Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Brabants bier

$
0
0

Noord-Brabant, vaak verkort tot Brabant, is een provincie in het zuiden van Nederland. De hoofdstad van de provincie is 's-Hertogenbosch; de grootste stad is Eindhoven.

De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent (https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Brabant).



Tot aan de 17e eeuw was een groot deel van het gebied dat nu de provincie Noord-Brabant vormt deel van het Hertogdom Brabant, waarvan het grootste stuk tegenwoordig in België ligt. In de 14e en 15e eeuw beleefde Brabant zijn Gouden eeuw. In het bijzonder gold dat voor de steden Brussel, Antwerpen, Leuven, Breda en 's-Hertogenbosch.

Na de ondertekening van de Unie van Utrecht in 1579, werd Brabant onderwerp van gevecht tussen de protestante Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het katholieke imperium van de Habsburgers dat de Zuidelijke Nederlanden bestuurde. Met de Vrede van Munster in 1648 ging het noordelijke deel van Brabant deel uit maken van de Republiek; het werd aangeduid als Staats-Brabant.

Pogingen van de Republiek om de bevolking van Brabant protestant te maken mislukten, en Brabant fungeerde voornamelijk als wingewest en militaire bufferzone. In deze periode werd Brabant stelselmatig financieel uitgekleed door de Republiek, waardoor er van economische ontwikkeling nauwelijks sprake was. Omdat de overgrote meerderheid van de bevolking katholiek was, werd Brabant niet als volwaardige, achtste provincie tot de Republiek toegelaten. De katholieken in Brabant werden door de Republiek beperkingen opgelegd in hun geloofsuitoefening, hierdoor ontstonden vele schuilkerken. In 1795 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de Bataafse Republiek, die de katholieken als gelijkwaardige burgers erkende en waarbinnen Generaliteitsland Staats-Brabant een provincie werd, Bataafs-Brabant geheten. Deze toestand eindigde tijdens de Franse overheersing toen het gebied werd opgedeeld over verschillende departementen.

Na de val van Napoleon in 1815 werd bij het Congres van Wenen bepaald dat onder andere de Oostenrijkse Nederlanden en de voormalige Bataafse republiek samengevoegd werden tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Heel het gebied van het oude hertogdom Brabant werd nu weer in één staat verenigd. Het werd verdeeld in drie provinciën: Noord-Brabant, Antwerpen en Zuid-Brabant (met Brussel en Leuven)  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Brabant).



Noord-Brabant werd bij die gelegenheid uitgebreid met enkele stukken van Holland (de gebieden ten zuiden van het Hollandsch Diep en de Merwede) en de voormalige heerlijkheden Megen, Boxmeer, Gemert en Ravenstein.
Tijdens de Belgische Opstand in 1830 bestond er onder de bevolking van het voor 90% katholieke Noord-Brabant wel enige sympathie voor de Belgische zaak, maar die bleef binnen de perken en de uitingen daarvan konden door de Nederlandse autoriteiten zonder veel moeite worden onderdrukt.
Vanaf het einde van de 19e eeuw werd de provincie meer en meer geïndustrialiseerd. Textiel werd geproduceerd in Tilburg en Helmond, terwijl Eindhoven uitgroeide tot de vijfde stad van Nederland dankzij Philips en DAF. Voormalige kleine plaatsen groeiden zo snel uit tot nieuwe industriesteden. Breda en 's-Hertogenbosch stonden bekend als historische centra en als oude garnizoenssteden van Brabant, getuige de vele kazernes die de beide gemeentes herbergen. Daarnaast is ook Bergen op Zoom een oude garnizoensstad met een monumentale historische kern  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Brabant).

Noord-Brabant is een grote provincie (na Gelderland de grootste) en zij bezit logistiek een belangrijke, ook grensoverschrijdende doorgangsfunctie, zowel naar het zuiden als naar het oosten.
Met een bevolkingsdichtheid van 501/km² is Noord-Brabant bovengemiddeld verstedelijkt. De verstedelijking is in het midden van de provincie het grootst, waar de 'vlieger' (de stedenrij Breda, Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch) zich bevindt, voor de rest is het een landelijke provincie. Natuurschoon vindt men vooral in de nationale parken Loonse en Drunense Duinen, De Biesbosch en De Groote Peel, in het vennengebied Kampina bij Oisterwijk, het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, en in de bosrijke omgeving van Breda. Ook het gebied ten zuiden van Eindhoven genaamd De Kempen is een prachtig gebied met landerijen en bossen. In Heeze, ook ten zuiden van Eindhoven vindt men o.a. de Groote Heide (333 ha) en de Strabrechtse Heide (1500 ha). Op de Strabrechtse Heide bevindt zich het grootste ven van Nederland. Het Beuven meet 85 hectare (https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Brabant).


Steden: Eindhoven, Tilburg, Breda, 's-Hertogenbosch, Oss, Helmond, Roosendaal, Oosterhout en Bergen op Zoom.

En daar zal vast bier zijn te vinden...



In Brabant is het totaal aan brouwerijen circa 84. Uit gegevens van Cambrinus.nl, een vaksite die het aantal brouwerijen in Nederland bijhoudt, blijkt dat deze provincie op Noord-Holland na de meeste 'bierfabrieken' telt. Het gaat hierbij om brouwerijen en brouwerijhuurders, dit zijn bedrijven met een eigen biermerk, maar zonder eigen brouwerij. Zij huren een ketel elders (www.omroepbrabant.nl/?news/2504591073/In+de+loods+bij+pa+en+ma;+bierbrouwerijen+groeien+explosief.aspx). 





De meeste brouwers hebben een beperkte capaciteit, ze koken in kleine batches, in kunnen de vraag niet aan. Veel ondernemers kampen met dit dilemma, want het overgrote deel van de nieuwe brouwerijen is relatief klein en onafhankelijk, stelt Jan Ausems van Cambrinus. "Ik verwacht daarom dat de explosieve groei van de laatste jaren vanaf 2017 weer iets minder wordt. De marges zijn klein waardoor de verdiensten tegenvallen. Veel gelukzoekers zullen naar verwachtiging afhaken." (zie www.omroepbrabant.nl/?news/2504591073/In+de+loods+bij+pa+en+ma;+bierbrouwerijen+groeien+explosief.aspx)



Traais Tripeltje 'beste bier van Brabant' in 2016
Het Raais Tripeltje is door de luisteraars van Radio 8FM uitverkoren tot het 'beste bier van Brabant'. De luisteraars typeren het bier als 'De smaak van gezelligheid' en 'Feest in een fles'. Het Traais Tripeltje wordt gebrouwen door Puzzelaer vof (www.bndestem.nl/regio/breda/traais-tripeltje-beste-bier-van-brabant-1.6120400).

Maar goed laten we het even houden bij de grote steden:

Bergen op Zoom (Bergs: Berrege) is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de hoofdplaats van de gemeente Bergen op Zoom. Op schrift wordt de naam soms informeel afgekort tot BoZ.
De naam Bergen op Zoom kent een aantal verklaringen, waaronder die van bergen als haven of verwijzend naar de hoogteverschillen door de ligging op de Brabantse Wal, en het woord Zoom als de rand van de Brabantse Wal, dan wel afkomstig van het woord soma, dat moeras betekent. Met het -later gegraven- vaartje de Zoom heeft de naam niets te maken.
De stad Bergen op Zoom maakte aanvankelijk deel uit van het Land van Breda en werd dus tot die tijd bestuurd door de Heer van Breda. ... .

Tussen 1198 en 1212 kreeg Bergen op Zoom stadsrechten. Wanneer de stad deze precies heeft verworven, is onduidelijk omdat de stadsarchieven bij een grote stadsbrand in 1397 verloren zijn gegaan. Omdat de oudste (indirecte) verwijzing naar Bergen op Zoom als stad uit 1213 stamt, bestaat het vermoeden dat stadsrechten al aan het begin van de 13e eeuw verkregen zijn. ...Toen heer Arnoud van Leuven in 1287 overleed werd het Land van Breda gesplitst in twee afzonderlijke heerlijkheden. Deze splitsing kwam voort uit het erfrecht en de verdeling tussen de nakomelingen van twee dochters van Godfried III van Schoten... In 1533 werd deze heerlijkheid verheven tot een markgraafschap (markiezaat), waarmee deze formeel een hogere rang verwierf dan de Baronie van Breda. Haar feitelijk belang werd daarmee echter niet groter. Kerkrechtelijk behoorde Bergen tot het prinsbisdom Luik; twee telgen van het geslacht Van Bergen brachten het tot prins-bisschop van Luik: Cornelis van Bergen en Robert II van Bergen. De leden van het geslacht Van Glymes vervulden diplomatieke functies, en fungeerden tevens als Heren en Markiezen van Bergen op Zoom. In 1801 werd het markiezaat Bergen op Zoom aangekocht door de Bataafse Republiek en verloor het al zijn rechten.
...
Vanaf 1530 verminderde het belang van Bergen op Zoom als handelsstad. In dat jaar vond de Sint-Felixvloed plaats en hierna begon de Oosterschelde te verzanden en werd de Westerschelde geleidelijk de belangrijkste toegangsweg naar Antwerpen. Hierbij kwamen de troebelen van de Tachtigjarige Oorlog. In 1580 vond de zogenaamde Soldatenfurie plaats, waarbij veel kerkelijk bezit werd vernield door de Staatsgezinden. Bergen op Zoom nam een strategische positie in op de grens van noord en zuid, en toen Parma in 1588 vanuit het zuiden oprukte, trachtte hij de stad in te nemen door middel van het Beleg van Bergen op Zoom. Dit beleg werd uiteindelijk afgeslagen. Om bij herhaling van een beleg goed voorbereid te zijn, werden versterkingen aangelegd door Adriaen Anthonisz en David van Orliëns. Inderdaad belegerden de Spanjaarden, nu onder leiding van Spinola, in 1622 de stad opnieuw. Dit hernieuwde Beleg van Bergen op Zoom kon worden weerstaan door de versterkingen die vanuit zee werden aangevoerd. Het lied Merck toch hoe sterck van Adriaen Valerius is op dit beleg gebaseerd.
Bergen op Zoom was ondertussen getransformeerd van een handelsstad tot een garnizoensstad. Daarbij kwam dat ook de invloed van de markies sterk verminderde. Tussen 1698 en 1713 werden de vestingwerken ingrijpend gemoderniseerd door Menno van Coehoorn. De oude stadsmuren werden afgebroken en de vesting ging deel uitmaken van de West-Brabantse waterlinie. De Fransen konden, tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog in 1747, de La Pucelle (De Maagd) genoemde stad echter wel innemen. Dit betrof het Beleg van Bergen op Zoom van 1747. De stad werd verdedigd door de hoogbejaarde generaal Cronström. Grote delen van de stad werden bij de inname door de Fransen verwoest. Ook de Sint-Getrudiskerk liep daarbij zware schade op.
Een ontploffing in 1831, van kruitmagazijn "De Stoelemat", zorgde al evenzeer voor grote schade, nu in de omgeving van de Gevangenpoort. In 1867 werd de vesting opgeheven en van 1868-1890 werd zij ontmanteld (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_op_Zoom).


Het Bergsche Bierbrouwers Gilde is een club mensen welke het thuisbrouwen van bier hebben verheven tot een hobby. Het Gilde is opgericht op 5 oktober 1990. Deze datum is exact 192 jaar na de datum waarop het "Gilde de Brouwers" moest worden opgeheven op last van het toenmalige "Uitvoerende Bewind der Bataafsche Republiek. We schrijven hier 5 oktober 1798.

Het Gilde bestaat uit ± 60 leden welke op regelmatige basis thuis bier brouwen. Deze brouwsels worden voor eigen consumptie gebruikt. Ook is er een mate van competitie doordat in wedstrijdverband in 5 verschillende categorieën  bieren worden ingezonden. Deze worden door bekwame keurmeesters op diverse onderdelen gekeurd. Hierdoor onderscheiden de brouwers onderling zich in goede en betere brouwers.

Ze leiden zelf mensen op om met een goed resultaat zelf thuis bier te brouwen. Reeds na de eerste les gaan de mensen thuis aan de slag en hebben de tweede les hun resultaten ter proeving bij (http://bergsbierfestival.nl/bbg/voorbeeld-pagina/).



Elk jaar wordt er in het bourgondische Bergen op Zoom het jaarlijks terugkerende Bergs Bierfestival georganiseerd door het Bergsche Bierbrouwer Gilde. Het Gilde wil hiermee bezoekers in de gelegenheid stellen om kennis te maken met bekende en minder bekende (speciaal-) bieren en om de groeiende populariteit van de biercultuur te promoten.
Het historische pand van het Provoosthuis en de authentieke potterstraat in het hart van het centrum van Bergen op Zoom word tot bruisend festival terrein omgetoverd waar nieuwsgierige bezoekers, liefhebbers en connoisseurs van goed bier kunnen genieten van meer dan 18 brouwerijen met meer dan 100 bieren.
Behalve kleine en jonge brouwers zoals de Hill Devils uit de Wouwse Plantage, of de Bad Hair Brewery uit Zeeland, brouwerij Frontaal uit Breda of brouwerij Eanske uit Enschede, die het aandurven om met gewaagde smaken de biermarkt te veranderen en te veroveren zijn er ook de oude getrouwe brouwerijen zoals het Anker, de Scheldebrouwerij en andere gerenomeerde brouwerijen aanwezig die al meerdere malen hun brouwkunsten op het Bergse Bierfestival vertoonden. .. Zoals gebruikelijk valt het Festival samen met het Open Bergse Bierbrouwers Kampioenschap (OBBK) (http://bergsbierfestival.nl/voorbeeld-pagina/). 



De bierwinkel / Drankenhandel Huijbregts, Halsterseweg 110, 4613 BA Bergen op Zoom
Eind 1991 zijn Dé Bierwinkel en Drankenhandel Huijbregts opgericht door Kees en Jenny Huijbregts. De oude gesloten benzinepomp werd aangekocht en er vond een gigantische verbouwing plaats. Er verscheen een prachtige winkel met proeflokaal. Daarachter werd een magazijn gebouwd voor de Drankenhandel. Na ruim 10 succesvolle jaren, hebben Kees en Jenny het bedrijf op 1 april 2002 overgedragen aan Jac en Sigrid Keij. Sindsdien timmeren zij geestdriftig aan de weg om u slechts het allerbeste te bieden.
Dé Bierwinkel is samen met Drankenhandel Huijbregts een jonge, moderne en groeiende onderneming die gemakkelijk te bereiken is en beschikt over voldoende, gratis eigen parkeergelegenheid (www.de-bierwinkel.nl/). Het assortiment bier is zodanig breed, dat er voor iedere dag in het jaar een ander bier te koop is (www.de-bierwinkel.nl/assortiment-overzicht/). Buiten de verschillende Nederlandse pils soorten verkopen wij ook nederlandse speciaalbieren zoals  Hertog jan Karakter en Grand Prestige. Nederlandse brouwerijtjes zijn goed vertegenwoordigd in ons assortiment zoals o.a. verschillende bieren van brouwerij Jopen. het Ij uit Amsterdam, brouwerij Kees uit Middelburg, HillDevil uit Wouw, Bergse Scheldebrouwerij, Zundert trappist en natuurlijk La Trappe en nog veel meer!!
Maar ook Bavaria 8.6 en Het Kanon van Grolsch zijn in de winkel te vinden (www.de-bierwinkel.nl/assortiment/nederlands-bier/). Natuurlijk ontbreken de bieren van de Bergse bierbrouwerij de Scheldebrouwerij niet. De Scheldebrouwerij is sinds 1994 gevestigd in ’s-Gravenpolder in Zeeland. Er word daar o.a. Zeezuiper, Lamme Goedzak, Wildebok,   scheldepils, Mug, Witheer, Strandgaper, ‘n Toeback, Dulle Griet en Oesterstout gebrouwen (www.de-bierwinkel.nl/assortiment/bergse-bieren/).

Bij Biernet is geen bierbrouwerij bekend die op dit moment actief is in Bergen op Zoom (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/bergen-op-zoom).

De Scheldebrouwerij is een in 1994 begonnen ambachtelijke brouwerij die voortkwam uit het Bergse Bierbrouwersgilde te Bergen op Zoom. Gangmakers waren Kees van Loenhout en Peter van der Eijnden (www.bierenzo.nl/brouwerij/scheldebrouwerij). 

Sinds 1994 brouwen ze van de Scheldebrouwerij met gevoel en verstand bier voor wie van bier houdt.
Wat ooit in Bergen op Zoom (Krabbegat) in het klein begon, wordt inmiddels op volwassen schaal
in Hoogstraten (België) gebrouwen: Belgisch bier met Hollandse wortels. Nederlands speciaalbier 
in een Belgische jas.
Iedere slok speciaal Scheldebier komt uit onze eigen brouwerij, met zorg en liefde opgebouwd.
Een ambitieuze brouwerij waar met bezieling gewerkt wordt om voor elk wat nats te brouwen.
Bieren met het gevoel van toen en de smaak van nu. Wij blijven trouw aan tradities, maar zijn altijd
op zoek naar een prikkelende balans tussen nostalgisch en vernieuwend, bescheiden en brutaal.
Door bewust noch te filteren, noch te pasteuriseren, en met nagisting op de fles streven wij naar het puurste resultaat. Naast de natuurlijke grondstoffen proeft u geduld en gedrevenheid terug in alle karaktervolle smaken.  Bevlogen brouwen is onze specialiteit, bierbeleving uw plezier. Laat het u smaken! (www.scheldebrouwerij.com/onze-brouwerij)

Schelde Lamme Goedzak
De Scheldebrouwerij is een typisch voorbeeld van een uit de hand gelopen hobby met een mooi resultaat. Men brouwt er enkele zeer goede bieren, waaronder deze Lamme Goedzak. Het is vernoemd naar de levensgenieter uit de verhalen van Tijl Uilenspiegel, de bolle Bourgondiër die van lekker eten en een goede kroes bier houdt. Natuurlijk van hoge gisting, gebrouwen uit bleekmout en gekarameliseerde mout en stevig gehopt is dit een donkerblond bier voor de liefhebber, die voor robuuste hopbitterheid niet uit de weg gaat. De Lamme Goedzak heeft een alcoholgehalte van 7% per volume. Hoewel de brouwerij tegenwoordig in België is gevestigd, blijft het gevoelsmatig een Nederlandse brouwerij – en daar zullen onze Zuiderburen wel weer anders over denken! (www.bierenzo.nl/lamme-goedzak)

Schelde Strandgaper
Een vol blond bier met een frisse zachtbittere afdronk. Het bier gaat goed samen met mossel- en visgerechten. Het bier heeft zijn naam dan ook te danken aan een schaaldier welke je in het Scheldegebied tegen zou kunnen komen (www.bierenzo.nl/strandgaper).

Schelde Dulle Griet
Dulle Griet rondborstig en eigenzinnig. Zo kan dit donker bier worden getypeerd. Aromatisch, moutig en mild in smaak met 6,5% vol. alcohol. Dulle Griet, de naam die de Gentenaren aan hun krachtige kanon gaven (www.bierenzo.nl/dulle-griet).


Brand heeft een speciaalbier van thuisbrouwer Jeroen Free uit Bergen op Zoom
Het is een zogenaamde India Pale Ale die bedacht is door thuisbrouwer Jeroen Free uit Bergen op Zoom. Het gaat om een hopbitter brouwsel met een fruitige citrusachtige smaak. Het bier is gebrouwen volgens het recept waarmee Free afgelopen zomer de Brand bierbrouwwedstrijd won.

Het Brandbier werd voor het eerst geserveerd in het Provoosthuis in BoZ. De Bergenaar reageerde enthousiast bij de lancering van zijn bier. "Fantastisch dat mijn IPA straks in de winkel staat en in het café gedronken kan worden." (www.omroepbrabant.nl/?news/2227841043/Brand+komt+met+speciaalbier+van+thuisbrouwer+Jeroen+Free+uit+Bergen+op+Zoom.aspx) (http://biervat.blogspot.nl/2015/04/brand-ipa.html)


Bergen op Zoom, Halsteren, Woensdrecht en Ossendrecht ontstonden waarschijnlijk mede doordat de ligging op de steilrand tegelijkertijd én een veilige haven bood tegen overstromingen, en directe toegang gaf tot de vruchtbare zeekleigronden. De middeleeuwse binnenstad van Bergen op Zoom ligt direct op de 'heuvels' van de Brabantse Wal, wat goed te zien is in de hoogteverschillen in de straten van de binnenstad (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brabantse_Wal)

De Brabantse Wal is een opvallend landschap in West-Brabant, op de grens met Zeeland en Vlaanderen (België). De Brabantse Wal ligt in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en een deel van Steenbergen en Roosendaal (www.brabantsewal.nl/).

Ossendrecht is een plaats in de gemeente Woensdrecht. Het dorp ligt tussen Hoogerheide en Putte. Dichtbijzijnde grote steden zijn Bergen op Zoom en Antwerpen. Ossendrecht is een verbastering van Ussedrecht. Met Usse worden de duinen langs de Schelde bedoeld. Een drecht is een doorwaadbare plaats. Ossendrecht wordt voor het eerst vermeld in 1187. ...  De Koningin Wilhelminakazerne werd echter omstreeks 1995 als zodanig gesloten. De Volksabdij Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen, ligt aan de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenlaan 199, uit 1941 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Ossendrecht).

De Volksabdij Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen is een gebouwencomplex uit 1941 dat zich bevindt aan de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenstraat 199 te Ossendrecht. Het initiatief tot de oprichting ervan werd genomen in 1936 door kapelaan Floor van Putte. Het begon als een werkkamp voor werkloze jongeren uit de omgeving. In 1941 werd het gebouw geopend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de Volksabdij als noodziekenhuis, maar later werd ze door de bezetter gevorderd. Na de bevrijding werd de abdij bewoond door de Broeders van Huijbergen. Deze verbleven er tot 2001
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Volksabdij_Onze-Lieve-Vrouw_ter_Duinen).


In september 2013 is Volksabdij O.L.V. ter Duinen in Ossendrecht dan ook begonnen met het ontwikkelen van drie speciaalbieren. Jef van Laerhoven, die enige jaren geleden ook het Essens bier 'Lampetier' brouwde, ontwikkelde drie unieke smaken en de 'Saison', 'Stout', en 'Dreijhop' waren geboren! In oktober en november volgde de brouwdagen. De bieren werden bij ' Hofbrouwerijke' in Beerzel (Belgie) gebrouwen onder toeziend oog van brouwer Jef Goetelen. In november en december volgde twee botteldagen. Na enkele weken nagisten op de fles, werd het bier op 18 januari 2014 officieel geïntroduceerd! (www.vvvbrabantsewal.nl/streekproducten/volksabdij-bier).



Roosendaal
Roosendaal is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, en hoofdstad van de gelijknamige gemeente Roosendaal.
Door zijn ligging aan de spoorlijn (Amsterdam–) Rotterdam–Antwerpen (–Brussel–Parijs) vervult Roosendaal een belangrijke internationale logistieke functie. Roosendaal is het laatste station op Nederlands grondgebied voor de grens met België. De Intercity Amsterdam - Brussel stopt hier. In de toekomst gaat de Benelux plus echter over de HSL-Zuid, via Breda, dat ook voor het autoverkeer (A16/E19) al een belangrijke grensfunctie vervult.
Voor de naam Roosendaal zijn twee verklaringen in omloop:
De eerste verklaring heeft te maken met het Middeleeuws gebruik om kloosters de benaming: -dal te geven: Agnetendal, Mariadal, Godsdal enz. Het ‘dal der rozen’ zou dan verwijzen naar de Heilige Maria, aan wie de eerste kapel te Roosendaal oorspronkelijk was gewijd. Maria werd in de Middeleeuwen vaak door bloemen gesymboliseerd. Zo stond de witte lelie voor zuiverheid en de roos (rosa mystica) was het symbool van volmaaktheid.
De tweede verklaring de naam Roosendaal als rietdal: risse is een andere naam voor riet. Ook staat roos voor rus, eveneens een moerasplant. De locatie was oorspronkelijk een bijna drooggevallen moeras tussen de zandruggen of donken, dat in de zomer vol riet stond.
Door de spelling onderscheidt de naam zich van Rozendaal bij Arnhem, al werd ook Roosendaal in het verleden wel eens zo gespeld. Rozendaal (Frans: Rosendaël) was daarnaast ook een dorp bij de Franse stad Duinkerke en vormt daar thans een wijk van. Ten slotte bestaat er nog het Vlaams-Brabantse Roosdaal.
Roosendaal kent een geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. Er was toen echter nog geen sprake van een nederzetting, slechts van een verzameling buurtschappen. In 1266 verzochten de bewoners van de buurtschappen Langdonk, Hulsdonk en Kalsdonk aan de abt van de Abdij van Tongerlo om een eigen kapel te mogen oprichten, aangezien de verbinding met de – toen reeds bestaande – kerk te Nispen moeizaam was. In 1268 was de kapel gereed en schonk Arnoud van Leuven, de toenmalige Heer van Breda, zijn goedkeuring aan een schenking van grond aan deze kapel in loco dicto Rosendale. Het betreffende document is het eerste waarin de naam Roosendaal te vinden is. Pas in 1510 werd Roosendaal verheven tot een zelfstandige parochie, gewijd aan Sint-Jan.
De Tachtigjarige Oorlog (1568–1648) maakte een einde aan de vooruitgang. Roosendaal had zwaar te lijden van de rondtrekkende troepen. De vrijheid was immers niet beschermd door stadsmuren of vestingwerken. Onder Lodewijk Napoleon werd Roosendaal in 1809 tot stad verheven, met als motivatie de uitgestrektheid en de volkrijkheid. De stadsrechten werden echter weer ingetrokken in 1815, nadat het Koninkrijk der Nederlanden tot stand was gekomen 

In 1816 had Roosendaal een bierazijnbrouwerij, twee bierbrouwerijen, een hoedenfabriek, zeven leerlooierijen, twee messenmakerijen, een olieslagerij, twee windkorenmolens en een waterkorenmolen. Van een industrie van enige betekenis was nog geen sprake (https://nl.wikipedia.org/wiki/Roosendaal).

