Andalusië of Andaloesië (Spaans: Andalucía) is een van de 17 autonome regio's van Spanje. In 2012 had het een inwonertal van 8.449.985, en is daarmee de grootste Spaanse autonome regio naar inwoneraantal. De hoofdstad van Andalusië is Sevilla (https://nl.wikipedia.org/wiki/Andalusi%C3%AB).
Andalusië met als hoofdstad Sevilla heeft ook wat brouwerijen te bieden. Volgens Tripadvisor zijn er 5 brouwerijen:
Cervezas Esparte Conil (Conil de la Frontera)
nr. 42 van 191 Eten en drinken in Andalusië
La Jerezana Cerveza Artesana (Jerez De La Frontera)
nr. 60 van 191 Eten en drinken in Andalusië
Cervezas Mond (San Jose de La Rinconada)
Adres: Calle Alfred Nobel 6, 41300 San Jose de La Rinconada, Spanje
nr. 76 van 191 Eten en drinken in Andalusië
Cerveza Maier (Cadiz)
Adres: Cuna Vieja, 4, 11001 Cadiz, Spanje
nr. 84 van 191 Eten en drinken in Andalusië
4,5 van 5 sterren 23 beoordelingen
“Geweldig (lekker!)” 10/07/2015
“Best bier in Zuid Spanje” 15/07/2014
Destraperlo Cerveza Artesanal (Jerez De La Frontera)
nr. 176 van 191 Eten en drinken in Andalusië
(www.tripadvisor.nl/Attractions-g187428-Activities-c36-Andalucia.html)
Op www.google.com/maps/d/viewer?mid=zun6qIdeP8W4.kGMvHPlcayHk&hl=en_US is een mooie kaart te zien met markers van de kleine brouwerijen. Op www.ratebeer.com/places/city/sevilla/0/183/ is ook een overzicht te vinden aan bier.
“El que dijo que el mejor amigo del hombre es el perro, es porque nunca conoció a la cerveza” By Nano Frank (http://nvacba.com/2015/04/10/top-5-de-lugares-para-tomar-cerveza-en-cordoba/). "Wie zei dat de beste vriend van de man is de hond, is omdat ze nooit bier ontmoet" Door Nano Frank.
Beer (cerveza) is enormously popular in Spain, which is in fact Europe's fourth-biggest producer of lager, and 10th in the world. And even more so in steamy-hot Andalucia, where cold, refreshing drinks are knocked back with great enthusiasm. Indeed, most Andalucians treat beer like a soft drink, and will happily drink four or five glasses and then drive home without even thinking twice. In Andalusian bars it is common to ask for draught beer by the type of glass: a caña is a small glass, a tubo is a long glass. Bottled beer comes in quintos or bottelins (20 cl.) and medias or tercios (33 cl.), as well as litre bottles. The most popular brands of lager in Andalucia are San Miguel, Cruzcampo and Alhambra.
Low and no-alcohol lagers are becoming more popular, as are limited-edition beers, with special colours or logos to commemorate events or anniversaries, or sometimes seasonal.
...
"Cerveza sin" means "alcohol-free beer", although in practice it is often low in alcohol, rather than having none at all (for example, 1% alcohol, rather than 0%), so be sure to read the label carefully. It is becoming more popular as people finally wake up to the dangers of driving under the influence - the driving licence points system has helped enormously in this. Cruzcampo and San Miguel both produce "sin", though only San Miguel's products are actually 0%. Cruzcampo also makes shandy (beer with lemonade) (www.andalucia.com/gastronomy/beer.htm).
Andalusië is gelegen in het zuiden van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Extremadura en Castilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan.
Geografisch gezien valt Andalusië grofweg te verdelen in drie delen:
De Sierra Nevada en aangrenzende sierra's in het zuiden en oosten. De hoogste bergpiek is de Mulhacén met 3482 meter.
De Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha.
De imposante vallei van de Guadalquivir ligt hiertussenin, met het beschermde moerasgebied "Marismas del Guadalquivir" als de indrukwekkende delta van deze rivier.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Andalusi%C3%AB).
De Flamenco muziek en dans is ontstaan in Andalusië. Het genre heeft invloeden uit Joodse en Islamitische muziek. Het bevat staccato tap dansen, rytmische gitaar muziek en zang. Bezoekers van Andalusië kunnen nog steeds een drankje nemen en een live flamenco show bekijken in de steden in Andalusië zoals Sevilla en Granada.
Stierenvechten is een andere traditie in Andalusië. De moderne versie van het stierenvechten ontstond in de stad Ronda. De stierenvechtarena bestaat daar ook nog steeds. Sevilla heeft ook een stierenvechtarena. Sommigen vinden de sport een bloederig tafereel, terwijl anderen genieten van de matadors en de adrenaline die vrijkomt bij dit evenement. In ieder geval maakt het deel uit van de andalusische cultuur
De traditionele siesta voor lange lunches en dutjes rond het middaguur bestaan nog steeds. Winkels en scholen sluiten gedurende een paar uur. Ook wordt er veel tapas in de avond gegeten. Het zijn smakelijke snacks geserveerd in bars en cafe's met bier of wijn als een soort casual diner. Van daar uit, duurt het nachtleven tot de zonsopkomst. Ook zijn er vaak straatfeesten, genaamd 'botellones'.
Andalusië heeft de meest bekende festivallen en vakantievieringen in Spanje. Zo is er in Sevilla de semana Santa met gemaskerde parades en drums. Ook heeft Sevilla de Feria de Abril. Er wordt dan een week lang gedronken en gedanst. Ook andere steden kennen dit, zoals Malaga (Feria de Malaga). Het meest intense straatfeest in Andalusië zou het Carnaval van Cádiz kunnen zijn. Een weekend lang in februari wordt er gedronken en gedanst (www.ditisandalusie.nl/cultuur).
Ronda heb ik ook eens bezocht. Het is een plaats in de bergen met een kenmerkende hoge brug en een massa touringcarbussen met (Hollandse) toeristen.
Ronda is een stad in de Spaanse provincie Málaga, regio Andalusië. ... Ronda ligt in een bergachtig gebied in centraal Andalusië, zo'n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda, waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano ("Romeinse brug", ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo ("Nieuwe brug"). Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves ("Sneeuwgebergte") en in het westen ligt de Sierra de Grazalema.
De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, .. Later noemden de Romeinen de plaats Arunda, omdat het stadje uitkeek over de omgeving en zo rondom een strategisch uitzicht had. In die tijd begon ook de handel in Ronda op te bloeien. Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie Andalusí de Takurunna en later werd het de hoofdstad van het zelfstandige Taifa van Ronda, geleid door de Berberse stam Banu Ifran. Het merendeel van de belangrijke historische bouwwerken stamt uit deze tijd. Het kwam later in handen van de Marokkaanse Almohaden-dynastie, die de Arabische baden van Ronda bouwde. In de periode voor de Reconquista maakte Ronda deel uit van de Nasriden-dynastie binnen het koninkrijk Granada. In 1485 werd Ronda door de christenen op de Moren terugveroverd en in 1572 werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda opgericht. Hier werden de paarden en ruiters getraind die ingezet werden in diverse oorlogen.
In 1616 werd een brug met een enkele boog (de Puente Viejo) over de Tajo gebouwd, die de eerder ingestorte Arabische brug verving. De bouw van de huidige Puente Nuevo werd begonnen in 1751 en duurde 42 jaar. De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronda_(Spanje)).
www.ditisandalusie.nl/ronda
Cerveza Artesanal Rondeña, C/Pozo, 5. 29400 - Ronda (Málaga) España
Cerveza Rondeña. Copyright 2015-2016 - Diseño: www.rondatec.es
(www.cervezasderonda.com/contactar)
Cerveza Artesanal Rondeña, la primera cerveza hecha en Ronda.
El Tajo de Ronda es una imagen reconocida en medio mundo, que atrae a miles de visitantes cada año. Y también tiene un lugar de privilegio dentro del sector cervecero, gracias a Cerveza Artesanal Rondeña, la primera fabricada en la ciudad y que luce el emblemático monumento en su etiqueta (www.cervezasderonda.com/content/4-sobre-nosotros): Craft Beer Rondeña, de eerste bier in Ronda.
De Ronda is een erkend afbeelding in de helft van de wereld, trekt duizenden bezoekers per jaar. Het heeft ook een bevoorrechte plaats in de brouwerij-industrie, dankzij Craft Beer Rondeña, de eerste in de stad en de iconische monument dat lijkt op het etiket.
Het plattelandstoerisme of in het Spaans “Turismo Rural” is gedurende de laatste vier jaar met bijna 40% toegenomen. Maar er staat nog veel werk op de plank voordat men terug op hetzelfde niveau van voor de crisis zit.
Meer en meer Spaanse en buitenlandse toeristen trekken weg van de Spaanse costas en gaan op zoek naar het Andalusische binnenland.
De mooie, soms onherbergzame natuur en de cultuur in de staden en dorpen zijn hier echte aantrekkingspunten (http://spanjeineennotendop.info/?p=1064).
Casa El Algarrobo schijnt ook een eigen brouwerij te hebben, wat niet verwonderlijk is met Belgen die deze B&B runnen (zie www.facebook.com/Logereninandalusie/?fref=photo).
Bij Sierra Nevada denk ik aan de Amerikaanse brouwerij. Die is ontstaan uit The Home Brew Shop die in 1976 werd begonnen door Ken Grossman. In 1979 startte hij zijn brouwerij:
Grossman begon zijn brouwerij in Chico. He took the name of his favorite hiking grounds in the nearby mountains and decided to launch Sierra Nevada Brewing Co. (www.sierranevada.com/brewery/about-us/our-story) Destijds was een microbrouwerij nog nieuw en moest alles zelf worden gemaakt, waardoor pas in 1980 kon worden gebrouwen. Hun eerste bier was een stout. Daarna kwam een pale ale en in 1981 kwam de Celebration® Ale op de markt:
elebration is unique in that it features the first fresh hops of the harvest season and remains a surprisingly fresh take on the common spiced and sweet holiday ales. Celebration is considered one of the first “American” IPAs and a benchmark of the style (www.sierranevada.com/brewery/about-us/our-story).
Maar we hebben het nu niet over Amerika, maar Spanje. Andere bergen, zelfde bier(stijlen)...
De Sierra Nevada is een gebergte in de Zuid-Spaanse regio Andalusië dat behoort tot een verzameling bergketens die de Betische cordillera worden genoemd. Sierra Nevada is Spaans voor besneeuwde bergketen....De bergketen is ongeveer zes miljoen jaar geleden ontstaan door tektonische bewegingen tegen het Spaanse schiereiland. Vroeger was er op die plaats een zeestraat.... De Sierra Nevada omvat zestien bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter, waardoor het na de Alpen de hoogste bergketen van West-Europa is.[1] Een van die bergen in dit gebergte is de hoogste berg van het Spaanse schiereiland, de Mulhacén (3482 m). Verder maakt het Nationaal park Sierra Nevada deel uit van het gebergte. Het is onder meer het leefgebied van de cabra montes (berggeiten) en everzwijnen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sierra_Nevada_(Spanje)).
Andalusië bestaat uit verschillende streken:
Andalusië bestaat uit acht provincies: Málaga, Sevilla, Granada, Córdoba, Cadiz, Almería, Huelva en Jaen. De hoofdstad van Andalusië is Sevilla....De steden in Andalusië zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken: Sevilla met zijn vele monumenten waaronder het Moorse paleis Real Alcazar. Córdoba met oosterse invloeden en de indrukwekkende moskee Mezquita.
Granada met het Alhambra, een sprookjespaleis uit Duizend-en-één-nacht.
Málaga, bekend om zijn Alcazaba, Castillo de Gibrafaro en zijn kathedraal.
Cadiz, bekend om zijn kathedraal en het bolwerk Castillo de Sante Catalina.
En dan vooral niet te vergeten de kleinere plaatsen in het binnenland als Ronda, met zijn indrukwekkende ligging, Mijas, het witte dorp met zijn labyrint van straatjes, Nerja, met zijn bekende grot en uitzichtpunt: Balcon van Europa en zo zijn er nog vele plaatsjes op te noemen (www.voetstappen.nl/buitenland/spanje/andalusie/index.php).
Sevilla
Sevilla is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalusië, en van de provincie Sevilla. Het is de belangrijkste stad van Zuid-Spanje op het gebied van cultuur, politiek, economie en kunst.
Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir, die voor niet al te grote zeeschepen bevaarbaar is tot in de stad. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Europa, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcázar en de Torre del Oro zich bevinden. De Sevillaanse wijk Triana wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sevilla_(stad))
Etymologisch stamt het woord 'flamenco' mogelijk uit het Arabisch en is het een samenstelling van 'falaah' (landbouwer) en 'mankoeb' (rondzwervend).
De basis van de flamenco vormt de cante flamenco, de flamencozang. In de meest basale uitvoering wordt de cante vaak met een ritmisch geklop (al golpe; golpear = kloppen, tikken) begeleid door te kloppen met de knokkels op tafels, te tikken met een stok op de grond (cano roto), door het knippen in de vingers (pitas) of met klappen in de handen (palmas). Tegenwoordig wordt hij meestal begeleid door de Spaanse gitaar en palmas, soms aangevuld met een tinaja (vaas, in Afrika een udu) en sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw de cajón.
....
