.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Tafelbier)

Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Tafelbier, http://members.ziggo.nl/drents.hopbier/tafelbier.htm en https://groups.google.com/forum/#!msg/nl.dranken.wijn/ZeJwr-JWzCA/NibG_jmjq5YJ staan lijsten aan Nederlandse en Belgische tafelbier.

Deens tafelbier hvidtøl
Een traditioneel Deens tafelbier is hvidtøl, wat letterlijk vertaald witbier betekent. 
Het is echter geen tarwebier zoals Belgisch of Duits witbier.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Tafelbier)

Uit beeld verdwenen, maar nog steeds in de winkels. Tafelbier is nog in veel supermarkten te krijgen, maar nooit zie je er reclame voor. Waarom niet?
Ik behoor, denk ik, tot de laatsten van de biergeneratie. Ik ben opgegroeid met bier. Toen ik nog heel klein was, stond de fles tafelbier bij de maaltijd. Piedbœuf ('ossenpoot') heette die. Ik herinner me het bier zo goed, dat ik er nog steeds aan moet denken wanneer ik het label van Jupiler zie. Op weekend met de jeugdbeweging in Wallonië was het Breda Bier, we hadden keuze tussen blond of donker. Het donkere bier had altijd het meeste succes. Vandaag moeten zelfs edele bieren als Chimay blonde versies verkopen, omdat niemand nog bruin bier schijnt te lusten.
(https://www.bruzz.be/culinair-ontdekt-tafelbier-2007-09-01)

De interesse van de Belgische consument voor tafelbieren loopt steeds verder terug. Het voorbije jaar werd in België nog iets meer dan 100.000 hectoliter tafelbier geproduceerd. Dat betekende echter een daling met bijna 17 procent tegenover het begin van dit decennium. Achter het fenomeen moet volgens de sector vooral een culturele oorzaak worden gezocht.
“In het verleden werd bij de maaltijd tafelbier geschonken, ook aan de kinderen,” benadrukt Baptiste van Outryve, communicatiedirecteur van de keten Carrefour, tegenover de krant La Dernière Heure. “Die gewoonte is echter stilaan steeds meer in onbruik geraakt. In de hedendaagse families is het compleet uitgesloten dat er aan kinderen alcohol zou worden geschonken.”
Ook Marc-Antoine Bertrand, bieraankoper bij de groep Cora, getuigt dat het tafelbier al enkele jaren met een moeilijke markt wordt geconfronteerd. ... Uit cijfers van de Belgische Brouwers blijkt dat er vorig jaar [2014] nog 103.210 hectoliter tafelbier werd verkocht. In het begin van dit decennium werd er nog een omzet van 124.202 hectoliter geteld. De twee daaropvolgend jaren werd een volume van ongeveer 118.000 hectoliter opgetekend, maar twee jaar geleden [2013] was er al een verdere terugval tot 109.770 hectoliter. (https://nl.express.live/2015/10/09/de-langzame-dood-van-tafelbier-exp-216161/)

Tafelbier is een biersoort die vandaag eerder in de anonimiteit leeft, maar tot enkele decennia geleden heel populair was in Vlaanderen. Je kon het bijna in elke Vlaamse keuken terugvinden, zowel als ingrediënt van bijvoorbeeld een lekker stoofpotje, als op tafel bij het middagmaal.
Door het lage alcoholgehalte dronken ook jonge kinderen tafelbier bij het eten, iets wat vandaag de dag bijna ondenkbaar is. Niet zo gek trouwens als je weet dat tafelbier minder calorierijk is dan de meeste frisdranken.
Tafelbier blijft een prima dorstlesser en ideale begeleider van uw dagelijkse kost. Deze van Piedboeuf zijn het bekendst, maar er zijn in België ook nog steeds verschillende soorten verkrijgbaar. (https://www.prikentik.be/streekbieren/tafelbier-de-frisse-dorstlesser)
Piedboeuf Foncee
De moeder van alle tafelbieren! Een bruin bier met slechts 1.5% alcohol. 
Door zijn zoete maar frisse smaak is dit bier een echte allemansvriend. 
Piedboeuf Foncée is bovendien het perfecte biertje voor de bereiding van overheerlijk stoofvlees. (https://www.prikentik.be/streekbieren/tafelbier-de-frisse-dorstlesser)