Jesse Klaver en burgemeester Niederer proosten op Roosendaal (Foto: Timo Reisiger)

Jesse Klaver, de fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, drinkt biertje met burgemeester Niederer op terras in Roosendaal (www.omroepbrabant.nl/?news/230822622/Jesse+Klaver+drinkt+biertje+met+burgemeester+Niederer+op+terras+in+Roosendaal.aspx).

Het Roosendaals Biergilde bestaat uit een enthousiaste groep bierproevers. Ons streven is zoveel mogelijk kennis over bier te vergaren en deze te delen met onze leden, maar ook met alle anderen bierliefhebbers buiten ons gilde. Daarom houden wij proeverijen en verschillende bieractiviteiten. De belangrijkste activiteit van onze vereniging is het houden van maandelijkse proeverijen voor onze leden. Elke maand, behalve in augustus, organiseren leden een proeverij voor de vereniging. Aan deze proeverijen is slechts één eis gesteld: er moet een bierthema aan verbonden zijn. Wat dit thema is kunnen de organisatoren zelf bepalen. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld denken aan een proeverij van bieren van slechts één brouwerij, een proeverij van alleen abdijbieren, altbieren of Engelse bieren, maar we hebben ooit ook wel eens een combinatie van bier en spijs gehad (www.roosendaalsbiergilde.nl/).



Op 3 november 2002 vertrok een groepje mensen vanuit café De Sjoes naar Antwerpen. Het enige wat deze mensen bond was dat ze bij café De Sjoes wel eens speciaal bier dronken en Patrick, de eigenaar, deze vaste klanten had voorgesteld om naar het 24 uur van het Belgische Speciaalbier te gaan. 

Dit –op dat moment- belangrijkste bierfestival van België, werd gehouden in de Oude Beurs nabij De Meir in Antwerpen. Er kwamen duizenden geïnteresseerde van over de hele wereld naar dit festival om kennis te maken met de grote verscheidenheid aan bieren die België voortbrengt. Helaas is dit festival ter ziele, maar het is inmiddels vervangen door het Zythos Beer Festival wat eerst plaats vond in Sint Niklaas en tegenwoordig in Leuven.

Eenmaal terug gekomen in Roosendaal na uiteraard een culinaire hoogstandje van de Quick genuttigd te hebben hoorde je al snel de opmerking: dat zouden we eigenlijk wel eens vaker moeten doen. Gewoon een aantal speciale bieren kopen en die gezamenlijk in proefglaasjes te drinken. Een paar weken later werd de eerste proeverij bij café De Sjoes gehouden en was het biergilde opgericht.
Maar naast proeverijen zijn er langzamerhand steeds meer activiteiten bijgekomen. Zo vonden een aantal leden het wel eens leuk om naar een brouwerij te gaan en het eerste uitstapje naar bierbrouwerij De Koningshoeve te Berkel-Enschot werd georganiseerd. Daarna volgde er steeds meer: deelname aan de Oeznen toer van HOP in Kortrijk, het kerstbierfestival van OBER in Essen (B), deelname aan het Roosendaals HapStap festival en er werd een website geopend (www.roosendaalsbiergilde.nl/).



Zijn er in Roosendaal brouwerijen?

Jazeker: de Roosendaalse brouwerijen Laveloos, Hart4bier en Arnulfus... 



Brouwerij Laveloos
Categorie: Brouwerijhuurder 
Groep : Onafhankelijk 

Vanaf 2012 zijn vijf Roosendaalse vrienden al actief als brouwerij Laveloos. Wat begon als een leuk ‘thuisbrouwbierpakket’, is uitgegroeid tot een aantal serieuze hobbybieren waarvan de eerste grote batch voor het speciaalbier Sikker was  gereserveerd. Onlangs werd deze IPA goed ontvangen tijdens de introductie in biercafé de Sjoes (https://kijkoproosendaal.nl/nieuws/roosendaalse-bierproducenten-verenigen-zich-tijdens-hapstap-2016.html). 
Opgericht in 2010 Ja (6 jaren actief)
Sikker
Indian Pale Ale
ongefilterd, ongepastoriseerd en van hoge gisting
Ingrediënten
Water, gerstemout, hop, gist, citrus
Ferry Jongenelen en Bas van Tetering van de Roosendaalse brouwerij Laveloos.

De bierfanaten Ferry Jongenelen en Bas van Tetering van de Roosendaalse brouwerij Laveloos presenteerdenbij de mannenavond in ’t Wapen van Roosendaal, hun tweede bier, een Tripel met de toepasselijke naam In d’n Olie.... Ook de Roosendalers achter Laveloos zijn echte bierfanaten. Bas van Tetering, Ferry Jongenelen, Gert-Jan Bierkens, Arno Wagemaker en Kees van Overveld begonnen Laveloos in 2012 nadat ze een bierbrouwclinic gevolgd hadden. ,,Dat werd een soort ranja met gist en water’’, herinnert Bas van Tetering zich. ,,Na een paar keer zijn we zelf recepten samen gaan stellen.’’
... ,,Zet vijf vrienden die van bier houden bij elkaar en je hebt Laveloos’’, lacht Bas Tetering. Geheel in lijn met de merknaam krijgt ieder nieuw biertje een synoniem voor dronkenschap als naam. Na Sikker en In d’ Olie wordt rond de kerst het derde Laveloos-biertje verwacht: de Kachel! ,,Dat wordt een stout met koffie erin’’, belooft Bas van Tetering. De flesjes hebben ook nog eens hele hippe retro-etiketjes, zodat de biertjes van Laveloos ook gelijk een heel leuk en typisch Roosendaals cadeautje zijn (www.rdazzle.nl/dn-olie-bierbrouwerij-laveloos/).




Hart4Bier wil jou kennis laten maken met de niet standaard bierstijlen en smaken op het gebied van bier, door het brouwen van eigen unieke receptuur en toch door klein en ambachtelijk te blijven (http://hart4bier.weebly.com/).

Nadat in 1940 de laatste bierbrouwerij "De Driehoek" zijn deuren heeft gesloten is er lang tijd geen brouwerij meer geweest in Roosendaal. Sinds 2014 is er weer een kleinschalige huisbrouwerij aanwezig, die zich toelegt op de productie van speciaalbier met de aandacht en interesse van de natuurlijke grondstoffen in het bier. Hierdoor heeft elk bier een unieke maar bovenal bijzondere smaak. Brouwer Maurice Hermans wil het Roosendaalse publiek kennis laten maken met de niet standaard smaken op het gebied van bier, door het brouwen van eigen unieke receptuur en toch door klein en ambachtelijk te blijven. Het speciaalbierenassortiment bestaat onder andere uit een American Pale en Brown Ale en een Ambrozijn Belgian Ardennes. Deze producten zijn op enkele bijzonder locaties in Roosendaal verkrijgbaar (https://kijkoproosendaal.nl/nieuws/roosendaalse-bierproducenten-verenigen-zich-tijdens-hapstap-2016.html).

Eind 2010 kwam het er dan eindelijk van en begon ik met de cursus "Bierbrouwen voor Beginners" bij het Bergsche Bierbrouwers Gilde in Bergen op Zoom. Wat toen op de eerste cursus dag begon met het brouwen van het eerste biertje uit een mout extract is nu uitgegroeid tot een kleinschalige brouwerij met een capaciteit van maximaal 50 liter per brouwsel. Het gebrek aan kwantiteit wordt natuurlijk gecompenseerd met kwaliteit!  Omdat het brouwen mij erg goed beviel en in 2011 de aansluitende cursus "Bierbrouwen voor Gevorderden" begon bij hetzelfde Bergsche Bierbrouwers Gilde begon leek het mij leuk om ook die te volgen. ... De zelf gebrouwen bieren vielen bij veel vrienden, kennissen, maar ook bij de leden van het Roosendaals Biergilde en zelfs bij een paar Café eigenaren goed in de smaak, dat in 2014 een klein beetje mijn droom werkelijkheid is geworden en deze kleinschalige brouweri" is ontstaan uit liefde en passie voor het product. Vandaar de naam van de brouwerij "Hart4Bier". Omdat het een kleinschalige brouwerij is en een hobby blijft, zijn de bieren beperkt verkrijgbaar op bijzondere locaties waaronder Café de Sjoes in Roosendaal (http://hart4bier.weebly.com/geschiedenis.html).

Ze brouwen o.a.:
Hart4Bier American Pale Ale
Biertype: American Pale Ale, hergist op fles; Alcohol: 6.2 %vol. 
Hart4Bier American Brown Ale
Biertype: American Brown Ale, hergist op fles; Alcohol: 6.1 %vol. 
Hart4Bier ​American Red Ale
Biertype: American Red/Amber, hergist op fles; Alcohol: 6.2 %vol. 
Hart4Bier Smoked Porter
Biertype: Robuste Porter, hergist op fles; Alcohol: 6.5 %vol. 


Op de grens van de Hollandse nuchterheid en het Bourgondische Vlaanderen lag ooit een klein dorpje tussen het turf en de donken verscholen. Dat dorpje is mede dankzij de turfwinning en de komst van de spoorwegen in de loop van de tijd uitgegroeid tot de stad Roosendaal. Een stad waar velen van ver zijn gekomen; België, Zeeland en Holland. Een stad waar we wonen, werken maar waar we ons ook weten te vermaken en niet alleen met carnaval. Het gehele jaar door vinden hier verschillende culturele en sportieve evenementen plaats. En daar hoort natuurlijk een goed biertje bij en wel d’n Arnulfus, een bier van bij ons (www.arnulfusbieren.nl/wordpress/home/).

Arnulfus Bier
Categorie: Brouwerijhuurder 
Groep : Onafhankelijk 
Opgericht: 2006
Arnulfus Bier is in 2005 ontstaan naar aanleiding van een proeverij van het Roosendaals Biergilde. Eén van de leden, Peter Broos, had een eigengebrouwen bier meegenomen wat de leden konden proeven. Dit bier viel zo goed in de smaak dat het idee ontstond om het bier voor alle Roosendalers bereikbaar te maken...  Arnulfus Bier wordt in opdracht van de Stichting Cerevisiam Bibat naar een recept van Peter Broos gebrouwen door Bierbrouwerij De 3 Horne in Kaatheuvel (www.cambrinus.nl/brw/ARNULFUS.HTM).


Arnulfus Bier is in 2005 ontstaan naar aanleiding van een proeverij van het Roosendaals Biergilde. Één van de leden, Peter Broos, had een eigengebrouwen bier meegenomen wat de leden konden proeven. Dit bier beviel zo goed dat al snel het idee  ontstond om het bier voor alle Roosendalers bereikbaar te maken. ... Arnulfus bier wordt in opdracht van stichting Cerevisiam Bibat naar recept van Peter Broos gebrouwen door Bierbrouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel (www.arnulfusbieren.nl/wordpress/historie/).

Arnulfus heeft drie bieren in hun assortiment:

Arnulfus 1809 is speciaal ontwikkeld voor de festiviteiten rondom 200 jaar Stadsrechten van Roosendaal. In 1809 bezocht de Koning van Holland, Lodewijk Napoleon, tijdens een reis door Noord-Brabant en Zeeland Roosendaal en verleende stadsrechten aan deze plaats, 4.760 inwoners, vanwege de ‘uitgestrektheid en volkrijkheid’. Lodewijk schonk daarbij gelden voor het bouwen van een katholieke [Sint Jan] en een protestante kerk [Anno 1810].Arnulfus 1809 is een troebel bier met een amberachtige kleur en heeft een alcoholpercentage van 5.5%. De smaak van dit bier is hop-bitter en het heeft een karamelachtige afdronk. Ook in de geur zijn sporen van karamel terug te vinden. Arnulfus 1809 is gebrouwen naar recept van Peter Broos en bevat 5,5 % alcohol. Ingrediënten: pilsmout, tarwemout en caramout, koriander, hop, gist en water. Arnulfus 1809 bevat bezinksel van gist hetgeen zonder bezwaar kan worden genuttigd (www.arnulfusbieren.nl/wordpress/arnulfus-1809/).

Overigens wat te denken van:
Brouwerij Gebroeders van Roosendaal
Categorie: Bierbrouwerij 
Groep : Onafhankelijk 
Gesloten: 1900
Kockengen
Provincie: Utrecht

Oosterhout is een stad in Noord-Brabant en hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Bij Nijmegen ligt het gelijknamige Oosterhout (Gelderland). Oosterhout ligt tussen Breda en Tilburg. Nabijgelegen kernen zijn Oosteind, Dongen, Rijen, Teteringen, Dorst, Den Hout, Raamsdonksveer.
De naam Oosterhout zou verwijzen naar het feit dat de plaats ten oosten ligt van het nog bestaande kerkdorp Den Hout. Oosterhout wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1277 maar het is veel ouder (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oosterhout_(Noord-Brabant)). 

Oosterhout is sinds 1809 een stad. Ze heeft haar rechten gekregen van koning Lodewijk Napoleon. Maar Oosterhout bestaat al veel langer en heeft een prachtig verleden (www.oosterhout.nl/metamenu/over-de-gemeente/historie/).

De naam ‘Oosterhout’ komt hoogstwaarschijnlijk van ‘ten oosten van 't hout of bos’. Oosterhout is gesticht op een geschikte plek voor landbouw ten oosten van een stuk bos. Oosterhout wordt voor het eerst, en slechts zijdelings, genoemd als woonplaats in een oorkonde uit 1213 (foto) waarin Geertruidenberg van Graaf Willem I van Holland het stadsrecht krijgt (www.oosterhout.nl/metamenu/over-de-gemeente/historie/herkomst-naam/).

Bij Biernet is 1 bierbrouwerij bekend die op dit moment actief is in Oosterhout (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/oosterhout).

Brouwerij Bourgogne Kruis
ProvincieNoord Brabant
PlaatsOosterhout
Actieve brouwerijJa (6 jaar actief)
Opgericht in2010
Bezoek een ambachtelijke bierbrouwerij aan het prachtige Wilhelmina kanaal-Zuid 104 in Oosterhout (NB). Geniet van de oud-industriële uitstraling van het gebouw in combinatie met de frisse en overzichtelijke ruimte gecreëerd door de broers Willem en Paul Thuring, die met passie en enthousiasme U hun "Goud van Tarwe" laten beleven (www.bourgognekruis.com/rondleiding/).


Samen met Brouwtechniek Nederland hard gewerkt aan de realisatie van een nieuwe bierbrouwerij in de gemeente Oosterhout. De bierbrouwerij komt in een nostalgisch bedrijfspand uit de jaren 60 dus zeer geschikt voor een ambachtelijke bierbrouwerij. De bierbrouwerij zal dezelfde naam als de oude bierbrouwerij krijgen Bourgogne Kruis. Wederom een nieuwe start van een oude traditie 


Bierbrouwerij ‘De Gekroonde Bel’
De brouwerij trad in de loop van 1901 in werking en werd al snel een succes. Bierbrouwerij De Gekroonde Bel was het resultaat van een fusie tussen de brouwerij van de familie Smits uit Oosterhout en de brouwerij van de heer Oomen en gebroeders Van Dijk uit Heusdenhout. Zij legde zich voornamelijk toe op de productie van ondergistend ‘Beiers’ bier, een nieuwe uit Duitsland afkomstige productiemethode die na 1885 snel populair werd (www.oosterhout.nl/toerisme/monumenten/bierbrouwerij-de-gekroonde-bel/).  


In 1998 besloten een aantal bierliefhebbers het gilde op te richten in samenwerking met “Café  De Beurs”. Wat beter als naam te kiezen voor een Biergilde dan de naam van de tussen 1901 en 1927 bestaande Oosterhoutse Bierbrouwerij “De Gekroonde Bel”.  Daar de naam nog steeds is vastgelegd door de familie Smits, de voormalige Oosterhoutse bierbrouwer, hebben we de “k” in een “c”  moeten veranderen (www.degecroondebel.nl/over-het-biergilde/).

Biergilde “De Gecroonde Bel” heeft samen met café De Beurs uit Oosterhout een eigen bier ontwikkeld.
Het eerste brouwsel heeft ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum van het Biergilde in 2008, de naam “Gecroonde Bel Blond” meegekregen.
Dit zeer toegankelijke blond bier is nu het populaire plaatselijke bier dat in café De Beurs geschonken wordt onder de naam “Beurs blond”.  Het is een prachtig bier geworden dat een enorme schare bierliefhebbers kan bekoren. Mocht u in de gelegenheid zijn om dit bier te drinken dan bent u in zeer goed gezelschap! (www.degecroondebel.nl/eigen-bier/)

Breda
Breda is een Nederlandse stad in het westen van de provincie Noord-Brabant. Breda is vanouds de voornaamste stad van West-Brabant en is de oude hoofdstad van de Baronie van Breda, waaronder onder meer de huidige steden Roosendaal, Etten-Leur en Oosterhout ressorteerden (https://nl.wikipedia.org/wiki/Breda). 

In 1125 is de eerste vermelding van de naam Breda in een oorkonde die een schenking aan de abdij van Affligem betreft en waar Arnulfus (Arnulf) en Ingelbertus (Engelbrecht) van Breda als getuigen optreden (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Breda)

De stad was een belangrijke garnizoens- en vestingstad, maar vervult ook heden nog een duidelijk zichtbare rol binnen de Nederlandse krijgsmacht door de aanwezigheid van de Koninklijke Militaire Academie en het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht.
Zij is sedert 1853 de zetel van het gelijknamige bisdom.
De aanwezigheid eerst van de Heren van Breda, maar later ook van de Kamer van koophandel, de Rechtbank en het Bisdom hebben ervoor gezorgd dat Breda zowel traditioneel als heden ten dage het politieke, administratieve en religieus-bestuurlijke hart van West-Brabant vormt.
De stad bezit vanouds ook veel handel en industrie. Zij ligt aan een knooppunt van water-, spoor- en autowegen.
Breda is de laatste decennia (ongeveer vanaf 1970) ook meer specifiek een onderwijsstad en studentenstad geworden. Door Avans Hogeschool, NHTV, de Nederlandse Defensie Academie (NLDA, voorheen KMA) en de Bredase mbo-opleidingen van het ROC West-Brabant en De Rooi Pannen (afdelingen MBO Horeca en MBO Toerisme/Recreatie). Er zijn ook veel instellingen voor voortgezet onderwijs gevestigd. 
Door de historische band met het huis Nassau (tot 1795 waren de burgers van Breda onderdanen van de heer van Breda, die vanaf 1403 tevens graaf van Nassau en, vanaf 1538, de prins van Oranje-Nassau was) is Breda een Oranjestad, waaraan het mogelijk mede één van haar bijnamen, Haagje van het Zuiden, dankt. Breda heeft een belangrijke historische stadskern, die zich over de eeuwen heeft gevormd rond het kasteel van Breda, de zetel van de heren van Breda (https://nl.wikipedia.org/wiki/Breda).

De Drie Hoefijzers is een voormalige bierbrouwerij in Breda die bestaan heeft van 1538-2004.
De brouwerij werd opgericht in 1538 door Hendric van den Corput als Den Boom. In 1628 werd de brouwerij hernoemd naar De Drie Hoefijzers, de naam van de tegenover de brouwerij gelegen smidse De Drij Hoefijssers. Na enkele malen verkocht te zijn kwam ze in 1807 in handen van Johan Nicolaes Smits. Diens achterkleinzoon Franciscus Henricus Maria Smits (1842-1890) trouwde op 9 september 1863 met Philomena Maria Coletta Petronella van Waesberghe (1837-1901) waardoor de firmanaam F. Smits van Waesberghe ontstond. In 1887 werd aan de tegenwoordige Ceresstraat een nieuwe brouwerij gebouwd die uitgroeide tot een der belangrijkste van Nederland.
Het logo van Smits van Waesberghe verdween eind jaren 30 van de 20e eeuw om plaats te maken voor het Drie Hoefijzers logo.
In 1968 fuseerde de brouwerij met de Rotterdamse brouwerij Oranjeboom. Het bedrijf viel onder de Nederlandse tak van het Britse Allied Breweries en had als naam: Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam B.V.. De Bredase brouwerij ging nu het pils Oranjeboom brouwen.
In 1973 werd Oranjeboom vervangen door Skol. Dit werd echter geen succes. Daarom werd omstreeks 1980 de merknaam Oranjeboom weer gebruikt. Op 5 april 1993 werd de naam van de brouwerij weer veranderd in Oranjeboom Bierbrouwerij B.V..
Op 6 februari 1995 nam het Belgische concern Interbrew de Verenigde Bierbrouwerijen over, omdat Allied niet langer in continentale brouwerijen was geïnteresseerd. Dit bedrijf, later Inbev geheten, verplaatste de productie naar de brouwerij van Dommelsch en naar Belgische brouwerijen. Op 29 mei 2004 werd de brouwerij van Oranjeboom in Breda gesloten. Dit ging ook ten koste van het bedrijfsmuseum Het Fust, dat in 1996 nog was heringericht. Het brouwerijcomplex werd grotendeels gesloopt en het museum werd opgeheven. Het oude kantoor is een monumentaal pand en Industrieel erfgoed.
Op het terrein van de brouwerij wordt van 2007-2012 een nieuwe woonwijk gebouwd die eveneens Drie Hoefijzers heet (https://nl.wikipedia.org/wiki/Drie_Hoefijzers_(bedrijf)).

Brouwerij De Beyerd

Categorie: Bierbrouwerij 

Groep : Onafhankelijk 

Opgericht: 2004

Boschstraat 26

4811 GH Breda
Brouwerij De Beyerd werd opgericht op 9 juni 2004. Brouwerij De Beyerd startte haar brouwactiviteiten in april 2004... Toen het toenmalige Interbrew in september 2002 bekend maakte dat in 2004 de Oranjeboom Brouwerij in Breda zou worden gesloten, werd met de directie van de brouwerij een afspraak gemaakt, alwaar de plannen van Piet de Jongh en zijn beide zonen uiteen werden gezet en samenwerking en medewerking werd gevraagd voor de realisatie van een microbrouwerij in Cafe de Beyerd. Dit resulteerde in een blauwdruk van de locatie en de mogelijkheden van een deskundige medewerker van Interbrew, namelijk ingenieur J.C. (Cas) Meijling. Daarnaast werd er een licentie-overeenkomst gesloten voor de naam en het recept van Drie Hoefijzers Klassiek. De brouwerij kreeg onder andere de beschikking over de originele gist van het Drie Hoefijzers Klassiek bier (ITB 100). Deze gist werd jarenlang bewaard in de gistbank van Interbrew


‘Dit is me een café zeg !’  Een uitspraak van een jurylid dat de Beyerd bezocht voor de Café Top 100-verkiezing 2010. Voor de tweede keer eindigt de Beyerd in deze verkiezing op nummer 1. In 1995 onder leiding van vader Piet en in 2010 lukt het zonen Mikel en Orson opnieuw de eerste positie in caféland te bekleden.
De Beyerd is veel meer dan alléén café. Het is een veelzijdig Horecabedrijf met een familietraditie sinds 1838. Van oudsher heeft het altijd de functie van café gehad, sinds 1992 uitgebreid met een bier- specialiteitenrestaurant en in 2004 met een eigen huisbrouwerij.
De Beyerd: ‘Een modern bedrijf met een traditionele uitstraling en een rijke historie !’ (www.driehoefijzers.com/cafe/)

Brouwerij de Beyerd
Dat jongensdromen soms werkelijkheid worden, blijkt uit de realisatie van Brouwerij de Beyerd. Hiermee herstelt De Beyerd in 2004 een stukje verloren Bredase traditie. Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwers-ambacht terug in de straat. ‘Drie Hoefijzers Klassiek’ is dan ook het eerste bier dat hier volgens origineel recept gebrouwen wordt. Naast het Drie Hoefijzers brouwt de Beyerd ook verschillende bieren volgens eigen recept.
De koperen brouwketels en open gistkuipen geven zowel de brouwerij als het hiermee verbonden restaurant een bijzonder nostalgische sfeer. Achter de brouwzaal ligt de lagerkelder die aanzienlijk moderner aandoet (www.driehoefijzers.com/brouwerij/).

Sint Joris, zo moet de brouwerij gaan heten. Speciaalbiercafé De Boterhal aan de Grote Markt in Breda wil bier brouwen in de eigen monumentale kelder. Die maken ze op dit moment klaar om het gistproces te kunnen starten. Medio mei moet het zover zijn. Dan is De Boterhal het tweede café in Breda dat eigen speciaalbier tapt.
In het pand waar De Boterhal nu huist, zetelde in de vijftiende eeuw boogschuttersgilde Sint Joris. "Het zal je vanaf nu opvallen: op de voorgevel zie je een gevelsteen met een boogschutter erop. We zitten hier in een echt historisch pand, dat we ook als zodanig behandelen. Voor onze brouwerij is Sint Joris dus een perfecte naam", vertelt eigenaar Wouter van de Graaff van De Boterhal (www.bndestem.nl/regio/breda/boterhal-begint-eigen-bierbrouwerij-in-breda-1.5767494).

Brouwerij Frontaal (Veilingkade 9a, 4815 HC Breda) is een jonge microbrouwerij uit Breda. Na lange tijd een voorliefde voor speciaalbier te hebben, was het nu tijd om het zelf te gaan brouwen (zie www.brouwerijfrontaal.nl/#/home).

