De Oersoep Hopfather is een amberkleurig bier met een duidelijke hopgeur en zalige hopsmaak. Het bier drinkt lekker weg en laat een zeer prettige hopsmaak achter. Het bier drinkt lekker weg, en dat is met 5% wel een beetje riskant. Maar amaai wat is dit een lekker biertje. Ik vreesde een zoete plakkerige nasmaak, maar die bleef uit. Geweldig bier!
Dus nu een inkijkje in de brouwerij:
Brouwerij Oersoep zit in Nijmegen gevestigd, in het HONIG-complex, bij proeflokaal MOUT. Ze zijn met crowdfunding gefinancierd en door Freewheel op de vimeo gezet.
Brouwerij Oersoep .... straalt vakmanschap uit. Wat een hoogte! Grote tanks, nog grotere vaten, en een vrolijke Sander Kobes die ons met rubberen laarzen tegemoet wandelt. Hij wijst naar een schuimende tank. “Deze gist heeft het hier erg naar z’n zin”, grijnst hij. “We zijn ermee aan het experimenteren.” Do, de nieuwe aanwinst van Brouwerij Oersoep, komt er even bij staan. Eenmaal terug van Thailand reageerde ze enthousiast op de vacature en werd er gelijk uitgepikt. Nu vormen ze met z’n drieën een goed op elkaar ingespeeld team. “Buiten het poetsen om moet ik namelijk alle andere kutklusjes doen”, grapt Kick bij binnenkomst.
Sander en Kick brouwden eerst in een garagebox, totdat hun oog viel op een idyllisch pompstation. Ze zagen mogelijkheden, startten een crowdfunding campagne en belandden uiteindelijk in de imposante Honigfabriek. Ook gaaf! Sander leidt ons naar vier houten 7000 liter vaten die achterin de fabriekshal naast elkaar staan opgesteld. “Deze foeders hebben we zelf uit Frankrijk gehaald. Om de wilde gisten vrij te laten ademen.” Brouwerij Oersoep is tevens de eerste Nederlandse brouwerij met een koelschip, om nog beter met spontane gisting te kunnen werken (www.proeflokaalmout.nl/blog/brouwerij-oersoep-nijmegen-proeflokaal-mout/).
Bierbrouwerij Oersoep doet graag alles zelf. Met een eerste crowdfundingscampagne wist Oersoep in korte tijd uit te groeien tot een succesvolle brouwerij. Op het Honig-complex, een oude fabriek in Nijmegen, brouwt Oersoep bijzondere bieren voor binnen- en buitenland. Het succes is zo groot, dat met de huidige installatie niet genoeg bier gemaakt kan worden. “Ook willen we nog verder groeien in kwaliteit.” vertellen Sander en Kick, de brouwers van Oersoep. “Daarom willen we met jullie, via crowdfunding, de volgende stap zetten.”
Update 08/07/2015: Het is gelukt! We hebben genoeg geld om onze plannen uit te voeren, daarom hebben we de crowdfunding gesloten op €180.000. We willen alvast iedereen bedanken die Oersoep heeft gefund, gedronken, geliked, gepromoot, getweet, getapt, bezocht en natuurlijk ook iedereen die op Oersoep heeft geproost! (https://www.crowdaboutnow.nl/oersoep).
Oersoep staat voor
Reinventing traditions
Oersoep is een brouwerij die zich laat inspireren door oude brouwmethoden en tradities, maar die hier een eigen draai aan geeft. “Wij zijn bijvoorbeeld de enige brouwerij in Nederland die op grote schaal bier van spontane vergisting brouwt. We hebben een koelschip waarin het bier ’s nachts afkoelt. Hierdoor komen gisten uit de buitenlucht in het bier, wat hele spannende smaken oplevert.”
Slowbeer
Achter in de brouwerij staan vier enorme houten vaten, van wel drie meter hoog. Het bier in deze foeders rijpt hier drie maanden tot drie jaar. “Het bier wordt pas geoogst als de smaak precies goed is. Daar moet je geduld voor hebben.”
Van graan tot glas
“We willen alles zelf doen en het hele proces overzien.” Op de huidige brouwinstallatie brouwt Oersoep vier keer per week duizend liter bier. Drieduizend liter wordt met de hand in flessen en fusten gedaan. Duizend liter is bestemd voor de houten vaten. “Het is veel handwerk. Samen met de vrijwilligers kunnen we na een dag hard werken altijd trots proosten met het eindproduct, een goed glas bier.”
Groei
De craftbeerrevolutie is in volle gang, de vraag naar bieren van kleine brouwerijen stijgt enorm. Door de bijzondere en kwalitatief hoogstaande bieren van Oersoep is de vraag vanuit binnen- en buitenland erg groot. Op dit moment wordt op maximale capaciteit gebrouwen. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen zullen we moeten groeien (www.crowdaboutnow.nl/oersoep).
