Roodbaard Brouwerij Haarlem Nederland Tappersweg 10 A 2013 ET HAARLEM
(http://roodbaardbier.webklik.nl/page/contact)
Gebroeders Roodbaard Brouwerij van Polanenpark 13 4791 BP Klundert (www.bedrijvenpagina.nl/bierbrouwerij/
gemeente-goeree-overflakkee/?a=50&v=2)
Met Roodbaardbier zijn we er in geslaagd ons bier karakter te geven waarin de natuurlijke elementen van water en wind zijn gepakt. Avontuurlijk genieten. Geniet binnen, of buiten op een terras, van het eigenzinnige karakter van Roodbaardbier.
Laat je verrassen door de smaak en het pittige karakter. Dit bier trekt een bron van onverwachte inspiraties bij u open door zijn smaak en kracht. Laat het uw grootste geheim zijn, het leven is Roodbaardbier in eenvoud en stijl (http://roodbaardbier.webklik.nl/page/www-roodbaardbier-webklik-nl).
Zoveel als wij van onze stad Haarlem houden, zoveel houden wij van ambachtelijk gebrouwen bier. Volgens ons een gouden combinatie.
De historische binnenstad van Haarlem is bijzonder authentiek. Beloond en geprezen om zijn charmante uitstraling, rijke historie, beroemde schilders en musea, is Haarlem voor bezoekers een bijzonder aantrekkelijke plaats. Door Haarlem stroomt al eeuwen onophoudelijk, sterk en onvermoeibaar de rivier Het Spaarne.
Wie weet dat de kleine Mozart ooit het beroemde Müller-orgel bespeelde in de Grote kerk? Haarlem kan zich volgens de Lonely Planet reisgids meten met steden als Amiens in Frankrijk, Luxemburg of het Spaanse La Coruna. Niet voor niets reed de eerste trein verbinding in Nederland tussen Amsterdam en Haarlem. Haarlem wordt door de reisgids een verborgen juweeltje genoemd.
Uit deze mix van bijzonderheden is Roodbaardbier ontstaan. Al deze elementen hebben wij geprobeerd te pakken in smaak. Het water van het Spaarne, soms woest en wild opgejaagd door de wind, dan is ze weer rustig en lijkt ze getemd, het karakteristieke van de stad, vastgelegd. Dat hebben we gedaan. Het heeft smaak. Een eigen smaak. Roodbaardbier om van te genieten (http://roodbaardbier.webklik.nl/page/historie).
De site biedt op deze tekst na, weinig informatie. Het gastenboek -iets wat ik niet vaak bekijk- biedt meer informatie:
b vd meeren - 2014-09-15 16:50:51
we zijn nu al een tijdje verder ,wanneer wordt er nu eens iets meer duidelijk.Een reactie op inzendingen in t gastenboek zou ook wel eens leuk zijn!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chris - 2014-04-26 00:48:38
Ben benieuwd of dit bier ooit verkrijgbaar zal zijn. Je kan dan weliswaar een lekker biertje kunnen brouwen, maar om het in de handel te krijgen is een ander verhaal.
Olaf - 2014-02-25 13:55:48
Helaas erg weinig informatie nog. Waar kan het bier geproefd worden?
Ab vd meeren - 2013-10-17 18:18:04
beetje geheimzinnig allemaal,lees niks over het bier
Harry Pinkster - woensdag 5 juni 2013
Hallo
Al googelend kwam ik Roodbaard bier tegen en ik zou graag wat meer informatie willen. Dit omdat ik samen met Cambrinus.nl het KBC en Bier.nl de brouwerijontwikkelingen in Nederland volg. Het is wat makkelijker via de mail. Wilt u mij daarom via mijn website en de optie contact of email op mijn website http://www.pinkgron.nl . Roodbaard zou bv een plek kunnen krijgen op mijn kaart van Nederland met alle actieve brouwerijen en brouwerijhuurders op http://www.pinkgron.nl/nlkaartgroot.htm. Vriendelijke groet Harry Pinkster (http://roodbaardbier.webklik.nl/page/gastenboek)
De site is dus al enkele jaren online, maar niet meer actueel. Ook lijkt het bier niet echt verkrijgbaar te zijn. Wat mij intrigeerde was het adres in Klundert in plaats van Haarlem.
