Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Mort subite Lambic blanche

$
0
0

Afgelopen jaar kwam ik het tegen bij een festival. Op de prijslijst stond Mort subite witte Lambic. Die moest ik proberen. Bij het bestellen werd me verteld dat ze het niet hadden en ik bij een andere bar moest bestellen. Dus ik liep nog een rondje over het festivalterrein, keek nog wat bandjes en zocht die andere bar op. Daar kreeg ik vrijwel direct na de bestelling het vers getapt in een plastic bekertje.

Het bier zag er wazig en troebel uit. Niet zoals een wit bier, maar eerder een dunkelweizen. De smaak was niet zo zuur als dat ik had verwacht, geheel niet eigenlijk. Het deed me ook niet denken aan een Belgisch witbier, maar eerder aan een weizen. Al was het niet zo fluweel zacht als een weizen en mistte ik de bananensmaak. Het smaakte op zich wel, al was het net wat te koud om de volledige smaak te kunnen ontdekken.

Ik had nog nooit van het bier gehoord en had bij de naam 'witte lambic' al moeten denken aan zuur bier, zoals lambic. Ook kan ik het niet laten om aan Lambiek te denken...


Kaffee Lambiek is een kaffee in de breedste zin van het woord. U kunt bij ons terecht voor live muziek en natuurlijk een uitgebreid bier assortiment.
Ook zijn er diverse mogelijkheden voor groepen en bedrijven, van borrel tot lunch.
Wilhelminapark 66 5041 ED Tilburg (www.kaffeelambiek.nl/).


Lambik is een personage uit de Vlaamse stripreeks Suske en Wiske en een van de bekendste en populairste stripfiguren uit de Lage Landen. Hij is een domme, onhandige, ijdele, arrogante, verstrooide, opvliegende, koppige en dominante figuur -maar wel met een gouden hart- en zorgt voor de meeste humor in de reeks.
Lambik heeft ook een eigen stripreeks en speelt een rol in Amoras.
Willy Vandersteen tekende Lambik al in de winter van 1944-1945 op een reeks losse tekenbladen. De figuur heette toen nog "Pukkel". Later kreeg hij de naam "Lambik", gebaseerd op de biersoort "Gueuze Lambic", waar Vandersteen dol op was. In oudere Nederlandse uitgaven heet hij "Lambiek".
Lambik draagt meestal een zwarte broek en een wit overhemd met een zwart strikje. Zijn figuur is licht gezet; hij wordt vaak geplaagd om zijn buik. Soms draagt Lambik een bolhoed en een bruine jas.
Op zes haren na is hij kaal. Lambik is niet altijd even tevreden met zijn zes haren; in De kale kapper verraadt hij zijn vrienden zelfs om opnieuw aan een volle haardos te komen. Onduidelijk is wat zijn oorspronkelijke haarkleur is. In Het zingende nijlpaard is een jeugdportret van Lambik met zwart stekelhaar te zien, maar in De sterrenplukkers zien we een jonge Lambik met hoogblond haar.
Lezers twijfelen vaak of de zwarte streep onder zijn neus nu gewoon zijn bovenlip, dan wel een snor is. Volgens Studio Vandersteen is de zwarte streep onder de neus van Lambik een snor. Ook in de stripreeks zelf vinden we hiervoor aanwijzingen. Op bladzijde 40 van De apekermis wordt duidelijk gezegd dat hij een snor heeft. In Het drijvende dorp verkleedt Lambik zich als boerin en wordt door een dorpsbewoner omschreven als: "die dikke madam met haar snor". In De blote Belg geeft een Nederlandse toeriste een signalement van Lambik en vermeldt daarbij dat hij een snor heeft (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambik).