Vanaf z’n achttiende droomde Roel Buckens al van een eigen brouwerij. Inmiddels wat jaartjes ouder en enkele ketels rijker, verzorgt hij zijn geliefde stad Breda van verrassend, smaakvol bier onder de naam Frontaal.
Op het kleurrijke industrieterrein STEK aan de Veilingkade staat Brouwerij Frontaal in een grote container opgesteld. Roel heeft, net als zijn creatieve buurtgenoten, met een sterke pitch zijn plek op het terrein weten te bemachtigen. Zoals in andere steden wordt ook hier jong talent en braakliggend terrein slim gecombineerd. En waar je je allemaal in kunt verdiepen? Nou, in onder andere kunststoffen flessen wijn, restmaterialen, gabbermode en eigengemaakte meubels.
oel Buckens ziet overal kansen en mogelijkheden. De opklapbare picknicktafels van de buurman weet hij rap door te verhuren wanneer hij ze zelf niet gebruikt. Met het organiseren van zijn bierfestival Brewda heeft hij de gemeente bijna niet nodig. En hij zet als eerste de tweeliter glazen growler in de markt, die hij ter plekke afvult op zijn growlerstation.
Brouwerij Frontaal komt met uitdagende bieren. Frontaal etiket“Ik brouw liever geen standaard Saisonnetje, maar meer uitgesproken smaken.” Roel wijst naar een wijnvat even verderop. “Daarin heeft de Marmande Rouge (Vlaams Rood Bruin) in etappes gelagerd. En binnenkort ga ik op bezoek bij Ramses. Kijken wat daar voor moois uitkomt.” Ook al noemt Roel Buckens zichzelf een loner, andere brouwers zoekt hij graag op. Bij Oersoep, De Molen en Struise – niet de minsten – leerde hij de fijne kneepjes van het vak (www.proeflokaalmout.nl/blog/brouwerij-frontaal-proeflokaal-mout/).


TANKARD American IPA
MoutPils, Carapils, Munich

HopCascade, Centennial, Simcoe en Brewers Gold
LUMBERMAN Red Rye IPA
MoutPale ale, roggevlokken, carared, cara 120 en cara 240
HopColumbus, Centennial, Simcoe en Cascade
BULLDOG American IPA
MoutPils, munich

Hop Magnum, Cascade, Centennial, Crystal, Simcoe en Chinook
BILLARD Oatmeal Stout
MoutPale ale, havervlokken, chocolate malt, caramunich, brown malt, geroosterde gerst, black malt

HopColumbus, East kent golding (www.brouwerijfrontaal.nl/#/beers)
Shocking Beer! Goed bier en goede muziek is voor de brouwers van Bliksem een perfecte combinatie en het liefste compromisloos en snoeihard. F*ck de maandagochtend, geniet! Hun voorkeur ligt bij dikke vette bieren, met een stevige body en volle smaak, een Bourgondische basis met een tegendraadse attitude (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/). 

Brouwerij Bliksem

Zo oud als de natuur zelf, gevaarlijk en het verrast je altijd: Bliksem! Eerlijk bier van levensgenieters voor levensgenieters. Goed bier en goede muziek is voor ons een perfecte combinatie en het liefste compromisloos en snoeihard.... Onze voorkeur ligt bij dikke vette bieren, met een stevige body en een volle smaak, een Bourgondische basis met een tegendraadse attitude. Dat tegendraadse vertaalt zich perfect naar onze muziekvoorkeuren: metal, rock, punk en hardcore, oftewel hard en compromisloos. Voor ons vormt die muziek een logische combinatie met ons bier. Deze muziekstijlen voel je in je onderbuik en schreeuw je mee met je hart. Zo ook met onze bieren van recept tot etiket 
(www.brouwerijbliksem.nl/about/).


Pale Rider ABV 6,9 % IBU: 27

Een hoppige pale ale die zelfs de dorst van Clint Eastwood lest als hij net 3 weken door de woestijn heeft gekuierd (www.brouwerijbliksem.nl/beer-type/pale-rider/).



Hemelvuur  ABV 9 % IBU: 33

Thunderstruck, yeah, yeah, yeah! Dit goudblonde bier heeft alle clichés van een klassieke tripel, maar wel één met een Bliksem- inslag. Gebrouwen met 3 granen en 3 hoppen, is het alsof er een engeltje over je tong piest (www.brouwerijbliksem.nl/beer-type/hemelvuur/).


Grom ABV 9 % IBU: 45

Grom is Russisch voor donder en dat is geen verkeerde naam voor dit dikke pikzwarte bier dat meer weg heeft van een orkaan op de toendra dan een zomers buitje (www.brouwerijbliksem.nl/beer-type/grom/).
Grom Bourbon & Oak ABV 9 % IBU: 45
Grom is Russisch voor donder en dat is geen verkeerde naam voor dit dikke pikzwarte bier dat meer weg heeft van een orkaan op de toendra dan een zomers buitje. Dit bier is een infusie met bourbon en eiken ondergaan (www.brouwerijbliksem.nl/beer-type/grom-bourbon-oak/).


Brouwerij Bliksem heeft diverse stevige bieren in hun assortiment.


'La Trappe', zoals het op Koningshoeven gebrouwen bier heet, was Nederlands eerste trappistenbier. Alleen als het bier in een trappistenklooster onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de monniken gebrouwen wordt, mag het de naam ‘trappistenbier’ dragen. La Trappe wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen, volgens een door de trappisten van Koningshoeven ontwikkelde receptuur. Er komen uitsluitend natuurlijke ingrediënten aan te pas, zoals hop, gerstenmout en gist. De brouwerij haalt het water voor het bier uit eigen bron. De vergisting vindt plaats met een gistsoort die het meest actief is bij 18 tot 20 graden Celsius. Dit type vergisting staat bekend als ‘bovengisting’. Het bier wordt afgevuld op flessen met gist en suiker. Hierdoor gist La Trappe na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma.
Bierbrouwerij De Koningshoeven B.V., een zelfstandige dochteronderneming van Bavaria N.V. te Lieshout, huurt sinds 1997 de gebouwen van de abdij en produceert daar het trappistenbier in opdracht en onder toezicht van het klooster.
Onder de merknaam La Trappe brengt Bierbrouwerij De Koningshoeven negen speciale bieren op de markt. In USA en Canada wordt 'La Trappe' op de markt gebracht onder de naam 'Koningshoeven Trappist Ale' (www.koningshoeven.nl/nl/abdij/bierbrouwerij.php).

Het Trappistenklooster en Bierbrouwerij de Koningshoeven hebben een rijke historie, waarover zij u graag informeren. Om in de sfeer te komen krijgt u eerst een film te zien over de historie van de monniken en hoe ze in Tilburg terecht zijn gekomen. Tijdens de film kunt u genieten van een heerlijk La Trappe biertje naar keuze. Vervolgens wordt u rondgeleid door de Bierbrouwerij en ziet u meer van het prachtige Trappistenklooster (www.ontdektilburg.nl/activiteiten/rondleiding-de-bierbrouwerij).

Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot
Proeflokaal La Trappe, Adres (www.latrappetrappist.com/nl/)

Tilburg
Tilburg is een stad in Noord-Brabant en hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Tilburg. De stad had op 1 januari 2014 191.275 inwoners, 90% van het gemeentetotaal. Het is in inwonertal de zesde stad van Nederland (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tilburg).

De naam Tilburg komt voor het eerst voor in het Liber Aureus uit 1191. Daarin werd een document uit 709 overgeschreven dat opgemaakt zou zijn in Tilburg (actum publice Tilliburgis).[2] Het huidige Tilburg stond toen bekend als West-Tilburg, terwijl Oost-Tilburg overvleugeld werd door het in 1212 er vlak naast gestichte Oisterwijk. De gehele heerlijkheid, die nog meer plaatsen omvatte, staat wel bekend als Groot-Tilburg. In 1387 werd Tilburg van Oisterwijk gescheiden en ging, samen met Goirle, de heerlijkheid Tilburg en Goirle vormen. Deze maakte deel uit van het Kwartier van Oisterwijk van de Meierij van 's-Hertogenbosch.
In de 15e eeuw liet Jan van Haestrecht, een van de heren van Tilburg, het Kasteel van Tilburg bouwen, dat in 1858 moest wijken voor een fabriek. Het is nog steeds terug te vinden in het wapen en het logo van de stad. De bestuurlijke eenheid Tilburg is ontstaan uit een aantal buurtschappen, zogenaamde herdgangen, die met elkaar in verbinding stonden. De oude dorpskernen zijn nog steeds terug te vinden in de namen van verschillende oude wijken.
Koning Willem II verbleef graag in Tilburg. Over de plaats merkte hij eens op: "Hier adem ik frank en vrij." In zijn opdracht werd in 1847 een paleis gebouwd dat diende tot buitenverblijf. Het ligt tegenwoordig in het centrum van de stad. De koning heeft er echter zelf nooit in kunnen verblijven omdat hij stierf voor het voltooid was. Het paleis werd door de koninklijke familie overgedragen aan de gemeente, op voorwaarde dat er een Hogere Burger School (HBS) in gevestigd zou worden. Deze "Rijks HBS Koning Willem II" bestaat nog steeds als Koning Willem II College, echter in een ander gebouw. De bekendste leerling van deze HBS is Vincent van Gogh, die de school bezocht in de periode 1866-1868. Het paleis maakt tegenwoordig deel uit van het gemeentehuis en is bekend onder de naam: Paleis-Raadhuis.
De stad is eind 19e eeuw groot geworden door de textielindustrie die zich vestigde tussen de herdgangen in. In 1871 telde de stad maar liefst 125 wollenstoffenfabrieken. Tilburg werd dan ook de wolstad genoemd. Eind 19e eeuw werden er ook tal van herenhuizen gebouwd die ook tegenwoordig nog in de stad te vinden zijn. Aldus ontstond geleidelijk aan een stadsstructuur met winkels en arbeiderswoningen.... Tilburg is tot stad geworden door de opkomst van de textielindustrie, met name de wollenstoffenindustrie. Rijke families die hierachter stonden waren onder andere Mutsaerts, van de Kimmenade, Enneking, Van den Bergh, Mannaerts en Van Thiel. Met name de familie Mutsaerts moet hier worden genoemd. Reeds in 1780 was er sprake van ene Norbertus Mutsaerts die drapenier was te Tilburg. Deze familie ontwikkelde zich later tot een familie van wollenstoffenfabrikanten. De grondstof werd geleverd door de honderdduizenden heideschapen die in Noord-Brabant te vinden waren. Verdere factoren die Tilburg aantrekkelijk maakten voor vestiging waren: (1) de daar aanwezige kennis en (2) de lage lonen.... Leerlooierijen vormden, na de textiel, een belangrijke nijverheid. In 1915 telde men nog 15 leerlooierijen en stoomlederfabrieken. In 2010 waren er nog twee van dergelijke bedrijven, en wel Roovers en Termeer.
Er stonden in 1915 ook 14 schoenfabrieken in Tilburg. Uiteindelijk waren of zijn daar nog: Angora, Jan van Arendonk, Van Bommel, Bresson, Broekmans, P. Elias & Zn., De Goliath, Heideroosje, Mannaerts, Verhulst, Vrinten & Van Mierlo. In 2006 werd ook de productie van Verhulst naar Chennai verplaatst, waarmee alle schoenproductie-activiteiten uit Tilburg verdwenen waren. ... In de volksmond worden Tilburgers Kruikezeikers genoemd. (De carnavalsnaam van Tilburg, Kruikestad, is hiervan afgeleid). Dit omdat de inwoners vroeger in kruiken urineerden. De kruiken met urine werden, vanaf de 17e eeuw, verkocht aan de textielfabrieken, die de urine (vanwege de daarin aanwezige ammoniak) nodig hadden voor het bewerken van wol. Sinds de 19e eeuw worden chemicaliën ingezet voor de bewerking van textiel. Het "Kruikenzeiken" duurde echter voort tot laat in de 19e eeuw 
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Tilburg).



Tilburg heeft geen slogan, maar een beeldmerk. Ondernemers, organisaties en inwoners mogen dat beeld vrij gebruiken. Bijvoorbeeld op posters van evenementen, folders van bedrijven of de website van een Tilburgse wijk.
Er zijn een paar richtlijnen opgesteld voor het gebruik van de T-stijl. Het beeldmerk mag niet worden bewerkt: het moet de verhoudingen hebben van het origineel. De kleur van de rechthoek kan worden aangepast maar de T blijft altijd wit. De kleuren zijn vol en sprekend (www.tilburg.nl/stad-bestuur/stad/t-stijl/).


T DRINKS is allesbehalve een gewone slijterij. We richten ons op de liefhebber van lekkere wijnen, whiskyfijnproevers en bierliefhebbers. Dat doen we door het aanbieden van een uitgebreid assortiment. We richten ons enkel op kwaliteit, voor een betaalbare prijs. ... Het Tilburgse T-beeldmerk zit niet voor niets in de naam van de winkel: We hebben het grootste assortiment Tilburgse dranken in de regio. Naast het alom bekende Schrobbèler en La Trappe, hebben we nog meer drankpareltjes. Zo bedachten we enkele jaren geleden bijvoorbeeld het Tilburgs Praotwaoterbier, de HullieGullie Likeur, Tilburgs Knipoogkse-likeurtje, Le Roi Guillaume (Willem II)-wijn en het Tilburgs Stadsbier komen uit de koker van T DRINKS. Stuk voor stuk leuke geschenken om weg te geven. 
...
We hebben daarnaast ook nog eens honderden soorten speciaalbier in ons assortiment: van Belgisch en Nederlands tot Amerikaans, Schots en Engels, Duits en nog veel meer. Om de bierliefhebbers nog meer te plezieren organiseren we jaarlijks het Tilburgs Bierfestival in Tilburg, waar brouwers uit binnen- en buitenland hun nieuwe bieren lat (www.tdrinkswebwinkel.nl/nl/cms/over-t-drinks/).


Om iets zinnigs te kunnen zeggen over de hedendaagse biercultuur in Tilburg moeten we eerst even terug in de tijd. De zoektocht begint in het Regionaal Archief Tilburg. Rond de 15e eeuw vinden we de eerste aanwijzingen dat er bier wordt gebrouwen in Tilburg. Brabant kent een levendige hopteelt. Uit alle streken komen kooplieden naar Brabant om hop in te slaan. Overigens wordt er voor 1400 ook al wel bier gebrouwen, er zijn documenten die spreken over ‘gruitrechten’. Voordat men hop gebruikt bij het brouwen van bier wordt er namelijk gebrouwen met het kruidenmengsel gruit. En degene met het gruitrecht mocht dit verhandelen.

U moet zich voorstellen dat Tilburg in die dagen niet meer is dan een boerendorp met als centrum De Heuvel. Aan De Heuvel ligt een herberg en deze herberg brouwt zijn eigen bier. Zo zijn er wel meer herbergen en boerderijen die voor eigen familie en personeel bier brouwen. Is een recept succesvol dan wilde het wel eens gebeuren dat de rest van de wijk ook zijn kannen kwam vullen. Uiteindelijk ontstaan hieruit de eerste commerciële brouwers. Zo gaat het verhaal dat Tilburg op een zeker moment wel 63 brouwerijen telt. Deze zullen vast niet allemaal officieel vastgelegd zijn bij de gemeente (www.kraftbier.nl/tilburgs-bier-toen-en-nu-een-ambachtelijk-verhaal/). 


We zien hier de bierbrouwerij De Posthoorn dat achter een woonhuis was gelegen aan het Korvelplein, en lag rechts naast de textielfabriek van Dooren-Dams. De brouwerij was in 1804 onder die naam opgericht en sinds 1818 in handen van Jacobus van Roessel. In 1892 en 1895 werden nieuwe bedrijfspanden achter het woonhuis in gebruik genomen en werd men tevens hofleverancier. De bieren die gebrouwd hadden namen als Korvels Lager Bier, Dubbel Korvels Bier en Korvels Gerste Bier. In 1895 kreeg de brouwerij het predikaat van Hofleverancier. In 1921 ging de brouwerij failliet. De trappisten van Koningshoeven namen een groot gedeel van de inventaris over. Het woonhuis is in 1929 afgebroken. De fabrieken zijn in 1976 gesloopt om plaats te maken voor de Korvelse hofjes

In de 19e eeuw zijn er van deze tientallen brouwerijen nog maar een handjevol over. De grootste is de Posthoorn, opgericht in 1804 door Koob van Roessel, en deze lag aan het Korvelplein. In 1895 wordt de Posthoorn zelfs hofleverancier. Dit heeft vast nog te maken met Koning Willem II die in zijn tijd erg graag in Tilburg vertoeft en ook het bier niet schuwt.
Inmiddels is ook bierbrouwerij de Koningshoeven opgericht door de Trappisten. In 1891 beleggen de Tilburgse brouwers een vergadering. Ze voelen de concurrentie van de trappisten, die hun capaciteit hebben uitgebreid en een Duitse brouwmeester in de arm hebben genomen. Dat alle brouwers zich zo druk maken over de uitstekende kwaliteit van het trappisten bier legt de paters geen windeieren. Het is de beste reclame die ze kunnen krijgen. In 1935 zijn alle Tilburgse brouwers verdwenen. Alleen de trappisten brouwen nog, de rest heeft de crisis niet overleefd of is overgenomen. “Ons pa zei steevast: Ga niet brouwen jongen, dat geeft alleen maar een hoop rotzooi” aldus Paul van Roessel, zoon van de laatste brouwer van de Posthoorn (www.kraftbier.nl/tilburgs-bier-toen-en-nu-een-ambachtelijk-verhaal/).

Bierbrouwerij De Posthoorn was gelegen aan het Korvelplein. De brouwerij was in 1804 onder die naam opgericht en sinds 1818 in handen van Jacobus van Roessel. In 1892 en 1895 werden nieuwe bedrijfspanden achter het woonhuis in gebruik genomen en werd men tevens hofleverancier. De bieren die gebrouwd hadden namen als Korvels Lager Bier, Dubbel Korvels Bier en Korvels Gerste Bier. In 1895 kreeg de brouwerij het predikaat van Hofleverancier. In 1921 ging de brouwerij failliet. De trappisten van Koningshoeven namen een groot gedeel van de inventaris over. Het woonhuis is in 1929 afgebroken. De fabrieken zijn in 1976 gesloopt om plaats te maken voor de Korvelse hofjes (http://tilburgers.nl/tilburg-uit-de-oude-doos-brouwerij-de-posthoorn-1971/).

We bevinden ons in 1992 als er weer een echte Tilburgse brouwer op staat. Ad Clijsen richt bierbrouwerij Moerenburg op. Met zijn vrouw Hannie brouwt hij achter in de schuur bier met een installatie van 250L. Meestal waren de flessen al verkocht voordat het brouwsel klaar was, hun bier was erg populair. Na het overlijden van Ad in 1996 zetten Hannie en zoon Bart de brouwactiviteiten door. Ze brouwen nog tot 2012 als het laatste commerciële bier op de markt komt.... de wilde jaren 90 toen de bierwereld opgeschud werd door pioniers die industrieel geproduceerd bier beu waren. “Aan spullen was in die tijd moeilijk te komen dus Ad heeft het het meeste zelf gemaakt” (www.kraftbier.nl/tilburgs-bier-toen-en-nu-een-ambachtelijk-verhaal/). 

Tilburg was eeuwenlang een echte brouwersgemeenschap. Zoals zoveel steden en dorpen had ook Tilburg haar eigen brouwerijen. In de hoogtijdagen van het bier, toen water vaak niet drinkbaar was, telde onze stad tientallen brouwerijen. Van simpele boerderijen met een eigen ketel tot commerciële megabrouwerijen (voor die tijd dan). Tot begin 20e eeuw. Geen van de brouwerijen kon het opnemen tegen grote Nederlandse en Belgische brouwers.  ... KraftBier vertegenwoordigd dit oude brouwersambacht. Met de geschiedenis onder de arm wordt Tilburg veroverd. Met oude en nieuwe recepten. Vergeten bieren in een modern jasje. Er wordt hard gewerkt om een mooie brouwerij neer te zetten. Nu nog klein, binnenkort met een mooie installatie waarmee we heel Tilburg van lekkere bieren kunnen voorzien (www.kraftbier.nl/het-kraftbier-verhaal/).

Kraftbier
Spoorlaan 350 
5038CC, Tilburg 
(www.kraftbier.nl/contact/)
Sinds 2016 heeft KraftBier haar eigen brouwerij in het hart van Tilburg. Kom langs en ervaar, proef, ruik en zie hoe het ambachtelijke Tilburgse Bier gebrouwen wordt. Nu nog in aanbouw maar vanaf media 2016 gereed voor ingebruikname. Bezoek de brouwerij.
KraftBier heeft zich gevestigd in BANK15.

BANK15 vestigt zich aan de spoorlaan 350 in Tilburg. Een scharnierpunt tussen de spoorzone en het centrum, in de zesde stad van Nederland. Perfecte condities voor het concept BANK15 om zich hier te vestigen. Een schitterend en statig oud bankgebouw dat bol staat met de nieuwste marcom-techniek. Vooruitstrevend, anders en vernieuwend door o.a. food experience stands, educatieve events, vrije expo ruimte voor creativiteit en innovatieve shopping concepten (www.kraftbier.nl/de-brouwerij/bezoek-de-brouwerij/).


Rob van den Meijdenberg zijn kersverse bedrijf KraftBier in bij de Kamer van Koophandel. Een maand later ontvangt hij al meteen de titel ‘Rabo Starter van het kwartaal’, een prijs van de Rabobank voor beginnende ondernemers.

Als je aan Tilburgs bier denkt, dan denk je misschien aan La Trappe. Nu komt daar een nieuw Tilburgs biertje bij: KraftBier. Vanaf half mei kun je op terrassen in de stad een Schôon Mèdje, een Maotje of een Witte Gij’t proberen.

Begin februari [2015] schreef Rob van den Meijdenberg zijn kersverse bedrijf KraftBier in bij de Kamer van Koophandel. Een maand later ontvangt hij al meteen de titel ‘Rabo Starter van het kwartaal’, een prijs van de Rabobank voor beginnende ondernemers. Dat gaf KraftBier volgens de starter een enorme boost. “En het mooie is: er is nog helemaal geen bier!” vertelt Rob lachend.... Rob brouwt voor het eerst in zijn leven zijn eigen bier en dat smaakte naar eigen zeggen ‘verdomd goed’. Hij wordt getriggerd door het mooie proces van het brouwen. Rob leert alles wat er te vinden is over het brouwproces en na marktonderzoek krijgt hij meer interesse in het lokale ambachtsproduct. ”Lokale brouwerijen zijn enorm in opkomst. En als het in andere steden al bestaat, waarom dan ook niet in Tilburg?”... Hij dook de geschiedenisboeken van Tilburg in en kwam erachter dat bier écht bij de stad hoort. “Sinds het ontstaan van Tilburg zijn er brouwerijen geweest. De eerste herbergen op de Heuvel brouwden al hun eigen bier en op de boerderijen maakten ze bier voor het personeel.” In de 19e en 20e eeuw werd het vloeibare goud volop gedronken en waren er tientallen bierbrouwerijen. De hop kwam van de velden in de omgeving van de stad en de tarwe en gerst werd lokaal geteeld. Inmiddels is er in de stad geen brouwerij meer. Wel brouwers, maar de bieren worden geproduceerd buiten Tilburg. Rob wil daar verandering in brengen....  “Ik wil ervoor zorgen dat Tilburgs bier hier weer op de kaart wordt gezet.” Letterlijk en figuurlijk. “En dat past goed bij de rijke geschiedenis van de stad.” Vertelt Rob. ... Door gebrek aan ruimte in zijn eigen appartement, maakt Rob nu nog bier in zijn bescheiden brouwerij bij zijn ouders. In de bijkeuken van zijn ouders perfectioneert Rob de recepten voor KraftBier. Hij experimenteert met temperaturen, verschillende soorten hop, mout en gist om zijn brouwsels de volmaakte smaak te geven. “Het wordt bier dat zoveel mogelijk mensen lekker vinden. Geen uitgesproken smaak, maar wel uniek, lekker en uit Tilburg. Met de hand gebrouwen en met liefde voor het ambacht.”
En die liefde voor het ambacht is er zeker. Zo sprak Rob met de zoon van de laatste brouwer van Tilburgse Bierbrouwerij de Posthoorn, die in 1935 zijn deuren sloot, op zoek naar recepten van vroeger. Dolgraag zou hij ooit een oud Tilburgs recept brouwen.” Er werden andere technieken gebruikt en ingrediënten als gerst, hop en gist waren lokaal. Helaas is er weinig uit die tijd over.” Helemaal na-brouwen lukt nog niet, maar proberen doet Rob maar al te graag. Naast de oude recepten gaat Rob net zo goed mee met de huidige trends van bierland. Dat is volgens hem, naast IPA’s en Saisons, vooral de mix van standaardstijlen waardoor er nieuwe stromingen ontstaan. Hij noemt als voorbeeld zijn eigen ‘Schôon Mèdje’, een mix van witbier en IPA. (http://tilburg.com/nieuws/nieuw-tilburg-kraft-bier/).

Tilburg is eind juli een plaatselijk biertje rijker. Op initiatief van het Bewonerscomité Korvelseweg komt er na meer dan 100 jaar weer een Korvels biertje: Korvels Wit (www.kraftbier.nl/korvels-biertje-na-meer-dan-100-jaar-terug-in-tilburg/).
























Rob van den Meijdenberg's brouw- en vergistingsketels staan klaar voor de start in BANK15. Dat voormalige kantoorpand aan de Spoorlaan verkeert al een jaar in staat van verbouwing, maar de metamorfose tot verzamelgebouw voor hippe bedrijfjes is nu toch bijna voltooid. En met zijn KraftBier kan Van den Meijdenberg achter in het pand op de begane grond weldra aan de slag (www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/urban-beer-in-tilburg-het-vervolg-1.6193510).