De naam Roodbaard komt tweemaal voor op http://www.cambrinus.nl/brw/BROUWJR.HTM. Eenmaal als nieuw en eenmaal als gesloten!?
Roodbaard Brouwerij
Categorie: Brouwerijhuurder
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2012
Gesloten: 2014
Provincie: Noord-Holland
Postadres:
Tappersweg 10 a
2031 ET Haarlem
Eigenaar/directeur: Martin Schreurs en Peter Loock
Brouwmeester: Martin Schreurs
URL: http://roodbaardbier.webklik.nl
Etiketten van deze brouwerij
Over de brouwerij
Medio 2014 werd de roerstok er weer bij neer gegooid.
Bieren Assortiment:
Roodbaard Dubbel
Gebrouwen sinds: 2012
Soort: speciaalbier, dubbel
Roodbaard Tripel
Gebrouwen sinds: 2012
Soort: tripel
(www.cambrinus.nl/brw/ROODBAAR.HTM)
Op Facebook vind ik dat Gebroeders Roodbaard Brouwerij is opgericht door Michiel Worms. Die naam staat niet bij de Haarlemse brouwerij, maar Worms heeft wel een rode baard. Toeval? Op Untappd vind ik Gebroeders Roodbaard HQ
Brewery.
Via Googlemaps vind ik:
Gebroeders Roodbaard HQ
Geen recensies · Brouwerij
Van Polanenpark 13
Het blijkt een woonhuis. Daar staan dus misschien wel brouwketels, maar geen grote brouwinstallatie.
Dus alhoewel deze zoektocht naar een brouwerij geen brouwerij heeft opgeleverd, kan ik nog wel even wat piraterij gaan nazoeken:
Ook Lego had een piratenkapitein Roodbaard.
Roodbaard (Origineel: Barbe-Rouge) is een oorspronkelijk Franstalige stripreeks die behoort tot de Franco-Belgische school. Binnen deze stroming hoort Roodbaard bij de realistische tekenstijl. De stripreeks startte in het Parijse stripblad Pilote in 1959. Het werd geschreven door Jean-Michel Charlier en getekend door Victor Hubinon. Roodbaard werd na de dood van Hubinon in 1979 en Charlier in 1989 door andere schrijvers en tekenaars voortgezet. Daarnaast werd de reeks uitgebracht door vier verschillende uitgevers in zowel het Franse als het Nederlandse taalgebied. Deze reeks, die zich afspeelt in de 18e eeuw, verhaalt over de avonturen van de piraat Roodbaard en zijn aangenomen zoon Erik. Hoewel verzonnen, ademen de verhalen een authentieke sfeer, mede door de werkelijk bestaande historische locaties en het realistische tekenwerk. Roodbaard is echter bekender als een figurant en running gag in de strip Asterix waar zijn schip in bijna elk album tot zinken gebracht wordt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodbaard_(strip)).
In 1959 verscheen het eerste verhaal over de piraat Roodbaard en zijn aangenomen zoon Erik Deze stripserie (de oorspronkelijke Franse benaming is Barbe-Rouge) was ontstaan uit de samenwerking tussen Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon, die samen ook de strip Buck Danny maakten.
Het personage van Roodbaard is door Charlier en Hubinon verzonnen, maar lijkt wel te zijn geïnspireerd op een aantal historische personen. De meest voor de handliggende bron is de Turkse kaper en admiraal Khair ad Din (1483-1546). Deze kaper had als bijnaam Barbarossa (Italiaans voor Roodbaard). Hij leefde in de eerste helft van de 16e eeuw en maakte in die tijd de Middellandse Zee onveilig. Een andere inspiratiebron was de Franse kaper Robert Surcouf (1773-1827). Charlier en Hubinon hadden tussen 1949 en 1953 al eens verhalen gemaakt over deze kaper. Ook de Engelse piraat Edward Teach (bijnaam Zwartbaard) kan aan deze lijst worden toegevoegd. Hij voerde zijn rooftochten uit in het Caribische gebied.