Lambiek (ook lambik of lambic) is een streekbier uit de Zennevallei, waarin ook Brussel is gelegen, en vooral uit het Pajottenland ten zuidwesten van Brussel. Het wordt nu echter ook door enkele brouwerijen buiten deze streek gebrouwen, namelijk in West-Vlaanderen.
Kenmerkend voor lambiek is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat. Het wordt met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop gebrouwen en het gist in eikenhouten vaten. De naam lambiek is ofwel een verbastering van de naam van de gemeente Lembeek ofwel afkomstig van de gelijkenis van de brouwketel met de alambiek van jeneverstokers.
Lambiek is het oudste van de nog bestaande bieren en wellicht rond 1300 ontstaan. Uit een decreet van 1559 blijkt, dat het toen al lang gebrouwen werd, hoewel die bewering betwijfeld wordt. Er wordt 500.000 hectoliter per jaar van gebrouwen, waarvan 200.000 hectoliter door brouwerij Belle-Vue van de InBev-groep. Lambiek kan puur van het vat gedronken worden, maar de meeste lambiek dient als grondstof voor geuze, kriekenlambiek of faro.
Lambiek is een door de Europese Unie erkende en beschermde gegarandeerde traditionele specialiteit. Voordien was het door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (de VLAM) reeds erkend als streekproduct (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambiek_(bier)\).

Sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw doen een aantal hardnekkige mythen over lambiek de ronde. Zo zou in 1420 hertog Jan IV van Brabant een edict hebben uitgevaardigd om meer tarwe aan bier toe te voegen om de kwaliteit te verbeteren. Een dergelijk edict is tot op heden niet gevonden.[bron?] Een ander hardnekkig verhaal heeft betrekking op een decreet door stadsontvanger Remi le Mercier van Halle uit 1559 waarvan de (uit het Frans vertaalde) tekst luidt:[bron?]
"Niemand mag een beslag aanmaken zonder er 16 razieren graan in te doen, te weten 6 razieren tarwe en 10 razieren gerst en haver, zoals men vanouds placht te doen"
Een "razier" is een oude graanmaat van ongeveer 50 liter. Een verhouding van 6 op 16 impliceert een tarwepercentage van 37,5%, wat overeenkomt met de huidige maatstaven volgens welke lambiek tegenwoordig gebrouwen wordt: wettelijk ten minste 30% van de storting. De denkfout is echter, dat het Halse voorschrift in inhoudsmaten wordt gegeven, en de huidige voorschriften in gewichtsmaten. Tarwe heeft een groter soortelijk gewicht dat gerst en haver. Het werkelijke aandeel van tarwe in het oude recept is daarom ten minste 49 gewichtsprocent.[13] Verder wordt in het voorschrift uit 1559 ook haver genoemd, iets wat in veel huidige interpretaties van deze tekst tegenwoordig vaak wordt weggelaten.[bron?] In de tekst uit 1559 is er verder nergens sprake van dat het een bier genaamd 'lambiek' zou betreffen, of dat dit van spontane gisting zou zijn. Het aandeel tarwe in lambiek, tegenwoordig ca. 30%, is ook geen van oudsher vaststaande constante. Begin 19e eeuw lag het nog op meer dan 60%.[bron?] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambiek_(bier)\).