KraftBier kan een bier brouwen in opdracht. Heeft u een speciale gelegenheid waarvoor u een lekker bier wil schenken, met eigen etiket en naar eigen smaak. Dat kan! Samen gaan we om de tafel om te bepalen wat voor bier er ontwikkeld gaat worden. Zou u het leuk vinden om een huisbier te hebben voor uw bedrijf of horecagelegenheid, ook dat kan..... U wilt naast een eigen bier ook weten hoe het brouwen in zijn werk gaat en de roerstok zelf in de hand nemen? Geen probleem. Met de mobiele brouwinstallatie kunnen we op iedere plek (met water en stroom) bier brouwen. We bepalen samen het recept en eventueel de inhoud en lengte van de cursus. Na 6 weken kunt u zoveel bier afnemen als u zelf wilt (www.kraftbier.nl/zelf-bier-brouwen/).  


Brouwerij Sint Juttemis
Brouwerijhuurder
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
PlaatsTilburg
Actieve brouwerijJa (3 jaar actief)

Opgericht in2013
Bij de nieuwe Tilburgse huurbrouwerij Sint Juttemis vinden ze dat speciaalbier drinken een feest moet zijn. Met variaties op eeuwenoude recepten en inspiratie uit alle windstreken die speciaalbier nog nét iets specialer maken.

Bieren met zoveel karakter, dat ze ze ook daadwerkelijk naar hun bijzondere eigenschappen hebben vernoemd. Baldadig en Frivool bijvoorbeeld (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/tilburg/sint-juttemis) (http://biervat.blogspot.nl/2015/01/sint-juttemis-adhd-64-ipa.html).

Tilburg is een nieuwe bierbrouwerij rijker, Sint Juttemis genaamd. Vanaf zondag 21 april [2013] is het eerste brouwsel,  'Baldadig', te proeven in de cafés in Tilburg... Gerda van Dongen, een van de initiatiefneemsters, legt uit: "We maken bieren met variaties op eeuwenoude recepten en halen daarvoor inspiratie uit alle windstreken. Zodat die ons speciaalbier nog nét iets specialer maken. En dat zijn bieren met zoveel karakter, dat we ze ook daadwerkelijk naar hun bijzondere eigenschappen hebben vernoemd...." (http://tilburgers.nl/tilburgse-bierbrouwerij-sint-juttemis-presenteert-baldadig/

Ze brouwen o.a.:
WTF (tripal bier van 8,5%)
Wat voor soort bier is een tripel met IPA hop soorten? Een tripal vonden wij. Smaakt fruitig, begint licht zoet en eindigt bitter droog. Voor de liefhebber van tripel bier. En de liefhebbers van IPA.
Frivool (blond bier van 6,6 %)
Geïnspireerd door de rijke smaken van de hop uit de tuin
van de Sint Juttemis brouwerij. Fris en zomers met een lekker bittertje
en – door de nauwkeurig geselecteerde gist – frisse fruittonen. Sint
Juttemis’ primeur. Een vrolijk bier voor een feestelijke gelegenheid!
ADHD (IPA van 6,4%)
Warm van kleur en harstochtelijk van smaak. Fris bitter bier zoals dat hoort bij een Indian Pale Ale maar wel een ingehouden versie. Een lekkere afwisseling voor de kenner en een leuke kennismaking voor de nieuwkomeling in de wereld van de IPA.
Baldadig (donker bier van 6,2%)
Een bier met een gebrande smaak maar niet te extreem. 
En niet te zwaar zodat je er na de eerste nog één kunt nemen. 
Dat wilden we graag. Het antwoord bleek een eigentijdse variatie op het middeleeuwse duitse Schwarzbier recept. Een tikkeltje gebrander en een tikkeltje minder moutig zodat het precies is wat wij wilden. Anders dan een gewone dubbel. Net niet helemaal stout, maar
wel helemaal Baldadig. Omdat bier ook eigenwijs mag zijn. Moutig, gebrand
en vol. Een bier dat een eigen draai geeft aan een middeleeuws recept.
Laat je verrassen!
Hete Pruim (Winterbier van 7,5%/8,9%)
De droppigheid van dit donkere bier wordt versterkt door zoethout en steranijs.

Beleef de subtiele smaak van zwarte pruimen en voel het verwarmende effect van de chilipeper achter in je keel (www.sintjuttemisbier.nl//index.php?s=1_bieren).



Een naam die de aandacht trekt is ook gevaarlijk. Valt het bier tegen, dan is het gemakkelijk zeggen dat de naam het brouwsel moest compenseren en dat komt de geloofwaardigheid van een brouwerij niet echt ten goede. Toch gaat dat hier niet helemaal op, want het verwijst bovenal naar de receptuur, dit bier is namelijk gebrouwen met pruimen en chilipeper. Dat zijn overigens niet de enige opvallende ingrediënten. St Juttemis heeft dit bier daarnaast verrijkt met steranijs en zoethout. Een onvervalst kruidenbier uit Tilburg dus. En dat schept verwachtingen, want in deze industriestad weten ze wel wat ze met kruiden kunnen doen, zo bewijst de beroemde kruidenlikeur Schrobbelèr (http://biernetwerk.nl/recensie-hete-pruim-st-juttemis/).

We hadden al La Trappe, Sint Juttemis en Moerenburg als 'echt Tilburgs bier'. Nu zoekt De Torens van Tilburg aansluiting bij het schuimende drietal. En dat is niet helemaal zonder gevaar. ... Opvallend is het logo. Op het eerste oog lijkt het alsof Interpolis en Westpoint een hoofdrol vervullen, maar het gaat om een moderne herinterpretatie van het wapen van de stad. "Ook de kleuren van vroeger komen in het etiket terug", zegt ontwerper Van Schaaijk.
Tot een paar jaar geleden bestond er een brouwerij met de naam Moerenburg. Vorig jaar kwam Sint Juttemis met bieren en nu 'De Torens'. Van de Velde: "Wij binden ons met naam en vormgeving duidelijk aan de stad. Net als bij Sint Juttemis zijn we (nog) geen fysieke brouwerij omdat we het elders laten brouwen. Een brouwerij opstarten is gewaagd en erg duur dus we gaan eerst maar eens zien hoe levensvatbaar de bieren zijn."
De twee werken daarom samen met de Schijndelse brouwerij Sint Servattumus. Het eerste bier uitgebracht onder het merk 'Torens' is De Tweeling (omdat het een dubbel is) (www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/nieuw-bier-de-torens-van-tilburg-1.4252358).


Erwin van de Velde, mede-exploitant van Burgemeester Jansen en en Sjoerd van Schaaijk zijn achter dat café, in een verbouwde schuur, een complete brouwinstallatie aan het optuigen. “Eind augustus zullen we wel aan onze proefbrouwsels kunnen beginnen”, zegt Van de Velde. Torens Tilburg heet de brouwerij, die al een dubbel, tripel en quadrupel op de markt bracht. Daar komen nog een blonde en een Weizener bij (www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/urban-beer-in-tilburg-het-vervolg-1.6193510).

De naam Torens laat zich raden. Ze vormen sinds 1816 (officieel) het wapen van de stad Tilburg. 'Bij besluit van den 20sten Februarij 1816, bevestigt bij dezen de Stad Tilburg in gevolge het door haar gedaan verzoek in het bezit van het navolgende Wapen: Zijnde van lazúúr beladen met drie Burchten van goud', om precies te zijn. Veel spannender gaan we het niet maken. Hoeft ook niet want het gaat tenslotte om wat er in je glas zit.

Het idee Torens is eind van de zomer 2010 geboren aan een tuintafel aan de St. Josephstraat. Drie jaar lang, iedere week met heel veel plezier recepten samenstellen, aanpassen, lachen, blunderen, ploffende ketels, klappende flessen, veel dweilen en natuurlijk proeven. Heel veel proeven. Daar is eigenlijk en vooral gelukkig niets aan veranderd maar ondertussen is het wel de moeite waard gebleken een aantal bieren met meer mensen te delen. ... De bieren van Torens zijn gebrouwen uit plezier, nieuwsgierigheid en zin in eenvoud. Tikkeltje eigenwijs en op zichzelf maar eenmaal binnen ontwapenend als de stad Tilburg zelf.
TWEELING
Een dubbel van 7.0%. Diep donker, vol rond, licht droppig door de verschillende soorten gebrande mout en heeft een bittere afdronk.
WAPEN
Een tripel van 8.2%. Een toegankelijk koperblond bier dat niet overdreven bitter is maar dat juist de balans zoekt met het zoet en het afrond met een licht bloemige afdronk.
BONTE KRAAI
Een quadruppel van 10.5%. Een winterbier dat je jaren kunt bewaren als je er af kunt blijven. Donker, stevig, vol rond met tonen van koffie, zoethout en vanille (www.torenstilburg.nl/).

Wat hebben ze trouwens een geweldige website!! Supercool met foto's van hun administratie, de knop voor email (met NEE-NEE-sticker) en uitleg voor verzamelaars van bieretiketten. Zo zie je ze niet vaak. 



LOC Brewery in de Spoorzone. Begon eind 2014 in een oksel van een van de oude industriële panden, deze dagen verhuist de brouwerij naar een plek vol in het zicht. Met flexwerkplekken, een hijskraantje én proeflokaal. ... "Niet alleen in Tilburg, maar ook in Den Bosch en Eindhoven is er vraag naar", zegt brouwer Paul Cools. "Zo breidt het zich steeds verder uit."
Tijd voor de LOC Brewery nieuwe stijl, aldus het viertal hobbybrouwers. "Met twee ketels van elk 750 liter en een vergistingsruimte snijden we ook de externe brouwerij uit het proces weg", zegt Cools. In de voormalige werkruimte van de NS hangt een hijskraan. Die werd opgelapt en zo kunnen de korven uit de ketels worden getakeld. Hij lacht. "Dat is niet per se nodig, maar hoe gaaf is het om zo'n kraantje te hebben?" (www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/spoorzone-stadsbrouwerij-loc-brewery-is-de-oksel-ontgroeid-1.6191750) Roy Maas, Erwin Schellekens, Daniel Tano en Paul Cools (dertigers en veertigers) [hadden] al ambitieuze plannen. Die werden slechts getemperd door de realiteitszin van hun eega's: ‘Ga nu maar eerst eens bier brouwen’, kregen ze te horen. 
...
LOC Brewery groeit nu uit tot een volwaardige stadsbrouwerij. De nieuwe ketels staan klaar (zie foto 2) en worden door Cools geïnstalleerd. De brouwerij heeft zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, er is een BV opgericht en ze moeten straks accijns betalen.

De brouwerij willen ze straks openstellen voor het publiek: ze denken aan rondleidingen, maar ook andere groepen mogen er komen brouwen. "Als een voetbalclub of brouwer hier met het grote werk aan de slag wil, dan kan dat straks", aldus Schellekens. ... Met het bier wordt brood gemaakt, de broodjeszaak Smeer 'm - iets verderop in het complex - gaat mettertijd het bier in bitterballen verwerken (www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/volgende-stap-loc-brewery-volwaardige-stadsbrouwerij-met-biertuin-1.4941018). 


's-Hertogenbosch 
's-Hertogenbosch, veelal Den Bosch genoemd, is de hoofdplaats van de Nederlandse gemeente 's-Hertogenbosch. Daarnaast is het de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. [Het] is het naar inwonertal de vierde stad van Noord-Brabant, na Eindhoven, Tilburg en Breda. De hele gemeente telt zo'n 150.000 inwoners. De stad is verder een bisschopszetel en een voormalige garnizoensstad.
Net als Den Haag heeft 's-Hertogenbosch een dubbele naam. 's-Gravenhage als alternatieve aanduiding van het oudere Den Haag is gevormd naar het Bossche voorbeeld. De naam Den Bosch is ouder dan de naam 's-Hertogenbosch.
Ook in andere talen wordt 's-Hertogenbosch aangeduid met de vertaling ervan: Bois-le-Duc in het Frans, Boscoducale in het Italiaans, Bolduque in het Spaans en Herzogenbusch in het Duits. De Latijnse naam is Silva Ducis of Buscum Ducis.
Het Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam 's-Hertogenbosch probeert het gebruik van de officiële naam te bevorderen. 
Daarnaast heeft 's-Hertogenbosch bijnamen. In de carnavalstijd wordt de stad Oeteldonk genoemd. In de 80-jarige oorlog heette de stad Moerasdraak, vanwege de ligging tussen moerasgebieden (https://nl.wikipedia.org/wiki/%27s-Hertogenbosch).

's-Hertogenbosch is de officiële naam van de stad en de gemeente, en onder meer de ANWB en de NS hanteren ook deze vorm. Den Bosch is de benaming die in gesproken taal verreweg het vaakst voorkomt en die ook geregeld in geschreven teksten gebruikt wordt, maar de naam Den Bosch heeft geen officiële status.
De 'chique' naam 's-Hertogenbosch is ook in andere talen terug te vinden, bijvoorbeeld Bois-le-Duc in het Frans, Herzogenbusch in het Duits en Bolduque in het Spaans.

Er bestaat overigens een 'Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam 's-Hertogenbosch', dat het gebruik van het 'volkse' Den Bosch terug wil dringen (https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/den-bosch-s-hertogenbosch).

Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit 's-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocoladefondant. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede; de zogenaamde "reuzenbol".
Bossche bollen lijken op de kleinere moorkoppen, die echter meestal niet met echte chocolade zijn geglazuurd. Op de bovenkant van moorkoppen wordt soms een toef slagroom aangebracht, bij de Bossche bollen doet men dit niet, onder meer vanwege de gebruikelijke verpakking van een half dozijn in een kartonnen doos.
Al voor het begin van de twintigste eeuw werd in 's-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont, die een vestiging had in het pand De Kat aan de toenmalige Vischstraat op nummer B61. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.
Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1920 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche bol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen.

De naam "Bossche bol" is pas in de loop der tijd ingeburgerd geraakt, met de toenemende populariteit van de lekkernij buiten de stadsgrenzen en ook het exacte recept verschilt van bakker tot bakker. Bij de vaststelling van originaliteit en herkomst is dus wat ruimte voor interpretatie.
Banketbakkerij Jan de Groot is een bekend producent van Bossche bollen. De bakkerij werd in 1936 opgericht maar begon pas later chocoladebollen en ander banket volgens eigen recept te verkopen. Het recept is binnen de familie overgedragen en rond het jaar 2000 is de "Bossche bol van Jan de Groot" zelfs als beschermd handelsmerk gedeponeerd. De benaming "Bossche bol" is daarmee overigens niet beschermd, alleen de combinatie met de naam van Jan de Groot (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bossche_bol). De enige echte Bosschebol, ook wel chocolade bol of sjeklade bol genoemd (www.bosschebollen.nl/onze-producten.php?page=detail&id=2).

De stad heeft een stedelijk museum met als website: http://www.sm-s.nl/.

's-Hertogenbosch kreeg in 1184 stadsrechten van graaf Godfried III van Leuven, die ook hertog van Neder-Lotharingen was als Godfried VII. Enige tijd daarvoor was het op grondgebied van Orthen ontstaan als een nederzetting van handelaren aan de samenloop van de Aa en de Dommel, die tegenwoordig samenkomen bij de Citadel in de stad. Het was de vierde stad van Hertogdom Brabant. De vroegste vermelding van 's-Hertogenbosch is in een document uit 1196. Het is een van de oudste steden van Nederland. In die tijd was het niet zo gebruikelijk dergelijke rechten expliciet vast te leggen en veel andere (nieuwe) steden in de Nederlanden namen het Bossche geschreven stadsrecht als voorbeeld.
Van 13 april tot en met 17 mei 1809 maakte Lodewijk Napoleon een inspectiereis door het departement Noord-Brabant. Tijdens deze reis bezocht de koning 's-Hertogenbosch.
...'s-Hertogenbosch is vooral bekend vanwege de enorme en prachtig gebouwde Sint-Janskathedraal, een hoogtepunt van de late Brabantse gotiek. Het is een groot kerkgebouw met de titel van kathedraal omdat het de zetel is van de bisschop van 's-Hertogenbosch. In de Sint-Jan staat het genadebeeld van Onze Lieve Vrouwe van 's-Hertogenbosch (de Zoete Moeder). .... 
's-Hertogenbosch bezit ook het oudste nog bestaande bakstenen huis van Nederland, De Moriaan, waar momenteel het VVV-kantoor is gevestigd. 's-Hertogenbosch was vroeger een garnizoensstad. De voormalige Koning Willem I Kazerne is in miniatuurvorm nog steeds te bewonderen in Madurodam te Den Haag.
Verder staat de stad ook bekend om het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (voorheen Museum Het Kruithuis). Op de Markt staat een standbeeld van de 15e eeuwse schilder Jeroen Bosch, gemaakt door August Falise; het Jheronimus Bosch Art Center is een museum in de stad waarin zijn werken centraal staan.
Een andere attractie is de nu volledig gerestaureerde Binnendieze, waar verschillende rondvaarten de gelegenheid bieden de stad ondergronds te bewonderen. De Binnendieze is in 1996 gerestaureerd en is nu toegankelijk voor rondvaartboten. Niet aan claustrofobie of arachnofobie lijdende belangstellenden kunnen reserveren voor drie rondvaarttrajecten in het systeem van de Vughterstroom. (https://nl.wikipedia.org/wiki/%27s-Hertogenbosch).

Thuisbrouwers waren in 's-Hertogenbosch erg belangrijk tot in de 14e eeuw. Beroepsbrouwers speelden geen grote rol. Integendeel, veel bier werd geïmporteerd, onder andere uit Haarlem, Hamburg en zelfs Wismar. In de tweede helft van de 15e eeuw kwam hier verandering in. Dommel en Aa leverden geschikt water; de hop werd geteeld in het Land van Heusden. De graanaanvoer was echter een zwak punt. Voor graan was de stad grotendeels van import afhankelijk. In tijden van schaarste ging het bakken van brood daarom vóór en werd het bierbrouwen soms verboden. In 1445 werd het bijvoorbeeld verboden om van rogge (roggebrood was het voedsel van de gewone man) bier te brouwen. Alleen de duurdere graansoorten weit, gerst, haver en spelt mochten worden gebruikt. In de 16e eeuw nam het aantal brouwerijen flink toe. Werden er in 1567 nog 22 brouwerijen vermeld, in 1600 was dat aantal gegroeid tot 51!
Soms probeerde de stad bepaalde projecten van de grond te krijgen door extra belasting op het bier te heffen. Bijvoorbeeld voor de bouw van het Kruithuis. Hiertegen rees bezwaar: de volksdrank bier zou veel duurder worden.
In de loop van de 17de eeuw daalde het bierverbuik door de komst van nieuwe dranken als koffie, thee en cacao. Er waren toen ook minder brouwerijen. In de 19de eeuw schommelde hun aantal tussen 6 en 8. Veel brouwerijen lagen dicht bij de Binnendieze (o.a. in de panden De Drie Kronen en Het Bont Paardje), andere bevonden zich echter niet zo in de buurt van stromend water.
In 1900 was het meeste bier hooggegist, zoals nu nog vele bekende Belgische biersoorten als Trappist en Gouden Carolus. Door technische vooruitgang kon er worden overgeschakeld op lage gistingsmethoden. Het pilsje werd de meest gedronken biersoort. Dit betekende het einde van vele kleine Bossche brouwerijen. De Witte Zwaan in de Vughterstraat hield het nog uit tot 1927 (www.bossche-encyclopedie.nl/overig/bedrijven/brouwerijen%20(algemeen).htm?p1=/overig/bedrijven/_index.1.htm?title=Bedrijven&t1=Bedrijven&title=Brouwerijen%20(algemeen)).

Het hoogtepunt van de bierbrouwactiviteiten in 's-Hertogenbosch lag in de 16e eeuw, destijds waren er naar schatting meer dan 100 brouwerijen en herbergen die zelf bier brouwden (nu noemen we dat een brewpub!). Er is echter van voor de 17e eeuw weinig informatie te vinden in de archieven van het stadsarchief 's-Hertogenbosch, en het is bovendien slecht leesbaar (https://sites.google.com/site/draokstart/-s-hertogenbosch/plattegrond-1750).

's-Hertogenbosch is een echte bierstad, vroeg in de 17e eeuw waren er meer dan 50 brouwerijen in de stad te vinden, voornamelijk bij de poorten van de stad waar het bier aan de handelaren werd verkocht bij in- en uitgaan van de vestingstad. Vooral bij de Vughterpoort, de Orthenpoort en de Hintamerpoort waren veel brouwerijen te vinden. Maar ook in het midden van de oude stad, op de Markt en in de Molenstraat bijvoorbeeld. 's-Hertogenbosch is ook bekend om de Binnendieze, het rivierenstelsel in de stad welke deels onder de bebouwing doorloopt. Een rondvaart is zeker de moeite waard! In de middeleeuwen werd er dan ook gebruik gemaakt van de Dieze als waterbron voor het bier en ook voor het aandrijven van de molens tbv de brouwerij (bv in de Molenstraat).
Er zijn nog gegevens van brouwerijen in 's-Hertogenbosch vroeg in de eeuw 1600. In de archieven zijn zo'n 30 brouwerijen te vinden, waaronder "Het Swart Ancker", "Het Bontje Paardje", "De Witte Zwaan", "De Kleine Ketel", "De Werelt", "in den Brouwketel", "'t Lantwijff", enz. Echte betrouwbare (en leesbare) gegevens dateren uit de boeken en archieven van 1796, destijds waren, naast vele "thuisbrouwerijen" er 7 officiële brouwerijen in de stad: Kerseboom, Roode Kroon, Brouwkuip, De Laars, Het Anker, De Witte Zon en De Zwaan (https://sites.google.com/site/draokstart/).

De stad bleef zonder brouwerij tot 1958 toen biergigant Heineken hier een nieuwe fabriek opende. Zo kreeg de stad 's-Hertogenbosch (of moeten we zeggen: het dorp Oeteldonk) iets wat zij in haar eeuwenoude geschiedenis nog nooit had bezeten: een Hofbrouwerij (www.bossche-encyclopedie.nl/overig/bedrijven/brouwerijen%20(algemeen).htm?p1=/overig/bedrijven/_index.1.htm?title=Bedrijven&t1=Bedrijven&title=Brouwerijen%20(algemeen)).

In de 20e eeuw was er een periode van "droogte', in 1927 slot de laatste oude brouwerij van de stad (De Witte Zwaan). Het heeft ruim 30 jaar geduurd totdat er weer een echte brouwerij in de stad 's-Hertogenbosch was. In 1958 begon Heineken met het produceren van bier in 's-Hertogenbosch. Helemaal aan het einde van de 20e eeuw kwam er nog een brouwerij bij. In het centrum van de stad begon de stadbrouwerij van Kollenburg. Hiermee eindigde de 20e eeuw toch weer met twee brouwerijen (https://sites.google.com/site/draokstart/-s-hertogenbosch/20ste-eeuwse-brouw).

Een wandeling in het teken van bier en brouwerijen [kan] in 's-Hertogenbosch. Tijdens de wandeling zal er aandacht besteed worden aan de rol die de brouwerijen en het bier hebben gespeeld in de stad. Ook is er aandacht voor bepaalde cultuurhistorische objecten die je op jouw pad zullen tegenkomen. Om de dorst te lessen zul je ook enkele tapperijen/cafés aandoen voor een biertje. Je sluit deze wandeling af met een kleine bierproeverij (www.overuit.nl/doen/bier-en-brouwerijwandeling/detail.aspx?id=801939) (http://dagjedenbosch.com/activiteiten/activiteit/bier-en-bierbrouwerijenwandeling/). 

In ’s-Hertogenbosch wordt jaarlijks het Nederlands Speciaalbier Festival gehouden (zie www.speciaalbierfestival.nl/info/

vier Bossche microbrouwers zijn: Van Kollenburg (sinds 1999), Rosmarinus (2009), Rebels (2011) en De Markies (2012). Brabants Dagblad vrijdag 5 juli 2013 (www.bossche-encyclopedie.nl/overig/bedrijven/brouwerijen%20(algemeen).htm?p1=/overig/bedrijven/_index.1.htm?title=Bedrijven&t1=Bedrijven&title=Brouwerijen%20(algemeen)).


Bij Biernet zijn 7 bierbrouwerijen bekend die op dit moment actief zijn in 's-Hertogenbosch.

Stadsbrouwerij van Kollenburg
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
Plaats's-Hertogenbosch
Actieve brouwerijJa (17 jaar actief)
Opgericht in1999
Adres:
Kruisstraat 28
's-Hertogenbosch, Nederland
Brouwerij van Kollenburg is een initiatief van Jan van Kollenburg, eigenaar van Café Bar le Duc, en Rik Brouns, brouwmeester, afkomstig uit de omgeving van Den Bosch maar studerend in Wageningen. De brouwinstallatie bevindt zich in de kelders van het Café.
De brouwinstallatie is overgenomen van de gesloten Bierbrouwerij de Vaete. De schrootmolen, brouwketel en flessen staan in de uit diverse ruimten bestaande kelders onder het café. ... In de brouwerij staat een flessenvulmachine uit 1832 die afkomstig is van Brouwerij de Zwaan uit de Vughterstraat. Deze brouwerij van de familie Van Gulick van Pelt werd in de jaren 70 een discotheek: Kings Cross (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/s-hertogenbosch/kollenburg-van).

Rosmarinus Bierbrouwerij
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
Plaats's-Hertogenbosch
Actieve brouwerijJa (7 jaar actief)
Opgericht in2009
Bij PietKees van Speciaalbierbrouwerij Oijen is de cursus brouwen gevolgd. Met deze cursus heb ik de basisbegrippen van het brouwen geleerd en tevens gezien hoe je met redelijk eenvoudige middelen bier kunt brouwen. Het jaar daarop startte Peter Bosters, die bij Heineken medewerker afdeling Verpakken is, in zijn garage in Maaspoort de Brouwerij Rosmarinus, afgeleid van rozenmarijn. Daarbij gebruikte de amateurbierbrouwer materiaal, zoals pannen, die hij na een zoektocht op de zolders en magazijnen van Heineken aantrof (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/s-hertogenbosch/rosmarinus).