De piraat Roodbaard en zijn aangenomen zoon Erik zijn de hoofdpersonages van de reeks. En hoewel de serie haar naam ontleend aan de piraat Roodbaard, verschuift het accent al snel naar de zoon Erik. Veelal vormen zijn avonturen de rode lijn in de verhalen. Wat dat betreft is hier een vergelijkbare situatie als met de westernstrip Comanche. Ook hier is de naamgeefster van de reeks de vrouwelijke rancheigenaresse, maar zijn het vooral de belevenissen van haar voorman Red Dust die de serie haar dynamiek geven. Dit gegeven is ook terug te vinden in de Roodbaard serie. In de verhaallijnen volgt de lezer meestal Erik, waarbij zijn vader Roodbaard ergens in het verhaal opduikt. De verhalen in de serie Roodbaard spelen zich af van 1715 tot ongeveer 1750 (www.stripsuithedenenverleden.nl/Roodbaard.html).
De piraat Roodbaard heeft de bijnaam "de schrik der zeven zeeën". Al jaren maakt hij samen met zijn mannen de wereldzeeën onveilig. Roodbaard heeft geen vrouw of kinderen. Maar op een dag valt een eenzaam galjoen in handen van de piraten. De bemanning en passagiers worden uitgemoord. Echter in het schip zelf stuit Roodbaard op een klein jongetje. Dit kind steelt direct het hart van de zeeschuimer en hij besluit het kind te laten leven. En dat niet alleen. Hij adopteert het kind als zijn eigen zoon en noemt hem Erik.
Pas in latere jaren wordt meer bekend over de werkelijke afkomst van Erik en ook over het verleden van Roodbaard. In de latere spin-off serie 'De jonge jaren van Roodbaard' komt naar voren dat Roodbaard in werkelijkheid een Fransman is met de naam Jean-Baptiste Cornic. Na een groot aantal teleurstelling besloot hij piraat te worden en ging de naam Roodbaard voeren.
Zijn aangenomen zoon ontwikkelt zich niet zoals Roodbaard had gehoopt. In eerste instantie is de jongen enthousiast over zijn leventje. Hij leert zeilen van zijn vader. Ook leert hij schieten en met het zwaard omgaan. Tot zijn tienerjaren verblijft hij in alle veiligheid op de thuisbasis van Roodbaard en zijn mannen, een locatie ergens in het Caribische gebied. Iedere keer wanneer zijn vader met zijn schip 'De zwarte valk' terugkeert van een rooftocht is de jongen blij om hem te zien. En hij wil dan ook niets liever dan het avontuurlijke leven van Roodbaard delen. Maar wanneer het dan eindelijk zover is, komt Erik er achter dat hij geen piraat wil worden. Het plunderen en moorden staat hem tegen en hij besluit dan ook zijn eigen weg te gaan. Hij ambieert een eervol leven als zeeman, maar makkelijk is dit natuurlijk niet wanneer je vader door vrijwel iedereen gezocht wordt. De echte naam van Erik is Thierry de Montfort. Zijn echte ouders kwamen uit een adellijke Franse familie.
Maar Roodbaard en Erik zijn niet de enige personages die belangrijk zijn in de reeks. Voor zijn opvoeding krijgt de jonge Erik al snel te maken met Driepoot. Hij wordt zo genoemd omdat hij een houten been heeft. Naast de rechterhand van Roodbaard is Driepoot ook uitvinder, geograaf en chirurgijn (een soort middeleeuwse dokter). Driepoot zal Erik ook later gaan vergezellen op zijn reizen en avonturen. De wijze oude man maakt dan al lang geen deel meer uit van de bemanning van Roodbaard, maar behoort tot het gezelschap van Erik.
