Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Swambacchus

$
0
0
Ik ben een keertje langs gereden en zag het bord buiten staan. In de schuur/garage was het aardig druk met mensen... Ik ben niet binnengegaan...

Peter en Jeanette van Swambagt wonen in Beneden-Leeuwen, gelegen in het land van Maas en Waal.
Hun brouwerij noemen ze Swambacchus en is een kleine ambachtelijke brouwerij.Peter is de brouwer,  Jeanette assisteert met de administratie en onderhoudt de website (zie www.swambacchus.nl/www.swambacchus.nl/wie-zijn-wij)


Tijdens hun eerste gezamelijke vakantie in 1986 hebben ze in België kennis gemaakt met peciaalbier.
Deze bieren hadden zo'n indruk gemaakt dat ze regelmatig naar België reden om bier in te kopen.
Een cursus van de Tilburgse bierbrouwvereniging "de Roerstok" was de aanzet om met het brouwen van zijn eigen bier te beginnen. Na een aantal jaar verhuisden ze naar Beneden-Leeuwen en verwaterde het brouwen. Later ontmoette ze via een vriendin van hun dochter een hobbybrouwer in Boven-Leeuwen. Ze proefden van zijn zelf gebrouwen bier en werden weer enthousiast. Zo begoin men met brouwen in Beneden-Leuwen. De bieren werden door de gasten zeer gewaardeerd. De naam voor onze brouwerij hebben ze al lang geleden bedacht voor hun thuis gemaakte bieren en wijnen.
De naam: van Swambagt samen met de naam van de god van de drank: Bacchus vormen de ambachtelijke naam Swambacchus.
Ze maken bier met aandacht voor de ingrediënten en het brouwproces. Ze zijn begonnen met het brouwen van 33 liter per keer, maar medio 2013 zijn ze overgegaan op brouwsel van 100 liter.
Het is hun bedoeling hun bier vooral in het Land van Maas en Waal aan te gaan bieden (zie www.swambacchus.nl/wie-zijn-wij). Het is nu al bij een aardig aantal zaken verkrijgbaar.


Sinds 2012 heeft Van Swambagt een bierbrouwerijtje. De kiem voor deze eenpersoonsbrouwerij werd jaren eerder gelegd tijdens een vakantie in België.
Swambacchus maakt inmiddels al 10 verschillende bieren. Blond heet het biertje dat nu zijn debuut maakt. Van Swambagt heeft dat ontwikkeld met Dimitri Roels van Het Vlaams Broodhuys in Druten. "In onze blond-variant zit de tarwe die Dimitri in zijn zuurdesembrood doet. Het is binnenkort in zijn zaak te krijgen." (www.gelderlander.nl/regio/maas-en-waal/west-maas-en-waal/de-biersmaken-van-swambacchus-1.5418967).

Een van de kleinste brouwerijen van Nederland, Brouwerij Swambacchus uit Beneden-Leeuwen (en wel gevestigd in de toepasselijke Korte Brouwersstraat), gaat haar brouwcapaciteit verdubbelen van 100 liter naar 200 liter. Peter van Swambagt brouwt nu nog in de garage naast zijn huis, maar de vraag is of dat nog lang gaat passen (http://genietenmetbier.nl/brouwerij-swambacchus-verdubbelt-capaciteit/).

Peter’s verhaal staat niet op zichzelf. De bekende stappen passeren de revue: in aanraking gekomen met speciaalbier in België, lid geworden van een bierbrouwvereniging (in casu De Roerstok), zelf thuis gaan brouwen, het bier werd gewaardeerd door vrienden, kennissen en familie waardoor het gevoel Peter al snel bekroop meer te willen. Dat “meer” werd een 33 liter pan die op 12-12-’12 gedoopt werd en daarmee de oprichtingsdatum van de brouwerij is geworden. De naam van de brouwerij werd al gebezigd in de hobbysfeer en nu aangehouden in de commerciële opzet. Peter’s familienaam is “van Swambagt” en “Bacchus” is de god van de wijn, de roes en dronkenschap. Peter maakte met zijn vrouw Jeanette namelijk ook zelf wijn thuis. (Jeanette helpt nu mee met de administratie en houdt de website bij.) Er werd telkens 3 x 33 liter gebrouwen; twee brouwsels op dag 1 en nog een brouwsel op dag 2. Pas na een half jaar ging de brouwer eens achter zijn oren krabben en werd de 33 liter pan verruild voor een 100 liter brouwketel zodat ie in één keer klaar was. Nu weer twee jaar later wordt er dus opgeschaald naar 2 hl. (http://genietenmetbier.nl/brouwerij-swambacchus-verdubbelt-capaciteit/)



Swambacchus bier wordt met passie voor smaak in het land van Maas en Waal gebrouwen.
De volle moutsmaak en prettige hopsterkte geven het bier body (www.swambacchus.nl/de-bieren).