Rebels Bierbrouwerij
Brouwerijhuurder
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
Plaats's-Hertogenbosch
Actieve brouwerijJa (5 jaar actief)

Opgericht in2011
Het begon in 1989 als een onschuldige hobby.
Met een blik moutsiroop werd met volle overgave het eerste bier gebrouwen. Een Extra Strong Lager, die bij menig familielid in de kelderkast tot ontploffing kwam. Sindsdien is er veel veranderd. De keuken is verruild voor een eigen brouwruimte en de pannen zijn vervangen door een bijna volledig geautomatiseerde brouw installatie.

Nu, een dikke 20 jaar later is Rebels Bierbrouwerij gestart, en wordt er op commerciele schaal gebrouwen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/s-hertogenbosch/rebels).

Brouwerij de Markies
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
Plaats's-Hertogenbosch
Actieve brouwerijJa (4 jaar actief)

Opgericht in2012
Een behoorlijk aantal uitvindingen wordt gecreëerd op basis van toeval en op deze manier is toevallig brouwerij de Markies ook ontstaan. Nu is een brouwerij natuurlijk niet per definitie een uitvinding, maar op een zonnige lentedag in 2009 werd er door Johannes en Rik Schuurmans (de brouwmeesters) besloten om maar zelf eens te gaan ervaren wat het is om bier te brouwen. Beiden hebben jarenlange ervaring in het consumeren van (speciaal)bier, dus qua smaak zou het wel goed moeten komen. Na een paar maanden bloed, zweet, tranen en geduldig wachten zag het eerste bier van Brouwerij de Markies het levenslicht: Ons vergist. Over de naam hoefde er eigenlijk niet lang nagedacht te worden: bij het bierbrouwen is er het vergist (omdat de brouwmeesters met z'n tweeën zijn wordt het dus "Ons vergist") en wanneer het echt niet lekker zou zijn, zouden de brouwmeesters "we ons vergist hebben". Na het proeven van het eindresultaat bleek dat ze zich helemaal niet vergist hadden en dat smaakte ontegenzeggelijk naar meer. In een korte tijd zijn er nog een behoorlijk aantal diverse bieren bijgekomen (van een weizenbier tot een tripeltarwe-bier) die allemaal de naam Ons vergist mogen dragen. Allemaal stuk voor stuk met passie gebrouwen en met trots gepresenteerd (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/s-hertogenbosch/markies-de).
(www.brouwerijdemarkies.nl/Web/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=3)



Brouwerij de Markies - misschien wel de kleinste brouwerij van 's-Hertogenbosch en omstreken! (www.brouwerijdemarkies.nl/Web/)

"De gustibus non est disputandum."
Vertaald uit het Latijn betekent het: "Over smaak valt niet te twisten". Smaak is heel persoonlijk, maar er is weldegelijk een verschil tussen smaak en smaak met betrekking tot bier. Hoe dát verschil te ontdekken is, kan beleefd worden door een bierproeverij van Brouwerij de Markies mee te maken. Brouwerij de Markies organiseert bierproeverijen op maat voor kleine en grote gezelschappen. De bierproeverij wordt gegeven door de twee eigenaren van brouwerij de Markies (www.brouwerijdemarkies.nl/Web/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=4).

Brouwerij D'n Draok
Brouwerijhuurder
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
Plaats's-Hertogenbosch
Actieve brouwerijJa (1 jaar actief)

Opgericht in2015
De eigenaar van Brouwerij D'n Draok is in 2012 begonnen als thuisbrouwer en sinds 2015 is de brouwerij een officieel bedrijf.
Brouwerij D'n Draok staat voor bieren met karakter die zich onderscheiden. De brouwerij probeert net even dat extraatje mee te geven in de smaak en beleving waardoor het speciaalbier een specialer bier wordt.
De bieren van de brouwerij hebben uitgesproken typische smaken waar je verliefd op kunt worden, of je houdt er echt niet van, dat kan ook want smaken verschillen.

D'n Draok is een locale brouwer die duurzaam brouwt. Het bier is alleen in Den Bosch verkrijgbaar (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/s-hertogenbosch/brouwerij-dn-draok).  



Uit de reeks van bieren met de genummerde "Batches" is op basis van een Batch ooit gemaakt voordat ik begon met nummeren het vierde bier van D'n Droak gebrouwen met een vast recept, dus ook met een vaste naam. Dit bier was ooit een stout met de naam Bossche Bol, leuke combinatie en een ode aan het beroemde gebak. Maar voor de vaste reeks is er bewust gewerkt naar een zachte stout waarbij er toch een hint van chocolade (uit de mout!) en vanille (verse vanillestokjes!) in zit. Dit heeft tot effect dat als je dit drinkt, met j eogen dicht en aan Bossche Bollen denkt dat je dat ook ergens proeft...... Proost!
D'n Droak Bossche Bol

 Een stevige, donkere dubbel met een droge afdronk zoals het hoort van een eikenhouten vat
Ingredienten:
Bosch' water
Pale Ale mout
Cara 120 mout
Special B 350 mout
Carafa 900 mout
Fuggles Hop
Gist
Kleur: 73 EBC
Hopbitterheid: 18 IBU
Alcohol:5,5%
Oorsprong: Batch ?
Geoptimaliseerd en vast recept: Batch 13 & 20
Proost! (https://sites.google.com/site/draokstart/home/vaste-draokjes/bossche-bol)

iKi Beer
Brouwerijhuurder
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
Plaats's-Hertogenbosch
Actieve brouwerijJa

Opgericht inOnbekend
iKi wordt gebrouwen met de invloeden van de Aziatische cultuur en de moderne manier van leven in het achterhoofd. iKi bier is uniek, dankzij het succesvolle gebruik van Aziatische ingrediënten gecombineerd met Westerse vakmanschap. De smaak van iKi bier weerspiegelt de herkomst en de kwaliteit van de ingrediënten. Ontspan en geniet van het leven met de unieke smaak van iKi.
Het brouwproces is gelijk aan andere hoge gisting bieren. Echter iKi bier maakt gebruik van jonge biologische groene thee bladeren in haar brouwproces. Wat resulteert in een unieke smaakprofiel en op hoog niveau van anti-oxidanten. iKi Beer is 's werelds eerste bier met groene thee.
Luit Mulder is de drijvende kracht achter dit bier. Hij laat het bier brouwen bij de Proef Brouwerij in België (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/s-hertogenbosch/iki-beer).


Brouwerij Boegbeeld
Brouwerijhuurder
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
Plaats's-Hertogenbosch
Actieve brouwerijJa
Opgericht inOnbekend
(www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/s-hertogenbosch/brouwerij-boegbeeld)

Voor de mensen die ons nog niet kennen, wij zijn Janneke Pieters en Mary-jane Snelders. Samen zijn wij Brouwerij
Boegbeeld. Wij vinden namelijk dat Bosschenaren een eigen biertje verdienen om trots op te zijn. Hoe gaan we ervoor zorgen dat ons bier ook daadwerkelijk goed genoeg wordt om trots op zijn? Dat doen we met de kennis van Janneke op het gebied van bier. De communicatieskills van Mary-jane, tips van verschillende andere microbrouwers en onze geweldige, vrouwelijke smaakpapillen (http://brouwerijboegbeeld.nl/dit-zijn-wij/).


Janneke Pieters zet liefde voor brouwen om in brewpub ‘Brouwerij Boegbeeld’
Een vrouw die brouwt. Dat is afgestudeerde Food Design & Innovation Janneke Pieters. En dat niet alleen. Samen met vriendin Mary-jane Snelders begint zij een brewpub in de nog te ontwikkelen hotspot De Tramkade op het terrein van de voormalige mengvoederfabriek De Heus in Den Bosch. Maar het begon allemaal in het vierde jaar van haar opleiding tijdens het project eigenheid. Ze ontwikkelde toen haar eerste biertje: een tripel speciaalbier voor stoere vrouwen met onder meer rode peper en puntpaprika, walnoten en honing. Haar passie voor het brouwen was geboren.
KOOKbier speciaal voor mannen
“Ook voor mijn individuele opdracht, die ik presenteerde op de Food Experience 2014, wilde ik iets doen met bierbrouwen voor een specifieke doelgroep”, vertelt Janneke. “Mijn vader kookt graag, maar kan absoluut niet met kruiden overweg. En hij is dol op bier, zoals veel mannen. Ik ontwikkelde drie bieren om mee te koken: stoof-, wok- en barbecuebier. De kruiden voegde ik al tijdens het brouwen toe en op het etiket stond een simpel recept zodat mannen precies wisten wat ze moesten doen. De smaak van het bier bleek zo goed, dat het ook lekker was om naast het gerecht te drinken.” (https://has.nl/nl/showcase/janneke-pieters-zet-liefde-voor-brouwen-om-brewpub-%E2%80%98brouwerij-boegbeeld%E2%80%99)


Wie? Janneke Pieters, afgestudeerde van HAS Hogeschool.
Wat? Startte met vriendin Mary-jane Snelders haar eigen microbrouwerij: Brouwerij Boegbeeld.
Waarom? In het vierde jaar van de opleiding Food Design & Innovation kreeg Janneke een passie voor het brouwen van bier. Ze ontwikkelde toen haar eerste biertje: een tripel speciaalbier voor stoere vrouwen. Later won ze de publieksprijs op de Food Experience met 3 bieren om mee te koken: stoof-, wok- en barbecuebier.
Hoe? Samen met Mary-jane en De Conceptenbouwers ontstond het idee een brewpub te starten in het oude brandweerhuisje van De Heus, waar momenteel de tramkade ontwikkeld wordt. Ondertussen brouwde ze samen met Mary-jane 3 biertjes: Kutbier, Sjekladebol en Witte Sieb (https://has.nl/nl/showcase/janneke-pieters-zet-liefde-voor-brouwen-om-brewpub-%E2%80%98brouwerij-boegbeeld%E2%80%99).

Janneke is afgestudeerd aan de HAS voor Food Design & Innovation. Voor een project ‘Eigenheid’ heeft ze een bier gemaakt voor vrouwen met pit. Vroeger speelde ze niet graag met poppen. Ze klom liever in een boom. Vandaar dat ze een bier maakte met rode pepers erin, walnoten voor de beauty & brains en honing.
Dit project was zo goed bevallen dat ook haar afstudeerproject volledig in het teken van bier stond. Hiervoor ontwikkelde ze KOOKbier. Dit waren drie verschillende bieren namelijk, STOOFbier, WOKbier en BBQbier. Deze bieren waren speciaal voor mannen die geen idee hebben hoe koken nou eigenlijk werkt. Mannen die graag koken uit een pakje, waar precies op staat wat ze moeten doen. Zo zag het etiket van KOOKbier er dan ook uit. Als een pakje met daarop hele duidelijke, maar simpele instructies. Tijdens het brouwproces zijn er kruiden toegevoegd die normaal tijdens het koken van de gerechten gebruikt worden. Op deze manier hoeven de mannen zelf niet te kruiden en kan er vrij weinig misgaan.
Met dit project won ze de Foodmanship award en werd ze vermeld op verschillende websites en in diverse bladen. Al met al was haar bier dus een groot succes. Daar moest ze iets mee.
Via via leerde ze Mary-jane kennen. Op een avond in de kroeg worden vaak goede ideeën bedacht. Zo ook het idee om samen een brouwerij te beginnen in Den Bosch (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/s-hertogenbosch/brouwerij-boegbeeld).



We vinden het bij Brouwerij Boegbeeld leuk om nieuwe dingen te proberen, maar kwaliteit staat altijd voorop. Daarom gaan we van start met drie bieren die allemaal een eigen connectie hebben met Den Bosch. Het bier is op dit moment nog alleen verkrijgbaar via onze webshop. In de toekomst zal het op verschillende plekken in de stad geschonken worden en hopen we het ook zelf op de tap te hebben. 
WITTE SIEB
5% – Witbier

Een lekker fris, zomers witbier. Gemaakt met Sinaasappelschil en korianderzaad. Ook gebruiken we tarwemeel in plaats van de traditionele tarwevlokken. Dit om meer te doen denken aan het strand waarnaar het is vernoemd. Het aroma van de Cascade hop geeft het bier een lekker frisse afdronk.
BOSSCHE BOLLE
8% – Chocoladebier

Dit bijzondere biertje is natuurlijk vernoemd naar het heerlijke bossche lekkernij! Vol van smaak door het gebruik van romige chocolademouten, ruwe cacao, vanille en lactose. Een compleet ander moment voor een bossche bol is geboren!
KUTBIER
6,3% – Blond met pruimen

Een pittig blond bier vernoemd naar het pittige karakter van de Bossche Kut! Maar van binnen hebben Bosschenaren een klein hartje. Dit zoete karakter is terug te vinden in de zoete smaak van gedroogde pruimen (http://brouwerijboegbeeld.nl/ons-bier/).
(http://bierliefde.nl/voeten-in-het-zand-bier-in-de-hand/)

Een echte hype begint het te worden: het Bossche Kutbier. Het door Janneke Pieters en Mary-Jane Snelders gebrouwen bier is zelfs al uitverkocht. Het bier is een ode aan de Bossche Kut, een echte Bossche volksvrouw.
Kutbier is eigenlijk helemaal geen kut bier maar een fris en fruitig blond bier met een gedurfde naam die je zeker niet gaat vergeten! Wat is eigenlijk een Bossche Kut? Brouwerij Boegbeeld omschrijft het als volgt; Ze verft haar haar het liefst in een zo onnatuurlijk mogelijke kleur. Ze draagt veel make-up en tekent haar wenkbrauwen zoals ze dat zelf wil. Als ze langs komt scheuren op haar Tomos roepen alle mannen op zijn Bosch: “Ziet er goed uit, kut!”
Fans van het het nieuwe Kutbier komen uit alle delen van het land naar de Tramkade in Den Bosch. Zondag was de laatste mogelijkheid om het bestelde bier af te halen. “We staat er zelf versteld van hoe groot die vraag is en dat mensen het zo leuk vinden.”, zegt Janneke Pieters tegen Omroep Brabant.
Het is een pittig blond bier (6,3%) vernoemd naar het pittige karakter van de Bossche Kut: een vrouw met onnatuurlijk geverfd haar en veel make-up.
Toch heeft de Bossche Kut een klein hartje: het bier heeft een zoete smaak door… gedroogde pruimen. Drink smakelijk! (www.tv73.tv/nieuws/veel-aandacht-voor-bossche-kutbier/)


Het begon als een grapje van Janneke Pieters en Mary-Jane Snelders uit Den Bosch. Ze wilden hun eigen bier brouwen, vernoemd naar de Bossche Kut.
De twee meiden zijn lekker aan de slag gegaan en grapten eerst om het te maken met mosselen en later ook met pruimen. Dat laatste ingrediënt hebben ze echt gebruikt voor hun bier en dat beviel zo dat ze er mee verder zijn gegaan. Het ging niet altijd even goed, zo hadden ze per ongeluk een batch gemaakt met 10 procent alcohol in het bier (www.hartvannederland.nl/nederland/noord-brabant/2015/iedereen-de-rij-voor-bosch-kutbier/).

Woman-owned microbrewery Boegbeeld has taken the Netherlands by storm. Their Kutbier is so popular that the first batch, consisting of a few thousand bottles, was sold out within days.
“We are still getting a lot of messages about buying Kutbier. And we are very happy with it. At this time it really is completely sold out,” brewers Janneke Pieters and Mary-Jane Snelders write on their Facebook page. “We will have beer again in early December.”
Kutbier is named in honor of what the two lady brewers call the “Bossche Kut”. Translated to English, the word “Kut” is literally “cunt”. The Dutch also use the word in a variety of ways, including as an adjective meaning “bad” or “worthless”, and as a curse exclaimed in anger, similar to how English speakers would use the word “shit”.
The label of the beer bottle describes the Bossche Kut by saying, “She dyes her hair ideally in the most unnatural color possible. She wears much makeup and draws her eyebrows as she wishes. When she tears by on her Tomos [scooter] all the men yell out in Bosch, ‘Looks good, kut!’ Kutbier is a tribute to her and to the jewel of the Bosch language.”
The website describes the Kutbier as “a spicy blonde beer named after the spirited character of the Den Bosch Cunt! But inside Bosch people have a soft heart. This sweet character can be found in the sweet taste of dried plums.” (www.nltimes.nl/2015/10/21/proost-woman-owned-microbrewery-makes-waves-with-kutbier/)

Janneke Pieters en Mary-Jane Snelders uit Den Bosch hebben een heel apart bier op de markt gebracht. Het is niet zozeer de samenstelling die wenkbrauwen doet fronsen, maar wel de naam: 'Kutbier', gebrouwen door vrouwen. Dat meldt Omroep Brabant op zijn website.... Blond pruimenbier
Het heeft Janneke Pieters een half jaar gekost om tot het huidige recept te komen. 'Het is een blond bier met pruimen. Het is geen muffe pruim. Samen met korianderzaad geeft dat een frisse smaak aan het bier', klinkt het deskundig. Begin december moet de volgende lading klaar zijn. De dames gaan daarom weer naarstig aan het brouwen (www.hbvl.be/cnt/dmf20151020_01928833/dames-uit-den-bosch-brouwen-populair-kutbier).


Omdat het Kutbier als een gek verkoopt gaan de dames alweer snel achter de brouwketel. Begin december moet een nieuwe lading Kutbier leverbaar zijn om de dorst te lessen. Brouwerij Boegbeeld, maakt de tongen letterlijk los (www.omroepbrabant.nl/?news/237824952/Bosch+Kutbier+gaat+viral+op+internet+en+is+provocerend+lekker+.aspx).

Dat taalgebruik is ook te horen in de serie New Kids:




Bier&cO, uw partner in speciaalbier. Bier is ons DNA, wij zijn bier! Al meer dan 30 jaar brengen wij pareltjes naar Nederland. Wij stonden aan de basis van de Europese bierrevolutie en wij zijn nog lang niet klaar (www.bierenco.nl/).
Aan het begin van dit millennium was de bierwereld overzichtelijk. Je had pils van vier grote brouwers en eens per jaar bockbier. Daarnaast kon je hier en daar witbier, abdijbier of een Bolleke Koninck krijgen. Veel van die witbieren, abdijbieren en zeker dat Bolleke Koninck introduceerden wij in de Nederlandse kroeg – wist u dat? En vijftien jaar geleden introduceerden wij het Duitse Tarwebier, Hefeweizen, in Nederland. Weihenstephan (de oudste brouwerij ter wereld!) is hier nu een leidend merk.
Zo hebben al onze merken een uniek verhaal: de oudste van de wereld, de aanstichter van de Amerikaanse bierrevival (Anchor Brewing Company), de Moeder aller Saisons (Dupont), zeer IJgenzinnig (’t IJ), de stoutste (BrewDog), et cetera. De wereldwijde expertise die wij door de jaren heen hebben opgedaan maakt dat wij dit soort merken en bieren vaak als eerste ontdekken. Zo blijven wij de markt net dat ene stapje voor. Wie had bijvoorbeeld tien jaar geleden van India Pale Ale gehoord? Vandaag is er geen café of brouwerij meer te vinden die geen Iepaa schenkt of maakt.
Ons eigen unieke verhaal begon met Christiaan, Ewald en een brakke vrachtwagen- de kabouter van La Chouffe droomt er nog wel eens van. Het was het begin van een passievolle reis door Bierland waarin we kennis en expertise verzamelden, die we nu als vanzelf op ons team overbrengen. Daarmee zijn wij inmiddels hofleverancier van leidende biercafés en winkels in Nederland en daarbuiten (www.bierenco.nl/over-bier-en-co/).

Van krakersscene tot Internationale groothandel. Toffe mensen drinken toffe biertjes. Althans volgens Ewald Arts en Gaius Voûte, respectievelijk CBS (Chief Beer Scout) en CEO van Bier&cO. Deze importeur van bijzondere bieren en drankengroothandel ontstond dertig jaar geleden per ongeluk. ‘We zagen dat we er geld mee konden verdienen. Dus deden we dat maar.’ (www.bierenco.nl/goudse-paars-bierco/) ... De organisatie die nu Bier&cO heet, startte halverwege de jaren tachtig met zes vennoten. Bijna per ongeluk, want van een bedrijfsplan hadden de grondleggers nog nooit gehoord. Ewald Arts: ‘De Amsterdamse scene van krakers en activisten was mijn leefwereld. We wilden autonoom zijn. Unieke, vrije vogels, die zich afzetten tegen de gevestigde orde. Zo maakten wij ook zelf wel uit welk bier wij dronken (De-Goudse_Paars_0616_-Bier_en_cO-1.pdf)


Oss,
90.000 inwoners, 23 kernen, 40 km groene Maasoever en Maashorst heide. ‘Dorp a/d rivier’ Lith, vestingstadjes Ravenstein en Megen. 5500 bedrijven, 40.000 werknemers, vernieuwende industrie; van margarine, worst en pil tot agrifood en life sciences. Eigenzinnige regiostad, fair trade, kans voor talent; goed leven, werken en ontspannen: dat is Oss! (www.oss.nl/)

Oss is een stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen tussen 's-Hertogenbosch en Nijmegen. Het is de hoofdplaats van de gemeente Oss. De stad speelt een regionale rol als werk-, woon- en winkelstad. De stad is omringd door verschillende landschappen en ligt geologisch gezien op de rand van hogere, droge zandgronden en lagere, vochtige kleigrond, met de rivier de Maas in de nabijheid. Hoewel Oss een rijke historie kent - in het verleden was het de hoofdstad van het Kwartier van Maasland van de Meierij van 's-Hertogenbosch - zijn er weinig overblijfselen uit het verleden bewaard gebleven. Wel zijn er nog een aantal monumenten die getuigen van het industriële verleden.De betekenis van de naam Oss, tot de late middeleeuwen gespeld als Os en weer later - tot 1906 - gespeld als Osch, ligt niet eenduidig vast. De historicus Jan Cunen nam in 1932 nog aan dat er verband bestond met rundvee: de os siert al sinds de middeleeuwen het wapen. Ook werd door andere deskundigen het verband met de Germaanse Asen (of: Osen) gelegd. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de naam hoger gelegen plaats aan het water betekent. Dit water was de Maas en de hoger gelegen plaats was de Heuvel, de kern van de bewoning.
Oss werd al meer dan 2000 jaar voor Christus bewoond. De oudste vermelding van de plaats stamt uit 1161. Oss kreeg gemeenterechten in 1286 door Hertog Jan I van Brabant. Het Kasteel van Oss werd omstreeks 1374 gebouwd. In 1399 kreeg Oss stadsrechten. De stad had veel te lijden onder de conflicten van Brabant en later de Habsburgse Nederlanden met Gelre, tot Gelre in 1543 door Karel V bij de Habsburgse Nederlanden werd ingelijfd.
Eind negentiende, begin twintigste eeuw, was voor de stad een roerige periode: Oss ging gebukt onder ernstige criminaliteit, die in het hele land associaties opriep met de misdaadpraktijken in het Noord-Amerikaanse Chicago. De zogenaamde "Bende van Oss" was berucht en gevreesd. De termen messensteker en messentrekker, die in de volksmond vaak met een knipoog worden gebruikt om een inwoner van Oss aan te duiden, refereren hier nog altijd aan. De film De bende van Oss (André van Duren, 2011) is gebaseerd op de gebeurtenissen uit deze tijd.
In 1881 kreeg Oss een eigen spoorwegstation, wat van groot belang was voor de aanwezige industrie. In de Tweede Wereldoorlog had Oss vanaf 1943 een NSB-burgemeester. Oss werd bevrijd op 19 september 1944. De stad kreeg in 1968 een haven, die via het Burgemeester Delenkanaal werd aangesloten op de Maas. In 1994 werd de gemeente Oss verder uitgebreid.
Vanuit de oorspronkelijke, beeldbepalende industriële bedrijvigheid vanuit het verleden zijn alleen de bedrijven Unox, Organon (inmiddels MSD) en Desso overgebleven.

De huidige Osse bedrijvigheid omvat hoofdzakelijk moderne technologie, productie, logistieke en zakelijke dienstverlening en automatisering. Begin 2005 waren er in Oss 4776 bedrijven gevestigd, die aan 38.175 mensen betaald werk boden. De medisch-farmaceutische sector is voor Oss beeldbepalend en één van de speerpunten van haar economische ontwikkeling. MSD, voorheen Organon, producent van de meest voorgeschreven anticonceptiepil ter wereld, is op dit moment de grootste werkgever in de stad. Na overname van Organon door MSD is de hele voormalige researchdivisie weggesaneerd. Naast de productie van actieve farmaceutische ingrediënten (het voormalige Diosynth) en farmaceutische eindpreparaten, is het Development Center Oss (DCO) operationeel voor de ontwikkeling van medicijnen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oss). 