Uithangbord van de sector is nog altijd Piedboeuf, dat in zijn assortiment drie verschillende variëteiten heeft. Het blond tafelbier heeft een alcoholvolume van 1,1 procent, tegenover een niveau van 5,2 procent voor een gewone pils. Daarnaast omvat het assortiment ook een bruine variant en een triple, die een alcoholvolume van 3,8 procent heeft. (https://nl.express.live/2015/10/09/de-langzame-dood-van-tafelbier-exp-216161/)

Tafelbieren behoren tot de categorie III. Ze bevatten gemiddeld 1,14 vol% alcohol, maar er zijn ook tafelbieren op de markt met een hoger gehalte alcohol.
Volgens de Nederlandse Bierverordening mag het extractgehalte van het stamwort niet meer bedragen dan 4 % Plato.
Kommentaar van het Belgische "Testaankoop" : Tafelbier is een traditievolle biersoort van meestal lage gisting, met een alcoholgehalte varierend tussen 1 en 4 volumeprocent. Het wordt aangeboden in meerdere varieteiten zoals blond, bruin, tripel, faro, stout en bok.
Tafelbieren worden door grote brouwerijen gemaakt door een sterker brouwsel aan te lengen met water.
Echte tafelbierbrouwers maken aparte kwaliteitsvolle brouwsels die in alle opzichten (prijs en smaak) de meerdere zijn van de alcoholarme en lightbieren. Een tafelbier is meestal neutraal-bitterig van smaak (blonde versies zoals blond en tripel) of zoet (donkere versies zoals bruin, faro, stout en bok). Eentje is bitterig met een zurige ondertoon. Tafelbier is een ondergewaardeerde biersoort die bedreigd wordt in haar bestaan. (http://members.ziggo.nl/drents.hopbier/tafelbier.htm)

Biertherapeuten roepen scholen op tafelbier te schenken
01/09/2006 om 00:00
De VZW Leuvense Biertherapeuten roept bij de start van het nieuwe schooljaar de scholen op leerlingen tafelbier aan te bieden ter vervanging van frisdranken.
,,Het beste alternatief voor frisdranken is water, maar als het dan toch smaak mag hebben is tafelbier een veel betere keuze dan frisdranken. Enkele decennia geleden was het schenken van tafelbier overigens normaal op scholen", aldus de VZW.
Uit experimenten blijkt dat tafelbier veel minder dan softdrinks de insulineconcentratie in het lichaam doet stijgen en dus minder risico op overgewicht en kanker inhoudt. Bij de jongeren die in het kader van een experiment na 12 uur vasten 33 cl tafelbier dronken, werd geen alcohol in het bloed vastgesteld. Tafelbier bevat zo weinig alcohol (slechts 1,1 procent) dat er ook geen gevaar voor verslaving is. (https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf01092006_001)

Tafelbier als gezond alternatief
04 SEPTEMBER 2006 OM 00:00 UUR | (pl)
De Leuvense Biertherapeuten zijn op zoek naar een school die de leerlingen tafelbier wil schenken, in de plaats van frisdranken. Volgens de vereniging, die de Belgische biercultuur promoot, is het tafelbier gezonder dan frisdranken. ,,Er zitten veel minder suikers in'', zegt voorzitster Anne Frankie.
Tot nog toe heeft de vereniging geen enkele school bereid gevonden om daarin mee te stappen. Volgens de Biertherapeuten komt dat door het slechte imago... (http://www.standaard.be/cnt/gu8113d6i)

Op de middelbare school hadden we bij het eten recht op indivi­duele flesjes tafelbier van Moortgat. Dat was geweldig. Het was net of we Duvel zaten te drinken, want die flesjes waren identiek, alleen het etiket liet weten dat het om tafelbier ging. Het ware bierdrinken begon tijdens de hogere studies en wie daar niet aan meedeed, die leerde het wel tijdens zijn militaire dienst. ... De echt zware bieren - tripels, Duvel, Gordon Scotch -, die dronk de vorige generatie nauwelijks. Die zijn populair geworden met de streekbierenrage van midden jaren 1970. Bier kon plots niet sterk genoeg zijn. In Frankrijk klagen nostalgici dat de wijn veel te zwaar is geworden, dertien procent alcohol is daar nu al normaal, en met de klimaatsopwarming voorspelt men binnenkort bordeaux van vijftien procent. Dat je die niet bij de lunch kunt drinken, is te begrijpen. Waar zijn de wijntjes van acht procent gebleven? (https://www.bruzz.be/culinair-ontdekt-tafelbier-2007-09-01)