De Provincie Vlaams-Brabant gaf in samenwerking met HORAL ( de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren) een boekje (92 blz) uit over lambik en geuze waarvan de tekst verzorgd werd door Jef Van den Steen.
Als bierkenner is hij vaste redacteur van De Zytholoog, het blad van de confederatie van de Belgische Objectieve Bierproevers, hij is ook medewerker van Bier Passie Magazine, en auteur van "Trappist- Het bier van de monniken" en van "Abdijbieren" , twee boeken uitgegeven door Davidsfonds te Leuven.
Jef Van den Steen is ook een veelgevraagde causeur.
In verschillende hoofdstukken handelt hij op een begrijpbare manier over de ingredienten van lambik, de brouwmethode en ook "de lucht" met de fameuze micro-organismen. Uiteraard wordt er ook aandacht geschonken aan de betekenis en de herkomst van de naam lambik, waarbij ook hij de voorkeur geeft aan het verband lambic-lambik (zie ook vanwaar komt de naam lambiek) (www.pajottenland.be/Data/Web/Versie2/bierlambiek.php).
Lambikland.
In het boek werd gekozen voor de Nederlandse spelling lambik als gemeenschappelijke noemer voor alle bieren uit de familie.
(Dit is hetzelfde als zouden Champagnewijnen op een wijnkaart voorkomen bij de rangschikking van de witte wijnen).
Er wordt eveneens gekozen voor de Franstalige benaming gueuze (zogezegd omdat deze meer verspreid is) .
De auteurs zijn twee Engelsen .
Tim Webb, die in 1992 de eerste "Good Beer Guide to Belgium & Holland" schreef, waarvan in 2005 de vijfde uitgave in het Verenigd Koninkrijk zal uitkomen , de tweede in de Verenigde Staten en de tweede in de Nederlandse taal: "Biergids voor België en Nederland" .  In 1985 was Webb medeoprichter van Alma-Books , de uitgeverij van de Britse bierconsumentenvereniging CAMRA ( Campaign for Real Ale).  De medeauteur Chris Pollard is reeds meer dan twintig jaar in de wereld, en voornamelijk in België, op zoektocht naar het betere bier.  Hij is ook reeds lang actief bij CAMRA en organiseert met groeiend succes bierexcursies naar België voor Britse bierliefhebbers. Hij staat bekend bij Belgische cafébazen en brouwers als "Podge".  Zij werden bijgestaan door Joris Pattyn, een Antwerpenaar die woonachtig is in Oost-Vlaanderen.  Joris proeft van bier en schrijft al meer dan 25 jaar.  Hij stond in 1985 mee aan de wieg van de Objectieve Bierproevers (een organisatie die opgevolgd werd door Zythos).  Hij zetelde in bierjury's in Londen, Moskou en Denver, tussendoor is hij actief op websites zoals de Burgundian Babble Belt, Belgisch Biercafé en Ratebeer.
Voor dit boekwerkje fungeerde hij eveneens als vertaler.
Het voorwoord is van de Brusselse politicus Sven Gatz die, als geuzeliefhebber, al een tijdje vecht voor de toekomst van Lambik en Geuze, tegen de bemoei- en regelzucht van enkele bureaucraten in.
In het eerste hoofdstukje wordt gehandeld over lambikbieren en wordt duidelijk gemaakt wat de spontane gisting, de unieke receptuur, het steken van geuze , geuze op fles en fruitlambik op fles betekenen.
Dan volgt het hoofdstuk met de negen Lambikbrouwers en de twee geuzestekers die nog actief zijn, (naam, adres, tel/fax en waarvan bekend website) op alfabetische volgorde.
Ironisch genoeg begint dit met Belle-Vue, de vroegere brouwerij van Vandenstock.
Het is juist deze brouwer die begonnen is met het op de markt brengen van gezoete producten (www.pajottenland.be/Data/Web/Versie2/lambicland.php).

Bierkenner Tim Webb: "Over de schrijfwijze Gueuze of Geuze hebben wij lang en indringend over gediscussiëerd. Ik ben er mij van bewust dat tegenwoordig het gebruik van Geuze ingeburgerd is, maar oudere teksten suggereren Gueuze. In Anglosaxische teksten wordt het woord "Olde" dikwijls gebruikt om "old" te spellen op een ouderwetse manier. We hebben tenslotte voor Gueuze geopteerd, omdat dit ons de spelling van de toekomst lijkt, en wij deze bieren nog voor menige eeuw ter onzer beschikking zouden willen zien. Wij benoemen alle bieren van spontane gisting als 'lambik', als we dit niet doen, zitten wij zonder term om hen te onderscheiden van "ales" en "lagers". Steeds "bieren van spontane gisting" te moeten herhalen, zou contraproductief werken op de duur".
Raoul De Wolf: "Wat de schrijfwijze Gueuze of Geuze betreft, het is evident dat in het Nederlands de schrijfwijze "geuze" gebruikt wordt en er is dan ook geen enkele taalkundige reden om hiervan af te wijken. Dat in het Engels en Frans "gueuze" geschreven wordt is even evident als dat in het Engels en Frans de schrijfwijze "lambic" gebruikt wordt, zie hieromtrent "geuze of gueuze?". Een mooi voorbeeld is de webstek van Cantillon waar eveneens de schrijfwijze geuze gebruikt wordt in het Nederlands en gueuze in het Frans en Engels".
"Het is begrijpbaar dat buitenstaanders moeilijk een onderscheid kunnen maken tussen Lambik en Geuze, maar hier ligt juist de taak van de bierkenners en de bierschrijvers om het publiek te informeren wat het juiste verschil is tussen beiden" (www.pajottenland.be/Data/Web/Versie2/webb.php).