De bijnaam 'Chicago aan de Maas' had de Brabantse stad Oss niet zonder reden. Van eind negentiende eeuw tot aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog waren geweld, oplichting, moord en corruptie er aan de orde van de dag. Criminele bendes heersten over de straten, en om deze weer schoon te vegen werd de marechaussee naar de katholieke plaats gestuurd. Maar nadat zo een aantal fraudezaken en zedenschandalen aan de oppervlakte kwamen, zorgde de katholieke minister van Justitie er eigenhandig voor dat de marechaussee weer uit Oss moest vertrekken. De politieke rel die volgde leidde [zogenaamd?!?] uiteindelijk tot de val van het vierde kabinet Colijn.
Regisseur André van Duren baseerde zijn misdaaddrama, dat dit jaar het Nederlands Film Festival mocht openen, op ware gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van Oss. Centraal staat de jonge café-uitbaatster en prostituee Johanna (Sylvia Hoeks), die zodra haar man Ties (Matthias Schoenaerts) uit de gevangenis komt alles anders wil doen en een leven los van de bende wil leiden. Maar de licht ontvlambare Ties laat zich al snel weer meeslepen en keert zich tegen Johanna als hij hoort dat ze zwanger is. Terwijl Ties en de rest van het gespuis onder leiding van oom Wim (Marcel Musters) de strijd aanbindt met de marechaussee, probeert Johanna koste wat kost zich een weg naar buiten te vechten ...  De bende van Oss is gedraaid in karakteristieke bruintinten, wat voor een sfeervol jaren dertig beeld zorgt. De film ziet er gelikt uit en het tempo ligt hoog. In eerste instantie doen de bendeleden met hun zachte 'g' misschien nog denken aan de New Kids uit Maaskantje - zoals wanneer ze de kist van een doodgeschoten wachtmeester opgraven en het lijk nog een flesje bier in de hand duwen...  Dat het misdaaddrama weet te overtuigen ligt natuurlijk niet alleen de mooie plaatjes. Aan acteertalent geen gebrek onder deze Brabantse maffiosi. De Vlaming Matthias Schoenaerts bewijst opnieuw zijn talent als rouwdouwer Ties en Frank Lammers, die de rechterhand van de baas speelt, geeft de consigliere een gelaagdheid mee die hem tot één van de interessantste personages van de film maakt. 
Er kan een kanttekening geplaatst worden bij de vluchtigheid waarmee Van Duren probeert zijn verhaal in een politieke context te plaatsen. Het gekibbel in het kabinet staat net zover van de bende als van de kijker af en voelt daardoor wat geforceerd aan. Maar ondanks deze zijlijntjes blijft Johanna de sierlijke rode draad, die met haar ontembare vechtlust alle aandacht weer naar zich toe weet te trekken. Ook de constante dreiging die van maffiabaas Wim en zijn hulpjes uitgaat, blijft sterk overeind. Van Durens grootste verdienste is dat hij met De bende van Oss een misdaaddrama aflevert waarin Hollandse kneuterigheid ver te zoeken is. De reputatie van het Chicago aan de Maas wordt hierdoor ook op het witte doek meer dan waargemaakt. (www.film1.nl/recensies/34929-De-bende-van-Oss.html). 

Speciaalbierbrouwerij Oijen
Deze brouwerij bestaat sinds 1989 en brouwt verschillende bieren. De brouwerij kent naast de genoemde bieren ook de regionale en lokale of bijzonder unieke bieren waarbij meestal in opdracht van een klant wordt gezocht naar innovatieve toepassingen in het gebruik van ingrediënten. Zo maakt Speciaalbierbrouwerij Oijen inmiddels al kersen, cranberry, shi-take, spelt en knoflook bier. Daarnaast worden er momenteel brouwsels geprobeerd met paddenstoelen, asperges en kaas. De consument kan het allemaal erg waarderen. Het is iets anders dan het traditionele blonde, dubbel en tripel bier en het maakt een bezoekje aan brouwerij en proeflokaal extra aantrekkelijk.
PietKees Roeland, eigenaar van Speciaalbierbrouwerij Oijen: “Met de komst van onze zonen in het bedrijf vernieuwen we en kijken we naar verdere innovatiemogelijkheden voor de toekomst. Daar past een nieuwe bierlijn met dito uitstraling zeer goed bij. Met ingrediënten uit de streek en nieuwe vormgeving willen we de beleving van de regio meer uitdragen. Onze locatie, de ambachtelijke brouwerij met eetcafé is zo uniek, dat willen we graag laten zien, laten proeven en laten beleven. Wij hopen dat we in onze bieren en de vormgeving duidelijk iets terug kunnen laten komen van deze beleving.” (www.toerismeoss.nl/eten-drinken/streekproducten/speciaalbierbrouwerij-oijen)

De Bierbrouwerij ligt in het zicht van de Maas aan de Oijense Bovendijk. Precies op de grens van de kerkdorpen Oijen en Macharen. Hier zijn PietKees -de brouwer- en Carlette Roeland ooit begonnen met de ambachtelijke brouwerij.
PietKees als levensmiddelentechnoloog met een enorme voorkeur voor bier en de behoefte om zelfstandig aan de slag te gaan. En samen deelden zij de liefde voor het platteland. Voor de ruimte en het buitenleven. Waar ook hun drie zoons (Fokke, Jop en Skip) gek van waren.
Gewoon begonnen.  In de oude boerderij, waar nog het nodige aan verbouwd moest worden. De mestput werd de brouwerij en de koeienstal het proeflokaal. Roelands plannen sloten perfect aan bij die van de gemeente Lith: een toeristisch recreatief gebied voor wonen en werken. Vol trots en onder het motto goei werrek he tijd nodig werd in mei 2002 de brouwerij geopend. Door Ria van Hoek, de toenmalige burgemeester van Lith.
Het kon niet uitblijven, een perfecte aanvulling. Samen met schoondochter Lonneke van der Locht is in 2010 het restaurant geopend.
Er is in alle jaren veel veranderd. De oude vertrouwde dorpenbieren, zoals de Poort van Megen, de Vunder van Machurre en de Osse Frater, zijn vervangen door een herkenbare bierlijn. Met Oijens Blond, Donker, Amber en I.P.A. en Kaboem. En er is veel hetzelfde gebleven. De varkens Henk en Hannie eten nog altijd de bostel. Dezelfde brouwer staat nog altijd in de oude mestput. Om op ambachtelijke wijze (zonder geur-, kleur,- en smaakstoffen) dagelijks te brouwen. Maar inmiddels met hulp (http://speciaalbierbrouwerij.nl/de-brouwerij/geschiedenis/).

Bierbrouwerij Oijen
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1989
Jaarproduktie: 500 hl.
Oijense Bovendijk 61
5394 LA Oijen (gemeente Oss)
Provincie: Noord-Brabant
Eigenaar/directeur: Fokke Roeland
Brouwmeester: PietKees Roeland
Aanvankelijk opereerde de brouwerij onder de naam Bierbrouwerij D'n Osche Brouwer. In 2002 werd de naam veranderd in Speciaalbierbrouwerij Oijen. De brouwerij werd opgericht op 1 mei 1991, toen nog als amateurbrouwerij. Initiatiefnemer was de uit Macharen afkomstige PietKees Roeland (1957). De brouwerij is gelegen op een sfeervolle locatie in het zicht van de Maas ongeveer 10 kilometer ten noorden van Oss, precies op de grens van de kerkdorpen Oijen en Macharen. De brouwerij is gevestigd in een voormalige koeienstal van een boerderij die eigendom is van brouwer PietKees Roeland, vader van drie zonen: Skip (1989), Fokke (1990) en Jop (1991). De oude drinkbakken in het proeflokaal herinneren nog aan de dorst van de koeien. De mestput is omgebouwd tot brouwruimte en een huistap verzorgt nu de dorst van de gasten. ...
Begin 2015 deden PietKees en Carlette (1956) Roeland de brouwerij over aan hun oudste zoon Fokke en zijn vriendin Lonneke van der Locht (1986). De naam van de brouwerij werd gewijzigd van Speciaalbierbrouwerij Oijen naar Bierbrouwerij Oijen. In 2014 werd er 500hl bier gebrouwen (www.cambrinus.nl/brw/OIJEN.HTM).



Oijense Bovendijk 61
5394 LA Oijen
De mestput van de oude boerderij doet nu dienst als industriële brouwruimte. Als werkplek van de brouwer. In de brouwerij worden volgens oude receptuur de ingrediënten verwerkt tot natuurzuiver bier. Zonder toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen. Vaak met producten uit de streek. Het vloeit vervolgens uit flessen en fusten door leidingen in het hele land.
De huistap lest de dorst van de gasten in Oijen. Met ons pils en onze bieren. Merknaam van deze vijf bovengistende volmoutbieren is: ‘Oijens’.
In de loop der jaren is er een unieke samenwerking ontstaan met een tweede oude ambacht: de boeren uit het natuurgebied de Maashorst. De producten die daar gezaaid, geteeld en gerooid worden, verwerken wij tot Maashorstbieren (http://speciaalbierbrouwerij.nl/de-brouwerij/).

Ze brouwen o.a.:
Oijens Blond
Gebrouwen sinds: 2013
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: speciaalbier, blond
Eikelbier
Gebrouwen sinds: 2002
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: speciaalbier
Opmerkingen:
Speciaal gebrouwen i.o.v. de Eikenboomgaard in Oss en bestemd voor de horeca-ondernemers in deze straat. Het Eikelbier wordt op smaak gebracht met zwarte bessen.
D'n Osse Frater Amber
Gebrouwen sinds: 2005
Opmerkingen:
Speciaal gebrouwen in opdracht van Slijterij Het Wijnhuis in Oss.
Oijens IPA
Gebrouwen sinds: 2013
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: india pale ale
Kaboem
Gebrouwen sinds: 2005
Alcoholpercentage: 10.0%
Soort: winterbier
Lentekriebel
Gebrouwen sinds: 2011
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: meibok
De Sas van Lith
Gebrouwen sinds: 2001
Alcoholpercentage: 6.0%
De Poort van Megen
Gebrouwen sinds: 2001
Alcoholpercentage: 6.0%
Prominent Oijen
Gebrouwen sinds: 2009
Stamwortgehalte: 19.5
Alcoholpercentage: 8.2%
Soort: speciaalbier
Opmerkingen:
Het bijzondere aan Prominent Oijen is het gebruik van verschillende Nederlandse fruitsoorten in verschillende stadia van het brouwen. Zo worden er appels en sinaasappels gebruikt in het brouwwater en zwarte bessen bij de lagering. Daardoor krijgt het bier, als je goed kijkt een roze zweem. Als hopsoorten zijn Challenger en Hallertauer Perle gebruikt voor zowel het aroma als de bitterheid en is gebruikt gemaakt van donkere mout en pilsmout. De één zal eerder het fruitige karakter waarnemen, terwijl de ander meer de hopbitterheid proeft. Het bier heeft hergisting op het fust, iets wat de smaak zeker ten goede komt. Als je beseft dat het ook nog eens niet gepasteuriseerd en ongefilterd is, dan is het proeven van dit bier zeker de moeite waard! Prominent Oijen was in februari 2010 ABT Bier van de Maand.
Speltbier uit Ravenstein
Gebrouwen sinds: 2001
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: speciaalbier, spelt
Opmerkingen:
Gebrouwen met spelt gemalen in de Ravensteinse molen.
Shii-Take Bier
Gebrouwen sinds: 2005
Soort: speciaalbier
Opmerkingen:
Gebrouwen met paddestoelen uit de kwekerij van Geert de Rijk in Rossem (www.cambrinus.nl/brw/OIJEN.HTM).

Speciaal bier van brouwerij Oijen en museum Oss
21 juni 2011
Museum Jan Cunen en Speciaalbierbrouwerij Oijen hebben de handen ineengeslagen en een speciaal nieuw Oss' bier ontwikkeld. Het wordt zondag onder de naam 'Prominent Oss' officieel gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling van Ottmar Hörl.
Op het etiket van het bier is de Ossekop afgebeeld, het kunstwerk van Hörl dat aan verschillende gevels in Oss komt te hangen. Het blonde bier heeft een alcoholpercentage van 6 procent, is iets fruitig en nagegist in de fles (www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/speciaal-bier-van-brouwerij-oijen-en-museum-oss-1.1181026).


Maashorstbier
Gebrouwen met ingrediënten uit de Maashorst. Een Brabants natuurgebied tussen Uden en Oss. Iets ten zuiden van Oijen. Waar twee oude ambachten worden gebundeld.
De boeren uit de streek zaaien, telen en rooien. Wij brouwen natuurzuiver bier met de producten van het land. Uiteraard zonder toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen. Puur (http://speciaalbierbrouwerij.nl/de-brouwerij/maashorstbier/).


Brouwerij Oijen zet bierdrinker op verkeerde been ​
Stom foutje van de brouwer: een partij Maashorstbier is verkeerd geëtiketteerd. Er zit geen 30 centiliter ​in een flesje ​zoals Speciaalbierbrouwerij Oijen op het etiket belooft, maar 25 centiliter.
​"Heel spannend is het allemaal niet", zo verklaart brouwer Fokke Roeland. In 2014 nam de brouwerij het merk Maashorstbier over van de Maashorstboeren, inclusief een stapel etiketten. Alleen ging de Oijense brouwerij het bier in kleinere flesjes bottelen, net als die tientallen andere biertjes die ze in Oijen sinds 1989 brouwen. Helaas dacht niemand aan de tekst op die oude etiketten.
Nieuwe etiketten zijn besteld. Flesjes met verkeerde etiketten, een stuk of 90, verdwijnen uit de schappen (www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/brouwerij-oijen-zet-bierdrinker-op-verkeerde-been-1.5336876).


Maasland Brouwerij
Categorie: Bierbrouwerij 
Groep : Onafhankelijk 
Opgericht: 1989
Jaarproduktie: 1000 hl. 
Gesloten: 2010
Kantsingel 14h
5349 AJ Oss
Provincie: Noord-Brabant
Eigenaar/directeur: Ed van Nisius
Brouwmeester: ing. Frans J.H. Schamp
Het initiatief tot het stichten van de Maasland Brouwerij werd genomen door Ed van Nisius, eigenaar van de Wijn- & Bierboetiek in Den Haag. Hoewel hij in zijn winkel het onwaarschijnlijk grote aantal van 1000 verschillende soorten bier had staan, ontbrak er één in zijn assortiment: een bier uit eigen brouwerij. Nadat hij in contact kwam met een brouwer waren de zaken snel rond en werd begonnen aan de bouw van een eigen brouwerij. Als vestigingsplaats werd Oss gekozen, om de simpele reden dat zijn brouwer daar woonachtig was. Al tijdens de bouw verschenen de eerste bieren op de markt. Deze werden volgens Maasland-receptuur gebrouwen bij Brouwerij 't IJ in Amsterdam. Nadat de brouwerij helemaal ingericht was en de eerste proefbrouwsels in de fles zaten, liet de brouwer het om persoonlijke redenen plotseling afweten. Daarop besloot Ed zelf de roerstok ter hand te nemen.
Vanaf 1995 werd Ed van Nisius bijgestaan door Frans Schamp. Frans begon zijn studie rond 1989 aan de Lagere Agrarische School (L.A.S.) in Ede, waar hij de richting 'Verwerking Agrarische Produkten' volgden. Hierna volgde hij op 16-jarige leeftijd in Ede de MBO-opleiding Levensmiddelentechnologie. Zijn studie sloot hij af met de HBO-opleiding Levensmiddelentechnologie (specialisatie drankentechnologie) in Den Bosch. Tijdens zijn studie in Den Bosch was hij al regelmatig in de brouwerij in Oss te vinden. Als enthousiast thuisbrouwer vond hij na afronding van zijn studie een baan als brouwer bij de Maasland Brouwerij, na eerst nog ervaring te hebben opgedaan bij de Gulpener Bierbrouwerij.

Vanaf 1 januari 2003 werd de Walhalla Brouwerij opgenomen in de Maasland Brouwerij. De oude ruimte van de Walhalla Brouwerij, aan de Galliërsweg 310, werd afgestoten. Het mobiele concept van de Walhalla-brouwerij ging hiermee echter niet van de baan. Op locatie worden er nog altijd Walhalla-feesten verzorgd. Voor kleinere groepen (van 10 tot 20 personen) is het nu echter ook mogelijk om in de Maasland Brouwerij activiteiten volgens het Walhalla-concept te ontplooien.
Na de sluiting van Jantjes' Bierbrouwerij nam de Maasland Brouwerij een aantal producten over. Later pakte Jan Martens de roerstok echter weer op en gebruikte de Walhalla-ketel om als brouwerij-huurder onder de naam Jantjes' Bieren Uden weer bieren in de markt te zetten.
In 2004 werd een Maasland Groep opgericht. Bij deze groep zijn aangesloten: Maasland Brouwerij (Frans Schamp), Maaslandbieren (Adrie van der Meijden) en het Brouwerij Artikelen Museum (Johan Rutten). Maaslandbieren is een groothandel in speciaalbieren die alleen zal leveren aan slijterijen. De naast de brouwerij gelegen al, die op dat moment al enige tijd leeg stond, werd sinds oktober 2004 gehuurd door de Maasland Brouwerij. In de nieuwe hal, bestaande uit twee verdiepingen. Naast de groothandel, het BAM en de Walhalla-installatie voor kleinere brouwsels, zullen er ook diverse ruimtes voor presentaties, vergaderingen en proefsessies ingericht worden.
In 2004 werd de Maasland Groep opgericht. De groep bestaat uit de volgende onderdelen:
- Maasland Brouwerij Oss
- Maaslandbieren Oss
- Brouwerij Artikelen Museum (BAM)
- Walhalla
- Jantje's Bieren Uden
- Ambachtelijk Brouwerij Centrum Oss (ABC Oss)
- De Whiskey of Oss

Het ABC Oss staat onder leiding van Johan Rutten (in samenwerking met Frans Schamp), die tevens het Brouwerij Artikelen Museum onder zijn hoede heeft. Dit onderdeel bevat onder andere de winkel voor thuisbrouwers. Dit is een verkooppunt van Brouwland voor grondstoffen en andere benodigdheden voor het brouwen van bier en het maken van wijn.
In 2006 werd er een nieuw bedrijf opgericht: MaltOss. Het is een groothandel voor kleine brouwerijen met Manon Schamp als directeur. Holland Malt (voorheen Bavaria Malt) heeft besloten geen mout in zakken meer te leveren. Alle Nederlandse brouwerijen die mout in zakken afnemen, moeten nu hun mout kopen bij MaltOss. Daarnaast levert MaltOss speciale mouten, reinigings- en desinfecteringsmiddelen, glaswerk, kartonnage, hop, kroonkurken, etc.

Op 24 september 2010 werd bekend dat de Maasland Brouwerij bankroet was (www.cambrinus.nl/brw/MAASLAND.HTM) (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/oss/maasland).

24 september 2010, Brabants Dagblad
PLOTS EINDE VOOR OSSE MAASLAND BROUWERIJ
De Maasland Brouwerij in Oss is bankroet. De geldschieters hebben de stekker uit de brouwerij getrokken. Die heeft daardoor geen toekomst meer. De verwachting is daarom dat het faillissement wordt uitgesproken.
Dat bevestigden brouwmeester Frans Schamp en een woordvoerder van geldschieter Phetradico Bieren gisteravond desgevraagd. Phetradico haalt vandaag haar eigendommen uit de brouwerij weg. Daarna wordt er volgens Schamp beslag gelegd op de brouwerij.
Volgens brouwmeester Schamp komt het bankroet als een donderslag bij heldere hemel. "Woensdag heb ik nog met de investeerders gesproken over de toekomst van de brouwerij, die voor grote veranderingen stond omdat we het nieuwe streekproduct Maashorstbier zouden gaan brouwen. In de nacht van woensdag op donderdag kreeg ik volslagen onverwacht een mailtje dat ze de stekker eruit trekken." Volgens de woordvoerder van Phetradico Bieren ligt de zaak genuanceerder. "Er waren inderdaad grote investeringen noodzakelijk. Daar waren we met Frans Schamp over in gesprek. Wij waren dat, met enkele andere geldschieters, ook serieus van plan. Daarom hebben we sinds begin dit jaar de vaste lasten van de brouwerij al overgenomen."
Phetradico Bieren en de andere investeerders verloren volgens de woordvoerder het vertrouwen toen zich recent enkele klanten bij de Maasland Brouwerij meldden met klachten over het afgenomen bier. "Ze trokken zich terug. Toen was er geen commerciële basis meer om door te gaan met de Maasland Brouwerij. Die houdt daardoor plotseling op te bestaan. Dat is erg jammer, we hebben ons best gedaan er iets moois van te maken maar dat is niet gelukt."
Schamp erkent dat er kwaliteitsproblemen geweest zijn. "Maar met Phetradico Bieren was er een plan om te voorkomen dat dit weer zou gebeuren. Nu schoppen ze plotseling het fundament onder de brouwerij vandaan. Ik blijf met de rotzooi zitten."
De Maasland Brouwerij bestond sinds 1989. De laatste zeventien jaar stond Schamp aan het roer (www.cambrinus.nl/brw/MAASLAND.HTM).

Phetradico Bieren is gevestigd in Hoogland en wordt geleid door Onno Kleefkens. De naam is afgeleid van Phoenix Trading Company en bestaat vanaf 2010. Het logo met de vuurvogel is ontworpen door de graficus N.P. de Koo begin vorige eeuw.

De brouwerij zet een traditie in Amersfoort voort door het Phoenix bier opnieuw op de markt te brengen. De ambachtelijk gebrouwen bieren worden geproduceerd bij de Maasland Brouwerij in Oss. Wat mij opvalt delaatste tijd is dat veel kleine, ambachtelijke bieren voor de productie aan de maasland brouwerij worden uitbesteed. Dat doen ze goed! (http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/04/21/eerste-phetradico-bier-een-feit)



 Maaslandbrouwerij uit Oss is failliet.Geldschieters hebben zich teruggetrokken. Dit bevestigt ook brouwmeester Frans Schamp van de ambachtelijke brouwerij. De brouwerij is gestart sinds 1989. Sinds 2004 is de Maasland Groep opgericht. De brouwerij is het meest bekend van het bier D’n Schele Os (http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/09/23/
maaslandbrouwerij-oss-failliet).

De reactie op mijn blog gisterenavond was duidelijk. In het Brabants Dagblad was te lezen dat het faillissement nog even is afgewend en er eerst een maand genomen wordt om duidelijkheid te hebben over de financiële situatie. Een ontstane situatie als deze doet het echter nooit goed voor naam en toekomst. Jammer! Dan had ‘t beter nog even binnenskamers kunnen blijven. De vraag is hoe ‘t met Phoenix gaat. Daar heb ik uit betrouwbare bron, eerste hand, afgelopen zaterdag iets over gehoord.
“De Phoenix bieren vallen niet meer onder Phetradico. Die was niet meer”. Ze zijn nu ergens anders ondergebracht.” Waarop er werd geroepen: “Alweer? het is niet meer te volgen.” Hieruit is dus duidelijk dat de bieren ook op een veilige, andere haven worden geparkeerd. Waar, dat zal vast en zeker de komende weken duidelijk worden. In ieder geval zijn er investeerders nodig die in de techniek van de Maaslandbrouwerij gaan investeren om ervoor te zorgen dat de kwaliteit constant gaat worden.
Brouwen in de Maaslandbrouwerij aan de Kantsingel in Oss is vanaf het einde van deze maand niet meer aan de orde. De deuren zijn gesloten (http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/09/25/
faillissement-maaslandbrouwerij-nog-afgewend).

Phetradico Bieren
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2010
Gesloten: 2014
Provincie: Utrecht
Postadres:
De Boskamp 16
3828 VR Hoogland
(www.cambrinus.nl/brw/PHETRADI.HTM)

Vanaf 12 februari 2010 staat Phetradico Bieren ingeschreven bij de Kamers van Koophandel als firma die zich bezighoudt met het brouwen, produceren en handel in bieren ten behoeve van de directe verkoop en de verkoop aan de tussenhandel. Phetradico Bieren wordt voorlopig als eenmanszaak geleid door Onno Kleefkens. Phetradico, (Phoenix Trading Company) is de oude handelsnaam die de Amersfoortse Phoenix Brouwerij in de jaren dertig gebruikte voor haar export.
Phetradico brouwt bieren onder de naam Phoenix en zet daarmee de zaken van Het Klaverblad voort. Het Phoenix merk wordt gebruikt onder licentie van United Dutch Breweries. Phetradico Bieren heeft twee basisbieren, het Phoenix Blond en het Phoenix Donker. In maart 2010 heeft de introductie van deze twee nieuwe bieren plaatsgevonden. Beide bieren worden geproduceerd bij de Maasland Brouwerij in Oss (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/hoogland/phetradico-bieren)

Phetradico (Phoenix Trading Company) is de oude handelsnaam van Phoenix uit de jaren dertig. Phetradico Bieren, gevestigd in Hoogland, wordt als eenmanszaak geleid door Onno Kleefkens. Phetradico brouwt bieren onder de naam Phoenix en neemt daarmee de zaken over van Het Klaverblad Amersfoort VOF dat op 15 februari 2010 als VOF werd beëindigd. Het Klaverblad Amersfoort VOF werd opgericht in 2007 door Evert van der Linde en Onno Kleefkens met als doel bieren te verkopen in de regio Amersfoort onder de naam Phoenix.
Na de ontbinding zette Onno Kleefkens de onderneming voort onder de naam Phetradico Bieren.
April 2010 kwamen Phoenix Blond en Phoenix Donker op de markt. Beide bieren werden gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij in Oss, totdat deze brouwerij op 1 oktober 2010 werd gesloten. Voor het ontwerp van de etiketten van deze bieren werd gebruik gemaakt van de schilderijen van de plaatselijke kunstenaar Norbertus (www.cambrinus.nl/brw/PHETRADI.HTM).

Phetradico Bieren is a Dutch brewery that brews Phoenix season beers. The designs are based on Phoenix’s original designs by the dutch designer N.P. de Koo. These are the new designs for the first two seasons of 2013 (www.ohbeautifulbeer.com/2013/05/phetradico-bieren/).

24 september 2010, Brabants Dagblad
Faillissement Osse brouwerij even afgewend
De laatste kans voor de Maashorst Brouwerij, zo noemt Onno Kleefkens uit Amersfoort zijn initiatief om een faillissement af te wenden. Binnen een maand wil hij duidelijkheid hebben over de financiële situatie van de Osse brouwerij.
Verder moet hij op zoek naar investeerders om het brouwproces weer op orde te krijgen. "Door de verouderde apparatuur gaat er nu nog wel eens wat mis bij het brouwen." Daardoor zijn er de afgelopen tijd enkele klanten afgehaakt, stelt Kleefkens.