De directe wortels van de flamenco zijn niet bekend: lange tijd werd deze cultuurvorm mondeling doorgegeven. Tot halverwege de 20e eeuw waren veel Spanjaarden analfabeet en flamenco-artiesten vormden daarop geen uitzondering.
Vanaf ongeveer 1980 werd er vanuit de musicologische, sociologische en de flamencohoek diepgaand onderzoek gepleegd. Over het ontstaan is nog veel onbekend, maar er komen meer en meer feiten boven water. Daardoor raken veel mythen ontkracht, wat voor sommigen enigszins afbreuk doet aan de geromantiseerde visie op flamenco. Een groot probleem is dat er weinig geschreven bronnen zijn. Hierdoor komen historici en geïnteresseerden nogal eens met verklaringen die in eerste instantie plausibel lijken, maar bij nader inzien nogal speculatief blijken. Ze verklaren in feite niets, maar projecteren romantische ideeën op de geschiedenis.
....
Volgens een wijdverbreid misverstand is flamenco een pure zigeuneraangelegenheid. De flamenco draagt de sporen van lokale culturele gemeenschappen, maar heeft daarentegen ook invloeden ondergaan van de algemene Spaanse cultuur. Pas rond het begin van de 19e eeuw had de nieuwe stroming zich zodanig ontwikkeld dat er van een nieuwe cultuurvorm sprake was. Zigeuners hebben die stroming opgepakt en aangepast. Deels werd dit opgenomen door de niet-gitanos (payos). Toch is er nog steeds een verschil tussen gitanoflamenco en 'Spaanse' flamenco; gitanoflamenco is wat vrolijker en minder intellectueel (bulerías, alegrías) en Spaanse flamenco is wat 'cerebraler' en meer ingetogen (seguiriyas, soleares).
In Zuid-Spanje (Andalusië, Huelva, Extremadura en Murcia) is flamenco feitelijk een 'dagelijkse' aangelegenheid. Ten tijde van de dictatuur (1939-1975) van generaal Franco wás er ook weinig ruimte voor andere muziek in Spanje. Dit deels doordat de generalísimo Spanje hermetisch van de rest van de wereld afsloot, deels omdat de burgerbevolking – mede door de isolatie – van Spanje aanvankelijk uitermate arm was. Maar ook al ver voor de Burgeroorlog was het gros der Spanjaarden zeer arm (eigenlijk al ingezet met het verdrijven van de Moren in 1492). Hierdoor was flamenco de afgelopen 100 tot 150 jaar de enige uitlaatklep voor nagenoeg elke inwoner van (Zuid-)Spanje. Sommigen gingen – en gaan – daarin zover, dat de flamenco tot een levensstijl wordt. Deels is deze ook opgelegd uit armoede. Zij vormen daarbij de strijd tegen allerlei commerciële poespas: alleen de levensstijl van de flamenco geldt en zo wordt de flamencomuziek beleefd en doorleefd.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Flamenco)
Over de herkomst van het woord en het begrip flamenco heeft de etymologie geen eenduidige verklaring. Het woord flamenco is ontstaan uit een mengeling van verwarring, onbekendheid en andere door elkaar heen lopende zaken van meer of mindere betekenis. Zigeuners, Moren, Joden en uiteraard de Spanjaarden, allen hebben bijgedragen tot het ontstaan van flamenco.
Over de oorsprong van het woord “flamenco” bestaan veel verschillende theorieën. De reden hiervoor is,... Pas in 1881 verscheen de eerste literatuur over flamenco. Over de oorsprong van het woord flamenco is weinig bekend en meestal wordt het woord vermeld als onderdeel van een reisverhaal of boek: De Engels schrijver-reiziger George Borrow noteerde dat het woord flamenco en flamencos in Spanje werd gebruikt voor gitanos. Zij werden al langer zo genoemd, waarbij men veronderstelde dat de zigeuners uit Duitsland kwamen. Volgens Barlow werden germano en flamenco door de ongeletterden als synoniem gezien. De muziek werd toen nog geen flamenco genoemd.
Twee groepen zigeuners kwamen bijna gelijktijdig in Spanje aan. De eerste groep waren de gitanos. De tweede groep waren de cingaros, komend via Oost- en Noord-Europa. Deze groep deed tijdens de omzwervingen de Balkan, Hongarije, Frankrijk, Duitsland en de Lage Landen aan. Dit zou de woorden germano (Duits) en flamenco (Vlaming) in relatie tot deze groep kunnen verklaren (zie taalkader). De cingaros arriveerden begin 16e eeuw in Spanje. Beide groepen zigeuners worden tegenwoordig gitanos genoemd.
In de 16e eeuw had de gemiddelde Spanjaard geen idee waar Vlaanderen of Duitsland lag. Beide gebiedsdelen werden verward en algemeen werd aangenomen dat gitanos uit Duitsland afkomstig waren. Zo ontstond de verwarring in betekenis: de gitanos werden flamencos genoemd. Germanico betekent 'Duits'. Het Calo, de oude taal van de gitanos, heet in het Spaans lenguaje germanesco. Lenguaje germanesco, ook wel palabra germanesca is vertaalbaar als 'dieventaal'.
Door de tijd en door omstandigheden krijgen woorden vaak een andere betekenis en in het geval van de gitanos vaak met een discriminatoire ondertoon. Vooral het deel van de zigeuners (gitanos) dat (nog steeds) een zwervend bestaan leidt in Spanje, stond al dan niet terecht als dieven en erger.
Er is veel speculatie over een Arabische oorsprong van "flamenco": de uitdrukking felah-mengu, zwervende, dolende boer (campesino errante) of gevluchte boer (campesino huido) zou als flamenco klinken. Blas Infante veronderstelde dat deze uitdrukking werd gebruikt voor de uitgestoten moren (moriscos expulsados) die zich na het einde van de Reconquista (1492), mengden met de lokale bevolking, in het bijzonder met een andere randgroep, de gitanos. Zo redenerend is flamenco dus "de muziek van de moriscos". Er zijn geen historische bronnen die deze hypothese steunen. Ten tijde van Blas Infante was er een agrarische reformatie gaande, die de slechte situatie van vooral de dagloners in Andalucía aan de kaak stelde. Hierdoor lijkt deze uitleg meer van politiek-ideologische dan van historisch of musicologische waarde. In Marokko hoorde Padre García Barrioso gezangen van boeren, fellah-mangu genoemd; Luis Antonio de Vega hoorde deze liederen ook, noemde ze: felahikum en felah-enkum.
De zogenaamde Maghreb-landen (Marokko, Algerije, Tunesië en Libië) kennen de traditie van Arabo-Andalusische muziek, die hier grond vond na de uitwijzing van de Moren na 1492. Een belangrijke stijl hiervan is de Tarab Gharnati, volgens orale traditie afkomstig uit Granada (Arabische Gharnata betekent "stijl van Granada"). Centrum van Tarab Gharnati zijn de Marokkaanse steden Oujda en de hoofdstad Rabat. Een andere naam voor deze stijl is felahikum, waarmee de cirkel rond is (https://nl.wikipedia.org/wiki/Flamenco).
Vaak vertelt men dat "flamenco" afkomstig is van de vergelijking met de vlammend roze vogel flamingo die in het Spaans ook flamenco heet. Het Spaanse "flamear" betekent zowel 'vlammen' als 'wapperen'. Bewijs hiervoor denkt met te zien in de overeenkomst tussen kleuren: flamencodanseressen dragen een roze jurk, een kleur die men terug vindt bij de flamingo. Dit soort jurken werd echter pas in de loop van de 20e eeuw gebruikelijk; de naam flamenco is veel ouder. Verder is er een overeenkomst tussen het bewegingsgedrag van de dansers en de bewegingen van de vogel: de "wapperende armbewegingen van de dansers" vertonen volgens sommigen een treffende gelijkenis met wapperende vleugels. Men kan dan veronderstellen dat deze mensen hoofdzakelijk commerciële flamenco hebben gezien, daar de pure baile zich kenmerkt door gestileerde ingetogen hand-arm-bewegingen die weinig wapperen.
Koning Karel I van Spanje was onder andere ook graaf van Vlaanderen sinds 1506 en werd in 1516 gekroond tot koning van Spanje. Later werd hij was ook keizer van het Heilige Roomse Rijk en is dan bekend als keizer Karel V. Karel kwam uit Gent, in die tijd een rijke plaats met een rijk Bourgondisch leven. Toen hij in 1516 in Granada arriveerde, was het leven daar sober en eenvoudig: Granada was de laatste stad waar nog, tot ze in 1492 veroverd werd door Isabel, de streng islamitische levensstijl gold. Ten tijde van Karel hing deze sfeer er nog, reden om Latijnse zangers, 'cantors', uit Vlaanderen te halen om in de kerkkoren van de Spaanse kathedralen te zingen. Dit waren zeer goede zangers die Flamencos (Vlamingen) werden genoemd. Zo ontstond in het populaire taalgebruik de link tussen cantor en flamenco (komend uit Vlaanderen). Verder is er de gelijkenis tussen cantor (Latijnse zangers) en cantaor (flamenco zanger).
Karel leefde er lustig op los, steeds hogere belastingen heffend. De Spanjaarden maakten hem uit voor Flamenco –Vlaming met een negatieve connotatie: Hij was in Vlaanderen geboren en één betekenis van Flamenco is: stoere, brutale, pocherige bink. Daarbij kwam dat de gitanos uit het noorden ongeveer tegelijk met Karel I in Spanje arriveerden. De gitanos, gewend als entertainers op te treden, kwamen al gauw aan het hof van Karel. Ook zij werden door de Spanjaarden ervaren als arrogant en brutaal. In de 18e eeuw is flamenco Bargoens voor arrogant, pocherig en pretentieus. Het was een bijvoeglijk naamwoord dat specifiek gebruikt werd voor gitanos vanwege hun kenmerkende onstuimige en aanwezige karakter (https://nl.wikipedia.org/wiki/Flamenco).
De stad staat in Spanje ook bekend om het niet-officiële, maar zeer afwijkende dialect dat er gesproken wordt. Door de uitspraak zijn de “sevillanos” zelfs voor andere Spanjaarden niet altijd te verstaan (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sevilla_(stad)). Het motto van Sevilla is “NO8DO”, waarbij de 8 een knot wol (in het Spaans: madeja) voorstelt. De rebus moet dus gelezen worden als "NO MADEJA DO", een informele uitspraak van "No me ha dejado", wat in het Spaans “Zij heeft me niet verlaten” betekent. Volgens de legende is deze spreuk in de 13e eeuw gebezigd door Alfons X die daarmee vaststelde dat Sevilla ("Zij") hem niet in de steek heeft gelaten bij zijn strijd tegen zijn zoon Sancho IV. De spreuk wordt echter ook toegeschreven aan Ferdinand III, die dit zei in 1248 bij de bevrijding van Sevilla van de Moren. Dit motto is niet alleen terug te vinden in de vlag van Sevilla (zie afb.) maar ook op veel putdeksels en wordt altijd verwerkt in de poort ("La Portada") van de Feria de Abril (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sevilla_(stad)).
Volgens de Griekse en Romeinse mythologie werd de stad gesticht door Herakles toen hij de Hesperiden bezocht. Door opgravingen weet men dat de stad rond 1000 v.Chr. in het gebied van Tartessos lag. Volgens sommigen wás Sevilla oorspronkelijk zelfs Tartessos. De Feniciërs en Carthagenen veroverden de stad rond 600 v.Chr. In deze tijd werd Sevilla gebruikt als handelscentrum voor het zuiden van het Iberisch Schiereiland, totdat het land werd veroverd door de Romeinen. Zij noemden de stad “Colonia Iulia Romula Hispalis” of kortweg “Hispalis”, hoofdstad van de toenmalige provincie Hispania Baetica. Vlakbij stichtten de Romeinen de kolonie Italica, en van hieruit werd Zuid-Spanje grondig geromaniseerd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sevilla_(stad)).
De ontdekking van de Nieuwe Wereld door Christoffel Columbus in 1492 en het begin van de Spaanse kolonisatie was een zeer belangrijke gebeurtenis voor Sevilla. Vanaf dat moment werd het namelijk de belangrijkste haven tussen Europa en Amerika en de thuisbasis van de beroemde zilvervloot. Sevilla was al een van de belangrijkste havens van Spanje voor de handel met Vlaanderen en Italië. Een aantal jaar later werd de Real y Supremo Consejo de Indias in Sevilla gesticht door de Katholieke Koningen. Vanuit dit centrum werden alle ontdekkingsreizen, het transport van eventuele schatten en handelsrelaties met de Nieuwe Wereld georganiseerd. Door deze belangrijke rol groeide de stad, en telde rond het jaar 1500 al meer dan 100.000 inwoners. Het werd een van de meest ontwikkelde steden van Spanje, met mooie stenen straten en huizen. De stad trok handelaren, ontdekkingsreizigers en consuls aan vanuit heel Europa, de stad was nu immers de beste plek om te profiteren van de rijkdommen uit Amerika. Het archief van de Consejo wordt bewaard in het Archivo General de Indias. Door deze multiculturele invloeden groeide de stad ook op creatief gebied, met name de schilder- en beeldhouwkunst en literatuur droegen bij aan de Spaanse Gouden Eeuw. Ook industrieel groeide Sevilla, door de productie van nieuwe producten als zijde, zeep en keramiek, en de komst van meer dan 50 fabrieken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sevilla_(stad)).
