Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Bierprofessor Freddy Delvaux

$
0
0
Bier!magazine heeft in de editie van maart aandacht voor bierprofesseur Delvaux. Dat nodigt uit voor een internetonderzoekje...


Paul Delvaux (Antheit, 23 september 1897 – Veurne, 20 juli 1994) was een Belgische kunstschilder. Hij werd vaak ondergebracht bij het Belgische surrealisme, maar aanvaardde deze verwijzing niet. Hij vond deze interpretatie van zijn werk te eng, te formalistisch en vooral te oppervlakkig. Hij wilde gewoon "een poëtisch realisme" creëren en daarin bereikte hij een ongekende hoogte en internationale bekendheid...Ontgoocheling en eenzaamheid werden een zodanige bron van inspiratie, dat hij in deze periode zijn allerbeste werk creëerde. 1938 werd een uitzonderlijk vruchtbaar jaar (http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Delvaux).

Train in Evening
Trains du Soir
Artist: Paul Delvaux 
Completion Date: 1957
Style: Surrealism 
Genre: cityscape

Shadows 
Les Ombres
Artist: Paul Delvaux
Completion Date: 1965
Style: Surrealism
Genre: genre painting
Ecce Homo 
Artist: Paul Delvaux
Completion Date: 1949
Style: Surrealism
Genre: symbolic painting

Delvaux, Brouwerij
LandBelgië
ProvincieVlaams-Brabant
PlaatsBertem
Actieve brouwerijNee (61 jaar geleden gestopt)
Opgericht inOnbekend
Gestopt in1954
(/www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/vlaams-brabant/bertem/delvaux)

Nou, dat begint niet goed, maar op een pagina verder lees ik al weer het volgende raadselachtige:

Brouwerij de Kroon
LandBelgië
ProvincieVlaams-Brabant
PlaatsNeerijse
Actieve brouwerijJa (2 jaar actief)
Opgericht in2013
Brouwerij historie
De Kroon stopte in 1983 met bierbrouwen en stond sindsdien leeg. In 2003 werd het gebouw een beschermd monument..... (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/vlaams-brabant/neerijse/kroon-de-anno-2013)

Lees ik het nu goed dat een in 2013 opgerichte brouwerij in 1983 was gestopt???

...sinds april 2013 is er weer nieuw leven in de brouwerij. De familie Delvaux is namelijk de nieuwe eigenaar. Een familie met passie voor bier. Freddy Delvaux wordt gezien als dé smaakexpert van België als het over bier gaat en zoon Filip is doctor met een proefschrift over witbieren. Samen met Peter Delvaux starten zij met Biercentrum Delvaux (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/vlaams-brabant/neerijse/kroon-de-anno-2013). In Bier!magazine wordt nader ingegaan op het werk van Freddy en Filip Delvaux. Daar waar Freddy bij AB/InBev (destijds nog Artois en later Interbrew) werkte op het labo, werkte Filip bij Heineken. Beiden hebben op KU Leuven op het 'bierlaboratorium' gewerkt.



In Bier!magazine wordt het biercentrum met het bierlaboratorium, en de oude en nieuwe brouwerij beschreven.

Let’s start with the lab part, which is where Freddy has his background. He was appointed head of the laboratory at the Artois brewery in 1973, and continued in this position for many years as the brewery merged many times over.  He also established a lab at Leuven University, which he ran for decades.
When the university told him he was approaching retirement age, he decided to set up on his own together with his sons, and they have established a lab doing services for 25 Belgian breweries. They also have a yeast bank, and they develop new beers for a number of breweries.
The facilities they use today was opened only last year, but in the same building as the historical de Kroon brewery, which closed down in the nineteen eighties  but is remarkably well-preserved – showing brewing methods going back many decades. The equipment and the recipe books show that the beers used to be brewed with mixed fermentation, among the beers they made was the lost style of Leuven beers. A modern beer inspired by this is brewed today, the Super Kroon.  The highest volume was lambic-like table beers with alcohol content between one and three per cent (https://knutalbert.wordpress.com/2014/05/07/86-hours-in-flanders-brouwerij-de-kroon-or-the-scientist-in-the-museum/).