Met zijn merk Phoenix is hij een grote opdrachtgever van de Maashorst Brouwerij. Zijn bemoeienis is mede ingegeven uit medeleven met brouwmeester Frans Schamp. "Ik heb vertrouwen in hem, maar omdat de eigenaar van de brouwerij hem aan zijn lot heeft overgelaten, is hij eigenlijk het grootste slachtoffer van de situatie." Op 1 oktober 2010 werd de Maasland Brouwerij definitief gesloten (www.cambrinus.nl/brw/MAASLAND.HTM).

Ze brouwden o.a.:
Brabants Amber
Gebrouwen sinds: 1998
Gebrouwen tot: 2000
Alcoholpercentage: 5.5%
Opmerkingen:

In 2001 werd de naam van het bier gewijzigd van Brabants Amber naar D'n Schele Os Amber.
Oud Brabants Bier
Gebrouwen sinds: 1998
Gebrouwen tot: 1998
Alcoholpercentage: 6.5%
Opmerkingen:
Oud Brabants Bier is gebrouwen naar oud Brabants recept. Het bier mag pas worden verkocht als het 1 jaar lang heeft gerijpt op fles.
Ons Bier
Gebrouwen sinds: 2004
Alcoholpercentage: 7.0%
Soort: tripel
Opmerkingen:
Het behoud van het karakteristieke landschap in de streek was voor Han van Staveren de aanleiding om een Wagenings streekbier op de markt te brengen. Dit gedeelte van de provincie Gelderland wordt gekenmerkt door een karakteristiek cultuurlandschap, waar de graanteelt een onderdeel van is. Eén van de graansoorten die daar wordt geteeld is gerst, één van de belangrijkste ingrediënten voor bier. Om het telen van brouwgerst een nieuwe impuls te geven is een organisatie opgericht die zich richt op de promotie en versterking van de regionale economie. Vijf telers van brouwgerst op de Wageningse Eng en Renkum maken er deel van uit. Het is de bedoeling dat in een later stadium gersttelers uit Veenendaal, Rhenen en Ede volgen. Om duidelijk te maken dat het om een gezamenlijk traject gaat kreeg het bier de naam Ons Bier. Eén van de eerste flesjes werd aangeboden aan burgemeester Alexander Pechtold van Wageningen. Het bier werd getest in Café De Vlaamsche Reus, alwaar het bier ook verkrijgbaar was, net als in acht andere horeca-gelegenheden en enkele detailhandelszaken. De brouwgerst werd geschoond en gemout door Windmolen De Vlijt en voorheen de Wageningse Exportmouterij.
Ossebock
Gebrouwen sinds: 2004
Stamwortgehalte: 16.3
Alcoholpercentage: 6.5%

Soort: bok
Veluw's Heidebier
Gebrouwen sinds: 1996
Gebrouwen tot: 1996
Alcoholpercentage: 7.5%
Soort: speciaalbier, honing
Opmerkingen:

Veluw's Heidebier wordt gebrouwen in opdracht van de Veluwse Brouwerij. De Veluwse Brouwerij is een initiatief van een tweetal personen. Ze hadden in 1996 niet de intentie zelf een brouwerij te starten.
D'n Schele Os Amber
Gebrouwen sinds: 2001
Alcoholpercentage: 5.5%
Soort: amber
Opmerkingen:
Voor 2001 was de naam van het bier Brabants Amber.
D'n Schele Os Blond
Gebrouwen sinds: 2002
Stamwortgehalte: 16.0
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: speciaalbier
Opmerkingen:
Zonder nagisting op de fles.
D'n Schele Os Dubbel
Gebrouwen sinds: 1997
Alcoholpercentage: 6.5%
Soort: speciaalbier, dubbel
D'n Schele Os Tripel
Gebrouwen sinds: 1991
Stamwortgehalte: 17.3
Alcoholpercentage: 7.5%
Soort: speciaalbier, tripel
Opmerkingen:
D'n Schele Os is een traditioneel gebrouwen zwaar blond bier, uit gerstemout, rogge, tarwe, fijne hopsoorten en geselecteerde kruiden. D'n Schele Os heeft een aromatische uitgebalanceerde smaak zonder toevoegingen, ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Als export-bier onder de naam 'The Dizzy Bull' uitgebracht.
D'n Schele Os Tripel Appel
Gebrouwen sinds: 2000
Gebrouwen tot: 2000
Alcoholpercentage: 7.5%
Soort: speciaalbier, appel
Opmerkingen:
Speciaal gebrouwen t.g.v. het 10-jarig bestaan van de brouwerij.
D'n Stout Os Russian Imperial Stout
Gebrouwen sinds: 2008
Soort: stout
Walhalla Proefbrouw Nr1
Gebrouwen sinds: 1999
Gebrouwen tot: 1999
Alcoholpercentage: 6.0%
Opmerkingen:
Eerste bier gebrouwen met de Walhalla (mobiele) brouwinstallatie.
Witte Wieven Ananas
Gebrouwen sinds: 2000
Gebrouwen tot: 2000
Opmerkingen:
Speciaal gebrouwen t.g.v. het 10-jarig bestaan van de brouwerij.
Witte Wieven Weizen
Gebrouwen sinds: 2006
Alcoholpercentage: 5.0%
Soort: witbier
Opmerkingen:
Witte Wieven Weizen werd geintroduceerd op het KBC-festival (www.cambrinus.nl/brw/MAASLAND.HTM).

Het Maasland Thuisbrouwers Genootschap (MTG) is opgericht op 4 juli 2002 en is vernoemd naar de Maaslandbrouwerij te Oss waar Brouwmeester Frans Schamp  ons advies gaf over bierbrouwen en graag onze bieren proefde. Deze brouwerij was tevens sponsor en gastheer van het Genootschap. Helaas bestaat de brouwerij niet meer maar als eerbetoon willen we de naam van de brouwerij blijven verbinden aan ons Genootschap.
De doelstelling van het Genootschap is het samen genieten van onze hobby, kennis over bierbrouwen uitwisselen en elkaar helpen bij het verbeteren van onze bierbrouwvaardigheden. Dit doen wij door:
- Thuis bier te brouwen met bestaande en eigen recepten
- Elkaar te helpen en te stimuleren bij deze activiteiten
- In elkaars keuken te kijken
- Elkaars brouwsels te proeven en mening hierover te geven
- Recepten uit te wisselen
- Gezamenlijk inkopen te doen

- Samen andere brouwerijen te bezoeken en de bieren ervan te proeven.
Vanaf april 2016 komen we niet meer in Oss bij elkaar maar zitten we weer bij een echte brouwerij namelijk De Wilskracht Stadbrouwerij  Ravenstein

Adres: Molensingel 6  5371 AW Ravenstein (www.mtg-oss.nl/)



Met Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein willen de oprichters Wil van Haren en Wil Princen vooral lekkere speciaalbieren brouwen. Bieren die gemaakt zijn om te genieten. Smaak, geur en het gevoel van een kwaliteitsproduct. Een bier dat je in goed gezelschap drinkt om puur van te genieten. Degousteren, noemen de Belgen dat (www.stadsbrouwerijravenstein.nl/Welkom/). De bieren van Wilskracht Stadsbrouwerij worden ambachtelijk gebrouwen in de hoogste molen van Brabant.
De brouwerij bevindt zich in het bijgebouw van de Molen De Nijverheid. Dat bijgebouw heet Bastion, weet u meteen waarom onze tripel zo heet. De molen is gebouwd op een overblijfsel van de oude vestingwerken van Ravenstein (www.stadsbrouwerijravenstein.nl/De-Brouwerij/).

Ravenstein (Brabants: Ravvestèìjn) is een vestingstad met in 2012 ruim 3.500 inwoners aan de Maas in de Noord-Brabantse gemeente Oss. Tot 2003 vormde Ravenstein tezamen met een elftal omliggende dorpen een zelfstandige gemeente met circa 8500 inwoners.
Ravenstein werd in 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg, leenman van de hertog van Brabant, die toen aan de oever van de Maas een kasteel liet bouwen, na daarvoor jarenlang vanuit zijn kasteel te Herpen tol te hebben geheven over het verkeer op de rivier... In 1794 maakte de Franse bezetting een einde aan de autonomie van het Land van Ravenstein. In 1800 werden Ravenstein en het bijbehorende land verkocht aan de Bataafse Republiek. In 1814 kwam Ravenstein bij het toen opgerichte Koninkrijk der Nederlanden. Onder Nederlands bestuur werd het kasteel in 1818 tot en met de fundamenten gesloopt. Slechts de Kasteelsepoort bleef bestaan als onderdeel ervan.
De opname in Nederlands staatsverband betekende aanvankelijk nog geen economische opbloei. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw maakte Ravenstein een nieuwe bloeiperiode door dankzij de ligging aan een spoorlijn en de komst van industrie. De spoorlijn en de spoorbrug werden in 1874 geopend, het station Ravenstein werd in 1881 geopend. Ook de Maas bood transportmogelijkeden.
Na 1860 begonnen zich bedrijven te ontwikkelen buiten het eng door vestingwerken omsloten stadje. Het betrof een koren- en schorsmolen, een gasfabriek uit 1867, een boterfabriek uit 1876 en een smederij. In 1857 werd een korenmolen gebouwd op het bastion Utrecht, die in 1863 van stoomtuig werd voorzien. In 1852 startte de schoenmakerij van Suermont die tot de RAVO-fabriek zou uitgroeien tot de fabriek in 1982 werd gesloten. Het leerlooiershuisje vormt hier nog een herinnering aan.
De firma Meulemans begon te Herpen. In 1864 stelde hij aldaar een windmolen in bedrijf die in 1873 uitgebreid werd met een stoommachine. In 1886 verplaatste hij het bedrijf naar Ravenstein, vanwege de betere transportmogelijkheden. Aanvankelijk hield hij zich daar vooral met handel bezig maar in 1904 werd er een motor geplaatst die de maalderij en graanzuiveringsmachines aandreef. Dit alles ontwikkelde zich tot het mengvoederbedrijf dat ook tegenwoordig nog bestaat. Nu onder de naam De Heus (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ravenstein_(stad)).

Helmond
Helmond (dialect (Helmonds): Héllemond) is een historische stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant in Nederland. De gemeente en stad telt 90.116 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 54,57 km² (waarvan 0,10 km² water). De gemeente Helmond maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE en stedelijk netwerk BrabantStad.
Kenmerkend voor de stad Helmond is een verleden van metaal- en textielindustrie. De straatnamen die op -wal eindigen duiden op de voormalige omwalling van de vestingstad Helmond, waar het veertiende-eeuwse kasteel onderdeel van was.
De gemeente Helmond kent vier kernen: De stad Helmond en de voormalige dorpen Stiphout, Mierlo-Hout en Brouwhuis. Alle zijn opgenomen als wijken, waarbij Stiphout, Brouwhuis en Mierlo-Hout het dorpse karakter hebben weten te behouden.
De naam 'Helmond' wordt wel uitgelegd als een samenvoeging van hel, dat 'laaggelegen' zou betekenen, en mond, dat zou verwijzen naar een hoger gelegen, beveiligde plaats. Dit zou dan niets met een helm te maken hebben.
Niettemin verscheen de helm reeds op een zegel uit 1241, toen men de historische betekenis al niet meer kende. Deze zou de versterkte middeleeuwse stad symboliseren. Oorspronkelijk was het een middeleeuwse pothelm. Deze is later aangepast aan de mode en is nu een toernooihelm. De eikentakjes symboliseren de Vrijheid. Het vogeltje in de takjes is een middeleeuwse versiering en heeft geen enkele betekenis.
Helmond werd in 1179 voor het eerst genoemd in een bul van Paus Alexander III. De stad werd in 1225 gesticht door Hertog Hendrik I van Brabant. Helmond heeft geen bewijzen bewaard van de toekenning van stadsrechten, maar algemeen gaat men ervan uit dat deze in dezelfde periode zijn verleend als van nabuur Eindhoven, dus in of rond 1232.
Helmond was eeuwenlang een centrum van textiele nijverheid die zich in de loop van de negentiende eeuw verder ontwikkelde tot een textielindustrie. Deze werd gestimuleerd door de komst van de Zuid-Willemsvaart, die Helmond met 's-Hertogenbosch en verder met noord- en westelijk Nederland verbond en naar het zuiden via Maastricht verder met het Luikse bekken en de Belgische gebieden langs de Maas. Overblijfselen van de textielindustrie zijn enkele villa's van textielfabrikantenfamilies aan het kanaal en aan de Aarle-Rixtelseweg, en twee nog actieve bedrijven, de firma Raymakers en de Vlisco.
Helmond ligt tussen Nuenen en Deurne. Dichtstbijzijnde grote stad is Eindhoven, waarmee het samen een agglomeratie vormt. Verder ligt Helmond aan de Zuid-Willemsvaart en de rivier de Aa (https://nl.wikipedia.org/wiki/Helmond).

Beer, Burgers & Two Smoking Barrels. Het eerste Helmondse Bierfestival (www.biernet.nl/bier/agenda/22-05-2016/beer-burgers-en-two-smoking-barrels).

Slijterij ‘t Pijpke Mierlo-Hout
Slegersstraat 4
5706 AX Helmond
(http://slijterij-tpijpke.nl/tag/speciaal-bier/)

Hetbiermoment.nl is een in Nederland gevestigde webstore, opgericht in 2012 en gevestigd in Helmond. Hetbiermoment.nl is gericht op de biergenieter die de smaken van het Nederlandse bier van de meer dan 260 Nederlandse brouwerijen wil beleven. Bier is genieten! Omdat hetbiermoment.nl verwennerij hoog in het vaandel heeft staan doe ik, eigenaar Hans Walravens, mijn uiterste best om een steentje bij te dragen en voor zo'n genietmoment te zorgen.
De collectie van bieren bestaat uit een mooie mix van een groot aantal stijlen gebrouwen door Nederlandse gepassioneerde brouwers (www.hetbiermoment.nl/c-1840694/over-hetbiermoment/).


Hetbiermoment.nl in Helmond laat je kennismaken met deze brouwers en hun bieren. Ontkurk en proef de passie die uit de fles spat! En natuurlijk, je kunt tevreden zijn met het welbekende aanbod van de plaatselijke supermarkt. Wanneer je echter wel eens iets anders wil proeven ben je van harte welkom om een ontdekkingsreis mee te maken langs de spannende bieren in de winkel van Hetbiermoment.nl (www.hetbiermoment.nl/) (http://helmond.ditisonzewijk.nl/slijterij-drankenhandel/het-biermoment/)

Bij Biernet zijn 2 bierbrouwerijen bekend die op dit moment actief zijn in Helmond.


Brouwerij De Kat Helmond
Sinds 2013 brouwen de brouwers van Brouwerij De Kat in Helmond aan een assortiment authentiek Helmonds bier. Ons bier wordt gemaakt in Helmond, door onze eigen brouwers met liefde voor het product. Onze brouwers houden van het ambacht dat gepaard gaat met ons brouwproces. Onze stad hebben onze brouwers na aan het hart liggen, en profileren zich dus trots als brouwers van authentiek Helmonds bier. Naast een vast assortiment is bij Brouwerij De Kat regelmatig iets bijzonders te verkrijgen.
Onze brouwers volgen hun hart, onze klanten en het seizoen.
Ons bier krijgt de tijd die het nodig heeft. De enige druk op het bier is het koolzuur dat zich ontwikkelt door rijping in de fles.
Ons bier wordt waar mogelijk gemaakt met ingrediënten uit de buurt, liefst van biologische en Helmondse oorsprong.
Laten we over één ding duidelijk zijn. Ons bier komt uit Helmond, en daar zijn we trots op! (www.brouwerijdekat.nl/)

Brouwerij de Kat
Brouwerijhuurder
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
PlaatsHelmond
Actieve brouwerijJa (3 jaar actief)
Opgericht in2013
Ribbiusstraat 6
5708 AT
Helmond, Nederland
In 2013 richtte drie amateurbrouwers een stichting op die een brouwerij uitbaat. De drie heren: Jack van der Wielen, Maarten van de Waarsenburg en Bert Bronneberg mistte in Helmond een eigen brouwerij, en hebben daarom het heft in eigen hand genomen. Specifiek tracht de stichting naast het brouwen van bier Helmond als stad, Helmondse productenten en hun producten te promoten.
De brouwerij produceert momenteel twee bieren in vast assortiment; Een blond bier van ca. 6,5% vol alc., en een amber van ca. 5,5% vol alc.
Merken die Brouwerij de Kat in het assortiment heeft:
De Kat Amber - Amber bier met 5,5% alcohol
De Kat Blond - Blond bier met 6,7% alcohol

In tegenstelling tot Bekkers Blond (Charlee Browns Place) en de Vijfhoeck (Il Borgo), is dit bier wel bedacht en gebrouwen in Helmond. Nog niet te koop, omdat er toestemming nodig is om grootschaliger te brouwen.
‘Fris, prikkelend in de mond, maar iets te bittere afdronk.’ ‘Begint veelbelovend, maar sterft in de mond weg.’ ‘Mooie kleur, mooi etiket, mooie naam. Smaak (www.brouwerijlaarbeek.nl/news/de-lekkerste-blondjes-uit-de-regio.html).

Initiatiefnemers Jack van der Wielen, Maarten van de Waarsenburg en Bert Bronneberg begonnen in de hobbysfeer, maar pakken het steeds professioneler aan (www.ed.nl/regio/helmond/nieuw-pand-voor-brouwerij-de-kat-in-helmond-1.4650983).

Het was Jack van der Wielen die, tijdens een bijeenkomst van een informele club van thuisbrouwers uit de regio eind april 2012, het idee lanceerde om een brouwerscollectief op te richten. Hij was al bezig met de tijdsbesteding voor na zijn pensioen.
Aanvankelijk werd daar wat lauw op gereageerd. In het najaar van 2012 nam Maarten van de Waarsenburg contact op met Jack om er eens verder over door te praten. Er volgde een gesprek waar ook Bert Bronneberg zich bij aansloot.
Vanaf begin 2013 zijn ze gedrieën gaan brouwen bij Jack in de garage en hebben gewerkt aan recepten voor een aantal bieren; blond, amber, bruin, wit, stout, bokbier en nog ’n aantal meer. Het bruin zou later als Nicodemus door het leven gaan.
Tijdens de wekelijkse vergaderingen, waar de brouwsels geproefd en beoordeeld werden, kwamen de drie steeds meer tot consensus. Op de kaart van Nederland, met daarop alle kleine brouwerijen, was Helmond en de wijde omgeving een lege vlek. Je had dan wel de brouwerij van Croy, maar die brouwde (en brouwt nog steeds) alleen voor eigen gebruik in haar restaurants. Naast Croy was Sint Servattumus in Schijndel de dichtstbijzijnde brouwerij.
Dat kon echt niet zo blijven; Helmond moest zijn eigen brouwerij krijgen. En met brouwerij wordt een plek bedoeld waar bier gebrouwen wordt. Dat klinkt voor de hand liggend, maar er zijn veel “brouwerijen” die hun bier elders laten brouwen. Met die ambitie hebben Bert, Jack en Maarten voor de moeilijke weg gekozen; voordat je het eerste biertje aan de man kunt brengen, moet je een ingerichte brouwerij hebben, over de benodigde vergunningen beschikken en receptuur klaar hebben liggen. Alzo geschiedde.
Bert kwam met de naam voor de brouwerij op de proppen, die meteen beklonken werd. Op 13 september 2013 werd Stichting Brouwerij De Kat opgericht (www.brouwerijdekat.nl/de-brouwerij/#more-235).

Omdat het niet mogelijk bleek om in de garage van Jack bier voor de verkoop te brouwen, de douane gaf hiervoor geen vergunning, moest er gezocht worden naar een geschikte locatie. Bij de gemeente was men zeer enthousiast over het idee om een brouwerij op te richten. Bekend was dat de gemeente heel veel leegstaand vastgoed had, werd daar gezocht naar een locatie om de brouwerij in te vestigen.
Omdat de manager van de afdeling vastgoed bij de gemeente de leegstaande panden beschikbaar wilde houden voor mogelijke verkoop, is dat op niets uitgelopen. De goede wil van alle anderen bide gemeente ten spijt.
Er is nog sprake van geweest dat de brouwerij gevestigd zou worden in het Patronaat aan de 2e Haagstraat. In het Patronaat zouden, nadat de wijkfuncties die het had verhuisd waren naar wijkhuis/brede school Westwijzer, bedrijfsruimten worden gecreëerd voor startende ondernemingen. Dat plan heeft, tot op het moment van dit schrijven, helaas nog geen doorgang gevonden vanwege ontoereikende financiële middelen ervoor.
Een zoektocht bij commerciële verhuurders heeft geleid tot te huidige locatie aan de Haagse Beemdweg (langs de Heeklaan). De eigenaar van het bedrijfspand, Henk van de Warrenburg, heeft het mogelijk gemaakt voor de brouwerij zich er te vestigen door gunstige condities in het huurcontract op te nemen.
Op 17 november 2014 is door de douane de “vergunning accijnsgoederenplaats voor de vervaardiging van alcoholhoudende producten” verleend.
Sinds 29 november 2014 wordt er op deze locatie wekelijks gebrouwen (www.brouwerijdekat.nl/de-brouwerij/#more-235).
Nicodemus
Een Helmonds donker bier van 7,5% alcohol. Zacht moutig, licht bitter en vol van smaak. Ingrediënten zijn water, mout, hop, suiker en gist. Het is een “Single Hop” bier. We gebruiken voor zowel de bitterheid als voor het aroma één edele Duitse hop (www.brouwerijdekat.nl/product/257/).
Nicodemus. Zo heet het eerste biertje dat de Helmondse brouwerij De Kat op de markt brengt. Nicodemus - genoemd naar een Helmondse pater met een voorliefde voor katten - moet het eerste echte Helmondse biertje worden dat in Helmondse slijterijen en cafés verkrijgbaar is (www.ed.nl/regio/helmond/nieuw-pand-voor-brouwerij-de-kat-in-helmond-1.4650983).

Pater Nicodemus O.F.M. Capucijn. ( Johannes Antonius Gijsbers ). Geboren te Overasselt 13 juni 1904, hij overleed te Helmond daags na zijn Gouden Priesterfeest op 12 maart 1983 (www.geschiedenishelmond.nl/zoek-resultaat/oai_mi/ft_%7B8228D666-AAF7-4134-BE93-3F949B9A6B67%7D).

Willem Prinzen heeft er persoonlijk voor gezorgd dat twee bedelordes  Helmond als arbeidsterrein uitkozen. Hoewel zij gratis huisvesting en voedsel kregen, zouden zij een eeuw lang de sfeer in de stad diepgaand bepalen.
De Arme Zusters Clarissen zetelden in het kloostergebouw naast de begraafplaats in de Molenstraat. Zij waren contemplatief, dat wil zeggen zij baden in afzondering en stilte voor het zielenheil van de bevolking.... Schuin tegenover hen huisden de Kapucijnen; hun voormalige kerk is nu onderdeel van het Jan van Brabant College. Kapucijnen verschenen wel op straat, maar toonden zich als minderbroeders in materiële zin letterlijk ieders mindere. Hun ruwe pijen, ongetrimde baarden en blote voeten in sandalen illustreerden dat zij luxe en bezittingen flauwekul  vonden. Zij mochten zelfs niet met geld omgaan, en een hardnekkig gerucht wilde dat zij in doodskisten sliepen om permanent op het hiernamaals voorbereid te zijn (het waren echter kribben met stro).... Omdat de paters vaak levenslang in het klooster verbleven, vergroeiden velen met de stad. Het is moeilijk in hun gemeenschap iemand aan te wijzen als de meest typische, of de meest heldhaftige.
Pater Ildefonsus (1875 -1930) was in elk geval de beroemdste. Hij stond bekend als de Bruine Generaal, respectievelijk de Waterpater en bestreed het alcoholisme onder arbeiders, die hij soms letterlijk van de straat plukte om hen naar het gebouw Sobriëtas in de Molenstraat te slepen. Daar kregen zij spelletjes te doen, maar uit de foto’s te oordelen ging dat er weinig vrolijk aan toe. Ildefonsus was ook een hartstochtelijk publicist, met titels als Katholieken van Nederland! De oogen open!! en Hoe lang nog?? Omdat hij alleen de ‘drankduivel’ te lijf wilde gaan, kreeg hij het aan de stok met religieuzen die van Sobriëtas een brede beweging voor geloofsverdieping wilden maken. Bij bestuurders was Ildefonsus op het laatst weinig geliefd, zo niet bij arbeiders. Menig dronkaard dankte aan zijn tussenkomst dat hij uit de gevangenis was gebleven.
Een echte intellectueel, met een toepasselijk getrimde sik, was pater Henricus (1879 – 1969). Als prediker sloegen velen hem hoger aan dan de beroemde Borremeus de Greeve, maar hij verklaarde zichzelf ‘rood’ en dat schiep verwarring, gelet op de kerkelijke ban voor mensen die werkelijk ‘rood’ waren.
De goedmoedigheid zelve was pater Nicodemus (1904 – 1983). In het normale leven was hij rector van het ziekenhuis, maar met Pasen gingen duizenden mensen bij hem te biecht, omdat hij zo snel de absolutie gaf dat de rij voor zijn biechtstoel permanent in beweging bleef. (www.deweblogvanhelmond.nl/helmondse_helden/helmondse-helden-paters-kapucijnen/).