Een ander personage dat een dragende rol heeft in de reeks is Baba. Hij was ooit slaaf op een plantage, maar is door Roodbaard en zijn mannen tijdens een aanval bevrijdt. Voordat Baba tot slaaf werd gemaakt woonde hij in het Afrikaanse land Benin. Sindsdien maakt hij deel uit van de bemanning van Roodbaard. Maar net als met Driepoot zal ook hij de dienst van de piraat verlaten. Dit gebeurt wanneer Roodbaard hem toebedeelt aan Erik, met de bedoeling om zijn zoon te beschermen. Vanaf dat moment zal hij vrijwel constant aan de zijde van Erik te vinden zijn in de avonturen die zij beleven.
De meeste personages die in de loop der jaren opduiken in de serie over Roodbaard en Erik zijn verzonnen. Slechts een enkeling heeft werkelijk bestaan. Maar dit geldt niet voor de plaatsen waar de avonturen beleefd worden. Zo was Tortuga (Schildpadeiland) een berucht boekaniereiland, ook Fort-de-France heeft echt bestaan. Denk ook maar aan Cartagena dat tegenwoordig in Colombia ligt. En zelfs de thuisbasis van Roodbaard, die in een aantal albums wordt aangeduid als Duivelseiland, heeft echt bestaan en lag in Frans-Guyana. Het is ook bekend geworden door de boeken van Émile Zola over de gevangene Alfred Dreyfus en het komt bijvoorbeeld ook voor in de film 'Papillon'. Dit is slechts een kleine greep uit de vele historische plaatsen die in de avonturen van Roodbaard naar voren komen.
Nu is er nog iets aparts aan de personages uit de serie Roodbaard. En wel dat zij ook in een andere populaire stripreeks een rol spelen. Natuurlijk doel ik hiermee op de piraten die regelmatig in de serie Asterix figureren. In deze overbekende strip over de kleine Galliër die samen met zijn vriend Obelix de nodige avonturen beleeft ten tijde van het Romeinse rijk, komt met grote regelmaat een groepje piraten voor. Vooral Obelix kijkt altijd uit naar deze ontmoetingen. De piraten wat minder, aangezien hun schip steeds door de twee Galliërs naar de kelder wordt gezonden. Veelal na een flink pak slaag. En hoewel Asterix en vooral Obelix hier de lol wel van inzien, kunnen de piraten er (begrijpelijkerwijs) wat minder om lachen.
Als bekende personages komen meestal persiflages van Roodbaard, Driepoot en Baba voor. Een enkele keer is er ook een karikatuur van Erik te bewonderen. Deze overlap was mogelijk doordat Charlier samen met de makers van Asterix, René Goscinny en Albert Uderzo, het Franse stripblad Pilote oprichtte. En vanaf het eerste nummer in 1959 verschenen verhalen van zowel Roodbaard als Asterix in dit blad (www.stripsuithedenenverleden.nl/Roodbaard.html).
Erik (of Erik Lerouge), geboortenaam Thierry de Montfort, is een hoofdpersonage uit de stripreeks Roodbaard van Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon.
In 1715 overvalt de gevreesde piraat Roodbaard op de Atlantische Oceaan een beschadigd Spaans galjoen dat na een storm zijn escorte heeft verloren. De bemanning wordt uitgemoord en in een van de kajuiten ontdekt Roodbaard een klein kindje dat naar hem lacht. Zijn ouders, Louis en Brigitte de Montfort, zijn omgekomen tijdens het gevecht. Hij besluit dit kind te adopteren en noemt hem Erik. Vastbesloten zijn aangenomen zoon een piratenimperium te schenken, voert Roodbaard zijn plundertochten op.
Erik krijgt lessen van voormalig chirurgijn Driepoot en gevechtstraining van Baba en Roodbaard, die hem ook alles over de scheepvaart heeft geleerd. Zo'n vijftien jaar later is Erik een stevige jongeman geworden, maar na een reeks plunderingen begint er iets aan hem te knagen: het bloedvergieten vervult hem van afschuw. Wanneer zijn aangenomen vader hem de keuze geeft tussen een piratenleven en een opleiding aan de koninklijke zeevaartschool in Londen, is de keus dan ook snel gemaakt. Met door Driepoot vervalste papieren schrijft hij zich in onder de valse naam Joâo de Sao Martin y Marquēs, een familie uit Brazilië van oude Portugese adel.
