wat is een biersommelier? Een biersommelier is iemand die zich gespecialiseerd heeft in bier en bier-spijscombinaties. De voornaamste taken van een biersommelier zijn het geven van gedetailleerde informatie over bier, bierstijlen en het smaakprofiel ervan. De sommelier geeft ook biersuggesties bij een bepaald gerecht of gang en de uitleg over de bierkaart. Denk daarnaast aan het geven van workshops en proeverijen of het adviseren in een slijterij. Een bierspecialist van hoog niveau dus met veel passie voor bier!
Op dit moment zijn er ruim 50 biersommeliers in Nederland. De opleider voor biersommeliers in Nederland is StiBON – stichting bieropleiding Nederland. In België is dit Syntra waar de biersommelier een zytholoog wordt genoemd (‘zythos’ is bier). In Duitsland volg je de opleiding van Doemens en in Amerika heb je Siebel Institute for Technology. Allemaal opleiders tot internationaal biersommelier. Hierbij werken zowel StiBON als Siebel samen met Doemens. Want alleen gehaalde examens bij Doemens geven recht op het voeren van de titel: ‘Diplom-Biersommelier’!
(http://bierliefde.nl/hoe-word-je-biersommelier/)
Fiona de Lange
Internationaal Biersommelier, Zytholoog en op en top bierliefhebber!
Al 20 jaar op ontdekkingstocht in bier
Eigenaar van de Nationale Bierbank: www.nationalebierbank.nl
Mooiste bierbelevingen en het laatste biernieuws op www.bierblogger.nl
Ik breng bier en vrouwen dichter bij elkaar met www.bierenvrouw.nl
Eigenaar van mijn eigen PR- & Communicatiebureau AlleZ
Schrijf diverse columns over bier. Tot slot breng ik met www.bierspijs.nl horeca en café dichter bij de bierliefhebber! (www.bierspijs.nl/over_fiona)
Biersommelier Fiona de Lange helpt het juiste biertje te kiezen 11 november 2015
Fiona de Lange (37) uit Sint-Michielsgestel is de enige vrouwelijke zytholoog en biersommelier in Nederland. Op 24 november komt haar tweede boek uit; Ontdek de smaak van Bier.
"Met dit boek wil ik bierliefhebbers helpen om erachter te komen welke smaak zij lekker vinden zodat ze in elke kroeg het juiste speciaal bier kunnen bestellen", vertelt De Lange.
Er zijn ongeveer tweeduizend verschillende smaakvariaties van bier. Bij wijn zijn dat er nog geen duizend. "Ik merkte in de kroeg dat mensen soms niet weten wat ze moeten bestellen en als ze dan een lekker biertje hebben gevonden, bestellen ze altijd hetzelfde omdat ze niet weten dat die smaak ook in andere bieren zit. In mijn boek leg ik uit waar de verschillende smaken vandaan komen zodat ze aan de ingrediënten kunnen zien welke smaak het bier heeft en zo weten welk bier ze juist wel of niet lekker vinden." (www.bd.nl/regio/boxtel-schijndel-e-o/sint-michielsgestel/biersommelier-fiona-de-lange-helpt-het-juiste-biertje-te-kiezen-1.5429770)
Nina Anika Klotz
Nina Anika Klotz ist Biersommelière und freie Journalistin in Berlin. Sie schreibt vorwiegend über Themen aus dem Bereich Essen und Trinken, unter anderem für Zeit Online, Effilee und Business Punk. Am allerliebsten aber schreibt sie über Craft Beer. Deshalb gründete sie im Herbst 2013 mit Hopfenhelden Deutschlands erstes Craft Beer Magazin (www.hopfenhelden.de/insel-brauerei-ruegen-markus-berberich/).
BY TEAM 29. MAI 2015
AUF EIN CRAFT BEER MIT BIER-SOMMELIÈRE SOPHIA WENZEL
Eigentlich mochte sie Bier früher nicht so gern. Und doch wurde die 27-jährige Sophia Wenzel Bier-Sommelière. Unter dem Dach des Hamburger Braugasthauses „Altes Mädchen“ legt sie den Gästen bis zu achtzig verschiedene Biere ans Herz – vom Summer Ale bis zum Wit Bier. Dabei zieht die preisgekrönte Gastronomin alle in ihren Bann und steckte auch uns mit ihrer Bier-Leidenschaft an. Wir haben Sophia zu Hause besucht, einen Rundgang durch die Ratsherrn Brauerei gemacht und Bier einfach mal vor vier getrunken.
Sophia ist letztes Jahr „Biersommelier des Jahres“, also beste Bier-Beraterin, geworden.
(http://femtastics.com/homestories/bier-sommeliere-sophia-wenzel/)
Sofie Vanrafelghem is de eerste en nog altijd enige vrouwelijke biersommelier ter wereld. Ze zet zich elke dag in voor de internationale erkenning van onze Belgische bieren. De bezielster achter Sofie’s World geeft workshops en advies aan restaurants, brouwerijen en organisaties. “Deze award is niet alleen een fantastische eer voor mij, maar vooral een heel mooie bekroning voor onze rijke biercultuur, geweldige bieren en het harde werk van onze brouwers”, reageert Sofie Vanrafelghem. “De biercuisine vindt zijn roots hier bij ons.” Ook de andere finalisten in deze categorie zijn Oost-Vlaams. Bart Van Cauwenberghe van Culichoc uit Deinze en Mellenaar Johan Cuypers van Food4Inspiration grepen naast de award (www.madeinoostvlaanderen.be/nieuws/biersommelier-sofie-vanrafelghem-is-beste-culinaire-ambassadeur/, 19 JANUARI 2017).