Brouwerij de Vijfhoeck
Brouwerijhuurder
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
PlaatsHelmond
Actieve brouwerijJa (3 jaar actief)
Opgericht in2013
Bierbrouwerij De Vijfhoeck is een initiatief van Hugo Molleman, uitbater van Il Borgo, een lunchroom in Helmond.
Het Huis met de Luts (1450) kent een rijke geschiedenis, van herberg tot apotheek en van goudsmederij tot bakkerij. Zo was er rond 1870 in het pand een bierbrouwerij gevestigd, genaamd de Vijfhoeck van brouwer, Andreas Hubertus van Hoeck.
Sinds 2013 herleeft in het Huis met de Luts de historie van Bierbrouwerij De Vijfhoeck met de introductie van een nieuw Helmonds bier, onder de naam Vijfhoecks 1515. Deze wordt gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Anders! in het Belgische Halen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/helmond/vijfhoeck-de-anno-2013).

De Vijfhoeck.nl
In 1870 brouwde Andreas v. Hoeck in de kelders van het Huis met de Luts “De Vijfhoeck”. Het merk is opnieuw geïntroduceerd in Helmond. De Vijfhoeck is een blond volmout van hoge gisting met 6 % alc.
Markt 7
5701 RH Helmond
(www.devijfhoeck.nl/)

...het oudste pand van de stad, het huis De Luts. Mede in het kader van het Middeleeuws festijn dat op dit moment woedt in de stad liet de uitbater van De Luts vijfhonderd drie-orige kruiken maken in China. En tevens introduceerde hij vandaag een nieuw bier. Het bier heet “1515” en wordt uitgebracht onder auspiciën van De Vijfhoeck.(Zo heette de brouwerij die rond 1870 in het pand was gevestigd.) (http://ministerieetenendrinken.nl/?p=9655).

Het Huis met de Luts (1450) kent een rijke geschiedenis, van herberg tot apotheek en van goudsmederij tot bakkerij.
Zo was er rond 1870 in het pand een bierbrouwerij gevestigd, genaamd de Vijfhoeck. Grappig detail is dat de toenmalige brouwer, Andreas Hubertus van Hoeck, later ruim 30 jaar burgemeester van Helmond is geweest.
Vanaf heden herleeft in het Huis met de Luts de historie van bierbrouwerij De Vijfhoeck met de introductie van een nieuw Helmonds bier, onder de naam “Vijfhoeck’s 1515”.
Il Borgo zal het speciaalbier presenteren tijdens een Middeleeuws kruikenfeest op 2 juni a.s. aan de Markt 7 in Helmond, de plaats waar het ooit allemaal begon ….. (www.devijfhoeck.nl/pagina/2015/over).

Bierbrouwerij De Vijfhoeck
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2013
Provincie: Noord-Brabant
Postadres:
Markt 7
5701 RH Helmond
KvK-nummer: 52303306
Telefoon: 0492-537715
Fax: 0492-556683
Eigenaar/directeur: Hugo Molleman
Brouwmeester: Hugo Molleman
(www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij.html)

Vijfhoecks 1515
Gebrouwen sinds: 2013
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: speciaalbier, blond
Opmerkingen:
Vijfhoeck's 1515 wordt gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Anders in het Belgische Halen. Op 2 juni 2013 werd, tijdens de introductie van Vijfhoecks 1515, door burgemeester van Helmond Fons Jacobs vermomd als Keizer Karel de Vijfde het eerste glas Vijfhoecks 1515 genuttigd, zoals het hoort uit een drieorenkan (www.cambrinus.nl/brw/VIJFHOEC.HTM).


De Vijfhoeck Helmond
Brouwerij: De Vijfhoeck, Helmond
Type: Belgian Ale
Smaak: Zachtzoet, licht bitter
Kleur: Blond
Alcoholpercentage: 6.0%
Drinktemperatuur: 10ºC
Lekker bij: Worst met kruidnagel
Beschrijving: Volgens een legende zou keizer Karel de Vijfde tijdens een reis door Brabant, in Helmond een pot bier hebben besteld. De herbergier brengt hem een volle kan, maar houdt deze aan het oor vast. De keizer beveelt hem het bier in een kan met twee oren te brengen. De waard houdt vervolgens de kan met beide handen aan de oren vast. De keizer kan de pot met bier niet aannemen. Vervolgens beveelt Karel de V dat voortaan in Helmondse herbergen alleen nog maar bier getapt mag worden in kannen met drie oren.Proef de geschiedenis met dit bier bij voorkeur uit de kruik en waan je in het Helmond anno 1515... (www.lucswinesendrinks.nl/product/de-vijfhoeck-helmond/2805)

Nieuw bier in oude kruiken kopte het Helmondkatern van het ED. Ik vond het een aardige opening. En de rest van het artikel noopte tot onderzoek…
Bierkruiken met drie oren kom je beslist op meer plaatsen tegen. In de middeleeuwen, en ook later, vond je ze zowel in Vlaanderen als in de meer noordelijk gelegen streken van de Lage Landen. (Kijk maar eens naar Pieter Bruegels Boerendans.) (http://ministerieetenendrinken.nl/?p=9655),


Het verhaal wil dat Karel de Vijfde Helmond aandeed op een van zijn reizen. Het was in de tijd dat Karel nog geen keizer was, slechts Hertog van Brabant was hij. We spreken van het jaar 1515. Karel was nog een snotneus…
Maar kennelijk was hij oud genoeg voor een kruik bier, en tja, wat moest je ook anders drinken in een tijd dat water niet te vertrouwen was en wijn zelden werd geschonken in onze contreien. Karel bestelde zijn kruik bier en de kastelein bracht die met grote spoed. Maar aangezien de kastelein de kruik bij het oor vasthield kon (en wilde) die arme Karel het ding niet overnemen. Karel bestelde dan maar een nieuwe kruik, mits er twee oren aan zaten. Gezwind kwam de kastelein af met de kruik bier. En om niet te knoeien hield hij hem vast aan beide oren. Enfin, Karel had voldoende noten op zijn zang om ook deze kruik niet aan te nemen. Hij verordonneerde dan maar dat er in dit gewest alleen nog bier geschonken mocht worden uit kruiken met drie oren. Zo zit dat.
De legende is opgetekend door Stephanus Hanewinckel in 1798. Evenwel laat Hanewinckel zijn verhaal spelen in de Belgische Kempen, in het plaatsje Olen (http://ministerieetenendrinken.nl/?p=9655).

Deze brouwerij moet natuurlijk niet verward wordt met de oude Zeeuwse brouwerij:

Brouwerij De Vijfhoeck
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1595
Gesloten: 1917
Middelburg
Provincie: Zeeland
Etiketten van deze brouwerij
Over de brouwerij
De naam van de vennootschap was Luteyn & Co. Brouwerij De Vijfhoeck werd gesloten op 8 maart 1917. De brouwerij was bekend om zijn prinsesse-, gerste- en lager bier. Na sluiting werd het gebouw enige jaren later in gebruik genomen door wijn- en distilleerhandelsfirma Denevers. Op 17 mei 1940 werd het gebouw door brand verwoest ten gevolge van het bombardement van Middelburg door de Duitse luchtmacht. Slechts de gevelsteen, enkele roerhouten en enkele vatenstempels resteren nog en zijn opgeslagen in het Zeeuws Museum (www.cambrinus.nl/brw/VIJFHOE1.HTM).
Eindhoven
Eindhoven is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland, in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindhoven).

De plaats en de naam Eindhoven bestonden al in de middeleeuwen.
Het toponiem Eind zelf komt in Brabant bij verschillende buurtschappen voor: in de gemeente Bergeijk, in de gemeente Son en Breugel en in Eind van den Hout (een buurtschap in de gemeente Oosterhout). Eind komt in vele toponiemen ook als tweede woorddeel voor, maar niet of nauwelijks als eerste.
...
Hof ('omheind stuk grond, tuin, gaarde') en hoeve ('hofstede') kunnen in het zuidelijk Nederlands ongeveer dezelfde betekenis hebben. De oorsprong is echter verschillend. Het Frankische (Oudnederlandse) woord hova was de term voor een stuk grond (van ongeveer tien hectare), dat in pacht aan particulieren werd gegeven. In het Middelnederlands bestonden daarvoor de woordvormen hove / hoeve. Er bestond daarnaast ook een woord hof, dat onder meer 'hofstede' betekende. Later zijn die woorden in hun gebruik ongeveer samengevallen en kregen ze de betekenis die we die nu kennen: een gebouw met grond ten behoeve van de exploitatie.

In de verbogen vorm /-hoven/ komt het element hove in de omgeving van Eindhoven (het oude Kwartier van Kempenland) met grote frequentie voor. Te noteren zijn onder meer Boshoven, Broekhoven, Geenhoven, Haspershoven, Meerhoven, Meerveldhoven, Nijhoven, Riethoven, Urkhoven, Veldhoven, Vlokhoven, Westerhoven en Zonhoven. -Hoven is geen meervoudsvorm, maar een oude genitief van het enkelvoud, om een plaatsbepaling te vormen. ... Toponymisch verantwoord is de volgende verklaring. Juist wanneer het substantief /-hove(n)/ gekoppeld is aan een en ander concreet toponiem, is er goede kans dat het naar een oude landerij of ontginning verwijst. Dat moet dan per geval nagegaan worden. Voorbeelden kunnen zijn: Boshoven, Broekhoven, Laarhoven, Meerveldhoven, Riethoven (naar de beeknaam de Witrijt) en Veldhoven. De combinatie Eindhoven is in dit opzicht veel minder duidelijk. Echter, deze is in Brabant niet geheel uniek geweest. Zo is er sprake van een gehucht met die naam onder Princenhage en ook een bij Tilburg. Het Meertensinstituut gaat ervan uit dat het eerste woorddeel /Eind-/ in deze gevallen inderdaad op een ontginningslocatie wijst. Zij formuleert het op generaliserende wijze aldus: 'De plaatsnaam kan geïnterpreteerd worden als 'het hof of de hoeve aan het Eind', waarmee wel de grens van de cultuurgrond van een nederzetting wordt aangeduid, bij de overgang naar de woeste grond.' Deze derde verklaring roept weinig bezwaren op. Het Middelnederlandse ende betekende inderdaad primair 'rand' of 'zoom'; 'grens' of 'uiteinde'. We hoeven voor de betekenis van de naam Eindhoven dan ook niet te zoeken naar een vroeger of nu nog bestaande specifieke locatie die 'Einde' heette, en nog minder naar willekeurige andere woorden die met dat woorddeel maar een vage klankverwantschap hebben, maar mogen aannemen dat dit Eind met een on-specifieke aanduiding naar een (mogelijk zeer) oude ontginningsgrens verwees. Die grens kan overigens wel (mede) door een riviertje bepaald zijn (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindhoven_(naam)).

De gemeente Eindhoven omvat naast de gelijknamige stad Eindhoven tevens het dorp Acht en de uitbreidingslocatie Meerhoven. Eindhoven is de vijfde gemeente van Nederland naar inwonertal. De gemeente telt 225.020 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) op een grondgebied van 88,84 km². De gemeente Eindhoven maakt deel uit van de Metropoolregio Eindhoven (MRE) en het stedelijk netwerk BrabantStad. De agglomeratie Eindhoven (niet te verwarren met de metropoolregio), bestaande uit onder andere de gemeenten Eindhoven, Veldhoven, Best, Nuenen en Geldrop-Mierlo, telt bijna 420.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 540 km².  
De stad Eindhoven ontstond in een moerasdelta van vijf riviertjes de Dommel, de Gender, de Laak, de Tongelreep en de Rungraaf. Zij kreeg in 1232 stadsrechten en marktrecht van hertog Hendrik I van Brabant. Eindhoven moet gezien worden als een gestichte (en niet geleidelijk gegroeide) nederzetting binnen de stedenpolitiek van Hendrik I. Op de plaats van het oude kasteel uit de vijftiende eeuw ligt nu villa Ravensdonck, dicht bij het augustijnenklooster Mariënhage. In 1583 werd na het Beleg van Eindhoven de omwalling weer afgebroken. 
Ten gevolge van de industriële ontwikkeling trokken de Eindhovense fabrieken rond 1900 steeds meer werknemers aan. Dat waren onder meer de textielfabrieken van Elias, De Haes, de Bara (afgeleid van Baekers en Raymakers), tabaksverwerkers (Mignot & De Block, Henri van Abbe en Lurmans), stoomlederfabriek Gebroeders Keunen, de Koninklijke lucifersfabrieken Mennen & Keunen, sigarenkistmaker Brüning en de gloeilampenfabriek Philips vanaf 1891. De stad had economisch profijt van de fabrieken en fabrikanten.
In 1920 ontstond de huidige gemeente Eindhoven, toen ook wel Groot-Eindhoven genaamd, uit een fusie van de oorspronkelijke gemeente Eindhoven, die niet veel meer dan de huidige binnenstad omvatte, met de omliggende gemeenten Strijp, Woensel, Gestel, Tongelre en Stratum. Sindsdien zijn er enkele kleinere annexaties en grenscorrecties geweest, waarbij een deel van de voormalige gemeente Geldrop en later een deel van de gemeente Veldhoven werden toegevoegd, het laatste voor de bouw van de Vinexwijk Meerhoven.
Eindhoven beschikt over een universiteit, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Ze is gesticht op 15 juni 1956 door de Nederlandse overheid. Sinds haar stichting heeft ze haar eigen campus in het centrum van Eindhoven, ten noorden van het centraal station. Met 7.500 studenten, 250 hoogleraren, 600 promovendi, 200 postdocs en 3000 overige werknemers, is de TU/e de op een na kleinste universiteit van Nederland, na Wageningen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eindhoven).


n Eindhoven is een nieuwe brouwerij gestart genaamd Stadsbrouwerij Eindhoven. Deze brouwerij is opgericht door een enthousiast team van bierbrouwers en bierliefhebbers. Wij zijn gestart naar aanleiding van een lezing over de brouwhistorie van Eindhoven en vanuit een groep bierbrouwers. Iets meer dan 1 jaar geleden hebben wij de locatie Schellens fabriek gevonden in het Centrum van Eindhoven aan de Dommel op de plaats waar deze rivier kruist met de Vestdijk.
Deze prachtige en centraal gelegen locatie dicht bij het uitgaanscentrum van Eindhoven was de perfecte locatie voor het team om een brouwerij neer te zetten (http://stadsbrouwerijeindhoven.com/homepage).

Stadsbrouwerij Eindhoven;
In het Brabantse Eindhoven is een 1000 liter brouwerij geplaatst waar we de complete stoom- en condes installatie hebben voorzien inclusief de stoomgenerator, luchtcompressor met RVS ringleiding, RVS waterleidingen warm en koud, digitale flowmeter geplaatst voor de brouwketel, 60 meter kabelgoot, alle tankuitlopen voorzien van DN32 schroefkoppelingen en diverse kleine aanpassingen aan de bestaande brouwinstallatie.

In het proeflokaal van de brouwerij hebben we de bar voorzien van custom made tapzuilen, RVS deurgrepen met logo en diverse RVS decoraties (www.brouwerijsupport.nl/projecten.html).

De brouwerij is gevestigd in het pand van de Schellens fabriek. We hebben bij de keuze van de brouwinstallatie gekozen voor een grote en moderne brouwopstelling. 

Het gedeelte van het Schellens complex dat als laatste is aangebouwd in de jaren 50 aan de Dommel is waar we de brouwinstallatie hebben neergezet. Zowel Schellens als de oude brouwerijen in Eindhoven bieden een interessante geschiedenis die het vertellen waard is. Onder de button verleden vind u alvast een stukje van de geschiedenis van zowel de Schellens fabiek als de oude brouweryen van Eyndhoven (http://stadsbrouwerijeindhoven.com/de-brouwerij).
In ons gezellige proeflokaal met naam 100 Watt willen we u uitnodigen om de veelheid aan eigen gebrouwen bieren te proeven en met elkaar te genieten en te praten over bier en andere onderwerpen. Als de zon het wil is ook het terras geopend en kunt u onze lekkere bieren drinken in het zonnetje aan de Dommel op ons terras (http://stadsbrouwerijeindhoven.com/proeflokaal-100-watt).  
Onze bieren
Circus Citrus
Naar de Knoppen!
Nuit Noir
Route du Soleil
15 Watt
40 Watt
75 Watt
240 Volt
400 Volt Vanille
Fine Fleur
Euforie
Allure
Magnifique (Extase)
Pas de Saison
Lumunus
Witte Dame
Heeren van Eynthoven
Oude Haas
Evoluwonder
Witte Donder


De vijfde stad van Nederland en geen enkele brouwerij. Dat vond we maar vreemd. Vandaar dat we in 2013 onze brewpub openden.
Van Moll, zo heten we. Of je noemt ons Jaap en Erwin, want zo heten we ook. Twee mannen met een hart voor bier in het hart van de stad. En als je brewpub een onnodig modieuze term vindt – vinden wij eigenlijk ook – dan noem het maar gewoon een brouwerij met proeflokaal. Of een kroeg, want ook dat zijn we.
Hoe men ons wil classificeren doet er eigenlijk niet toe. Wat er wél toe doet is dit: het bier dat u bij ons komt drinken wordt recht onder uw voeten gebrouwen. Juist ja, terwijl u – hopelijk met aandacht en liefde – van uw tripel of hopfenweisse nipt, zijn wij een verdieping lager alweer maniakaal bezig met het verzinnen en bereiden van meer nieuwe, heerlijke soorten bier (http://vanmolleindhoven.nl/over-ons).

Vreemd, een dynamische stad als Eindhoven zonder eigen bierbrouwerij, vond Erwin van Moll (44). Bier, dus geen 'grote merken'-pils, is zijn grote liefde. En dus gooide de voormalige muziekproducer en dj samen met zakenpartner Jaap Hermans (39) het roer een jaar geleden om.
De micro-bierbrouwerij van de twee mannen is de eerste in Eindhoven na ongeveer zestig jaar. Jaap Hermans, voorheen barman op Stratumseind, reageerde enigszins verbaasd toen Van Moll (die de kleine brouwerij ook zijn naam gaf) hem benaderde. "Kan dat wel, in tijden van crisis?", vroeg ik mijzelf af. Wat blijkt, de micro-bierbrouwerij is ongeveer het enige onderdeel van de horeca dat in de lift zit." (www.ed.nl/regio/eindhoven/na-60-jaar-weer-bierbrouwerij-in-eindhoven-video-1.4048611)

Van Moll is modern, praktisch, licht, fris en gezellig. Wij begrijpen dat een mooi bier nog mooier wordt in combinatie met gezelligheid en gezelschap. Je proeft wat je voelt. Daarom willen we een plek zijn waar je kunt ouwehoeren. Een plek waar je die goede vriend kunt ontmoeten die je al tijden niet meer hebt gezien. Een plek voor bijzondere momenten, momenten die gepaard gaan met een prachtig bier. We willen dat je terugdenkt aan die ene avond, toen het gesprek even goed smaakte als de geconsumeerde Conquistador, onze diepzwarte, houtgerijpte vanille-stout.
Dus noem Van Moll wat je wilt. Microbrewery, proeflokaal, brouwcafé of kroeg. Ons maakt het niet uit. Wij weten alleen maar dat we de eerste in Eindhoven zijn. En dat we er ongelofelijk veel zin in hebben. En dat u van harte welkom bent om van ons te komen proeven!
Jaap Hermans & Erwin van Moll (http://vanmolleindhoven.nl/over-ons).

Brouwerij Van Moll
Brouwerijhuurder
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
PlaatsEindhoven
Actieve brouwerijJa (3 jaar actief)
Opgericht in2013
Adres:
Keizersgracht 16 a
5611 GD
Eindhoven, Nederland
Er wordt door Erwin van Moll (1968) en Jaap Hermans (1973) nog keihard gewerkt om middenin het centrum op Keizersgracht 16a binnenkort de eerste Eindhovense bierbrouwerij met proeflokaal te beginnen (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/eindhoven/moll-van).

Bieren als Wunderbar (een Berliner Weisse met rabarber, frambozen en limoen), Moriarty (Porter), Valhalla (Columbus single hop I.P.A.), Thai Massage (Blond bier met pandanblad, citroengras en gedroogde limoentjes), Falco (Vienna session I.P.A.), Mad Hatter (English golden ale), Zoltan – Highland Park (een whiskyvat gerijpte imperial stout) of Bikini (saison met munt en mango) (http://vanmolleindhoven.nl/onze-bieren). Ik heb van ze de Doerak (een IPA van 6,5%) gedronken. Het ruikt en smaakt naar hop. Dan wel een florale hopsmaak en geur, geen hars. Het bier heeft een fijne koolzuurprikkeling en er is een gistige nasmaak aan het bier. Een lekker bier vind ik.


Brouwerij Het Veem;
De laatste hand wordt gelegd aan de brouw installatie van Brouwerij Het Veem te Eindhoven.
Binnenkort zullen we het eerste proefbrouwsel gaan maken in deze hagel nieuwe installatie! (www.brouwerijsupport.nl/projecten.html)

Lieshout (plaatselijk dialect: Liessent) is een dorp en voormalige heerlijkheid in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Lieshout maakt deel uit van de gemeente Laarbeek. Tot 1 januari 1997 bestond er een zelfstandige gemeente Lieshout die de dorpen Lieshout en Mariahout omvatte (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lieshout).

Laarbeek is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, deels gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch en deels in de Peelrand. De gemeente is op 1 januari 1997 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout (waar ook het kerkdorp Mariahout bij hoorde).
De gemeentenaam 'Laarbeek' is op 8 maart 1994 gekozen uit vele namen. De inwoners van de voormalige gemeenten waaruit Laarbeek gevormd is, konden zelf een nieuwe naam voor de gemeente inzenden.
De naam Laarbeek is een samenvoegsel van de termen 'Laar' (naar het gehucht Het Laar, dat het centrum van de gemeente vormt) en 'beek' (een verwijzing naar de verschillende beken die de gemeente doorkruisen zoals de Aa en de Goorloop) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Laarbeek_(gemeente)).

Brouwerij Laarbeek
Brouwerij Laarbeek
LandNederland
ProvincieNoord Brabant
PlaatsAarle-Rixtel
Actieve brouwerijJa (2 jaar actief)
Opgericht in2014
(www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/aarle-rixtel/laarbeek)

Brouwerij Laarbeek, een ambachtelijke brouwerij voor speciaalbieren.
Zes vrienden besloten in 2004 om hun eigen bier te gaan brouwen. Tien jaar later brouwden de vrienden nog steeds en vonden de vrienden het tijd om hun bieren te delen met andere bierliefhebbers (www.brouwerijlaarbeek.nl/).

Laarbeeks bier is een ambachtelijk gebrouwen speciaalbier van hoge gisting. Door gebruik van natuurlijke en lokale ingrediënten heeft het bier een echt Brabants karakter (www.brouwerijlaarbeek.nl/beers/beers.html).


Laarbeeks Blond is een ambachtelijk gebrouwen speciaalbier van hoge gisting. Door gebruik van natuurlijke en lokale ingrediënten heeft het bier een echt Brabants karakter.
Ingrediënten
Water, gerstemout, hoppen, honing, koriander en sinaasappelschillen.
Alc. 7% vol. (www.brouwerijlaarbeek.nl/beers/laarbeeks-blond.html)

Laarbeeks Brunette is een ambachtelijk gebrouwen speciaalbier van hoge gisting. Deze mooie dame is licht zoetig van smaak en geeft een ondeugende afdronk. Net als haar blonde zusje is de karakteristieke smaak van honing terug te vinden in het bier.
Ingrediënten
Water, gerstemout, hoppen, honing.
Alc. 7% vol. (www.brouwerijlaarbeek.nl/beers/laarbeeks-brunette.html)

Omstreeks 1190 schonk de heer van Lieshout het domein aan de abdij van Floreffe. In de eeuwen daarna verkreeg Lieshout de status van heerlijkheid en werd het bezit ervan overgedragen aan de abdij van Postel. In 1698 verkocht deze abdij vrijwel alle goederen van de heerlijkheid aan de pachters en enkele particuliere beleggers. De abdij verkocht de resterende goederen, evenals alle rechten die het klooster in Lieshout bezat, in 1714 aan Adriaan Bout, telg van een Hollandse adellijke familie.
Door de hervormingen die tijdens en na de Franse tijd doorgevoerd werden, kwam er een eind aan de bestuurlijke bevoegdheden en de jurisdictie van de heerlijkheid Lieshout. De jurisdictie werd belegd bij hogere overheden en de bestuurlijke functies werden uiteindelijk, met de invoering van de Gemeentewet in 1851, toegewezen aan de gemeente Lieshout (https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Lieshout).

Met bijna duizend werknemers is brouwerij Bavaria veruit de grootste werkgever van Lieshout. Het bedrijf is gelegen op bedrijventerrein de Stater, waar ook houtbewerkingfabriek Merkelbach is gevestigd, evenals verscheidene lichte industriële bedrijven. Buiten het industrieterrein liggen nog landbouwmechanisatiebedrijf Staadegaard aan de Beekseweg en transportbedrijf Boekweit aan de Papenhoef. Zoals het geval is in veel dorpen neemt het aantal winkels in Lieshout gestaag af en telt de weekmarkt steeds minder marktkramen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lieshout).

Bavaria Brouwerijcafé
Heuvel 5, 5737 BX Lieshout, Nederland
Het Bavaria Brouwerijcafé, gevestigd in Lieshout, is gelegen aan de rand van de Bavaria Brouwerij. Onze locatie is geschikt voor zowel de zakelijke als particuliere gast, waar u de gehele dag met uw gezelschap kan vertoeven in een sfeervolle omgeving welke volledig Bavaria ademt.
U kunt in ons gezellige bruine eetcafé, met een eigentijdse twist, terecht voor een lunch, diner of borrel en genieten van heerlijke gerechten uit onze keuken (http://bavariabrouwerijcafe.nl/).
(http://bavariabiertour.nl/nl-nl)

In Brabant kon Bavaria natuurlijk niet ontbreken... maar er is ook zo veel brouwplezier te vinden in deze provincie.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692