In Londen raakt Erik al snel in conflict met de arrogante en verwende Engelse rijkeluiskinderen aldaar. Dit leidt tot een escalatie waarbij Erik enkele Engelse jongemannen tegen de grond slaat, waarna Erik in de school wordt vastgezet totdat hij verontschuldigingen maakt, wat hij halsstarrig weigert. Maar wanneer hij enkele maanden later hoort dat de Britse marine Roodbaard heeft gevangen en naar Londen heeft gebracht om hier te worden opgeknoopt, besluit Erik toch toe te geven om vrij te komen. Hij weet zijn vader te bevrijden, maar moet dan zelf ook vluchten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_(Roodbaard)).
De tragiek van Roodbaard is dat hij bekender is als figurant in Asterix dan als hoofdpersoon van zijn eigen serie. Vanaf de Gladiatoren (in 1966 in PEP) is er vrijwel geen Asterix album waar de Schrik van de Caraïben met zijn vrienden Baba en Driepoot droog het einde halen.
Dat neemt niet weg dat Roodbaard zelf ook een respectabel euvre heeft opgebouwd. Totaal zijn er 35 albums, 23 daarvan zijn van het originele auteursduo Charlier en Hubinon. Na hun overlijden in respectivelijk 1989 en 1979 is de strip voortgezet door Jijé, Gaty, Pellerin, Parrisin, Ollivier en Bournge. Jijé had al eerder kennisgemaakt met Roodbaard, in het verhaal De onzichtbare piraat zijn een aantal platen [74-05] > [74-06] van zijn hand omdat Hubinon tijdelijk uitgeschakeld is vanwege de een auto-ongeluk. Ook Eddy Paape werkt aan deze pagina's mee (www.depepsite.nl/roodbaard.html).
Roodbaard heeft geleend van verschillende historische piraten. Ten eerste is daar de kaper in Franse (Napoleontische) overheidsdienst Robert Surcouf (1773-1827) over wie Charlier en Hubinon in 1952-1953 drie verhalen publiceren. Surcouf neemt het tegen de Engelsen op in de wateren rond Afrika en de Altantische Oceaan.
Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de verhalen over de Turkse kaper en admiraal Khayr ad-Din (1483 - 1546) ofwel Barbarossa (Italiaans voor Roodbaard) die de Middenlandse Zee onveilig maakt en de Engelse piraat Blackbeard (gedood in 1718, echte naam: Edward Teach) een zeer wrede kaper die in de Caraïben actief is (www.depepsite.nl/roodbaard.html).
De figuur Roodbaard lijkt ontleend te zijn aan verschillende historische piraten. Ten eerste is daar de kaper in Franse (napoleontische) overheidsdienst Robert Surcouf (1773-1827), over wie Charlier en Hubinon tussen 1949 en 1953 drie verhalen publiceerden, waarin Surcouf het in de wateren rond Afrika en op de Atlantische Oceaan tegen de Engelsen opneemt.[19] De verhalen werden in 1952-1953 als album uitgegeven in de stripreeks Surcouf. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van de verhalen over de Turkse kaper en admiraal Khair ad Din (1483 - 1546) ofwel Barbarossa (Italiaans voor Roodbaard), die in de eerste helft van de 16e eeuw de Middellandse Zee onveilig maakte. Ook de Engelse piraat Zwartbaard (gedood in 1718, echte naam: Edward Teach), een zeer wrede kaper die in de Caraïben actief was en Bartholomew Roberts, die meer dan 450 schepen veroverde, lijken inspiratiebronnen voor het Roodbaardpersonage te zijn geweest. In de Roodbaardalbums zelf duiken de legendarische kaper Henry Morgan en de fictieve dochter van Olivier Levasseur op: Morgan en Levasseur hebben werkelijk bestaan (https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodbaard_(strip)).