Bierprofessor Freddy Delvaux, die ooit nog brouwmeester [volgens Bier! was hij hoofd van het labo bij Artois] was bij het grote AB Inbev, blaast na 30 jaar opnieuw leven in brouwerij De Kroon in Neerijse. Hij wil er bier maken met oude recepten (http://beer.be/brouwmeester-inbev-start-nieuwe-brouwerij/). Hier is nog een videoreportage te vinden. Ook is professor Freddy Delvaux van de KULeuven gehoord bij Tournée Générale (www.een.be/programmas/tournee-generale/aflevering-2). Ook Vlaanderen Vakantieland heeft aandacht besteedt aan brouwerij De Kroon in Neerijse, en de biergeheimen uit het hoogtechnologisch laboratorium van bierprofessor Freddy Delvaux (www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/fier-op-ons-bier-in-leuven).
Beekstraat 20
3040 Neerijse

Brouwerij en museum
De naam van de brouwerij blijft behouden evenals het aanblik van het gebouw. Brouwerij De Kroon wordt nu een plek waar speciaalbieren worden bewaakt, bedacht, gemaakt en gedronken. Het moet hier een multifunctioneel bierproject worden dat draait rond brouwkunst en smaakbeleving. De nieuwe brouwerij gaat zelf nieuwe speciaalbieren maken. Het zijn kleinschalige brouwsels die alleen in het brouwhuis zelf kunnen worden geproefd. Het aanbod zal daarom bewust beperkt gehouden. Tevens voorzien ze ook in een kleine eetkaart met gerechten die met bier zijn bereid (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/vlaams-brabant/neerijse/kroon-de-anno-2013).

De Brouwerij in Neerijse is sinds de komst van bierprofessor Freddy Delvaux en de Leuvense topkok Kwinten De Paepe zonder overdrijven het absolute walhalla van het gerstenat geworden (www.hln.be/regio/nieuws-uit-huldenberg/jeroen-meus-presenteert-bierquiz-a2221105/).


Bekende TV-Kok stelt de vragen in bierquiz in Brouwerij DE KROON. Jeroen Meus als bierquizmaster. De bierquiz van gisterenavond in brouwerij De Kroon in Neerijse (Huldenberg) heeft duidelijk gemaakt dat de bekendste tv-kok van ons land misschien wel zijn roeping heeft gemist. Als een volleerd quizmaster reeg Jeroen Meus samen met jeugdvriend Kwinten De Paepe de vragen aan elkaar, doorspekt met de nodige anekdotes. De 80 deelnemers hingen dan ook aan zijn lippen.
Het was zeker niet de eerste keer dat Jeroen Meus zijn opwachting maakte in de brouwerij. Door zijn jarenlange vriendschap met chef-kok Kwinten De Paepe, die restaurant Trente sinds een jaar inruilde voor De Kroon, bracht de tv-kok op de weinige vrije momenten wel al eens een bezoekje aan het walhalla van het Leuvense streekbier. Meus heeft dan wel pas zijn titel als bierambassadeur van het land moeten afgeven aan collega-kok Sergio Herman, hij is altijd al een grote liefhebber van ons gerstenat geweest. Zo serveerde hij in Luzine naast de traditionele wijnen al aangepaste biertjes bij kaasschotels en gebruikt hij waar mogelijk al eens een biertje van brouwerij De Kroon tijdens de uitzendingen van Dagelijkse Kost. Getuige afgelopen week wanneer hij nummer 7 van de Vlaamse top-10 (konijn met pruimen) naar een hoger niveau tilde met behulp van de Super Kroon.
Een greep uit de andere vragen leert ons dat Meus gelijk had toen hij zei dat de quiz geen niemendalletje ging zijn. Wie weet bijv.
- welke de oudste pils van België is die vandaag nog steeds op de markt is? (Cristal Alken) Of
- welk bier Harry Potter al eens dronk in 'The Three boomsticks inn'? (boterbier).
En Meus, die presenteerde de quiz alsof hij dat al jaren deed. "Vergeet uw naam niet op het antwoordformulier te schrijven, zoals ik vroeger al eens deed tijdens examens", grapte mister Dagelijkse Kost tussendoor. "Ik vond het alvast geweldig om te doen. Als Kwinten binnenkort nog eens een quiz organiseert en ik heb tijd, zal ik zeker van de partij zijn." (www.hln.be/regio/nieuws-uit-huldenberg/jeroen-meus-als-bierquizmaster-a2232010/)

De tv-kok en Kwinten De Paepe genieten van een biertje. - Vertommen

Filip:
We are interpreting old recipes, studying how they were brewed in the old days, and then adjusting the formula based on modern technical requirements and consumer taste.”
One well-known such project, to which they contributed, was the relaunch of the Seefbier. It was a very popular beer before the Second World War in the Antwerp quarter of Seef. After a long search they managed to track down the yeast needed, which actually originates in the baking world (http://belgium.beertourism.com/blog/belgian-beer-experts-filip-delvaux-biercentrum-de-kroon).