Peter houdt van experimenteren, het toevoegen van ingrediënten die in eerste instantie niet altijd direct tot gangbaar kunnen worden bestempeld.
Het paradepaardje van de brouwerij is het 8% bier Bôjum, wat bodem betekent in het land van Maas en Waal. Kruidig, droppig, salmiak, zachtzoet en vol van smaak. Ik [Frans Ruiter] vind de Dubbel er wat op lijken, maar prefereer toch de Bôjum. Aan de Drie Dijken Tripel is naast koriander en sinaasappel ook honing toegevoegd. Ook een kruidig en volmondig bier, doch net iets te zoet naar mijn mening [van Frans Ruiter].
Het tarwebier van de brouwerij, Weterings Wit, bevat naast koriander en sinaasappelschil ook wat zoethout en limoenblad. Een verrassende variant hierop is het Grieks Witbier, waar tevens venkelzaad en steranijs aan is toegevoegd. De inspiratie voor dit bier heeft Peter opgedaan in Griekenland, waar Ouzo de nationale drank is. En dat proef je! Met je neus boven het glas ruik je zowel bier als Ouzo, evenzo in de smaak. Echt een tip voor Griekse restaurants, lekker bij een broodje Gyros!
...
Het zowel jubileum- als winterbier is 12-12-12 Winterbier. Een mooi en complex bier, waar alleen de hoeveelheid kardemom in verminderd mag worden. Dit zal in de nieuwe versie gebeuren, naast de wijzigingen het bier van 11 naar 12% te brengen en de advies drinktemperatuur naar 12°C. Cijferalliteratie zou je het kunnen noemen.
Daarnaast voert de brouwerij nog een Blond, een Ambree, ’t Swem Dubbel, Oerbier, Oerbier met kersen (prachtig bier, goed in balans!), en worden er af en toe andere brouwsels uitgeprobeerd. Smakelijk ook is 4 bier, min of meer een vervanger van Pils, maar dan met een bitterheid waar de meeste grote brouwers een voorbeeld aan kunnen nemen, en een aangenaam laag alcoholpercentage van 4%, dat je er trouwens niet aan af proeft.(http://genietenmetbier.nl/brouwerij-swambacchus-verdubbelt-capaciteit/)

Pannenkoekenbier is daadwerkelijk voor een restaurant ontwikkeld. Pannenkoekenbier is gebrouwen voor zijn neef  met onder andere spelt en appel-perenstroop. In de geur is kaneel, sinaasappel, appel, ananas en een lichte bitterheid waar. In de smaak komt de peer naar voren. Sommigen vinden ‘m wat vol en plakkerig (zie http://genietenmetbier.nl/brouwerij-swambacchus-verdubbelt-capaciteit/).


De meest bieren worden volgens de infusiemethode in vier stappen gebrouwen. Het inmaischen wordt gestart met een eiwitrust van 10 minuten op 53°C, daarna volgen de twee amylasestappen (62/63° > 72/73°) en wordt er geëindigd op 78°C. Alleen het Oerbier wordt gebrouwen volgens de Engelse methode, op 65/66°C. Vanuit de maischketel wordt er gefilterd en overgeheveld naar de kookketel. Bij de vergisting wordt voor ’t Swem Dubbel de vloeibare 1388 Belgian Strong Ale gist gebruikt en voor 4 bier een vloeibare Kölschgist. Van de overige bieren wordt het wort in bier omgezet door korrelgist. Persoonlijk hoop ik [Frans Ruiter] dat deze ook nog verwend gaan worden met vloeibare gist, droge gist vind ik net een kleine negatief tint geven aan bier.
Peter volgt momenteel de Zytholoogopleiding in Hasselt en wil volgend jaar voor zijn eindexamen een proefschrift maken over de drinktemperatuur van bier. Dat is weer een heel ander verhaal
(http://genietenmetbier.nl/brouwerij-swambacchus-verdubbelt-capaciteit/)


De afronding van het artikel op Genietenmetbier.nl gaat net wat dieper dan de meeste bierverhaaltjes, dat is wel heel inspirerend. Zo zou ik ook mijn verhaaltjes kunnen doen, maar dan verlies ik wel meer mijn anonimiteit. nee laat zo'n genietenmetbier maar de journalistiek verantwoorde verhalen publiceren, dan houd ik het bij deze copy-paste-dump.