Barbarossa Khair ad-Din Pasha (Turks: Barbaros Hayrettin Paşa) (ca. 1475-1546) was een Ottomaans-Turkse admiraal en kaper. Hij had de bijnaam "Barbarossa" (Roodbaard), afgeleid van Baba Aruj, de naam van zijn broer. Zijn oorspronkelijke Turkse naam was: Yakupoğlu Hızır (Hızır, zoon van Yakup) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Khair_ad-Din). Hizir was één van de vier zonen van een Turkse pottenbakker van het eiland Lesbos. Onder leiding van Khidrs broer Aruj (uitspraak: Aroedzj) legden de broers zich toe op de kaapvaart, eerst vanuit Alexandrië, daarna met het eiland Djerba als basis.
Al geruime tijd fungeerden de havens aan de Barbarijse kust van Noord-Afrika als uitvalsbasis voor moslim-piraten die de zuidelijke kusten van Spanje bedreigden. De Spanjaarden waren er op hun beurt in geslaagd de controle over een aantal havens aan de Noord-Afrikaanse kust in handen te krijgen. Het groeiende prestige van de broers maakte hen tot leiders in de strijd tegen de Spanjaarden.
In 1516 slaagde Aruj erin om zich meester te maken van Algiers en Tlemcen. In 1518 sneuvelde hij echter bij een poging Tlemcen te heroveren op de Spanjaarden. Khidr, die tot dan toe had gefungeerd als onderbevelhebber van zijn broer, nam diens functie als opperbevelhebber over en nam tevens de naam Khayr ad Din aan. De bijnaam Barbarossa werd later eveneens op hem overgedragen. Uit vrees dat hij zijn bezittingen zou verliezen aan de Spanjaarden stuurde hij een gezantschap naar de Ottomaanse sultan, Süleyman I, en erkende hem als zijn heer. In ruil hiervoor verleende de sultan hem de titel beylerbey en ontving hij militaire versterkingen.
Deze steun stelde Khayr ad-Din in staat om een Spaans leger af te slaan en in 1529 het nog steeds door de Spanjaarden bezette, versterkte eiland Peñón in te nemen. Algiers werd nu uitgebouwd tot een belangrijk bolwerk van piraterij in het Middellandse Zeegebied... In verlegenheid gebracht door dit alles kocht de Franse koning, Frans I, in 1544 het bondgenootschap met de Turken af. In 1546 overleed Barbarossa in Beşiktaş (Istanboel), waar ook zijn mausoleum staat.
Zijn mausoleum en standbeeld staan in het Barbaros Park van Beşiktaş, Istanbul, vlak bij de Bosporus. De naar hem genoemde Barbaros Boulevard loopt vanaf dit mausoleum tot de Levent en Maslak zakenwijken. Tot vandaag bestaat de traditie dat de Turkse marineschepen bij uitvaren het mausoleum groeten met een kanonschot. Verscheidene schepen, zowel marine- als passagiers-, zijn naar hem genoemd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Khair_ad-Din).
Barbarossa, ( Italian: “Redbeard”) byname of Khayr al-Dīn, original name Khiḍr (died 1546) Barbary pirate and later admiral of the Ottoman fleet, by whose initiative Algeria and Tunisia became part of the Ottoman Empire. For three centuries after his death, Mediterranean coastal towns and villages were ravaged by his pirate successors (www.britannica.com/biography/Barbarossa) (www.thepirateking.com/bios/barbarossa_kheireddin.htm).
Piracy was considered fair game by everyone and was rife throughout the Mediterranean. A champion at this sport was Barbarossa, (Khair ad-Din) and his brothers, who in only three years from 1512, had captured as many as 56 ships! All crewman surviving the assault were made oar salves.
In 1534 Barbarossa, had ousted the local pro-Spainish ruler of Tunis, and established a strong naval base there, to be used for his raids in Spain Sardinia, Sicily, mainland Italy and Malta. There was hardly a coastal town in Sardinia and mainland Italy that hadn't been sacked at some time or another.