Bierprofessor Freddy Delvaux wordt door velen 'de beste neus van België' genoemd (zie www.biw.kuleuven.be/nieuws/fiches/LN-130417.pdf). Hij hielp mee met de ontwikkeling van het Antwerpse Seefbier en Omer. Samen met zijn zonen Filip, die zijn doctoraat schreef over witbier,  en Peter heeft hij sinds kort een eigen brouwerij in Neerijse, nabij Leuven. Omdat ze in hun bierlabo (met gistbank met ruim 300 gistsoorten) 21 van de 30 Belgische ondersteunen, zijn ze niet van plan om de concurrentie aan te gaan. Het door hun gebrouwen bier is dan ook enkel bij hun in de brouwerij verkrijgbaar. Hun brouwerij heeft nu drie bieren (zie www.biw.kuleuven.be/nieuws/fiches/LN-130417.pdf):


Delvaux (8%) een speciaal blond bier met fruitig boeket (zie www.biw.kuleuven.be/nieuws/fiches/LN-130417.pdf). ...a mild, slightly bitter, special blond, full in the mouth, with a yeast reminiscent of wine. It has a complex fruity chardonnay-like bouquet, with touches of citrus and tropical fruits (http://belgium.beertourism.com/

Het is volgens Bier!magazine een zwaar bier, dat een tikkeltje vineus. Het wordt gebrouwen met een gist dat een beetje banaanachtig is.  
Job (6%) is vernoemd naar de bijnaam van prof. Freddy Delvaux (zie www.biw.kuleuven.be/nieuws/fiches/LN-130417.pdf). ...an unfiltered blond beer with gorgeously fruity yeast aromas (http://belgium.beertourism.com/
blog/belgian-beer-experts-filip-delvaux-biercentrum-de-kroon) Volgens Delvaux zou bier met een alcoholpercentage onder de 4% niet evenwichtig kunnen zijn. 

Superkroon (6,5%) een pale ale gebaseerd op het 'Special Crown' - recept van brouwerij De Kroon (zie www.biw.kuleuven.be/nieuws/fiches/LN-130417.pdf). ...a dry amber pale-ale with a malty caramel nose, full of fragrant hops and noticeably yeasty aromas. Pineapple, apple, truffle are all hiding in there, and there is a pleasantly bitter finish (http://belgium.beertourism.com/
the mentioned Super Kroon was the most interesting. The tap line goes directly from the unfiltered tank in the brewhouse, the beer is a hazy amber. It is bittersweet and fruity, with an elegant lemon-like sourness (https://knutalbert.wordpress.com/2014/05/07/86-hours-in-flanders-brouwerij-de-kroon-or-the-scientist-in-the-museum/).

Filip is a bio-engineer, just like his father. His dissertation was on the subject of ‘cloudiness in white beers’. After getting his doctorate, he spent a number of years carrying out audits for a number of breweries. “We take beer samples and analyse them”, he tells us.
In this way we are involved with all aspects of the brewing process: the raw materials, production, technology, biochemistry... in brief, everything that can affect beer quality.”
Take a brewer who is investing in a new brewing hall. We will advise him when he switches from the old to the new equipment; there is always a risk involved as the character of the beer may change.
(http://belgium.beertourism.com/blog/belgian-beer-experts-filip-delvaux-biercentrum-de-kroon)

Yeast is by far the most mysterious constituent of beer, reckon the Delvaux's. You can see the yeasts at work in an open 'koelschip' (coolship) or through the window of a fermentation tank;  you observe them under the microscope; and you can smell the aromatic components they produce.
Nevertheless, yeast is less tangible than hops or malt. “The yeast is the soul of the beer”, Filip Delvaux explains. “The worst thing that can happen to a brewer is that he can no longer use his yeast. Beers can be recognised through a brewery’s house yeast. A beer’s DNA is largely determined by the yeast”. Yeasts are everywhere in nature – and all over most breweries. Filip is regularly scraping down the beams of old breweries in search of usable yeasts. “It’s like a sport for me”, he laughs (http://belgium.beertourism.com/blog/belgian-beer-experts-filip-delvaux-biercentrum-de-kroon).