Tafelbier, zo zeggen ook een aantal wetenschappers, is veel gezonder dan softdrinks omdat er veel minder vrije suikers in zitten. Tafelbier zou ook beschermen tegen bepaalde kankers, zoals borstkanker.
Tegenstanders krijsen dat je zo de kinderen aanzet tot alcoholverbruik, maar softdrinks zijn dan weer de rechte weg naar suikerziekte. Kinderen horen water te drinken, verklaren de voedingsspartanen, die altijd weten wat goed voor ons is. Ja, maar als we alleen maar eten en drinken wat past bij een gezonde voeding, dan leven we misschien niet langer, maar het zal wel lang lijken.
Daarbij maakt onze darmflora spontaan alcohol aan. Iedereen die koekjes eet, zal de alcoholspiegel in zijn/haar bloed zien stijgen. Vandaar trouwens dat een nultolerantie op bloedalcohol niet haalbaar is. Niemand loopt volkomen nuchter weg van de koffietafel. Daarbij hebben de wetenschappers tafelbierdrinkende kinderen getest, en vastgesteld dat zij geen verhoogde alcoholspiegel hadden. Als dat geen goed nieuws is.
Laten we aan het begin van dit nieuwe schooljaar dus even denken aan een gezond alternatief voor die stroperige softdrinks. "Drink bier, en weet wat je drinkt," klonk een Italiaanse reclameslogan in 1986 (dat was na een schandaal van wijnfraude). Als de brouwers geen reclame voor tafelbier willen maken, dan zal ik het wel doen. Smakelijk. (https://www.bruzz.be/culinair-ontdekt-tafelbier-2007-09-01) De 'ik' in dit verhaal ben ik niet, maar Nick Trachet in september 2007.

Nick Trachet maakt zich sterk voor tafelbier. Bijzonder lezenswaardig en een prima advies voor limonade- en andere softdrink-drinkers. (https://www.foodlog.nl/artikel/culinair_ontdekt_tafelbier/) Hij is niet de enige:

Als kind dronken wij niets anders dan tafelbier.
Het alcoholgehalte in tafelbier is te verwaarlozen en bovendien is het niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens heel erg gezond.  Pas in mijn tienertijd werden de gesuikerde frisdranken enorm populair bij de jeugd.
Ik herinner mij zelfs dat onze huisarts tijdens en vooral na de zwangerschappen van mijn vrouw, haar zelfs heeft aangeraden om zoveel mogelijk tafelbier te drinken, dit zou namelijk een goede borstvoeding bevorderen.
Het is gewoon "teruggaan naar de gezondere gewoonten van vroeger" , niet meer en niet minder ; en afstand doen van die gesuikerde ongezonde American Junk drinks. (https://groups.google.com/forum/#!msg/nl.dranken.wijn/ZeJwr-JWzCA/NibG_jmjq5YJ)

vanzelfsprekend was er (tafel)bier op tafel;
(cola, fanta was verboden, want slecht)
en op zondag wijn - en vaak nog goeie ook -
en inderdaad ook - weliswaar met mate - voor de kinderen.
het doet me nu nog steeds veel plezier om de jongere generatie in mijn
belgische familiekring van jongsaf aan te zien opgroeien met de
tafelgeneugten van volwassenen. (https://groups.google.com/forum/#!msg/nl.dranken.wijn/ZeJwr-JWzCA/NibG_jmjq5YJ)