GENT 23/01/2015 - 04u21
ENIGE VROUWELIJKE BIERSOMMELIER TER WERELD IS EEN GENTSE
"Ik rust niet voor elke vrouw bier lust"
De Gentse Sofie Vanrafelghem (32) scheert hoge toppen. Ze is de eerste en nog steeds enige vrouwelijke biersommelier ter wereld. "En zeggen dat ik vroeger een echt 'www' was, een witte-wijnwijf", lacht ze. Haar missie: vrouwen aan het bier krijgen, door het eleganter te presenteren (www.hln.be/regio/nieuws-uit-gent/-ik-rust-niet-voor-elke-vrouw-bier-lust-a2191801/). Zo schrijft ze overal waar men het horen wil haar tips, zoals in de Libelle.
Sofie heeft een missie. Een missie die ze met passie en overtuiging vervult. Sofie Vanrafelghem wil bier van het mannelijk imago afhelpen en vrouwen stimuleren om bier te ontdekken. Een job waar ze haar handen meer dan vol mee heeft.
Vijf jaar geleden ruilde ze haar cursus wijnsommelier voor een opleiding tot zytholoog. In die vijf jaar heeft ze haar sporen meer dan verdiend. De lijst met verwezenlijkingen en erkenningen is lang. Sofie is de eerste vrouwelijke biersommelier, bierjournalist voor verschillende media, bierpersoonlijkheid van het jaar en werd onlangs als jongste vrouw ooit ere-ridder van "De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers". De grootste verdienste die je in de bierwereld kan krijgen (www.syntra-mvl.be/nieuws/de-vrouw-die-vrouwen-bier-leerde-drinken).
(https://vrouwenenbier.wordpress.com/2013/03/06/wie-is-sofie-vanrafelghem/)
De Gentse biersommelier Sofie Vanrafelghem van Sofie’s World is door Toerisme Vlaanderen bekroond tot ‘Beste Culinaire Ambassadeur’ voor 2015-2016 (www.avs.be/avsnews/gentse-biersommelier-is-beste-culinaire-ambassadeur).
Sofie koos ervoor om rechten te gaan studeren, pleiten is iets wat ze immers erg graag doet. Maar na haar bachelor kreeg ze toch het gevoel dat ze iets miste, ze voelde een drang om meer creatief bezig te zijn en te ondernemen. Daarom schakelde ze over naar een master in communicatiewetenschappen. Schrijven was haar creatieve uitlaatklep en blijkbaar was ze er nog goed in ook, zo won ze een wedstrijd van Kinepolis om filmambassadeur te worden en begon ze als reisjournalist.
Dé droomjob
Iedereen dacht dat Sofie een droomjob had omdat ze altijd kon reizen, maar zij voelde dat niet zo aan, er was meer in de wereld dan reizen. Sofie had tijdens haar studies bieren leren kennen en toen ze te horen kreeg dat de reiswebsite waar ze voor werkte een boek ging schrijven over bieren, was ze erg enthousiast.
Tijdens haar laatste jaar op de universiteit was ze al druk bezig met haar thesis, een stage bij de VRT, schrijven voor de reiswebsite en ze was dan nog eens praeses van de studentenvereniging. Maar meewerken aan een boek, dat kon er wel nog bij. „Zo veel bieren zijn er toch niet in België”, dacht ze. Dat dacht ze mooi verkeerd, vijf maanden lang bezocht ze brouwerijen en verdiepte ze zich in de bierwereld.
Dat was het moment waarop Sofie ontdekte wat haar droomjob was. Reizen, dat vindt ze leuk, maar bier is voor haar echt een passie. Er ging een nieuwe wereld open voor Sofie, een veelzijdige wereld vol verhalen, tradities en erfgoed.
Sofie ergert er zich aan dat er zo veel erfgoed vlak onder onze neus ligt en we er niets mee doen, dat mensen nog steeds meer neigen naar wijn. Maar iets wat ze nog meer haat is je ergeren aan iets en er niets aan doen. Daarom ondernam ze actie en begon ze aan een bieropleiding, gevolgd door een opleiding zythologie. Opnieuw zat Sofie niet stil, van bierjournalist tot bierconsultant, van lesgeven over bier tot biercolumnist voor De Standaard. Alles doet Sofie om haar liefde voor bier over te brengen op andere mensen.
Maar ook het pleiten heeft Sofie niet helemaal opgegeven. In 2012 begon ze immers met haar eigen project Vrouwen & Bier. Met dit project wil Sofie de vooroordelen over bier uit de wereld helpen. Bier is niet ongezond, bier is geen dikmaker en bier is echt wel elegant én voor vrouwen. Haar project heeft duidelijk succes. De reacties op de Vrouwen en Bierdagen (waar ze vrouwen laat kennismaken met bier) en Eva (een bier gebrouwen door en voor vrouwen) zijn overweldigend (http://www.typea.be/2015/02/bezeten-door-bier/).
Ze heeft ook een eigen blog/website: www.sofiesworld.be/nl/.
Wacht even... "Sofie Vanrafelghem is de eerste en nog altijd enige vrouwelijke biersommelier ter wereld. " Dat klopt dus niet...
In Nederland is er Fiona de Lange en in Duitsland zijn er Nina Anika Klotz en Sophia Wenzel. Raar eigenlijk dat ze dan toch zo door gaan met ´enige vrouwelijke´. Volgens mij zijn er in Amerika en elders toch ook al heel wat vrouwelijke brouwers en sommeliers?