Freddy Delvaux, Wim Dierckx, Kwinten De Paepe en Filip Delvaux van brouwerij De Kroon zullen samen met Jeroen Meus een bierquiz organiseren. - Vertommen (www.hln.be/regio/nieuws-uit-huldenberg/jeroen-meus-presenteert-bierquiz-a2221105/)

Freddy Delvaux is net als zijn zoon Filip Delvaux een bekendheid in de bierwereld. In 1972 behaalde hij zijn doctoraat in de landbouwkundige en toegepaste biologische wetenschappen aan de KU Leuven. Vervolgens heeft hij 17 jaar aan het hoofd gestaan van het labo van Brouwerij Artois (nu AB InBev) in Leuven. In 1991 heeft hij op de KU Leuven een laboratorium voor Mouterij en Brouwerij opgestart. Het laboratorium krijgt veel erkenning voor zijn onderzoekswerk. In 2009 ging er zelfs een experiment met gist naar het ruimtestation ISS.
Zijn zoon Filip trad in de voetsporen van zijn vader. Hij behaalde in 2001 de graad van doctor met een proefschrift over witbieren. Hij werkt in het laboratorium dat langzamerhand wordt gecombineerd met opdrachten in de industrie. Het Labo met de naam Center for Malting and Brewing Science geeft momenteel technologisch advies aan circa 21 kleine en middelgrote brouwerijen. De tweede zoon en broer Peter is jurist van opleiding en werkt in media en evenementen (http://bier.blog.nl/biernieuws/2013/03/27/bier-familie-delvaux-start-bierbelevingscentrum).


Op de voormalige locatie van Brouwerij De Kroon in Neerijse wordt door Professor Freddy Delvaux (1945) samen met zijn zonen Filip (1974) en Peter (1971) Delvaux ... een compleet nieuw bierbelevingscentrum [gerund] . Hierin wordt een combinatie gemaakt van wetenschap, brouwkunst, gastronomie en toerisme. Op 12 november 1983 werd het laatste brouwsel gemaakt op de nu monumentale locatie van Brouwerij De Kroon. Volgens zoon Filip Delvaux (1974) was dit vooral te wijten aan verouderde brouwerij equipment en het uitblijven van investeringen. “Dit is een belangrijk signaal dat brouwers van vandaag ook moeten blijven investeren. Zonder vernieuwing geen toekomst.” Speciaal ter gelegenheid van het Zythos Bierfestival dat plaatsvindt op 27 en 28 april 2013, was het mogelijk om alvast een kijkje te nemen op het bierbelevingscentrum in wording. Op 23 april 2013,...[werd] de locatie worden geopend.
In het biercentrum vindt kwaliteitsbewaking en productontwikkeling plaats. Het centrum bestaat uit een hightech laboratorium en een kleine proefbrouwerij. De gistbank telt meer dan 300 varianten. Filip Delvaux: “Overal waar ik kom swap ik materiaal mee waar we een gist mee kunnen maken. Ook in oude brouwerijen en zelfs op plaatsen waar vroeger gebrouwen werd. Zo was er een keer een Amerikaanse brouwerij die een authentiek bier wilde brouwen met de gist van vroeger. Daarvoor zijn we naar Egypte afgereisd om ter plaatse monsters te nemen waarmee we de authentieke gist hebben ontwikkeld.”
De smaakexpert van België, Professor Freddy Delvaux, is officieel met pensioen maar daar nog lang niet aan toe. Hij heeft binnen het bierbelevingscentrum nog plannen om samen met zijn zoon Filip Delvaux meerdere opleidingen te geven voor de biersector. Dit varieert van korte productie- tot zeer uitgebreide degustatieopleidingen. Tijdens de rondleiding kregen we alvast een voorproefje! Erg interessant om te zien hoe de esters (fruitige tonen zoals banaan, appel, perzik etc.) uit de gist nu biochemisch ontstaan! (http://bier.blog.nl/biernieuws/2013/03/27/bier-familie-delvaux-start-bierbelevingscentrum).
De oude brouwerij met bijbehorende apparatuur en de brouwwijze van De Kroon wordt in het nieuwe bezoekerscentrum volledig getoond. Op die manier kan je zien hoe de familie De Coster-Depré die sinds 1897 eigenaar was van de voormalige brouwerij hun bieren hebben gemaakt. Dit gecombineerd met een bezoek aan de nieuwe brouwerij geeft een volledig kijkje in de keuken van het brouwproces van vroeger tot nu. Daarbij ontbreken de historische verhalen niet aangezien één van de gidsen, Hubert De Coster(1944), de kleinzoon is van de stichter van De Kroon (http://bier.blog.nl/biernieuws/2013/03/27/bier-familie-delvaux-start-bierbelevingscentrum).