Christoffel Columbus (Italiaans Cristoforo Colombo, Spaans Cristóbal Colón, Portugees Cristóvão Colombo, Latijn Christophorus Columbus; Genua, 1451 – Valladolid, 20 mei 1506) is de beroemdste ontdekkingsreiziger uit het tijdperk van de grote ontdekkingen. Hij maakte naam door zijn 'ontdekking' van Amerika onder Spaanse vlag in 1492. Columbus dacht na het oversteken van de Atlantische Oceaan Indië bereikt te hebben, maar was in werkelijkheid gestuit op een Nieuwe Wereld. Zijn ontdekking vormt een keerpunt in de wereldgeschiedenis, waarvan de betekenis nauwelijks overschat kan worden. ... In vier ontdekkingsreizen bracht hij een groot deel van het Caraïbisch gebied in kaart. Columbus werd tevens gouverneur van de Spaanse kolonie op Hispaniola, maar was als bestuurder geen succes. Hij bleek niet in staat een effectief gezag op te bouwen en werd in 1500 ontheven uit zijn functie. Op Hispaniola zette Columbus wel de toon voor de Spaanse overheersing van de inheemse volken van de Nieuwe Wereld door de plaatselijke Taíno gewelddadig te onderwerpen. Na een laatste tocht naar Midden-Amerika stierf hij in 1506, nog steeds ervan overtuigd dat hij Azië had bereikt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Christoffel_Columbus).
Al rond het jaar 1000, vijf eeuwen voor Columbus, landden Vikingen onder leiding van Leif Eriksson in Vinland, een land ten westen van de Westelijke en Oostelijke Nederzettingen op Groenland, dat omstreeks 987 door zijn vader Erik de Rode en andere IJslandse Vikingen was gekoloniseerd. Behalve Vinland ontdekten zij ook Helluland en Markland. Als de saga's kloppen, dan moeten dit delen van Amerika zijn geweest....Vaak wordt vanuit bepaalde geschiedkundige perspectieven - met name Amerikaanse en Italiaanse - Columbus als held aangeschreven. Mensen die Columbus als held beschouwen, bewonderen zijn durf. Veel Amerikanen zien hem als voorganger van de American Dream omdat hij ondanks zijn afkomst veel heeft bereikt. Verder waarderen veel katholieken het feit dat hij het katholicisme naar Amerika bracht. In veel Amerikaanse landen wordt dan ook jaarlijks op 12 oktober Columbusdag gevierd.
Anderen, zoals men bijvoorbeeld kan lezen in A People's History van Howard Zinn, zijn kritisch over Columbus en schilderen hem af als een roofzuchtige conquistador. Zij zien hem als verantwoordelijk voor de genocide op de oorspronkelijke bevolking van Amerika en als aanzetter van de slavenhandel.
Deze discussie tussen de 'witte legende' en de 'zwarte legende' is haast zo oud als de ontdekking van Amerika zelf. De aanzet werd in 1552 gegeven door de katholieke priester Bartolomé de las Casas met de publicatie van het Zeer kort relaas van de vernietiging van de Indiën, een vlammend protest tegen de behandeling van de Indianen .... Een legende die wijd verspreid is en zelfs in leerboeken terug is te vinden, is dat men in Columbus' tijd nog massaal geloofde in de Platte Aarde. Columbus zou vanwege dit geloof grote moeite hebben gehad zijn financiering voor de reis rond te krijgen, daar iedereen de door hem voorgestelde route onmogelijk achtte. Tijdens de eerste reis was Columbus' bemanning volgens de legende voortdurend bang om van de aarde af te vallen, en dreigde dan ook met een muiterij. De matrozen zouden op het punt gestaan hebben Columbus overboord te gooien en rechtsomkeer te maken toen er land in zicht kwam. Pas dankzij Columbus' succesvol voltooide eerste reis kwam men tot de conclusie dat de aarde rond was.
Deze legende stemt echter niet overeen met de werkelijkheid. Zeelieden waren in de tijd van Columbus al goed op de hoogte van het feit dat de Aarde rond is. Veruit de meeste navigatiemethodes die destijds in de zeevaart werden gebruikt hadden de ronde Aarde als uitgangspunt. De legende vindt zijn oorsprong in het boek Leven en Reizen van Christoffel Columbus door Washington Irving, een echte verhalenverteller, dat gepubliceerd werd in 1828. Maar het boek was meer fictie dan een historisch correct verhaal ... Volgens historicus Girolamo Benzoni zou tijdens een gastmaal bij kardinaal Mendoza tegen Columbus gezegd zijn dat ook iemand anders Indië had kunnen ontdekken als hij het niet gedaan had. Columbus vroeg om een ei en wedde met de aanwezigen dat het hen niet zou lukken het ei zonder enige hulp rechtop te laten staan. Ze probeerden het allemaal zonder succes. Columbus pakte toen het ei en maakte één kant plat door het op tafel te tikken. Het ei bleef nu rechtop staan. De aanwezigen begrepen wat Columbus bedoelde: als iemand eenmaal heeft laten zien hoe iets gedaan moet worden, weet iedereen hoe het moet.
Deze anekdote wordt ook wel toegeschreven aan andere personen, onder wie aan Filippo Brunelleschi, de bouwer van de koepel van de kathedraal van Florence. Die anekdote verscheen vijftien jaar voor de versie van Columbus.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Christoffel_Columbus#Mythes_en_controverses).
(zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Ei_van_Columbus)
En in Sevilla is lekker te eten (al zijn er vragen over de consistentie) (zie www.roadlessforked.com/food-in-seville-in-january/).
40180 Sevilla (www.europeanbeerguide.net/spanbrew.htm).
Cruzcampo is een van de toonaangevende merken van bier uit Spanje. Twee broers uit een familie van wijn ondernemers waren de oprichters in het begin van de twintigste eeuw, dit thuis brouwen oorspronkelijk de naam "La Cruz del Campo". Zo ontstond in Sevilla dit symbool van de sector in Spanje die erin geslaagd is om in te breken in de internationale markt. Als je door de Andalusische hoofdstad kun je krijgen in de buurt van het gebied waar de fabriek is gevestigd, want er is ook een breed scala aan restaurants die het best begeleidingen om dit bier (http://blog.fuertehoteles.com/top-ten/cervezas-andaluzas).
Cruzcampo is the biggest-selling beer in Spain, and one of the top-selling brands in Europe. Based in Seville, it has been owned by Heineken since 1991. Founded in 1904 by two brothers from the Osborne sherry family, this beer takes its name from a stone cross, La Cruz del Campo (The Cross of the Field), where the first factory was built. Cruzcampo's symbol is Gambrinus, the 13th-century beer-brewing Flemish Duke. Cruzcampo is also brewed elsewhere in Andalucia, namely in Jaen. It was the first Spanish brewery to produce a cerveza sin (alcohol-free beer), in 1976. The brewery opened its new factory opened in Seville in 2008, and its latest product is the malty premium Gran Reserva.
Cruzcampo makes several different types of beer: Pilsner lager (4.8%), Light (2.4%), Shandy (0.9%), Cruzcampo Gran Reserva (6.4%), Sin (0.9%) (www.andalucia.com/gastronomy/beer.htm).
Don’t get me wrong – I love Cruzcampo, but more than the taste, I love what it means to me: sharing a sunny day with friends and stopping to take a break once in a while – but it doesn’t hold a candle to the midwestern beers I drank all summer. Taifa is more than an adult beverage – it’s the dream its socios had to bring a new product to the market, and one that surprises in a one-beer sort of town. - ... The beers are reminiscent of those from the Sam Adams family, an intermediary between the mass-produced brands and the over-the-top flavored brews, all made from natural ingredients and brewed within the Triana Market. Jacobo and his American-born socio, Marcos, have plans to start pairings and tastings as soon as their new beer is out (http://www.sunshineandsiestas.com/2014/10/02/taifa-sevilles-craft-beer/).
Taifa Tostada
Esta cerveza 100% artesanal es tipo Pale Ale y está elaborada con ingredientes naturales sin conservantes ni aditivos. Se hace de manera totalmente rústica en el barrio de Triana, en Sevilla. Puedes encontrarla en el Mercado Municipal donde, de camino, puedes comprar alimentos frescos para cocinar un buen plato español que acompañe a esta espumosa de aroma fresco (http://blog.fuertehoteles.com/top-ten/cervezas-andaluzas).
Where: Mercado de Triana, stall number 36.
Taifa is a great place to start, being craft beer pioneers in the Hispalense. The nano-brewery takes up just two stalls in the Mercado de Triana. Wedged between local veg sellers and fish mongers, American-Sevillano duo brew up their rubia (pilsen) and tostada (pale ale), offering chacina and montaditos as nibbles. Punters are also welcome to order tapas from nearby stalls and bring them back to devour with their beer. Other imports are also on offer if you fancy to try something else (http://becomingsevillana.blogspot.nl/2015/02/where-to-drink-craft-beer-in-seville.html).
Where: Calle Delgado, 4.
Maquila brew pub is pretty new on the Alameda block, having opened just before Christmas last year and is a refreshing change. It offers a city cool, hipster vibe, and could easily be in trendy Stoke Newington with its pub out front, brewery out back and enormous tanker on view. Cerveceros from Córdoba, Son, brought their hops to less conservative Alameda, where they sell it on tap alongside other Spanish and international imports. The menu is inspired by European pub grub, and although there are many meaty options that seem stodgy and perfect for soaking up the 6+% beer, they're actually not at all heavy. The papas bravas (€3.50) were the best I have probably ever tried, with a great punch. The perrito Thuringer (€6.50), a German-inspired hot dog, is great to share (they cut it in half if you ask nicely) and the Bourgignon de buey con cerveza negra was divine with a treacly flavour (http://becomingsevillana.blogspot.nl/2015/02/where-to-drink-craft-beer-in-seville.html).
Where: Calle Jerónimo Hernández, 14
Another new venture for 2015 is La Jerónima, which looks promising with its beer and book concoction. A chic get up, proper coffee and cakes (much missed vibe for expats), which although it is still finding its feet, seems to be one to look out for this coming year, with interesting events and atmosphere. The café-cum-bar promotes Zurda beer by Abril (http://becomingsevillana.blogspot.nl/2015/02/where-to-drink-craft-beer-in-seville.html).
Cordoba
Córdoba is een stad in Andalusië in het zuiden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Córdoba. De stad ligt op 122 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena.
...
Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse emiraat Córdoba, later het kalifaat Córdoba. Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als een geheel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De stad is de geboorteplaats van historische filosofen als Seneca, Averroes en Maimonides. In culinaire kringen staat Córdoba bekend om het gerecht ‘Rabo de Toro’, oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart (https://nl.wikipedia.org/wiki/C%C3%B3rdoba_(Spanje))
De Tartessos waren de eerste bewoners rondom Córdoba. Dit volk woonde op deze plek vanwege de omliggende mijnen met koper en zilver. Na verloop van tijd ging dit volk het land bebouwen, iets wat later de basis vormde voor de economie. De naam begon als 'Karduba' bij de opkomst van de Carthagen. Deze naam ontstond uit Kart-Juba, wat Stad van Juba betekent. De stad werd vernoemd naar een Spaanse generaal, die omkwam in de omgeving van de stad (rond 250 v.Chr.) (www.ditisandalusie.nl/cordoba/geschiedenis).
Córdoba is een cultureel rijke stad in Zuid-Spanje. De stad ligt in het hart van Andalusië, aan de oevers van de Guadalquivir en is een van de drie belangrijkste steden van Andalusië. De stad heeft meer dan 300.000 inwoners. Córdoba wordt omgeven door miljoenen olijvenbomen.
Córdoba is een oude stad met een rijke historie. Het was het culturele en financiele middelpunt in verschillende periodes uit de geschiedenis. In de Romeinse tijd hoofdstad van de provincie Bética, daarna centrum van de Spaanse moslimwereld en daarna verblijf van de Katholieke koningen. De roerige geschiedenis zie je vooral terug in de vele bezienswaardigheden en bijzondere bouwwerken. Bijvoorbeeld Puente Romano, een brug die nog stamt uit de Romeinse tijd of het Alcázar de los Reyes Cristianos dat het verblijf was van de katholieke koningen Isabella en Ferdinand. Maar verreweg het meest indrukwekkende bouwwerk van de stad is de Mezquita. Dit is een enorme moskee met als middelpunt een kathedraal. Een bijzondere combinatie die je met je eigen ogen moet zien. Ook de aanwezigheid van de Joden heeft een stempel op de stad gedrukt. De oude Joodse wijk is in z'n geheel een toeristische attractie en staat op de lijst van werelderfgoed (www.youropi.com/nl/cordoba-191).
Terwijl het Alcázar islamitische functies heeft, werd bijna de gehele structuur gebouwd onder christelijke heerschappij. Oorspronkelijk hadden de Visigoten een fort op de plek. Toen het veroverd werd door de Omajjaden werd de structuur herbouwd. Vervolgens werd Spanje veroverd door het Abbasiden kalifaat, en Abd ar-Rahman I vluchtte naar Cordoba, en gebruikten Alcázar als hun paleis. De Moren hebben het Alcázar uitgebreid tot een belangrijk politiek en cultureel centrum.... Het Alcázar diende als een garnizoen voor de troepen van Napoleon Bonaparte in 1810. In 1821 werd het Alcázar een gevangenis. Ten slotte heeft de Spaanse regering het Alcázar een toeristische attractie gemaakt en nationaal monument in de jaren 1950 (www.ditisandalusie.nl/cordoba/bezienswaardigheden/alcazar).