To put an end to this critical land base in Tunis, Charles V of Spain set off with 300 galleys and 24,000 soldiers, made a supply stop-over in Malfatano bay, south of Cagliari, Sardinia, then stormed Tunis, which was quickly abandoned by Barbarossa. Undeterred, he continued to advance his pirating career at the service of the Ottoman Empire, together with his notorious captain Dragut, wreaking havoc on the Italian coasts and in the Greek islands. At one point he operated from his private castle in Capri, which still carries his name today.
Barbarossa (known as Hayreddin Pasha by the English) established Turkish supremacy in the Mediterranean which lasted until the Battle of Lepanto in 1571 (www.mediterranean-yachting.com/naval-battles.htm).
Robert Surcouf (St.Malo, 12 december 1773 — aldaar, 8 juli 1827) was een kaperkapitein, die vooral streed tegen de Britten op zee.... Robert Surcouf is nooit opgepakt en zijn prijzenschepen brachten hem veel geld op. Hij werd de rijkste burger van St.Malo en omstreken. Heden ten dage vertellen de inwoners van St.Malo nog dat Surcouf, met al zijn geld de straatstenen had kunnen bedekken.
Surcouf kwam nog in dienst bij het leger van Napoleon als officier. Dat was op persoonlijk verzoek van de keizer, want Surcouf was nooit verslagen. Dat was van korte duur, want Napoleon werd definitief verslagen in Waterloo in 1815.... De Duitse schrijver Karl May schreef over hem in zijn boek De Kaperkapitein (https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Surcouf).
Carl Friedrich May (Ernstthal, 25 februari 1842 – Radebeul, 30 maart 1912), meestal Karl May genoemd, was een Duitse schrijver, die wereldwijd bekend is geworden door zijn verhalen over Winnetou en Old Shatterhand in het Wilde Westen en in mindere mate de verhalen van Kara Ben Nemsi en Hadji Halef Omar in het Midden-Oosten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_May).
Zwartbaard (Engels: Blackbeard; waarschijnlijke echte naam: Edward Teach of Edward Thatch, hoewel de naam Edward Drummond ook genoemd wordt) (1680–22 november 1718) was een Engelse piraat.
Edward Teach was afkomstig uit Bristol. Hij was van 1716 tot 1718 als zeerover actief in het Caribische gebied tussen en langs de oostkust van Noord-Amerika. Tijdens een rooftocht van achttien maanden kaapte hij ten minste 20 schepen, vanuit verschillende bases (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartbaard).
Bartholomew Roberts, ook bekend als Black Bart (17 mei 1682 – 10 februari 1722) uit Casnewydd-bach (Little Newcastle), Wales, Engeland, was een piraat en staat in de scheepvaart geschiedenis beschreven als de meest succesvolle kaper.
Hij voer als kabinejongen mee in de Twiste en vocht mee in verschillende successieoorlogen met Spanje en Nederland. Pas op zijn 37e zou Roberts zich bekeren tot piraat. Hij was derde stuurman op het slavenschip Princess of Londen. Het schip werd gekaapt door Howell Davis, die Roberts onder zijn gezag nam. Roberts kreeg vanwege zijn enorme gestalte en lange donkere haar de bijnaam Black Bart. Na diverse kapingen werd Roberts benoemd tot kapitein van de sloep Rover waarmee hij vertrok van het eiland Princes, het tegenwoordige Principe (eiland).
Uiteindelijk zou Roberts 454 schepen en sloepen hebben gekaapt of doen zinken, enorme rijkdom hebben vergaard en zelfs een kleine vloot om zich heen hebben gebouwd, waaronder de Royale Fortune, de Grote Ranger en de Kleine Ranger.
Begin februari 1722 raakte Roberts in een scheepsgevecht betrokken en werd dodelijk geraakt door een kanonskogel. Hij overleed een paar dagen later, waarna zijn lichaam ofwel in zee gegooid zou zijn, ofwel begraven op het eiland El Principe (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bartholomew_Roberts).