Pajottenland is het land van de lambiek, bier dat al in dertienhonderd werd gebrouwen en volgens Karel Goddeau wordt beschouwd als ‘de moeder van alle bieren’. Goddeau is brouwmeester bij brouwerij Slaghmuylder in het naburige Ninove en eigenaar van De Oude Cam, café en geuzestekerij in Gooik. Hij ontvangt ons in een ruimte waar grote, honderd jaar oude, eiken vaten de wanden vullen. Goddeau: ‘De oorspronkelijke lambiek wordt nog zelden gedronken. Dat bier is te zuur. In de negentiende eeuw begon men ermee te experimenteren. Ze mengden oude en jonge lambiek en lieten het nagisten in een fles. Zo werd de geuze geboren. Het proces van mengen en nagisten heet geuzesteken, vandaar geuzestekerij.’ Lambiek wordt ook gebruikt om kriekbier te maken. Naast de gangbare kersensmaak levert De Cam ook Framboise door toevoeging van frambozen.
In de regio is Pieter Bruegel geen onbekende. De schilder vestigde zich 1563 in Brussel en raakte in de ban van het landschap van Pajottenland. Hij plantte er meermalen zijn schildersezel. Kerken, molens en dorpstaferelen vind je terug in zijn werken. Zijn schilderij ‘De Boerenbruiloft’ zou hij hebben gemaakt in de schuur van de herberg De Kroon in Itterbeek. Op het schilderij is de doedelzak zichtbaar en wordt naar verluidt volop lambik geschonken (www.devrijewandelaar.nl/t-land-van-bruegel-boeren-bergen-en-bier/).

Lambiek kan puur, rechtstreeks van het eikenhouten vat worden gedronken. Het bevat amper koolzuur en is dus plat, het heeft in het glas geen schuimkraag. Lambiek is zuur van smaak. Het is daardoor een goede dorstlesser; eertijds namen de boeren van het Pajottenland een kruik mee naar het veld. Soms werd met een "lambiekstoemper" suiker toegevoegd om de zure smaak zoeter te maken.[18] Om die reden hebben de glazen een stevige bodem. De smaak van lambiek wordt ingedeeld in vier smaaklijnen:[19]
De eerste smaaklijn loopt van de zogenaamde "nijge" lambiek, rijk aan azijnzuur en ethylacetaat tot de malse of "flauwe" lambiek zonder volmondigheid of zuren.
De tweede smaaklijn loopt van de zogenaamde "harde" lambiek, rijk aan melkzuur tot het zogenaamde "leeg bier".
De derde smaaklijn loopt van bitter door te veel oude hop tot flauw door te weinig hop.
De vierde smaaklijn loopt van "malse lambiek" tot zoete smaak veroorzaakt door micro-organismen afhankelijk van de brouwmethode.
Daarbij komt nog de smaak van de eikenhouten vaten en de typische smaak afkomstig van de wilde gisten, een oud leerachtig smaakje.[20] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambiek_(bier)\).

Met dank aan ‘gerenommeerde’ auteurs als Jef van den Steen en Michael Jackson, en met dank aan lambiekbrouwersclub HORAL, die eigenlijk slecht geresearchde kletskoek hebben staan verkondigen als het gaat om de historie. Kletskoek waar ook ik tot nu toe met open luiken ingetuind ben, zodat ik de Nederlandse lambiek uit de 19e eeuw ook nooit goed heb kunnen plaatsen. ...Raf Meert, de mythbuster van de lambiek (http://verlorenbieren.nl/lambiek-hoe-het-echt-zit/).


De boerenbruiloft is een schilderij uit 1567 of 1568 door de Vlaamse renaissanceschilder Pieter Bruegel de Oude, een van zijn vele schilderijen die het boerenleven uitbeelden. Het bevindt zich momenteel in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.
De bruid zit onder de luifel. Wie de bruidegom is, is niet zeker. Het zou de man in het zwart kunnen zijn, links van de grootste figuur, achteruit leunend met een kop in de hand. Er spelen muzikanten en een kind op de voorgrond likt een bord af.
Het feest heeft plaats in een schuur; twee korenbundels en een hark herinneren ons aan het werk van de oogst en aan het harde boerenleven. De schotels worden aangedragen op een deur die uit de hengsels is gelicht. Het hoofdvoedsel is brood, pap en soep (https://nl.wikipedia.org/wiki/De_boerenbruiloft). Op het schilderij zouden de kruiken lambic bevatten (zie Grote Belgische bieren Door Michael Jackson, blz 84, www.devrijewandelaar.nl/t-land-van-bruegel-boeren-bergen-en-bier/)