La Mezquita is de derde grootste moskee ter wereld, met binnenin een kathedraal. Het gebouw heeft vele zuilen. De Mezquita is nu bekend als Catedral de Nuestra Señora de la Asunción en is een rooms-katholieke kathedraal. Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd als moskee op de plaats waar voorheen een christelijke Visigotische Kerk stond. Na de Spaanse Reconquista werd het omgebouwd tot ee nkerk met een gotische kathedraal in het midden.
De bouw werd begonnen in ongeveer 600 na Chr als de Christen-Visigotische kerk van St. Vincent. Emir Abd ar-Rahman I kocht de kerk, en hij en zijn nakomelingen werkten meer dan twee eeuwen om het om te vormen tot een moskee, waarmee ze begonnen in 784. Hij gebruikte de moskee als aanvulling op izjn paleis. Abd ar-Rahman III bestelde een nieuwe minaret. De laatste hervormingen werden uitgevoerd door Al-Mansur Ibn Abi Aamir in 987. Het gebouw is het meest bekend om zijn gigantische boen, met 856 zuilen. Deze werden gemaakt van stukken van de Romeinse tempel. De dubbele bogen waren een nieuwe vorm van architectuur en tegelijkertijd hielpen ze het enorme gewicht van de plafonds te ondersteunen.
In 1236 werd Córdoba heroverd door koning Ferdinand III van castilië en de moskee werd toen omgebouwd tot een christelijke kerk (www.ditisandalusie.nl/cordoba/bezienswaardigheden/mezquita).
La Rubia Blonde Ale (4,8%) |
Califa Centro
C/ Juan Valera 3 (cont. Santa Victoria)
Califa Vial
Avd. Libertad esq. Gran Capitán
(www.cervezascalifa.com/)
In dezelfde kelder van onze brouwerij is het hart en de ziel van kalief Beers. Een bescheiden maar efficiënte fabriek pretentieloos microbrew of technische, om nooit verliezen de traditionele karakter waarvoor onze wijnen worden herkend.
Wat maakt kalief te onderscheiden van de reeds opmerkelijke vaartuig is het perfecte recept voorbereiding. Een meer geschikt water, gerstemout en tarwe van hoge kwaliteit 100% Andalusische en real hop dat hun geur en smaak, geen van die helaas al beroemd extracten behouden (www.cervezascalifa.com/).
Una característica distintiva de la cerveza artesana es el poso de levadura que queda en el fondo de la botella, es por eso que te recomendamos que la guardes verticalmente y no la sirvas hasta el último dedo. Así es “Son”, que aunque no es una de las grandes marcas comerciales de España supone un punto obligado de cata para los cerveceros más selectos. Esta cerveza de origen cordobés es ideal para acompañar un buen pescado debido a su acidez y en su corta andadura ya ha creado escuela entre los maestros cerveceros (http://blog.fuertehoteles.com/top-ten/cervezas-andaluzas): Een kenmerk van ambachtelijke bier is de gist sediment blijft op de bodem van de fles, daarom raden wij u aan verticaal te houden en niet dienen tot de laatste vinger. Dat is "Zoon", die, hoewel niet een van de grote merken van Spanje te proeven is een must voor de beste brouwers punt.
Cerveza Artesanal SON
C/ Romero de Torres S/N
Algallarin (Adamuz) 14439 Córdoba
Paco Lucena Nueva y Marina Bernal Yebenes
(Cerveceros Artesanos) (www.fabricarcerveza.es/blog/item/143-cerveza-artesanal-son-hecha-en-c%C3%B3rdoba-con-arte-cultura-y-sabor)
Compañía Andaluza de Cervezas
Poligono Las Quemadas,
Carretera Nacional IV,
14014 Córdoba.
http://www.cervezasalhambra.com/
(www.europeanbeerguide.net/spanbrew.htm)
Cerveza Artesanal en el II Mercado Medieval de Priego de Córdoba (http://tierradefrontera.es/cerveza-artesanal-en-el-ii-mercado-medieval-de-priego-de-cordoba/)
Cordobeer - Cerveza artesanal andaluza
Poeta Luis García Montero, 9
14470 El Viso, Córdoba, España
(www.cordobeer.com/index.php/contact)
Cordobeer, de kunst van het bier
Productie op basis van kleine series, zorgvuldige voorbereiding en speciale nadruk op aroma en smaak: Cordobeer referenties.
Ongetwijfeld, in een markt die gedomineerd wordt door reuzen, verovering ambachtelijke bier consumenten om een natuurlijke, duidelijke en zeer hoge kwaliteit van het product. Onze value proposition is samen te vatten in termen van trouw aan de originele recepten van de Europese traditie en respect voor de afdruk stijl die u als brouwmeester (www.cordobeer.com/index.php/company).
Entrevista a Cervezas Cordobeer
...
¿Cómo llegasteis al mundo de la cerveza artesanal?
Fue por casualidad, por un documental que vimos hace años en la tele relacionado con las microcerveceras mundiales. Ahí nos picó la curiosidad y empezamos a adentrarnos en este mundillo (http://blog.mumumio.com/post/2013/07/18/entrevista-a-cervezas-cordobeer/).
Antares:
San Lorenzo 79 (http://nvacba.com/2015/04/10/top-5-de-lugares-para-tomar-cerveza-en-cordoba/)
Granada
Granada is een stad en de hoofdstad van de provincie Granada, in de autonome gemeenschap van Andalusië, Spanje. De stad heeft een rijke multiculturele geschiedenis met het Alhambra en andere monumenten, een bruisend (studenten)nachtleven, en mogelijkheden om te skiën en wandelen in de nabijgelegen Sierra Nevada.
Het Alhambra, een Moors citadel en paleis, is gelegen in Granada. Het is een van de meest bekende onderdelen van de islamitische historische erfenis, waardoor Granada een 'hot spot' is wat betreft cultuur en toerisme. De Almohaden stedenbouw met een aantal mooie voorbeelden van Moorse en Morisco constructies worden in deze stad ook bewaard, genaamd de Albaicín.
De stad Granada is geplaatst aan de voet van de Sierra Nevada, aan de samenvloeiing van drie rivieren, Beiro, Darro en Genil, op een hoogte van 738 meter boven de zeespiegel, slechts een uur van de Turkse kust, de Costa Tropical. De stad ligt op ongeveer 125 kilometer van Malaga.
Granada is ook bekend in Spanje als universiteitsstad, het zou behoren tot de drie beste steden voor universitaire studenten. Ook heeft Granada een bruisend nachtleven.
Granada is een middelgrote stad in de provincie Granada in Andalusië, Zuid Spanje. Rijk aan geschiedenis en cultuur, Granada is misschien wel het meest de moeite waard stad in Spanje voor een toerist (www.ditisandalusie.nl/granada/algemene-informatie-granada).
De stad Granada is van origine een Ibero-Keltische nederzetting, dat contact maakte met de Feniciërs, de Carthagenians, en de oude Grieken. In de 5e eeuw voor Christus hadden de Grieken een kolonie, die ze de naam Elibyrge of Elybirge (Grieks: Ἐλιβύργη) gaven. Onder de oude Romeinse overheersing van Hispania, in de vroege eeuwen na Christus, werd de naam van deze stad "Illiberis". ... In 711 bezette de Moors grote delen van het Iberisch Schiereiland, en vestigden Moors Spanje (Al-Andalus). De Moren bezaten een groot deel van de Romeinse erfenis, die de Romeinse infrastructuur hadden hersteld en uitgebreid, en gebruikten dit voor nieuwe landbouwmethoden en nieuwe gewassen, zoals citrusvruchten en abrikozen in Granada....Met de komst van de Zirid dynastie in 1013, werd Granada een onafhankelijke emiraat Taifa van Granada. Tegen het einde van de elfde eeuw had de stad uitgebreid over de Darro om de heuvel van de toekomst van het Alhambra te bereiken, en omvatte de Albayzín (ook Albaicín of El Albaicín) wijk (een werelderfgoed). De Almohaden-dynastie regeerde Granada in deze periode....Granada was een staat van het Koninkrijk van Castilië sinds 1238. Zij voorzien de verbindingen met de Arabische en islamitische commerciële centra,.... In de loop van de zestiende eeuw kreeg Granada een steeds katholieker en Castiliaans karakter, omdat immigranten uit andere delen van het Iberisch schiereiland naar de stad kwamen. De stad van de moskeeën, waarvan sommige waren gebouwd op de plekken van de voormalige christelijke kerken eeuwen eerder, werden terug naar christelijke gebruik gebracht.... Pas in 1810, toen Napoleon kwam, werd het grondgebied van de Spaanse geschiedenis van Granada weer veranderd. De Franse invasie duurde slechts twee jaar, waarna een periode van politieke instabiliteit aanbrak in Granada. Granada werd het centrum van de eerste revolutionaire activiteiten tegen het Spaanse rijk. In het vervolg van de 19e eeuw verklaarde Granada meermaals dat zij tegen de centrale regering ter ondersteuning van de Spaanse republiek waren. De 19e eeuw eindigde met de economische crisis en de verschillende natuurrampen zoals de aardbeving in 1884 of de cholera-epidemie in 1885.... Gedurende de jaren in 1930 werd Spanje gedomineerd door politieke instabiliteit, die werd bekroond met de Spaanse burgeroorlog 1936 tot 39. Het resultaat van de burgeroorlog was dat dictator generaal Franco de macht nam in Spanje, en dat bleef tot zijn dood in 1975 (www.ditisandalusie.nl/granada/geschiedenis). In Granada is het een en ander te doen. De stad heeft verschillende bezienswaardigheden.
Veel bezoekers komen naar Granada om het Alhambra te bekijken. Het Alhambra was een paleis, een citadel, het fort, en het huis van de Nasrid sultans, hoge ambtenaren, dienaren van het hof en de elite soldaten (van de 13de tot de 14de eeuw). Het Alhambra is zo genoemd vanwege zijn rode muren (in het Arabisch, qa'lat al-Hamra, betekent Rood Kasteel). Het is gelegen op de top van de heuvel al-Sabika, op de linkeroever van de rivier de Darro, ten westen van de stad Granada en aan de voorzijde van de buurten van de Albaicin en de Alcazaba.
Het Alhambra is gelegen op een strategisch punt, met een uitzicht over de hele stad en de wei, waardoor wordt verondersteld dat er al andere gebouwen op de plek waren voordat de moslims kwamen. Het complex is omringd door wallen en heeft een onregelmatige vorm (www.ditisandalusie.nl/granada/bezienswaardigheden/alhambra).
Cervezas Alhambra
Avenida de Murcia 1,
18012 Granada.
http://www.cervezasalhambra.com/
Founded: 1925
Independent. Bought by private investors in 1995. In 1999 they bought the Compañía Andaluza de Cervezas in Córdoba and still operate the brewery there (www.europeanbeerguide.net/spanbrew.htm).
Al Hambra
No prizes for guessing whereabouts in Andalucia this beer comes from. Started in Granada in 1925, its symbol is two lions from the Patio de los Leones in the Alhambra. It is owned by Cervezas Alhambra SL, originally Andalucia's first independent brewery group, now part-owned by Grupo Mahou-San Miguel. Its Cordoba factory produces 60,000 cans per hour. Mezquita is a red "Abbey" beer, dedicated to the city of Cordoba, and Negra is dark, while Alhambra's light product, "Premium Lager" is blond.
Alhambra's products are: Especial (5.4%), Mezquita (7.2%), Negra (5.4%), Premium Lager (4.6%), Sureña (4.6%), Reserva 1925 (6.4%) (www.andalucia.com/gastronomy/beer.htm).
Dit Granada bier is de meest geconsumeerde in het oostelijke deel van de regio. Hij werd geboren in 1925 en in zijn lange carrière heeft hij erin geslaagd om een belangrijke kloof tussen de "blondines" geworden. Dit bier huis is ook bekend voor het organiseren van culturele evenementen. Als u langs Granada vergeet niet het genot van de beste inheemse smaak geconfronteerd met een van de meest bezochte monumenten in de wereld, de Alhambra (http://blog.fuertehoteles.com/top-ten/cervezas-andaluzas).
De Capilla Real in Granada, vertaald betekent dit de Koninklijke Kapel, is een mausoleum dat ligt in het centrum van Granada in Andalusië, Zuid Spanje. De Nasriden van Granada was de laatste Moorse heerschappij van Al-Andalus die viel in de Reconquista (herovering). Het gebeurde in 1492 tijdens het bewind van de katholieke koningen. Op de 13e september 1504, besloten ze dat hun overblijfselen naar Granada werden meegenomen, dus werd er een koninklijke kapel gebouwd tussen 1505 en 1517 in gotische stijl, en gewijd aan St. Johannes de Doper en St. Johannes de Evangelist.
Het mausoleum herbergt de lichamen van de katholieke koningen (Spaans: Los Reyes Católicos) (www.ditisandalusie.nl/granada/bezienswaardigheden/capilla-real).