Jong geweld en oude brouwtradities: het is een combinatie die tegenwoordig garant lijkt te staan voor heerlijke, verrassende bieren. Zoals de brouwsels die Sander Kobes en Kick van Hout sinds 2012 op de wereld loslaten vanuit hun microbrouwerij Oersoep. De naam verwijst de brij van mout, hop en water van waaruit het bier zich verder ontwikkelt. Het is volgens een wetenschappelijke theorie ook de bron van het ontstaan van alle leven op aarde (een mengsel van organische stoffen en water). Dat is waar het Sander en Kick om te doen is: uit een basismengsel creëren zij nieuw leven, in de vorm van nieuwe bieren die ze zelf “gelaagd en complex” noemen: gerookt, en met een gedurfde, uitdagende smaak. Het duo heeft respect voor de omgeving – ze kiezen alle grondstoffen bewust en werken zoveel mogelijk met lokale en biologische producten – en voor de traditie maar is niet vies van experiment; het aanbod aan bieren wisselt dan ook regelmatig. Om toch een beetje orde te scheppen, brengen ze elk bier onder in een van de vier lijnen: ‘Donker en Diep’, ‘Saison’, ‘Bruisend en Blond’ en ‘God is Goed’. Iets wat alle bieren gemeen hebben is dat ze enkel te koop zijn in grote flessen, want van bier moet je volgens deze brouwers genieten in het gezelschap van vrienden. En liefst in combinatie met een passend gerecht: bier/spijs combinaties zijn een stokpaardje. Om die uit te testen moet je bij de buren van Oersoep zijn, namelijk bij ‘Brewpub’ STOOM. Hier, in een voormalige bouillonfabriek, staan combinaties tussen goed eten en interessante bieren uit kleine binnen- en buitenlandse brouwerijen centraal, en er worden exclusieve bieren van Oersoep geschonken. Via STOOM kun je ook een rondleiding in de brouwerij (met of zonder proeverij) reserveren (www.lusterweb.com/nl/blog/lijst-food-stadsbrouwerij).
Tijdens de rondleiding is mij verteld over het koelschip en de luiken waardoor gisten uit de buitenlucht in het bier komen. Wat is de grootste uitdaging bij deze methode van brouwen?
Niets doen. Het is ‘Slowbeer’. Als brouwer wil je natuurlijk hard werken om het beste bier te maken. Bij een spontane vergisting is het moeilijke dat je dat soms moet laten. De gist is de baas, wij zijn slechts de gisthoeders. Het vat, of de gist, bepaalt ook wanneer het bier klaar is en dan kunnen we pas oogsten. Het is een totaal andere mentaliteit dan die je nodig hebt om ‘cleane’ bieren te brouwen (http://bierliefde.nl/wilde-vragen-oersoep/).
Dit soort kleinschalige en ambachtelijke initiatieven stimuleren de binnenlandse economie enorm. Daardoor word je als samenleving ook minder kwetsbaar, minder afhankelijk van grote, internationale bedrijven. De overheid zou vaker ja moeten zeggen tegen deze initiatieven. De huidige regelgeving, gebaseerd op angst en onzekerheid, kost zo veel energie dat er bijna niets meer mogelijk lijkt. We moeten echt toe naar een ‘ja-cultuur’, maar dit terzijde, haha (http://ugenda.nl/lifestyle/de-smaak-van-honig/item/10517-oersoep-we-moeten-toe-naar-een-ja-cultuur).
We at Oersoep (“primordial soup” in Dutch) love to brew layered and complex beers. We find our flavors in the old European beer-tradition as well as in the experiment. From our soup of malt, hops and water we always try to make an exciting new beer (http://oersoepbrewery.com/).
Kort na de oerknal was het universum een dikke, hete oersoep. Geen smakelijke soep met gehaktballetjes en prei, maar met quarks en gluonen. In het hedendaagse universum lijmen gluonen quarks aan elkaar in protonen en neutronen, die materie vormen. De oersoep bestond slechts enkele milliseconden.
Door de energie van de botsingen te verhogen, neemt de omvang en de temperatuur van de quarkgluonenplasma – oftewel de oersoep – toe. Eindelijk kunnen wetenschappers deze oersoep dus nader bestuderen. En dat gewoon op aarde! Het is een fascinerende gedachte dat wij allemaal zijn voortgekomen uit deze compacte, hete oersoep. (www.mysterie-wetenschapsforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=38&t=14514). Het precieze recept voor de oersoep waarmee het leven 4 miljard jaar geleden begon weten we niet.
Beeldend kunstenaar Lobke Meekes gaat vanaf maandag 9 januari 2012, vanuit een bijzondere bouwkeet op het Deltaplein, op zoek naar de Oersoep van de Rivierenwijk te Deventer. Samen met bewoners uit de wijk gaat ze drie dagen per week soep koken...Oersoep is een term uit de wetenschap: Volgens sommige theorieën is leven op aarde namelijk ontstaan uit een zogeheten oersoep. Dit is een mengsel van organische stoffen en water, ontstaan door reacties in de oeratmosfeer van de aarde.
Oersoep is tot stand gekomen binnen het programma Kunst in mijn Buurt (Bureau Kunstcircuit) i.s.m. Rentree. (https://rivierenwijkoersoep.wordpress.com/about/).
Het verhaal van Oersoep klinkt goed, maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als deze wordt opgediend. Als het maar niet in de soep loopt... Maar enfin we begonnen over Oersoep Hopfather (5%) en dat is een soepergoed beer!