edit 2018:

Brouwerij Swambacchus is een kleine ambachtelijke brouwerij in Beneden-Leeuwen, gelegen in het land van Maas en Waal.
In 2010 is Peter begonnen met bierbrouwen. Hij experimenteerde en wisselde ervaringen uit met een vriend, die al langer brouwde. Er ontstonden heerlijke biertjes, waar vrienden en familie regelmatig van genoten. Peter vertelde graag over de bieren en de smaken. Hij vond het leuk om mensen te helpen de smaak optimaal te beleven. Langzamerhand onstond de wens om meer mensen te laten genieten van dit ambachtelijk gebrouwen bier. In december 2012 is Brouwerij Swambacchus een feit geworden.
De naam voor de brouwerij gebruikten we thuis al langer voor eerder gebrouwen biertjes en zelfgemaakte wijnen. Onze naam: van Swambagt, samen met de naam van de god van de drank Bacchus vormt de ambachtelijke naam Swambacchus.
Het bier wordt gebrouwen met aandacht voor de ingrediënten en het brouwproces. We zijn begonnen met het brouwen van 33 liter per batch, maar medio 2013 zijn we overgegaan op brouwsels van 100 liter. Vanaf 2016 staat de productie op zo’n 5000 liter per jaar. Het bier wordt voornamelijk in het Land van Maas en Waal verkocht.
In 2015 en 2016 heeft Peter in België een opleiding Zythologie gevolgd, welke hij met succes heeft afgerond. Een zytholoog is iemand die gespecialiseerd is in bier en bier-spijscombinaties.
De voornaamste taken van een zytholoog zijn het geven van gedetailleerde informatie over bier, bierstijlen en het smaakprofiel ervan. De zytholoog geeft ook biersuggesties bij een bepaald gerecht of gang en de uitleg over de bierkaart. Denk daarnaast aan het geven van workshops en proeverijen of het adviseren in een slijterij. Een bierspecialist van hoog niveau dus, met veel passie voor bier!
Swambacchus is lid van Craft Onafhankelijke Brouwers Nederland.
www.craftbrouwers.nl (https://www.swambacchus.nl/over-ons.html) Rondleiding en proeverij bij Swambacchus tijdens Nederlandse Brouwerijdagen 2018. (https://www.swambacchus.nl/)

Beneden-Leeuwen - Bierbrouwerij Swambacchus opent zondag 3 juni de deuren. Eigenaar en brouwer Peter van Swambagt: "Ik vind het ontzettend leuk om over mijn passie te vertellen. Graag geef ik uitleg over het bierbrouwproces, over de verhalen achter de bieren en de bijzondere namen en smaken van de bieren. En natuurlijk is er gelegenheid om de verschillend bieren te proeven."
Voor Van Swambagt is de liefhebberij voor bierbrouwen ontstaan tijdens een vakantie in België: "We waren in 1984 op vakantie in België. Ik ben altijd bierliefhebber geweest en kocht Belgische bieren omdat die bieren toentertijd in Nederland weinig tot niet verkrijgbaar waren. We woonden toen nog in Tilburg en op een kerstmarkt zag ik een man met een pan en een brander bierbrouwen. Ik raakte met hem aan de praat en toen hij zei 'dat kun jij ook' was ik helemaal verkocht."
Van Swambagt volgde een cursus en brouwde 7 liter bier maken. In 1992 verhuisde hij en zijn gezin naar Beneden-Leeuwen en was het bierbrouwen even uit beeld. "Maar nooit vergeten! Mijn dochter had een vriendin in Boven-Leeuwen en haar vader Frans van de Stoep was een bierbrouwer. Toen ik mijn dochter op een avond ophaalde en Frans mij uitnodigde om wat te drinken, raakten we aan de praat en begon het weer te kriebelen. In 2010 ben ik weer bier gaan brouwen. Jarenlang heb ik gebrouwen voor eigen gebruik en in 2012 is brouwerij Swambacchus opgericht en kan iedereen genieten van lekkere bieren." De brouwerij richt zich vooral op verkoop in het Land van Maas en Waal. (https://www.maasenwaalkanter.nl/nieuws/algemeen/440155/open-dag-swambacchus)

Op https://nl-nl.facebook.com/swambacchus/ is het laatste berciht uit juni 2018, dus dat ik nog actueel.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692