El Corral del Carbon is een viertiende eeuwse monument gelegen in Granada. Het is een voormalig Arabisch gastenverblijf dat gebouwd is in 1336. De naam betekent 'het kolenhuis'. Het gebouw werd gebruikt als opslagplaats voor kolen in de 19e eeuw. Dit gebouw is een van de oudste Moorse gebouwen in Granada en de enige islamitische herberg. Het gebouw heeft een centrale binnenplaats, waaromheen de vertrekken liggen. Het gebouw is rechthoekig van vorm. Op dit moment zijn er in het complex handwerkwinkeltjes (www.ditisandalusie.nl/granada/bezienswaardigheden/corral-del-carbon). Corral del Carbon is the oldest monument left us by the Arabs.
It was was built in the fourteenth century by Yusuf I and was Coal yard, warehousing of goods and shelter of merchants. Later in the sixteenth century, Christians adapted it for stage performances.
The construction consists of an entrance pavilion and an inner body with a courtyard surrounded by galleries and craft rooms.
The center square is occupied by a pile of stone with side pipes. The front of the Corral del Carbon has a large pointed arch (www.lovegranada.com/monuments/corral-del-carbon/). (www.granadadirect.com/monumentos/corral-del-carbon-granada/)
Almería is een stad en gemeente in Andalusië, Zuid-Spanje, aan de Middellandse Zee. De stadsnaam 'Almería' is afgeleid van het Arabische begrip Al-Mariya ('Spiegel van de Zee').
Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Almería. In 2008 had de stad 187.521 inwoners. De kust bij Almería heet de Costa de Almería en is 219 kilometer lang, met zonnige stranden. De regio kent gemiddeld de meeste zonuren per jaar van Europa.
Ten westnoordwesten van de stad ligt de Sierra Nevada, en aan de andere kant hiervan ligt de stad Granada.
...
Tijdens het kalifaat Córdoba was Almería de belangrijkste havenplaats. De haven was van belang voor de handel. In 1489 kwam hieraan een einde, toen de katholieke Spanjaarden onder Ferdinand van Aragón en Isabella van Castilië de stad veroverden op de Moren. In 1522 werd de stad verwoest door een aardbeving (https://nl.wikipedia.org/wiki/Almer%C3%ADa_(stad)).
Almería is de provinciehoofdstad van Costa de Almería. Hier ligt het Moorse fort Alcabaza uit de 11e eeuw, dat is gebouwd door de Moren, en de mooie kathedraal, gebouwd door de Christenen in de 16e eeuw. De oude kern bestaat uit een wirwar van straatjes met cafés en oude wijnwinkels. In de haven, naast de brede baai van Almería meren elke ochtend de vissersboten aan met hun vangst.
...
Aan de Costa de Almería schijnt het zonnetje meer dan 320 dagen per jaar. Deze fantastische costa telt dan ook de meeste zon-dagen van heel Spanje, heerlijk! Dit is dé perfecte bestemming voor een zorgeloze vakantie (http://zon.sunweb.nl/spanje/andalusie-costa_de_almeria).
Buiten het nationaal park om is de vegetatie, mede vanwege van de weinige neerslag, niet heel variërend. Dit zorgt echter wel voor een spectaculair feitje: je vindt hier de enige woestijn van Europa en de Costa de Almería is de droogste streek van heel Spanje. Om deze reden zijn er dan ook diverse country films opgenomen en kun je je hier als een echte cowboy of cowgirl voelen in themapark Mini Hollywood/Oasis. Wat deze costa ook kenmerkt, zijn de witte, plastic velden langs de bergen. Dit zijn de velden waar al het fruit wordt verbouwd (http://zon.sunweb.nl/spanje/andalusie-costa_de_almeria).
Wanneer je de kustweg vanuit Almería naar het oosten volgt, dan kom je in een van de meest desolate plekken van Andalusië terecht. Het natuurpark Cabo de Gata-Níjar strekt zich uit langs beide zijden van een landtong.
Hier vind je ook de 'Desierto de Tabernas', een van meest ruige en rotsachtige gebieden met veel cactussen, struiken en ravijnen. Het is geen zandwoestijn, maar wordt vergeleken met het type woestijn van de 'Far West'. Menig western werd hier opgenomen zoals, 'Once upon a time in the west' en 'The good, the bad and the ugly'.
Vandaag de dag kan je nog steeds een route volgen langs deze oude filmlocaties en de decors van de bekende films zien. Sommige filmstudio's zijn te bezoeken (www.kostanieuws.com/columns/steden-andalusie/almeria.html).
Far West
Type: Microbrewery
(www.ratebeer.com/brewers/far-west/15042/)
Far West
Blonde met zoete tonen, dit bier is inheems in Almeria, en haar naam betekent "Wild West" brengt om precies te denken aan de tijd toen dit genre films werden geschoten in de Almeria woestijn. Het is een waar genoegen om te genieten van de Middellandse Zee met een goede dekking en een Far West koud. Onder de rassen van dit huis vindt u ook zijn 'Red Wine Ale "en proef de wijnbouwproducten en kruidige smaak (http://blog.fuertehoteles.com/top-ten/cervezas-andaluzas).
Far West brouwt o.a. Sarvaje IPA Suave (4,2%), San Isidro Labrador (een Abbey Dubbel van 5,4%), Rauchbier (5%), Predicador (een Abbey Dubbel van 5,4%), Kölsch Ale (4,8%) en Bad Barley (een barley wine van 6,4%) (www.ratebeer.com/brewers/far-west/15042/).
The Good, the Bad and the Ugly (oorspronkelijke titel Il buono, il brutto, il cattivo) is een Italiaanse film uit 1966. De film is het derde deel uit de Dollarstrilogie van Sergio Leone (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Good,_the_Bad_and_the_Ugly) (www.imdb.com/title/tt0060196/).
Clint Eastwood wore the same poncho through all three "Man with No Name" movies without replacement or cleaning (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?ref_=tt_trv_trv).
Na A Fistful of Dollars en For a Few Dollars More is deze film de definitieve afsluiting van het drieluik. Leone's regiestijl is nu tot in het perfecte doorgevoerd. Ontelbare close-ups, talloze langzaam opgebouwde scènes en talloze vreemde totaalshots maken van deze film een experimenteel staaltje avant-gardecinema.
Het verhaal is volledig ondergeschikt gemaakt aan het beeld. Het is dit keer slechts een achtervolging door het wilde Westen waarbij de personages van de ene locatie naar en van de ene actiescène naar de andere lopen.
Terwijl de vorige twee delen zich nog afspeelden in een niet nader genoemde periode, is deze film duidelijk geplaatst tegen een historische setting. De Amerikaanse Burgeroorlog is een perfecte achtergrond voor het verhaaltje van hebzucht en verraad. Het is een duidelijke studie van het slechte in de mens en de aanwezigheid van een zinloze oorlog geeft de film een extra dimensie.
De muziek van Ennio Morricone is beroemd geworden en het fluitdeuntje is nog steeds zeer populair. In deze film is de muziek nog nadrukkelijker aanwezig dan in de vorige delen. De combinatie tussen beeld en muziek begint hier zelfs opera-achtige proporties aan te nemen. Voor een aantal scènes is aparte muziek geschreven die speciaal bij die ene scène past. Die scènes worden dan gedragen door de muziek zoals zangpartijen dat bij een opera doen.
Volgens Leone zelf was de aanwezigheid van Tuco (Eli Wallach) de grootste bijdrage aan de film. Hij zorgt voor een komische noot en geeft tegengas aan de sombere dramatiek en al het geweld. Eastwood en Van Cleef kopiëren eigenlijk hun rollen uit de eerdere twee films. Eli Wallach zet als hyperactieve, druk pratende, diepgelovige, laffe, achterbakse, hebzuchtige en vooral smerige bandiet een humoristisch personage neer dat nog niet eerder in een western voorkwam. Hij is eigenlijk een soort parodie op de slechtheid van de mens (https://nl.wikipedia.org/wiki/
In the gun store, everything Eli Wallach does with the guns is completely unscripted. Wallach knew little about guns, so he was instructed to do whatever he wanted. Most of Enzo Petito's bemused reactions throughout the scene are genuine. The scene where Tuco shoves the open/closed sign in his mouth was also Wallach's idea (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?ref_=tt_trv_trv). Tuco examines a Belgian 10.4mm Galand revolver in the gun shop. This gun was not invented until 1867......In the store scene with Tuco, he and the owner pass by several crates of black powder marked "ACME." ACME was a generic name for companies that came into use in the 1920s to enable them to appear on the first page of most phone books. It would not have been in use in 1862 (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?tab=gf&ref_=tt_trv_gf).
Because the film was set during the Civil War, Leone wanted to preserve a certain sense of accuracy, and went to America to research the film. Among his inspirations were Library of Congress documents and the photographs of legendary photographer Mathew Brady. The film is not completely historically accurate, though. It features the use of dynamite before that particular explosive was invented (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?ref_=tt_trv_trv). When the bridge is blown up, and Tuco and Blondie are hunkered down behind sandbags waiting for the explosion, Clint Eastwood's career came within two feet of ending prematurely. A fist-sized piece of rock shrapnel from the explosion slams into the sandbag right next to Eastwood's head (watch it in slow motion to see the rock flying in) (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?ref_=tt_trv_trv).
The American flags flown by the Union army have 50 stars, 97 years too late for the film's setting (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?tab=gf&ref_=tt_trv_gf). When the two armies battle at the bridge, the Confederates are using the flag with the blue criss-cross on the red field. This is not the Confederate national flag, rather it is the banner of Gen. Robert E. Lee's Army of Northern Virginia. It would have been in battles in the east, not in the west (http://www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?tab=gf&ref_=tt_trv_gf).
When Angel Eyes enters the house at the beginning you can see a radiant station antenna in the background......When Angel Eyes first enters Stevens' house, an electrical tower can be seen in the background over his left shoulder ... When Tuco and Blondie ride their coach up to the mission to recuperate from the desert several power poles are visible in the background to the left. (May only be visible in the wide-screen version). However, one can make the assumption that these are telegraph lines since the telegraph was a common form of long-distance communication during the civil war. Power poles are even visible by the train tracks when Tuco escapes his captive which makes sense since telegraph lines were commonly built along railroads......When Blondie is lifting the heavy bags of gold to load them on his horse, you can see a parked car on the far left (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?tab=gf&ref_=tt_trv_gf).
As an Italian-made film, the sound would not have been recored live. This means that the actors would have spoken whatever they wanted and the dialogue would have been dubbed in post-production. This was the traditional way of making films in Italy and was because of the poor soundproofing in Italian studios and the difficulty of keeping Italian crews and spectators quiet. All the actors in the film spoke in their native languages, and were dubbed into other languages in post-production (Italian, German, Spanish, English, etc.) (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?ref_=tt_trv_trv). After Blondie tells Angel Eyes of six being a perfect number because it is the number of bullets his revolver can carry, the latter gives off a laugh that audibly belongs to neither Lee Van Cleef nor Simon Prescott (Van Cleef's voice-over actor in the extended version of the film). The laugh belongs to Angel Eye's voice actor in the Italian version, Emilio Cigoli, so the presence of his laugh in the English version is a dubbing error in the extended English-language version .... During Tuco's beating in the POW camp, one of the fiddlers stops playing. The singers behind him are still singing but only the music is heard.(www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?tab=gf&ref_=tt_trv_gf).
The skeleton found by Tuco inside the wrong coffin at Sad Hill cemetery, was a real human skeleton. A deceased Spanish actress wrote in her will she wanted to act even after her death (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?ref_=tt_trv_trv).
The Good, the Bad and the Ugly vertelt het verhaal over drie vrijbuiters die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) jacht maken op een goudschat. Hoewel ze elkaar haten, worden ze door een samenloop van omstandigheden gedwongen tot samenwerking. The Good, the Bad and the Ugly is een studie naar de hebzucht in de mens. Iedereen in de film is hebberig, achterbaks, corrupt en amoralistisch. Leone schetst een wereld vol chaos waarin iedereen zijn hoofd boven water moet houden. Het verhaal wordt verteld in een combinatie van experimentele stijloefeningen, cynische humor, actiescènes, opera-achtige dramatiek en episch-historische scènes. In de IMDb Top 250 staat de film op de negende plaats, en is daarmee de hoogst geklasseerde western (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Good,_the_Bad_and_the_Ugly).
In the 1960s Hollywood was still following the The Motion Picture Production Code of 1930 (a.k.a. The Hays Moral Code), especially when it came to westerns. After this film was released, Hollywood had to change its moral standards in order to stay competitive with such foreign-made films. This particular film broke many, if not most, of those standards (www.imdb.com/title/tt0060196/trivia?ref_=tt_trv_trv).
The Motion Picture Production Code was the set of industry moral guidelines that was applied to most United States motion pictures released by major studios from 1930 to 1968. It is also popularly, albeit inaccurately, known as the Hays Code, after Will H. Hays, who was the president of the Motion Picture Producers and Distributors of America (MPPDA) from 1922 to 1945 (https://en.wikipedia.org/wiki/Motion_Picture_Production_Code).
If motion pictures present stories that will affect lives for the better, they can become the most powerful force for the improvement of mankind
...
Motion picture producers recognize the high trust and confidence which have been placed in them by the people of the world and which have made motion pictures a universal form of entertainment.
They recognize their responsibility to the public because of this trust and because entertainment and art are important influences in the life of a nation.