Een plek waar speciaalbieren worden bewaakt, bedacht, gemaakt en gedronken. Het is een multifunctioneel bierproject dat draait rond brouwkunst en smaakbeleving. De nieuwe brouwerij maakt zelf nieuwe speciaalbieren, die je kan proeven in het brouwhuis. Er is ook een kleine eetkaart met gerechten die met bier zijn bereid.
Op 23 april 2013 (her)opende brouwerij de Kroon te Neerijse de deuren. In 1897 werd de brouwerij opgericht door de familie De Coster-Depré. In 1983 kwam er echter een einde aan de brouwactiviteit.
De Kroon was in de streek bekend om bieren als Speciale Crown, Leuvensch (tafelbier) en Lux-Ale.
In 2003 werden de gebouwen en brouwinstallatie geklasseerd als beschermd monument met industrieel-archeologische waarde.
Sinds 2012 werd er door de familie Delvaux echter hard gewerkt om de ganse site op te waarderen voor hun nieuw project. Naast professor emeritus Freddy Delvaux, zijn ook de zonen Peter en Filip aan boord gekomen. Op 23 april was het dan zover om hun nieuwe project “Brouwerij de Kroon” te openen voor het publiek. Brouwerij De Kroon is nu een unieke combinatie geworden van wetenschap, brouwkunst, gastronomie en toerisme. Het is een veelzijdig project rond brouwkunst en smaakbeleving. Het telt vier delen die nauw met elkaar zijn verbonden. Het biercentrum Delvaux geeft technologisch advies aan meer dan 20 brouwerijen uit de Belgische top 30. Het bestaat uit een hightech laboratorium, een degustatieruimte en een kleine proefbrouwerij. De nieuwe brouwerij heeft een capaciteit van 5 hectoliter. Ze maakt nieuwe bieren voor de klanten van Biercentrum Delvaux en unieke speciaalbieren voor Brouwerij De Kroon. Daarnaast blijft de oude brouwerij bestaan en wordt ze uitgebouwd tot een bezoekerscentrum. Het is een van de laatste ambachtelijke brouwerijen in Vlaanderen met een volledige uitrusting. Je dorst lessen en je honger stillen kan je in het brouwhuis (www.belgenbier.be/brouwerijen/beschrijvingbrouwerij.php?idbrouwerij=303).


Belgian Beer Experts: Filip Delvaux and Biercentrum De Kroon
You may not have heard about it yet, but something is afoot in the little village of Neerijse, and it's long abandoned local brewhouse of De Kroon. For Belgian brew-masters in search of yeast expertise, though, Neerijse is becoming a place worth a brightly coloured pin on the world-map of Belgian beer.
...
And father Freddy and son Filip Delvaux belong to that elite club of beer experts – those considered most responsible for Belgium’s high standing in the beer world.
...
The elder Delvaux, Freddy, started his career as a brewmaster with AB Inbev [volgens Bier! was hij hoofdlabo van Artois]. He then set up the beer laboratory at Leuven University, which he headed up for many years.
Filip was to follow in his father's footsteps. Both father and son Delvaux are now providing technological advice to the cream of Belgian breweries. They are now both highly sought-after for their expertise in the yeasty field of fermentation (http://belgium.beertourism.com/blog/belgian-beer-experts-filip-delvaux-biercentrum-de-kroon).


Het was het zoeken en lezen waard...  Deze iconen van de Belgische brouwwereld hebben nu een eigen brouwerij. Daar moet ik eens heen...

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692