Fred Schiphorst
19-06-01
In article <_a9w6 .35143="" lipper="" s21.761410=""> on Thu, 14 Jun 2001
20:31:54 GMT, "Jenny" wrote:
>
>Uit de Apeldoornse Courant van 14/6:
>
>"Geen Cola maar tafelbier
>door onze correspondente >Pascale  Thewissen
>
>Hasselt - Als het aan de Belgisch-Limburgse vereniging van Biervrienden ligt, drinken scholieren in de toekomst in hun middagpauze geen cola of fruitsap meer, maar een glas tafelbier. "Dat is goed voor de lijn en nog gezond ook", beweert voorzitter Ronny Langenaeken.
[knip]
Ik verbaas me een beetje over deze redenering. ik ben geen groot kenner van tafelbieren, maar als me een ding duidelijk is, dan is het dat degene die ik geproefd heb walgelijk zoet zijn. Eén ervan (Very
Diest) is ook expliciet bedoeld als alternatief voor Cola. Voor de Nederlanders in dit gezelschap en de Belgen die Nederlands bier kennen: vergeleken bij Very Diest is zelfs Grolsch Bokbier niet zoet.
Nu weet ik dat er kunstmatige zoetstoffen zijn, maar toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat in tafelbieren de nodige suiker zit. De redenering dat het gezond zou zijn wekt bij mij enige twijfel.
Aan de andere kant kan ik ook niet helemaal meegaan met de opwinding die er over dit onderwerp schijnt te zijn. Dit weekeinde was ik weer op het uitstekende bierfestival in Tessendeloo (het oudste van Beligiė) en daar kregen kinderen een blikje Maes Nature als ze een kleurplaat inleverden. ik heb geen woedende ouders gezien.  tafelbier is voor zover ik het allemaal goed begrepen heb een bier dat
diep in de Belgische traditie is ingebakken, althans zo was het vroeger. Scholen inzetten om de belgische cultuur te bewaren lijkt me niet zo slecht.
Ik zou wel de suggestie willen geven een en ander te vergezellen van voorlichting over de gevaren van Alcohol. Dus inhaken op de slogan "Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand" o.i.d.
(https://groups.google.com/forum/#!msg/nl.dranken.wijn/ZeJwr-JWzCA/NibG_jmjq5YJ)


«Tafelbier drinken nuttig bij voorkomen borstkanker»
16/01/2000 om 00:00
Jonge meisjes drinken - op zuiver mineraalwater na - best tafelbier om borstkanker op latere leeftijd te vermijden. Dat zegt de Hasseltse kankerspecialist Jaak Janssens, die jarenlang onderzoek deed naar het verband tussen (borst)kanker en het verbruik van frisdranken in onze versuikerde maatschappij. «Ik besef ook dat tafelbier, dat eigenlijk enkel in de Lage Landen bekend is, stiefmoederlijk behandeld wordt door de industrie en volstrekt onhip is. Dus als we op dat vlak het consumptiepatroon van jonge mensen willen wijzigen, is er werk aan de winkel.»
Wat iedereen al vermoedde, blijkt te kloppen: suikergebruik is schadelijk voor de gezondheid. Dr. Jaak Janssens, als kankerautoriteit verbonden aan het Limburgs Oncologisch Centrum en aan het Dr. Willemsinstituut, verrichte onderzoek naar het voedingspatroon van vooral jonge meisjes, op zoek naar factoren die op later leeftijd kunnen leiden tot borstkanker. «Een aantal kankers blijken de jongste decennia gunstig te evolueren,» zegt Janssens. «Dat heeft vaak met levensomstandigheden te maken. Bijvoorbeeld maagkanker, dat we zagen verminderen sinds de koelkast ingeburgerd raakte. Borstkanker daarentegen vormt nog steeds een probleem. Wat bleek? Vrouwen die nog voor of tijdens hun puberteit bepaalde stoffen aten, bleken later extra gevoelig te zijn voor borstkanker. En zo kwam ik bij frisdranken uit, die in de bloedspiegel van tieners voor enorme insulinepieken zorgen. Het gebruik van limonades is sinds pakweg 1985 enorm toegenomen in ons land en de consumptie van witte suikers in het algemeen ligt ook steeds hoger, ondanks alle light-modes. De Belg neemt per jaar 45 kilogram suiker tot zich, kan u zich dat voorstellen? Concreet: in één liter cola zit 100 gram sucrose. Gigantisch. In een liter tafelbier - en nu komt het - zit echter slechts 4,23 gram gefermenteerde suiker, plus wat zoetstoffen. Diëtisten in klinieken weten dat al langer, dus als de marketingwereld dat nu ook nog wil beseffen: tafelbier is bijna zo gezond als water, het is een typische drank van deze regio, én het is - als je de grondstoffen bekijkt; gefermenteerde koolhydraten mét vitamines - in feite een opgeloste boterham.»  (https://www.hbvl.be/cnt/oid44166/archief-tafelbier-drinken-nuttig-bij-voorkomen-borstkanker)

Ach gezond of niet, tafelbier vind ik wel lekker... tenzij het te zoet is.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692