Hence, though regarding motion pictures primarily as entertainment without any explicit purpose of teaching or propaganda, they know that the motion picture within its own field of entertainment may be directly responsible for spiritual or moral progress, for higher types of social life, and for much correct thinking (www.artsreformation.com/a001/hays-code.html) (www.und.edu/instruct/cjacobs/ProductionCode.htm).
Malaga
Malaga is de op vijf na grootste stad van Spanje, en in Andalusië is het zelfs de op één na grootste stad (www.ditisandalusie.nl/malaga).
Málaga is een gemeente en de op één na grootste stad van Andalusië, en de op vijf na grootste stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Málaga. ... De stad ligt aan de Middellandse Zee, aan de toeristische Costa del Sol en op slechts 100 kilometer afstand van de Straat van Gibraltar. Málaga wordt omgeven door bergen, de zogenaamde “Heuvels van Axarquía” en wordt doorkruist door twee rivieren, de Guadalmedina en de Guadalhorce die beide uitmonden in de Middellandse Zee. De stad heeft een zomers mediterraan klimaat, maar heeft geen last van de extreme hitte zoals Sevilla en kent zeer milde winters met temperaturen rond de 20 graden. De inwoners van Málaga staan bekend als “Malagueños” en in de volksmond soms als “boquerones” (sardines) (https://nl.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1laga_(stad)).
De strategische ligging aan de Middellandse Zee heeft altijd Malaga een aantrekkelijk gemaakt voor buitenlandse invasies. De eerste nederzetting in Malaga werd gemaakt door de Feniciërs, die de stad gesticht hebben, meer het 3000 jaar geleden. De stad, toen Malaka genoemd, werd gebruikt als een commercieel centrum, en benut vanwege zijn rijkdom in de metalen zoals zilver en koper.
De Fenicische periode duurde tot ongeveer 550 v. Chr waar Malaga werd veroverd door de Carthagers, die de controle hadden over alle handel in het gebied. De Carthaagse dominanten eindigde in 218 v. Chr toen de Romeinen Malaga en andere delen van Spanje binnenkwamen (www.ditisandalusie.nl/malaga/geschiedenis).
Málaga stond zeer kort onder het Franse bewind van Napoleon Bonaparte, van 1810 tot 1812. In dat laatste jaar werd namelijk de Constitutie van Cádiz getekend, waardoor het weer een Spaanse stad werd, en haar eigen burgemeester mocht aanstellen. Tijdens de Industriële revolutie was Málaga de belangrijkste industriestad van Spanje, belangrijker zelfs dan Madrid en Barcelona. Málaga kreeg in die tijd dan ook de bijnaam “Fabrieksstad”. Málaga was in de 19e eeuw een belangrijk centrum van liberale politieke ideeën, die protesteerden tegen de regering. De 19e eeuw was een roerige periode in de Spaanse geschiedenis, en Málaga was de uitvalsbasis voor vele revolutionaire bewegingen in opstand tegen de regering. Op 11 februari 1873 verliet koning Amadeus van Savoye de troon en ontstond de “Eerste Spaanse Republiek”. Málaga was fel tegen deze Spaanse eenwording, en verklaarde zichzelf een ‘kanton’, dat de start van de ‘Kantonnale Revolutie’ in Spanje betekende.
....
Na de val van het Francoregime heeft Málaga zich opgewerkt tot een van de economische centra van Spanje. Met name sinds het jaar 2000 heeft de stad een belangrijke positie ingenomen op cultureel en economisch gebied. De stad heeft inmiddels haar eigen Picassomuseum en een Moderne Kunstmuseum. Economisch gezien zorgt de stad voor ongeveer de helft van de handel in Andalusië, en verwacht wordt dat de stad zal groeien na de uitbreiding van het vliegveld, de nieuwe verbinding met de hogesnelheidslijn naar Madrid en de aanleg van een metronetwerk (https://nl.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1laga_(stad)). Er zijn diverse bezienswaardigheden in Malaga, Andalusië.
De bezienswaardigheden in Malaga zijn niet zo bekend als in andere steden maar als je in Malaga bent en je wilt wat zien dan zijn de onderstaande bezienswaardigheden zeker de moeite waard om te bezoeken. ... Malaga heeft net als Barcelona en Valencia een strand dit is ook één van de dingen die deze steden zo aantrekkelijk maakt (www.carihuela.tips/malaga/).
De kathedraal van Malaga is tussen de 16e en 18e eeuw gebouwd en heeft dan ook verschillende stijlen. De kathedraal is schitterend om van de buitenkant te zien maar het is zeker aan te raden om naar binnen te gaan en ook het museum te bezoeken. Als je in Malaga bent kan je niet om de kathedraal heen het is gelegen aan de Plaza del Obispo (www.carihuela.tips/malaga/). De bouw van de kathedraal in Malaga begon in 1528 na de verovering van Malaga door christenen. Het werd gebouwd op de top van een voormalige moskee, die werd vernietigd toen de Moren de stad verloren. De bouw was pas in 1782 klaar, dus het heeft vele verschillende bouwstijlen, zoals een Gotisch fundament, Renaissance gevels en Barok torens (www.ditisandalusie.nl/malaga/bezienswaardigheden/kathedraal).
Het fort Alcazaba welke in de 11e eeuw is gebouwd en Castillo de Gibralfaro welke gebouwd is in de 14de en 15de eeuw zijn twee bezienswaardigheden die je gezien moet hebben als je in Malaga bent (www.carihuela.tips/malaga/). La Alcazaba is een militair gebouw gebouwd door de Moren in de 11e eeuw op de resten van een Romeinse vesting. Het Alcazaba diende destijds als paleis van de gouverneurs van de stad. Het fort ligt op een heuveltop met mooi uitzicht over de stad en de zee en bestond oorspronkelijk uit drie wanden om te beschermen (er zijn er nog twee over), meer dan 100 torens en een deel met een superieure woonwijk inclusief 3 paleizen. Het is de best bewaarde Alcazaba (van het Arabische Al-qasbah, قصبة, wat betekent "citadel") in Spanje (www.ditisandalusie.nl/malaga/bezienswaardigheden/alcazaba). De bezienswaardigheid Castillo de Gibralfaro in Malaga (Gibralfaro kasteel/fort) is gelegen boven het Alcazaba en is verbonden door een pad aan de oostzijde van het Alcazaba. Het werd gebouwd in de 14de en 15de eeuw door de islamitische koning Yusuf, op de plek van een Fenicische vuurtoren bekend als Yabal-Faruk, en een oudere moslim kasteel gebouwd door Abdar-Rahman I. De naam is afgeleid van het Arabische woord Yabal (berg) en het Griekse woord Faruk (de vuurtoren). Het kasteel werd gebouwd als een vesting om de Alcazaba te verdedigen (www.ditisandalusie.nl/malaga/bezienswaardigheden/gibralfaro).
Malaga is de stad waar de grote kunstenaar Picasso is geboren. Als je in Malaga bent kan je de 233 werken van de kunstenaar bewonderen. Het museum ligt op loopafstand van het geboortehuis van Picasso. Het museum is gevestigd in een gebouw uit de 16e eeuw en je kunt het vinden aan de Palacio de Buenavista (www.carihuela.tips/malaga/).
Pablo Picasso was the most dominant and influential artist of the first half of the twentieth century. Associated most of all with pioneering Cubism, alongside Georges Braque, he also invented collage and made major contributions to Symbolism and Surrealism. He saw himself above all as a painter, yet his sculpture was greatly influential, and he also explored areas as diverse as printmaking and ceramics. Finally, he was a famously charismatic personality; his many relationships with women not only filtered into his art but also may have directed its course, and his behavior has come to embody that of the bohemian modern artist in the popular imagination (www.theartstory.org/artist-picasso-pablo.htm).
Picasso
Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso (Málaga, 25 oktober 1881 – Mougins, 8 april 1973) was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist. Hij was een van de bekendste Spaanse kunstschilders..... Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Picasso in Parijs, terwijl de stad door de Duitsers was bezet. Picasso's artistieke stijl paste niet in de nazi-opvattingen over kunst, zodat hij niet in staat was om zijn werk te laten zien tijdens deze periode. .... Picasso bleef neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog en weigerde om te vechten voor enige zijde of land. Sommige van zijn tijdgenoten vonden dat zijn pacifisme meer te maken had met lafheid dan met principe. Een artikel in The New Yorker noemde hem “a coward, who sat out two world wars while his friends were suffering and dying” ("een lafaard, die twee wereldoorlogen uitzat, terwijl zijn vrienden leden en stierven"). Als Spaans burger in Frankrijk werd Picasso niet gedwongen om te vechten tegen de binnenvallende Duitsers in beide wereldoorlogen. In de Spaanse Burgeroorlog werd militaire dienst voor Spanjaarden die in het buitenland woonden optioneel en zou een vrijwillige terugkeer naar het land inhouden. Terwijl Picasso zich woedend en veroordelend uitliet over Francisco Franco en de fascisten door middel van zijn kunst, heeft hij niet de wapens tegen hen gericht. Hij bleef ook afzijdig van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging tijdens zijn jeugd ondanks zijn algemene ondersteuning en vriendelijkheid ten opzichte van activisten. ..... Picasso's loopbaan kan worden ingedeeld in verschillende perioden. Samen met Georges Braque ontwikkelde hij in de jaren 1905 - 1915 het kubisme.
Picasso heeft tijdens zijn leven enorm veel kunstwerken gemaakt. Er is geen officiële lijst waarin zijn gehele oeuvre staat opgesomd. Hieronder volgt daarom een globaal overzicht van Picasso’s oeuvre, waarin de belangrijkste werken worden genoemd binnen de betreffende perioden van Picasso's loopbaan.
Tijdens Picasso's blauwe periode, de tijd dat hij in armoede in Parijs woonde (1901-1904), maakt hij sombere schilderijen in donkere en sombere kleuren, hoofdzakelijk blauw, groen, zwart en paars. Deze kleuren symboliseren de koude, de dood en kwetsbaarheid van het bestaan. Voorbeelden van werken uit Picasso's blauwe periode zijn Desemparats (1903) en The Madman (1904).
Geleidelijk werd Picasso bekender en kreeg hij zijn eerste successen. Ook kreeg hij aan het einde van zijn blauwe periode een relatie met Fernande Olivier. Picasso werd minder somber, wat in zijn schilderijen tot uitdrukking kwam door het gebruik van zachte tinten blauw en roze. Door het vele gebruik van roze kleuren in het werk uit deze periode, heeft de periode de naam ‘roze periode’ meegekregen. De onderwerpen van zijn schilderijen zijn in deze periode vaak geïnspireerd op het circus, dat Picasso en Fernande vaak samen bezochten.....In Parijs kwam Picasso in aanraking met primitieve Afrikaanse en Polynesische beeldhouwwerken, die hem inspireerden tot het afbeelden van totemfiguren en maskers in zijn schilderijen. Picasso experimenteerde constant met nieuwe technieken en werkte aan een minder naturalistische, meer geometrische stijl. Door een hardere en strakkere uitdrukkingswijze en het gebruik van meer en dikkere lagen verf ontstond een geheel nieuwe stijl: het kubisme. Samen met Georges Braque wordt Picasso gezien als uitvinder van deze moderne kunststroming. Enkele belangrijke werken uit de kubistische periode van Picasso zijn Les Demoiselles d'Avignon (1907), dat wordt gezien als het eerste kubistische werk en Blanquita Suárez (1917).
Door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog moesten veel vrienden van Picasso in militaire dienst, waardoor Picasso zich eenzaam en afgezonderd voelde. Toen in 1915 zijn geliefde ‘Eva’ ook nog overleed werden deze gevoelens nog sterker. Picasso kon zich niet meer concentreren op zijn werk en werd depressief. In 1917 werd Picasso door Jean Cocteau meegenomen naar Rome, waar hij achterdoeken, decors en kostuums ging ontwerpen voor een Russisch balletgezelschap genaamd Les Ballets Russes. Picasso verdiepte zich in de klassieke kunst en trouwde een lid van het balletgezelschap. Picasso's nieuwe vrouw maakte van hem een kunstenaar voor de hogere kringen en Picasso leidde vanaf dat moment een snobistisch leven. In deze periode maakte Picasso vooral schilderijen die doen denken aan de stijl van de renaissance en het neoclassicisme. Voorbeelden van klassieke werken van Picasso zijn De absintdrinker en Zelfportret.
Tussen 1925 en 1930 ontstond in Europa een nieuwe kunststroming die uiteindelijk net zo belangrijk werd als het kubisme: het surrealisme. Picasso raakte beïnvloed door deze nieuwe stijl en experimenteerde verder met vormen, stijlen en kleuren. In zijn surrealistische periode maakte Picasso surrealistische schilderijen en ijzerdraadconstructies. Een voorbeeld van een surrealistisch werk van Picasso is De dans.
Via het surrealisme kwam Picasso terecht bij abstracte werken. Hij ging steeds abstracter werken, maar er bleef altijd sprake van figuratie. Voorbeelden van abstracte werken van Picasso zijn Abstract hoofd en Abstract portret. Dit is de meest bekende periode, ook wel de Picasso-stijl genoemd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso).