Lambiek is Europe's first comic shop and probably the oldest existing comic shop worldwide. It has been a hallmark in the world of comics since the opening in 1968 (www.lambiek.net/). Lambiek is the world's oldest comic shop and sequential art gallery, in the center of Amsterdam. Founded in 1968 by Kees Kousemaker, it was for a long time a popular landmark on the Kerkstraat, near the Leidseplein. In 2015, Lambiek had to leave the Kerkstraat and settle at Koningsstraat 27, near the Nieuwmarkt.
Lambiek has a global reputation for its impressive collection of comics and art from around the world, with many genres and eras, and is famous for being a hotspot for comic artists, collectors and fans. Festive openings of artist expositions in the gallery have become legendary, and we host many special events such as book presentations, workshops and the annual 24 Hour Comics Day (www.lambiek.net/infomenu.html).

La Mort Subite Witte Lambic est le croisement parfait entre une bière blanche et un lambic. En effet cette bière est réalisée à partir d'un lambic jeune fruité et rafraîchissant.
Dans le verre, elle dévoile un liquide jaune pâle légèrement trouble surmonté d'une tête solide blanche et durable.
Elle développe des arômes fruités plaisants tels que le citron, la mandarine et la pêche. On trouve également de plus fins parfums de lambic et des épices (www.saveur-biere.com/fr/biere-bouteille/6837-mort-subite-witte-lambic.html).


Mort Subite Blanche
Brewed by Mort Subite (Alken-Maes - Heineken)
Style: Witbier
Kobbegem, Belgium
Serve in Tumbler, Weizen
ABV: 4.2%
No commercial description
(www.ratebeer.com/beer/mort-subite-blanche/19793/)

Rotaldinho (148) - Paris, FRANCE - JAN 5, 2016
Golden yellow with a hint of beige. Cloudy haze poured. Fruity with definite peachiness. Hints of vanilla. Flavors of peach, white nectarine Thick and smooth. More creamy than carbonated (www.ratebeer.com/beer/mort-subite-blanche/19793/).

stouby (4416) - Holbæk, DENMARK - AUG 5, 2015
Draught at Mort Subite. Unclear pale yellow with a white head, nice lacings. Aroma medium malty (wheat). Flavor medium sweet, light acidic and fresh. Medium body (www.ratebeer.com/beer/mort-subite-blanche/19793/).

MrHangover (3855) - Den Haag, NETHERLANDS - FEB 17, 2015
Draft as Mort Subite Witte Lambiek. Pours a hazy golden beer with a big frothy white head on top. Aroma is very floral and tropical fruits, peaches, lemon and a slight bready note. Flavor is medium sweet, slight sour touches. Can not really get the Lambic note here, but certainly the characteristics of a decent Belgian Wit, which is good for me. Suits the style perfectly and can’t wait to try this again on a hot summers day! Really refreshing and thirst quenching (www.ratebeer.com/beer/mort-subite-blanche/19793/).

Alengrin (4324) - BELGIUM - SEP 9, 2014
UPDATED: OCT 2, 2015 Tasted as Mort Subite Witte Lambic. An imitation of a genre invented by Timmermans, which is essentially supposed to represent a hybrid between witbier and sweetened ’capsulekensgeuze’. This was a hazy yellowish beer looking a lot like witbier, with a soft, sweet and somewhat sugary character with hints of cider, lemon and pineapple, as well as witbier features. Not undrinkable but I don’t like these ’witte lambics’ very much, I’m afraid: too sweet for me (www.ratebeer.com/beer/mort-subite-blanche/19793/).

Leafs93 (2067) - Clarks Summit, Pennsylvania, USA - JUN 6, 2014
Pours hazy gold with a white head. Aroma is cherry, pear, citrus and earthy, definitely not a lambic as it was identified as on menu. Taste was sweet with very mild bitterness. Medium bodied and a little thicker then expected (www.ratebeer.com/beer/mort-subite-blanche/19793/).

Piero1987 (686) - Iglesias, ITALY - MAY 8, 2014
Nice blanche, not lambic. Unclear light yellow with white head. Nice aroma of coriander, gum and fruit. Light sweet and smoot but too drinkable and fresh (www.ratebeer.com/beer/mort-subite-blanche/19793/).

Dus, het is een bier dat al enige tijd bestaat en via Alken-Maes onderdeel van Heineken... Dronk ik toch net wat minder spannend dan dat ik dacht...

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692