Cubism was a truly revolutionary style of modern art developed by Pablo Picasso and Georges Braques. It was the first style of abstract art which evolved at the beginning of the 20th century in response to a world that was changing with unprecedented speed. Cubism was an attempt by artists to revitalise the tired traditions of Western art which they believed had run their course. The Cubists challenged conventional forms of representation, such as perspective, which had been the rule since the Renaissance. Their aim was to develop a new way of seeing which reflected the modern age .... Artists needed a more radical approach - a 'new way of seeing' that expanded the possibilities of art in the same way that technology was extending the boundaries of communication and travel. This new way of seeing was called Cubism - the first abstract style of modern art. Picasso and Braque developed their ideas on Cubism around 1907 in Paris and their starting point was a common interest in the later paintings of Paul Cézanne.(www.artyfactory.com/art_appreciation/art_movements/cubism.htm).
In de Zuid-Spaanse stad Málaga kun je met een gerust hart een biertje bestellen. Van 75 onderzochte steden wereldwijd is Málaga op drie na het goedkoopste, zo stelt de Bier Prijs Index [in 2015] (http://inspanje.nl/costa-del-sol/8488/op-drie-steden-na-drink-je-het-goedkoopste-bier-in-malaga/).
Bij Malaga denk ik niet aan bier, maar aan ijs. Malaga-ijs zou iets van rum-rozijnen zijn?
Malaga
Fresh milk, a teaspoon of Malaga and a handful of raisins; blend it all together and you have our new Malaga flavor! Malaga, a fortified dessert wine named after the Spanish city of Malaga is produced from overripe grapes. The natural carmel mahogany sweetness of raisins added to the mixture bring a delicate flavor to the ice cream and highlight the Malaga wine. This playful, fragrant and pleasant ice cream flavor offers true goodness that you will wish to taste again and again (http://angelato.eu/?p=106) (www.icecreamnation.org/2016/03/malaga-raisin-ice-cream/).
Málaga, known in the U.S. as “Rum Raisin.” The Sicilians were the first ones to create Málaga gelato, which was originally made with wine instead of rum. The raisins were soaked overnight and mixed into vanilla gelato, providing a sweet burst of alcohol in every bite (www.pregelamerica.com/vftt/index.php/2015/01/when-rum-met-raisin/).
This unique flavor was first made with Málaga raisins, which have a high concentration of natural sugar. They are a prized raisin in Europe, and are the result of sun-drying the Muscat of the Alexandria grape – a variety of the Muskat family which is one of the oldest in the world. Thought to have originated in Egypt, the Muscat grape was propagated by the Greeks and the Romans to create a deliciously sweet wine. .... Due to their naturally sweet taste, Málaga raisins are different than others, as they do not require additives such as dextrose, sulfites or sucrose to improve appearance or taste.
Málaga raisins were also cultivated and perfected by natives of La Axarquía, a historic region in Spain’s southern city of Málaga. The raisins are so popular that tourists today are encouraged to take the famous Raisin Route Tour called the “Ruta de la Pasa,” which takes them through whitewashed Moorish villages. However, it was the Italians who first soaked the raisins in Marsala wine to make creamy Málaga gelato. Marsala is a wine from Marsala, Sicily, and can be easily interchanged with rum as they both share a similarly sweet and light flavor profile. Hence, “Rum Raisin” was born (www.pregelamerica.com/vftt/index.php/2015/01/when-rum-met-raisin/).
Malaga-ijs wordt gemaakt met in rum gedrenkte rozijnen. Dan zit er een beetje alcohol in. Maar je kan het roomijs ook maken met 2 theelepels rum aroma, dan zit er geen alcohol in (www.goeievraag.nl/eten-drinken/overig/vraag/284301/alcohol-malaga-ijs). Al zit er tegenwoordig geen rum in maar water (zie https://remkovar.wordpress.com/2008/07/16/wat-zatzit-er-in-malaga-ijs/). Al hangt het af van het gebruikte recept (zie http://www.goeievraag.nl/eten-drinken/overig/vraag/284301/alcohol-malaga-ijs).
Fiona de Lange noemt Pater Lieven Bruin (6,5%) van brouwerij Van Den Bossche een beetje het malaga ijs onder de bieren (http://bier.blog.nl/biernieuws/2009/12/24/pater-lieven-bruin-een-chocoladetoetje-voor-kerst).
Casa Mira is de bekendste ijssalon in Málaga. Vele Malagueños zijn opgegroeid met Casa Mira als dé plaats waar je een ijsje gaat eten of waar je geniet van een fris zomers drankje. Sinds 1890 hebben verschillende generaties van de familie Mira in het bedrijf gewerkt. Het is een ambachtelijk familiebedrijf dat zich goed staande heeft weten te houden tussen de moderne ketens. ..Turrón ijs (nougat ijs) is het meest bekende en geliefde ijs dat Casa Mira verkoopt. Een aparte smaak, maar absoluut een aanrader! Het is naar eigen recept gemaakt en net als alle andere smaken wordt het dagelijks vers bereid in de ijssalon......Bestel je een ‘blanco y negro’ dan krijg je zwarte koffie uit de vriezer in combinatie met een bolletje ijs. Om het compleet te maken kun je er nog een toef slagroom bovenop krijgen.... Casa Mira verkoopt ook repen noga met amandelen en honing (turrón) (http://www.beleefmalaga.nl/eten-drinken/ijs/malaga-ijs-eten/).
De wijk La Victoria is misschien niet zo mooi als het stadshart van Málaga, maar toch valt er best wat te ontdekken in deze historische wijk.
Loop vanaf Plaza de la Merced via calle Victoria de gelijknamige wijk in en beleef nóg meer van Málaga.
....
La Victoria is vernoemd naar één van de belangrijkste kerken in Málaga, basiliek Santuario de la Victoria (basiliek van de overwinning). De kerk staat aan het einde van calle Compás de la Victoria. Vanaf deze locatie zijn in 1487 de Moren uit Málaga verdreven. Later is hier de basiliek gebouwd.
....
Liefhebbers van speciaal bieren zitten goed bij La Botica de la Cerveca (calle la Victoria). Ze schenken en verkopen hier allerlei soorten bier uit diverse landen. Met enige regelmaat zijn er ook proeverijen en workshops (www.beleefmalaga.nl/ontdek-la-victoria-malaga/).
La Botica de la Cerveza
Calle Victoria, 13
29012 Málaga
(hwww.laboticadelacerveza.com/
content/8-donde-estamos)
Dit bier Malagueño oorsprong genoemd naar de patroonheilige van de stad. Het bestaan ervan is altijd gekoppeld aan de hoofdstad van de Costa del Sol en het bewijs is hun slogan: "Malaguena en Exquisite". Zitten in de voorkant van het strand te genieten van de gebakken vis in het gebied en een goede cane is een van de geneugten meest begeerd door toeristen. Als u de provincie benaderen niet om te proberen het bier essentie van Malaga (http://blog.fuertehoteles.com/top-ten/cervezas-andaluzas). De brouwerij schijnt in 1928 te zijn opgericht door Don Luis Franquelo Carrasco (zie http://malagaysushistorias.blogspot.nl/2012/01/historia-de-la-popular-cerveza.html). Als logo hebben ze een dikke zwetende Duitser:
El 8 de septiembre de 1928, día de la virgen de la Victoria, el fundador de Cervezas Victoria inauguró su fábrica en Málaga. Diez años después, durante un viaje a Alemania, creó un personaje; el típico turista alemán, situado en un entorno malagueño. Entonces no imaginó que tanto el personaje como su cerveza llegarían a convertirse en los símbolos más representativos de Málaga, de lo exquisito de sus costumbres y de su gracia (www.cervezavictoria.es/historia.php): Op 8 september 1928, de dag van de Maagd van Victoria,
de stichter van Victoria Beers opende haar fabriek in Malaga. Tien jaar later, tijdens een reis naar Duitsland, creëerde hij een personage; de typische Duitse toerist, gelegen in één Malagueño omgeving. Dan heeft hij niet voorstellen dat zowel het karakter en zijn bier ging over te worden
de meest representatieve symbolen van Malaga, de exquise van hun gewoonten en gratie. CERVEZA VICTORIA wordt geproduceerd door de methode traditionele trage rijping met een minimum van 2 weken blijft zorgen voor een hoge kwaliteit van het product. Het is goud en licht, met fijne en overvloedige belletjes. . Soft, dichte noten van geroosterde granen en verse uitstek Copyright Cerveza Victoria 2010 | (www.cervezavictoria.es/historia.php).
Bier Rebeldia
Dit project werd slechts een paar jaar dankzij een doel van zelf - werkgelegenheid rijpte in "La Casa Invisible" vestigingsplaats momentum. In het eerste jaar van de operatie hebben deze jonge ondernemers hun bier dankzij de grote brouwers andere delen van Andalusië die wilden verbeterd om ondernemers te helpen. Als je naar Malaga te komen kunt u dit bier pasgeboren die proberen is langzaam het maken van zijn plaats in de regionale industrie (http://blog.fuertehoteles.com/top-ten/cervezas-andaluzas).
Rebeldia is a unique artesan beer produced in Málaga using natural techniques and ingredients. But Rebeldia is more than just a new local beer, it is also a business that is looking to develop a new social economic model in the labour market. The team work in a cooperative with horizontal management. They work with local distributors, direct sales through the Casa Invisible and consumer groups (www.lachispa.net/2013/artesan-beer-rebeldia/). Er was een crowdfundingactie.
The beer scene in Málaga is rapidly growing as the cult of artisan beer is taking on. The number of restaurants offering alternatives to the traditional industrial brands are still scarce, but a number of specialized outlets can get you quickly acquainted with the world of craft beer. Most of these shops or bars carry local brews. In particular, two local brands stand out: Malaqa (Málaga) and La Catarina (Marbella) (http://janthonisen.com/blog/2014/10/10/drink-local-malaga-beers/). In Malaga city centre alone, Cervecería Arte&Sana (Plaza de la Merced), Whybeer (Calle Dos Aceros) and La Botica de la Cerveza (Calle Victoria) are new establishments selling a range of artisan beers from all over the world. Across the Alameda in Soho, painters and builders are working hard to get ready El Rincón de Cervecero (Calle Casas de Campo) and there are others on the way (www.surinenglish.com/20140611/news/costasol-malaga/beer-know-201406111149.html).
Wil je eens wat anders proberen dan het normale koude biertje van de bekende merken, ga dan eens voor het bier gemaakt van aloe vera of stevia. Er zijn twee soorten bier die het in Málaga opgezette bedrijf Biostevia verkoopt welke daarnaast gemaakt worden in de Axarquia streek door het bedrijf Rudis, beiden afkomstig uit Veléz Málaga.
Onder de merknaam Campo Sweet verkoopt Biostevia niet alleen jam, marmelade, zoetjes, chocolade, drankjes en cosmetica maar nu ook echt bier. Dat bier is niet op de normale manier gemaakt maar met als hoofdingrediënten aloe vera en/of stevia. Deze biersoorten worden door het in de Axarquia streek gelegen artisanale bierbrouwerij Rudis gemaakt.
Volgens de bierbrouwer zijn het twee verschillende biersoorten. Het bier gemaakt van stevia is zoet van smaak en neigt meer naar een vrouwelijk publiek terwijl het bier gemaakt van aloe vera een beetje zuur smaakt en meer gedronken wordt door mannen. Beide biersoorten hebben 4,5% alcohol en zijn 100% gemaakt van natuurlijke producten, geen chemicaliën dus.
Volgens de bierbrouwer zijn het twee verschillende biersoorten. Het bier gemaakt van stevia is zoet van smaak en neigt meer naar een vrouwelijk publiek terwijl het bier gemaakt van aloe vera een beetje zuur smaakt en meer gedronken wordt door mannen. Beide biersoorten hebben 4,5% alcohol en zijn 100% gemaakt van natuurlijke producten, geen chemicaliën dus (www.spanjevandaag.com/
12/11/2015/bier-gemaakt-van-aloe-vera-of-stevia-afkomstig-uit-de-axarquia-streek/).
Cerveza Malaqa
Calle del Alcalde Guillermo Rein, 158 Málaga 29006 Málaga
Founded by the two friends Army Nougues and Pablo López in 2013, Cerveza Malaqa is located in the San Luis polígono of Málaga, just south of the university campus. Touted as the most successful microbrewery in Málaga (http://janthonisen.com/blog/2014/10/10/drink-local-malaga-beers/).
La Catarina Craft Beer
Calle Gabriel Celaya 6, Pol. Ind. La Campana 29660 Nueva Andalucía
The lovechild of founder Skander Allani, his partner Ignacio Garvayo and master brewer Alessio Allegretti, this brewpub opened its doors in august 2013. A year later they offered their first brew, a refreshing and floral blonde ale (http://janthonisen.com/blog/2014/10/10/drink-local-malaga-beers/).
Ze brouwen o.a. Golden Mile (5,1%), Sierra Blanca (5,3%), Altos Hornos (6,3%) en Cruz de Juanar (6,8%) (zie http://lacatarinacraft.com/nuestras-cervezas/)
Although not a brewery but a beer shop, La Domadora y el León in Frigiliana makes one of the most promising brews in the province, an APA-style ale they have dubbed a tropical pale ale: “La Axarcä“, a fruity beer with hints of mango and citrus. Also worth mentioning is the APA of Trinidad, a family-run brewery in Alhaurín el Grande and the hoppy APA “Project Fear” from 84 Brewers in Málaga (http://janthonisen.com/blog/2014/10/10/drink-local-malaga-beers/).
At the forefront of the local ‘craft beer revolution’ (a term coined by the long established North American micro-brewery movement) are Javier León and Charo Barco.
Owners of La Domadora y El León (the Lion Tamer and the Lion, inspired by a favourite painting), a beer business now based in the centre of Frigiliana, the pair are passionate about their product. They sell over two hundred kinds in their shop, they distribute Spanish craft beers and they make their own too, La Axarca Tropical Pale Ale.
Javier, who was born in Switzerland but is Spanish, and Charo, whose family comes from Seville, met in Madrid when they were both working in marketing and looking for a life change.
“Five years ago we were in a meeting about marketing at a big exhibition in Madrid and we were bored and hungry and found a place with a beer-tasting session. It was very surprising for us because for the first time we found Spanish craft beer and we saw a new way to develop our business and a new life,” they explain.
Javier and Charo set up shop first in Nerja but recently moved to their preferred base of Frigiliana, where they live, a place that Charo had loved from childhood holidays.
The shop itself is an attractive space, like an arty warehouse with pallets of beer ready to be distributed on one side and shelves stacked with beer bottles from all over the world on the other.
A sign on one wall reads, “Beer is cheaper than therapy,” while words painted on another announce, “The battle for the best beer.”
The lion tamer and the lion certainly know their stuff. And they are all too conscious that theirs is a nascent industry with few standards and regulations yet in place. It’s all too easy to contaminate beer, which isn’t life-threatening but can result in a nasty brew.
As Javier explains, it has always been difficult to make beer in Andalucía because it is very hard to maintain the right cool temperatures needed to ferment beer and to keep something that is essentially a live food product throughout the heat of the summer.
All the ingredients (besides water) are imported. Hops, which will not thrive with too much sunshine or light, come from America, the UK, northern Europe or New Zealand.
While barley does grow well in Spain, it is only grown in huge quantities by the major beer producers - 93 per cent of the beer in Spain is produced by just three huge companies - who have their own exclusive maltings where whole barley grains are toasted to varying levels. And yeast too comes from abroad.
As distributors, the couple only work with Spanish beers, to support them in the economic crisis, and as Charo says, they personally know and are friends with many of the small breweries they deal with. And of course, they make their own beer - named after the curious currency designed for use in La Axarquía.
“We have worked hard to create a beer that is refreshing and can be drunk every day and combines well with the local food, with fried fish and goats’ cheese”. For the moment, until they can find their own premises in Frigiliana, Javier and Charo are what is know rather romantically as gypsy brewers, renting out microbrewery space where and when they can (www.surinenglish.com/20140611/
news/costasol-malaga/beer-know-201406111149.html).
Domadora de leones
Autor: Leonard Foujita
Fecha: 1930
Museo: Petit Palais de Ginebra
Características: 147 x 91 cm.
Estilo:
Material: Oleo sobre lienzo
Copyright: (C) ARTEHISTORIA
Tsuguharu-Léonard Foujita (藤田 嗣治, Fujita Tsuguharu; Tokio, 27 november 1886 - Zürich, 29 januari 1968) was een Japans-Frans kunstschilder en graficus.
Foujita was de zoon van een Japanse generaal en bezocht de Tokyo University of the Arts. Zijn Japanse carrière begon veelbelovend en hij kreeg zelfs portretopdrachten vanuit de keizerlijke familie. Na een reis naar Engeland en Frankrijk in 1912 ontdekte hij echter de modernistische West-Europese kunst en verhuisde in 1913 naar Parijs. Daar verkeerde hij onder vooraanstaande avant-gardistische kunstenaars, zoals Georges Braque, Henri Matisse, Fernand Léger, Jean Cocteau, Juan Gris en Pablo Picasso. .... Hij groeide uit tot een gevierd kunstenaar en was in de jaren twintig aanwezig op vrijwel alle belangrijke West-Europese exposities van moderne kunst.
In 1931 reisde Foujita door Latijns-Amerika en in 1933 keerde hij terug naar Japan, waar hij groots werd onthaald. In Japan werkte hij als propagandistisch oorlogsschilder voor het Japans Keizerlijk Leger. Na de oorlog keerde hij terug naar Frankrijk. Hij werd katholiek, nam het Franse staatsburgerschap aan, en noemde zich voortaan Léonard. Foujita was ridder in het Légion d’honneur. Hij overleed in 1968 aan longkanker (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsuguharu_Foujita).
Leonard Tsuguoharu Foujita (藤田嗣治Fujita Tsuguharu, 27 november 1886-29 januari 1968) was een schilder en graficus geboren in Tokyo, Japan In 1910 toen hij vierentwintig jaar oud was studeerde af wat nu de Tokyo National University of Fine Arts and Music is. Drie jaar later ging hij naar Montparnasse in Parijs, Frankrijk. . Toen hij daar aankwam, kende hij niemand maar snel ontmoette hij Amedeo Modigliani, Pascin, Chaim Soutine en Fernand Leger en werd bevriend met Juan Gris, Pablo Picasso en Henri Matisse. Foujita beweerde in zijn memoires dat hij Picasso minder dan een week na zijn aankomst ontmoette, maar een biograaf, toont duidelijk aan dat het enkele maanden duurde voordat hij Picasso ontmoette (http://nl.peterpappot.com/painters/pappot/F/29/).
Fujita Tsuguharu, ca. 1920s (1886-1968) (http://apjjf.org/-Asato-Ikeda/3432/article.html)
Cadiz
Cadiz is een havenstad die ligt aan de Golf van Cadiz. Het is een typische Andalusische stad met bekende historische bouwwerken (www.ditisandalusie.nl/cadiz).
Cádiz is gelegen in Andalusië aan de Golf van Cádiz en telt 127.200 inwoners (2008). Het is een van de Andalusische havensteden die niet aan de Middellandse Zee liggen, noordwestelijk van de Zuilen van Hercules. De goed beschutte haven is een in- en uitvoerhaven en fungeert ook als vissers- en passagiershaven (veerdienst op de Canarische Eilanden). De industrie omvat scheepsbouw en -reparatie (een van de grootste werven van Spanje) maar ook machine- en vliegtuigindustrie. Er is een militair vliegveld. Cádiz ligt op de punt van een smalle landtong en wordt aan drie zijden door water omgeven; een 1400 m lange verkeersbrug verbindt de stad via de kortste weg met de vastelandzijde. Ook is er een verbinding met San Fernando in het zuiden. De belangrijkste gebouwen zijn de neoclassicistische kathedraal (1722-1838; met museum) en de Filippo-Nerikerk met werken van Murillo.
Door haar gelijkenis met Havana, de hoofdstad van Cuba en tevens zusterstad van Cádiz, wordt Cádiz ook wel 'Klein Havana' of het 'Havana van Europa' genoemd. Deze gelijkenis komt met name door de malecón, een wereldberoemde boulevard in de Cubaanse hoofdstad die sterk overeenkomt met de malecón in Cádiz. (https://nl.wikipedia.org/wiki/C%C3%A1diz_(stad)).
Cádiz werd rond 1100 v.Chr. gesticht door kolonisten uit het Fenicische Tyrus, onder de naam Gadir, wat ommuurde stad betekent.
Volgens een andere bron ontstond de stad pas in de 9e eeuw v.Chr. (Mierse, 2004). De huidige landtong was destijds nog een eiland, waardoor de stad, die op de noordwestelijke punt ervan lag, relatief eenvoudig te verdedigen was. Het hoofddoel van de stichters was door middel van handel het zilver te verkrijgen dat in de streek rond het huidige Huelva door de lokale heersers, volgens sommigen de legendarische stadstaat Tartessos, gewonnen werd. Gadir was de belangrijkste Fenicische stad van het Iberische Schiereiland. Omstreeks 500 v.Chr. nam Carthago, oorspronkelijk eveneens een kolonie van Tyrus, de stad over.
Later werd het deel van het Romeinse Rijk en kreeg het de naam Gades (209 v.Chr.). Door de Visigoten verwoest, werd Cádiz vanaf 711 opnieuw een grote uitvoerhaven onder de Moren, maar verviel in 1262 nadat de Castiliaanse vorsten het beheersten. Groot was de bloei, toen na 1492 Cádiz lange tijd het monopolie van de vaart op Midden-Amerika had. In september 1493 vertrok Christoffel Columbus vanuit Cádiz voor de tweede keer naar Amerika. Als thuisbasis van de Zilvervloot werd het vele malen door de Engelsen en Nederlanders aangevallen (o.a. ingenomen en geplunderd in 1596). Napoleon belegerde de stad tevergeefs. In 1812 werd ze middelpunt van de nationale beweging, in 1820 en 1868 uitgangspunt van liberale revolutie. Manuel de Falla, een van de bekendste Spaanse componisten, werd in Cádiz geboren en ligt er begraven (https://nl.wikipedia.org/wiki/C%C3%A1diz_(stad)) (www.ditisandalusie.nl/cadiz/geschiedenis). De stad heeft verschillende bezienswaardigheden, waaronder:
Cádiz' beautiful yellow-domed cathedral is an impressively proportioned baroque-neoclassical construction, best appreciated from seafront Campo del Sur in the evening sun. Though commissioned in 1716, the project wasn't finished until 1838, by which time neoclassical elements (the dome, towers and main facade) had diluted architect Vicente Acero's original baroque plan (www.lonelyplanet.com/spain/andalucia/cadiz/sights/religious/catedral-de-cadiz).
Het oorspronkelijke Gran Teatro werd gebouwd in 1871 door de architect del Alamo García, en werd verwoest door een brand in augustus 1881. Het huidige theater werd gebouwd tussen 1884 en 1905 op de resten van de vorige Gran Teatro (www.ditisandalusie.nl/cadiz/bezienswaardigheden).
In de 19e eeuw werd Plaza San Antonio beschouwd als het belangrijkste plein van Cádiz. Het is een prachtig plein, omringd door een aantal herenhuizen gebouwd in neo-klassieke architectuur of Isabelline gotische stijl (www.ditisandalusie.nl/cadiz/bezienswaardigheden)
In de 18e eeuw had Cádiz meer dan 160 torens van waaruit lokale handelaren de zee over konden kijken voor aankomende koopvaardijschepen. Deze torens maakten vaak deel uit van de koopmanshuizen. De Torre Tavira, die genoemd is naar de oorspronkelijke eigenaar, is de langste overgebleven wachttoren (www.ditisandalusie.nl/cadiz/bezienswaardigheden).
Cerveza Maier is een bierbrouwerij in Cadiz.
Cerveza Maier S.L. - Cuna Vieja, 4 11001 Cádiz
MAIER es la primera cerveza artesana 100% producida en la ciudad de Cádiz. A mediados del siglo XIX, época de esplendor económico y cultural de la ciudad, y pocos años después de la retirada de Napoleón y de la famosa constitución de 1812 "La Pepa", llega a Cádiz un Bávaro llamado Carlos Maier para crear la Gran Fábrica de Cervezas y Gaseosas Seltz y Aguas de Soda Carlos Maier.
Es en su honor y con la intención de continuar con esa tradición cervecera, el motivo por el que tiene su nombre esta espumosa aventura (www.cervezamaier.com/).
Ze brouwen diverse bieren:
En dat was al weer het einde van deze virtuele rondrit door het Zuiden van Spanje...
Nu ik zo deze kaart zie is Andalusië ook met de Costa del Sol...
Wanneer u aan de Costa del Sol verblijft en van vis houdt kunt u uw geluk niet op.... Favoriete visgerechten zijn pescado frito, gefrituurde vis en espetos, aan een spies boven houtvuur gegrilde vis. In de chiringuitos aan het strand is pescadito, vers gebakken vis, zeer in trek. Niet te missen op de menukaart is paella, die door iedere kok anders bereid wordt. Meestal bevat het gerecht rijst, mosselen, kip, varkensvlees en is het gekruid met saffraan. .... Eveneens karakteristiek voor Andalusië zijn de soepen gazpacho en ajoblanco, een koude tomatensoep en witte knoflooksoep. Zoetekauwen kunnen als nagerecht kiezen voor vers fruit, ijs, pudding of taart, waarin u vaak oriëntaalse smaken zult herkennen. Niet te vergeten natuurlijk zijn de tapas. In de namiddag kunt u in bars (tascas) en tabernas terecht voor deze kleine hapjes en daarbij drinkt u een glas wijn of bier. Tapas bestaan uit een selectie van ham, kazen, vleeswaren en vis- en schaaldieren. Wanneer u tapas gaat eten krijgt u de mogelijkheid om allerlei plaatselijke producten te proberen (http://royalcostadelsol.nl/reisinformatie/eten-en-drinken).
Torremolinos is de populairste badplaats aan de Costa del Sol. Hoogbouw kenmerkt de plaats, maar in de oude visserswijk vindt u nog wat terug van het authentieke Spanje (http://royalcostadelsol.nl/plaatsen/torremolinos).
La Cervezateca
Calle Casablanca, 22, 29620 Torremolinos, Málaga, Málaga, Spanje (www.cervezateca.com/)
Tiene aroma a malta dulce que también encontramos en el sabor, con un ligero regusto amargo.
Ven a probarla y ¡pide tu tarjeta de Fidelidad!
Rubia - 5,8% Alc (www.cervezateca.com/tk)
Ze hebben naast hun eigen bier een uitgebreide bierkaart.
En wat opvalt is dat het een Belgisch café is: